Kakvo ćemo vino da pijemo ove godine?

Vinogradari Pomoravlja, Resave i Levča završili su berbu sa oko 3.500 hektara vinograda i zadovoljni su, vreme im je bilo naklonjeno i očekuju vrhunska vina.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.11.2017.

15:36

Kakvo ćemo vino da pijemo ove godine?
(Foto: Thinkstock)

Prinosi su bili solidni a kvalitet odličan i bez čestog prskanja, što je važno i zbog zdravlja i kvaliteta ali i uštede sredstava, rekli su Tanjugu vinogradari.

Umesto berača, u vinograde se uselila tišina i jesen sa najlepšim bojama, a vinogradari u vinarije od koje su mnoge, poslednjih godina, izgrađene u samim vinogradima i sa najsavremenijom svetskom tehnologijom.

Stručni savetodavalac za vinogradarstvo i voćarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, izjavio je danas Tanjugu da će vinogradari ovog dela Srbije ove godine praviti vrhunska vina.

"Grožđe ove godine ima veliki sadržaj šećera, kiseline, dubru Ph vrednost i srpski vinogradari, ne samo pomoravski, uz primenu prave tehnologije proizvodnje vina, dobiće vrhunska vina, možda i bolja od italijanskih, francusklih, španski koja se smatraju najboljima u Evropi i svetu", rekao je Jocić.

On je dodao da su klimatski, vremenski uslovi, mrazevi i temperature loše uticali samo na mlade vinograde i tamo gde nije primenjena potpuna agrotehnika, "tamo su smanjeni prinosi do 20 odsto".

U vinogradima, sa starijim čokotima, suša se nije mnogo osetila, jer stariji čokoti "imaju dubok korenov sistem i nije im nedostajala vlaga", objasnio je Jocić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: