Nova novčanica od 10 apoena, tanja i "teža" FOTO

Nova plastična novčanica od deset funti s likom engleske književnice Džejn Ostin puštena je u opticaj u Britaniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.09.2017.

17:39

Nova novčanica od 10 apoena, tanja i
Foto: Tanjug/AP

Pored Kraljice Elizabete II, čiji je portret na svim britanskim novčanicama, Ostinova je tek treća žena koja se našla na modernim banknotama Ujedinjenog Kraljevstva.

Pre nje na funtama su se našli likovi medicinske sestre Florens Najtingejl i aktivistkinje Elizabet Fraj, prenosi agencija AP. Nova novčanica sadrži oznake koje će pomoći slepim i slabovidim osobama da je razlikuju od drugih papirnih apoena, što je čini prvom takvom novčanicom u Britaniji.
Foto: Tanjug/AP
Novčanica u apoenu od deset funti dolazi nakon prošlogodišnjeg uvođenja u opticaj novčanice od pet funti izrađne od polimera, koja je, prema tvrdnjama centralne banke, trajnija i teža za falsifikovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: