"Novi sistem - nova era za EPS"

EPS je počeo transport odlagača za novi sistem bager-traka-odlagač (BTO) vredan 15 miliona evra na Polje C Rudarskog basena Kolubara.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2016.

15:14

Foto: Tanjug

Ceo taj sistem je deo paketa A u okviru projekta "Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu" koji treba da bude kompletiran krajem godine.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milenko Grčić kazao je da je ovo veliki dan za to preduzeće.

"Ovaj odlagač, od prethodnih bagera koji rade u Kolubari i Kostolcu razlikuje to što je ovo prvi bager koji je apsolutno urađen po svim evropskim standardima sa ciljem maksimalnog nivoa zaštite životne sredine," kazao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi bager koji ima prskalice na svim mestima i koji smanjuje nivo prašine koja odlazi u atmosferu.

"Ovaj bager označava novu eru u EPS-u", kazao je on i dodao da se u septembru očekuje da u rad bude pušten novi glodar.

Grčić je rekao da to pokazuje da je modernizacija EPS-a počela i da kompanija ima budućnost.

Kako su kazali u EPS-u, pored odlagača paket A sadrži i nabavku i montažu rotornog bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, sistema tračnih transportera i napajanje električnom energijom.

U okviru prvog zelenog projekta u EPS-u je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagaca za medjuslojnu jalovinu za ugljenokop "Tamnava-Zapadno polje".

Ceo taj projekat, kako su naglasili u EPS-u, vredan je 181 milion evra, a finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (80 miliona), nemačke Razvojne banke KfW (65 miliona) i uz pomoć Vlade Nemačke od devet miliona i učečće EPS-a od 27 miliona evra.

Tim projektom unaprediće se tehnologija otkopavanja uglja i obezbediće se ujednačavanje kvaliteta lignita iz RB Kolubara iz kojeg se u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi više od polovine struje u Srbiji.

"Korišćenje uglja jednakog kvaliteta povećaće efikasnost rada termoelektrana i smanjiti negativni uticaji na životnu sredinu", tvrde u EPS-u.

Odlagač danas pušten u rad je dugačak 130 metara, maksimalna brzina kretanja mu je devet metara u minutu, a težina je 1.490 tona i kapacitet 8.800 kubnih metara na čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: