Mišković u Frikomu - ima li logike

Za pisanje pojedinih medija da je vlasnik Delte Miroslav Mišković zainteresovan za kupovinu Frikoma, ekonomski komentatori kažu da ima logike u tome.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

16:09

Mišković u Frikomu - ima li logike
Foto: Tanjug, arhiva

O tome će odlučivati nova uprava Agrokora, a u Delti danas nismo uspeli da saznamo da li je to istina.

Todorić se jeste zaigrao, ali nije odmrznuo, na profit zamrznuti Frikom. Na njemu je hrvatski biznismen zaradio nekoliko desetina miliona evra, ta firma nema dug, a u situaciji u kojoj se trenutno nalazi Agrokor, realna cena Frikoma je nedostižna, pa se sladoledi nameću kao prilika koja se u Srbiji ne propušta. Pojedini mediji navode da Miroslav Mišković nudi između 60 i 65 miliona evra.

“To zvuči dosta logično, s obzirom na strateško opredeljenje Delte da razvija poljoprivredno-prehrambenu industriju. Ona već ima u svom sastavu proizvodnju hrane i ako su uslovi povoljni, ne vidim zasto onda Delta ne bi kupila Frikom”, kaže Radojka Nikolić, ekonomska novinarka i analitičarka.

Procenjuje se da bi eventualna prodaja Frikoma stvorila poduži red zainteresovanih, pa Mišković legitimno želi da bude najbrži. Nezvanično, Ivica Todorić smatra da srpski sladoledi vrede barem 20 miliona evra više od procene njegovog dugogodišnjeg prijatelja.

“On nikakve odluke ne donosi sasvim je svejedno i tu nekakvo prijateljstvo Miškovića i Todorića više ne igra nikakvu ulogu, pita se nova uprava koja se prema kćerkama ponaša kao prema delovima koji mogu da donesu preko potrebna likvidna sredstva koja trenutno nemaju”, kaže Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar.

Pitali smo u Delti da li pregovaraki o kupovini Frikoma, da li su zainteresovani samo za Frikom, o kojim sumama je reč - rekli su nam “Žao nam je, nemamo odgovor”. U svakom slučaju, sudbina Agrokorovih firmi u Srbiji u rukama je nove uprave, koja ima pune ruke posla prateći sve tokove novca.

“Ako uspeju da obezbede dodatne izvore finansiranja, možda se neće ići na tako brzu prodaju svega i svačega.”

“S obzirom da imaju rok od 15 meseci, ne vidim da treba očekivati brzo svođenje računa.”

U Privrednoj komori Srbije kažu da ima kupaca zainteresovanih za Frikom, Dijamant i Merkator, ali da je to samo jedna od mogućnosti, jer ne može se kupiti nešto za šta još ne znate šta je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: