Prva plutajuća vetroelektrana proizvodi struju

Prva plutajuća vetroelektrana, u blizini obale Škotske, počela je sa radom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.10.2017.

15:28

Prva plutajuća vetroelektrana proizvodi struju
Foto: Thinkstock, ilustracija

Vetrofarma Hajvind, snage 30MW, kojim upravlja norveška naftna grupa Statoil u partnerstvu sa kompanijom Masdar za obnovljivu energiju iz Abu Dabija, nalazi se na 25 kilometara od obale Aberdinšajra, prenosi agencija Frans pres.

Ona će snabdevati električnom energijom oko 20.000 domaćinstava.

Izvršna potredsednica Statoilove kompanije Nju Enerdži Solušens, Ajrin Rumelhof, navela je u saopštenju da će Hajvind "otvoriti put novim mogućnostima na globalnom tržištu za plutajuće priobalne vetroelektrane".

Mohamed Al Ramahi, izvršni direktor Masdara, smatra da "Hajvind Škotska pokazuje da tehnologija plutajućih elektrana na vetar može biti komercijalno održiva gde god su morske dubine prevelike za konvencionalne fiksne vetroelektrane na moru".

Tehnička svojstva koja omogućavaju vetrofarmama da plutaju dalje od obale otvaraju mogućnost za brži razvoj čistih tehnologija, koji je često usporavalo protivljenje javnosti prema izgradnji velikih turbina u blizini kuća ili na lokacijama sa živopisnom panoramom.

Ni Aberdinšajr nije zaobišlo javno protivljenje projektima izgradnje vetroparkova u blizini obale, budući da je i američki predsednik Donald Tramp u sudskoj parnici bezuspešno pokušavao da "isposluje" da britanski sudovi blokiraju izgradnju turbina koje su vidljive sa njegovog terena za golf.

Kod projekta Hajvind je primenjena litijumska baterija od 1MWh, poznata pod nazivom Batvind, za prevazilaženje problema kod mnogih projekata čiste energije, a koji se odnosi na skladištenje proizvedene struje u vreme niske tražnje.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je da će Hajvind pomoći Škotskoj da ispuni svoje "ambiciozne ciljeve u oblasti klimatskih promena".

Prema njenim rečima, vetropark sa projektovanim akumulatorom za skladištenje struje, "postavlja nas na prvo mesto u ovoj globalnoj trci i pozicionira Škotsku kao svetski centar u oblasti energetskih inovacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: