Mobilni novčanici - siguran način plaćanja

Kompanija Mastecard je omogućila svojim korisnicima u Srbiji da do 15. decembra za tri ili više plaćanja u ukupnoj vrednosti od 1.000 dinara mobilnim novčanicima dobiju povrat na svoju karticu u vrednosti od 1.000 dinara. Na taj način Mastercard želi da podigne svest o tome da je plaćanja digitalizovanom karticom koja se nalazi u pametnom telefonu ili pametnom satu sigurniji način plaćanja koji štiti podatke, pomaže korisnicima da izbegnu davanje svoje platne kartice prodavcima na kasi, dodirivanje POS terminala pri ukucavanju PIN koda i razmenu gotovine, koristeći kapacitet mobilnih novčanika za sigurnost svake transakcije.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

12:35

Mobilni novčanici - siguran način plaćanja
Foto: Mastercard

U Srbiji su plaćanja mobilnim telefonima u početnoj ekspanziji, ali je važno da za taj oblik plaćanja već nekoliko godina postoji sva potrebna infrastruktura, zahvaljujući uvođenju terminala za beskontaktna plaćanja. Još 2008. godine Mastercard je u Srbiji predstavio beskontaktnu tehnologiju, koja je u značajnijoj meri počela da se koristi 2013. godine, da bi danas bila standard. Na ovaj način su stvoreni uslovi za mobilna plaćanja.

Sigurnost i privatnost predstavljaju srž poslovanja kompanije Mastercard i zato uvek kada se koristi digitalizovana Mastercard® debitna ili kreditna kartica u okviru mobilnog novčanika, na uređaju se ne čuva stvarni broj kartice, već se dodeljuje jedinstveni broj koji je enkriptovan i bezbedno sačuvan prema standardima čip tehnologije, što predstavlja naviši nivo zaštite platnih transakcija. Dakle, čip tehnologiji je pridodata i NFC tehnologija prenosa podataka na malim razdaljinama, uz jedinstvenu enkripciju odnosno šifriranje podataka koji se prenose, što garantuje da se svako plaćanje obavlja samo jednom.
Foto: Mastercard
Poverljive podatke dodatno osigurava i Mastercardova MDES tehnologija koja svaku fizičku karticu pretvara u digitalizovani jedinstveni token kojim se štite transakcije pri online plaćanju, kao i plaćanju u okviru aplikacija. Veliki broj ljudi već koristi biometrijsku autntifikaciju za otključavanje telefona ili aktiviranje nekih drugih funkcija. Mobilni telefoni više nisu samo sredstvo komunikacije i informisanja, već su u sve većoj meri postali i sredstvo kupovine odnosno plaćanja. Tako su mobilni telefoni danas percipirani kao sredstvo plaćanja koje nudi viši nivo sigurnosti, jer telefon omogućava napredan način autentifikacije za korisnika koji na taj način odobrava zaduženje svog računa. Trenutno, najviši nivo autentifikacije je putem biometrije, a novi mobilni uređaji imaju tehnološke karakteristike koje to podržavaju, na primer, prepoznavanje otiska prsta, lica ili neki treći način korišćenja autentifikacije korisnika.
Foto: Mastercard
Gotovinu kao metod plaćanja, pored kartica, sada potiskuje i mobilni novčanik. Tako da korisnicima mobilnih novčanika sem njega neće ništa drugo biti neophodno ukoliko ste krenuli u kupovinu, bilo namirnica, potrepština za kuću, odeću ili prilikom plaćanja računa. Bez obzira gde i u koju svrhu vršite plaćanje novac je uvek uz vas, siguran i sigurno digitalizovan i jedino vi upravljate njime sa vašeg pametnog uređaja.

Dodatne informacije o Mastercard kampanji povrat novca možete da pročitate na LINK-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: