Želimo da vratimo iskusne inženjere u Srbiju

Promo

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

10:00

Želimo da vratimo iskusne inženjere u Srbiju

Projektovanje i dizajn čipova je vrsta posla koja zahteva dobro tehničko znanje, ali i veštinu da se takvo iskustvo prenese na daljinu. Na samom početku razvoja kompanije Elsys Eastern Europe, i industrije hardvera u Srbiji 2004. godine, deset inženjera je, bez lokalnog menadžmenta, krenulo na svoj prvi posao za jednu svetsku kompaniju. Danas su izbori u oblasti hardvera drugačiji i omogućavaju mladim i talentovanim inženjerima da rade sa velikim svetskim kompanijama ostajući u svojoj zemlji, koja je pre 14 godina prepoznata kao silicijumska dolina ovog dela Evrope.

- Kako bismo realizovali prvi posao koji smo dobili, bilo je neophodno da odemo na obuku koja je trajala dva meseca, što je inače praksa u ovoj industriji. Sama obuka izvedena je na Azurnoj obali na lokaciji klijenta, tako da je, sem tehničkog progresa, bio očigledan i integracioni faktor, jer je tim bio sve vreme na okupu. To je zapravo ključ uspeha, timski duh i sinergija koja se razvija tokom procesa rada – rekao je inženjer Saša Kostić, regionalni direktor kompanije Elsys Eastern Europe, koja već 14 godina projektuje i razvija čipove u Srbiji.

Kako bi došli do kvalitetnih inženjera, potencira se saradnja između fakulteta i kompanija. Sve intenzivnija saradnja pomaže da obrazovni sistem ne zaostaje za sistemima drugih država i regiona.

- Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu su naše ključne interesne strane. Postavili smo strateški plan da razvijemo puno mladih i talentovanih inženjera i već duže od decenije aktivno sarađujemo sa Univerzitetima u Srbiji, na obostranu korist. Ukoliko izgubimo na ovom polju, to može imati velike dugoročne posledice. Zbog deficitarnih kadrova u Srbiji kompanija već dugi niz godina ima praksu da potencijalne zaposlene tražimo u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj, a kada se ukaže prilika i šire. Posebno bih naglasio da radimo na strategiji, kako bismo naše iskusne inženjere, koji već dugo rade u inostranstvu, vratili u Srbiju – istakao je Kostić.
Francuska kompanija je jedna od prvih koja se odlučila da dođe na srpsko tržište 2004. godine. Menadžment matične firme Elsys Design, prepoznao je da, na duže staze, Srbija ima i te kako šta da ponudi.

- Od samog početka su postavljeni visoki standardi, a pre svega poštovanje zaposlenih i samog procesa rada. Menadžment kompanije se jasno opredelio za to da se u potpunosti poštuju zakoni Srbije i poreska politika. Taj stav se nije promenio do današnjih dana. S druge strane, ciljano gradimo strateške odnose sa multinacionalnim, visoko-tehnoloskim kompanijama, gde kao rezultat toga, postajemo ključni element u njihovom razvoju – istakao je Kostić i dodao da zahvaljujući toj početnoj viziji kompanija danas u Srbiji zapošljava preko 150 inženjera.

Kompanija Elsys EE, koja ima svoje predstavništvo i u Novom Sadu, neguje motivaciju zaposlenih kroz izazovne aktivnosti, poslovna unapređenja, izgradnju i negovanje prijatne atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa.
- Poslovna kultura je najvažniji deo naše kompanije. Danas, posle više od decenije poslovanja, možemo da kažemo da imamo izgrađenu svest o vrednostima kompanije, kao i o ljudima koji u njoj rade – objasnio je Kostić.

Broj uspešno realizovanih projekata i razvijenih čipova u Srbiji ne može da se prebroji. Trenutno kompanija Elsys EE radi na 72 projekta koji zahtevaju različitu vrstu angažovanosti i dužinu trajanja.

- Vremenom Elsys EE je postao poznat ‘brend’, kako na lokalnom tržištu inženjera, tako i na svetskoj sceni poluprovodnika. U početku je srpski deo kompanije dobijao poslove od matične firme iz Francuske, a sada samostalno nastupamo na tržištu. Naši inženjeri pomažu velikim internacionalnim kompanijama da premoste poteškoće i olakšaju im implementaciju poslednje generacije razvojnih i komercijalnih projekata i pruža mogućnost mladim i talentovanim ljudima iz Srbije da budu konkurentni – rekao je Saša Kostić, inženjer i regionalni direktor kompanije Elsys Eastern Europe, koji je 2004. godine imao priliku da sa još devet kolega učestvuje u izradi čipa poslednje generacije, koji se vrlo brzo našao u mobilnim telefonima kompanije NOKIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: