Utorak, 26.05.2015.

16:00

Rusi odustali od "mistrala"

Moskva je donela konačnu odluku da odustane od "mistrala". Pregovaraće se samo o "penalima" koje Pariz mora da plati zbog toga što ugovor nije poštovan.

Izvor: B92

Rusi odustali od "mistrala" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 8 godina

@Veselin
Cim znate za tu bitku, onda znate i da svaka mornarica ima bar jedan debakl u istorji (mada se ovaj debakl visoko kotira). Englezi recimo Jitland (a da su Argentinske bombe bile ispravne i Foklandski rat), Francuzi Trafalgar, Spanci Gravelin (unistenje Armade), USA Perl Harbur (mada mislim da su ga zrtvovali), unistenje turske flote kod gubitka Krima....

Jovan

pre 8 godina

Najbolji su komentari ovih koji kritukuju Ruse, pisu o pijanim hordama alkoholicara koji se valjaju po ruskim grasovima i govore da je Putin diktator. Ubedjen sam da 97% njih nikada nije bilo u najvecoj zemlji sveta.
Dragi sunarodnici, imate dve avio kompanije koje lete ka Moskvi. Karta izmedju 250 i 300 evra, za smestaj se snadjite, obidjite Moskvu, Peterburg, Jaroslavlj,...pa da onda diskutujemo.

Aurora borealis

pre 8 godina

Tražim nekoga kome ću da sagradim kuću sa avansom od 100.000€, kada ugovor propadne, a potrudiću se da propadne, vraćam 90.000€

Turgidson

pre 8 godina

(AntiPutin, 26. maj 2015 17:09)

Jeste, jer su 2 mistrala ipak vrednija i potrebnija Rusima od jednog Krima. AntiMozak pre će biti...

артиљерац

pre 8 godina

Читам коментаре,па не могу да се начудим како људи коментаришу,а да притом
не знају ништа о теми.1.Русија је наручила "Мистрале" од Француске да им
бродоградилиште Сен Назер с 11 000 радника не оде у стечај,услуга Путина
Саркозију.2.Уговор има 1200 страна,хонорар адвоката је 11 милиона$,и све је
предвиђено.Санкције нису vis maior(виша сила)него је ФРАНЦУСКА одлучила да
уведе санкције Русији,тј.да не испоручи бродове.Дакле,врло вољна радња.Нико
Француску није терао на санкције,јер се у одлуци ЕУ о увођењу санкција
Русији изричито каже да се не односе на старе,важеће,уговоре.Француска ће,наравно,да врати паре и да буде сретна ако Русија не буде тражила пенале
Не смеју да их продају,јер је у "Мистрале" уграђена руска технологија на коју Русија има сва права,а чини 40% вредности брода.Могу,уз руску дозволу.
То је у најкраћем ситуација.Иначе се Француска тако упрскала с овим,да ће се чешати неколико година.Индија је отказала 22 милијарде$ вредан уговор о
куповини авиона "Рафал",због француске непоузданости,и вероватно ће купити
Су-35 од Русије.Dasault,произвођач Рафала тражи надокнаду од државе.

lzr

pre 8 godina

Glupi francuzi, bitno da Amerika, koja ih je i nalozila da ne prodaju, moze da saradjuje sa Rusima u svemirskom programu. A vi sad pretopite brodove, pa pravite figurice za turiste.

FR

pre 8 godina

Jeste Mire, a Rusija, odnosno SSSR je bas procvetala za vreme otadzbinskog rata, a i posle - malo morgen. Vidim da se neki jos uvek pale na jescemo korijenje politiku.

repus

pre 8 godina

ако сам ја разумео да французи немогу русима због санкција да предају бродове који су урадили па онда француска треба да тражи надокнаду јел није она крива за њихове санмкције нека они отклоне ману које им намећу санкције и санкције ће бити скинуте и француска испоручује бродове није француска крива она треба да тражи пенале од руса док год трају санције русији

misko

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce, treba razmisliti pre nego raditi,ruski narod umire od gladji i bede a ovaj pali dim da zamagli oci

mare

pre 8 godina

Ono sto bi bilo fer jeste da zemlje cija je zajednica odlucila da se brodovi ne dostave Rusiji, na bazi proporcijalnog broja glasova u toj zajednici, podele gubitak koji je nastao zajednickom odlukom. Francuska ce ovako izgubiti novac i dobiti politicku destabilizaciju, zbog manjka vere u sposobnost parlamenta i samim tim podrske opozicije.

U ovoj situaciji, Rusi stvarno jesu u pravu i nece imati nikakav problem da naplate putem arbitraze ili normalnim tokom pregovora.

only fools and horses

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!
(xim, 26. maj 2015 16:42)

Hahahaha, napaljena masa. Ima napaljenih, masa, ima. Nikako te mase ne mogu da prihvate da Rusija nije skroz propala 90tih, već je opet postla značajan faktor u svetu. Pa se kuvaju u svojoj mržnji, a jedino to i mogu, i da ostavljaju komentare.
Inače, brodovi su već plaćeni, i to u dolarima. Tako da ta priča o nekim dodatnim troškovima, padu rublje i odustajanju Francuza je smešna.
Rusima u suštini ti brodovi i ne trebaju, tako da im ekonomski ovo sigurno odgovara. Možda ne strateški i politički, a tu su na dobitku Ameri. A Francuzi najveći gubitnici. Em ostaju bez para i ugleda, em treba da objasne svojim radnicima zašto će ostati bez posla.

Miki

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce...
(misko, 26. maj 2015 17:30)

Genijalno. Znaci Vucko samo udari sankcije MMF-u i Srbija je ostala bez dugova. Ovo je za Nobela za ekonomiju.

мире

pre 8 godina

Браво за Француску што ће овим подстаћи отварање фабрика наменске индустрије у Русији. Руси имају руда да праве шта год хоће. Сад ће их западњаци натерати да као за време отаџбинског рата поотварају фабрике и направе хиљаде бродова, запосле још народа и ојачају своју привреду.
Какав аутогол натоваца.

Pecanac iz Peci

pre 8 godina

Jok, sad samo Ruje da priprete svakom ko bi hteo da ih kupi pa nek se Francuzi slikaju sa njima.
(Novosadjanin, 26. maj 2015 16:40) Kome ce bre rusi da zaprete pobogu, ako nekom mogu zapretiti to je svom narodu, i to ej kad se otrezne, posto pola rusije od alkohola boluje zemljak.

Pera Kackavalj

pre 8 godina

@xim

Jes' da mene zovu kackavalj, al kao glupi kackavalj sam bar toliko shvatio posle godinu dana vesti da je Rusija ISPLATILA Francuzima brodove i to UNAPRED. Za rublju i ne vredi da ti objasnjavam sta je stvarno, uzaludno je. Verovatno si jos previse mlad za ove teme.

xim

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!

Washington

pre 8 godina

A ovo je inace glavna vest u Srbiji zasto? Propao je jedan ugovor/posao izmedju 2 drzave, sta sad?

Nek Apple kupi mistrale, imaju preko 300 milijardi gotovine, mogu napraviti kancelarije u njima.

Alek

pre 8 godina

Ne znam bas koliko je zapadnjacima pametno sto primoravaju Ruse da sami prave sta god im treba. Mogu oni da proizvedu sve bukvalno, tako da ovim nesmotrenim potezima samo sebi stvaraju konkurenciju. Ali tu se Vašington samo pita, a njima ne smeta slabljenje EU.

Gulamfer

pre 8 godina

@Washington

Ni Epl ne moze da ih kupi, bez obzira na pare, dok Rusija ne da saglasnost za prodaju. Cak i kada Francuska vrati pare. Takav je ugovor, a ugovor je na zapadu svetinja. Salu na stranu, ako Vas zanima, mogu i da dam pojasnjenje. Rusi su sklopili fenomenalan ugovor, veoma snazan i povoljan za njih, ali ujedno, veoma korektan za Francusku. Da se ne lazemo, Rusiji uopste nisu bili potrebni ovi brodovi, nego se islo na ustupke po francuskoj molbi. Francuska je bukvalno molila Rusiju da zakaze velike vojne ugovore, kako bi se pomoglo pojedinim francuskim sektorima namenske industrije. Recimo, ovde se nigde ne pominje ali Rusija je u to doba kupila nekoliko hiljada kompleta uniformi od Francuske. Sudbina tih uniformi je zaista komicna. Cak je snimljen dokumentarni film na ruskom vojnom kanalu Zvezda. Uniforme su bile sve samo ne upotrebljive i raspadale su se posle jedne zime - tacnije sluzile su za sprdnju medju vojskom i oficirima. Djonovi, jakne se raspadali posle kise, a otvorite novu kutiju sa cizmama - unutra pise na cizmama broj 43, a razlika i 2 cm u velicini. Rusi se nisu zalili, bukvalno bacili pare (i uniforme). Tako da je najcistije za Francuze da vrate tih 1.163 milijardi (jer je to vise nego velikodusni odstetni zahtev Rusije - mogu da ih gone do cak 4 milijarde), i da onda dobiju saglasnost za dalju sudbinu brodova. To je jedino pravno moguce i da se koliko toliko bezbolno izvuku iz ovoga.

dr Zoki

pre 8 godina

Rusi mogu bolje da izgrade.
Ako Francuzi odbiju da plate odštetu neispoštovanog ugovora samo nek im Rusi nacionalizuju kompanije u Rusiji i ponude bolje uslove za francuske buržuje ko Depardjeu.
Francuska Arapima, Francuzi Rusima!!!

Mister No

pre 8 godina

Oni su brodovi glupi,izgledaju kao hotel,trebaju biti nizi i da imaju radar i komandno mesto na sred broda a ne na strani da se prevrne brod u nemirnim vodama,Oland ce moci gadjat crnce u Afriki sa onih brodova,hahahahaha.

Gulamfer

pre 8 godina

@Washington

Ni Epl ne moze da ih kupi, bez obzira na pare, dok Rusija ne da saglasnost za prodaju. Cak i kada Francuska vrati pare. Takav je ugovor, a ugovor je na zapadu svetinja. Salu na stranu, ako Vas zanima, mogu i da dam pojasnjenje. Rusi su sklopili fenomenalan ugovor, veoma snazan i povoljan za njih, ali ujedno, veoma korektan za Francusku. Da se ne lazemo, Rusiji uopste nisu bili potrebni ovi brodovi, nego se islo na ustupke po francuskoj molbi. Francuska je bukvalno molila Rusiju da zakaze velike vojne ugovore, kako bi se pomoglo pojedinim francuskim sektorima namenske industrije. Recimo, ovde se nigde ne pominje ali Rusija je u to doba kupila nekoliko hiljada kompleta uniformi od Francuske. Sudbina tih uniformi je zaista komicna. Cak je snimljen dokumentarni film na ruskom vojnom kanalu Zvezda. Uniforme su bile sve samo ne upotrebljive i raspadale su se posle jedne zime - tacnije sluzile su za sprdnju medju vojskom i oficirima. Djonovi, jakne se raspadali posle kise, a otvorite novu kutiju sa cizmama - unutra pise na cizmama broj 43, a razlika i 2 cm u velicini. Rusi se nisu zalili, bukvalno bacili pare (i uniforme). Tako da je najcistije za Francuze da vrate tih 1.163 milijardi (jer je to vise nego velikodusni odstetni zahtev Rusije - mogu da ih gone do cak 4 milijarde), i da onda dobiju saglasnost za dalju sudbinu brodova. To je jedino pravno moguce i da se koliko toliko bezbolno izvuku iz ovoga.

Miki

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce...
(misko, 26. maj 2015 17:30)

Genijalno. Znaci Vucko samo udari sankcije MMF-u i Srbija je ostala bez dugova. Ovo je za Nobela za ekonomiju.

only fools and horses

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!
(xim, 26. maj 2015 16:42)

Hahahaha, napaljena masa. Ima napaljenih, masa, ima. Nikako te mase ne mogu da prihvate da Rusija nije skroz propala 90tih, već je opet postla značajan faktor u svetu. Pa se kuvaju u svojoj mržnji, a jedino to i mogu, i da ostavljaju komentare.
Inače, brodovi su već plaćeni, i to u dolarima. Tako da ta priča o nekim dodatnim troškovima, padu rublje i odustajanju Francuza je smešna.
Rusima u suštini ti brodovi i ne trebaju, tako da im ekonomski ovo sigurno odgovara. Možda ne strateški i politički, a tu su na dobitku Ameri. A Francuzi najveći gubitnici. Em ostaju bez para i ugleda, em treba da objasne svojim radnicima zašto će ostati bez posla.

Alek

pre 8 godina

Ne znam bas koliko je zapadnjacima pametno sto primoravaju Ruse da sami prave sta god im treba. Mogu oni da proizvedu sve bukvalno, tako da ovim nesmotrenim potezima samo sebi stvaraju konkurenciju. Ali tu se Vašington samo pita, a njima ne smeta slabljenje EU.

мире

pre 8 godina

Браво за Француску што ће овим подстаћи отварање фабрика наменске индустрије у Русији. Руси имају руда да праве шта год хоће. Сад ће их западњаци натерати да као за време отаџбинског рата поотварају фабрике и направе хиљаде бродова, запосле још народа и ојачају своју привреду.
Какав аутогол натоваца.

mare

pre 8 godina

Ono sto bi bilo fer jeste da zemlje cija je zajednica odlucila da se brodovi ne dostave Rusiji, na bazi proporcijalnog broja glasova u toj zajednici, podele gubitak koji je nastao zajednickom odlukom. Francuska ce ovako izgubiti novac i dobiti politicku destabilizaciju, zbog manjka vere u sposobnost parlamenta i samim tim podrske opozicije.

U ovoj situaciji, Rusi stvarno jesu u pravu i nece imati nikakav problem da naplate putem arbitraze ili normalnim tokom pregovora.

dr Zoki

pre 8 godina

Rusi mogu bolje da izgrade.
Ako Francuzi odbiju da plate odštetu neispoštovanog ugovora samo nek im Rusi nacionalizuju kompanije u Rusiji i ponude bolje uslove za francuske buržuje ko Depardjeu.
Francuska Arapima, Francuzi Rusima!!!

артиљерац

pre 8 godina

Читам коментаре,па не могу да се начудим како људи коментаришу,а да притом
не знају ништа о теми.1.Русија је наручила "Мистрале" од Француске да им
бродоградилиште Сен Назер с 11 000 радника не оде у стечај,услуга Путина
Саркозију.2.Уговор има 1200 страна,хонорар адвоката је 11 милиона$,и све је
предвиђено.Санкције нису vis maior(виша сила)него је ФРАНЦУСКА одлучила да
уведе санкције Русији,тј.да не испоручи бродове.Дакле,врло вољна радња.Нико
Француску није терао на санкције,јер се у одлуци ЕУ о увођењу санкција
Русији изричито каже да се не односе на старе,важеће,уговоре.Француска ће,наравно,да врати паре и да буде сретна ако Русија не буде тражила пенале
Не смеју да их продају,јер је у "Мистрале" уграђена руска технологија на коју Русија има сва права,а чини 40% вредности брода.Могу,уз руску дозволу.
То је у најкраћем ситуација.Иначе се Француска тако упрскала с овим,да ће се чешати неколико година.Индија је отказала 22 милијарде$ вредан уговор о
куповини авиона "Рафал",због француске непоузданости,и вероватно ће купити
Су-35 од Русије.Dasault,произвођач Рафала тражи надокнаду од државе.

Pera Kackavalj

pre 8 godina

@xim

Jes' da mene zovu kackavalj, al kao glupi kackavalj sam bar toliko shvatio posle godinu dana vesti da je Rusija ISPLATILA Francuzima brodove i to UNAPRED. Za rublju i ne vredi da ti objasnjavam sta je stvarno, uzaludno je. Verovatno si jos previse mlad za ove teme.

lzr

pre 8 godina

Glupi francuzi, bitno da Amerika, koja ih je i nalozila da ne prodaju, moze da saradjuje sa Rusima u svemirskom programu. A vi sad pretopite brodove, pa pravite figurice za turiste.

Washington

pre 8 godina

A ovo je inace glavna vest u Srbiji zasto? Propao je jedan ugovor/posao izmedju 2 drzave, sta sad?

Nek Apple kupi mistrale, imaju preko 300 milijardi gotovine, mogu napraviti kancelarije u njima.

Jovan

pre 8 godina

Najbolji su komentari ovih koji kritukuju Ruse, pisu o pijanim hordama alkoholicara koji se valjaju po ruskim grasovima i govore da je Putin diktator. Ubedjen sam da 97% njih nikada nije bilo u najvecoj zemlji sveta.
Dragi sunarodnici, imate dve avio kompanije koje lete ka Moskvi. Karta izmedju 250 i 300 evra, za smestaj se snadjite, obidjite Moskvu, Peterburg, Jaroslavlj,...pa da onda diskutujemo.

Aurora borealis

pre 8 godina

Tražim nekoga kome ću da sagradim kuću sa avansom od 100.000€, kada ugovor propadne, a potrudiću se da propadne, vraćam 90.000€

Turgidson

pre 8 godina

(AntiPutin, 26. maj 2015 17:09)

Jeste, jer su 2 mistrala ipak vrednija i potrebnija Rusima od jednog Krima. AntiMozak pre će biti...

Petar

pre 8 godina

@Veselin
Cim znate za tu bitku, onda znate i da svaka mornarica ima bar jedan debakl u istorji (mada se ovaj debakl visoko kotira). Englezi recimo Jitland (a da su Argentinske bombe bile ispravne i Foklandski rat), Francuzi Trafalgar, Spanci Gravelin (unistenje Armade), USA Perl Harbur (mada mislim da su ga zrtvovali), unistenje turske flote kod gubitka Krima....

Mister No

pre 8 godina

Oni su brodovi glupi,izgledaju kao hotel,trebaju biti nizi i da imaju radar i komandno mesto na sred broda a ne na strani da se prevrne brod u nemirnim vodama,Oland ce moci gadjat crnce u Afriki sa onih brodova,hahahahaha.

Pecanac iz Peci

pre 8 godina

Jok, sad samo Ruje da priprete svakom ko bi hteo da ih kupi pa nek se Francuzi slikaju sa njima.
(Novosadjanin, 26. maj 2015 16:40) Kome ce bre rusi da zaprete pobogu, ako nekom mogu zapretiti to je svom narodu, i to ej kad se otrezne, posto pola rusije od alkohola boluje zemljak.

xim

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!

FR

pre 8 godina

Jeste Mire, a Rusija, odnosno SSSR je bas procvetala za vreme otadzbinskog rata, a i posle - malo morgen. Vidim da se neki jos uvek pale na jescemo korijenje politiku.

misko

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce, treba razmisliti pre nego raditi,ruski narod umire od gladji i bede a ovaj pali dim da zamagli oci

repus

pre 8 godina

ако сам ја разумео да французи немогу русима због санкција да предају бродове који су урадили па онда француска треба да тражи надокнаду јел није она крива за њихове санмкције нека они отклоне ману које им намећу санкције и санкције ће бити скинуте и француска испоручује бродове није француска крива она треба да тражи пенале од руса док год трају санције русији

misko

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce, treba razmisliti pre nego raditi,ruski narod umire od gladji i bede a ovaj pali dim da zamagli oci

xim

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!

repus

pre 8 godina

ако сам ја разумео да французи немогу русима због санкција да предају бродове који су урадили па онда француска треба да тражи надокнаду јел није она крива за њихове санмкције нека они отклоне ману које им намећу санкције и санкције ће бити скинуте и француска испоручује бродове није француска крива она треба да тражи пенале од руса док год трају санције русији

Pecanac iz Peci

pre 8 godina

Jok, sad samo Ruje da priprete svakom ko bi hteo da ih kupi pa nek se Francuzi slikaju sa njima.
(Novosadjanin, 26. maj 2015 16:40) Kome ce bre rusi da zaprete pobogu, ako nekom mogu zapretiti to je svom narodu, i to ej kad se otrezne, posto pola rusije od alkohola boluje zemljak.

Mister No

pre 8 godina

Oni su brodovi glupi,izgledaju kao hotel,trebaju biti nizi i da imaju radar i komandno mesto na sred broda a ne na strani da se prevrne brod u nemirnim vodama,Oland ce moci gadjat crnce u Afriki sa onih brodova,hahahahaha.

FR

pre 8 godina

Jeste Mire, a Rusija, odnosno SSSR je bas procvetala za vreme otadzbinskog rata, a i posle - malo morgen. Vidim da se neki jos uvek pale na jescemo korijenje politiku.

Washington

pre 8 godina

A ovo je inace glavna vest u Srbiji zasto? Propao je jedan ugovor/posao izmedju 2 drzave, sta sad?

Nek Apple kupi mistrale, imaju preko 300 milijardi gotovine, mogu napraviti kancelarije u njima.

dr Zoki

pre 8 godina

Rusi mogu bolje da izgrade.
Ako Francuzi odbiju da plate odštetu neispoštovanog ugovora samo nek im Rusi nacionalizuju kompanije u Rusiji i ponude bolje uslove za francuske buržuje ko Depardjeu.
Francuska Arapima, Francuzi Rusima!!!

Gulamfer

pre 8 godina

@Washington

Ni Epl ne moze da ih kupi, bez obzira na pare, dok Rusija ne da saglasnost za prodaju. Cak i kada Francuska vrati pare. Takav je ugovor, a ugovor je na zapadu svetinja. Salu na stranu, ako Vas zanima, mogu i da dam pojasnjenje. Rusi su sklopili fenomenalan ugovor, veoma snazan i povoljan za njih, ali ujedno, veoma korektan za Francusku. Da se ne lazemo, Rusiji uopste nisu bili potrebni ovi brodovi, nego se islo na ustupke po francuskoj molbi. Francuska je bukvalno molila Rusiju da zakaze velike vojne ugovore, kako bi se pomoglo pojedinim francuskim sektorima namenske industrije. Recimo, ovde se nigde ne pominje ali Rusija je u to doba kupila nekoliko hiljada kompleta uniformi od Francuske. Sudbina tih uniformi je zaista komicna. Cak je snimljen dokumentarni film na ruskom vojnom kanalu Zvezda. Uniforme su bile sve samo ne upotrebljive i raspadale su se posle jedne zime - tacnije sluzile su za sprdnju medju vojskom i oficirima. Djonovi, jakne se raspadali posle kise, a otvorite novu kutiju sa cizmama - unutra pise na cizmama broj 43, a razlika i 2 cm u velicini. Rusi se nisu zalili, bukvalno bacili pare (i uniforme). Tako da je najcistije za Francuze da vrate tih 1.163 milijardi (jer je to vise nego velikodusni odstetni zahtev Rusije - mogu da ih gone do cak 4 milijarde), i da onda dobiju saglasnost za dalju sudbinu brodova. To je jedino pravno moguce i da se koliko toliko bezbolno izvuku iz ovoga.

мире

pre 8 godina

Браво за Француску што ће овим подстаћи отварање фабрика наменске индустрије у Русији. Руси имају руда да праве шта год хоће. Сад ће их западњаци натерати да као за време отаџбинског рата поотварају фабрике и направе хиљаде бродова, запосле још народа и ојачају своју привреду.
Какав аутогол натоваца.

only fools and horses

pre 8 godina

Mislim da su Francuzi odustali da im naprave brodove, a ne Rusi. Drugo, zbog pada rublje sa 27 na 60 po dolaru, od perioda davanja avansa do konacne isplate, Ruse bi ovo iznelo 50% skuplje nego sto je na pocetku planirano. Pitanje je da li Rusija ima para, odnosno da li zeli da ima neplanirane troskove. Kako se kod nas vesti izvrcu u korist napaljene rusofilske mase. Novine bi trebalo da pisu istinu, a ne ono sto narod voli da cita. Objektivnost novina u Srbiji je nula!
(xim, 26. maj 2015 16:42)

Hahahaha, napaljena masa. Ima napaljenih, masa, ima. Nikako te mase ne mogu da prihvate da Rusija nije skroz propala 90tih, već je opet postla značajan faktor u svetu. Pa se kuvaju u svojoj mržnji, a jedino to i mogu, i da ostavljaju komentare.
Inače, brodovi su već plaćeni, i to u dolarima. Tako da ta priča o nekim dodatnim troškovima, padu rublje i odustajanju Francuza je smešna.
Rusima u suštini ti brodovi i ne trebaju, tako da im ekonomski ovo sigurno odgovara. Možda ne strateški i politički, a tu su na dobitku Ameri. A Francuzi najveći gubitnici. Em ostaju bez para i ugleda, em treba da objasne svojim radnicima zašto će ostati bez posla.

Alek

pre 8 godina

Ne znam bas koliko je zapadnjacima pametno sto primoravaju Ruse da sami prave sta god im treba. Mogu oni da proizvedu sve bukvalno, tako da ovim nesmotrenim potezima samo sebi stvaraju konkurenciju. Ali tu se Vašington samo pita, a njima ne smeta slabljenje EU.

Miki

pre 8 godina

kad su sankcije ne vredi nikakav ugovor, tako da putin moze da place i da se dere koliko oce...
(misko, 26. maj 2015 17:30)

Genijalno. Znaci Vucko samo udari sankcije MMF-u i Srbija je ostala bez dugova. Ovo je za Nobela za ekonomiju.

Pera Kackavalj

pre 8 godina

@xim

Jes' da mene zovu kackavalj, al kao glupi kackavalj sam bar toliko shvatio posle godinu dana vesti da je Rusija ISPLATILA Francuzima brodove i to UNAPRED. Za rublju i ne vredi da ti objasnjavam sta je stvarno, uzaludno je. Verovatno si jos previse mlad za ove teme.

mare

pre 8 godina

Ono sto bi bilo fer jeste da zemlje cija je zajednica odlucila da se brodovi ne dostave Rusiji, na bazi proporcijalnog broja glasova u toj zajednici, podele gubitak koji je nastao zajednickom odlukom. Francuska ce ovako izgubiti novac i dobiti politicku destabilizaciju, zbog manjka vere u sposobnost parlamenta i samim tim podrske opozicije.

U ovoj situaciji, Rusi stvarno jesu u pravu i nece imati nikakav problem da naplate putem arbitraze ili normalnim tokom pregovora.

артиљерац

pre 8 godina

Читам коментаре,па не могу да се начудим како људи коментаришу,а да притом
не знају ништа о теми.1.Русија је наручила "Мистрале" од Француске да им
бродоградилиште Сен Назер с 11 000 радника не оде у стечај,услуга Путина
Саркозију.2.Уговор има 1200 страна,хонорар адвоката је 11 милиона$,и све је
предвиђено.Санкције нису vis maior(виша сила)него је ФРАНЦУСКА одлучила да
уведе санкције Русији,тј.да не испоручи бродове.Дакле,врло вољна радња.Нико
Француску није терао на санкције,јер се у одлуци ЕУ о увођењу санкција
Русији изричито каже да се не односе на старе,важеће,уговоре.Француска ће,наравно,да врати паре и да буде сретна ако Русија не буде тражила пенале
Не смеју да их продају,јер је у "Мистрале" уграђена руска технологија на коју Русија има сва права,а чини 40% вредности брода.Могу,уз руску дозволу.
То је у најкраћем ситуација.Иначе се Француска тако упрскала с овим,да ће се чешати неколико година.Индија је отказала 22 милијарде$ вредан уговор о
куповини авиона "Рафал",због француске непоузданости,и вероватно ће купити
Су-35 од Русије.Dasault,произвођач Рафала тражи надокнаду од државе.

Jovan

pre 8 godina

Najbolji su komentari ovih koji kritukuju Ruse, pisu o pijanim hordama alkoholicara koji se valjaju po ruskim grasovima i govore da je Putin diktator. Ubedjen sam da 97% njih nikada nije bilo u najvecoj zemlji sveta.
Dragi sunarodnici, imate dve avio kompanije koje lete ka Moskvi. Karta izmedju 250 i 300 evra, za smestaj se snadjite, obidjite Moskvu, Peterburg, Jaroslavlj,...pa da onda diskutujemo.

lzr

pre 8 godina

Glupi francuzi, bitno da Amerika, koja ih je i nalozila da ne prodaju, moze da saradjuje sa Rusima u svemirskom programu. A vi sad pretopite brodove, pa pravite figurice za turiste.

Turgidson

pre 8 godina

(AntiPutin, 26. maj 2015 17:09)

Jeste, jer su 2 mistrala ipak vrednija i potrebnija Rusima od jednog Krima. AntiMozak pre će biti...

Aurora borealis

pre 8 godina

Tražim nekoga kome ću da sagradim kuću sa avansom od 100.000€, kada ugovor propadne, a potrudiću se da propadne, vraćam 90.000€

Petar

pre 8 godina

@Veselin
Cim znate za tu bitku, onda znate i da svaka mornarica ima bar jedan debakl u istorji (mada se ovaj debakl visoko kotira). Englezi recimo Jitland (a da su Argentinske bombe bile ispravne i Foklandski rat), Francuzi Trafalgar, Spanci Gravelin (unistenje Armade), USA Perl Harbur (mada mislim da su ga zrtvovali), unistenje turske flote kod gubitka Krima....