Novi trošak: Svi moraju da zamene bojlere i peći

Plinske peći i bojleri u Osijeku u proseku su stari više od 20 godina, iako pravila Evropske unije nalažu da moraju biti zamenjena nakon sedam godina.

Izvor: Glas Slavonije

Četvrtak, 21.09.2017.

10:34

Novi trošak: Svi moraju da zamene bojlere i peći
Foto: Thinkstock

“Najveći broj uređaja ne udovoljava standardima EU, ni našim bezbednosnim propisima. Ali, kako se od zakonodavca tek očekuje da usklađivanjem naših propisa s onim EU-a nametne građanima obaveznu zamenu, trenutno ne postoji mehanizam pomoću kojeg možemo saznati koliko će se njih tačno morati zameniti. Međutim, sa sigurnošću mogu tvrditi da 70 odsto plinskih potrošača ugrađenih do 1991. godine nikada nije menjano”, kaže Dejan Lončarić, direktor Dimnjaka.

Dodaje kako se, iako još uvek u Hrvatskoj (za razliku od npr. Italije i Nemačke) ne postoji propis koji obavezuje na izmenu nakon sedam godina, od 2015. ova obaveza hrvatskim građanima nameće indirektno.

“Od septembra 2015. godine u Hrvatskoj je zabranjen uvoz klasičnih 'kombi' i 'cirko' bojlera, pa su oni koji danas ugrađuju nove plinske bojlere u obavezi kupiti kondenzacijske. Zbog toga su i za stare bojlere nedostupni rezervni delovi bez kojih ovi potrošači, stari u proseku 20 godina, ne mogu više popravljati”, kaže on.

Na ovaj je, kaže, način stvoren preduslov da se krene s generalnom izmenom, a da niko ne mora na sebe preuzeti obavezu reći građanima: Do tog i tog datuma morate kupiti novi uređaj.

“Kada su u pitanju stare plinske peći, trenutno je situacija takva da su dve fabrike iz kojih potiče najveći broj osječkih plinskih peći - zatvorene. Dakle, ponovo, ni za njih nema nužnih rezervnih delova, pa vlasnici polako inercijom dolaze u situaciju da ih moraju zameniti novima. Trošak izmene starih je velik, ali neizbežan ako želimo imati pravilnu i kvalitetnu plinsku instalaciju. Građani moraju postati toga svesni i pripremiti se na vreme”, objašnjava Lončarić.

Cena kondenzacijskih bojlera koji predstavljaju za njih adekvatnu zamenu, kreće se od šest do 20.000 kuna u zavisnosti od modela, proizvođača i snage. Najčešći su odabir kupaca trenutno i najpovoljniji modeli po ceni od oko 6.000 kuna, snage 24 kW. Svi oni koji će morati svoje stare bojlere zameniti novima, moraće da budu spremni još i na dodatne troškove uz samu kupovfinu trošila.

Najpre je potrebno kontaktirati ovlašćenog projektanta koji izrađuje projekat promene plinske instalacije. Troškovi projekta, u zavisnoti od veličine projektne dokumentacije i projektantu, iznose između 800 i 1.500 kuna. Zatim je potrebno platiti demontažu starog i ugradnju novog bojlera plinoinstalateru (400 kuna), a onda i platiti servisera za prvo puštanje bojlera u pogon i overu garancije (200 kuna). Za kraj, tu je i trošak izdavanja stručnog nalaza dimnjačara od 300 kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: