NIS-ovo otkriće gasa u Vojvodini

NIS je primenom nove tehnologije bušenja bušotina malog prečnika (Slim hole) otkrio mala gasna ležišta.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

14:43

Default images

Ova ležišta će povećati proizvodnju gasa i obezbediti strateške rezerve ovog energenta.

Ova metoda se prvi put primenjuje na ovim prostorima u svrhu istraživanja nafte i gasa, a projekat je urađen u Naučno-tehničkom centru NIS-a.

Do sada su izbušene dve bušotine malog prečnika na području Vojvodine (u okolini Melenaca kod Zrenjanina) koje su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od izbušenih bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta. Kod druge bušotine takođe su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja su trenutno u fazi ispitivanja.

Koristeći tehnologiju Slim hole, do kraja 2016. godine NIS planira da otvori ukupno oko 25 bušotina. Trenutno su definisane lokacije za bušenje još četiri bušotine, pored već dve postojeće.

Posao bušenja za potrebe NIS-a započela je prošle godine kompanija Geops Balkan drilling services d.o.o., koja poseduje iskustvo i svu potrebnu opremu za realizaciju ovog projekta, dok se nedavno u realizaciju uključuju i NIS-ovi Naftni servisi, odnosno „Hidrosonda“.

NIS je u okviru koncepcije razvoja inovacione i naučno-tehničke delatnosti prošle godine započeo realizaciju projekta istraživanja malih ležišta nafte i gasa bušenjem bušotina malog prečnika (Slim hole). Primena ove metode će obezbediti NIS-u da na lakši, odnosno brži i znatno jeftiniji način dolazi do otkrića malih ležišta nafte i gasa, koja su karakteristična za ovo podneblje. Pored ekonomskih efekata, ovu metodu karakteriše i ekološki aspekt, jer se prilikom bušenja ovakvih bušotina zauzima daleko manja površina zemljišta, a smanjuje se i količina nabušenog, odnosno isplačnog materijala koji se koristi u procesu bušenja.

U Srbiji postoji veliki broj malih ležišta koja se nalaze u blizini velikih gasnih i naftnih polja. Kada bi se klasičnim putem otkrivala ova ležišta i pripremala za proizvodnju, to bi bilo veoma skupo i neisplativo. Međutim, bušenje bušotina malim prečnikom može da košta i tri puta manje nego klasičnom metodom bušenja i na taj način se u eksploataciju mogu uvesti i mala ležišta i povećati rezerve nafte i gasa.

Ovaj način bušenja uglavnom se koristi u rudarstvu, za bušenje tvrdih mineralnih sirovina, međutim, u SAD-u i Kanadi se uveliko koristi i za bušenje naftno-gasnih bušotina.

Uvođenje i efikasno korišćenje novih tehnologija su prioritet razvoja NIS-a u 2013. u svim oblastima poslovanja, od proizvodnje i prerade do ljudskih resursa.

Inovativni pristup i primena savremenih tehnologija nužni su uslovi napretka bez koji se maksimalna efikasnost ne može postići. Rezultati koje NIS očekuje od primene novih tehnologija su povećanje obima proizvodnje nafte i gasa, prerade, prometa, smanjenje proizvodnih troškova i povećanje kvaliteta proizvoda.

Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja, investicioni program NIS-a u prošloj godini je oborio sve rekorde - uloženo je 50,8 milijardi dinara, najviše u poslednjih nekoliko decenija. Investicioni program će zbog primene novih tehnologija u 2013. biti povećan – kompanija NIS namerava da u razvoj plasira najmanje 59 milijardi dinara, 16 odsto više nego u 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: