Novi uzlet britanske ekonomije

Rast britanske privrede ubrzao je u drugom kvartalu na 0,7 odsto u odnosu na prethodni, zahvaljujući oporavku uslužnog sektora i industrijske proizvodnje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

14:33

Default images
Foto: Thinkstock

Privredni rast je u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio 0,4 odsto, a rezultat iz drugog kvartala u skladu je sa očekivanjima analitičara, pokazali su podaci britanskog Zavoda za statistiku, prenosi agencija AP.

Podaci dolaze svega nekoliko dana nakon što je guverner Banke Engleske, Mark Karni, ukazao na to da bi kamatne stope krajem godine mogle da porastu sa rekordnog minimuma od 0,5 odsto u svetlu jačanja ekonomije.

"Na uspešne rezultate najviše je uticala snaga uslužnog sektora i najveći rast aktivnosti u rudnicima od 1989. S druge strane, prerađivačka aktivnost blago je smanjena, a građevinska je mirovala", rekao je glavni ekonomista zavoda Džo Grajs.

Uslužni sektor, koji čini više od tri četvrtine ekonomske aktivnosti u Britaniji, evidentirao je rast aktivnosti od 0,7 odsto. Rast proizvodnje nafte i gasa u Severnom moru doprineo je jačanju industrijske proizvodnje za 1,0 odsto, dok je građevinska aktivnost mirovala, a preradjivačka pala 0,3 odsto.

Britanski bruto domaći proizvod trenutno je 5,2 odsto iznad nivoa iz prvog kvartala 2008, uoči početka recesije tokom koje je privreda potonula čak 6,0 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: