Biće nova linija BG voza, evo kuda ide

Da bi se smanjile gužve i prigradske opštine povezale sa prestonicom, Grad će uložiti u alternativni prevoz - "Beovoz".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 12.10.2017.

10:22

Biće nova linija BG voza, evo kuda ide
Foto: Tanjug, arhiva

Javno preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" već je započelo radove na obnovi pojedinih deonica i rekonstrukciji železničkih stanica, a prve dve linije trebalo bi da se uključe u saobraćaj već na proleće.

“Studija razvoja saobraćaja jasno je pokazala da je BG voz isplativ, pošto su ulaganja mala zbog postojeće infrastrukture”, ističe Stanko Kantar iz Sekretarijata za javni gradski prevoz, pišu Večernje novosti.

“Trenutno se radi modernizacija pruge do Resnika i odatle do Valjeva. To znači i da će Lazarevčani lakše stizati do prestonice. Da bismo pustili drugu liniju Beovoza na proleće, potrebno je i da se remontuje još pet vozova koji bi saobraćali na toj liniji. Oni će od Prokopa do Resnika voziti na svakih 15 minuta u špicu, i na pola sata van vršnog opterećenja. Ujedno, uskladićemo ih s prvom linijom BG voza, kako bi putnici lako mogli da presednu do Novog Beograda i Vukovog spomenika”, kaže on.

Iz "Infrastrukture železnice Srbije" navode da su završeni radovi na levom koloseku na ovoj deonici i da uskoro počinje obnova desnog koloseka. U stanici Rakovica se rekonstruišu peroni, a u stanici Resnik su urađeni strojevi za prvi, drugi i treći kolosek, a izgrađen je i pothodnik. Radi se i na dogradnji stanice u Resniku, a rok za završetak svih radova je 13. april 2018.

Krajem godine JP "Infrastruktura železnice Srbije" će započeti modernizaciju pruge od Beograd centra do Batajnice, odnosno do Stare Pazove. Uradiće se nadstrešnice, osvetljenje, video-nadzor, ali i pothodnici na stanicama Zemun Polje i Tošin bunar. Stanice, odnosno visina perona, biće prilagođeni invalidima, a biće i pomereno stajalište Tošin bunar. Na ovoj pruzi biće izgrađene i dve nove stanice - Kamendin i Altina.

“Rekonstrukcijom ćemo na deonici od Prokopa do Batajnice podići brzinu do 120 km/č, a do Stare Pazove na 200 km/č. Predviđena je i izgradnja dva koloseka do Stare Pazove kako bi se odvojili putnički i teretni saobraćaj. U sklopu modernizacije biće rekonstruisana i železnička stanica Novi Beograd, koju smart-plan vidi kao stanicu sa najvećim potencijalom u gradu”, navode iz "Železnica Srbije".

Sekretarijat za javni gradski prevoz razrađuje i mogućnost da se Stara Pazova i Nova Pazova, zajedno sa Banovcima, povežu u Batajnici na sistem "BG voza". Saobraćajni fakultet je čak napravio i studiju za taj projekat, ali o tome će tek biti pregovora.

Da podsetimo, treća linija "BG voza" trebalo bi da poveže centar sa Aerodromom "Nikola Tesla" i Surčinom. To bi, kako je studija pokazala, trebalo da bude jeftina relacija za gradnju, jer bi pruga prošla kroz atar. Ideja je da prva stanica bude u Surčinu i da se tu napravi terminus za autobuse i parking rajd, odnosno parking koji bi bio povezan sa "bus plusom". Ova linija bi mogla da proradi do 2021.

"BG voz" bi dobio i četvrtu liniju, koja bi saobraćala od Makiškog polja, kroz tunel Makiš-Rakovica, do Karaburme. Ipak, pošto je ona u funkciji razvoja metroa, najverovatnije je da će se graditi kad i podzemna železnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: