Tereza Mej "potapa" funtu

Indeksi na svetskim berzama su bez većih promena, dok funta ide ka najgoroj nedelji u poslednjih godinu dana s novim nevoljama britanske premijerke.

Izvor: Beta

Petak, 06.10.2017.

12:45

Tereza Mej
Foto: Thinkstock

S današnjim padom od 0,4 odsto funta bi mogla imati najgoru nedelju pošto trgovci prate spekulacije da li će Tereza Mej ostati na čelu britanske vlade.

Pre godinu dana, nekoliko dana posle godišnje konferencije britanske Konzervativne parije, funta je pala više od šest odsto za manje od jedan minut. Godinu dana kasnije, isti činioci guraju funtu na dole sa sumnjama u liderstvo Tereze Mej posle konfercnije na kojoj nije učvršćen njen položaj niti je situacija oko Bregzita razjašnjena, navodi Blumberg.

S druge strane, s padom funte porastao je najpoznatiji britanski berzanski indeks FTSE 100 koji je u plusu 0,2 odsto. Nemački indeks DAX je u porastu od 0,1 odsto, dok je francuski CAC 40 u padu 0,1 odsto. Berze u Šangaju i Južnoj Koreji zatvorene su zbog praznika.

Indeksi na Vol stritu juče su završila trgovanje na rekordnim nivoima, dok je Standard end Pur 500 imao osmi dan uzastopnog rasta.

Cene nafte su u padu posle jučerašnjeg naglog rasta. Referentna američka nafta pojeftinila je za 1,04 odsto na 50,26 dolara za barel, dok je cena nafte Brent pala za 0,54 odsto na 56,69 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: