Rusija i Kina mašu iz oblaka: Ćao erbas, ćao boing

Putnički avion, koji će zajedničkim snagama lansirati na tržište Moskva i Peking mogao bi da realizuje svoj prvi let 2.025 godine.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

19:13

Rusija i Kina mašu iz oblaka: Ćao erbas, ćao boing
(Foto: Thinkstock)

To je rekao potpredsednik korporacije Rašas junajted erkraft (Rashas United Aircraft Corporation) Aleksandr Tulakov.

"Mi smo u fazi razvoja s našim kineskim partnerima veoma složenog i ozbiljnog projekta – širokotrupnog mlaznog aviona za duge relacij.e.

Tulakov nije želeo da otkrije detalje, osim da će ceremonija na kojoj će biti predstavljen avion biti održana u Kini u petak.

Novi avion biće ruskog dizajna, a sastavljaće se u Kini. Osnovna verzija aviona imaće 250-280 sedišta, s dometom od 12.000 kilometara.

Prema preliminarnim procenama, troškovi svakog aviona bi mogli biti oko 200-260 miliona dolara, što je slično američkom boingu 787.

Stručnjaci kažu da bi novi avion mogao da parira kako boingu tako i erbasu. Tačnije, letelica bi bila direktan konkurent Boingovom modelu 787 i erbasu A350.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: