Četvrtak, 28.05.2015.

10:59

AP: Veliki zaokret Srbije, gas od SAD

Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

AP: Veliki zaokret Srbije, gas od SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

227 Komentari

Sortiraj po:

Natasa

pre 8 godina

Ko ima energetske potencijale i resurse moze da vlada svetom. Svi mi, enegretski zavisnici, mislim i na zemlje EU i nas, prvenstveno zavisimo od dobre volje dobavljaca iz Rusije. Ovde su velike politicke igre u pitanju, nista nije zavisilo od nas. EU treba da razmisli o svojoj situaciji kada je u pitanju ovaj dragoceni energent. Mi moramo da iznadjemo nacin da ne ostanemo bez energenata!

Natalija

pre 8 godina

Ma koliko da je situacija u regionu dobra i stabilna sto se tice energetskih resursa za ciju smo nabavku usmereni na uvoz, moramo je razvijati i raditi na poboljsanju stiteci maksimalno svoje interese i zauzimajuci sto bolje pozicije

UtopicUnicorn

pre 8 godina

AMAN!
Nije to zaokret - mi samo ruski gas mozemo da kupimo!
Poenta je da se diverzifikuju putevi snabdevanja pa i izvori od kojih se gas kupuje kako bi bilo lakse nabaviti ga kada dodje do problema!

dragan

pre 8 godina

Potreban je gas iz više izvora. Gas iz Azerbejdžana ima mali protok i neće moći da zadovolji potrebe svih država koje hoće taj gas. Ipak konkurencija stvara bolje odnose i potrebno je uvek imati alternativu.

stojanka@

pre 8 godina

Ovaj vid snabdevanja energije ce uciniti da budemo manje zavisni od rusa, a takodje ce uticati na to da nas rusija ipak smatra ozbiljnim partnerom a ne mladjim bratom koji sve slusa sto mu se kaze.

Siniša

pre 8 godina

Svi govore o zaokretu Srbije, a zaokret je, u stvari, napravila Rusija, odustajanjem od Južnog toka. Mi nemamo izbora, snabdevanje gasom mora biti uredno, a na tržištu ima i drugih dobavljača, osim Rusije.

CH4

pre 8 godina

Alternativni zaokret Srbije je konstruktivan, u smislu obezbedjivanja normalnog funkcionisanja energetskog sektora Srbije! To ne znaci da Srbija prekida saradnju sa nekim, vec, kako je rekao premijer, Srbija zeli da se obezbedi i koristi gas iz vise izvora!

mara

pre 8 godina

Kao što i Rusu žele da sa što više pravaca snabdevaju kupce u Evropi gasom, tako i Srbija želi da diversifikuje svoje izvore snabdevanja plavim energentom

Vule

pre 8 godina

EU i obezbeđenje enrgetske stabilnosti, uz razvoj ekonomije moraju i dalje ostati prioritetio na kojima ova i sve sledeće vlade moraju da rade.

nebojsa bg

pre 8 godina

Moja porodica i ja snazno podrzavamo sve sto kaze i uradi Nasa Prevashodnost. Majka je u penziji, ne sluzi se internetom, ne prati redovno vesti, sasvim obicna zena. Ali je oberucke prihvatila mere stednje i fiskalne konsolidacije, i oberucke je prihvatila da joj se smanji penzija. Nije cak trazila ni da se pita da li to zeli ili ne, nista nije potpisala, niti joj je ko nudio, niti je ko pitao. Ali, svoj deo penzije je dala. Ja se takodje pridrzavam svega sto Prevashodnost kaze i naredi, sa razlikom sto pratim vesti, internet itd. I kao uzoran gradjanin, postujem zakon, nisam se zaposlio u javnom preduzecu jer je zabranjeno. Cak sam otisao i korak dalje, nigde se nisam zaposlio, nemam posao. A kako je receno da moramo raditi i stedeti, ja radim nista, i stedim tako sto svaki dan jedem klot pasulj. Proizvod mog rada i moje stednje je upravo GAS. Ovom prilikom bih porucio vlastima da im moj gas, koji licno proizvodim, ustupam potpuno dzabe. Ima i nesto uglja za zelezaru, to mogu isporuciti 2 do 3 puta nedeljno. Cvrst ugalj, taman za pec. Dakle, na moje proizvode mozete racunati, rudnu rentu ne trazim.

Dex

pre 8 godina

Nama je potreban jeftin gas. Ako imamo vise njih od koga ga mozemo kupiti, cinjenica je da ce trzisna utakmica uciniti svoje, ponudice nam nize cene. Onaj ko ponudi najnizu, on ce biti nas snabdevac sve dok neko ne ponudi jos nizu.

Chill

pre 8 godina

Kad su Rusi rešili da dignu ruke od južnog toga oni nisu gledali naše interese, već svoje. Ako ne mogu da nam ponude alternativu nemaju razloga da se ljute,

Sale

pre 8 godina

Ovde neki samo čitaju ono što Vučić kaže. Da li iko čita šta kažu stručnjaci? Prvo-azer.tok bi trebao da počne da radi tek 2021. odložen je za 4 godine od prvobitnog plana i ne zna se hoće li i tada biti. Drugo- kapacitet je 16 milijardi KM gasa od čega 6 za Tursku, a 10 za Evropu od čega najviše za Italiju. Treće-način dolaska cevi u Srbiju i po Srbiji je nepovoljan finansijski. Četvrto-ostale alternative (škriljci i tečni gas) su skupi i u padu su. Možemo mi podržavati jednu ili drugu politiku, ali kada govorimo o gasu moramo govoriti sa argumentima. Pristalice EU i gasne diverzifikacije treba da uvide ove stvari. Inače se igraju sa kvalitetom života i privredom Srbije.

nevski

pre 8 godina

ljudi,jednostavno je,gas iz Azerbejdzana nema kapacitete da snabde Evropu potrebnom kolicinom gasa....
Sto se nas tice,mi kad nesto odaberemo,to sigurno propada,ovo danas je kucanje,a,kad posle posete AV Vasingtonu uvedemo i sankcije Rusima...otvaramo vrata....
sto se Rusa tice....
bice to propraceno s dva tri reda u novinama,bez fusnota....

Nora

pre 8 godina

Srbija danas vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i verujem da će naš premijer po pitanju gasa doneti ispravnu odluku koja je u interesu Srbije.

taja

pre 8 godina

Svaka ozbilja država štiti u prvom redu svoje nacionalne ekonomske interese. Činjenica je da je bolje da se snabdavamo gasom sa više različitih izvora, u koje spadaju i nalaziša gasa u Azerbejrdžanu

Миле НС

pre 8 godina

1) "Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD"? - Nije sugestija već naređenje!
2) "tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku" - znači bitna je američka podrška ?!
3)kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe"?? -Ja sam mislio da "srpski" premijer treba gledati šta je veoma važno za Srbiju a ne za američke "prijatelje"??? i stvarno "američke prijatelje" ??? Za mene su neprijatelji za vek vekova!
4) "SAD već izvesno vreme rade na tome..." - rade rako što priprete terorizmom, i slep više vidi.
5) "Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja" - čekaj, šta onda SAD "sugerišu" nezavisnost baš od ruskog gasa?
6) "dve nove mogućnosti za snabdevanje gasom – iz SAD" ako je iz SAD gas škriljaca nema ni 20 dana otkako je potpuno razbijena teorija o mogućnosti eksploatacije. Bajka!
7) "polemisalo o potencijalnoj ceni za takav gasni scenario." - Ruski gas je trenutno NAJJEFTINIJI ! za cenu Srbiji ne gledajte u Rusiju nego pred nosom vam je razlog
8) "strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju" - taj cilj nema podršku više ni od 45% građana
9) Zaključak: Sve što je rekao Šešelj ispostavilo se tačnim! Zapretili su mu već u Tirani terorističkim napadima ako ne okrene ledja Rusiji! Znači i ne mora ići u SAD

KoleM

pre 8 godina

50% gasa i nafte je iz domaćih izvora, pardon, nisu domaći samo su u Srbiji a Rusi vade besplatno i prodaju nam taj gas po ceni ruskog. Odlično je što nalazimo druge izvore za gas ali pre svega moramo vratiti naše sopstvene ili naplatiti razumnu rudnu rentu, taksu ili šta već. Cena ruskog gasa je direktno proporcionalna procentu zavisnosti od Rusa, tako da ako smanjimo procenat zavisnosti pašće i cena. Jedino to ne odgovara Bajatoviću, sad će Rusi tražiti da opravda platu koju dobija da radi u njihovom interesu.

Cile

pre 8 godina

Ako ne bude Turskog toka neće biti ni AZ toka. Rusi će primeniti američki model ucena (Bug) i frke (Mak) i izazvati krizu u AZ i/ili Gruziji. Tok neće imati kuda da prođe. Oni će i dalje prodavati gas preko Severnog toka Zapadu, a preko novog azijskog toka Kini i Indiji. Gde smo u svemu tome mi, Bug, BiH, CG, UKR...? Čak i da ovo stvarno misli, Vučiću nije pametno ovako bučno da izjavi šta je izjavio. Ova izjava/odluka je više od toga. To je prst u oko Rusima. Možda su mu obećali poglavlja, ali priča se opet svede na kraju na život, a iza ugla opet čekaju novi uslovi za nova poglavlja. I pitanje: gde je taj gas?

mario

pre 8 godina

Kako sada to koliko mene pamčenje služi ,pa vi iz Srbije ste pljuvali po Nabuku,pa o LNG terminalu na Krku,pa kako ništa od tog plina iz USA i naravno pisali ste kako je samo jedan i jedini Južni tok.
A sada najednom promjena priče sada nema hvalospjeva o Južnom toku i najednom je dobro sve ono što je po vama bilo propalo.
Hvala na objavi

Dragan Lo

pre 8 godina

Kad bi Nemci znali za Bajdenov povoljan gas, počupali bi sve cevi ka Rusiji iz Baltičkog mora.
Ruskom gasu se ekonomski ne može parirati i to ne menjaju nikakvi politički procesi. Srbija i Balkan imaju status prosjaka, a ne kupca. Em troše malo, em nemaju da plate.
Ameri ovom taktikom od nas čine još veće bogalje, a Ruse i Kineze uteruju u čvrst savez.

Milos Veliki

pre 8 godina

Ljudi, ako Rusi nece nastavljati sa dostavljanjem gasa kroz Ukrajinu i traze alternative, zasto i mi ne bi ucinili isto? Mozete zamisliti tamo 2019-2020 da ostanemo bez gasa i da nemam resenje, kako bi tek onda hekteri reagovali? Rusi su nasa braca, ali i oni gledaju svoje interese. Nastavimo da ih volimo, ali gledajmo i od cega zivimo.

vidan

pre 8 godina

Srbija se na ovaj način nikako ne udaljava id Ruske Federacije. U pitanju je samo jedan racionalan pristup energetskoj politici, kakvu primenjuju sve ozbiljne države

Daca

pre 8 godina

Rusi su nam obecvali izgradnju "Juznog toka". Na iznenadjenje svih nas doneta je odluka o prestanku. Sada je doslo vreme da Srbija pocne da gleda svoje interese.

Citalac 015

pre 8 godina

Ako Ameika misli da ce na ovaj nacin uspeti da nas zavadi sa Rusijom, grdno se vara. Nase prijateljstvo i bratstvo jace je od svih nedaca.

MAŠAN

pre 8 godina

Pitam se kakvo smo mi društvo kada poltronstvo(poseta Albaniji,gas iz Azerbejdžana) dobija toliko pozitivnih komentara.Ako mlađi svet čita komentare pomisliće da je poltronstvo pozitivna osobina.!!!

patrisija karembuu

pre 8 godina

covece tri gasovoda ce prolaziti kroz Srbiju, azer, turski i juzni, to je dobar biznis, Vucic pokazuje da zna sta radi. Sad sklapa prijateljstvo sa KiM, odnosno Albanijom, sto je dobro za odnose Srbije sa SAD i EU. Vec smo dobri sa Arapima, Rusima, Nemcima, Kinom, realno dobro covek radi, zao mi je samo sto ima slab kadar u stranci, osim Tomislava Nikolica i njega, svi su manje vise nezapazeni, osim Vulina, koji je cesto na tv - u. Steta sto se DS raspada jer je dobro da imaju konkurenciju, da se ne osile posle svega ovoga sto rade. Pa BG na vodi, zavrsen Pupinov most, radi se Zezeljev u NS - u, Zvezda polako smanjuje dug. Jedino sto mu zameram je onaj dron na utakmici SRB - ALB, ali dobro uzeli su nam bodove kaznili nas jer smo to dozvolili i to je dobro za nauk.

Pejton

pre 8 godina

Srbiji je potrebna energetska stabilnost, i moramo razmotriti sve alternative koje nam se nude, jer su interesi naše zemlje u pitanju. Prijateljstvo je jedno, a saradnja nešto drugo.

Shayne

pre 8 godina

Nismo mi krivi sto evropa nema dobre odnose sa rusijom dok mi imamo, u svakom slucaju trazimo alternatvu za gas i gledamo da prodjemo sto je bolje moguce.

Ne sudi se na osnovu jednog poteza

pre 8 godina

Rusi ovo Srbiji svakako nece uzeti ni za kakvo zlo, jer im je dobro poznato da im je Srbija bila, i bice uvek veliki prijatelj.

dragce

pre 8 godina

Gde god postoji vise opcija mozemo da iskoristimo to u cilju boljeg i sigurnijeg zivota,te se samim tim rasteretimo po pitanju gasne zavisnosti.

MALINICA

pre 8 godina

Vucic nema lose misljenje prema Putinu nakon sto se u Srbiji ugasila nada oko juznog toka.,.Svestan je da nam je EU uvela sankciju kada je Bugarskoj zabranila gradnju gasovoda.Ali bitno je da gradjani nemaju razloga za brigu i da smo pronasli alternativno resenje.

Kralj Ibi

pre 8 godina

(davor, 28. maj 2015 15:47) Na zalost, zbog toga sto ste i ti i Mihailo u pravu, na kraju je ipak Milan taj koji je uvideo da nece biti ni jednog gasovoda za Srbiju.

Boris

pre 8 godina

Koliko god Srbi da imaju simpatije prema Rusiji i Rusima, treba biti realan i shvatiti da je mišljenje Vašingtona i dalje najvažnije. Osim toga Srbija mora da gleda svoje interese.

wow

pre 8 godina

Na sta se zemlja srozala kada nam NVO aktivisti i SNS botovi zajednickim snagama peru mozak i prodaju sramotu za cvece. A narod u celini gledano, ni posle vise od 15 godina jos nije shvatio kakva je uloga pomenutih aktivista u kreiranju javnog mnjenja i uopste upravljanju zemljom. Do to ne shvati, promene na bolje ovde nema i nece biti.
Imacemo "americku podrsku", kako se ovde neki izrazavaju, kao sto su je imali i imaju npr. Bugarska, Honduras, El Salvador, Haiti, Gvatemala i slicne "podrzane" zemlje.

pobesneli Ti-Rex

pre 8 godina

Prakticno smo vec predali Kosovo, a ko zna sta je sledece sto cemo morati da prodamo za taj americki gasovod, mozda jug Srbije, Leskovac, Vranje... ko zna, ipak su to samo Ameri.

roki

pre 8 godina

Mudar potez, Srbija mora da balansira izmedju istoka i zapada, kao sto je to radila Jugoslavija u vreme Tita. Ne smemo se oslanajti samo na jednu stranu, lako mozemo izgubiti oslonac.

kiki

pre 8 godina

Nije u pitanju nista sto odudara od prakse da se zastite interesi zemlje koju predstavljas kao prvi covek vlade.Koliko vidim,jasnosu definisani prioriteti i konacno se vodi racuna o nasim interesima.

joca

pre 8 godina

Nema tu puno sentimentalnosti, gleda se šta je najpovoljnije za nas. Na kraju krajeva ne treba pustiti da neko praktično drži monopol nad gasom, ovo je pametno rešenje

IVANA - BO - RU

pre 8 godina

Aleksandar Vucic se sasvim ispravno vodi interesima nase drzave, jer mora voditi racuna o gradjanima Srbije kako nebi imali problema tokom grejne sezone.Iskreno receno u danasnje vreme, skoro neophodno birati strane, Aleksandar Vucic upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde iskljucivo gledamo nas interes, ni levo ni desno.

Dzukac

pre 8 godina

@pobesneli Ti-Rex, ne treba amerima nista vise, oni su devedesetih uzeli sta im treba, bilo kakva dalja destabilizacija u ovom regionu njima ne odgovara.

Zivota

pre 8 godina

U bre, koliko komentara, sustina je u drugom, koliko ce kostati taj novi, sigurni gas. Pa sadasnja cena od 50 i kusur dinara po m3 bez PDV-a, zavisi od snabdevaca je ogromna za nas. I mnoga domacinstva ce sledece zime preci na struju. Medju njima i ja. Znaci, gospodine premijeru, i ostali komentatori, prvo neka priblizna cena po m3, sa ili bez PDV-a, pa da vidimo, ovako stotinu komentara, a nista bitno. Cista politika

Milan

pre 8 godina

Za nas nece biti ni Turskog ni Azerbejdzanskog gasovoda a pametnog čoveka ne kosta nista da kaze da cemo ici u oba kada svi znamo da nijednog biti neće...Gas ce ici preko Ukrajine ponovo kada dodje do smene vlasti u Kijevu i kada vlasnistvo na njihovim gasovodom bude podeljen izmedju Rusije i EU...To ce biti kompromis istoka i zapada koji ce omoguciti da svi izadju cistog obraza i da ekonomija nastavi da radi a narod ce kao i uvek sam sebi lizati teske rane.

Rasa M

pre 8 godina

Vidim da se ovde sukobljavaju rusofili i ovi sto podrzavaju drugu stranu, a ima li ovde srbofila? :D Ljudi moji, alternativa mora uvek da postoji, opasno je osloniti se na samo jedan izvor energenata.

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

strejder

pre 8 godina

Ne balansira,kaze Vucic..pa strateski cilj je EU a ujedno bi da bude u dobrim odnosima sa Rusijom,znaci voleo bi da sedi na dve stolice pa kako mu odgovara da menja poziciju.Nece to tako jos dugo moci,pritisaka ima da bude sve vise i vise...

Cika Djura

pre 8 godina

@Zivota

Gas je berzanski proizvod.Ne moze se graditi socijala na energentima.Nije gas skup nego su nama plate male.A Gas mora da se plati koliko kosta

EU Citizen

pre 8 godina

Aha, dolazi nam polako iz jednog dela tela u jedan drugi :)) Još samo da poništimo štetni ugovor o prodaju NIS-a i odgovorne pošaljemo iza rešetaka, i možda ćemo jednoga dna, za deset ili dvadeset godina i početi da polako ličimo na normalnu zemlju. Nisam uopšte fan radikala bez bedža, ali ovog puta, prvi put posle zakona o radu, moram da kažem: bravo, Vučiću.

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

Branislav

pre 8 godina

To nije gas iz Sad nego gasovod koji podrzavaju amerikanci!Smanjicemo uvoz iz Rusije i uzeti iz Azerbejdzana saradjivacemo i sa jednima i sa drugima!

Red

pre 8 godina

I istok i Zapad nas ucenjuju, kao i uvek. Nema ovde ni bratstva ni prijijateljstva, već Naš lični interes i ili da izaberemo manje zlo. Premijerova je obaveza da brani Naše interese, sad kad smo Vučiću dali taj zadatak, valjda će da potvrdi svoje dosadašnje tvrdnje da mu je Sbija na prvom mestu

Boris

pre 8 godina

Ne znam zasto ste se ovoliko zaleteli sa komentarima? Ova vest ima iskljuciv cilj da se otopli dobrodoslica u USA. Toga su i rusi svesni te i oni uvidjaju da onaj koji gubi( dali smo Banatski Dvor i NIS za dzabe) ima i pravo da se ljuti. Nazalost, od ovoga nece biti nista .

Olja

pre 8 godina

Treba se opredeliti za jednu jedinu stranu, a to je Srbija i njeni intersi. Ako je taj gas jeftiniji treba ga uzeti, a ako je Ruski jeftinijitreba uzeti Ruski. Kraj.

Heksan

pre 8 godina

Izjava koju je rezonovao premijer Srbije nije politicka, vec prakticna! Srbija mora da razmislja o energetskoj stabilnosti i vazno je da bude azurna po tom pitanju!

davor

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije
Onaj ko misli da će Rusija, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31) # Link komentara
da bi gasovod iz Rusije došao do srbije on mora proći preko teritorije EU saveznika USA.Onaj ko misli da će USA, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
Je li ti dosta Mihailo ili ti to triba ncrtat.Srbija nije okružena sa rusijom nego sa EU.

straiji sam i iskusniji

pre 8 godina

Bravo za Vucica.Tako je i Tito okrenuo ledja Rusiji i pruzio ruku Americi,i zaduzivao nas sa kreditima samo tako.
(nislija, 28. maj 2015 11:23

Nemojte molim vas vise da poredite jednog ozbiljnog drzavnika svetskog formata i ovog umisljenog koji je trenutno premijer ove drzave.

p.s. Ko vam svima napuni glavu kako se Tito navodno zaduzivao preko mere...pa i to sto je zajmio najvecim delom je zavrsavalo direktno ili indirektno u korist naroda.A ovi nas recimo zaduzili skoro 10 milijardi za samo tri godine.Niti su sta izgradili ili pokrenuli,niti su smanjili ukupan dug,a narodu smanjili plate i penzije.To kod Tita nije bilo.

Anonimus

pre 8 godina

Ako ce to pomoci Srbiji ka svom gasnom putu treba podrzati. Svakako juzni tok je zaokrenuo, Srbija mora alternativu da trazi i ne sme vise cekati!

Anti Istok

pre 8 godina

Nikad nisam podrzio ili glasao za ovu vlast, niti necu! Ali svaka cast Premijeru! Tako i treba! Ne mozemo vise na dve stolice! Ili Evropa/Amerika ili propast i jos 50 godina u blatu! Gledajmo na centralne drzave Evrope, sta su bile pre 30 godina i gde su sada! Ajmo i mi, mesto nam u Evropi, sa Zapadnim svetom a ne nesto tamo Rusija, Iran, Severna Koreja! Dosta!! Ako volimo svoju drzavu Srbiju, onda je istinski volimo i vodimo na pravi put, u buducnost i u korakom sa Zapadom!

interes

pre 8 godina

Veliki sve rade u sopstvenom interesu. Srbija konačno treba da gleda svoje interese i da se oslobodi emocija.
Pozdravljam odluku Vučića jer mi je važno da se sledeće zime moja deca ne smrzavaju.

Евроталибан

pre 8 godina

Хвала светим Американцима, коначно су нас ослободили од Руских комунистичких вотка демона, почиње благостање, сада је само небо граница...

Anja

pre 8 godina

Ovde je veoma ocito koliko premijer jasno razmislja. Dosta je gledanja preko ramena sta i kome sme da se kaze, ili kako treba da se odigraju odredjeni koraci. Idemo napred uz podrsku razlicitih partnera, i ekonomija na prvom mestu.

komsa

pre 8 godina

ovu vest, za razliku od botova koji je tumace, kao dobro razmisljanje naseg premijera o energetskoj stabilnosti Srbije, bla, bla,bla...treba razumeti kao definitivnu poruku NEMA SEDENJA NA DVE STOLICE....pa cak ni u gasu..nista...ili oces u nase drustvo po nasim pravilima ili ne..na tebi je..

ilija cvorovic

pre 8 godina

Interes pa sve ostalo,da su Rusi imali interes da grade Juzni tok svakako bi ga gradili,pa sto bi mi cekali kada ce rusi imati ekonomsku racunicu kada mi svakako nemamo puno izbora.

Miki

pre 8 godina

Prvo su nas Rusi ispalili za juzni tok... a mi kao jos imamo tendenciju ka njima... pravi potez je uzeti sa zapada gas... ako je vec ponuda bolja a jeste naravno da trebamo da gledamo konstruktivno a ne da se zaludjujemo nekim starim istocnim korenima koju su potpuno ne osnovani i totalno ne konstruktivni!!! Bas me briga sto cete da mi lupate minuse.. samo otvorite oci malo ljudi....

foks

pre 8 godina

Nekada davno kada su Poljska i Rusija vukle crtu gde i kako će se postaviti granica,naisli na kucu u kojoj je zivela jedna baka.Granicna linija je bakinu kucu trebalo da podeli na pola.Ti ljudi koji su to radili su iz postovanja prema starici pitali da li ona hoce da zivi u Rusiji ili Poljskoj da tako ucrtaju liniju.
Baka im je odgovorila bas ovako,,Draga deco ja sam stara i volela bih da ipak moja kuca ostane sa ove strane....znate...u Rusiji su nekako hladnije zime.

misty

pre 8 godina

Ne bas dobra vest ostadosmo bez gasa!Ruse nije briga, a ovo o Azejberdzanskom gasu je samo hipoteticki. Ali A.V. mora da misli kako ce sto duze da guli kozu narodu sa ledja,tako da je ovaj tekst samo za naivne i ostrascene!

loks

pre 8 godina

Premijer je ranije posetom Bakuu pregovarao o snabdevanju Srbije gasom iz Azerbejdzana, sto je opravdano kako bi Srbija bila energetski stabilna drzava.

zoro

pre 8 godina

Razumem interese ali nikako ici preko interesa ljudi koji su zivote dali za otadzbinu koja je uzgred unistena od ,,nasih prijatelja". Ako nista drugo rusi nas kroz istoriju nikada nisu bombardovali za razliku od ,,nasih prijatelja" koji su za to koristili svaku priliku bilo da su nam neprijatelji ili saveznici.

(Vlast)a

pre 8 godina

Ovo je zaista dobra vest.Niko nema nista protiv bilo cijih energenata,ali biti glup i kupovati jedini,skup i ne mnogo kvalitetan gas od navodne brace,a izbegavati trzista gde vazi odnos ponude i potraznje,automatski znaci da ne idemo ka EU,ma sta verbalno proklamovali.

Jevandjelje

pre 8 godina

I SAD i Rusija gledaju svoj interes, nas treba da zanima ciji gas nam je dospupniji i povoljniji..Najmanje je sto nam treba je nestasica gasa.

Varjag

pre 8 godina

Neverovatan je nas mentalitet, ako se komentari uzimaju kao relevantan uzorak. Iz licnog iskustva tvrdim, da ne postoji obecanja zemlja. Potrebno je malo izaci iz zemlje, a pozeljno i raditi. I u Rusiji i u USA ista prica, ljuti kapitalizam i konkurencija. Koliko smo konkurentni? nismo uopste.....

seljadin

pre 8 godina

da je Srbija "ispoklanjala" sve firme kao NIS bili bi najbogatija zemlja na svetu, 1 milijarda evra svake godine od NIS-a, a koliko smo nasledili dugova od USsteel ? 1 milijardu, da li ce novi vlasnici ostaviti zelezaru kad odu sa 2mlrd duga ko to zna ?

herceg

pre 8 godina

Za one koji prate: gas nije iz SAD, nego bi dolazio preko TANAP i TAP gasovoda iz Azerbejdzana (uglavnom sa polja Sah Deniz). To jeste sa "blagoslovom" SAD, nakon propasti himere zvane Nabucco, i u sklopu je njihovih geopolitickih igara. Ono sto apologete ovog "istorijskog" zaokreta prenebregavaju jeste da ni jedna od ovih alternativa ne ide preko Srbije i da bi Srbija morala da izgradi prikljucak (na CG ili Albaniju). To znaci da, za razliku od ruskih projekata, gubimo prihode od tranzita (uz sve druge pratece efekte), a da cemo prikljucivanje sami finansirati. Iz kredita, naravno, tako da ce sve apologete imati tu cast da daju svoj licni doprinos kroz odvajanje iz svojih novcanika. Ovo se svodi na to da SAD ogoljenim pritiskom sprecavaju projekte gasovoda kroz pojedine balkanske zemlje, od kojih bi ove imale ekonomske koristi, a ne nude slicnu alternativu. I tome se srpske budale raduju, gradeci sebi u glavi kule od peska. Postoji kontinuitet anglo-saksonske politike na Balkanu vec 200 godina, kao i nemacke nekih 150. Mnogo se tu nije promenilo do danas, samo treba nesto i procitati da bi se donosio sud. Postoji neka kosmicka pravda, a to je da ce deca, unuci i praunuci svih apologeta raditi u koloniji, kao crnci na plantazama, za kikiriki, jer je to sudbima svih naroda koji su spremni da zrtvuju svoju slobodu i nezavisnost za 30 srebrnjaka. Sve u svemu, ceka nas duga noc.

boki

pre 8 godina

Mene ovo ni najmanje ne cudi, svako trazi resenje za sebe, mi smo pretrpeli nazalost ogroman udarac onog trenutka kad je Rusija odustala od izgradnje gasovoda.

VirdzinijaX

pre 8 godina

A vi ljudi i dalje ne shvatate da cenu gasa odredjuje Srbijagas, a ne Rusi... Isto sto prodavci nabave robu od dobavljaca, imali ste priliku da vidite cena cokolade 140, a u drugoj prodav. ista cokolada 155din, to je vam primer... I opet ce biti ista cena i mozda skuplje uz pricu opravdanje zato sto je tamo daleko ili placamo za cev...

brasha

pre 8 godina

drz se ti politike joske bravara, komunista kojem su kraljevi bili pobratimi, okrenut arapima al ne protiv jevreja, bratska rusija al prijatelj amera, treba balansirati u politici nema cvrsto Ne vec Mozda,Iako,Treba,Verovatno, upamet se gospodo, fali more drz se obale.

R2D2

pre 8 godina

Iako je u današnje vreme, skoro neophodnobirati strane, Premijer upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde isključivo gledamo Naš interes, ni levo ni desno

Sismis

pre 8 godina

Za neke ovo izgleda kao zaokret, za mene su ovo interesi nas samih, pre interesa nekog velikog igraca, mi ne smemo dozvoliti da vecito budemo usko vezani za jednog dobavljaca gasa.

CH4

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav veliki zaokret, premijer Srbije je izneo stav da Srbija mora da ima vise alternativa kako bi obezbedila energetsku stabilnost i to je za svaku pohvalu!

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

branko

pre 8 godina

Citam komentare i predlazem da procitate definiciju "sugestije". Po mom misljenju ovo je 'odgovor' onome iz Rige (Letonije). Ako oni mogu neki sugestovani gasovod bez Srbije onda za zauzvrat...
Bilo sta da je u pitanju ja mislim da je Vucicev odgovor geopoliticki veoma dobar za Srbiju. Nemoj rusiti mostove ali gledaj svoj posao i radi ono sto je najbolje za Srbiju.

Goku

pre 8 godina

Heh a do juce su ga mnogi kritikovali kako je cena preskupa a sada kada cemo imati manju cenu opet ne valja nikako se ne moze ugoditi pojedincima!

Ср

pre 8 godina

Руси су мислили да ће тапшањем по рамену придобити Србију.мислим да је стварно доста заношења да ће нас они икад нешто помоћи.да су xтели сад би на сваком кораку требало да видимо резултате тог руског утицаја.
стварно је време за још једно историјско не русији!нема пријатеља и свету већ само интереса.ако имамо више користи од америке и еу онда логично треба да се приклонимо њима

furajmalitomsredinom

pre 8 godina

Podrška Vašingtona je od ključne važnosti za sprovođenje ekonomskih reformi i na daljem putu ka EU, ali isto tako nam je i važno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Nadam se da i jedna i druga strana i Amerikanci i Rusi razumeju naš trenutni položaj, i opredeljenje da ne okrećemo leđa ni jednima ni drugima i da budemo prijatelji sa svima i da sarađujemo sa svima, za dobrobit ove zemlje.

domacin

pre 8 godina

Ove nase glavonje ce nas kad tad vratiti u doba nasih pradedova.
Drva, cumur i cokuta od kukuruza ce biti nasi glavni energenti, zivi bili pa videli.

Danica

pre 8 godina

Mi moramo imati alrenativu,a ne svesti se na jednog prijatelja od koga ocekujemo sve. Zelimo u EU,shodno tome treba koristiti njihive izvore i potencijale.

AlCapone

pre 8 godina

Da su Rusi bili ozbiljni oni bi izgradii Juzni tok vec prije 10 godina i imali strateski uticaj u tom delu Europe. Ali ako Putinovi miljarderi koji su pokrali ruski narod trose pare na engleske klubove i ostali luksuz, onda nema nista od toga.

Ne zaboravite ni kako Rusi uvek ucenjuju Srbiju, cak i kada radi u njihovom interesu. Npr. preduzece za juzni tok za Srbiju nije registrirano u Srbiji - u svim ostalim drzava to nije tako.

Rusija je svoju priliku propustila, ako SAD imaju pare i interes onda ce to podrzati i izgraditi. Srbija mora da gleda svoje interese, dosta je vise te sentimentalnosti i sedenja da dve stolice.

(Znam da ovaj komentar necete objaviti, mada je potpuno korektan.)

Sluga na dvoru je ipak SLUGA!

pre 8 godina

Vucicu, ostani u Tirani! Da smanjimo zavisnost od Rusije povecavamo zavisnost od "tamo nekog" Azerbejdzana? Zavisnost ostaje, samo se menja gazda!

A gledano cisto prakticno, Azerbejdzan je dalji i nepouzdaniji partner. Uostalom, Rusija nikada nikoga nije ucenjivala gasom, prvi su poceli da mute i izbegavaju placanje novokomponovani vlastodrsci Ukrajine nakon Majdana.

Aleksej

pre 8 godina

Volim pravoslavni bratski Ruski narod ali zasto nam sad ne plate za NIS jos 3milijarde i 600 miliona € jer od gasovoda nema nista a Srbija nije krivac već ko zna ko Bugarska EU SAD Rusija, isto kao sto oni traze od Francuza pare i kamatu za brodove
a mi da se već na neki način dogovorimo oko Kosova i Metohije da nam niko ne prigovara za podrsku oko Kosova i Metohija kad vec nismo tamo i ko zna kad ce mo se vratiti ili neka nadju nacin da ga vrate u sastav Srbije pa da znamo na sta odose tolike pare, da smo na vreme poklonili Amerikancima sigurno bi bilo drugacije.

Ducros

pre 8 godina

Za sve vas koji volite Rusiju nemam nista protiv ali setite se da za vreme bombardovanja nisu ni repom mrdnuli da bi to zaustzvili a to mu dodje kao da su i oni bili saveznici za tako nesto...

dzo

pre 8 godina

@pa
Moram i na ovu glupost da odgovorim posto ovde samo lazi se sipaju..cena gasa za Srbiju je 270$ sto je u rangu najnize cene za evropu..inace Rusi dobijaju 220$ a ostalo su tranzitne takse...cena za srbiju je duplo manja nego pre par godina ali je gas za domacinstva SKUPLJI nego tad jer te kradu ovi bivsi radikali

pre 8 godina

Trebali bi uopšteno prestati sa "gasomaniom" i smanjiti "ovisnost" o gasu i preći na obnovljive izvore energije, dakle, smanjiti uvoz gasa od svake kompanije!

Gasadzija iz Srbije

pre 8 godina

Hvala bogu da jednom to neko kaze i da o smanjenju Ruskog uticaja u Srbiji,javno izgovori.Samo se bojim da ce sada Srpsko Ruski gasni lobi u liku Bajatovica i Dacica da podivljaju.

TOMMY

pre 8 godina

Bravo. Okrenimo vise ledja ruskim ucenjivacima! Od Rusa niko nikada nije profitirao i svi koji su ikada bili ruski saveznici grcali su u jadu, bedi, nacionalizmu i diktaturi. Vreme je za istorijsko NE Rusiji, jednom za uvek.

hilti

pre 8 godina

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31)

Pa dragi Srbi zašto vas ovo čudi... Mi smo mala zemlja sa slabom ekonomijom, još slabijom vojskom i bez nekih važnih prirodnih resursa... Normalno je da nas niko ništa ne pita... Mationete su bile na vlasti, sada su i uvek biće ma koliko to bilo nama teško da prihvatimo

my way

pre 8 godina

Mi smo na dnu privrednog rasta u Evropi, najlepsi i najslikaniji deo Beograda po kojem je prepoznatljiv i u kojem svi uzivamo cemo unistiti i pretvoriti u gradiliste za narednih 30 godina da bi na kraju ko zna sta dobili. U najboljem scenariju da se sve izgradi gomilu poslovnih zgradurina od kojih nikakve koristi za narod i ekonomiju, zali Boze Kalemegdana, divnog pogleda, da Pobedniku samom suze na oci krenu. Ne cudi stoga ni ovaj najnoviji biser presvetlog mesije srpskoga.

vladek

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Poklonili smo im nis za dzabe,i nikakve benefite nismo dobili. Uvek treba imati alternativu. Te budalastine tipa slovenske braca,ovi su nas bombardovali,a ovi nisu,to neka ostane u 20 veku,21 vek je vek kada Srbija treba da iskljucivo pragmaticno vodi politiku.Ko da bolju ponudu,od njega kupujemo.Vucicu preseci vec jednom u kom pravcu ce zemlja da ide

bravo.bravo

pre 8 godina

To bre samo Amerika da prosperiramo uz bolji standard.A ovi koji se bune slobodno nek idu u Rusiju da tamo rade a ne svi trce u Ameriku za posao.a Srbija da strada u bedi.

milan

pre 8 godina

Ako Vučić misli i bilo ko drugi da koji su interesi Srbije onda se teško varaju. I jedna i druga strana vide samo svoje interese i ako negde mrdnete levo ili desno sa pravca koji oni zamišljaju čeka vas stramputica u najboljem slučaju ako ne i ponor. Vara se Vučić da neutralnost sa sobom donosi plus pojene za Srbiju da ne govorimo o unutrašnjoj politici gde će doći do teških posledica od ovog ili onog zaokreta.

Beobrad

pre 8 godina

Ocigledno da smo bitni(oduvek) i jednima i drugima, samo kad bi znali da naplatimo takvu poziciju!
Da li je pametno okretati se od Rusije, a opet zasto placati toliko skup ruski gas?
Nema tezeg zadatka od vodjenja spoljne politike Srbije, pogotovo u danasnjem vremenu!
Mnogo su mi Rusi drazi od Amera, ali mora se i sa njima balansirati, i tako ce biti dok je sveta!
Kud nas Bog postavi na sred puta, taj cuveni geo-politicki polozaj Srbije nas unisti kroz istoriju!

Arbër

pre 8 godina

Mihailo, gas ide iz Azejbejdžana preko Turske,Grčke i Albanije (TAP Gasovod). Samo se ne zna još dali stiže do Srbije preko Crne Gore, Kosova ili Makedonije.

Đenka je naš, a Pantelija je u komšiluku!

pre 8 godina

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.(moje ime, 28. maj 2015 11:21


Srbija i liberalni kapitalizam?! Vidi se koliko se razumiješ u ekonomiju! Strašno.
Srbija nema ni industriju, ni poljoprivredu i ne proizvodi gotovo ništa, a oni što proizvodi nije konkurentno-liberalna ekonomija je smrt!

Novi Sad

pre 8 godina

"Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*"

Dobijamo sigurno bolje cene, a na kraju krajeva, ima li nesto bitnije od toga?

budvanin

pre 8 godina

Ponovo Srbija kasni,Milo Đukanović je još prošle godine stavio svečano potpis na cijevi prvih metara Tap-Iap gasovoda u Azerbejdžanu,a koji prolazi kroz CG.

pa

pre 8 godina

mozda ce nam biti i jeftiniji gas odavde jer ovaj prijateljski ruski je 3 x skuplji nego za bilo koj udrugu zemlju na svetu. ko je toliko napumpao cen une znam znam sam oda je tri puta veca nego za ostale zemlje

Čika Đorđe

pre 8 godina

I tako nas, po ko zna koji put, presveti ameri spasise od zlih ruja, a najlepse je sto je ovaj tezak, i za Ameriku, pre svega, nepovoljan dogovor izdejstvovao licno ON, takodje nas velikomucenik ( u novijoj istoriji Srbije).

Krug_dvojke

pre 8 godina

Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*

oDRON

pre 8 godina

vučiću brate ko će sve to da plaća? pdv si povećao, sve poreze, plate i panzije smanjio... kičmu nam drobiš a investicija i boljitka nigde,. samo prazna obećanja a afere i bahato bezakonje svaki dan se smanjuju.

Mihailo

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije (zamrznut sukob, može sutra da se rasplamsa) ili Jermenije koja je punopravni član ODKB (Организация Договора о коллективной безопасности). Dakle, kuda?
Onaj ko misli da će Rusija, nakon miniranja Južnog toka od strane SAD dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.

moje ime

pre 8 godina

Sto se mene tice, puna podrska Vucicu za spoljnu politiku, puna podrska za pokusaj promene ekonomske politike, ali jedina mana(uopste nije zanemarljiva) je to sto je kadar veoma cesto ocajan.

Ali u svakom slucaju trenutno nisam nimalo spreman da glasam za nekog drugog, jer taj drugi bi pre svega promenio prve dve stvari.

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.

botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Kad se slonovi svadjaju, trava strada! Iznudjena odluka, koja i nije tako losa, mada ne treba zaboraviti da USA uvek u prvi plan istice prijateljstvo prema drugim zemljama Balkana, koje inace i sluze za kontrolisanu konfrotaciju sa Srbijom. Rusija je ocigledno preokupirana svojim problemima, tako da je Srbiji bolje da ne talasa.

rašo,Kanada

pre 8 godina

"Naši anerički prijatelji"reče AV...
"Visokocenjeni"premijer treba da zna da kod aneričkih prijatelja ništa neće biti na veresiju,pa ako ne plati ,prijatelji zavću ventil usred zime

pa

pre 8 godina

mozda ce nam biti i jeftiniji gas odavde jer ovaj prijateljski ruski je 3 x skuplji nego za bilo koj udrugu zemlju na svetu. ko je toliko napumpao cen une znam znam sam oda je tri puta veca nego za ostale zemlje

oDRON

pre 8 godina

vučiću brate ko će sve to da plaća? pdv si povećao, sve poreze, plate i panzije smanjio... kičmu nam drobiš a investicija i boljitka nigde,. samo prazna obećanja a afere i bahato bezakonje svaki dan se smanjuju.

Mihailo

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije (zamrznut sukob, može sutra da se rasplamsa) ili Jermenije koja je punopravni član ODKB (Организация Договора о коллективной безопасности). Dakle, kuda?
Onaj ko misli da će Rusija, nakon miniranja Južnog toka od strane SAD dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.

vladek

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Poklonili smo im nis za dzabe,i nikakve benefite nismo dobili. Uvek treba imati alternativu. Te budalastine tipa slovenske braca,ovi su nas bombardovali,a ovi nisu,to neka ostane u 20 veku,21 vek je vek kada Srbija treba da iskljucivo pragmaticno vodi politiku.Ko da bolju ponudu,od njega kupujemo.Vucicu preseci vec jednom u kom pravcu ce zemlja da ide

moje ime

pre 8 godina

Sto se mene tice, puna podrska Vucicu za spoljnu politiku, puna podrska za pokusaj promene ekonomske politike, ali jedina mana(uopste nije zanemarljiva) je to sto je kadar veoma cesto ocajan.

Ali u svakom slucaju trenutno nisam nimalo spreman da glasam za nekog drugog, jer taj drugi bi pre svega promenio prve dve stvari.

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.

Čika Đorđe

pre 8 godina

I tako nas, po ko zna koji put, presveti ameri spasise od zlih ruja, a najlepse je sto je ovaj tezak, i za Ameriku, pre svega, nepovoljan dogovor izdejstvovao licno ON, takodje nas velikomucenik ( u novijoj istoriji Srbije).

TOMMY

pre 8 godina

Bravo. Okrenimo vise ledja ruskim ucenjivacima! Od Rusa niko nikada nije profitirao i svi koji su ikada bili ruski saveznici grcali su u jadu, bedi, nacionalizmu i diktaturi. Vreme je za istorijsko NE Rusiji, jednom za uvek.

Beobrad

pre 8 godina

Ocigledno da smo bitni(oduvek) i jednima i drugima, samo kad bi znali da naplatimo takvu poziciju!
Da li je pametno okretati se od Rusije, a opet zasto placati toliko skup ruski gas?
Nema tezeg zadatka od vodjenja spoljne politike Srbije, pogotovo u danasnjem vremenu!
Mnogo su mi Rusi drazi od Amera, ali mora se i sa njima balansirati, i tako ce biti dok je sveta!
Kud nas Bog postavi na sred puta, taj cuveni geo-politicki polozaj Srbije nas unisti kroz istoriju!

Novi Sad

pre 8 godina

"Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*"

Dobijamo sigurno bolje cene, a na kraju krajeva, ima li nesto bitnije od toga?

bravo.bravo

pre 8 godina

To bre samo Amerika da prosperiramo uz bolji standard.A ovi koji se bune slobodno nek idu u Rusiju da tamo rade a ne svi trce u Ameriku za posao.a Srbija da strada u bedi.

Gasadzija iz Srbije

pre 8 godina

Hvala bogu da jednom to neko kaze i da o smanjenju Ruskog uticaja u Srbiji,javno izgovori.Samo se bojim da ce sada Srpsko Ruski gasni lobi u liku Bajatovica i Dacica da podivljaju.

Chill

pre 8 godina

Kad su Rusi rešili da dignu ruke od južnog toga oni nisu gledali naše interese, već svoje. Ako ne mogu da nam ponude alternativu nemaju razloga da se ljute,

Aleksej

pre 8 godina

Volim pravoslavni bratski Ruski narod ali zasto nam sad ne plate za NIS jos 3milijarde i 600 miliona € jer od gasovoda nema nista a Srbija nije krivac već ko zna ko Bugarska EU SAD Rusija, isto kao sto oni traze od Francuza pare i kamatu za brodove
a mi da se već na neki način dogovorimo oko Kosova i Metohije da nam niko ne prigovara za podrsku oko Kosova i Metohija kad vec nismo tamo i ko zna kad ce mo se vratiti ili neka nadju nacin da ga vrate u sastav Srbije pa da znamo na sta odose tolike pare, da smo na vreme poklonili Amerikancima sigurno bi bilo drugacije.

Krug_dvojke

pre 8 godina

Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*

boki

pre 8 godina

Mene ovo ni najmanje ne cudi, svako trazi resenje za sebe, mi smo pretrpeli nazalost ogroman udarac onog trenutka kad je Rusija odustala od izgradnje gasovoda.

rašo,Kanada

pre 8 godina

"Naši anerički prijatelji"reče AV...
"Visokocenjeni"premijer treba da zna da kod aneričkih prijatelja ništa neće biti na veresiju,pa ako ne plati ,prijatelji zavću ventil usred zime

furajmalitomsredinom

pre 8 godina

Podrška Vašingtona je od ključne važnosti za sprovođenje ekonomskih reformi i na daljem putu ka EU, ali isto tako nam je i važno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Nadam se da i jedna i druga strana i Amerikanci i Rusi razumeju naš trenutni položaj, i opredeljenje da ne okrećemo leđa ni jednima ni drugima i da budemo prijatelji sa svima i da sarađujemo sa svima, za dobrobit ove zemlje.

Boris

pre 8 godina

Koliko god Srbi da imaju simpatije prema Rusiji i Rusima, treba biti realan i shvatiti da je mišljenje Vašingtona i dalje najvažnije. Osim toga Srbija mora da gleda svoje interese.

CH4

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav veliki zaokret, premijer Srbije je izneo stav da Srbija mora da ima vise alternativa kako bi obezbedila energetsku stabilnost i to je za svaku pohvalu!

Đenka je naš, a Pantelija je u komšiluku!

pre 8 godina

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.(moje ime, 28. maj 2015 11:21


Srbija i liberalni kapitalizam?! Vidi se koliko se razumiješ u ekonomiju! Strašno.
Srbija nema ni industriju, ni poljoprivredu i ne proizvodi gotovo ništa, a oni što proizvodi nije konkurentno-liberalna ekonomija je smrt!

Anti Istok

pre 8 godina

Nikad nisam podrzio ili glasao za ovu vlast, niti necu! Ali svaka cast Premijeru! Tako i treba! Ne mozemo vise na dve stolice! Ili Evropa/Amerika ili propast i jos 50 godina u blatu! Gledajmo na centralne drzave Evrope, sta su bile pre 30 godina i gde su sada! Ajmo i mi, mesto nam u Evropi, sa Zapadnim svetom a ne nesto tamo Rusija, Iran, Severna Koreja! Dosta!! Ako volimo svoju drzavu Srbiju, onda je istinski volimo i vodimo na pravi put, u buducnost i u korakom sa Zapadom!

Ср

pre 8 godina

Руси су мислили да ће тапшањем по рамену придобити Србију.мислим да је стварно доста заношења да ће нас они икад нешто помоћи.да су xтели сад би на сваком кораку требало да видимо резултате тог руског утицаја.
стварно је време за још једно историјско не русији!нема пријатеља и свету већ само интереса.ако имамо више користи од америке и еу онда логично треба да се приклонимо њима

Vule

pre 8 godina

EU i obezbeđenje enrgetske stabilnosti, uz razvoj ekonomije moraju i dalje ostati prioritetio na kojima ova i sve sledeće vlade moraju da rade.

mara

pre 8 godina

Kao što i Rusu žele da sa što više pravaca snabdevaju kupce u Evropi gasom, tako i Srbija želi da diversifikuje svoje izvore snabdevanja plavim energentom

KoleM

pre 8 godina

50% gasa i nafte je iz domaćih izvora, pardon, nisu domaći samo su u Srbiji a Rusi vade besplatno i prodaju nam taj gas po ceni ruskog. Odlično je što nalazimo druge izvore za gas ali pre svega moramo vratiti naše sopstvene ili naplatiti razumnu rudnu rentu, taksu ili šta već. Cena ruskog gasa je direktno proporcionalna procentu zavisnosti od Rusa, tako da ako smanjimo procenat zavisnosti pašće i cena. Jedino to ne odgovara Bajatoviću, sad će Rusi tražiti da opravda platu koju dobija da radi u njihovom interesu.

Miki

pre 8 godina

Prvo su nas Rusi ispalili za juzni tok... a mi kao jos imamo tendenciju ka njima... pravi potez je uzeti sa zapada gas... ako je vec ponuda bolja a jeste naravno da trebamo da gledamo konstruktivno a ne da se zaludjujemo nekim starim istocnim korenima koju su potpuno ne osnovani i totalno ne konstruktivni!!! Bas me briga sto cete da mi lupate minuse.. samo otvorite oci malo ljudi....

interes

pre 8 godina

Veliki sve rade u sopstvenom interesu. Srbija konačno treba da gleda svoje interese i da se oslobodi emocija.
Pozdravljam odluku Vučića jer mi je važno da se sledeće zime moja deca ne smrzavaju.

Pejton

pre 8 godina

Srbiji je potrebna energetska stabilnost, i moramo razmotriti sve alternative koje nam se nude, jer su interesi naše zemlje u pitanju. Prijateljstvo je jedno, a saradnja nešto drugo.

R2D2

pre 8 godina

Iako je u današnje vreme, skoro neophodnobirati strane, Premijer upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde isključivo gledamo Naš interes, ni levo ni desno

Goku

pre 8 godina

Heh a do juce su ga mnogi kritikovali kako je cena preskupa a sada kada cemo imati manju cenu opet ne valja nikako se ne moze ugoditi pojedincima!

(Vlast)a

pre 8 godina

Ovo je zaista dobra vest.Niko nema nista protiv bilo cijih energenata,ali biti glup i kupovati jedini,skup i ne mnogo kvalitetan gas od navodne brace,a izbegavati trzista gde vazi odnos ponude i potraznje,automatski znaci da ne idemo ka EU,ma sta verbalno proklamovali.

Rasa M

pre 8 godina

Vidim da se ovde sukobljavaju rusofili i ovi sto podrzavaju drugu stranu, a ima li ovde srbofila? :D Ljudi moji, alternativa mora uvek da postoji, opasno je osloniti se na samo jedan izvor energenata.

MALINICA

pre 8 godina

Vucic nema lose misljenje prema Putinu nakon sto se u Srbiji ugasila nada oko juznog toka.,.Svestan je da nam je EU uvela sankciju kada je Bugarskoj zabranila gradnju gasovoda.Ali bitno je da gradjani nemaju razloga za brigu i da smo pronasli alternativno resenje.

dragce

pre 8 godina

Gde god postoji vise opcija mozemo da iskoristimo to u cilju boljeg i sigurnijeg zivota,te se samim tim rasteretimo po pitanju gasne zavisnosti.

Ducros

pre 8 godina

Za sve vas koji volite Rusiju nemam nista protiv ali setite se da za vreme bombardovanja nisu ni repom mrdnuli da bi to zaustzvili a to mu dodje kao da su i oni bili saveznici za tako nesto...

IVANA - BO - RU

pre 8 godina

Aleksandar Vucic se sasvim ispravno vodi interesima nase drzave, jer mora voditi racuna o gradjanima Srbije kako nebi imali problema tokom grejne sezone.Iskreno receno u danasnje vreme, skoro neophodno birati strane, Aleksandar Vucic upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde iskljucivo gledamo nas interes, ni levo ni desno.

patrisija karembuu

pre 8 godina

covece tri gasovoda ce prolaziti kroz Srbiju, azer, turski i juzni, to je dobar biznis, Vucic pokazuje da zna sta radi. Sad sklapa prijateljstvo sa KiM, odnosno Albanijom, sto je dobro za odnose Srbije sa SAD i EU. Vec smo dobri sa Arapima, Rusima, Nemcima, Kinom, realno dobro covek radi, zao mi je samo sto ima slab kadar u stranci, osim Tomislava Nikolica i njega, svi su manje vise nezapazeni, osim Vulina, koji je cesto na tv - u. Steta sto se DS raspada jer je dobro da imaju konkurenciju, da se ne osile posle svega ovoga sto rade. Pa BG na vodi, zavrsen Pupinov most, radi se Zezeljev u NS - u, Zvezda polako smanjuje dug. Jedino sto mu zameram je onaj dron na utakmici SRB - ALB, ali dobro uzeli su nam bodove kaznili nas jer smo to dozvolili i to je dobro za nauk.

Sismis

pre 8 godina

Za neke ovo izgleda kao zaokret, za mene su ovo interesi nas samih, pre interesa nekog velikog igraca, mi ne smemo dozvoliti da vecito budemo usko vezani za jednog dobavljaca gasa.

joca

pre 8 godina

Nema tu puno sentimentalnosti, gleda se šta je najpovoljnije za nas. Na kraju krajeva ne treba pustiti da neko praktično drži monopol nad gasom, ovo je pametno rešenje

davor

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije
Onaj ko misli da će Rusija, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31) # Link komentara
da bi gasovod iz Rusije došao do srbije on mora proći preko teritorije EU saveznika USA.Onaj ko misli da će USA, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
Je li ti dosta Mihailo ili ti to triba ncrtat.Srbija nije okružena sa rusijom nego sa EU.

roki

pre 8 godina

Mudar potez, Srbija mora da balansira izmedju istoka i zapada, kao sto je to radila Jugoslavija u vreme Tita. Ne smemo se oslanajti samo na jednu stranu, lako mozemo izgubiti oslonac.

zoro

pre 8 godina

Razumem interese ali nikako ici preko interesa ljudi koji su zivote dali za otadzbinu koja je uzgred unistena od ,,nasih prijatelja". Ako nista drugo rusi nas kroz istoriju nikada nisu bombardovali za razliku od ,,nasih prijatelja" koji su za to koristili svaku priliku bilo da su nam neprijatelji ili saveznici.

ilija cvorovic

pre 8 godina

Interes pa sve ostalo,da su Rusi imali interes da grade Juzni tok svakako bi ga gradili,pa sto bi mi cekali kada ce rusi imati ekonomsku racunicu kada mi svakako nemamo puno izbora.

Jevandjelje

pre 8 godina

I SAD i Rusija gledaju svoj interes, nas treba da zanima ciji gas nam je dospupniji i povoljniji..Najmanje je sto nam treba je nestasica gasa.

Olja

pre 8 godina

Treba se opredeliti za jednu jedinu stranu, a to je Srbija i njeni intersi. Ako je taj gas jeftiniji treba ga uzeti, a ako je Ruski jeftinijitreba uzeti Ruski. Kraj.

Danica

pre 8 godina

Mi moramo imati alrenativu,a ne svesti se na jednog prijatelja od koga ocekujemo sve. Zelimo u EU,shodno tome treba koristiti njihive izvore i potencijale.

Shayne

pre 8 godina

Nismo mi krivi sto evropa nema dobre odnose sa rusijom dok mi imamo, u svakom slucaju trazimo alternatvu za gas i gledamo da prodjemo sto je bolje moguce.

Milos Veliki

pre 8 godina

Ljudi, ako Rusi nece nastavljati sa dostavljanjem gasa kroz Ukrajinu i traze alternative, zasto i mi ne bi ucinili isto? Mozete zamisliti tamo 2019-2020 da ostanemo bez gasa i da nemam resenje, kako bi tek onda hekteri reagovali? Rusi su nasa braca, ali i oni gledaju svoje interese. Nastavimo da ih volimo, ali gledajmo i od cega zivimo.

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

Dragan Lo

pre 8 godina

Kad bi Nemci znali za Bajdenov povoljan gas, počupali bi sve cevi ka Rusiji iz Baltičkog mora.
Ruskom gasu se ekonomski ne može parirati i to ne menjaju nikakvi politički procesi. Srbija i Balkan imaju status prosjaka, a ne kupca. Em troše malo, em nemaju da plate.
Ameri ovom taktikom od nas čine još veće bogalje, a Ruse i Kineze uteruju u čvrst savez.

branko

pre 8 godina

Citam komentare i predlazem da procitate definiciju "sugestije". Po mom misljenju ovo je 'odgovor' onome iz Rige (Letonije). Ako oni mogu neki sugestovani gasovod bez Srbije onda za zauzvrat...
Bilo sta da je u pitanju ja mislim da je Vucicev odgovor geopoliticki veoma dobar za Srbiju. Nemoj rusiti mostove ali gledaj svoj posao i radi ono sto je najbolje za Srbiju.

Cika Djura

pre 8 godina

@Zivota

Gas je berzanski proizvod.Ne moze se graditi socijala na energentima.Nije gas skup nego su nama plate male.A Gas mora da se plati koliko kosta

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

vidan

pre 8 godina

Srbija se na ovaj način nikako ne udaljava id Ruske Federacije. U pitanju je samo jedan racionalan pristup energetskoj politici, kakvu primenjuju sve ozbiljne države

Heksan

pre 8 godina

Izjava koju je rezonovao premijer Srbije nije politicka, vec prakticna! Srbija mora da razmislja o energetskoj stabilnosti i vazno je da bude azurna po tom pitanju!

Dzukac

pre 8 godina

@pobesneli Ti-Rex, ne treba amerima nista vise, oni su devedesetih uzeli sta im treba, bilo kakva dalja destabilizacija u ovom regionu njima ne odgovara.

taja

pre 8 godina

Svaka ozbilja država štiti u prvom redu svoje nacionalne ekonomske interese. Činjenica je da je bolje da se snabdavamo gasom sa više različitih izvora, u koje spadaju i nalaziša gasa u Azerbejrdžanu

Nora

pre 8 godina

Srbija danas vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i verujem da će naš premijer po pitanju gasa doneti ispravnu odluku koja je u interesu Srbije.

loks

pre 8 godina

Premijer je ranije posetom Bakuu pregovarao o snabdevanju Srbije gasom iz Azerbejdzana, sto je opravdano kako bi Srbija bila energetski stabilna drzava.

Dex

pre 8 godina

Nama je potreban jeftin gas. Ako imamo vise njih od koga ga mozemo kupiti, cinjenica je da ce trzisna utakmica uciniti svoje, ponudice nam nize cene. Onaj ko ponudi najnizu, on ce biti nas snabdevac sve dok neko ne ponudi jos nizu.

kiki

pre 8 godina

Nije u pitanju nista sto odudara od prakse da se zastite interesi zemlje koju predstavljas kao prvi covek vlade.Koliko vidim,jasnosu definisani prioriteti i konacno se vodi racuna o nasim interesima.

Daca

pre 8 godina

Rusi su nam obecvali izgradnju "Juznog toka". Na iznenadjenje svih nas doneta je odluka o prestanku. Sada je doslo vreme da Srbija pocne da gleda svoje interese.

Anja

pre 8 godina

Ovde je veoma ocito koliko premijer jasno razmislja. Dosta je gledanja preko ramena sta i kome sme da se kaze, ili kako treba da se odigraju odredjeni koraci. Idemo napred uz podrsku razlicitih partnera, i ekonomija na prvom mestu.

Ne sudi se na osnovu jednog poteza

pre 8 godina

Rusi ovo Srbiji svakako nece uzeti ni za kakvo zlo, jer im je dobro poznato da im je Srbija bila, i bice uvek veliki prijatelj.

EU Citizen

pre 8 godina

Aha, dolazi nam polako iz jednog dela tela u jedan drugi :)) Još samo da poništimo štetni ugovor o prodaju NIS-a i odgovorne pošaljemo iza rešetaka, i možda ćemo jednoga dna, za deset ili dvadeset godina i početi da polako ličimo na normalnu zemlju. Nisam uopšte fan radikala bez bedža, ali ovog puta, prvi put posle zakona o radu, moram da kažem: bravo, Vučiću.

Branislav

pre 8 godina

To nije gas iz Sad nego gasovod koji podrzavaju amerikanci!Smanjicemo uvoz iz Rusije i uzeti iz Azerbejdzana saradjivacemo i sa jednima i sa drugima!

Anonimus

pre 8 godina

Ako ce to pomoci Srbiji ka svom gasnom putu treba podrzati. Svakako juzni tok je zaokrenuo, Srbija mora alternativu da trazi i ne sme vise cekati!

botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Kad se slonovi svadjaju, trava strada! Iznudjena odluka, koja i nije tako losa, mada ne treba zaboraviti da USA uvek u prvi plan istice prijateljstvo prema drugim zemljama Balkana, koje inace i sluze za kontrolisanu konfrotaciju sa Srbijom. Rusija je ocigledno preokupirana svojim problemima, tako da je Srbiji bolje da ne talasa.

Citalac 015

pre 8 godina

Ako Ameika misli da ce na ovaj nacin uspeti da nas zavadi sa Rusijom, grdno se vara. Nase prijateljstvo i bratstvo jace je od svih nedaca.

hilti

pre 8 godina

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31)

Pa dragi Srbi zašto vas ovo čudi... Mi smo mala zemlja sa slabom ekonomijom, još slabijom vojskom i bez nekih važnih prirodnih resursa... Normalno je da nas niko ništa ne pita... Mationete su bile na vlasti, sada su i uvek biće ma koliko to bilo nama teško da prihvatimo

pre 8 godina

Trebali bi uopšteno prestati sa "gasomaniom" i smanjiti "ovisnost" o gasu i preći na obnovljive izvore energije, dakle, smanjiti uvoz gasa od svake kompanije!

herceg

pre 8 godina

Za one koji prate: gas nije iz SAD, nego bi dolazio preko TANAP i TAP gasovoda iz Azerbejdzana (uglavnom sa polja Sah Deniz). To jeste sa "blagoslovom" SAD, nakon propasti himere zvane Nabucco, i u sklopu je njihovih geopolitickih igara. Ono sto apologete ovog "istorijskog" zaokreta prenebregavaju jeste da ni jedna od ovih alternativa ne ide preko Srbije i da bi Srbija morala da izgradi prikljucak (na CG ili Albaniju). To znaci da, za razliku od ruskih projekata, gubimo prihode od tranzita (uz sve druge pratece efekte), a da cemo prikljucivanje sami finansirati. Iz kredita, naravno, tako da ce sve apologete imati tu cast da daju svoj licni doprinos kroz odvajanje iz svojih novcanika. Ovo se svodi na to da SAD ogoljenim pritiskom sprecavaju projekte gasovoda kroz pojedine balkanske zemlje, od kojih bi ove imale ekonomske koristi, a ne nude slicnu alternativu. I tome se srpske budale raduju, gradeci sebi u glavi kule od peska. Postoji kontinuitet anglo-saksonske politike na Balkanu vec 200 godina, kao i nemacke nekih 150. Mnogo se tu nije promenilo do danas, samo treba nesto i procitati da bi se donosio sud. Postoji neka kosmicka pravda, a to je da ce deca, unuci i praunuci svih apologeta raditi u koloniji, kao crnci na plantazama, za kikiriki, jer je to sudbima svih naroda koji su spremni da zrtvuju svoju slobodu i nezavisnost za 30 srebrnjaka. Sve u svemu, ceka nas duga noc.

nebojsa bg

pre 8 godina

Moja porodica i ja snazno podrzavamo sve sto kaze i uradi Nasa Prevashodnost. Majka je u penziji, ne sluzi se internetom, ne prati redovno vesti, sasvim obicna zena. Ali je oberucke prihvatila mere stednje i fiskalne konsolidacije, i oberucke je prihvatila da joj se smanji penzija. Nije cak trazila ni da se pita da li to zeli ili ne, nista nije potpisala, niti joj je ko nudio, niti je ko pitao. Ali, svoj deo penzije je dala. Ja se takodje pridrzavam svega sto Prevashodnost kaze i naredi, sa razlikom sto pratim vesti, internet itd. I kao uzoran gradjanin, postujem zakon, nisam se zaposlio u javnom preduzecu jer je zabranjeno. Cak sam otisao i korak dalje, nigde se nisam zaposlio, nemam posao. A kako je receno da moramo raditi i stedeti, ja radim nista, i stedim tako sto svaki dan jedem klot pasulj. Proizvod mog rada i moje stednje je upravo GAS. Ovom prilikom bih porucio vlastima da im moj gas, koji licno proizvodim, ustupam potpuno dzabe. Ima i nesto uglja za zelezaru, to mogu isporuciti 2 do 3 puta nedeljno. Cvrst ugalj, taman za pec. Dakle, na moje proizvode mozete racunati, rudnu rentu ne trazim.

dzo

pre 8 godina

@pa
Moram i na ovu glupost da odgovorim posto ovde samo lazi se sipaju..cena gasa za Srbiju je 270$ sto je u rangu najnize cene za evropu..inace Rusi dobijaju 220$ a ostalo su tranzitne takse...cena za srbiju je duplo manja nego pre par godina ali je gas za domacinstva SKUPLJI nego tad jer te kradu ovi bivsi radikali

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

seljadin

pre 8 godina

da je Srbija "ispoklanjala" sve firme kao NIS bili bi najbogatija zemlja na svetu, 1 milijarda evra svake godine od NIS-a, a koliko smo nasledili dugova od USsteel ? 1 milijardu, da li ce novi vlasnici ostaviti zelezaru kad odu sa 2mlrd duga ko to zna ?

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

Sluga na dvoru je ipak SLUGA!

pre 8 godina

Vucicu, ostani u Tirani! Da smanjimo zavisnost od Rusije povecavamo zavisnost od "tamo nekog" Azerbejdzana? Zavisnost ostaje, samo se menja gazda!

A gledano cisto prakticno, Azerbejdzan je dalji i nepouzdaniji partner. Uostalom, Rusija nikada nikoga nije ucenjivala gasom, prvi su poceli da mute i izbegavaju placanje novokomponovani vlastodrsci Ukrajine nakon Majdana.

budvanin

pre 8 godina

Ponovo Srbija kasni,Milo Đukanović je još prošle godine stavio svečano potpis na cijevi prvih metara Tap-Iap gasovoda u Azerbejdžanu,a koji prolazi kroz CG.

my way

pre 8 godina

Mi smo na dnu privrednog rasta u Evropi, najlepsi i najslikaniji deo Beograda po kojem je prepoznatljiv i u kojem svi uzivamo cemo unistiti i pretvoriti u gradiliste za narednih 30 godina da bi na kraju ko zna sta dobili. U najboljem scenariju da se sve izgradi gomilu poslovnih zgradurina od kojih nikakve koristi za narod i ekonomiju, zali Boze Kalemegdana, divnog pogleda, da Pobedniku samom suze na oci krenu. Ne cudi stoga ni ovaj najnoviji biser presvetlog mesije srpskoga.

straiji sam i iskusniji

pre 8 godina

Bravo za Vucica.Tako je i Tito okrenuo ledja Rusiji i pruzio ruku Americi,i zaduzivao nas sa kreditima samo tako.
(nislija, 28. maj 2015 11:23

Nemojte molim vas vise da poredite jednog ozbiljnog drzavnika svetskog formata i ovog umisljenog koji je trenutno premijer ove drzave.

p.s. Ko vam svima napuni glavu kako se Tito navodno zaduzivao preko mere...pa i to sto je zajmio najvecim delom je zavrsavalo direktno ili indirektno u korist naroda.A ovi nas recimo zaduzili skoro 10 milijardi za samo tri godine.Niti su sta izgradili ili pokrenuli,niti su smanjili ukupan dug,a narodu smanjili plate i penzije.To kod Tita nije bilo.

Миле НС

pre 8 godina

1) "Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD"? - Nije sugestija već naređenje!
2) "tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku" - znači bitna je američka podrška ?!
3)kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe"?? -Ja sam mislio da "srpski" premijer treba gledati šta je veoma važno za Srbiju a ne za američke "prijatelje"??? i stvarno "američke prijatelje" ??? Za mene su neprijatelji za vek vekova!
4) "SAD već izvesno vreme rade na tome..." - rade rako što priprete terorizmom, i slep više vidi.
5) "Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja" - čekaj, šta onda SAD "sugerišu" nezavisnost baš od ruskog gasa?
6) "dve nove mogućnosti za snabdevanje gasom – iz SAD" ako je iz SAD gas škriljaca nema ni 20 dana otkako je potpuno razbijena teorija o mogućnosti eksploatacije. Bajka!
7) "polemisalo o potencijalnoj ceni za takav gasni scenario." - Ruski gas je trenutno NAJJEFTINIJI ! za cenu Srbiji ne gledajte u Rusiju nego pred nosom vam je razlog
8) "strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju" - taj cilj nema podršku više ni od 45% građana
9) Zaključak: Sve što je rekao Šešelj ispostavilo se tačnim! Zapretili su mu već u Tirani terorističkim napadima ako ne okrene ledja Rusiji! Znači i ne mora ići u SAD

domacin

pre 8 godina

Ove nase glavonje ce nas kad tad vratiti u doba nasih pradedova.
Drva, cumur i cokuta od kukuruza ce biti nasi glavni energenti, zivi bili pa videli.

AlCapone

pre 8 godina

Da su Rusi bili ozbiljni oni bi izgradii Juzni tok vec prije 10 godina i imali strateski uticaj u tom delu Europe. Ali ako Putinovi miljarderi koji su pokrali ruski narod trose pare na engleske klubove i ostali luksuz, onda nema nista od toga.

Ne zaboravite ni kako Rusi uvek ucenjuju Srbiju, cak i kada radi u njihovom interesu. Npr. preduzece za juzni tok za Srbiju nije registrirano u Srbiji - u svim ostalim drzava to nije tako.

Rusija je svoju priliku propustila, ako SAD imaju pare i interes onda ce to podrzati i izgraditi. Srbija mora da gleda svoje interese, dosta je vise te sentimentalnosti i sedenja da dve stolice.

(Znam da ovaj komentar necete objaviti, mada je potpuno korektan.)

wow

pre 8 godina

Na sta se zemlja srozala kada nam NVO aktivisti i SNS botovi zajednickim snagama peru mozak i prodaju sramotu za cvece. A narod u celini gledano, ni posle vise od 15 godina jos nije shvatio kakva je uloga pomenutih aktivista u kreiranju javnog mnjenja i uopste upravljanju zemljom. Do to ne shvati, promene na bolje ovde nema i nece biti.
Imacemo "americku podrsku", kako se ovde neki izrazavaju, kao sto su je imali i imaju npr. Bugarska, Honduras, El Salvador, Haiti, Gvatemala i slicne "podrzane" zemlje.

Sale

pre 8 godina

Ovde neki samo čitaju ono što Vučić kaže. Da li iko čita šta kažu stručnjaci? Prvo-azer.tok bi trebao da počne da radi tek 2021. odložen je za 4 godine od prvobitnog plana i ne zna se hoće li i tada biti. Drugo- kapacitet je 16 milijardi KM gasa od čega 6 za Tursku, a 10 za Evropu od čega najviše za Italiju. Treće-način dolaska cevi u Srbiju i po Srbiji je nepovoljan finansijski. Četvrto-ostale alternative (škriljci i tečni gas) su skupi i u padu su. Možemo mi podržavati jednu ili drugu politiku, ali kada govorimo o gasu moramo govoriti sa argumentima. Pristalice EU i gasne diverzifikacije treba da uvide ove stvari. Inače se igraju sa kvalitetom života i privredom Srbije.

milan

pre 8 godina

Ako Vučić misli i bilo ko drugi da koji su interesi Srbije onda se teško varaju. I jedna i druga strana vide samo svoje interese i ako negde mrdnete levo ili desno sa pravca koji oni zamišljaju čeka vas stramputica u najboljem slučaju ako ne i ponor. Vara se Vučić da neutralnost sa sobom donosi plus pojene za Srbiju da ne govorimo o unutrašnjoj politici gde će doći do teških posledica od ovog ili onog zaokreta.

VirdzinijaX

pre 8 godina

A vi ljudi i dalje ne shvatate da cenu gasa odredjuje Srbijagas, a ne Rusi... Isto sto prodavci nabave robu od dobavljaca, imali ste priliku da vidite cena cokolade 140, a u drugoj prodav. ista cokolada 155din, to je vam primer... I opet ce biti ista cena i mozda skuplje uz pricu opravdanje zato sto je tamo daleko ili placamo za cev...

Varjag

pre 8 godina

Neverovatan je nas mentalitet, ako se komentari uzimaju kao relevantan uzorak. Iz licnog iskustva tvrdim, da ne postoji obecanja zemlja. Potrebno je malo izaci iz zemlje, a pozeljno i raditi. I u Rusiji i u USA ista prica, ljuti kapitalizam i konkurencija. Koliko smo konkurentni? nismo uopste.....

brasha

pre 8 godina

drz se ti politike joske bravara, komunista kojem su kraljevi bili pobratimi, okrenut arapima al ne protiv jevreja, bratska rusija al prijatelj amera, treba balansirati u politici nema cvrsto Ne vec Mozda,Iako,Treba,Verovatno, upamet se gospodo, fali more drz se obale.

Arbër

pre 8 godina

Mihailo, gas ide iz Azejbejdžana preko Turske,Grčke i Albanije (TAP Gasovod). Samo se ne zna još dali stiže do Srbije preko Crne Gore, Kosova ili Makedonije.

foks

pre 8 godina

Nekada davno kada su Poljska i Rusija vukle crtu gde i kako će se postaviti granica,naisli na kucu u kojoj je zivela jedna baka.Granicna linija je bakinu kucu trebalo da podeli na pola.Ti ljudi koji su to radili su iz postovanja prema starici pitali da li ona hoce da zivi u Rusiji ili Poljskoj da tako ucrtaju liniju.
Baka im je odgovorila bas ovako,,Draga deco ja sam stara i volela bih da ipak moja kuca ostane sa ove strane....znate...u Rusiji su nekako hladnije zime.

Евроталибан

pre 8 godina

Хвала светим Американцима, коначно су нас ослободили од Руских комунистичких вотка демона, почиње благостање, сада је само небо граница...

nevski

pre 8 godina

ljudi,jednostavno je,gas iz Azerbejdzana nema kapacitete da snabde Evropu potrebnom kolicinom gasa....
Sto se nas tice,mi kad nesto odaberemo,to sigurno propada,ovo danas je kucanje,a,kad posle posete AV Vasingtonu uvedemo i sankcije Rusima...otvaramo vrata....
sto se Rusa tice....
bice to propraceno s dva tri reda u novinama,bez fusnota....

misty

pre 8 godina

Ne bas dobra vest ostadosmo bez gasa!Ruse nije briga, a ovo o Azejberdzanskom gasu je samo hipoteticki. Ali A.V. mora da misli kako ce sto duze da guli kozu narodu sa ledja,tako da je ovaj tekst samo za naivne i ostrascene!

komsa

pre 8 godina

ovu vest, za razliku od botova koji je tumace, kao dobro razmisljanje naseg premijera o energetskoj stabilnosti Srbije, bla, bla,bla...treba razumeti kao definitivnu poruku NEMA SEDENJA NA DVE STOLICE....pa cak ni u gasu..nista...ili oces u nase drustvo po nasim pravilima ili ne..na tebi je..

MAŠAN

pre 8 godina

Pitam se kakvo smo mi društvo kada poltronstvo(poseta Albaniji,gas iz Azerbejdžana) dobija toliko pozitivnih komentara.Ako mlađi svet čita komentare pomisliće da je poltronstvo pozitivna osobina.!!!

Cile

pre 8 godina

Ako ne bude Turskog toka neće biti ni AZ toka. Rusi će primeniti američki model ucena (Bug) i frke (Mak) i izazvati krizu u AZ i/ili Gruziji. Tok neće imati kuda da prođe. Oni će i dalje prodavati gas preko Severnog toka Zapadu, a preko novog azijskog toka Kini i Indiji. Gde smo u svemu tome mi, Bug, BiH, CG, UKR...? Čak i da ovo stvarno misli, Vučiću nije pametno ovako bučno da izjavi šta je izjavio. Ova izjava/odluka je više od toga. To je prst u oko Rusima. Možda su mu obećali poglavlja, ali priča se opet svede na kraju na život, a iza ugla opet čekaju novi uslovi za nova poglavlja. I pitanje: gde je taj gas?

Milan

pre 8 godina

Za nas nece biti ni Turskog ni Azerbejdzanskog gasovoda a pametnog čoveka ne kosta nista da kaze da cemo ici u oba kada svi znamo da nijednog biti neće...Gas ce ici preko Ukrajine ponovo kada dodje do smene vlasti u Kijevu i kada vlasnistvo na njihovim gasovodom bude podeljen izmedju Rusije i EU...To ce biti kompromis istoka i zapada koji ce omoguciti da svi izadju cistog obraza i da ekonomija nastavi da radi a narod ce kao i uvek sam sebi lizati teske rane.

pobesneli Ti-Rex

pre 8 godina

Prakticno smo vec predali Kosovo, a ko zna sta je sledece sto cemo morati da prodamo za taj americki gasovod, mozda jug Srbije, Leskovac, Vranje... ko zna, ipak su to samo Ameri.

Zivota

pre 8 godina

U bre, koliko komentara, sustina je u drugom, koliko ce kostati taj novi, sigurni gas. Pa sadasnja cena od 50 i kusur dinara po m3 bez PDV-a, zavisi od snabdevaca je ogromna za nas. I mnoga domacinstva ce sledece zime preci na struju. Medju njima i ja. Znaci, gospodine premijeru, i ostali komentatori, prvo neka priblizna cena po m3, sa ili bez PDV-a, pa da vidimo, ovako stotinu komentara, a nista bitno. Cista politika

mario

pre 8 godina

Kako sada to koliko mene pamčenje služi ,pa vi iz Srbije ste pljuvali po Nabuku,pa o LNG terminalu na Krku,pa kako ništa od tog plina iz USA i naravno pisali ste kako je samo jedan i jedini Južni tok.
A sada najednom promjena priče sada nema hvalospjeva o Južnom toku i najednom je dobro sve ono što je po vama bilo propalo.
Hvala na objavi

Kralj Ibi

pre 8 godina

(davor, 28. maj 2015 15:47) Na zalost, zbog toga sto ste i ti i Mihailo u pravu, na kraju je ipak Milan taj koji je uvideo da nece biti ni jednog gasovoda za Srbiju.

strejder

pre 8 godina

Ne balansira,kaze Vucic..pa strateski cilj je EU a ujedno bi da bude u dobrim odnosima sa Rusijom,znaci voleo bi da sedi na dve stolice pa kako mu odgovara da menja poziciju.Nece to tako jos dugo moci,pritisaka ima da bude sve vise i vise...

Boris

pre 8 godina

Ne znam zasto ste se ovoliko zaleteli sa komentarima? Ova vest ima iskljuciv cilj da se otopli dobrodoslica u USA. Toga su i rusi svesni te i oni uvidjaju da onaj koji gubi( dali smo Banatski Dvor i NIS za dzabe) ima i pravo da se ljuti. Nazalost, od ovoga nece biti nista .

Siniša

pre 8 godina

Svi govore o zaokretu Srbije, a zaokret je, u stvari, napravila Rusija, odustajanjem od Južnog toka. Mi nemamo izbora, snabdevanje gasom mora biti uredno, a na tržištu ima i drugih dobavljača, osim Rusije.

UtopicUnicorn

pre 8 godina

AMAN!
Nije to zaokret - mi samo ruski gas mozemo da kupimo!
Poenta je da se diverzifikuju putevi snabdevanja pa i izvori od kojih se gas kupuje kako bi bilo lakse nabaviti ga kada dodje do problema!

dragan

pre 8 godina

Potreban je gas iz više izvora. Gas iz Azerbejdžana ima mali protok i neće moći da zadovolji potrebe svih država koje hoće taj gas. Ipak konkurencija stvara bolje odnose i potrebno je uvek imati alternativu.

Red

pre 8 godina

I istok i Zapad nas ucenjuju, kao i uvek. Nema ovde ni bratstva ni prijijateljstva, već Naš lični interes i ili da izaberemo manje zlo. Premijerova je obaveza da brani Naše interese, sad kad smo Vučiću dali taj zadatak, valjda će da potvrdi svoje dosadašnje tvrdnje da mu je Sbija na prvom mestu

Natasa

pre 8 godina

Ko ima energetske potencijale i resurse moze da vlada svetom. Svi mi, enegretski zavisnici, mislim i na zemlje EU i nas, prvenstveno zavisimo od dobre volje dobavljaca iz Rusije. Ovde su velike politicke igre u pitanju, nista nije zavisilo od nas. EU treba da razmisli o svojoj situaciji kada je u pitanju ovaj dragoceni energent. Mi moramo da iznadjemo nacin da ne ostanemo bez energenata!

Natalija

pre 8 godina

Ma koliko da je situacija u regionu dobra i stabilna sto se tice energetskih resursa za ciju smo nabavku usmereni na uvoz, moramo je razvijati i raditi na poboljsanju stiteci maksimalno svoje interese i zauzimajuci sto bolje pozicije

stojanka@

pre 8 godina

Ovaj vid snabdevanja energije ce uciniti da budemo manje zavisni od rusa, a takodje ce uticati na to da nas rusija ipak smatra ozbiljnim partnerom a ne mladjim bratom koji sve slusa sto mu se kaze.

CH4

pre 8 godina

Alternativni zaokret Srbije je konstruktivan, u smislu obezbedjivanja normalnog funkcionisanja energetskog sektora Srbije! To ne znaci da Srbija prekida saradnju sa nekim, vec, kako je rekao premijer, Srbija zeli da se obezbedi i koristi gas iz vise izvora!

Krug_dvojke

pre 8 godina

Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*

Mihailo

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije (zamrznut sukob, može sutra da se rasplamsa) ili Jermenije koja je punopravni član ODKB (Организация Договора о коллективной безопасности). Dakle, kuda?
Onaj ko misli da će Rusija, nakon miniranja Južnog toka od strane SAD dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.

oDRON

pre 8 godina

vučiću brate ko će sve to da plaća? pdv si povećao, sve poreze, plate i panzije smanjio... kičmu nam drobiš a investicija i boljitka nigde,. samo prazna obećanja a afere i bahato bezakonje svaki dan se smanjuju.

Čika Đorđe

pre 8 godina

I tako nas, po ko zna koji put, presveti ameri spasise od zlih ruja, a najlepse je sto je ovaj tezak, i za Ameriku, pre svega, nepovoljan dogovor izdejstvovao licno ON, takodje nas velikomucenik ( u novijoj istoriji Srbije).

botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Kad se slonovi svadjaju, trava strada! Iznudjena odluka, koja i nije tako losa, mada ne treba zaboraviti da USA uvek u prvi plan istice prijateljstvo prema drugim zemljama Balkana, koje inace i sluze za kontrolisanu konfrotaciju sa Srbijom. Rusija je ocigledno preokupirana svojim problemima, tako da je Srbiji bolje da ne talasa.

rašo,Kanada

pre 8 godina

"Naši anerički prijatelji"reče AV...
"Visokocenjeni"premijer treba da zna da kod aneričkih prijatelja ništa neće biti na veresiju,pa ako ne plati ,prijatelji zavću ventil usred zime

budvanin

pre 8 godina

Ponovo Srbija kasni,Milo Đukanović je još prošle godine stavio svečano potpis na cijevi prvih metara Tap-Iap gasovoda u Azerbejdžanu,a koji prolazi kroz CG.

hilti

pre 8 godina

Što se ovih naših marioneta tiče - bez komentara, ionako se ništa ne pitaju.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31)

Pa dragi Srbi zašto vas ovo čudi... Mi smo mala zemlja sa slabom ekonomijom, još slabijom vojskom i bez nekih važnih prirodnih resursa... Normalno je da nas niko ništa ne pita... Mationete su bile na vlasti, sada su i uvek biće ma koliko to bilo nama teško da prihvatimo

pre 8 godina

Trebali bi uopšteno prestati sa "gasomaniom" i smanjiti "ovisnost" o gasu i preći na obnovljive izvore energije, dakle, smanjiti uvoz gasa od svake kompanije!

milan

pre 8 godina

Ako Vučić misli i bilo ko drugi da koji su interesi Srbije onda se teško varaju. I jedna i druga strana vide samo svoje interese i ako negde mrdnete levo ili desno sa pravca koji oni zamišljaju čeka vas stramputica u najboljem slučaju ako ne i ponor. Vara se Vučić da neutralnost sa sobom donosi plus pojene za Srbiju da ne govorimo o unutrašnjoj politici gde će doći do teških posledica od ovog ili onog zaokreta.

moje ime

pre 8 godina

Sto se mene tice, puna podrska Vucicu za spoljnu politiku, puna podrska za pokusaj promene ekonomske politike, ali jedina mana(uopste nije zanemarljiva) je to sto je kadar veoma cesto ocajan.

Ali u svakom slucaju trenutno nisam nimalo spreman da glasam za nekog drugog, jer taj drugi bi pre svega promenio prve dve stvari.

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.

pa

pre 8 godina

mozda ce nam biti i jeftiniji gas odavde jer ovaj prijateljski ruski je 3 x skuplji nego za bilo koj udrugu zemlju na svetu. ko je toliko napumpao cen une znam znam sam oda je tri puta veca nego za ostale zemlje

Đenka je naš, a Pantelija je u komšiluku!

pre 8 godina

Ako se pojavi neko ko u potpunosti podrzava odgovornu ekonomsku politiku i skretanje ka liberalnoj ekonomiji uz spoljnu politiku orjentisanu ka zapadu, a uz to ima i normalniji kadar i neke nove ideje, imace moj glas. Drugacije, necu ni izlaziti na izbore sto je najvise sto Vucic od mene moze da ocekuje.(moje ime, 28. maj 2015 11:21


Srbija i liberalni kapitalizam?! Vidi se koliko se razumiješ u ekonomiju! Strašno.
Srbija nema ni industriju, ni poljoprivredu i ne proizvodi gotovo ništa, a oni što proizvodi nije konkurentno-liberalna ekonomija je smrt!

AlCapone

pre 8 godina

Da su Rusi bili ozbiljni oni bi izgradii Juzni tok vec prije 10 godina i imali strateski uticaj u tom delu Europe. Ali ako Putinovi miljarderi koji su pokrali ruski narod trose pare na engleske klubove i ostali luksuz, onda nema nista od toga.

Ne zaboravite ni kako Rusi uvek ucenjuju Srbiju, cak i kada radi u njihovom interesu. Npr. preduzece za juzni tok za Srbiju nije registrirano u Srbiji - u svim ostalim drzava to nije tako.

Rusija je svoju priliku propustila, ako SAD imaju pare i interes onda ce to podrzati i izgraditi. Srbija mora da gleda svoje interese, dosta je vise te sentimentalnosti i sedenja da dve stolice.

(Znam da ovaj komentar necete objaviti, mada je potpuno korektan.)

seljadin

pre 8 godina

da je Srbija "ispoklanjala" sve firme kao NIS bili bi najbogatija zemlja na svetu, 1 milijarda evra svake godine od NIS-a, a koliko smo nasledili dugova od USsteel ? 1 milijardu, da li ce novi vlasnici ostaviti zelezaru kad odu sa 2mlrd duga ko to zna ?

herceg

pre 8 godina

Za one koji prate: gas nije iz SAD, nego bi dolazio preko TANAP i TAP gasovoda iz Azerbejdzana (uglavnom sa polja Sah Deniz). To jeste sa "blagoslovom" SAD, nakon propasti himere zvane Nabucco, i u sklopu je njihovih geopolitickih igara. Ono sto apologete ovog "istorijskog" zaokreta prenebregavaju jeste da ni jedna od ovih alternativa ne ide preko Srbije i da bi Srbija morala da izgradi prikljucak (na CG ili Albaniju). To znaci da, za razliku od ruskih projekata, gubimo prihode od tranzita (uz sve druge pratece efekte), a da cemo prikljucivanje sami finansirati. Iz kredita, naravno, tako da ce sve apologete imati tu cast da daju svoj licni doprinos kroz odvajanje iz svojih novcanika. Ovo se svodi na to da SAD ogoljenim pritiskom sprecavaju projekte gasovoda kroz pojedine balkanske zemlje, od kojih bi ove imale ekonomske koristi, a ne nude slicnu alternativu. I tome se srpske budale raduju, gradeci sebi u glavi kule od peska. Postoji kontinuitet anglo-saksonske politike na Balkanu vec 200 godina, kao i nemacke nekih 150. Mnogo se tu nije promenilo do danas, samo treba nesto i procitati da bi se donosio sud. Postoji neka kosmicka pravda, a to je da ce deca, unuci i praunuci svih apologeta raditi u koloniji, kao crnci na plantazama, za kikiriki, jer je to sudbima svih naroda koji su spremni da zrtvuju svoju slobodu i nezavisnost za 30 srebrnjaka. Sve u svemu, ceka nas duga noc.

brasha

pre 8 godina

drz se ti politike joske bravara, komunista kojem su kraljevi bili pobratimi, okrenut arapima al ne protiv jevreja, bratska rusija al prijatelj amera, treba balansirati u politici nema cvrsto Ne vec Mozda,Iako,Treba,Verovatno, upamet se gospodo, fali more drz se obale.

my way

pre 8 godina

Mi smo na dnu privrednog rasta u Evropi, najlepsi i najslikaniji deo Beograda po kojem je prepoznatljiv i u kojem svi uzivamo cemo unistiti i pretvoriti u gradiliste za narednih 30 godina da bi na kraju ko zna sta dobili. U najboljem scenariju da se sve izgradi gomilu poslovnih zgradurina od kojih nikakve koristi za narod i ekonomiju, zali Boze Kalemegdana, divnog pogleda, da Pobedniku samom suze na oci krenu. Ne cudi stoga ni ovaj najnoviji biser presvetlog mesije srpskoga.

nebojsa bg

pre 8 godina

Moja porodica i ja snazno podrzavamo sve sto kaze i uradi Nasa Prevashodnost. Majka je u penziji, ne sluzi se internetom, ne prati redovno vesti, sasvim obicna zena. Ali je oberucke prihvatila mere stednje i fiskalne konsolidacije, i oberucke je prihvatila da joj se smanji penzija. Nije cak trazila ni da se pita da li to zeli ili ne, nista nije potpisala, niti joj je ko nudio, niti je ko pitao. Ali, svoj deo penzije je dala. Ja se takodje pridrzavam svega sto Prevashodnost kaze i naredi, sa razlikom sto pratim vesti, internet itd. I kao uzoran gradjanin, postujem zakon, nisam se zaposlio u javnom preduzecu jer je zabranjeno. Cak sam otisao i korak dalje, nigde se nisam zaposlio, nemam posao. A kako je receno da moramo raditi i stedeti, ja radim nista, i stedim tako sto svaki dan jedem klot pasulj. Proizvod mog rada i moje stednje je upravo GAS. Ovom prilikom bih porucio vlastima da im moj gas, koji licno proizvodim, ustupam potpuno dzabe. Ima i nesto uglja za zelezaru, to mogu isporuciti 2 do 3 puta nedeljno. Cvrst ugalj, taman za pec. Dakle, na moje proizvode mozete racunati, rudnu rentu ne trazim.

Cile

pre 8 godina

Ako ne bude Turskog toka neće biti ni AZ toka. Rusi će primeniti američki model ucena (Bug) i frke (Mak) i izazvati krizu u AZ i/ili Gruziji. Tok neće imati kuda da prođe. Oni će i dalje prodavati gas preko Severnog toka Zapadu, a preko novog azijskog toka Kini i Indiji. Gde smo u svemu tome mi, Bug, BiH, CG, UKR...? Čak i da ovo stvarno misli, Vučiću nije pametno ovako bučno da izjavi šta je izjavio. Ova izjava/odluka je više od toga. To je prst u oko Rusima. Možda su mu obećali poglavlja, ali priča se opet svede na kraju na život, a iza ugla opet čekaju novi uslovi za nova poglavlja. I pitanje: gde je taj gas?

foks

pre 8 godina

Nekada davno kada su Poljska i Rusija vukle crtu gde i kako će se postaviti granica,naisli na kucu u kojoj je zivela jedna baka.Granicna linija je bakinu kucu trebalo da podeli na pola.Ti ljudi koji su to radili su iz postovanja prema starici pitali da li ona hoce da zivi u Rusiji ili Poljskoj da tako ucrtaju liniju.
Baka im je odgovorila bas ovako,,Draga deco ja sam stara i volela bih da ipak moja kuca ostane sa ove strane....znate...u Rusiji su nekako hladnije zime.

Sluga na dvoru je ipak SLUGA!

pre 8 godina

Vucicu, ostani u Tirani! Da smanjimo zavisnost od Rusije povecavamo zavisnost od "tamo nekog" Azerbejdzana? Zavisnost ostaje, samo se menja gazda!

A gledano cisto prakticno, Azerbejdzan je dalji i nepouzdaniji partner. Uostalom, Rusija nikada nikoga nije ucenjivala gasom, prvi su poceli da mute i izbegavaju placanje novokomponovani vlastodrsci Ukrajine nakon Majdana.

VirdzinijaX

pre 8 godina

A vi ljudi i dalje ne shvatate da cenu gasa odredjuje Srbijagas, a ne Rusi... Isto sto prodavci nabave robu od dobavljaca, imali ste priliku da vidite cena cokolade 140, a u drugoj prodav. ista cokolada 155din, to je vam primer... I opet ce biti ista cena i mozda skuplje uz pricu opravdanje zato sto je tamo daleko ili placamo za cev...

Varjag

pre 8 godina

Neverovatan je nas mentalitet, ako se komentari uzimaju kao relevantan uzorak. Iz licnog iskustva tvrdim, da ne postoji obecanja zemlja. Potrebno je malo izaci iz zemlje, a pozeljno i raditi. I u Rusiji i u USA ista prica, ljuti kapitalizam i konkurencija. Koliko smo konkurentni? nismo uopste.....

komsa

pre 8 godina

ovu vest, za razliku od botova koji je tumace, kao dobro razmisljanje naseg premijera o energetskoj stabilnosti Srbije, bla, bla,bla...treba razumeti kao definitivnu poruku NEMA SEDENJA NA DVE STOLICE....pa cak ni u gasu..nista...ili oces u nase drustvo po nasim pravilima ili ne..na tebi je..

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

mario

pre 8 godina

Kako sada to koliko mene pamčenje služi ,pa vi iz Srbije ste pljuvali po Nabuku,pa o LNG terminalu na Krku,pa kako ništa od tog plina iz USA i naravno pisali ste kako je samo jedan i jedini Južni tok.
A sada najednom promjena priče sada nema hvalospjeva o Južnom toku i najednom je dobro sve ono što je po vama bilo propalo.
Hvala na objavi

Sale

pre 8 godina

Ovde neki samo čitaju ono što Vučić kaže. Da li iko čita šta kažu stručnjaci? Prvo-azer.tok bi trebao da počne da radi tek 2021. odložen je za 4 godine od prvobitnog plana i ne zna se hoće li i tada biti. Drugo- kapacitet je 16 milijardi KM gasa od čega 6 za Tursku, a 10 za Evropu od čega najviše za Italiju. Treće-način dolaska cevi u Srbiju i po Srbiji je nepovoljan finansijski. Četvrto-ostale alternative (škriljci i tečni gas) su skupi i u padu su. Možemo mi podržavati jednu ili drugu politiku, ali kada govorimo o gasu moramo govoriti sa argumentima. Pristalice EU i gasne diverzifikacije treba da uvide ove stvari. Inače se igraju sa kvalitetom života i privredom Srbije.

Novosadjanin

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim ovu mantru sto ponavljaju ljudi,kad nam Rusi daju 3 m za Nis,onda mozemo razgovarati. Pa ovi Ameri su nam nabili stete 120 milijardi,privatizaciju njihovim pijunima vodjena,i pored tog nas bombama gadjali i vi na njihovoj strani. Dobro je stanje u zemlji,kako mi zasluzujemo.Nemamo ponosa,sekunde.Pozz svima.

Zivota

pre 8 godina

U bre, koliko komentara, sustina je u drugom, koliko ce kostati taj novi, sigurni gas. Pa sadasnja cena od 50 i kusur dinara po m3 bez PDV-a, zavisi od snabdevaca je ogromna za nas. I mnoga domacinstva ce sledece zime preci na struju. Medju njima i ja. Znaci, gospodine premijeru, i ostali komentatori, prvo neka priblizna cena po m3, sa ili bez PDV-a, pa da vidimo, ovako stotinu komentara, a nista bitno. Cista politika

vladek

pre 8 godina

Sta je tu cudno? Poklonili smo im nis za dzabe,i nikakve benefite nismo dobili. Uvek treba imati alternativu. Te budalastine tipa slovenske braca,ovi su nas bombardovali,a ovi nisu,to neka ostane u 20 veku,21 vek je vek kada Srbija treba da iskljucivo pragmaticno vodi politiku.Ko da bolju ponudu,od njega kupujemo.Vucicu preseci vec jednom u kom pravcu ce zemlja da ide

dzo

pre 8 godina

@pa
Moram i na ovu glupost da odgovorim posto ovde samo lazi se sipaju..cena gasa za Srbiju je 270$ sto je u rangu najnize cene za evropu..inace Rusi dobijaju 220$ a ostalo su tranzitne takse...cena za srbiju je duplo manja nego pre par godina ali je gas za domacinstva SKUPLJI nego tad jer te kradu ovi bivsi radikali

domacin

pre 8 godina

Ove nase glavonje ce nas kad tad vratiti u doba nasih pradedova.
Drva, cumur i cokuta od kukuruza ce biti nasi glavni energenti, zivi bili pa videli.

TOMMY

pre 8 godina

Bravo. Okrenimo vise ledja ruskim ucenjivacima! Od Rusa niko nikada nije profitirao i svi koji su ikada bili ruski saveznici grcali su u jadu, bedi, nacionalizmu i diktaturi. Vreme je za istorijsko NE Rusiji, jednom za uvek.

Евроталибан

pre 8 godina

Хвала светим Американцима, коначно су нас ослободили од Руских комунистичких вотка демона, почиње благостање, сада је само небо граница...

Boris

pre 8 godina

Ne znam zasto ste se ovoliko zaleteli sa komentarima? Ova vest ima iskljuciv cilj da se otopli dobrodoslica u USA. Toga su i rusi svesni te i oni uvidjaju da onaj koji gubi( dali smo Banatski Dvor i NIS za dzabe) ima i pravo da se ljuti. Nazalost, od ovoga nece biti nista .

Milan

pre 8 godina

Za nas nece biti ni Turskog ni Azerbejdzanskog gasovoda a pametnog čoveka ne kosta nista da kaze da cemo ici u oba kada svi znamo da nijednog biti neće...Gas ce ici preko Ukrajine ponovo kada dodje do smene vlasti u Kijevu i kada vlasnistvo na njihovim gasovodom bude podeljen izmedju Rusije i EU...To ce biti kompromis istoka i zapada koji ce omoguciti da svi izadju cistog obraza i da ekonomija nastavi da radi a narod ce kao i uvek sam sebi lizati teske rane.

Миле НС

pre 8 godina

1) "Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD"? - Nije sugestija već naređenje!
2) "tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku" - znači bitna je američka podrška ?!
3)kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe"?? -Ja sam mislio da "srpski" premijer treba gledati šta je veoma važno za Srbiju a ne za američke "prijatelje"??? i stvarno "američke prijatelje" ??? Za mene su neprijatelji za vek vekova!
4) "SAD već izvesno vreme rade na tome..." - rade rako što priprete terorizmom, i slep više vidi.
5) "Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja" - čekaj, šta onda SAD "sugerišu" nezavisnost baš od ruskog gasa?
6) "dve nove mogućnosti za snabdevanje gasom – iz SAD" ako je iz SAD gas škriljaca nema ni 20 dana otkako je potpuno razbijena teorija o mogućnosti eksploatacije. Bajka!
7) "polemisalo o potencijalnoj ceni za takav gasni scenario." - Ruski gas je trenutno NAJJEFTINIJI ! za cenu Srbiji ne gledajte u Rusiju nego pred nosom vam je razlog
8) "strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju" - taj cilj nema podršku više ni od 45% građana
9) Zaključak: Sve što je rekao Šešelj ispostavilo se tačnim! Zapretili su mu već u Tirani terorističkim napadima ako ne okrene ledja Rusiji! Znači i ne mora ići u SAD

MAŠAN

pre 8 godina

Pitam se kakvo smo mi društvo kada poltronstvo(poseta Albaniji,gas iz Azerbejdžana) dobija toliko pozitivnih komentara.Ako mlađi svet čita komentare pomisliće da je poltronstvo pozitivna osobina.!!!

Red

pre 8 godina

I istok i Zapad nas ucenjuju, kao i uvek. Nema ovde ni bratstva ni prijijateljstva, već Naš lični interes i ili da izaberemo manje zlo. Premijerova je obaveza da brani Naše interese, sad kad smo Vučiću dali taj zadatak, valjda će da potvrdi svoje dosadašnje tvrdnje da mu je Sbija na prvom mestu

strejder

pre 8 godina

Ne balansira,kaze Vucic..pa strateski cilj je EU a ujedno bi da bude u dobrim odnosima sa Rusijom,znaci voleo bi da sedi na dve stolice pa kako mu odgovara da menja poziciju.Nece to tako jos dugo moci,pritisaka ima da bude sve vise i vise...

Arbër

pre 8 godina

Mihailo, gas ide iz Azejbejdžana preko Turske,Grčke i Albanije (TAP Gasovod). Samo se ne zna još dali stiže do Srbije preko Crne Gore, Kosova ili Makedonije.

pobesneli Ti-Rex

pre 8 godina

Prakticno smo vec predali Kosovo, a ko zna sta je sledece sto cemo morati da prodamo za taj americki gasovod, mozda jug Srbije, Leskovac, Vranje... ko zna, ipak su to samo Ameri.

misty

pre 8 godina

Ne bas dobra vest ostadosmo bez gasa!Ruse nije briga, a ovo o Azejberdzanskom gasu je samo hipoteticki. Ali A.V. mora da misli kako ce sto duze da guli kozu narodu sa ledja,tako da je ovaj tekst samo za naivne i ostrascene!

nevski

pre 8 godina

ljudi,jednostavno je,gas iz Azerbejdzana nema kapacitete da snabde Evropu potrebnom kolicinom gasa....
Sto se nas tice,mi kad nesto odaberemo,to sigurno propada,ovo danas je kucanje,a,kad posle posete AV Vasingtonu uvedemo i sankcije Rusima...otvaramo vrata....
sto se Rusa tice....
bice to propraceno s dva tri reda u novinama,bez fusnota....

straiji sam i iskusniji

pre 8 godina

Bravo za Vucica.Tako je i Tito okrenuo ledja Rusiji i pruzio ruku Americi,i zaduzivao nas sa kreditima samo tako.
(nislija, 28. maj 2015 11:23

Nemojte molim vas vise da poredite jednog ozbiljnog drzavnika svetskog formata i ovog umisljenog koji je trenutno premijer ove drzave.

p.s. Ko vam svima napuni glavu kako se Tito navodno zaduzivao preko mere...pa i to sto je zajmio najvecim delom je zavrsavalo direktno ili indirektno u korist naroda.A ovi nas recimo zaduzili skoro 10 milijardi za samo tri godine.Niti su sta izgradili ili pokrenuli,niti su smanjili ukupan dug,a narodu smanjili plate i penzije.To kod Tita nije bilo.

Kralj Ibi

pre 8 godina

(davor, 28. maj 2015 15:47) Na zalost, zbog toga sto ste i ti i Mihailo u pravu, na kraju je ipak Milan taj koji je uvideo da nece biti ni jednog gasovoda za Srbiju.

wow

pre 8 godina

Na sta se zemlja srozala kada nam NVO aktivisti i SNS botovi zajednickim snagama peru mozak i prodaju sramotu za cvece. A narod u celini gledano, ni posle vise od 15 godina jos nije shvatio kakva je uloga pomenutih aktivista u kreiranju javnog mnjenja i uopste upravljanju zemljom. Do to ne shvati, promene na bolje ovde nema i nece biti.
Imacemo "americku podrsku", kako se ovde neki izrazavaju, kao sto su je imali i imaju npr. Bugarska, Honduras, El Salvador, Haiti, Gvatemala i slicne "podrzane" zemlje.

EU Citizen

pre 8 godina

Aha, dolazi nam polako iz jednog dela tela u jedan drugi :)) Još samo da poništimo štetni ugovor o prodaju NIS-a i odgovorne pošaljemo iza rešetaka, i možda ćemo jednoga dna, za deset ili dvadeset godina i početi da polako ličimo na normalnu zemlju. Nisam uopšte fan radikala bez bedža, ali ovog puta, prvi put posle zakona o radu, moram da kažem: bravo, Vučiću.

Novi Sad

pre 8 godina

"Izbegavanje sukoba sa EU i Amerikom, ali i izbegavanje profita od tranzitne takse potencijalnog ruskog gasovoda...opet nista ne dobijamo ali bar smo konstruktivan partner i lider regiona na ovaj nacin*sarcasm*"

Dobijamo sigurno bolje cene, a na kraju krajeva, ima li nesto bitnije od toga?

CH4

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav veliki zaokret, premijer Srbije je izneo stav da Srbija mora da ima vise alternativa kako bi obezbedila energetsku stabilnost i to je za svaku pohvalu!

bravo.bravo

pre 8 godina

To bre samo Amerika da prosperiramo uz bolji standard.A ovi koji se bune slobodno nek idu u Rusiju da tamo rade a ne svi trce u Ameriku za posao.a Srbija da strada u bedi.

R2D2

pre 8 godina

Iako je u današnje vreme, skoro neophodnobirati strane, Premijer upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde isključivo gledamo Naš interes, ni levo ni desno

Danica

pre 8 godina

Mi moramo imati alrenativu,a ne svesti se na jednog prijatelja od koga ocekujemo sve. Zelimo u EU,shodno tome treba koristiti njihive izvore i potencijale.

Ducros

pre 8 godina

Za sve vas koji volite Rusiju nemam nista protiv ali setite se da za vreme bombardovanja nisu ni repom mrdnuli da bi to zaustzvili a to mu dodje kao da su i oni bili saveznici za tako nesto...

Gasadzija iz Srbije

pre 8 godina

Hvala bogu da jednom to neko kaze i da o smanjenju Ruskog uticaja u Srbiji,javno izgovori.Samo se bojim da ce sada Srpsko Ruski gasni lobi u liku Bajatovica i Dacica da podivljaju.

Dzukac

pre 8 godina

@pobesneli Ti-Rex, ne treba amerima nista vise, oni su devedesetih uzeli sta im treba, bilo kakva dalja destabilizacija u ovom regionu njima ne odgovara.

Ср

pre 8 godina

Руси су мислили да ће тапшањем по рамену придобити Србију.мислим да је стварно доста заношења да ће нас они икад нешто помоћи.да су xтели сад би на сваком кораку требало да видимо резултате тог руског утицаја.
стварно је време за још једно историјско не русији!нема пријатеља и свету већ само интереса.ако имамо више користи од америке и еу онда логично треба да се приклонимо њима

Goku

pre 8 godina

Heh a do juce su ga mnogi kritikovali kako je cena preskupa a sada kada cemo imati manju cenu opet ne valja nikako se ne moze ugoditi pojedincima!

Aleksej

pre 8 godina

Volim pravoslavni bratski Ruski narod ali zasto nam sad ne plate za NIS jos 3milijarde i 600 miliona € jer od gasovoda nema nista a Srbija nije krivac već ko zna ko Bugarska EU SAD Rusija, isto kao sto oni traze od Francuza pare i kamatu za brodove
a mi da se već na neki način dogovorimo oko Kosova i Metohije da nam niko ne prigovara za podrsku oko Kosova i Metohija kad vec nismo tamo i ko zna kad ce mo se vratiti ili neka nadju nacin da ga vrate u sastav Srbije pa da znamo na sta odose tolike pare, da smo na vreme poklonili Amerikancima sigurno bi bilo drugacije.

furajmalitomsredinom

pre 8 godina

Podrška Vašingtona je od ključne važnosti za sprovođenje ekonomskih reformi i na daljem putu ka EU, ali isto tako nam je i važno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Nadam se da i jedna i druga strana i Amerikanci i Rusi razumeju naš trenutni položaj, i opredeljenje da ne okrećemo leđa ni jednima ni drugima i da budemo prijatelji sa svima i da sarađujemo sa svima, za dobrobit ove zemlje.

Beobrad

pre 8 godina

Ocigledno da smo bitni(oduvek) i jednima i drugima, samo kad bi znali da naplatimo takvu poziciju!
Da li je pametno okretati se od Rusije, a opet zasto placati toliko skup ruski gas?
Nema tezeg zadatka od vodjenja spoljne politike Srbije, pogotovo u danasnjem vremenu!
Mnogo su mi Rusi drazi od Amera, ali mora se i sa njima balansirati, i tako ce biti dok je sveta!
Kud nas Bog postavi na sred puta, taj cuveni geo-politicki polozaj Srbije nas unisti kroz istoriju!

(Vlast)a

pre 8 godina

Ovo je zaista dobra vest.Niko nema nista protiv bilo cijih energenata,ali biti glup i kupovati jedini,skup i ne mnogo kvalitetan gas od navodne brace,a izbegavati trzista gde vazi odnos ponude i potraznje,automatski znaci da ne idemo ka EU,ma sta verbalno proklamovali.

Anti Istok

pre 8 godina

Nikad nisam podrzio ili glasao za ovu vlast, niti necu! Ali svaka cast Premijeru! Tako i treba! Ne mozemo vise na dve stolice! Ili Evropa/Amerika ili propast i jos 50 godina u blatu! Gledajmo na centralne drzave Evrope, sta su bile pre 30 godina i gde su sada! Ajmo i mi, mesto nam u Evropi, sa Zapadnim svetom a ne nesto tamo Rusija, Iran, Severna Koreja! Dosta!! Ako volimo svoju drzavu Srbiju, onda je istinski volimo i vodimo na pravi put, u buducnost i u korakom sa Zapadom!

Sismis

pre 8 godina

Za neke ovo izgleda kao zaokret, za mene su ovo interesi nas samih, pre interesa nekog velikog igraca, mi ne smemo dozvoliti da vecito budemo usko vezani za jednog dobavljaca gasa.

Chill

pre 8 godina

Kad su Rusi rešili da dignu ruke od južnog toga oni nisu gledali naše interese, već svoje. Ako ne mogu da nam ponude alternativu nemaju razloga da se ljute,

boki

pre 8 godina

Mene ovo ni najmanje ne cudi, svako trazi resenje za sebe, mi smo pretrpeli nazalost ogroman udarac onog trenutka kad je Rusija odustala od izgradnje gasovoda.

Miki

pre 8 godina

Prvo su nas Rusi ispalili za juzni tok... a mi kao jos imamo tendenciju ka njima... pravi potez je uzeti sa zapada gas... ako je vec ponuda bolja a jeste naravno da trebamo da gledamo konstruktivno a ne da se zaludjujemo nekim starim istocnim korenima koju su potpuno ne osnovani i totalno ne konstruktivni!!! Bas me briga sto cete da mi lupate minuse.. samo otvorite oci malo ljudi....

Nora

pre 8 godina

Srbija danas vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i verujem da će naš premijer po pitanju gasa doneti ispravnu odluku koja je u interesu Srbije.

branko

pre 8 godina

Citam komentare i predlazem da procitate definiciju "sugestije". Po mom misljenju ovo je 'odgovor' onome iz Rige (Letonije). Ako oni mogu neki sugestovani gasovod bez Srbije onda za zauzvrat...
Bilo sta da je u pitanju ja mislim da je Vucicev odgovor geopoliticki veoma dobar za Srbiju. Nemoj rusiti mostove ali gledaj svoj posao i radi ono sto je najbolje za Srbiju.

ilija cvorovic

pre 8 godina

Interes pa sve ostalo,da su Rusi imali interes da grade Juzni tok svakako bi ga gradili,pa sto bi mi cekali kada ce rusi imati ekonomsku racunicu kada mi svakako nemamo puno izbora.

Citalac 015

pre 8 godina

Ako Ameika misli da ce na ovaj nacin uspeti da nas zavadi sa Rusijom, grdno se vara. Nase prijateljstvo i bratstvo jace je od svih nedaca.

loks

pre 8 godina

Premijer je ranije posetom Bakuu pregovarao o snabdevanju Srbije gasom iz Azerbejdzana, sto je opravdano kako bi Srbija bila energetski stabilna drzava.

Anja

pre 8 godina

Ovde je veoma ocito koliko premijer jasno razmislja. Dosta je gledanja preko ramena sta i kome sme da se kaze, ili kako treba da se odigraju odredjeni koraci. Idemo napred uz podrsku razlicitih partnera, i ekonomija na prvom mestu.

Boris

pre 8 godina

Koliko god Srbi da imaju simpatije prema Rusiji i Rusima, treba biti realan i shvatiti da je mišljenje Vašingtona i dalje najvažnije. Osim toga Srbija mora da gleda svoje interese.

vidan

pre 8 godina

Srbija se na ovaj način nikako ne udaljava id Ruske Federacije. U pitanju je samo jedan racionalan pristup energetskoj politici, kakvu primenjuju sve ozbiljne države

patrisija karembuu

pre 8 godina

covece tri gasovoda ce prolaziti kroz Srbiju, azer, turski i juzni, to je dobar biznis, Vucic pokazuje da zna sta radi. Sad sklapa prijateljstvo sa KiM, odnosno Albanijom, sto je dobro za odnose Srbije sa SAD i EU. Vec smo dobri sa Arapima, Rusima, Nemcima, Kinom, realno dobro covek radi, zao mi je samo sto ima slab kadar u stranci, osim Tomislava Nikolica i njega, svi su manje vise nezapazeni, osim Vulina, koji je cesto na tv - u. Steta sto se DS raspada jer je dobro da imaju konkurenciju, da se ne osile posle svega ovoga sto rade. Pa BG na vodi, zavrsen Pupinov most, radi se Zezeljev u NS - u, Zvezda polako smanjuje dug. Jedino sto mu zameram je onaj dron na utakmici SRB - ALB, ali dobro uzeli su nam bodove kaznili nas jer smo to dozvolili i to je dobro za nauk.

roki

pre 8 godina

Mudar potez, Srbija mora da balansira izmedju istoka i zapada, kao sto je to radila Jugoslavija u vreme Tita. Ne smemo se oslanajti samo na jednu stranu, lako mozemo izgubiti oslonac.

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

Milos Veliki

pre 8 godina

Ljudi, ako Rusi nece nastavljati sa dostavljanjem gasa kroz Ukrajinu i traze alternative, zasto i mi ne bi ucinili isto? Mozete zamisliti tamo 2019-2020 da ostanemo bez gasa i da nemam resenje, kako bi tek onda hekteri reagovali? Rusi su nasa braca, ali i oni gledaju svoje interese. Nastavimo da ih volimo, ali gledajmo i od cega zivimo.

Natalija

pre 8 godina

Ma koliko da je situacija u regionu dobra i stabilna sto se tice energetskih resursa za ciju smo nabavku usmereni na uvoz, moramo je razvijati i raditi na poboljsanju stiteci maksimalno svoje interese i zauzimajuci sto bolje pozicije

mara

pre 8 godina

Kao što i Rusu žele da sa što više pravaca snabdevaju kupce u Evropi gasom, tako i Srbija želi da diversifikuje svoje izvore snabdevanja plavim energentom

interes

pre 8 godina

Veliki sve rade u sopstvenom interesu. Srbija konačno treba da gleda svoje interese i da se oslobodi emocija.
Pozdravljam odluku Vučića jer mi je važno da se sledeće zime moja deca ne smrzavaju.

Daca

pre 8 godina

Rusi su nam obecvali izgradnju "Juznog toka". Na iznenadjenje svih nas doneta je odluka o prestanku. Sada je doslo vreme da Srbija pocne da gleda svoje interese.

IVANA - BO - RU

pre 8 godina

Aleksandar Vucic se sasvim ispravno vodi interesima nase drzave, jer mora voditi racuna o gradjanima Srbije kako nebi imali problema tokom grejne sezone.Iskreno receno u danasnje vreme, skoro neophodno birati strane, Aleksandar Vucic upravo pokazuje da Srbija to ne radi. Ovde iskljucivo gledamo nas interes, ni levo ni desno.

Siniša

pre 8 godina

Svi govore o zaokretu Srbije, a zaokret je, u stvari, napravila Rusija, odustajanjem od Južnog toka. Mi nemamo izbora, snabdevanje gasom mora biti uredno, a na tržištu ima i drugih dobavljača, osim Rusije.

UtopicUnicorn

pre 8 godina

AMAN!
Nije to zaokret - mi samo ruski gas mozemo da kupimo!
Poenta je da se diverzifikuju putevi snabdevanja pa i izvori od kojih se gas kupuje kako bi bilo lakse nabaviti ga kada dodje do problema!

MALINICA

pre 8 godina

Vucic nema lose misljenje prema Putinu nakon sto se u Srbiji ugasila nada oko juznog toka.,.Svestan je da nam je EU uvela sankciju kada je Bugarskoj zabranila gradnju gasovoda.Ali bitno je da gradjani nemaju razloga za brigu i da smo pronasli alternativno resenje.

KoleM

pre 8 godina

50% gasa i nafte je iz domaćih izvora, pardon, nisu domaći samo su u Srbiji a Rusi vade besplatno i prodaju nam taj gas po ceni ruskog. Odlično je što nalazimo druge izvore za gas ali pre svega moramo vratiti naše sopstvene ili naplatiti razumnu rudnu rentu, taksu ili šta već. Cena ruskog gasa je direktno proporcionalna procentu zavisnosti od Rusa, tako da ako smanjimo procenat zavisnosti pašće i cena. Jedino to ne odgovara Bajatoviću, sad će Rusi tražiti da opravda platu koju dobija da radi u njihovom interesu.

Bole22

pre 8 godina

Srbija koristeći gas iz više izvora ne zavisi samo od jednog dobavljača,i time nema mesta za monopol.Nama gas treba i vlada će naći najbolje moguće rešenje.

Ne sudi se na osnovu jednog poteza

pre 8 godina

Rusi ovo Srbiji svakako nece uzeti ni za kakvo zlo, jer im je dobro poznato da im je Srbija bila, i bice uvek veliki prijatelj.

Vule

pre 8 godina

EU i obezbeđenje enrgetske stabilnosti, uz razvoj ekonomije moraju i dalje ostati prioritetio na kojima ova i sve sledeće vlade moraju da rade.

dragan

pre 8 godina

Potreban je gas iz više izvora. Gas iz Azerbejdžana ima mali protok i neće moći da zadovolji potrebe svih država koje hoće taj gas. Ipak konkurencija stvara bolje odnose i potrebno je uvek imati alternativu.

Natasa

pre 8 godina

Ko ima energetske potencijale i resurse moze da vlada svetom. Svi mi, enegretski zavisnici, mislim i na zemlje EU i nas, prvenstveno zavisimo od dobre volje dobavljaca iz Rusije. Ovde su velike politicke igre u pitanju, nista nije zavisilo od nas. EU treba da razmisli o svojoj situaciji kada je u pitanju ovaj dragoceni energent. Mi moramo da iznadjemo nacin da ne ostanemo bez energenata!

Branislav

pre 8 godina

To nije gas iz Sad nego gasovod koji podrzavaju amerikanci!Smanjicemo uvoz iz Rusije i uzeti iz Azerbejdzana saradjivacemo i sa jednima i sa drugima!

CH4

pre 8 godina

Alternativni zaokret Srbije je konstruktivan, u smislu obezbedjivanja normalnog funkcionisanja energetskog sektora Srbije! To ne znaci da Srbija prekida saradnju sa nekim, vec, kako je rekao premijer, Srbija zeli da se obezbedi i koristi gas iz vise izvora!

stojanka@

pre 8 godina

Ovaj vid snabdevanja energije ce uciniti da budemo manje zavisni od rusa, a takodje ce uticati na to da nas rusija ipak smatra ozbiljnim partnerom a ne mladjim bratom koji sve slusa sto mu se kaze.

zoro

pre 8 godina

Razumem interese ali nikako ici preko interesa ljudi koji su zivote dali za otadzbinu koja je uzgred unistena od ,,nasih prijatelja". Ako nista drugo rusi nas kroz istoriju nikada nisu bombardovali za razliku od ,,nasih prijatelja" koji su za to koristili svaku priliku bilo da su nam neprijatelji ili saveznici.

kiki

pre 8 godina

Nije u pitanju nista sto odudara od prakse da se zastite interesi zemlje koju predstavljas kao prvi covek vlade.Koliko vidim,jasnosu definisani prioriteti i konacno se vodi racuna o nasim interesima.

taja

pre 8 godina

Svaka ozbilja država štiti u prvom redu svoje nacionalne ekonomske interese. Činjenica je da je bolje da se snabdavamo gasom sa više različitih izvora, u koje spadaju i nalaziša gasa u Azerbejrdžanu

Heksan

pre 8 godina

Izjava koju je rezonovao premijer Srbije nije politicka, vec prakticna! Srbija mora da razmislja o energetskoj stabilnosti i vazno je da bude azurna po tom pitanju!

Anonimus

pre 8 godina

Ako ce to pomoci Srbiji ka svom gasnom putu treba podrzati. Svakako juzni tok je zaokrenuo, Srbija mora alternativu da trazi i ne sme vise cekati!

Rasa M

pre 8 godina

Vidim da se ovde sukobljavaju rusofili i ovi sto podrzavaju drugu stranu, a ima li ovde srbofila? :D Ljudi moji, alternativa mora uvek da postoji, opasno je osloniti se na samo jedan izvor energenata.

dragce

pre 8 godina

Gde god postoji vise opcija mozemo da iskoristimo to u cilju boljeg i sigurnijeg zivota,te se samim tim rasteretimo po pitanju gasne zavisnosti.

Pejton

pre 8 godina

Srbiji je potrebna energetska stabilnost, i moramo razmotriti sve alternative koje nam se nude, jer su interesi naše zemlje u pitanju. Prijateljstvo je jedno, a saradnja nešto drugo.

Dex

pre 8 godina

Nama je potreban jeftin gas. Ako imamo vise njih od koga ga mozemo kupiti, cinjenica je da ce trzisna utakmica uciniti svoje, ponudice nam nize cene. Onaj ko ponudi najnizu, on ce biti nas snabdevac sve dok neko ne ponudi jos nizu.

Jevandjelje

pre 8 godina

I SAD i Rusija gledaju svoj interes, nas treba da zanima ciji gas nam je dospupniji i povoljniji..Najmanje je sto nam treba je nestasica gasa.

davor

pre 8 godina

Da bi gasovod iz Azerbejdžana došao do Crnog mora i Evrope on mora proći preko teritorije Irana (saveznik Rusije), Gruzije
Onaj ko misli da će Rusija, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
(Mihailo, 28. maj 2015 11:31) # Link komentara
da bi gasovod iz Rusije došao do srbije on mora proći preko teritorije EU saveznika USA.Onaj ko misli da će USA, dozvoliti izgradnju gasovoda koji bi ugrozio njene pozicije i ekonomske interese, najblaže rečeno jako je naivan.
Je li ti dosta Mihailo ili ti to triba ncrtat.Srbija nije okružena sa rusijom nego sa EU.

joca

pre 8 godina

Nema tu puno sentimentalnosti, gleda se šta je najpovoljnije za nas. Na kraju krajeva ne treba pustiti da neko praktično drži monopol nad gasom, ovo je pametno rešenje

Shayne

pre 8 godina

Nismo mi krivi sto evropa nema dobre odnose sa rusijom dok mi imamo, u svakom slucaju trazimo alternatvu za gas i gledamo da prodjemo sto je bolje moguce.

Olja

pre 8 godina

Treba se opredeliti za jednu jedinu stranu, a to je Srbija i njeni intersi. Ako je taj gas jeftiniji treba ga uzeti, a ako je Ruski jeftinijitreba uzeti Ruski. Kraj.

Dragan Lo

pre 8 godina

Kad bi Nemci znali za Bajdenov povoljan gas, počupali bi sve cevi ka Rusiji iz Baltičkog mora.
Ruskom gasu se ekonomski ne može parirati i to ne menjaju nikakvi politički procesi. Srbija i Balkan imaju status prosjaka, a ne kupca. Em troše malo, em nemaju da plate.
Ameri ovom taktikom od nas čine još veće bogalje, a Ruse i Kineze uteruju u čvrst savez.

Cika Djura

pre 8 godina

@Zivota

Gas je berzanski proizvod.Ne moze se graditi socijala na energentima.Nije gas skup nego su nama plate male.A Gas mora da se plati koliko kosta