BG: Na tri ara 2.000 m2, cena prava sitnica

Povoljnih placeva na dobrim lokacijama za gradnju u prestonici ima sve manje.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 21.04.2017.

11:03

BG: Na tri ara 2.000 m2, cena prava sitnica
Foto: Thinkstock

Ipak, kao po pravilu, najskuplja "roba" uvek nađe svog kupca, pa tako i zemljišta na Senjaku i Vračaru. Ima i onih jeftinijih, pristupačnijih džepu običnog čoveka, koji bi da van gradskog jezgra izgradi porodičnu kuću.

Investitori, pak, pogodna mesta za gradnju prvo "merkaju", pa sa vlasnicima stupe u kontakt i daju ponudu pre nego što se zemljište nađe u prodaji, pišu Večernje novosti.

Lokacija, infrastruktura i stepen izgrađenosti osnovna su merila kojima se vode oni koji bi da kupe zemljište za gradnju i od kojih zavisi cena. Oni koji bi da ulažu u stanove paze na blizinu saobraćajnica, postojanje priključka za vodu, struju kanalizaciju,... Bitna im je udaljenost autobuskih stajališta, vrtića i škola, ali i okolina placa na kome bi da grade. Važan faktor pri odabiru je i stepen izgrađenosti, odnosno koliko kvadrata je na tom parčetu zemlje moguće izgraditi, i da li novcem od prodaje stanova mogu da budu na dobitku.

Da je tražnja na tržištu veća od ponude, potvrđuje i Vladimir Obradović, vlasnik jedne prestoničke agencije. To naročito važi kada je reč o manjim placevima, gde je dozvoljena gradnja do 1.500 kvadrata.

“Najčešće se traži zemljište od tri do pet ari, sa dozvoljenom gradnjom do 2.000 kvadrata stambenog prostora. Najtraženiji su placevi u centru Beograda, na lokacijama poput Vračara, Zvezdare, Crvenog krsta. Tu se cene kreću od 60.000 evra po aru na Zvezdari i Crvenom krstu, do 120.000 evra na Vračaru”, kaže on.

Ipak, kako dodaje, u praksi investitori češće kupuju lokacije putem kompenzacija, odnosno kombinacijom određene svote novca i kvadrata koje nude vlasnicima placeva.

“Tako je cena najskupljeg placa koga trenutno imamo u ponudi 150.000 evra po aru i nalazi se u strogom centru Vračara, dok se povoljniji nalazi na Zvezdari, blizu Gradske bolnice i košta 55.000 evra po aru”, navodi on. Zainteresovanih za kupovinu zemlje za gradnju porodičnih kuća sve je manje. Oni koji bi da se na ovaj nači skuće, kupuju najviše do pet ari. Bitno im je da na placu ima mesta za kuću i ne preveliko dvorište.

“Najveća zainteresovanost je za Senjak i Dedinje. Na Dedinju se cene kreću oko 80.000 evra po aru, ali samo zato što je ta lokacija predviđena za porodičnu gradnju, a ne za višespratnice, te su potencijalnim investitorima povratna ulaganja manja. Dobar odnos cene i kvaliteta je na Lekinom brdu, te je ovo isto atraktivna lokacija. Najjeftiniji plac u Beogradu koji imamo u ponudi jeste na Torlaku, a cena za osam ari iznosi 49.000 evra”, kaže Obradović.

Jeftinijih placeva za gradnju najčešće ima na obodima grada, poput Kaluđerice, Kumodraža, Batajnice,...

“Tamo je ar do 3.000 evra”, ističe Nedeljko Malinović iz druge agencije. “Neretko se dešava da dva prijatelja kupe jedan plac, pa ga podele za gradnju. Traži se i zemljište u Busijama, Ugrinovcima, Sremčici, Železniku. Oni koji tamo kupuju ipak paze imaju li svu infrastrukturu, koliko su autobuska stajališta daleko, ima li vrtića, škola. Mnogim Beograđanima sve više su interesantnija sela oko Sopota, koja imaju dobru infrastrukturu i povezanost sa gradom, pa se do centra stiže za 45 minuta. Velike placeve, sa dobrim pogledom i po povoljnoj ceni tamo je lakše naći. Za 25.000 evra moguće je kupiti kuću sa čak 10 ari zemlje”, kaže on.

Slična situacija je i u prigradskim opštinama, samo su cene dosta niže. Placeve u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu najviše traže lokalni investitori koji se bave izgradnjom stambenih zgrada. Na ceni su oni u užem centru grada, do dva kilometra od glavnog gradskog trga.

“Prosečne cene placeva u Obrenovcu su 2.500 evra po aru, a na njih najviše utiče infrastruktura i mogućnost priključka na toplovod”, govore iz agencije za prodaju nekretnina iz Obrenovca.

“Najviše se traže oni udaljeni do dva kilometra od centra, a takvih je malo. Kada su u pitanju placevi za gradnju kuća, njihova prosečna cena je 1.500 evra, a kupcima je bitno da bude u zoni centralnog grejanja. Ako im je to manje bitno, često se odluče za kupovinu zemljišta udaljenog do 10 kilometara od grada, koje ima dobru infrastrukturu, smeštenog uz glavnu saobraćajnicu. To su mesta poput Stublina, Velikog Polja, Zvečke. Trenutno najskuplji plac u ponudi nalazi se u neposrednoj blizini glavne ulice i košta 4.000 evra po aru. Najjeftiniji je na putu za Zabrežje, na dva kilometra od centra Obrenovca i košta 800 evra po aru”, kažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: