"Slični smo, ali su oni daleko ispred Srbije"

Privrednici iz savezne američke države Merilend zainteresovani su za ulaganje u projekte zaštite životne sredine u Srbiji, pre svega u preradu otpadnih voda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

16:28

Foto: Thinkstock

Oni su zabrinuti i za preradu komunalnog otpada i remedijaciju zemljišta, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Spremnost postoji ali je još rano da govorimo o konkretnim poslovima", rekao je Trivan novinarima prilikom predstavljanja projekta Beograd na vodi privredno-političkoj delegaciji iz Merilenda.

Istakao je da će Srbiji biti potrebno ulaganje u zaštitu životne sredine od 15 milijardi evra, od čega u preradu otpadnih voda pet milijardi, i da ima mesta za privlačenje investitora u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, Srbija nema dovoljno projekata iz oblasti zaštite životne sredine na čemu treba intenzivno da se radi, zbog čega je i američka delegacija danas u Beogradu sa projektima u toj oblasti.

Delegacija iz Merilenda sutra i prekosutra će, kako je rekao, posetiti Novi Sad i Niš gde postoje projekti za ulaganja u zaštitu životne sredine.

Trivan je najavio da će država raditi na tome da pomogne i drugim manjim mestima koja nemaju projekte a neophodni su u zaštiti životne sredine.

Naveo je da je država Merilend jedna od najrazvijenijih u SAD koja mnogo pažnje posvećuje zaštiti životne sredine i da je saradnja s njom veoma bitna.

Kako je objasnio, Srbija i Merilend su slične po broju stanovnika i drugim parametrima, ali je Merilend daleko ispred Srbije u pogledu tehnologije u zaštiti životne sredine i pristupa u rešavanju problema u toj oblasti.

Državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit je kazao da je važno što je uzvraćena poseta Srbiji kako bi američki investitori na licu mesta mogli da vide s kakvim problemima se Srbija suočava u oblasti životne sredine i kakvi su potencijali za ulaganje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: