Kako uspešno prodati start-up?

Vest koja je obeležila startup scenu 2016. godine je da je najveći svetski registar domena Go Daddy od kompanije Devana Technologies preuzeo ManageWP i ceo njegov tim, izabravši prestonicu Srbije za svoju prvu kancelariju u Evropi. Ovim potezom su domaći stručnjaci dobili pristup znanjima i iskustvima iz Silicijumske doline, i mogućnost da sa njom blisko sarađuju i razvijaju se. Direktor poslovanja GoDaddy ManageWP Ivan Bjelajac nam u kratkom intervjuu otkriva detalje ove integracije. Tema će biti detaljno razređena na panel diskusiji koja se održava u četvrtak, 26.oktobra, u prostorijama COTRUGLI poslovne škole.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2017.

10:00

Kako uspešno prodati start-up?

Kako je sve počelo?

Devana Technologies je osnovana sa idejom da se iz Srbije lansiraju proizvodi koji će biti korišćeni u celom svetu. Prvi proizvod firme ManageWP se za relativno kratko vreme pokazao kao nezamenljiv alat za upravljanje različitim WordPress sajtovima, svodeći razvoj i održavanje na jedno centralno mesto za mnogobrojne dizajnere i developere.

Naime, skoro godinu dana pre zvaničnog lansiranja, proizvod je besplatno koristilo više od 10.000 korisnika, koji su slali povratne informacije i pomagali u daljem razvoju. Kada smo rešili da proizvod komercijalno lansiramo, jedan deo korisnika je odmah odlučio da plati i tako smo praktično u prvom mesecu bili profitabilni. ManageWP je danas deo GoDaddy Pro programa i koristi se za upravljanje više od 580 hiljada sajtova na svetu.

Koji je bio odlučujući faktor za prodaju Manage WP-a?

Inicijalno nismo imali nameru da prodajemo ManageWP. Kao mala firma iz Srbije smatrali smo da smo dostigli svoj trenutni maksimum u rastu i da, ukoliko želimo da se dalje razvijamo, to moramo raditi kroz partnerstva.

Činjenica da je kompanija poput GoDaddy-ja bila spremna da prvi put otvori kancelariju u Evropi kroz predstavništvo u Srbiji, je bila odlična validacija našeg dosadašnjeg rada na polju proizvoda, inženjeringa i marketinga, kao i našeg položaja u samoj WordPress zajednici. Ono sto je presudilo je spoznaja da bi ovim potezom domaći stručnjaci zapravo imali priliku da dobiju pristup znanjima i iskustvima Silicijumske doline, čime bi se ta ista znanja vremenom, nadamo se, proširila i na celu IT zajednicu Srbije i regije.

Kako ste se osećali tokom prve posete centrali GoDaddy-a?

Sjajan je osećaj upoznati tim ljudi sa kojima delite iste ciljeve i od kojih možete mnogo da naučite. Takođe, bili smo sigurni da je ManageWP proizvod koji može dosta da profitira od partnerstva sa najvećim svetskim registrom domena.

Tokom prve posete Srbiji Blake Irivng-a, CEO GoDaddy-a, svi su uživali da čuju više od čoveka koji je stajao iza prvih verzija Hotmaila i MSN-a. Takodje, bez sumnje možemo reći da je bio izuzetno zadovoljan kvalitetom tima, atmosferom i procesima koje primenjujemo.

Mnogo dobrih proizvoda je propalo nakon sto su preuzeti od strane velikih organizacija. Da li ste imali strah da ce se to desiti sa ManageWP?

Pre samog ulaska u pregovore o akviziciji prepoznali smo našu viziju u GoDaddy proizvodima. Više nas je brinulo kako će tu vest primiti naši korisnici. U početku je bilo malo otpora, ali smo ubrzo dokazali da kvalitet usluge neće opasti, kao i da ManageWP može samo rasti.

Kako je tekao proces integracije i prilagođavanja Devana Technologies-a, kompanije iz Srbije, i GoDaddy-a, najvećeg svetskog prodavca domena?

Smatramo da se čitav tim jako dobro adaptirao na novonastale okolnosti. Dosta radimo na razmeni znanja između timova u Americi i Evropi i često posećujemo kancelarije u SAD. Sada brojimo pedesetak zaposlenih u Beogradskoj kancelariji i planirano je dalje širenje tima. Trenutno u Beogradu imamo otvorenih 35 pozicija vezanih za WordPress programere.

Planovi za dalje…

Kada je u pitanju inženjering i pružanje tehničke podrške naprednim korisnicima, naši timovi su već odlično pozicionirani u korporaciji. Oba segmenta će definitivno rasti u Beogradu. Pravi profit leži u dodatnim uslugama, poput ManageWP-a. GoDaddy u okviru svog programa ima dosta proizvoda koje nudi svojim korisnicima i trudićemo se da razvoj što više njih smestimo u Beogradu.

Prijavite se danas na panel diskusiju i saznajte više na temu prodaje startup-a!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: