Iznenađujuće ubrzanje, dokaz da su u punoj brzini

Poslovne aktivnosti privatnog sektora u evrozoni iznenađujuće su ubrzale u septembru, zabeleživši najsnažniju mesečnu dinamiku od maja 2017. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.09.2017.

14:04

Iznenađujuće ubrzanje, dokaz da su u punoj brzini
Foto: Thinkstock

Time su povtrdile da je u toku privredni oporavak 19-članog bloka, pokazuju podaci istraživačke kompanije Markit iz Londona.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI), koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i sektora usluga u ecrozoni, skočio je u septembru na 56,7 poena sa avgustovskih 55,7 bodova, saopštila je ova kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Analitičari kažu da ovi podaci ukazuje na održivi oporavak, a pojedini navode da će sada morati da nadograde svoje prognoze ekonomskog rasta regiona jedinstvene valute.

Rast aktivnosti je ubrzao kako u proizvodnom tako i u uslužnom sektoru, pri čemu je proizvodjački sektor nastavio da predvodi ekspanziju evrozone.

Markitov PMI indeks za sektor usluga je u septembru porastao na 55,6 poena sa 54,7 poena iz avgusta, dok je u proizvodnom sektoru povećan na 58,2 sa 57,4 boda.

"Podaci iz istraživanja ukazuju na stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 odsto u trećem kvartalu, pri čemu ubrzanje zamajca govori u prilog uspešnom završetku godine", izjavio je glavni ekonomista u Markitu, Kris Vilijamson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: