Mega skandal: Inspektori žmureli na škart meso

Brazilska vlada je počela da preduzima brojne napore kako bi uverila javnost da nema razloga za brigu nakon tvrdnji da su izvoznici mesa podmićivali inspektore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

15:20

Mega skandal: Inspektori žmureli na škart meso
(Foto: Thinkstock.com)

Kako su ranije mediji prenesi, inspektori su navodno, uzimali mito radi dobijanja dozvole za prodaju i izvoz pokvarene govedine.

"Ovo je hitno pitanje, jer ima posledice po nas i u zemlji i u inostranstvu. Razgovaramo sa ambasadama kako bi mogle da prenesu informacije svojim vladama u pogledu bilo kakve zabrinutosti ispoljene u prethodnih nekoliko dana", izjavio je predsednik Brazila Mišel Temer novinarima, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

On je, nakon toga, večerao sa 19 ambasadora u jednom restoranu koji nudi specijalitete od govedine, a u kom važi princip menija "sve-što-možeš-da pojedeš" (all-you-can-eat) s cenom po osobi od 39 dolara.

U istrazi brazilskih federalnih vlasti prošle nedelje je utvrđeno da je oko 40 kompanija, među kojima su JBS i BRF, bilo uključeno u nezakonite aktivnosti, kao što su podmićivanje inspektora i dodavanje hemijskih supstanci kako bi zamaskirali loš kvalitet mesa.

Iako kompanije negiraju takve tvrdnje, njihove akcije su, kako navodi njujorška agencija, počele da padaju.

Evropski komitet za zdravlje i bezbednost hrane zatražio je dodatne infromacije u vezi sa ovim slučajem, ali poručuje da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti kod zdravstvenih sertifikata koji se odnose na meso iz Brazila.

Kina i SAD su, takođe, zatražile dodatna pojašnjenja.

Ova vest dolazi nakon što je evropski parlament usvojio strože mere u cilju jačanja inspekcije hrane na farmama i trpezama, i povratka poverenja potrošača u integritet lanca ishrane.

"Posle skandala s konjiskim mesom, potrošači su s pravom zabrinuti za bezbednost lanca snabdevanja mesa. Evropski parlament je pokušao da odgovori na tu zabrinutost i omogući nadležnim organima da se efikasnije bore protiv prevara", rekla je izvestilac Evropskog parlamenta Karin Kadenbah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: