Vlada odobrila: Posao za 2.000 lekara i tehničara

Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje 2.010 medicinskih radnika, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.04.2017.

12:30

Vlada odobrila: Posao za 2.000 lekara i tehničara
Foto: Thinkstock

Novim "Kadrovskim planom", koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a vlada odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila.

Oni će biti zaposleni u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Najviše novozaposlenih odobreno je za Klinički centar Srbije, gde se i leči najveći broj pacijenata - 380 zaposlenih. Kliničkom centru Vojvodine odobreno je 229 radnih mesta, u Kragujevcu 219 a u Nišu 58.

Konkurs za prijem zdravstvenih radnika biće raspisan do 15. maja. Zdravstvene ustanove do tada moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih radnika.

"Kadrovski plan" radio je Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” na predlog Ministarstva zdravlja, radi formiranja nove generacije lekara.

Najviše lekara i medicinskih sestara dobiće one zdravstvene ustanove koje su imale manjak zdravstvenih radnika, odnosno domovi zdravlja koji su imali najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani i bolnice koje su imale najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj postelja.

Lončar je podsetio da je vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, a polovinu tog broja čine lekari. Samo od početka godine zaposleno je 463 radnika, od čega 204 lekara i 252 sestre i tehničara.

"Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja", rekao je Lončar novinarima u Palati Srbija.

Kako kaže, do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija, a u ovogodišnjem martovskom roku još 634 specijalizavije.

Srbija je, podseća on, poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima, koji su cenjeni u svetu, ali nijedan stručnjak nije zaista vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: