Dinkićeve diplomate su tu, ponovo će u svet

Radna grupa pri Vladi Srbije kreira model po kome će ekonomski atašei uskoro biti poslati u svet, izjavio je potpredsednik vlade Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

08:11

Dinkićeve diplomate su tu, ponovo će u svet
Foto: Tanjug

Ljajić za Politiku navodi da se o tome intenzivno razmišlja već godinu dana.

Na pitanje u čemu je razlika između ekonomskih atašea bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, koji su prošlog leta proglašeni neuspešnim i skupim i vraćeni kući i onih koje će angažovati sadašnja vladajuća garnitura, Ljaljić kaže da su razlike velike, jer se pravi novi model i nova mreža.

"Naša ideja je da ekonomski atašei posluju u okviru Ministarstva spoljnih poslova, kao što je praksa u većini svetskih zemalja", kaže Ljajić i dodaje da u prvom krugu diplomate idu u Nemačku, Italiju, Rusiju i Kinu.

Ministar objašnjava i da to što su Dinkićeve diplomate vraćene kući, ne znači da su dobile otkaz, i da su ostali na platnom spisku Ministarstva trgovine.

Neki od njih su otišli ako su našli bolji posao, ali niko nije otpušten, dodaje on.

Ljajić je rekao i da to ne znači dupliranje troškova, ali da ne može da garantuje da dodatnog zapošljavanja neće biti.

"Zavisi od kvalifikacije kadrova. U Kinu, naravno, mora da ode neko ko zna kineski. Ali, namera je da se u najvećoj meri iskoriste već postojeći kadrovi", kazao je.

Prema njegovim rečima, ključna razlika između Dinkićevog i novog modela je u mreži diplomatskih centara.

"Svojevremeno je 28 ekonomskih atašea poslato širom sveta bez kriterijuma i ne vodeći računa o prioritetima", kazao je Ljajić i podsetio da se ranije događalo da se diplomate šalju u zemlje regiona, gde nema potrebe za takvom vrstom lobiranja.

"U regionu nema ni jezičkih ni bilo kojih drugih barijera za biznis. Odlično se posluje i bez podsredstva diplomatije", dodaje on.

Ministar je rekao i da Privredna komora Srbije trenutno radi na tome da se pred nove ekonomske amasadore postave jasno definisane norme, ali da skala po kojoj će se ocenjivati njihov učinak još nije poznata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: