Italijani više nisu grčki "sapatnici"

Italijanski premijer Mario Renci izjavio je danas da njegova država više nije "sapatnik u nevolji" Grčke, kao što je to bio slučaj pre tri ili četiri godine.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

16:52

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

"Moramo da prestanemo da zovemo Italiju bolesnikom Evrope jer to više nije tačno", rekao je Renci za italijanski TV kanal "TG5", uoči referenduma u Grčkoj koji bi mogao da odluči finansijsku budućnost te države, kao i njeno mesto u evrozoni, preneo je AFP.

Renci je rekao da Italija više ne strahuje od posledica finansijskih problema Grčke, što nije bio slučaj tokom 2011. kada je postojala bojazan da bi grčka kriza mogla da se prelije na druge, u velikoj meri zadužene, evropske države.

On je istakao da reforme koje je Italija preduzela pokazuju da je "na strani onih koji teže rešavanju problema". Italijanski premijer je proteklih sedmica nastojao da uveri građane da se Italija nalazi na čvrstim ekonomskim osnovama uprkos krizi u Grčkoj.

Krajem juna, Renci je za jedan italijanski ekonomski dnevnik rekao da je Italija "izvan vatrene linije" krize u Grčkoj, dodajući da njegova "zabrinutost nije u vezi sa time šta bi moglo da se dogodi sa Italijom, već oko scenarija globalnih poteškoća koje bi mogle da nastanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: