Nedelja, 19.04.2015.

09:15

Srpski avion košta kao skuplji auto

Kraljevačka kompanija Aero ist Evropa proizvodi laki avion SILA 450 C koji je sve traženiji u Evropi, kazao je vlasnik kompanije Milorad Matić.

Izvor: Beta

Srpski avion košta kao skuplji auto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Boban

pre 9 godina

Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?
(Miha, 19. april 2015 18:42)
AMAN, el razume ovde neko razliku izmedju SVI MATERIJALI i SVI DELOVI???? Vi ne da niste pismeni, vi vise niste ni usmeni!!!

neko

pre 9 godina

Pokazite porudzbine za 50 aviona i lako cete naci finansiranje. Vi trazite partnera u poslu koji preuzima rizik i daje sredstva, a ne ucestvuje u dobiti? Unapredite prodaju i vratite se na prvu recenicu ovog komentara. Pozdrav.

Doktor

pre 9 godina

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 19. april 2015 19:53)

U državi postoji 4 mašinska fakulteta, makar 50 diplomiranih aeroinženjera godišnje, nego gospodinu nisu dovonljno dobri

Igor

pre 9 godina

@(srbin, 19. april 2015 09:39)

Vidi se da si do sada radio samo za platu, bez nekog veceg razmisljanja odakle se placa ta plata. To sto ti pricas je moguce samo ako ta firma ima radnike dobrovoljce, ako nemaju troskove proizvodnje, ako nemaju drzavu (ovo je najgore) koja im dise za vratom...
Evo recimo proste racunice, 15 aviona godisnje, to mu dodje nesto malo vise od 1 mesecno. Avion kosta nesto preko 30.000e a od tih para treba da se plati materijal (recimo 10-15k), 16 radnika (minimalac sa doprinosima iznosi 5000e a nemaju svi minimalac, znaci 7-8k), prostor u kome rade, rezija, svi porezi i ostale gluposti prema drzavi. Sta mislis koliko sve to kosta i koliko od tih 30000 moze da ostane za novo ulaganje?
Druga stvar, kao sto covek u tekstu kaze, nema obrtnih sredstava, a to uglavnom znaci da moze da napravi 1, eventualno 2 aviona i dok ih ne proda, tj. naplati on treci ne moze da pravi. E moj srbine, srbin si samo iz fotelje i za tastaturom.
Treca stvar, firmin promet je 2013 godine u odnosu na 2012 godinu uvecan tacno 30%, sto nije malo. Za 2014 je rast verovatno i veci ali jos nemam taj podatak. Vlasnik se jede od muke sto zna da moze da proda i napravi jos ali jednostavno nema para da to realizuje.

rt

pre 9 godina

(cale, 19. april 2015 20:19)
Ideja-Invencija i Inovacija. Bitna stvar je, neko je to stavio na papir, napravio i doradio, zatim standardizovao i stavio na trznicu.
A ovde se ljudi bahcu sa sirovinama i s'cime vec ne. Motor sam video koji je i on je Rotax, koji je najcesca opcija za rekreativna vozila/letelice uopste. Tako da ne vidim koliko ce smetati nama Austrijski Rotax ako ne smeta Kanadskom BRP-u. A po komentarima bi trebao da bude iz Skale 55 da bi elem bio domaci. Bitna je stvar prodati finalni proizvod koji ce biti "Srpski", kao sto je i ideja bila srpska, a ovo ulazanje u detalj sta je cije, kako je, sa time je moderna industrija stala pre 20 godina kad su poceli da outsource-ju sve svoje poslove. Brend, podrska, kvalitet i finalni proizvod je sve sto treba imati, sve ostalo je nebitno. Dakle cale, ja sam iskoristio rec IDEJA, jer auditorijum ovde nikad nije imao nijednu, ali je znao svaku manu svakom proizvodu da nadje. Cinjenica da gospodin Matic ima gotov proizvod spreman za IZVOZ, a da nema podrsku nijednog dela vlasti ili cak nekog kreditora je porazavajuca slika nasih slika i prilika.

export-import

pre 9 godina

Veoma se dugo bavim proizvodnhon i izvozom.Za kopletan posao VODJA TIMA MORA DA POSEDUJE SIRINU.Odnos sa bankama zahteva nesto vise od INZINJERSKOG ZNANJA.Firma koja sve radi uredno/porez,carinu,doprinose,Placanjaprema datumu valute itd,nemaju PROBLEM SA BANKAMA.Sta vise banke se otimaju o takve firme.

Gulamfer

pre 9 godina

@Laki

Imao prilike da radim na Lasti II. Bas na krilu, posto sam aerodinamicar i sada radim za dve americke kompanije isti posao. Bila komendija sa VTI, poslali nam projekat i kada ga uradimo u CATIA, dobijamo ondulirano krilo. Dodju do mene, ja im odmah kazem da nisu dobro proracunali vitoperenje, oni ga progresirali po uglu umesto po proizvodu lokalnog ugla vitoperenja i duzine tetive aerprofila na tom mestu. Dobro me ne izljubili, dok im nisam rekao da im sada treba novi aerodinamicki proracun. Sto se tice laminarnog krila. To sto si rekao je apsolutno tacno. Necu da pominjem imena generala i direktora UTVE, ali dole u hangaru sam ih uhvatio za ruku i vukao po povrsini krila da osete glave zakivaka. Cak je bio pored neki Piper Warrior koga majstori u UTVI nesto popravljali. Vukao im ruki i preko te povrsine da osete da nema zakivaka. I veoma burno im objasnio da nema nista od cuvanja laminarnosti granicnog sloja sa takvim zakivcima. Sve za dzabe. Digo ruke i rekao da kupe 4 kile farbe da staru utvu prefarbaju i eto im novi avion. Oni shvatili ozbiljno i dugo se po televiziji vukla neka crvena utva-75 koju su proglasili za 95. A dotle je islo, kada sef razvoja u UTVI (pred generalima iz VTI) nije znao sta je turboprop (stigao zahtev od amerikanaca da im dostavimo ponudu za transportni avion), na kolegijumu je sve ubedjivao da je turboprop mlazni motor, odnosno jet i da nema elisu. Tada sam mu svasta rekao, ustao i otisao zavek iz domace politikantske avio industrije.

Trixter

pre 9 godina

Lepo je sto neko pokusava da nesto radi u Srbiji, ali ovo ne moze da se podvede kao domaci proizvod u punom smislu te reci jer je samo rad nas, sve ostalo nije. Motor, komandna tabla, navigacija, materijal za oplatu, sve je iz uvoza. U firmi naravno kompjuteri su iz uvoza, verovatno sav softver, pa cak i papir za stampac. Toliko o tome koliko su nasi proizvodi domaci. U hali su masine sve strane, osim mozda nesto starog elektricnog rucnog alata, parati za zavarivanje, cak i elektrode, sve strano. Ono sto cini nas prozvod eventualno konkurentnim jeste i jos jedan niz godina ce biti samo jeftini rad. Kad i ako uspemo da zatvorimo proizvodne procesem mociceom da pricamo o domacimm proizvodima, gde jedan komplikovaniji proizvod uposljava vise firmi, nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Sto se dostupnog kadra tice, plan drzave mora biti da skolstvo prati privredu i da slusa sta privreda govori. Privreda vuce napred, a ostali su tu da podrze privredu jer samo privreda i izvoz pune realnim sredstvima budzet i od njih zivi cela drzava. Tako funkcionisu zdrave ekonomije.

smederevac

pre 9 godina

Proizvođaču-SVAKA ČAST!
Državo-sram te bilo,po ko zna koji put!!!
Sve se vrti u krug-pa i ovaj"avion", prisetimo se tih "svetlih" primera,"dva puta godišnje u proseku" i NA KRAJU NIŠTA!
"SRBIJA,DRŽAVA KONSTATACIJA"!

cale

pre 9 godina

@ (rt, 19.
a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA.
(rt, 19. april 2015 18:37)

Najbitniji je zdrav razum. ili razumevanje. tipican primer NErazumevanja ni sustine ni forme su kometari na ovu vest. IDEJA ima na hliljade a najpoznatiji su po tome vrli politicari.
da bi se u bilo cemu uspelo, pored pocetne ideje potrebno je mnogo stadiuma do realizacije, a kamoli do finalizacije. potrebna je dobra organizacija, planiranje, projektovanje, vodjstvo, optimizacija, liderstvo, upravljanje resursima .... itd itd.. Za bilo koji proizvod. Da je IKO od komentatora proveo u bilo kakvoj proizvodnji neko vreme znao bi barem delimicno o cemu govorim.

poljak

pre 9 godina

Ne uvoze se sirovine vec gotovi proizvodi potrebni za avion, tipa motor (koji je ujedno i najskuplji), merni instrumenti, navigacija... bukvalno sve. Kod nas se samo sklapa, nazalost. Kako god, dobro je i to, a njemu svaka cast za ideju i postignut uspeh.

Swedenonline

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem. 
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.
(Mare, 19. april 2015 09:59)

Imam svastiku koja u 45. pokusava da zavrsi fakultet koji donosi diplomu masters profesije koja je apsolutni subficit u Srbiji. Nezaposlena bez dana staza u struci ali je na budzetu, može da stazića za firmu besplatno a dobija 30.000 din mesecno! Ako zavrsi i kad zavrsi, neko drugi ce dobiti to radno mesto kao stazista.

Suludo, kod vas ne postoji sprega tržišta rada i školstva! Da postoji nebi ona kao subficitarni kadar mogla na budžet!

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!

otac Makarije

pre 9 godina

Kraljevacki avion je vise domaci nego kragujevacki FIAT 500L. Medjutim, kraljevacki avion nije imao nikakvu subvenciju od drzave Srbije, a nije ni kostao gradjane Srbije, za razliku od kragujevackog FAS-a.

Kraljevacki proizvod je ptre neku godinu dobio nagradu od SIEPA (za najbolji izvozni proizvod), u vidu bespovratnih sredstava, ali kraljevackoj firmi, kao ni mnogim drugima, ni jedna "banka" u Srbiji nije htela da izadje u susret i izda garanciju, pa su ostale bez ovih sredstava. Toliko o pomoci drzave i dokaz prazne price SVAKE vlasti u Srbiji.

G. Milorad je pravi entuzijasta i lokal-patriota, inace bi svaki drugi poslao Srbiju u 3PM i otisao na Zapad, gde bi bio i pozeljan i prepoznat i cenjen.

milan

pre 9 godina

e moram da napisem par reci staje izaslo nekd bar pricajumi moji neki tam 60tih radio na Umci pa kakoje isao kuci bre u Sarbane na interneu kad se pogleda daleko brate recemi majka 60tih isao jos cira do Lajkovca i obicno sveje se peske islo gde danasnji covek ni da zamisli da Umka-Sarbane nemoguce velim ma nelupaj uUmka-Brgule stacija i peske joooooooj a danas nas komsijski prijesednik nosi sat Rolex moze tri aviona da kupi i nemora svoj narod mucit i grdne pare u beton preko brda nek to da ovom u Kraljevu nek im posalje avione!!!kakvoje danas vreme izaslo

Miha

pre 9 godina

Početak teksta: "Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod"
Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?

rt

pre 9 godina

Cuj ove cije su sirovine, motori? Pa vidi se da nemate pojma, nijedan proizvod danas nije homogen a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA. Danas je ideja najbitnija a metal, drvo ostaju to dok ih neko svojom idejom ne napravi u nesto. Mislite da je lako isprojektovati, pa cak i kopirati avion, naci odgovarajuc motor, prenos, grdno se varate...

nikola

pre 9 godina

a inace za skolu u vrscu kupljeni avioni iz amerike a imamo isti kvalitet po nizoj ceni kod nas, klasican primer sistematskog unistavanja bilo kakvog normalnog posla u srbiji dok se promovisu tamo neke fantomske firme i slivaju pare gubitasima...

Marko

pre 9 godina

Srafciger industrija? Mada se slazem da je ponasanje drzave u najmanju ruku cudno. A za kadrove: pa nigde u svetu nema strucnog kadra za 200 evra, pa nema ni u Srbiji.

cacanin

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!
(goran, 19. april 2015 16:01)

Toj istoj Amigi je odgovaralo kad se vlasnik talio sa Ilicem i po Cacku gradio sta je hteo, konstrukcije za semafore na kruznom putu kao da je hala, klupe na setalistu 200+€ po komadu...

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posto vidim da me neki ovde nisu razumeli. Pogledajte definiciju domaceg proizvoda:
Domaći proizvod podrazumeva svu robu proizvedenu u Srbiji, u čijoj proizvodnji vrednost uvoznih sirovina i repromaterijala ne prelazi polovinu fabričke vrednosti proizvoda; odnosno u najvećem broju slučajeva 30% iznosa maloprodajne cene.
Bitno je pojasniti da oznaku «domaćeg proizvoda» može da nosi sva roba koji su proizveli građani Srbije, najvećim delom od domaćih sirovina, i na teritoriji Srbije. To znači da nije važno čiji je to brend, sve dok je naš proizvod, zato što većina novca kojim je roba kupljena ostaje u zemlji.

Molim da mi ljudi koji se ne slazu, obrazloze zasto misle da je ovo domaci proizvod?

goran

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!

radomir

pre 9 godina

Svarno smo cudni ljudi, i neretko zluradi. Napravio covek ozbiljan proizvod, u ovoj nasoj budjavoj drzavi, a stotinu hijena bi odmah da ga izvredja, nadje mane, ocerupa...Za pocetak, on nesto PROIZVODI! Ne mulja, ne krade, ne grebe se... I da su svi tako pametni pa da uvoze jeftine sirovine a da izvoze gotove, skuplje proizvode, gde bi nam kraj bio?

Laki

pre 9 godina

(Gulamfer, 19. april 2015 14:47)

Kolega, tacno je da je krilo prilicno jednostavno, ali valjda se tako moralo s obzirom na kadrovsko-tehnoloski nivo proizvodjaca. Mene mnogo vise cudi sta se napravilo s avionom Lasta 95, koga je projektovao VTI a proizvela Utva (inace obe ustanove su u raspadu, ali su i takve valjda pojam za ove Kraljevcane). Lasta je uspela da ima laminarno krilo sa oplatom iz koje strce zakivci, e to se zove promasaj.

nema deda mraza

pre 9 godina

cek, kako to nije srpski?
znaci li to da i onaj tablet iz vesinog komtrejda nije srpski?

u srbiji ni ekser ne moze da se proizvede.
pa se vi posle becite kako ste najpametnija nacija.
naci jesmo ali nacija sigurno nismo

MasteriX

pre 9 godina

Cuj ove strucnjake, nije domaci proizvod. Kako nije kad se pravi kod nas? Sklapa se u nasoj fabrici, nasi ljudi ga rade, alo. Jos ga zezaju i banke, drzava. Tako je to u stvarnosti, pravis avione a zezaju te oni sto ni cedevitu sami ne mute...

dudu

pre 9 godina

Za pametnjakovice komentatore koji se pitaju da li je domaci proizvod, neka prvo zapitaju sebe, da li su ikada u zivotu barem jedan ekser zakucali (pravilno da se ne iskrivi), od toliko zlobnika ne moze vise da se dise. Svaki od vas neka napravi barem
funkcionalnu FRULU za sviranje. pa onda kazite nekom nesto. frulu napravite jer je to mogao svaki cobanin da napravi pre 50 godina. pa se onda javite.

xyz

pre 9 godina

"najveći problem za njegovu kompaniju što su obrtna sredstva, neophodna da bi malo preduzeće opstalo na tržištu, praktično nedostupna u Srbiji."

U isto vreme vlast poklanja 23 000 evra po zaposlenom nemackom Boshu za fabriku u Indjiji, iako Bosh ima promet od 50 milijardi evra godisnje.
U isto vreme vlast uzima od nasih firmi pa to poklanja Boshu.

"Bankarske pozajmice za male firme su izuzetno skupe"
U Sosijete Zeneral banci kamata kad ulozis evre je 1% na godisnjem nivou.
U Sosijete Zeneral banci kamata kad uzmes kredit u evrima je 21% na godisnjem nivou!
Tako je i u svim drugim blistavim proevropskim bankama.
Nije to moguce bez dozvole vlasti.
Ista ta vlast 15 godina prica o "reformama"

Koje crne "reforme", to je deranje nama koze s ledja, i poklanjanje tih para onima koji ionako ne znaju sta ce s parama.

Gulamfer

pre 9 godina

O cemu ljudi vi raspravljate da li je nas ili nije nas. Kakve to veze ima? Nas projekat vidi se po specifikacijama, delovi koji moraju da se uvezu, uvoze se, koji ne moraju ne uvoze se. Avion je po perfomansama jako dobar http://aeroeast.net/pdf/TehKart450C.pdf

Moja mala zamerka, ali razumem zasto je to tako uradjeno, je prilicno aerodinamicki konzervativno krilo sa NACA5417 duz razmaha. Moglo bi da se dobije do 10% bolje perfomanse sa malo agresivnijim krilom sa evolutivnim aeroprofilom, ali tu je problem sa finansijama koje onda znatno skacu oko ispitivanja i izrade, tako da je uopste gledano avion odlican. Pitanje je koliko moze da bude isplativ, jer prosto receno dolazi iz Srbije, a svi koji su u ovoj profesiji, iako nas cene kao strucnjake, iako radimo na mnogim projektima sirom sveta, kupci vise vole da vide Made in USA ili Germany. To je tako i treba puno vremena da se promeni, ako uopste moze da se promeni. Recimo, da se SILA pravi u Nemackoj, sve sa ovim ljudima koji tu rade i istim projektom, da sve kompletno samo teleportujes tamo, prodavali bi 10x vise aviona.

zapadna diktatura

pre 9 godina

Da si neka nemacka firma dobio bi odavno suvnenciju u milionima eura a ovako posto si srbin u srbiji dobices samo zilion uplatnica da uplatis drzavi

brasa

pre 9 godina

(Бојан Илић - Mladen Mladenovic, 19. april 2015 09:54) naravno da je domaci jer je konstrusan i proizveden ovde, ko da mu pravi motor ovde il instrumente, navigaciju, radio vezu, alo bre nekad se nesto i pravilo al sad vise nista neradi, nekad su se u ovoj zemlji radili delovi za boinge, helikoptere, katapult sedista, precizna mehanika, radili smo za opela i mercedesa, a onda rekose to ce pod privatnikom procvetati i sta bi...mrak

Amerikanac

pre 9 godina

@Neko is mase to je potpuno nebitno. Kada se kaze 100% domaci, onda se gleda da li su svi delovi napravljeni ovde, a ne odakle su uvezene sirovine.

sumorni

pre 9 godina

Izgleda da neko ima potpuno pogrešnnu percepciju pojma "domaći proizvod".

I što je još gore, uopšte nije usamljen u tome.

Kakav je to "domaći proizvod" ako se sav materijal za njega uvozi??

Android 17

pre 9 godina

Ja bih ovo vozio pre nego kola, samo da imam odakle sa poletim i sletim. Pa da vidim kako bi ga Parking servis oterao ako se parkiram nepropisno. :-D

Ono kad ministar nije dobar

pre 9 godina

ZAŠTO MINISTARSTVO I VLADA NE POMOGNU OVOG ČOVEKA?
(damir, 19. april 2015 09:57)

Hoće, čim krene prodaja 'mercedesovih' autobusa...

ugrozena vrsta

pre 9 godina

ti isti zapadnjaci su pravili i prave ovu situaciju u Srbiji! teraju tebe kao i sve ostale sposobnije gradjane da bezite iz ove zemlje! a u Srbiji treba da ostanu samo oni sa kupljenim diplomama i zemljoradnici! jos ako nas nateraju da brojimo samo do 100.. kao sto su nacisti imali plan za Slovene!

Ex sns

pre 9 godina

Taj covek je jedino pogresio sto je svoj business locirao u Srbiji i to u KV koje je 300 km daleko od Bgd. Da ima pogon u bilo kojoj drzavi Eu ili Usa danas bi bio milioner.

Lala iz Banata

pre 9 godina

"Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod..."

'Ajd' za ovo "istako", to na dušu novinaru, ali imam za Matića pitanje: a čiji je proizvod - motor? I koliko on, procentualno, čini cenu aviona?
Trt!

Mare

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem.
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.

Pedja

pre 9 godina

Koliko se secam ovo je drugi put da covek javno iznosti probleme a da niko ne reaguje. Bitno je da ce da se grade beskorisni mostovi, da se grckoj firmi koja ne radi uplati jos 10 mil evra, da se uzimaju krediti za plate i penzije.. a da se ulaze u proizvodnju, ne, to ova vlast ne zna niti je zanima, jer joj je jedini cilj da unisti i ponizi Srbiju. KOliko vidim jaka Srbija nije nikome u interesu pocev od nasih politicara, preko mmf do eu. Jadni smo mi sa ovakvim otpadom na celu drzave.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sve se uvozi, a potpuno je domaci proizvod? Na sta se tacno misli kad se kaze da je potpuno domaci proizvod? Da se sklapa kod nas ili da su svi delovi proizvedeni kod nas?

Морава и брда

pre 9 godina

Свака теби част Милораде, људино, Сила си!

Овакве фирме држава Србија мора да помогне а не странце!
Од авиокомпаније "Аеро-Ист Европа" нека држава и државне фирме купе неки авион , за специјалне потребе.

Имамо огромну модерну фабрику УТВА у Панчеву, имамо престижни Институт ВТИ-Жарково, имамо памет ,имамо све ,али немамо воље, памети, организације,... а пакости до неба? Докле бре!

Имамо огромне профитерске Државне Србске фирме :
-СМАТСА( улаже у Тиватски аеродром?, имају нов авион за калибражу и сашавање мпацијената из Црне Горе за ВМА, о нашем трошку), нека купе спасилачке хеликоптере и авионе за Државу/Народ Србије!
-ЕПС, профит а не зна се где троше?
-ЕМС, профит имају...
-Телеком Србија, имају профит, нека мало помогну...
-...

Пропадамо од себичности и злобе, гушимо добре бизнисмене, а јајаре цветају на сваком ћошку?

Pedja

pre 9 godina

Koliko se secam ovo je drugi put da covek javno iznosti probleme a da niko ne reaguje. Bitno je da ce da se grade beskorisni mostovi, da se grckoj firmi koja ne radi uplati jos 10 mil evra, da se uzimaju krediti za plate i penzije.. a da se ulaze u proizvodnju, ne, to ova vlast ne zna niti je zanima, jer joj je jedini cilj da unisti i ponizi Srbiju. KOliko vidim jaka Srbija nije nikome u interesu pocev od nasih politicara, preko mmf do eu. Jadni smo mi sa ovakvim otpadom na celu drzave.

Ono kad ministar nije dobar

pre 9 godina

ZAŠTO MINISTARSTVO I VLADA NE POMOGNU OVOG ČOVEKA?
(damir, 19. april 2015 09:57)

Hoće, čim krene prodaja 'mercedesovih' autobusa...

Mare

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem.
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.

Морава и брда

pre 9 godina

Свака теби част Милораде, људино, Сила си!

Овакве фирме држава Србија мора да помогне а не странце!
Од авиокомпаније "Аеро-Ист Европа" нека држава и државне фирме купе неки авион , за специјалне потребе.

Имамо огромну модерну фабрику УТВА у Панчеву, имамо престижни Институт ВТИ-Жарково, имамо памет ,имамо све ,али немамо воље, памети, организације,... а пакости до неба? Докле бре!

Имамо огромне профитерске Државне Србске фирме :
-СМАТСА( улаже у Тиватски аеродром?, имају нов авион за калибражу и сашавање мпацијената из Црне Горе за ВМА, о нашем трошку), нека купе спасилачке хеликоптере и авионе за Државу/Народ Србије!
-ЕПС, профит а не зна се где троше?
-ЕМС, профит имају...
-Телеком Србија, имају профит, нека мало помогну...
-...

Пропадамо од себичности и злобе, гушимо добре бизнисмене, а јајаре цветају на сваком ћошку?

Ex sns

pre 9 godina

Taj covek je jedino pogresio sto je svoj business locirao u Srbiji i to u KV koje je 300 km daleko od Bgd. Da ima pogon u bilo kojoj drzavi Eu ili Usa danas bi bio milioner.

Android 17

pre 9 godina

Ja bih ovo vozio pre nego kola, samo da imam odakle sa poletim i sletim. Pa da vidim kako bi ga Parking servis oterao ako se parkiram nepropisno. :-D

xyz

pre 9 godina

"najveći problem za njegovu kompaniju što su obrtna sredstva, neophodna da bi malo preduzeće opstalo na tržištu, praktično nedostupna u Srbiji."

U isto vreme vlast poklanja 23 000 evra po zaposlenom nemackom Boshu za fabriku u Indjiji, iako Bosh ima promet od 50 milijardi evra godisnje.
U isto vreme vlast uzima od nasih firmi pa to poklanja Boshu.

"Bankarske pozajmice za male firme su izuzetno skupe"
U Sosijete Zeneral banci kamata kad ulozis evre je 1% na godisnjem nivou.
U Sosijete Zeneral banci kamata kad uzmes kredit u evrima je 21% na godisnjem nivou!
Tako je i u svim drugim blistavim proevropskim bankama.
Nije to moguce bez dozvole vlasti.
Ista ta vlast 15 godina prica o "reformama"

Koje crne "reforme", to je deranje nama koze s ledja, i poklanjanje tih para onima koji ionako ne znaju sta ce s parama.

Lala iz Banata

pre 9 godina

"Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod..."

'Ajd' za ovo "istako", to na dušu novinaru, ali imam za Matića pitanje: a čiji je proizvod - motor? I koliko on, procentualno, čini cenu aviona?
Trt!

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sve se uvozi, a potpuno je domaci proizvod? Na sta se tacno misli kad se kaze da je potpuno domaci proizvod? Da se sklapa kod nas ili da su svi delovi proizvedeni kod nas?

MasteriX

pre 9 godina

Cuj ove strucnjake, nije domaci proizvod. Kako nije kad se pravi kod nas? Sklapa se u nasoj fabrici, nasi ljudi ga rade, alo. Jos ga zezaju i banke, drzava. Tako je to u stvarnosti, pravis avione a zezaju te oni sto ni cedevitu sami ne mute...

brasa

pre 9 godina

(Бојан Илић - Mladen Mladenovic, 19. april 2015 09:54) naravno da je domaci jer je konstrusan i proizveden ovde, ko da mu pravi motor ovde il instrumente, navigaciju, radio vezu, alo bre nekad se nesto i pravilo al sad vise nista neradi, nekad su se u ovoj zemlji radili delovi za boinge, helikoptere, katapult sedista, precizna mehanika, radili smo za opela i mercedesa, a onda rekose to ce pod privatnikom procvetati i sta bi...mrak

ugrozena vrsta

pre 9 godina

ti isti zapadnjaci su pravili i prave ovu situaciju u Srbiji! teraju tebe kao i sve ostale sposobnije gradjane da bezite iz ove zemlje! a u Srbiji treba da ostanu samo oni sa kupljenim diplomama i zemljoradnici! jos ako nas nateraju da brojimo samo do 100.. kao sto su nacisti imali plan za Slovene!

radomir

pre 9 godina

Svarno smo cudni ljudi, i neretko zluradi. Napravio covek ozbiljan proizvod, u ovoj nasoj budjavoj drzavi, a stotinu hijena bi odmah da ga izvredja, nadje mane, ocerupa...Za pocetak, on nesto PROIZVODI! Ne mulja, ne krade, ne grebe se... I da su svi tako pametni pa da uvoze jeftine sirovine a da izvoze gotove, skuplje proizvode, gde bi nam kraj bio?

dudu

pre 9 godina

Za pametnjakovice komentatore koji se pitaju da li je domaci proizvod, neka prvo zapitaju sebe, da li su ikada u zivotu barem jedan ekser zakucali (pravilno da se ne iskrivi), od toliko zlobnika ne moze vise da se dise. Svaki od vas neka napravi barem
funkcionalnu FRULU za sviranje. pa onda kazite nekom nesto. frulu napravite jer je to mogao svaki cobanin da napravi pre 50 godina. pa se onda javite.

zapadna diktatura

pre 9 godina

Da si neka nemacka firma dobio bi odavno suvnenciju u milionima eura a ovako posto si srbin u srbiji dobices samo zilion uplatnica da uplatis drzavi

Amerikanac

pre 9 godina

@Neko is mase to je potpuno nebitno. Kada se kaze 100% domaci, onda se gleda da li su svi delovi napravljeni ovde, a ne odakle su uvezene sirovine.

sumorni

pre 9 godina

Izgleda da neko ima potpuno pogrešnnu percepciju pojma "domaći proizvod".

I što je još gore, uopšte nije usamljen u tome.

Kakav je to "domaći proizvod" ako se sav materijal za njega uvozi??

poljak

pre 9 godina

Ne uvoze se sirovine vec gotovi proizvodi potrebni za avion, tipa motor (koji je ujedno i najskuplji), merni instrumenti, navigacija... bukvalno sve. Kod nas se samo sklapa, nazalost. Kako god, dobro je i to, a njemu svaka cast za ideju i postignut uspeh.

otac Makarije

pre 9 godina

Kraljevacki avion je vise domaci nego kragujevacki FIAT 500L. Medjutim, kraljevacki avion nije imao nikakvu subvenciju od drzave Srbije, a nije ni kostao gradjane Srbije, za razliku od kragujevackog FAS-a.

Kraljevacki proizvod je ptre neku godinu dobio nagradu od SIEPA (za najbolji izvozni proizvod), u vidu bespovratnih sredstava, ali kraljevackoj firmi, kao ni mnogim drugima, ni jedna "banka" u Srbiji nije htela da izadje u susret i izda garanciju, pa su ostale bez ovih sredstava. Toliko o pomoci drzave i dokaz prazne price SVAKE vlasti u Srbiji.

G. Milorad je pravi entuzijasta i lokal-patriota, inace bi svaki drugi poslao Srbiju u 3PM i otisao na Zapad, gde bi bio i pozeljan i prepoznat i cenjen.

Gulamfer

pre 9 godina

@Laki

Imao prilike da radim na Lasti II. Bas na krilu, posto sam aerodinamicar i sada radim za dve americke kompanije isti posao. Bila komendija sa VTI, poslali nam projekat i kada ga uradimo u CATIA, dobijamo ondulirano krilo. Dodju do mene, ja im odmah kazem da nisu dobro proracunali vitoperenje, oni ga progresirali po uglu umesto po proizvodu lokalnog ugla vitoperenja i duzine tetive aerprofila na tom mestu. Dobro me ne izljubili, dok im nisam rekao da im sada treba novi aerodinamicki proracun. Sto se tice laminarnog krila. To sto si rekao je apsolutno tacno. Necu da pominjem imena generala i direktora UTVE, ali dole u hangaru sam ih uhvatio za ruku i vukao po povrsini krila da osete glave zakivaka. Cak je bio pored neki Piper Warrior koga majstori u UTVI nesto popravljali. Vukao im ruki i preko te povrsine da osete da nema zakivaka. I veoma burno im objasnio da nema nista od cuvanja laminarnosti granicnog sloja sa takvim zakivcima. Sve za dzabe. Digo ruke i rekao da kupe 4 kile farbe da staru utvu prefarbaju i eto im novi avion. Oni shvatili ozbiljno i dugo se po televiziji vukla neka crvena utva-75 koju su proglasili za 95. A dotle je islo, kada sef razvoja u UTVI (pred generalima iz VTI) nije znao sta je turboprop (stigao zahtev od amerikanaca da im dostavimo ponudu za transportni avion), na kolegijumu je sve ubedjivao da je turboprop mlazni motor, odnosno jet i da nema elisu. Tada sam mu svasta rekao, ustao i otisao zavek iz domace politikantske avio industrije.

Gulamfer

pre 9 godina

O cemu ljudi vi raspravljate da li je nas ili nije nas. Kakve to veze ima? Nas projekat vidi se po specifikacijama, delovi koji moraju da se uvezu, uvoze se, koji ne moraju ne uvoze se. Avion je po perfomansama jako dobar http://aeroeast.net/pdf/TehKart450C.pdf

Moja mala zamerka, ali razumem zasto je to tako uradjeno, je prilicno aerodinamicki konzervativno krilo sa NACA5417 duz razmaha. Moglo bi da se dobije do 10% bolje perfomanse sa malo agresivnijim krilom sa evolutivnim aeroprofilom, ali tu je problem sa finansijama koje onda znatno skacu oko ispitivanja i izrade, tako da je uopste gledano avion odlican. Pitanje je koliko moze da bude isplativ, jer prosto receno dolazi iz Srbije, a svi koji su u ovoj profesiji, iako nas cene kao strucnjake, iako radimo na mnogim projektima sirom sveta, kupci vise vole da vide Made in USA ili Germany. To je tako i treba puno vremena da se promeni, ako uopste moze da se promeni. Recimo, da se SILA pravi u Nemackoj, sve sa ovim ljudima koji tu rade i istim projektom, da sve kompletno samo teleportujes tamo, prodavali bi 10x vise aviona.

nikola

pre 9 godina

a inace za skolu u vrscu kupljeni avioni iz amerike a imamo isti kvalitet po nizoj ceni kod nas, klasican primer sistematskog unistavanja bilo kakvog normalnog posla u srbiji dok se promovisu tamo neke fantomske firme i slivaju pare gubitasima...

rt

pre 9 godina

(cale, 19. april 2015 20:19)
Ideja-Invencija i Inovacija. Bitna stvar je, neko je to stavio na papir, napravio i doradio, zatim standardizovao i stavio na trznicu.
A ovde se ljudi bahcu sa sirovinama i s'cime vec ne. Motor sam video koji je i on je Rotax, koji je najcesca opcija za rekreativna vozila/letelice uopste. Tako da ne vidim koliko ce smetati nama Austrijski Rotax ako ne smeta Kanadskom BRP-u. A po komentarima bi trebao da bude iz Skale 55 da bi elem bio domaci. Bitna je stvar prodati finalni proizvod koji ce biti "Srpski", kao sto je i ideja bila srpska, a ovo ulazanje u detalj sta je cije, kako je, sa time je moderna industrija stala pre 20 godina kad su poceli da outsource-ju sve svoje poslove. Brend, podrska, kvalitet i finalni proizvod je sve sto treba imati, sve ostalo je nebitno. Dakle cale, ja sam iskoristio rec IDEJA, jer auditorijum ovde nikad nije imao nijednu, ali je znao svaku manu svakom proizvodu da nadje. Cinjenica da gospodin Matic ima gotov proizvod spreman za IZVOZ, a da nema podrsku nijednog dela vlasti ili cak nekog kreditora je porazavajuca slika nasih slika i prilika.

Miha

pre 9 godina

Početak teksta: "Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod"
Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?

cacanin

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!
(goran, 19. april 2015 16:01)

Toj istoj Amigi je odgovaralo kad se vlasnik talio sa Ilicem i po Cacku gradio sta je hteo, konstrukcije za semafore na kruznom putu kao da je hala, klupe na setalistu 200+€ po komadu...

rt

pre 9 godina

Cuj ove cije su sirovine, motori? Pa vidi se da nemate pojma, nijedan proizvod danas nije homogen a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA. Danas je ideja najbitnija a metal, drvo ostaju to dok ih neko svojom idejom ne napravi u nesto. Mislite da je lako isprojektovati, pa cak i kopirati avion, naci odgovarajuc motor, prenos, grdno se varate...

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posto vidim da me neki ovde nisu razumeli. Pogledajte definiciju domaceg proizvoda:
Domaći proizvod podrazumeva svu robu proizvedenu u Srbiji, u čijoj proizvodnji vrednost uvoznih sirovina i repromaterijala ne prelazi polovinu fabričke vrednosti proizvoda; odnosno u najvećem broju slučajeva 30% iznosa maloprodajne cene.
Bitno je pojasniti da oznaku «domaćeg proizvoda» može da nosi sva roba koji su proizveli građani Srbije, najvećim delom od domaćih sirovina, i na teritoriji Srbije. To znači da nije važno čiji je to brend, sve dok je naš proizvod, zato što većina novca kojim je roba kupljena ostaje u zemlji.

Molim da mi ljudi koji se ne slazu, obrazloze zasto misle da je ovo domaci proizvod?

nema deda mraza

pre 9 godina

cek, kako to nije srpski?
znaci li to da i onaj tablet iz vesinog komtrejda nije srpski?

u srbiji ni ekser ne moze da se proizvede.
pa se vi posle becite kako ste najpametnija nacija.
naci jesmo ali nacija sigurno nismo

Marko

pre 9 godina

Srafciger industrija? Mada se slazem da je ponasanje drzave u najmanju ruku cudno. A za kadrove: pa nigde u svetu nema strucnog kadra za 200 evra, pa nema ni u Srbiji.

cale

pre 9 godina

@ (rt, 19.
a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA.
(rt, 19. april 2015 18:37)

Najbitniji je zdrav razum. ili razumevanje. tipican primer NErazumevanja ni sustine ni forme su kometari na ovu vest. IDEJA ima na hliljade a najpoznatiji su po tome vrli politicari.
da bi se u bilo cemu uspelo, pored pocetne ideje potrebno je mnogo stadiuma do realizacije, a kamoli do finalizacije. potrebna je dobra organizacija, planiranje, projektovanje, vodjstvo, optimizacija, liderstvo, upravljanje resursima .... itd itd.. Za bilo koji proizvod. Da je IKO od komentatora proveo u bilo kakvoj proizvodnji neko vreme znao bi barem delimicno o cemu govorim.

smederevac

pre 9 godina

Proizvođaču-SVAKA ČAST!
Državo-sram te bilo,po ko zna koji put!!!
Sve se vrti u krug-pa i ovaj"avion", prisetimo se tih "svetlih" primera,"dva puta godišnje u proseku" i NA KRAJU NIŠTA!
"SRBIJA,DRŽAVA KONSTATACIJA"!

Swedenonline

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem. 
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.
(Mare, 19. april 2015 09:59)

Imam svastiku koja u 45. pokusava da zavrsi fakultet koji donosi diplomu masters profesije koja je apsolutni subficit u Srbiji. Nezaposlena bez dana staza u struci ali je na budzetu, može da stazića za firmu besplatno a dobija 30.000 din mesecno! Ako zavrsi i kad zavrsi, neko drugi ce dobiti to radno mesto kao stazista.

Suludo, kod vas ne postoji sprega tržišta rada i školstva! Da postoji nebi ona kao subficitarni kadar mogla na budžet!

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!

goran

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!

Laki

pre 9 godina

(Gulamfer, 19. april 2015 14:47)

Kolega, tacno je da je krilo prilicno jednostavno, ali valjda se tako moralo s obzirom na kadrovsko-tehnoloski nivo proizvodjaca. Mene mnogo vise cudi sta se napravilo s avionom Lasta 95, koga je projektovao VTI a proizvela Utva (inace obe ustanove su u raspadu, ali su i takve valjda pojam za ove Kraljevcane). Lasta je uspela da ima laminarno krilo sa oplatom iz koje strce zakivci, e to se zove promasaj.

Igor

pre 9 godina

@(srbin, 19. april 2015 09:39)

Vidi se da si do sada radio samo za platu, bez nekog veceg razmisljanja odakle se placa ta plata. To sto ti pricas je moguce samo ako ta firma ima radnike dobrovoljce, ako nemaju troskove proizvodnje, ako nemaju drzavu (ovo je najgore) koja im dise za vratom...
Evo recimo proste racunice, 15 aviona godisnje, to mu dodje nesto malo vise od 1 mesecno. Avion kosta nesto preko 30.000e a od tih para treba da se plati materijal (recimo 10-15k), 16 radnika (minimalac sa doprinosima iznosi 5000e a nemaju svi minimalac, znaci 7-8k), prostor u kome rade, rezija, svi porezi i ostale gluposti prema drzavi. Sta mislis koliko sve to kosta i koliko od tih 30000 moze da ostane za novo ulaganje?
Druga stvar, kao sto covek u tekstu kaze, nema obrtnih sredstava, a to uglavnom znaci da moze da napravi 1, eventualno 2 aviona i dok ih ne proda, tj. naplati on treci ne moze da pravi. E moj srbine, srbin si samo iz fotelje i za tastaturom.
Treca stvar, firmin promet je 2013 godine u odnosu na 2012 godinu uvecan tacno 30%, sto nije malo. Za 2014 je rast verovatno i veci ali jos nemam taj podatak. Vlasnik se jede od muke sto zna da moze da proda i napravi jos ali jednostavno nema para da to realizuje.

export-import

pre 9 godina

Veoma se dugo bavim proizvodnhon i izvozom.Za kopletan posao VODJA TIMA MORA DA POSEDUJE SIRINU.Odnos sa bankama zahteva nesto vise od INZINJERSKOG ZNANJA.Firma koja sve radi uredno/porez,carinu,doprinose,Placanjaprema datumu valute itd,nemaju PROBLEM SA BANKAMA.Sta vise banke se otimaju o takve firme.

Doktor

pre 9 godina

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 19. april 2015 19:53)

U državi postoji 4 mašinska fakulteta, makar 50 diplomiranih aeroinženjera godišnje, nego gospodinu nisu dovonljno dobri

milan

pre 9 godina

e moram da napisem par reci staje izaslo nekd bar pricajumi moji neki tam 60tih radio na Umci pa kakoje isao kuci bre u Sarbane na interneu kad se pogleda daleko brate recemi majka 60tih isao jos cira do Lajkovca i obicno sveje se peske islo gde danasnji covek ni da zamisli da Umka-Sarbane nemoguce velim ma nelupaj uUmka-Brgule stacija i peske joooooooj a danas nas komsijski prijesednik nosi sat Rolex moze tri aviona da kupi i nemora svoj narod mucit i grdne pare u beton preko brda nek to da ovom u Kraljevu nek im posalje avione!!!kakvoje danas vreme izaslo

Trixter

pre 9 godina

Lepo je sto neko pokusava da nesto radi u Srbiji, ali ovo ne moze da se podvede kao domaci proizvod u punom smislu te reci jer je samo rad nas, sve ostalo nije. Motor, komandna tabla, navigacija, materijal za oplatu, sve je iz uvoza. U firmi naravno kompjuteri su iz uvoza, verovatno sav softver, pa cak i papir za stampac. Toliko o tome koliko su nasi proizvodi domaci. U hali su masine sve strane, osim mozda nesto starog elektricnog rucnog alata, parati za zavarivanje, cak i elektrode, sve strano. Ono sto cini nas prozvod eventualno konkurentnim jeste i jos jedan niz godina ce biti samo jeftini rad. Kad i ako uspemo da zatvorimo proizvodne procesem mociceom da pricamo o domacimm proizvodima, gde jedan komplikovaniji proizvod uposljava vise firmi, nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Sto se dostupnog kadra tice, plan drzave mora biti da skolstvo prati privredu i da slusa sta privreda govori. Privreda vuce napred, a ostali su tu da podrze privredu jer samo privreda i izvoz pune realnim sredstvima budzet i od njih zivi cela drzava. Tako funkcionisu zdrave ekonomije.

neko

pre 9 godina

Pokazite porudzbine za 50 aviona i lako cete naci finansiranje. Vi trazite partnera u poslu koji preuzima rizik i daje sredstva, a ne ucestvuje u dobiti? Unapredite prodaju i vratite se na prvu recenicu ovog komentara. Pozdrav.

Boban

pre 9 godina

Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?
(Miha, 19. april 2015 18:42)
AMAN, el razume ovde neko razliku izmedju SVI MATERIJALI i SVI DELOVI???? Vi ne da niste pismeni, vi vise niste ni usmeni!!!

sumorni

pre 9 godina

Izgleda da neko ima potpuno pogrešnnu percepciju pojma "domaći proizvod".

I što je još gore, uopšte nije usamljen u tome.

Kakav je to "domaći proizvod" ako se sav materijal za njega uvozi??

Lala iz Banata

pre 9 godina

"Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod..."

'Ajd' za ovo "istako", to na dušu novinaru, ali imam za Matića pitanje: a čiji je proizvod - motor? I koliko on, procentualno, čini cenu aviona?
Trt!

Mare

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem.
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sve se uvozi, a potpuno je domaci proizvod? Na sta se tacno misli kad se kaze da je potpuno domaci proizvod? Da se sklapa kod nas ili da su svi delovi proizvedeni kod nas?

goran

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!

milan

pre 9 godina

e moram da napisem par reci staje izaslo nekd bar pricajumi moji neki tam 60tih radio na Umci pa kakoje isao kuci bre u Sarbane na interneu kad se pogleda daleko brate recemi majka 60tih isao jos cira do Lajkovca i obicno sveje se peske islo gde danasnji covek ni da zamisli da Umka-Sarbane nemoguce velim ma nelupaj uUmka-Brgule stacija i peske joooooooj a danas nas komsijski prijesednik nosi sat Rolex moze tri aviona da kupi i nemora svoj narod mucit i grdne pare u beton preko brda nek to da ovom u Kraljevu nek im posalje avione!!!kakvoje danas vreme izaslo

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posto vidim da me neki ovde nisu razumeli. Pogledajte definiciju domaceg proizvoda:
Domaći proizvod podrazumeva svu robu proizvedenu u Srbiji, u čijoj proizvodnji vrednost uvoznih sirovina i repromaterijala ne prelazi polovinu fabričke vrednosti proizvoda; odnosno u najvećem broju slučajeva 30% iznosa maloprodajne cene.
Bitno je pojasniti da oznaku «domaćeg proizvoda» može da nosi sva roba koji su proizveli građani Srbije, najvećim delom od domaćih sirovina, i na teritoriji Srbije. To znači da nije važno čiji je to brend, sve dok je naš proizvod, zato što većina novca kojim je roba kupljena ostaje u zemlji.

Molim da mi ljudi koji se ne slazu, obrazloze zasto misle da je ovo domaci proizvod?

ugrozena vrsta

pre 9 godina

ti isti zapadnjaci su pravili i prave ovu situaciju u Srbiji! teraju tebe kao i sve ostale sposobnije gradjane da bezite iz ove zemlje! a u Srbiji treba da ostanu samo oni sa kupljenim diplomama i zemljoradnici! jos ako nas nateraju da brojimo samo do 100.. kao sto su nacisti imali plan za Slovene!

Ex sns

pre 9 godina

Taj covek je jedino pogresio sto je svoj business locirao u Srbiji i to u KV koje je 300 km daleko od Bgd. Da ima pogon u bilo kojoj drzavi Eu ili Usa danas bi bio milioner.

Trixter

pre 9 godina

Lepo je sto neko pokusava da nesto radi u Srbiji, ali ovo ne moze da se podvede kao domaci proizvod u punom smislu te reci jer je samo rad nas, sve ostalo nije. Motor, komandna tabla, navigacija, materijal za oplatu, sve je iz uvoza. U firmi naravno kompjuteri su iz uvoza, verovatno sav softver, pa cak i papir za stampac. Toliko o tome koliko su nasi proizvodi domaci. U hali su masine sve strane, osim mozda nesto starog elektricnog rucnog alata, parati za zavarivanje, cak i elektrode, sve strano. Ono sto cini nas prozvod eventualno konkurentnim jeste i jos jedan niz godina ce biti samo jeftini rad. Kad i ako uspemo da zatvorimo proizvodne procesem mociceom da pricamo o domacimm proizvodima, gde jedan komplikovaniji proizvod uposljava vise firmi, nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Sto se dostupnog kadra tice, plan drzave mora biti da skolstvo prati privredu i da slusa sta privreda govori. Privreda vuce napred, a ostali su tu da podrze privredu jer samo privreda i izvoz pune realnim sredstvima budzet i od njih zivi cela drzava. Tako funkcionisu zdrave ekonomije.

nema deda mraza

pre 9 godina

cek, kako to nije srpski?
znaci li to da i onaj tablet iz vesinog komtrejda nije srpski?

u srbiji ni ekser ne moze da se proizvede.
pa se vi posle becite kako ste najpametnija nacija.
naci jesmo ali nacija sigurno nismo

Marko

pre 9 godina

Srafciger industrija? Mada se slazem da je ponasanje drzave u najmanju ruku cudno. A za kadrove: pa nigde u svetu nema strucnog kadra za 200 evra, pa nema ni u Srbiji.

Морава и брда

pre 9 godina

Свака теби част Милораде, људино, Сила си!

Овакве фирме држава Србија мора да помогне а не странце!
Од авиокомпаније "Аеро-Ист Европа" нека држава и државне фирме купе неки авион , за специјалне потребе.

Имамо огромну модерну фабрику УТВА у Панчеву, имамо престижни Институт ВТИ-Жарково, имамо памет ,имамо све ,али немамо воље, памети, организације,... а пакости до неба? Докле бре!

Имамо огромне профитерске Државне Србске фирме :
-СМАТСА( улаже у Тиватски аеродром?, имају нов авион за калибражу и сашавање мпацијената из Црне Горе за ВМА, о нашем трошку), нека купе спасилачке хеликоптере и авионе за Државу/Народ Србије!
-ЕПС, профит а не зна се где троше?
-ЕМС, профит имају...
-Телеком Србија, имају профит, нека мало помогну...
-...

Пропадамо од себичности и злобе, гушимо добре бизнисмене, а јајаре цветају на сваком ћошку?

Pedja

pre 9 godina

Koliko se secam ovo je drugi put da covek javno iznosti probleme a da niko ne reaguje. Bitno je da ce da se grade beskorisni mostovi, da se grckoj firmi koja ne radi uplati jos 10 mil evra, da se uzimaju krediti za plate i penzije.. a da se ulaze u proizvodnju, ne, to ova vlast ne zna niti je zanima, jer joj je jedini cilj da unisti i ponizi Srbiju. KOliko vidim jaka Srbija nije nikome u interesu pocev od nasih politicara, preko mmf do eu. Jadni smo mi sa ovakvim otpadom na celu drzave.

Miha

pre 9 godina

Početak teksta: "Matić je za novi broj magazina "Biznis i finansije" istako da je to potpuno domaći proizvod"
Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?

Amerikanac

pre 9 godina

@Neko is mase to je potpuno nebitno. Kada se kaze 100% domaci, onda se gleda da li su svi delovi napravljeni ovde, a ne odakle su uvezene sirovine.

zapadna diktatura

pre 9 godina

Da si neka nemacka firma dobio bi odavno suvnenciju u milionima eura a ovako posto si srbin u srbiji dobices samo zilion uplatnica da uplatis drzavi

dudu

pre 9 godina

Za pametnjakovice komentatore koji se pitaju da li je domaci proizvod, neka prvo zapitaju sebe, da li su ikada u zivotu barem jedan ekser zakucali (pravilno da se ne iskrivi), od toliko zlobnika ne moze vise da se dise. Svaki od vas neka napravi barem
funkcionalnu FRULU za sviranje. pa onda kazite nekom nesto. frulu napravite jer je to mogao svaki cobanin da napravi pre 50 godina. pa se onda javite.

Android 17

pre 9 godina

Ja bih ovo vozio pre nego kola, samo da imam odakle sa poletim i sletim. Pa da vidim kako bi ga Parking servis oterao ako se parkiram nepropisno. :-D

Ono kad ministar nije dobar

pre 9 godina

ZAŠTO MINISTARSTVO I VLADA NE POMOGNU OVOG ČOVEKA?
(damir, 19. april 2015 09:57)

Hoće, čim krene prodaja 'mercedesovih' autobusa...

brasa

pre 9 godina

(Бојан Илић - Mladen Mladenovic, 19. april 2015 09:54) naravno da je domaci jer je konstrusan i proizveden ovde, ko da mu pravi motor ovde il instrumente, navigaciju, radio vezu, alo bre nekad se nesto i pravilo al sad vise nista neradi, nekad su se u ovoj zemlji radili delovi za boinge, helikoptere, katapult sedista, precizna mehanika, radili smo za opela i mercedesa, a onda rekose to ce pod privatnikom procvetati i sta bi...mrak

MasteriX

pre 9 godina

Cuj ove strucnjake, nije domaci proizvod. Kako nije kad se pravi kod nas? Sklapa se u nasoj fabrici, nasi ljudi ga rade, alo. Jos ga zezaju i banke, drzava. Tako je to u stvarnosti, pravis avione a zezaju te oni sto ni cedevitu sami ne mute...

export-import

pre 9 godina

Veoma se dugo bavim proizvodnhon i izvozom.Za kopletan posao VODJA TIMA MORA DA POSEDUJE SIRINU.Odnos sa bankama zahteva nesto vise od INZINJERSKOG ZNANJA.Firma koja sve radi uredno/porez,carinu,doprinose,Placanjaprema datumu valute itd,nemaju PROBLEM SA BANKAMA.Sta vise banke se otimaju o takve firme.

nikola

pre 9 godina

a inace za skolu u vrscu kupljeni avioni iz amerike a imamo isti kvalitet po nizoj ceni kod nas, klasican primer sistematskog unistavanja bilo kakvog normalnog posla u srbiji dok se promovisu tamo neke fantomske firme i slivaju pare gubitasima...

poljak

pre 9 godina

Ne uvoze se sirovine vec gotovi proizvodi potrebni za avion, tipa motor (koji je ujedno i najskuplji), merni instrumenti, navigacija... bukvalno sve. Kod nas se samo sklapa, nazalost. Kako god, dobro je i to, a njemu svaka cast za ideju i postignut uspeh.

Gulamfer

pre 9 godina

O cemu ljudi vi raspravljate da li je nas ili nije nas. Kakve to veze ima? Nas projekat vidi se po specifikacijama, delovi koji moraju da se uvezu, uvoze se, koji ne moraju ne uvoze se. Avion je po perfomansama jako dobar http://aeroeast.net/pdf/TehKart450C.pdf

Moja mala zamerka, ali razumem zasto je to tako uradjeno, je prilicno aerodinamicki konzervativno krilo sa NACA5417 duz razmaha. Moglo bi da se dobije do 10% bolje perfomanse sa malo agresivnijim krilom sa evolutivnim aeroprofilom, ali tu je problem sa finansijama koje onda znatno skacu oko ispitivanja i izrade, tako da je uopste gledano avion odlican. Pitanje je koliko moze da bude isplativ, jer prosto receno dolazi iz Srbije, a svi koji su u ovoj profesiji, iako nas cene kao strucnjake, iako radimo na mnogim projektima sirom sveta, kupci vise vole da vide Made in USA ili Germany. To je tako i treba puno vremena da se promeni, ako uopste moze da se promeni. Recimo, da se SILA pravi u Nemackoj, sve sa ovim ljudima koji tu rade i istim projektom, da sve kompletno samo teleportujes tamo, prodavali bi 10x vise aviona.

Laki

pre 9 godina

(Gulamfer, 19. april 2015 14:47)

Kolega, tacno je da je krilo prilicno jednostavno, ali valjda se tako moralo s obzirom na kadrovsko-tehnoloski nivo proizvodjaca. Mene mnogo vise cudi sta se napravilo s avionom Lasta 95, koga je projektovao VTI a proizvela Utva (inace obe ustanove su u raspadu, ali su i takve valjda pojam za ove Kraljevcane). Lasta je uspela da ima laminarno krilo sa oplatom iz koje strce zakivci, e to se zove promasaj.

rt

pre 9 godina

Cuj ove cije su sirovine, motori? Pa vidi se da nemate pojma, nijedan proizvod danas nije homogen a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA. Danas je ideja najbitnija a metal, drvo ostaju to dok ih neko svojom idejom ne napravi u nesto. Mislite da je lako isprojektovati, pa cak i kopirati avion, naci odgovarajuc motor, prenos, grdno se varate...

xyz

pre 9 godina

"najveći problem za njegovu kompaniju što su obrtna sredstva, neophodna da bi malo preduzeće opstalo na tržištu, praktično nedostupna u Srbiji."

U isto vreme vlast poklanja 23 000 evra po zaposlenom nemackom Boshu za fabriku u Indjiji, iako Bosh ima promet od 50 milijardi evra godisnje.
U isto vreme vlast uzima od nasih firmi pa to poklanja Boshu.

"Bankarske pozajmice za male firme su izuzetno skupe"
U Sosijete Zeneral banci kamata kad ulozis evre je 1% na godisnjem nivou.
U Sosijete Zeneral banci kamata kad uzmes kredit u evrima je 21% na godisnjem nivou!
Tako je i u svim drugim blistavim proevropskim bankama.
Nije to moguce bez dozvole vlasti.
Ista ta vlast 15 godina prica o "reformama"

Koje crne "reforme", to je deranje nama koze s ledja, i poklanjanje tih para onima koji ionako ne znaju sta ce s parama.

Swedenonline

pre 9 godina

Za skupo finansiranje proizvodnje od strane banaka se slazem, nema sta da se kaze, ali za nekvalifikovanu radnu snagu se, sto se kaze, apsolutno ne slazem. 
Nije da je nema, nego je nema za 200e mesecno.
(Mare, 19. april 2015 09:59)

Imam svastiku koja u 45. pokusava da zavrsi fakultet koji donosi diplomu masters profesije koja je apsolutni subficit u Srbiji. Nezaposlena bez dana staza u struci ali je na budzetu, može da stazića za firmu besplatno a dobija 30.000 din mesecno! Ako zavrsi i kad zavrsi, neko drugi ce dobiti to radno mesto kao stazista.

Suludo, kod vas ne postoji sprega tržišta rada i školstva! Da postoji nebi ona kao subficitarni kadar mogla na budžet!

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!

Gulamfer

pre 9 godina

@Laki

Imao prilike da radim na Lasti II. Bas na krilu, posto sam aerodinamicar i sada radim za dve americke kompanije isti posao. Bila komendija sa VTI, poslali nam projekat i kada ga uradimo u CATIA, dobijamo ondulirano krilo. Dodju do mene, ja im odmah kazem da nisu dobro proracunali vitoperenje, oni ga progresirali po uglu umesto po proizvodu lokalnog ugla vitoperenja i duzine tetive aerprofila na tom mestu. Dobro me ne izljubili, dok im nisam rekao da im sada treba novi aerodinamicki proracun. Sto se tice laminarnog krila. To sto si rekao je apsolutno tacno. Necu da pominjem imena generala i direktora UTVE, ali dole u hangaru sam ih uhvatio za ruku i vukao po povrsini krila da osete glave zakivaka. Cak je bio pored neki Piper Warrior koga majstori u UTVI nesto popravljali. Vukao im ruki i preko te povrsine da osete da nema zakivaka. I veoma burno im objasnio da nema nista od cuvanja laminarnosti granicnog sloja sa takvim zakivcima. Sve za dzabe. Digo ruke i rekao da kupe 4 kile farbe da staru utvu prefarbaju i eto im novi avion. Oni shvatili ozbiljno i dugo se po televiziji vukla neka crvena utva-75 koju su proglasili za 95. A dotle je islo, kada sef razvoja u UTVI (pred generalima iz VTI) nije znao sta je turboprop (stigao zahtev od amerikanaca da im dostavimo ponudu za transportni avion), na kolegijumu je sve ubedjivao da je turboprop mlazni motor, odnosno jet i da nema elisu. Tada sam mu svasta rekao, ustao i otisao zavek iz domace politikantske avio industrije.

Doktor

pre 9 godina

Tako da, lik je u pravu, ne treba mu ni pekar ni apoteka, sta njemu treba ti i ne znaš!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 19. april 2015 19:53)

U državi postoji 4 mašinska fakulteta, makar 50 diplomiranih aeroinženjera godišnje, nego gospodinu nisu dovonljno dobri

neko

pre 9 godina

Pokazite porudzbine za 50 aviona i lako cete naci finansiranje. Vi trazite partnera u poslu koji preuzima rizik i daje sredstva, a ne ucestvuje u dobiti? Unapredite prodaju i vratite se na prvu recenicu ovog komentara. Pozdrav.

cacanin

pre 9 godina

Amiga u Kraljevu je takodje u velikim problemima, a daleko veca firma! Grad bez ikakve perspektive! A ovaj ima fakultet na 500 metara od njega, nije se ni potrudio da otkrije kvalitetne kadrove, a ima ih!
(goran, 19. april 2015 16:01)

Toj istoj Amigi je odgovaralo kad se vlasnik talio sa Ilicem i po Cacku gradio sta je hteo, konstrukcije za semafore na kruznom putu kao da je hala, klupe na setalistu 200+€ po komadu...

otac Makarije

pre 9 godina

Kraljevacki avion je vise domaci nego kragujevacki FIAT 500L. Medjutim, kraljevacki avion nije imao nikakvu subvenciju od drzave Srbije, a nije ni kostao gradjane Srbije, za razliku od kragujevackog FAS-a.

Kraljevacki proizvod je ptre neku godinu dobio nagradu od SIEPA (za najbolji izvozni proizvod), u vidu bespovratnih sredstava, ali kraljevackoj firmi, kao ni mnogim drugima, ni jedna "banka" u Srbiji nije htela da izadje u susret i izda garanciju, pa su ostale bez ovih sredstava. Toliko o pomoci drzave i dokaz prazne price SVAKE vlasti u Srbiji.

G. Milorad je pravi entuzijasta i lokal-patriota, inace bi svaki drugi poslao Srbiju u 3PM i otisao na Zapad, gde bi bio i pozeljan i prepoznat i cenjen.

radomir

pre 9 godina

Svarno smo cudni ljudi, i neretko zluradi. Napravio covek ozbiljan proizvod, u ovoj nasoj budjavoj drzavi, a stotinu hijena bi odmah da ga izvredja, nadje mane, ocerupa...Za pocetak, on nesto PROIZVODI! Ne mulja, ne krade, ne grebe se... I da su svi tako pametni pa da uvoze jeftine sirovine a da izvoze gotove, skuplje proizvode, gde bi nam kraj bio?

smederevac

pre 9 godina

Proizvođaču-SVAKA ČAST!
Državo-sram te bilo,po ko zna koji put!!!
Sve se vrti u krug-pa i ovaj"avion", prisetimo se tih "svetlih" primera,"dva puta godišnje u proseku" i NA KRAJU NIŠTA!
"SRBIJA,DRŽAVA KONSTATACIJA"!

Igor

pre 9 godina

@(srbin, 19. april 2015 09:39)

Vidi se da si do sada radio samo za platu, bez nekog veceg razmisljanja odakle se placa ta plata. To sto ti pricas je moguce samo ako ta firma ima radnike dobrovoljce, ako nemaju troskove proizvodnje, ako nemaju drzavu (ovo je najgore) koja im dise za vratom...
Evo recimo proste racunice, 15 aviona godisnje, to mu dodje nesto malo vise od 1 mesecno. Avion kosta nesto preko 30.000e a od tih para treba da se plati materijal (recimo 10-15k), 16 radnika (minimalac sa doprinosima iznosi 5000e a nemaju svi minimalac, znaci 7-8k), prostor u kome rade, rezija, svi porezi i ostale gluposti prema drzavi. Sta mislis koliko sve to kosta i koliko od tih 30000 moze da ostane za novo ulaganje?
Druga stvar, kao sto covek u tekstu kaze, nema obrtnih sredstava, a to uglavnom znaci da moze da napravi 1, eventualno 2 aviona i dok ih ne proda, tj. naplati on treci ne moze da pravi. E moj srbine, srbin si samo iz fotelje i za tastaturom.
Treca stvar, firmin promet je 2013 godine u odnosu na 2012 godinu uvecan tacno 30%, sto nije malo. Za 2014 je rast verovatno i veci ali jos nemam taj podatak. Vlasnik se jede od muke sto zna da moze da proda i napravi jos ali jednostavno nema para da to realizuje.

cale

pre 9 godina

@ (rt, 19.
a najbitnija stvar oko jednog proizvoda je IDEJA.
(rt, 19. april 2015 18:37)

Najbitniji je zdrav razum. ili razumevanje. tipican primer NErazumevanja ni sustine ni forme su kometari na ovu vest. IDEJA ima na hliljade a najpoznatiji su po tome vrli politicari.
da bi se u bilo cemu uspelo, pored pocetne ideje potrebno je mnogo stadiuma do realizacije, a kamoli do finalizacije. potrebna je dobra organizacija, planiranje, projektovanje, vodjstvo, optimizacija, liderstvo, upravljanje resursima .... itd itd.. Za bilo koji proizvod. Da je IKO od komentatora proveo u bilo kakvoj proizvodnji neko vreme znao bi barem delimicno o cemu govorim.

rt

pre 9 godina

(cale, 19. april 2015 20:19)
Ideja-Invencija i Inovacija. Bitna stvar je, neko je to stavio na papir, napravio i doradio, zatim standardizovao i stavio na trznicu.
A ovde se ljudi bahcu sa sirovinama i s'cime vec ne. Motor sam video koji je i on je Rotax, koji je najcesca opcija za rekreativna vozila/letelice uopste. Tako da ne vidim koliko ce smetati nama Austrijski Rotax ako ne smeta Kanadskom BRP-u. A po komentarima bi trebao da bude iz Skale 55 da bi elem bio domaci. Bitna je stvar prodati finalni proizvod koji ce biti "Srpski", kao sto je i ideja bila srpska, a ovo ulazanje u detalj sta je cije, kako je, sa time je moderna industrija stala pre 20 godina kad su poceli da outsource-ju sve svoje poslove. Brend, podrska, kvalitet i finalni proizvod je sve sto treba imati, sve ostalo je nebitno. Dakle cale, ja sam iskoristio rec IDEJA, jer auditorijum ovde nikad nije imao nijednu, ali je znao svaku manu svakom proizvodu da nadje. Cinjenica da gospodin Matic ima gotov proizvod spreman za IZVOZ, a da nema podrsku nijednog dela vlasti ili cak nekog kreditora je porazavajuca slika nasih slika i prilika.

Boban

pre 9 godina

Dve rečenice kasnije: "Preduzeće sve materijale za izradu aviona uvozi, prvenstveno iz Evrope i SAD"
Znači onda se u Srbiji samo sklapa avion ili...?
(Miha, 19. april 2015 18:42)
AMAN, el razume ovde neko razliku izmedju SVI MATERIJALI i SVI DELOVI???? Vi ne da niste pismeni, vi vise niste ni usmeni!!!