Kako izbor materijala za gradnju kuće utiče na vaše zdravlje

Sa pojavom termina "bolesti modernog društva" niko više ne dovodi u pitanje uticaj okoline i dinamike života na naše zdravlje. Svest o zdravoj ishrani i zdravim navikama je trajno promenjena. Ali kada je u pitanju koliko na zdravlje utiče naša životna sredina, izgleda da jako sporo razvijamo svoju svest. Ne tako davno su se poslednji stanari iselili iz azbestnog naselja, a sećamo se i afere sa „smrdljivim zgradama“.

Tako se i danas, tu i tamo uz kafu, provuče priča o radioaktivnosti betona ili različitim istraživanjima na slične teme. Međutim, kada se iskreno zapitate, niko od nas nema jasnu predstavu o kakvim proporcijama štetnih uticaja se radi. I šta to zaista za nas znači?

Postavili smo pitanje arhitekti Đorđu Bajilu, iz DBA biroa iz Novog Sada, koji materijal za gradnju on smatra zdravim i koji bi materijal preporučio.

“Prilikom gradnje polazi se od namene objekta koji treba da zadovolji određene potrebe. Materijal sa kojim gradimo mora da ispunjava projektovane standarde: energetska efikasnost, protivpožarnost, termoizolacija, i naravno da nema štetnih efekata za ljude i životnu okolinu. Materijal koji smatram kvalitetnim i koji zadovoljava visoke svetske standarde u gradnji je Ytong Termoblok. On je proizveden od prirodnih sirovina: kvarcnog peska, cementa, kreča i gipsa, pa je time ekološki građevinski materijal i omogućava zdravo stanovanje”, kaže za naš portal arhitekta Đorđe Bajilo.

Osim čvrstoće, kod građevinskog materijala je vrlo važno da ima dobru paropropusnost, što onemogućava pojavu kondenzacije na zidovima i stvaranje vlage. Tako zidovi mogu “nesmetano da dišu”, čime se mehanički štiti zgrada i produžuje joj se vek trajanja, a uspostavlja se zdrava mikroklima. Što je parapropusnost veća , zdraviji su uslovi stanovanja.

Na pitanje da li građevinski materijali “zrače”, arh. Bajilo nam je rekao da svaki materijal ima određenu dozu prirodne radioktivnosti.

“Određenu doza “zračenja” je normalna, jer sve u prirodi zrači. Kada pričamo o građevinskim materijalima postoje određeni propisi o dozvoljenom nivou zračenja, jer ne može da se dozvoli štetno zračenje po zdravlje ljudi. Ytong ispunjava sve standarde, tako da je čak i zračenje kod Ytonga manje nego kod drugih građevinskih materijala, jer to najviše zavisi od zapreminske mase, odnosno težine materijala. Što je materijal lakši, i prirodna doza zračenja je manja. Na primer, procenat prirodne radioaktivnosti mu je 3,5 puta manji od opeke, jer je i otprilike toliko puta lakši od nje. U procesu proizvodnje Ytong-a nema pečenja, tako da mu i to daje prednost u odnosu na neke druge građevinske materijale”, rekao je arhitekta Đorđe Bajilo.

Ytong je kao čisti mineralni građevinski materijal nesagoriv i pruža vrhunsku zaštitu od požara, a ima i veliku otpornost na zemljotres, što je u današnim uslovima gradnje izuzetno bitna osobina.

O kakvom izuzetno kvalitetanom materijalu je reč, govori i činjenica da se u svetu Ytong koristi već čitav vek, a u Nemačkoj, odakle nam Ytong Termoblok i dolazi, izabran je kao brend veka u oblasti građevinskih materijala.

PR

Ivana Španović i Volkswagen - pobednički spoj

Novi Arteon doživeo je svoju svečanu premijeru na tržištu Srbije 9. oktobra u hotelu Radisson Blu Old Mill, na svojevrsnoj izložbi, a ne tipičnoj promociji, uobičajenoj za ovakve manifestacije. Izložbeni prostor postao je galerija, sa Arteonom u centru pažnje.

biz: pr nedelja 15.10. 10:00 Komentara: 0

"EPIC DRAMA" – Novi TV kanal medijske kuće VIASAT WORLD

Gledaoce čekaju više od 600 sati najnovijih serija iz celog sveta i najveća glumačka imena. Ljubitelji serija imaće mogućnost da biraju između velikog broja žanrova - kriminalistički programi, misterije, klasični književni žanr, politika i moć, istorijski i ratni programi, akcione avanture i fantastika. Najzanimljivije istorijske drame nastale u Velikoj Britaniji, SAD-u, Španiji, Francuskoj, Italiji, Australiji i Kanadi, uskoro su na raspolaganju najširoj publici.

biz: pr petak 13.10. 11:30 Komentara: 0

Prestižan program edukacije lidera 1. put u Srbiji i regiji!

Po prvi put u Srbiji i regionu, održava se sertifikacioni Agile Leadership program, od strane svetski priznatih stručnjaka Scrum Alliance, Olaf Lewitz i Christine Neidhardt! Ovo je dvodnevni kurs i održaće se 23. i 24. novembra, u Beogradu. Svi polaznici kursa dobijaju prestižni, međunarodno priznat sertifikat od Scrum Alliance. Pored toga, sertifikat se boduje pri daljem usavršavanju i od strane Scrum Alliance (14 SEU), kao i od strane Project Management Institute (14 PDU).

biz: pr četvrtak 12.10. 12:45 Komentara: 0

Kompanija EY u Srbiji slavi 20 godina poslovanja

Revizorsko-konsultantska kompanija EY sinoć je na svečanoj koktel proslavi obeležila 20 godina poslovanja u Republici Srbiji. Proslava velikog jubileja, uključivala je i donaciju organizaciji za roditelje dece obolele od raka NURDOR kojom je kompanija EY doprinela izgradnji dečjeg hemato-onkološkog centra u Nišu.

biz: pr petak 29.09. 09:51 Komentara: 1

Najbolju preduzetničku ideju SoGe nagrađuje sa milion dinara

Sosijete ženeral banka pokrenula je veliki konkurs „Generator“, a šansu da prijave svoje preduzetničke ideje imaju svi pojedinci, timovi, preduzetnici ili pravna lica koji žele da pokrenu novi ili razviju postojeći biznis. Glavna novčana nagrada je milion dinara, nagrada publike 500.000 dinara, a nagrade će obezbediti i partneri na ovom konkursu. Rok za prijavu je 10. oktobar.

biz: pr petak 22.09. 10:00 Komentara: 0

Procurilo: Nezapamćena ponuda - Audi do 40% niže cene

Kako nezvanično saznajemo, Audi brend u saradnji sa ovlašćenim auto-centrom ’WeltAuto’, sprema jedinstvenu ponudu za ograničeni broj skoro novih i malo korišćenih premijum Audi automobila. Ponuda uključuje sledeće modele: A3 limuzinu, A4 limuzina i Q5, stare do godinu dana (6-12 meseci), a spekuliše se da će popust iznositi i do 40% u odnosu na regularne cene za ovakva nova vozila!

biz: pr utorak 19.09. 09:51 Komentara: 1
strana 1 od 23 idi na stranu