To su gazde srpskih preduzeća - knjigovođa za sve

Srpske računovođe često dobijaju neverovatne zahteve od vlasnika preduzeća kojima bi trebalo samo da vode poslovne knjige.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

08:00

To su gazde srpskih preduzeća - knjigovođa za sve
Foto: Thinkstock

Možda im nije u opisu posla, ali oni znaju gde je najpovoljnije letovanje i koji ginekolog je dežuran u noći kad počinje porođaj i umeju bolje od advokata da registruju firmu, a po potrebi mogu da budu i matičari.

To nisu nikakvi čarobnjaci, već knjigovođe, koje često, ne želeći da izgube klijenta, pristaju da rade razne stvari koje nikako nisu u opisu njihovog posla, pišu Večernje novosti. "Hajde ti mi odradi taj pravni deo, da registrujem firmu, advokat mi za to traži 250 evra" ili: "Hajde, napravi mi platu, ali da me manje košta nego pre", samo su neki od "bisera" vlasnika preduzeća s kojima se, u svom radu, svakodnevno susreću knjigovođe.

Kako kažu, neki zahtevi se pred njih postavljaju iz neznanja, neki iz želje da dobiju uslugu za džabe, pa više ne čudi ni ovakvo pitanje: "A da li mogu da ne platim PDV?", ili "Kaži mojoj radnici da neću da joj dam platu jer je bila na bolovanju i nije ni radila, a državi ću da platim doprinose".

Knjigovođa Julijana Nemet de Alerte kaže da se redovno dešava da klijenti kojima su pokradeni magacini ili imaju poplavu prvo zovu knjigovođu pa tek potom policiju. Podrazumeva se i da knjigovođa daje savete o tome gde je jeftinije letovanje i koje putno osiguranje je najpovoljnije.

“Imala sam Kineskinju komintenta, koju sam vozila i na porođaj, jer nije znala reč srpskog”, priča knjigovođa Julijana Nemet de Alerte.

“A kada sam je pitala da li je spremila odeću za bebu u kojoj će da je izvede iz porodilišta, ona mi je rekla: "Kad kupuješ drugim klijentima, možeš i meni da kupiš odelce", kaže ona.

Naša sagovornica pamti i drugačije anegdote s klijentima svoje knjigovodstvene agencije.

“Jednom me je pozvao klijent, kaže, ošamario je suprugu, ona je napustila kuću i od juče je nema. Kaže mi još da su mu ženu videli pored Save i da ja pođem da je tražim. I ja šta ću, krenem da je tražim. Posle dužeg traganja za njom duž reke, nađoh je ispred moje kancelarije. Čeka me da mi kaže da hoće da izbaci muža iz preduzeća. Noć je, inače, provela u "Hajatu"...”, priča Julijana.

Šalu na stranu, posao knjigovođe je, kako navodi naša sagovornica, da proknjiži gotova dokumenta koja mu dostavi firma-klijent.

“Razne ugovore o radu, o zakupu, pišu advokati i notari, koji za to imaju svoju tarifu, a ne knjigovođe”, ističe Julijana Nemet de Alerte.

“Otvaranje i zatvaranje preduzeća takođe rade advokati, kadrovska služba u firmi bavi se zdravstvenim knjižicama, a ne knjigovođe... Nažalost, ekonomska situacija prisilila nas je da na sebe preuzimamo i tuđi posao. Na našu rečenicu da nešto ne može da se uradi, klijent odlazi i traži dugog knjigovođu. Kakav kvalitet usluge dobija kod onih koji se reklamiraju da vode knjige tri meseca besplatno, drugo je pitanje”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: