Privrednici traže "rušenje" na granicama

Predstavnici velikih kompanija u regionu zatražili su da se vlade zemalja u regionu aktivnije uključe u uklanjenje administrativnih barijera na granicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

18:52

Privrednici traže
Foto: Thinkstock

kako su istakli na Samitu100 poslovnih lidera u Skoplju, zbog barijera trpi privreda.

Na panelu “I had a Dream of a Free Cargo Region od How to Turn a Summit100 Dream Into Reality”, oni su iznosili sa kojim se sve teškoćama sreću na granicama, iako smo nekada bili jedna država.

Direktor Nektar grupe Mihailo Janković je rekao da ta kompanija ima najveće kapacitete za preradu voća u ovom delu Evrope i da ih dosta ograničavaju sanitarne kontrole.

Janković je rekao i da se dosta novca gubi zbog zdržavanja kamiona na granicama.

“Voleli bismo da je drugačije i da svi zajedno doprinesemo da bude drugačije. Mnoge stvari su nerešive bez učešća vlada, a privreda sama ne može da preuzme sav taj teret. Već smo dosta uradili i sledeći korak je na vladama svih država, koje bi razgovrale o ispunjenju preduslova", naglasio je Janković.

Vlasnik lanca supermarketa "Voli" Dragan Bokan je rekao da regiona napreduje svake godine, ali da je to i dalje sporo i da i dalje imamo slične probleme kao i pre 10 ili 15 godina.

“I dalje su kolone kamiona na granicama”, ukazao je on.

Bokan kaže da smo svi u regionu potpisnici CEFTA sporazuma, ali da se taj sporazum zloupotrebljava “od strane skoro svih država”.

Naveo je da domaća proizvodnja u Crnoj Gori nema jednak tretman kao neki brendovi prisutni na crnogorskom tržištu.

Bokan je poručio da je otvoreno tržište ključ svega i da je jedino onda možemo imati cene koje su najbolje za građane.

Gazmend Abraši iz Ekskluziv grupe je naveo da imamo dosta zastarelu železnicu i vozove, što dosta utiče na kargo saobraćaj, ali i da su potrebni zajednički projekti.

“Zovu nas Balkan šest, da bi rešavali probleme međusobno, pre nego što uđemo u EU”, kazao je on.

Rekao je da oko 170 kamiona ide iz Kosova prema Evropi prazni i da bi mogao da se u regionu napravi sistem koji, inače, koriste multunacioni kompanije u transportu, jer bi se tako smanjila cena proizvoda za 20 do 30 odsto.

Direktor logistike u kompaniji "Alkaloid" Zoran Kostovski je rekao, govoreći o dobrim primerima, da je jedna od najboljih evropskih konvencija o zajedničkom evropskom tranzitnom postupku u carinskom postupku.

Objasnio je da zajednički tranzitni postupak daje mogućnost učesnicima u carinskom postupku da robu prevoze između ugovornih strana konvencije na osnovu jedne elektronske deklaracije i jednog obezbeđenja koje važi u toku cele tranzitne operacije.

Ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič je rekao da su investicije u infastrukturu veoma značajne “kao krvni sudovi za ekonomiju”.

Rekao je su zainteresovani za novi železnički kargo pravac od Minhena do Istanbula i da bi trebalo da se taj koridor uključi u železničke kargo koridore i da se to već dogovara sa zemljama kroz koje prolazi, među kojima je i Srbija.

Naglasio je da treba ukloniti sve prepreke, pošto smo bili jedna zemlja i da nam ne treba da administracijom zagorčavamo jedini drugim život.

“To je ideja Fri kargo Balkanika”, dodao je Gašperšič.

Ministar transporta Crne Gore Osman Nurković je rekao da postoji prirodan interes za saradnju u regionu, na primer da roba ide sa Kosova do luke Bar, ali da to nije moguće preko Srbije zbog političkih odluka.

Dodao je da bi voleo o tome da razgovara sa ministrom saobraćaja Srbije kako bi videli da li to može nekako da se reši.

"Fri kargo Balkanika" je projekat koji podrazumeva protok robe kamionima u regionu, bez zaustavljanja na ulaznim i izlaznim granicama EU, kao i o stvaranju mogućnosti za korišćenje vozila na električni pogon na auto-putu od Ljubljane do Skoplja.

Projekat "Fri kargo Balkanika" ima za cilj da eliminiše prilično dugo čekanje na granicama Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom odnosno Grčkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: