Cene nafte "galopiraju", ko je krivac?

Cene nafte su porasle usled predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će tražnja zabeležiti najveći skok u dve godine.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

13:52

Cene nafte
Foto: Thinkstock

Cene u skočile i usled najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će razgovarati o novom produženju sporazuima o rezanju proizvodnje.

Cene naftnih fjučersa su u Njujorku ojačale za 1,0 odsto, nakon rasta od 1,6 odsto u prethodna dva trgovačka dana, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u oktobru trgovana je na nivou od 48,69 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za 46 centi više. Ukupan obim trgovanja bio je oko 8,0 procenata ispod 100-dnevnog proseka. Cene američke naftne reference su juče ostvarile rast od 16 centi, dostigavši 48,23 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za novembarske isporuke ojačala je za 42 centa na 54,69 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je juče porasla za 43 centa (0,8 odsto), i na zatvaranju je iznosila 54,27 dolara.

IEA je danas povećala svoju prognozu globalne tražnje nafte za 1,6 miliona barela dnevno, na 97,7 miliona barela dnevno u 2017. godini, zbog veće od očekivane tražnje u Evropi i SAD.

Istovremeno, članice OPEK-a pregovaraju o produženju dogovora o rezanju proizvodnje uoči sastanka u Beču krajem novembra, a šestomesečno produženje od kraja marta naredne godine je jedna od opcija, kažu izvori upoznati sa situacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: