Hestil godinu posle: Srušeni rekordi

Kompanija Hestil ostvarila je, nakon godinu dana poslovanja u Srbiji, rekordnu prodaju finalnih čelicnih proizvoda i dobre finansijske rezultate od prodaje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

16:04

Hestil godinu posle: Srušeni rekordi
Foto: Tanjug, arhiva

"Tokom 2017. godine, kompanija zauzima drugo mesto na listi najvećih srpskih izvoznika, a u drugu godinu svog poslovanja ulazi sa novim ulaganjima u proizvodnu opremu i objekte u vrednosti od oko 150 miliona dolara", navodi se u saopštenju "HBIS grup Srbija ajron end Stil" (Hestila).

HBIS grupa je zvanično preuzela upravljanje poslovanjem železare u Smederevu 30. juna 2016. godine, a pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora, 18. aprila 2016. godine, dato je obećanje da će ovu fabriku učiniti najkonkurentnijom železarom u Evropi.

"Po preuzimanju fabrike napravljena je precizna dijagnoza opreme, tehnologije, informacija i procesa, koji su rezultirali kontrolom troškova, poboljšanjem procesa i raspodelom globalnih resursa", navodi se u saopštenju.

Za samo pola godine, zahvaljujući dobrom timu menadžera, ulaganjima u tehnologiju i modernizacijom proizvodnih pogona kroz investicije u vrednosti od 140 miliona dolara, zaustavljen je trend sedmogodišnjih gubitaka, dodaje se u saopštenju.

Rezultat toga je porast proizvodnje gvožđa, čelika i finalnih proizvoda od čelika za oko 55 odsto i u decembru 2016. prvi put je ostvaren profit.

Dostizanjem rekordne prodaje i dobrih finansijskih rezultata, rukovodstvo HBIS-a je ispunilo obećanje dato predsedniku Kine Si Đinpingu prilikom njegove posete fabrici u Smederevu u junu prošle godine, a koji je tada, kako se podseća u saopštenju, rekao da će se lično potruditi da ovaj projekat bude uspešan i postane model saradnje Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope.

"Uveren sam da će udruženim snagama i povećanom konkurentnošću smederevska kompanija povratiti svoju vitalnost i time ostvariti uticaj na povećanje broja radnih mesta, poboljšanje životnog standarda i prosperitet čitave zemlje", izjavio je tom prilikom predsednik Si.

Projekat železare je, kako se dodaje u saopštenju, imao podršku kako kineske, tako i srpske vlade, i on ujedno predstavlja odgovor HBIS Grup-e na inicijativu "Jedan pojas - jedan put".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: