Sastavite portfolio

Kada odredite investicione ciljeve, period investiranja i rizik koji možete da preuzmete, možete da počnete da sastavljate svoj portfolio. Portfolio predstavlja skup svih ulaganja. Poželjno je da portfolio bude diversifikovan.

Fokus

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

18:44

Default images

To znači da treba da se sastoji iz različitih ulaganja čije će se cene verovatno kretati u suprotnim smerovima pri određenim promenama na tržištu. Diversifikacija omogućava da se smanji rizik od gubitka.

Osnovni parametri za sastavljanje portfolia su rizik koji ste spremni da preduzmete i trajanje investicije. Pogledajte na slici primere portfolia u zavisnosti od ova dva parametra.

Portfolio sa niskim rizikom

Kada se investira na kraći rok, preporučuje se niskorizični portfolio koji se uglavnom sastoji od depozita i obveznica a malim delom od akcija.

Portfolio sa visokim rizikom

Kada se dugoročno investira, preporučuje su upravo suprotno. Dug vremenski period omogućava da se iskoristi mogućnost visokih prinosa od ulaganja u akcije. Dug period pruža vreme da se prebrode eventualni gubitci od ovakvih ulaganja i da se sačeka da cene porastu.
DIVESIFIKACIJA

Da bi se smanjila verovatnoća gubitka prilikom investiranja dobro je ulagati u različite vrste hartija od vrednosti i/ili nekretnina. Na primer, vrlo je verovatno da će tokom perioda kada cene akcija padaju prinosi na obveznice biti u porastu. Takođe, diverisfikacija može da se postigne i ulaganjem u različite izdavaoce ili privredne grane kada se investira u određenu vrstu hartija od vrednosti. Na primer, kada se investira u akcije dobro je ulagati u različita preduzeća i preduzeća koja posluju u različitim sektorima.

Diversifikacija je skupa zato što zahteva investiranje u različite hartije od vrednosti. Diversifikacija zahteva i razvijeno tržište hartija od vrednosti.

SASTAV PORTFOLIJA TREBA DA ZAVISI I OD STAROSTI INVESTITORA!

Staro pravilo je da oduzmete svoje godine od 100 – dobićete procenat portfolija koji treba da držite u akcijama. Ostatak treba da bude u sigurnijim investicijama na primer u obveznicama. Ako, na primer, sada imate 35 godina, možete držati i do 65% svojih investicija u akcijama. Ako imate 65 godina onda ne bi trebalo da imate više od 35% investicija u akcijama. Međutim, sa produženjem životnog i radnog veka, mnogi sada smatraju da bi pravilo trebalo da bude oko 110 ili 120 minus godine starosti. Razlog je da ljudi sve duže žive i treba im više novca a ulaganja u akcije omogučavaju veće prinose.

PRAVILO 72

Ovo pravilo može pomoći da bez kalkulatora procenite vreme potrebno da se određena investicija duplira:

• Podelite broj 72 sa očekivanom stopom prinosa vaše investicije kako biste odredili koliko godina je potrebno da se vrednost vaše investicije duplira.

• Podelite broj 72 s brojem godina za koje želite da se duplira iznos vašeg novca, kako biste dobili potrebnu stopu prinosa.

Primer: investirate 5.000 evra danas s kamatnom stopom od 8 posto. Podelite 72 sa 8 i dobićete 9. Vaša investicija će se duplirati svakih devet godina. Ili ukoliko imate novac koji želite da uložite i hteli biste da se taj iznos duplira za 10 godina, podelite 72 sa 10 i dobićete 7,2. Iznos vašeg novca će se duplirati za 10 godina ukoliko je prosečna stopa prinosa 7,2 posto. Direktno investiranje

Da bi se direktno investiralo potrebno je vreme, znanje i novac.

Na primer, za ulaganja u akcije potrebna je dobra informisanost o tržištu, konkretnom sektoru, kompaniji, njenim proizvodima, poslovanju, konkurentima. Zatim, neophodno je dobro razumevanje finansijskih izveštaja preduzeća. Diversifikovanje ulaganja može biti skupo zato što zahteva ulaganje u više hartija od vrednosti. I na kraju, investicije je potrebno stalno pratiti.

Pored svega toga, treba imati u vidu da je kod nas prisutan problem značajnog kašnjenja u objavljivanju finansijskih izveštaja preduzeća čije se akcije kotiraju na berzi kao i nedovoljna transparentnost u izveštavanju akcionara. Ovo značajno umanjuje sposobnost investitora da na osnovu valjanih informacija donose svoje investicione odluke. Bitan problem u diversifikaciji portfolia je i relativno mali izbor hartija od vrednosti i nedostatak obveznica. Na kraju, tržište hartija od vrednosti je plitko i nedovoljno likvidno što može predstavljati značajan problem pri prodaji hartija od vrednosti.

Indirektno investiranje

Zbog zahtevnosti direktnog ulaganja u pogledu potrebnog novca, vremena i znanja postoji i alternativa u vidu investicionih fondova koja je često prihvatljivija malim investitorima.

U investicionom fondu, vaš novac je udružen s novcem drugih investitora. Investiranjem imovine fonda bave se društva za upravljanje. To su specijalizovana preduzeća koja su stručno i tehnički opremljena da profesionalno investiraju imovinu fonda. Za tu uslugu, članovi fonda plaćaju naknade društvu za upravljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: