Komšije spustile rampu: Puno pesticida - vraćaju

Sa graničnih prelaza u Crnoj Gori, od 7. juna do danas vraćeno je više od 40 tona voća i povrća zbog prisustva većih kolicina pesticida od dozvoljenog.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

11:24

Komšije spustile rampu: Puno pesticida - vraćaju
Foto: Thinkstock

Uprava za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove saopštila je da je sprečila stavljanje na tržište 12 nebezbednih pošiljki raznih vrsta hrane - povrće, voće, hrana za decu, hrana za životinje, sokovi, začini.

Prema informacijama Dnevnih novina, vraćeno je više od 40 tona limuna, lubenica, breskvi i paprika u kojima je utvrđeno prisustvo mnogo većih količina pesticida od dozvoljenih.

Koncetracija pesticida u limunovima bila je čak 16 puta veća od dozvoljene, u paprikama devet, a u lubenici duplo više.

Osim ovih namirnica, vraćena je i dečja hrana, sokovi i hrana za životinje.

Države iz kojih su poslati kamioni sa proizvodima punim pesticida su obaveštene u skladu sa principima međunarodne trgovine.

Ovi primeri pokazuju da je na graničnim prelazima maksimalno podignuta kontrola namirnica na što su u nedavnom razgovoru za DN i najavile direktorica Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković i pomoćnica direktorice Uprave za bezbednost hrane Biljana Blečić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: