Koliko će nas koštati usklađivanje sa EU?

Srbiji predstoji 12 meseci napornog rada kako na identifikovanju potencijalnih barijera u trgovini sa EU, tako i na proceni troškova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.11.2015.

19:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Reč je o troškovima koje će naša država, ali i privreda morati da podnese zbog usklađivanja sa evropskim tehničkim propisima i standardima, zaključeno je na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 1 - slobodno kretanje robe.

U skladu sa tim formulisaće se i srpski zahtevi za odlaganjima primene određenih direktiva, istaknuto je na sednici te grupe kojom rukovodi Centar za evropske politike.

Skupu održanom u Narodnoj skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede, Kancelarije za evroposke integracije, kao i potrošačkih organizacija i Privredne komore Srbije.

Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, zadužen za Poglavlje 1 otvorio je diskusiju, ukazavši na niz prepreka sa kojima se susreće Pregovarački tim.

On je naglasio problematiku u procesu pregovaranja onih poglavlja za koje je EU predvidela opening benćmarks (merila za otvaranje poglavlja).

"Poglavlje se i ne može formalno otvoriti dok se sve države članice u Savetu EU ne slože sa ocenom Evropske komisije da je država kandidat ispunila uslove iz Poglavlja 1. Time se značajno usporava proces pregovora, a države članice dobijaju znatno veću moć u odnosu na Evropsku komisiju u procesu integracija u EU", kazao je Lazarević, a saopštio je Centar za evropske politike.

On je dodao da to "otvara mogućnost da države članice tehničke aspekte pregovora (zlo)upotrebljavaju, radi rešavanja bilateralnih i drugih političkih pitanja" i da je ovakav način pregovora uveden tek kod proširenja Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Dušan Protić, koordinator ove radne grupe, izrazio je očekivanje velike količine inputa od strane privrede i civilnog sektora kao osnove za traženje prelaznih perioda u pregovorima, dok su predstavnici Ministarstva privrede pojasnili kako će izgledati merila za otvaranje poglavlja u vezi sa harmonizacijom propisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: