Veliki bum u Srbiji, Evropa kaska

U Srbiji je u prvom polugodištu 2017, kao i prošle godine u isto vreme, zabeležen rast aktivnosti investitora u izgradnju i komercijalne nekretnine.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.10.2017.

13:16

Veliki bum u Srbiji, Evropa kaska
Foto: Thinkstock

U Evropi dolazi do opadanju drugu godinu uzastopno, saopštila je revizorska kuća KPMG.

Polovina svih transakcija u toj oblasti u Sbiji bila je u sektoru maloprodaje, objavljeno je u publikaciji KPMG-a, koja se bavi godišnjim pregledom bankarskog finansiranja nekretnina u Evropi.

Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski preovladali su na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji.

Jedna od najvećih transakcija u prvih šest meseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrade Plaza od strane izraelske kompanije BIG Shoping centres, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

U prvom polugodištu 2017. godine, značajna ulaganja u izgradnju nekretnina imali su i austrijska kompanija Immofinanz, češka RC Reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv Arlon najavila razvoj maloprodajnih centara širom zemlje.

Takođe, jučnoafrička kompanija NEPI je započela izgradnju Promenada Mall-a u Novom Sadu.

Istraživanje KPMG je pokazalo da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje u centru i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom dostigavši 116,9 milijardi evra u prvoj polovini 2017, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016.

Investitori i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor (41%) koje je dostiglo 48,7 milijardi evra, u maloprodaju (21%), industrijske nekretnine (11%), hotele (6%).

Najveće smanjenje investicija se desilo u industrijskom sektoru, gde je zabeležen međugodišnji pad od 23 procenta.

Investicije u nekretnine varirale su značajno u evropskim zemljama. Nemačka sa 27 odsto i Velika Britanija sa 24 odsto privukle su više od polovine ukupnih evropskih transakcija u prvih šest meseci ove godine.

Špansko tržište se našlo na trećem mestu u Evropi sa rastom od 41 odsto i investicijama od 8,1 milijarde evra.

Centralna i Istočna Evropa (bez Rusije) ostvarile su transakcije u vrednosti 5,6 milijardi evra, što je manje od pet odsto od ukupnih investicija u Evropi. Ipak, ovaj region i dalje daje dobar rast za investitore od 10 odsto na međugodišnjem nivou.

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. ostvarila je Češka sa 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: