"Zakon o zaposlenima ima nedostatke"

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je danas da najavljeni Zakon o zaposlenima u javnim službama ima određene nedostatke.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.09.2017.

15:38

Foto: Thinkstock

Oni su pozvali prosvetne sindikate da osmisle zajedničku taktiku kako taj zakon ne bi bio usvojen.

FBG navodi da se najavljenim Zakonom zaposlenima u javnim službama uvodi interno tržište rada, koje, kažu, omogućava prelazak iz jedne javne ustanove u drugu uz zadržavanje plate iz prethodne ustanove.

"To znači da bi neko, ko bi iz lokalne samouprave prešao u prosvetu, mogao da zadrži veću platu, čime se diskriminišu prosvetni radnici koji su godinama radili u prosveti bez mogućnosti napredovanja", stoji u saopštenju.

Navode i da se zakon ne bavi platama već platnim okvirima, koji neće podrazumevati preraspodelu novca, već će oni koji imaju više plate i dalje imati više, dok će oni koji imaju manje ostati sa manjim.

U saopštenju se tvrdi i da "sindikati više neće moći da pregovaraju o ceni rada, jer će se o tome pitati Socio-ekonomski savet, čijim predlozima će se rukovoditi vlada", kao i da posebni kolektivni ugovori više neće imati nikakvog značaja jer će sve biti regulisano predloženim Zakonom.

Dodaju i da je najavljenim zakonom poslodavcu omogućeno da premešta radnika s jednog na drugo radno mesto bez njegovog pristanka, te da nije u obavezi da plati uvećane putne troškove do kojih eventualno došlo prelaskom na drugo radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: