"Veće plate? Nadam se da će zaboraviti na to"

Srbija je ostvarila relativno dobre rezultate, ali investicije su i dalje slabost, izjavio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

12:10

Foto: Tanjug

“Ostvaren je rast privrede, smanjen je fiskalni deficit, inflacija je niska i stabilna, ali su investicije i domaća štednja i dalje na niskom nivou. Na investicije utiče efikasnost rada, nivo korupcije, a Srbija je u grupi najgorih zemalja”, izjavio je Arsić na prezentaciji Kvartalnog monitora.

Arsić je istakao da za dobre rezultate treba zahvaliti niskoj ceni energenata, niskim kamatnim stopama, ali i upozorio da bi država trebalo da se spremi kada se promene ovi faktori.

On je kazao da bi, umesto najavljenog povećanja plata i penzija i smanjenja poreza, trebalo povećati investicije. “Nadam se da će to zaboraviti posle izbora”, navodi Arsić.

Kako je naveo, rast u Srbiji je najveći od krize 2008. godine i sada je 2,8 odsto u odnosu na tadašnja dva procenta. Kišni dani i pad građevinske aktivnosti doveli su do usporavanja i sezonskog pada rasta.

“Srbija je prošle godine poboljšala izvoz i on se stalno ubrzava. Rast industrije je skroman, ali prerađivačka, koja je ključna, porasla je za osam odsto”, naveo je on.

Arsić naglašava da bi država trebalo da podstakne preduzeća da sama investiraju. “Na primer, EPS investira manje od amortizacije, čime se pogoršava fiskalni deficit.”

Očekivanja su, prema njegovim rečima, da rast BDP-a ide na tri odsto, kao i rast poljoprivredne proizvodnje, koji će nas vratiti na normalan nivo od 2015.

“U ovoj godini će porasti i privatna potrošnja zbog većih plata i penzija. Dalji rast sprečavaju niske investicije, očekivani rast kamatnih stopa i politička nestabilnost regiona”, kazao je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: