Trampu se topi imperija, drugi pune džepove

Najbogatiji Amerikanci su se ove godine dodatno obogatili, osim nekoliko izuzetaka među kojima je i predsednik Donald Tramp.

Izvor: biznis.ba

Nedelja, 22.10.2017.

16:23

Trampu se topi imperija, drugi pune džepove
Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Njegovo bogatstvo se istopilo za oko 600 miliona dolara, prema novim podacima časopisa Forbes.

Na vrhu 400 najbogatijih Amerikanca su trojica stalno vodećih: osnivač Microsofta Bill Gates težak 81 milijardi dolara (+8 milijardi), šef Amazona Jeff Bezos koji se, nakon što je u julu na jedan dan pretekao Gatesa vratio na drugo mesto sa 67 milijardi dolara (+14,5 milijardi), kojeg u stopu prati Warren Buffett (87) sa 65,5 milijardi (+12,5 milijardi).

Prosečno bogatstvo za pristup tom klubu neprestano raste i ove godine iznosi dve milijarde dolara ili 18 odsto više.

Predsednik Tramp je stigao na 248. mesto sa bogatstvom procenjenim na 3,1 milijarde dolara, u padu za 600 miliona. Procena Forbsa, viša od procne Blumberga, koji je nedavno procenio bogatstvo američkog predsednika na 2,86 milijarde, predstavlja pad od oko 200 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Bogatstvo bivšeg magnata nekretnina i zvezde rijalitija je teško proceniti, porodični holding, Tramp Organizejšn, čije vođstvo je poverio sinovima tokom predsedanja, nije na ceni na berzi i Tramp i dalje odbija da objavi svoje poreske prijave. Ali časopis podseća da je njegovo bogatstvo vezano na šest nekretnina u središtu Menhetna gde su cene luksuznih nekretnina nedavno pale.

Mark Zuckerberg iz Facebooka i Larry Ellisson, osnivač Oraclea, su na 4. odnosno 5. mjestu tog popisa. Prvi puta nakon 2007. Ellison nije dio vodeće trojke, naglašava Forbes dok je njegovo bogatstvo poraslo za 1,8 milijarde i sada iznosi 49,3 milijarde dolara.

Nijedna žena ne nalazi s među prvih 10. Trinaesta je Alice Walton, ćerka osnivača trgovačkog lanca Wal-Mart Sama Waltona koja je bavi umetnosti i braći prepušta vođenje poslova. Procenjuje se da ima 38,2 milijarde dolara kao i kolekciju umetničkih djla, procenjenu na nekoliko stotina miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: