Turska pred velikim izazovom - demokratija i/ili diktatura?

U decembru prošle godine vladajuća stranka u Turskoj predstavila je skup ustavnih amandmana čiji je cilj da u osnovi promene način na koji se upravlja Turskom. Kontroverzni nacrt najvišeg pravnog akta nastoji da zameni sadašnji parlamentarni sistem sa predsedničkim i utre put aktuelnom predsedniku Redžepu Erdoganu koji je na vlasti poslednjih 13 godina da postane jedini organ izvršne vlasti u zemlji. Za prihvatanje ovih amandmana će se glasati na referendumu koji je zakazan za 16. april ove godine.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2017.

09:30

Turska pred velikim izazovom - demokratija i/ili diktatura?
Foto: Gettyimages

. Očekuje se da će referendum i njegov ishod imati snažan uticaj na vrednost turske lire i svetsku berzu uopšteno, te iz tog razloga svi čitaoci B92 dobijaju mogućnost da preuzmu besplatnu e-knjigu ’Trgovanje na svetskoj berzi za početnike’ kako bi saznali kako se mogu iskoristiti ovakvi događaji i ostvariti potencijalna zarada.

Besplatnu e-knjigu možete da preuzmete ovde.

„Prošlog leta premijer Turske, Binali Jildirim, objavio je da je došlo do pokušaja da se zbaci vlada. Frakcija vojske je pokušala da dođe na vlast i uz argument zaštite demokratije, koja je po njihovom mišljenju bila ugrožena od strane predsednika Redžepa Erdogana. Ovaj događaj je usledio nakon što je objavljeno da se priprema izmena Ustava. Od tada do danas turska lira izgubila je 26% svoje vrednosti u odnosu na dolar i 21% u odnosu na evro“, navode iz KapitalRS-a.

Kritičari kažu da predložene ustavne izmene imaju za cilj slabljenje parlamenta i kreiranje političkog sistema bez kontrole koji, eventualno, može dovesti Tursku pod vlast samo jednog čoveka. Protivnici su već izrazili bojazan da aktuelni predsednik već ima preveliku moć i da pozitivni glas na referendumu stavlja Tursku u opasnost da postane autoritarna država.

Turska trenutno ima parlamentarni sistem u kome premijer koji je na čelu vlade ima ograničena politička ovlašćenja. Erdogan predlaže izmene u pravcu koji bi omogućio predsedniku da dođe na čelo vlade čime bi uloga premijera u osnovi bila gotovo poništena. Osnovni argument aktuelnog predsednika za predložene ustavne izmene jeste da turski parlamentarni sistem koči koalicione vlade da donose bitne odluke. Prema njegovim rečima, novi sistem bi ojačao vladu tako da bi ona bila u mogućnosti da se odlučnije suprotstavi spoljnim pretnjama kao što su terorizam ali i unutrašnjim poput kurdskih pobunjenika i eventualnim novim državnim udarima“, kažu u KapitalRS-u.

Besplatnu e-knjigu ’Trgovanje na svetskoj berzi za početnike’ možete da preuzmete ovde.

Svi materijali su pripremljeni i odobreni od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: