U kojim valutama mogu da štedim?

Valuta u kojoj možete da štedite u banci zavisi od ponude na tržištu i poverenja finansijskih institucija u određene valute.

Fokus

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

16:34

Default images

Za tržišta koja imaju dominantnu i stabilnu domaću valutu, koju ne prate velike oscilacije kursa, i valuta nije ugrožena visokom inflacijom, uobičajeno je da se štedi u domaćoj valuti.

Međutim, za tržišta koja se, poput našeg, oslanjaju na takozvanu "rezervnu" valutu, nije neuobičajeno da se novac štedi i u stranoj valuti.

Od kako je nemačka marka zamenjena evrom, najveći deo stanovništva bira tu valutu kao svoje utočište za štednju.

Osim evra, banke nude i oročenu štednju u dolarima i švajcarskim francima, a vrlo retko i u drugim stranim valutama poput britanske funte. Trenutno samo jedna banka na tržištu nudi štednju u kanadskom i australijskom dolaru, švedskoj, norveškoj i danskoj kruni i japanskom jenu.

Ako se pitate zašto su baš evro, dolar i švajcarac najdominantnije valute u kojima banke nude štednju, to je zato što finansijske institucije i investitori te valute percipiraju kao stabilne, sigurne i jake.
Novac je roba kao i sve drugo, i kada u njega investirate, što banke čine "kupujući" vaš novac u obliku štednje, onda je prirodno da želite da investirate u valutu koja neće lako izgubiti na vrednosti. Zbog toga su banke vrlo pažljive kada biraju valutu u kojoj će prikupljati štednju.

Bitno je da znate i da su kamatne stope koje banke daju na devize znatno niže od kamata koje se daju na dinare.

Ipak, jačanje strane valute i očekivane pozitivne kursne razlike mogu da budu razlog zašto treba da razmotrite opciju da štedite i u stranoj valuti. Prilikom štednje u stranoj valuti imajte u vidu i da se na nju plaća porez po stopi od 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: