Borba: Traže 10 odsto veće plate, MMF ne da ni 5

Posle neuspešnog dogovora o procentu povećanju plata i penzija, ekonomisti prognoziraju da će se tražiti rešenje koje neće ugroziti stabilnost javnih finansija.

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

16:08

Borba: Traže 10 odsto veće plate, MMF ne da ni 5
Foto: Thinkstock

Sindikalci bi povećanje od najmanje 10 odsto, ali poručuju da im je jasno, da iako bude nekog kompromisa, on neće predstavljati značajan dobitak za džep građana.

Prihodi - pohvala, porez - pohvala, rashodi - pohvala, plate i penzije - problem.

U sledećoj nedelji će se kroz razgovore sa Delegacijom iz Vaštingtona provlačiti i pitanje procenta povišice.

Na prvu Vladinu ponudu od 5 odsto, MMF stavio veto. Kompromis moguć, ali stručnjaci objašnjavaju da će to biti borba za male procente.

“Povećanje plata i penzija je suprotno dogovorenom i narušava fianansijsku stabilnost i očigledno je izračunato da 5 odsto toliko narušava da nije održivo”, kaže dekanka FEFA Ana Trbović.

“Svakako svaka pozitivna promena je pozitivna ali da bi ona realno uticala na standard građana treba nam veći porcenat a on je moguć samo reformom javnih preduzeća”, dodaje ona.

Sindiklaci kažu da ih stav MMF-a na početku šeste revizije sporazuma sa Srbijom uopšte nije iznenadio. Žele da veruju da je stanje u budžetu dobro, ali želje su kažu jedno, a realnost nešto potpuno drugo.

“Mi u sindikatu kažemo ako je zaista tako i ima novca toliko pa zaboga vratite nam ono što ste nam nelegalno oduzeli”, kaže Ranka Savić, predsednica ASNS-a.

“Realno je očekivati određeno povećanje. Po nekoj mojoj proceni neće bizi više od 2 odsto i to 2 odsto sigurno ne i za penzionere, njima neće biti povećanja. Povećanje u pojedinim sektorima javne uprave”, dodaje ona.

Podsećamo, početkom godine Vlada je sa međunarodnim kreditorima dogovorila do sada jedino povećanje plata i penzija, koje nije bilo linearno. Tada je najbolje prošao deo prosvete zaposlen u osnovnim i srednjim školama, a najlošije penzioneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: