Katalonci uzvraćaju, masovno podižu novac VIDEO

Klijenti banaka u Kataloniji podižu novac iz banaka koje su preselile svoja sedišta na druge lokacije u Španiji u jeku krize posle referenduma o nezavisnosti.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

10:54

Katalonci uzvraćaju, masovno podižu novac VIDEO
Foto: Tanjug/AP, Felipe Dana

Grupa koja okuplja pokrete za nezavisnost Katalonije pozvala je sinoć svoje pristalice da povuku novac iz banaka i tako izvrše pritisak na te institucije.

Desetine ljudi čekaju u redovima ispred filijala banke Kaiša u centru Barselone.

Većina podiže po 150 ili 160 evra iz bankomata. Iznos je simboličan budući da prema članu 155 Ustava Španije vlada može da suspenduje autonomiju Katalonije.

Madrid je juče saopštio da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji pošto je katalonski vođa Karles Pućdemon zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost ako centralne vlasti nastave s "represijom".

Dve velike katalonske banke, Kaiša i Sabadelj, preselile su sedišta van Katalonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: