"Neće se stati dok se ne završi BG na vodi"

U Beogradu ima preko 1.100 gradilišta a neće se stati dok se ne završi "Beograd na vodi", sve planirane fabrike i metro, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

14:21

Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da je Beograd od grada koji je bio na ivici bankrota preobražen u metropolu u kojoj se "gradi na svakom ćošku".

Mali je rekao da svi treba da se potrude da bi se prestonicom ponosili "onako kako bi trebalo".

"U Beogradu trenutno ima 1.111 gradilišta, u centralnim ulicama se čuje žamor turista, a strani i domaći investitori žele da krenu u realizaciju nekih od mnogobrojnih projekata koji su Beograd ponovo vratili na svetsku mapu", ističe Mali.

Gradonačelnik je rekao da danas gradska preduzeća normalno funkcionišu, a da je gradska kasa "dupke puna", te da je za to bio potreban mukotrpan rad, s obzirom na, kako kaže, finansijski ambis u kojem se Beograd nalazio 2013.

"Prilikom ulaska u gradsku skupštinu sačekalo nas je nasledstvo Dragana đilasa u vidu 1,1 milijardi evra duga, od čega je do sada vraćeno 455 miliona evra", kaže Mali u intervjuu za list "Alo".

Na pitanje da li stabilizacija finansija znači i bolji život građana i manju nezaposlenost, gradonačelnik kaže da broj zaposlenih u Beogradu svakodnevno raste, čemu je sigurno doprinela finansijska stabilizacija.

"U junu ove godine bilo je 92.000 nezaposlenih. Došli smo do toga da je na listi 10 prioriteta nezaposlenost na poslednjem mestu, a 2013. je bilo obrnuto", naglasio je.

Govoreći o izdvajanjima za porodilje, Mali je istakao važnost doslednosti, jer, prema njegovim rečima, prethodni gradonačelnik je obećavao više novca od sadašnjih 10.000, ali ih nije redovno isplaćivao.

"Đilas je obećavao više, a nije isplaćivao i ostavio je nama da otplaćujemo njegova obećanja", navodi Mali i dodaje da ova vlast isplaćuje 10.000 svakog prvog, koliko je i obećala.

On je istakao da je Beograd vraćen sa duga od 1.120 milijardi evra i budžeta od 700 miliona evra, sa 11 preduzeća u minusu, uključujući Adu Ciganliju i "sa raznim firmama za konsalting, za istraživanje tržišta, koje su papreno naplaćivale sve lažne usluge".

Kreditni rejting Beograda je sada, kaže, jedan stepenik ispod Budimpešte dodajući da su javna komunalna preduzeća imala dobit od 680 miliona dinara za vreme đilasa, a prošle godine 5,1 milijardu dinara, što je skoro osam puta više.

"Povećana je efikasnost, a ne cena. Prvo što je urađeno jeste da otuđenje trećine voznog parka i ušteda od milion evra na gorivu i održavanju", kaže gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, situacija sa javnim komunalnim preduzećima je bolja nego pre četiri godine.

"Kada sam došao, 2013, imali smo na računu oko milijardu dinara kada se saberu sva javna preduzeća i budžet", navodi Mali i dodaje da gradska vlast sada na računu ima oko osam do devet milijardi dinara i kroz preduzeća još šest do sedam, odnosno, oko 15 milijardi dinara kapitala.

Što se tiče projekta "Beograd na vodi", Mali kaže da će u narednih šest meseci početi da se gradi još pet velikih zgrada, dve stambene i tri poslovne.

"Gradnja kule kreće u oktobru, šipovi su pobijeni, a sve je rađeno polako i studiozno zbog kompleksnosti terena i blizine reke", rekao je Mali.

Komentarišući predstojeće gradske izbore, gradonačelnik smatra da predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, koji je prvi istakao kandidaturu za gradonačelnika, ponaša kao da je "pao s Marsa", te da je "kao đlasov pomoćnik, učestvovao u svemu što je prethodna vlast radila".

Gradonačelnik Beograda ističe da ga sugrađani često prilikom šetnje gradskim ulicama zaustavljaju i pitaju za savet ili pomoć.

"Svako ima neki problem, gde najčešće mogu da pomognem, ali ima i onih kojima ne mogu", rekao je Mali i dodao da je u januaru pomogao jednoj ženi koja je imala problem sa drvima za ogrev.

Neki traže i da im zaposlimo članove porodice, ali tu ne možemo da pomognemo jer imamo zabranu zapošljavanja od Vlade, rekao je gradonačelnik.

U centru grada se obnavlja dosta fasada, kaže Mali, pa je ove godine obnovljeno 120 a biće ih ukupno 200.

"To je znak pažnje prema građanima i takva politika je zasnovana na rezultatima, obećano - urađeno", ističe.

Turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, kaže Mali.

"Imali smo milion noćenja za prvih šest meseci, udvostručili smo broj stranih turista od 2013. Obraćamo pažnju i na sitne stvari kao što su info-table, i stavićemo ih još 150 da turisti mogu lakše da se snađu", najavio je.

Kada je o metrou reč, Mali kaže da bi "prvi ašov" trebalo da bude zaboden 2020. godine.

"Imamo para da završimo taj projekat i za razliku od Dragana Đilasa, ne planiramo da prva linija ide kroz Bulevar kralja Aleksandra, gde već sada ima cela infrastruktura prevoza tramvaja i autobusa", rekao je i dodao da prema istraživanjima, najveći protok putnika je od Makiškog polja, a najopterećeniji deo kod Sajma.

Prema njegovim rečima, prvva linija će ići trasom Makiš - Sajam- Trg Republike - Pančevački Most - Karaburma - Mirijevo.

Nakon otvaranja robne kuće "Ikea" pojavili su se navodi da će zbog toga doći do gušenja domaće prodizvodnje nameštaja, a gradonačelnik smatra da je to šansa za sve domaće proizvođače nameštaja da uđu u sistem „Ikea“ i svoje proizvode prodaju po celom svetu.

"Čuli ste predsednika koji kaže da se svuda u svetu upravo povećala prodaja nameštaja i drugih proizvođača posle dolaska Ikee", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: