Gejts i dalje najbogatiji, Tramp pao za 200 mesta

Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts ponovo se našao na prvom mestu liste najbogatijih milijardera sveta američkog magazina "Forbs".

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

18:40

Gejts i dalje najbogatiji, Tramp pao za 200 mesta
(Foto: Getty images)

Gejtsovo bogatstvo procenjeno je na 86 milijardi dolara, dok je predsednik SAD Donald Tramp pao za više od 200 pozicija, prenosi AFP.

Gejts predvodi ovu listu četvrtu godinu za edom, a sledi ga šef "Berkšir Hetaveja" Voren Bafet sa procenjenim bogatstvom od 75,6 milijardi dolara.

Na listi prvih deset najbogatijih na svetu dominiraju Amerikanci, od kojih mnogi rade u tehnološkom sektoru, a među njima su osnivač "Amazona" Džef Bezos na poziciji broj tri, osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg na petom mestu i suosnivač "Orakla" Leri Elison koji je sedmi.

"Populacija milijardera širom sveta porasla je za 13 odsto prošle godine na 2.043 čoveka, što je najveće godišnje povećanje u poslednju 31 godinu, otkada je magazin počeo sd sastavlja ovakve liste", saopštio je "Forbs".

Navodi se da je na listi najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultat rasta vrednosti američke berze od Trampove pobede na predsedničkim izborima u novembru 2016, Kina je druga sa 319 milijardera, a Nemačka treća sa 114.

Sam Tramp je, međutim, pao za 220 mesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procenjenim na 3,5 milijardi dolara.

Forbs pripisuje Trampov pad klonulom tržištu nekretnina na Menhetnu, njujorškom kvartu u kom je stacioniran najveći deo njegovog bogatstva u nekretninama.

"Četrdeset odsto bogatstva Donalda Trampa vezano je za 'Tramp kulu' i osam zgrada u krugu od jedne milje oko tog zdanja", piše Forbs.

Među ostalih 10 najbogatijih na Forbsovoj listi su Amansio Ortega, vlasnik španskog lanca odeće Zara, koji je na četvrtoj poziciji, zatim meksički telekomunikacioni tajkun Karlos Slim na šestom mestu, braća Koh, Čarls i Dejvid, su osmi i deveti, a deseti je bivši gradonačelnik Njujorka i osnivac "Blumberg njuza" Majkl Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: