Dok se svet trese, SAD ruši očekivanja

Američka ekonomija je u prvom ovogodišnjem kvartalu osvarila veću stopu rasta od prvobitno procenjene, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

10:15

Dok se svet trese, SAD ruši očekivanja
Foto: Thinkstock

U prvom kvartalu, bruto domaći proizvod SAD je porastao za 1,1 odsto na godišnjem nivou, što je bolje u odnosu na prvobitnu procenu rasta od 0,8 odsto i blago iznad prognoza analitičara koji su očekivali rast BDP-a od 1,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Revizija podataka je usledila zbog većeg obima izvoza u tom kvartalu, dok su podaci o rastu lične potrošnje revidirani naniže, na 1,5 odsto, što su najslabiji podaci od prvog kvartala 2014. godine.

Iako su izgledi u pogledu privrednog rasta u drugom kvartalu još bolji, šok koji je prouzrokovala odluka Velike Britanije da napusti EU bi se, kako ocenjuje AP, mogao preliti i na američku ekonomiju u narednim mesecima.

Kako navodi AP, ekonomisti predviđaju rast BDP-a od 2,5 odsto za tekući kvartal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: