Šef Rosnjefta: Kraj ere nafte?! Preteruju

Direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, smatra da će nafta ostati glavno gorivo još dugi niz godina, iako neke prognoze govore drugačije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.10.2017.

17:34

Šef Rosnjefta: Kraj ere nafte?! Preteruju
(Foto: Getty images)

"Uveravam vas da su glasine o okončanju ere nafte u velikoj meri preterane. Nafta će ostati osnova svetske industrije goriva i energije u narednih 20 - 30 godina i još duže", rekao je Sečin na desetom Evroazijskom forumu u Veroni, u Italiji.

Prema rečima šefa Rosnefta, bilo kakav pad u potrošnji nafte biće zamenjen gasom.

"Izvesno smanjenje učešća nafte u ukupnom bilansu energetskih resursa skoro će u potpunosti biti kompenzovano povećanjem udela gasa... Smanjenje udela uglja biće nadoknađeno rastom udela ekološki prihvatljivijih, po okruženje prijateljskih energetskih izvora, uključujući gas i nuklearnu energiju", dodao je Sečin.

Smatra, međutim, da se cene nafte verovatno neće vratiti na visoke nivoe na kojima su bile 2014. godine.

"Uravnoteženje tržišta nafte je i dalje krhko i nestabilno, bušenje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, koje su akumulirale velike rezerve… može, imajući u vidu aktuelni nivo cena, značajno da se poveća u 2018. godini i da ponovo destabilizuje tržište. Mislim da ne treba očekivati rast cena nafte u bliskoj budućnosti", rekao je Sečin.

Cene dva glavna referentna tipa nafte na svetskim tržištima danas su se spustile naniže za gotovo jedan dolar, pri čemu je severnomorska nafta Brent trgovana na nivou od 57,24 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI na 51,27 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je procenila prošle nedelje da će se tražnja za naftom povećati u proseku za 1,2 miliona barela dnevno do 2022. godine, a potom će rast trašnje usporiti na 300 hiljada barela dnevno u periodu od 2035. do 2040. godine. Do 2040. godine, udeo fosilnih goriva u svetskoj potrošnji biće smanjen na oko 75 odsto, predvđa naftni kartel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: