Utorak, 31.03.2015.

14:10

"Jak dinar i kamate vode u bankrot"

Bez povećanja izvoza Srbija ne može izbeći bankrot, kaže Nikola Pavičić, koji smatra da nam treba nova ekonomska politika koja podržava proizvodnju za izvoz.

Izvor: Tanjug

"Jak dinar i kamate vode u bankrot" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

mile

pre 9 godina

Bravo za ovog čoveka, napokon neko da kaže suštinsku stvar, kako da nam bude ali stvarno bolje tj. da nam treba nova ekonomska politika koja podržava proizvodnju za izvoz.

lord of the bots

pre 9 godina

Zato sam ja studiro ekonomiju moji botovi, da vam pojasnim kako trzista funkcionisu, iako nisam dana proveo u privredi. Sa pravnog vakulteta direktno u stranku, a onda posle tri godine na vlasti krivim zute, a ovi crvene. Moj cv je prost, posle fakulteta, politicka stranka, nikad firma.

marko

pre 9 godina

Ja sam iz B.Palanke odakle je i gospodin Pavičić i poznajem ga.On jeste bio direktor Sintelona i mora se priznati uspešan.Ali ovo što priča ne pije vodu iz prostog razloga jer smo mi,Srbija,mala ekonomija,jako malo potrošako društvo i svako slabljenje dinara povlači automatski i povećanje cena.Mi nemamo firme domaće koje su male i zavise od domaće potrošnje.Nama trebaju ogromna ulaganja u nove tehnologije jer smo zaostali tehnološki 30 godina i više za mnogim evropskim firmama.Srbija je geografski i demofrafski jako mala i apsolutno samo kurs dinara nam ništa ne donosi.

milos

pre 9 godina

alo bre botovi, koliko vas to ima covece ? Koju god vest da otvorim samo vi komentarisete, da li stvarno toliko slepo verujete onom dramaturgu, ili ste se jednostavno prodali za pare ??? Pa ovo nema nigde, sram vas bilo, duse prodane.

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Produktivnost, nove tehnologije i kvalitetan proizvod vode u progres, a kada to nemate onda vam je kurs kriv i pokusavate preko toga da nadjete opravdanje za vase postojanje. Sta ce te vi da ponudite svetu sve i da je kurs 1000 din za 1 EUR?

z

pre 9 godina

Joj ovih botova da se smuci coveku. Sve u fazonu, ne moze sve za tako malo vremena. Pa koliko to treba vremena trenutnoj garnituri? Na vlasti su tri godine a ne tri dana. Efikasni su u stranackom zaposljavanju i uzimanju kredita a za sve ostalo im treba vreeeeemena, bar 30-40 godina. Set pravih zakona moze da se donese za par dana.

Dragan

pre 9 godina

Do kada cete da izvestavate sa ovakvih skupova i da citirate ljude koji nemaju elementarno znanje iz ekonomije?! Nikada niko nigde u svetu nije trajno povecao izvoz devalvacijom nacionalne valute. Kada bi tako nesto bilo moguce, Srbija kao drzava koja je u proteklih 30+ godina gotovo svakodnevno imala pad vrednosti nacionalne valute uz nekoliko denominacija danas bi bila izvozna velesila. Izvoz se povecava ulaganjem i primenom nove tehnologije, ekonomicnijom poslovanjem, unapredjenjem i prosirenjem proizvodnog programa, motivacijom zaposlenih, poboljsanjem kvaliteta, dizajna, trajnosti i pouzdanosti proizvoda, adekvatnim marketingom, itd. Dakle, za bolji spoljnotrgovinski bilans ovoj zemlji trebaju savremene dobro opremljene fabrike sa obucenim i motivisanim radnicima koje mogu da konkurisu svetskim kompanijama kao sto su Sony, Samsung, Hilti, Toyota, Nestle, HP, Intel, ... a ne devalvacija.

Vox populi

pre 9 godina

Gde su bili do sada ovi silni ekonomski stručnjaci. Kako ove prethodne nisu savetovali, nego je Srbija dovedena do prosjačkog štapa.

sasa

pre 9 godina

naš najatraktivniji izvozni produkt su mladi ljudi. sa povećanjem izvoza tih istih doći će do porasta deviznog priliva iz inostranstva i smanjenja deficita ;-). problem je rešen ;-).

$

pre 9 godina

Ima jedna knjiga, košta 1500 dingera, a zove se Javne finansije. Zatim tu je i Monetarna politika, Osnovi ekonomije, Investicije... ni jedna nije preko 3000!!! Znanje nije skupo, ne znanje je skupo!

amanvise

pre 9 godina

Nema nikakvog vodjenja "uvozne politike". Sve sto se uveze trazi trziste,a ono sto se izveze je potraznja stranih trzista od domacih proizvodjaca. Ne moze se tu voditi bilo kakva politika. Uvoznici placaju visoke carine i PDV koji idu direktno u budzet R.Srbije,nema tu nicega loseg. Izvoznici ne placaju ni carine ni PDV,ako niste znali,ali doprinose prilivu deviza u zemlju sto je takodje neophodno. Ali ni te carine ni PDV ova drzava nece naplatiti,posto recimo Ministarstvo plojoprivrede/Uprava za veterinu ne izdaje neophodne dozvole(Resenja) za uvoz hrane zivotinjskog porekla koja podlezu kontroli na granici prilikom uvoza. Time se troskovi uvoznika enormno uvecavaju ,jer placaju visoke sume za skladistenje placenih proizvoda u inostranstvu cekajuci dozvole koje Uprava za veterinu ne izdaje ni za 30 dana od podnetog zahteva sto je zakonska obaveza. Taksa za jedno takvo Resenje je 6950 dinara! Nesto slutim da je razlog u tome sto oni koji rade na izdavanju ovih resenja nemaju ni 35.000 platu,nema ih vise od 10 zaposlenih na tim poslovima,a odrade preko 1000 resenja mesecno sto iznosi 7 miliona dinara od takse koja se placa. Ako bi se samo cetvrtina prihoda od takse koristila za plate radnika ministarstva koji izdaju ova resenja imali bi plate oko 140.000 dinara. Kome idu ove takse? I kada ce Ministarstvo poljoprivrede da "proradi" ponovo? Sada navodno blokirani sede i ne rade nista zbog "pada sistema",a drzava gubi milione eura svaki dan od NE naplate carina i PDVa.

Logicno

pre 9 godina

Ljudi, mi sve radimo kao sto igramo fudbal ! Videli ste preksinoc ! Ako je to tako, a jeste, da li stvarno mislite da su nam plate male ?

bojan

pre 9 godina

evo mene drzava onemogucava da izvozim trazeci od mene da obelezim sve proizvode svojim zigom...nijedan stranac nece da kupi moj proizvod na veliko ako je obelezen mojim zigom i odlazice u bosnu da kupi isto to skuplje bez takvog ziga posto se u bosni takva roba zigose samo kada SE FAKTURISE DOMACEM KUPCU(kada kazem stranac mislim na okolinu koja se bavi istim poslom u okruzenju)...kod nas si u obavezi da zigoses svu robu neku i sa dva ziga...postoji u zakonu fora da roba za izvoz ne mora da se zigose ali odakle ja mogu znati sta ce stranac da kupi kod mene...sta ako mu se svidi bas roba koju sam zigosao,a ne svidi ona za izvoz...ovde su u pitanju hiljade i hiljade razlicitih artikala dezena boja...nemamo samo jedan komad pa da kazemo e sto kila za izvoz 50kila za srbiji...

Matematika

pre 9 godina

Moze se reci da drzava Srbija ima slicni ekonomski balans kao jedan stanovnik Srbije. Zaradi mesecno 300 evra a potrosi 500
Interesantno !

"Ekonomista"

pre 9 godina

Ljudi, vi morate da shvatite da nije poenta samo u tome sto ce dinar oslabiti nego je vise poenta da kamatne stope moraju da se snize. Jedini nacin da se to uradi je da NBS ima svoju monetarnu politiku (koju nema jer je dinar vezan za evro).
Kada bismo imali svoju mon. pol. ne samo da bi bili konkurentiji zbog slabijeg dinara, nego bi kompanije u Srbiji mogle da uzmu jeftinije kredite nakon cega bi usledio ekonomski rast.
Jedini problem sa ovim je sto je to politicki neodrzivo, i nijedan politicar ne bi doneo takvu odluku jer bi dovelo do njegovog kraja. Ljudim i ovako sklapaju kraj sa krajem tako da bi slabljenje dinara verovatno bila kap koji bi prelila casu.

Natasa

pre 9 godina

Jasno je da se neke stvari moraju menjati u drzavi, i toga je svesna Vlada, ali nakon prethodnih godina unistavanja, za ove promene treba vremena.

alienware

pre 9 godina

Prvo treba zabraniti stednju u devizama,samo u dinarima ,smanjiti kamatne stope i zabraniti indeksiranje u valutama za kredite.A onda uvesti poreze za uvoznu robu.Povecati cene otkupa kroz subvencije proizvoda prilikom prodaje od strane poljuprivrednika ne na osnovu hetara zemlje,onda dati 100,000 dinara svakoj domaj firmi za novo zaposlenje umesto sadanjih 10,000 evra strnim kompanijama.A to je samo za pocetak.

Jance

pre 9 godina

Kad penzioneri daju savete , onda to izgleda ovako. Srbiji trebaju investicije , oporavak preduzeca , sto ce uticati na proizvodnju , a samim tim i smanjenje deficita u spoljnotrgovinskom bilansu.

naca

pre 9 godina

Lako je pametovati ali samtram da je prvo potrebno realno sagledati situaciju.Godinama u Srbiji nije vodjena dobra ekonomska politika,privreda je unistena,mnoga preduzeca zatvorena...Toga je svesna ova vlada,zato i pokusava da ozivi privredu,da neka preduzeca postavi na noge,da pospesi proizvodnju jer jedino ako se nesto proizvede moze i da se izveze.

Takki

pre 9 godina

Kada bi prestali za pocetak da trcimo za svakakvim glupostima koje nose neke strane etikete i okrenuli se domacim proizvodima koji su daleko bolji i originalniji krenulo bi nam na bolje vec za mesec dana. Nasi proizvodjaci na zalost nemaju para za reklamiranje i zato ostaju nevidljivi. Nase nazovi zvezde bi mogle umesto laznih Gucci modela da nose originalne domace proizvode i time pokazu koliko vole Srbiju u koju se kunu, a i narod bi ih vise cenio.

Stojan

pre 9 godina

Obzirom da su sankcije, bombardovanje i prethodne Vlade unistile privredu u Srbiji i zatvorile mnoga velika proizvodna preduzeca i da je sve to trajalo godinama, sada je nerealno ocekivati da se sve to promeni i popravi za kratak period.

tačka

pre 9 godina

Jak dinar u Srbiji jewdino ne odgovara mešetarima koji sebe nazivaju kakvim takvim proizvođačima, a ustvari to su neradini koji na jeftinom dinaru za malo truda se enorno bogate. To više neće moći da prođe.

T Simovic

pre 9 godina

Porast izvoza srpske robe nije moguć bez pronalaženja novih tržišta. Mislim da povećanje izvoza u zemlje EU i Rusiju nije moguće, bez investicija u nove tehnologije za šta treba imati slobodan kapital i vreme. Kraktoročno šansa je u izvozu naših roba na afrička i azijska tražišta. Mogli bi da izvozimo u mnogoljudne zemlje, koje su nam tradicionalno naklonjenje kao što su: Alžir, Egipat, Indija, Burma i Vijetnam.

kaja

pre 9 godina

Veliki strucnjaci!Kad je Srbiji stvarno trebala pomoc nigde ih nije bilo.Sad kad se krecemo ka boljem zivotu oni pricaju o bankrotu!Naopako!

Mr. Zelenkada

pre 9 godina

Mogu da razumem da je uvoz zasnovan na podsticanju uvozno supstitutivnih delatnosti, pa da se dinar merama monetarne politike drži na precenjenom nivou dok se ne razviju izvozno strateške grane,,,ovako uvozom za ličnu a ne investicionu potrošnju, samo se ulazi u spiralu spoljnog duga. To stanje je bezizlazno, slično kvantitativnim olakšicama koje se rade kod “jakih” valuta, s tim što su naše poluge odugovlačenja takvog stanja ograničene, i naziru se probijanjem skromnog plafona zaduživanja. Divestment u vođenju monetarne politike o kome se piše je solucija, step by step.

Miroslav Toskic

pre 9 godina

Dok ovu drzavu budu vodili socijalisti,bivsi radikalii(sns)i poneki julovci, a svi oni su vec "vidjeni u svom ne znanju" i dokle god plate u javnom sektoru budu visoke, a kod privatnika minimalac 21 500din NIKADA,NIKADA nece biti bolje!!!!!! Kako da prezivimo sa tolikim minimalcem a guvernerka banke 500 000 din platu, Bajatovic 1000 000, i njima slicni!!!!!???????? Ako je kriza u zemlji i mere stdnje, predcenik drzave Srbije treba da ima platu 100 000 a svi ostali u javnom sektoru ispod toga??? I ovi svi da vrate sto su pokrali od drzave, i eto nama para i ne bi nam trebali ni krediti ni MMF niti bilo ko!!!!!! To je cela matematika???? pre neko vece VULIN na dnevniku prica bajku, slusajuci ga za trenutak sam pomislio da zivimo u Swajcarskoj...ali to je samo bajka, zivimo u Srbiji, i dok su on i ovi sa njim na vlasti i Albanija ce da nam bude bajka....pozz za sve

Biljana

pre 9 godina

Treba uciniti i uraditi sve da se poboljsa ekonomija i da se ne dodje do bankrota, ljudi koji su strucni neka dobro odrade posao...

cica

pre 9 godina

Savetnici,ili kako da ih nazovem?Ljudi koji bi se verovatno radovali bankrotstvu Srbije!Ne moraju da se brinu dok je nama Vucica i njegove Vlade mi mozemo da budemo mirni.

DejanM

pre 9 godina

Svako od ovih vlasnika velikih firmi naginje na svoju vodenicu,jedan bi da stampa novac,drugi da uvede evro. Bas njih briga za ekonomiju zemlje,oni gledaju svoju korist.

cikaMiki

pre 9 godina

Dobro kaze. Imam utisak da tako misle i razumni gradjani. Za tako proste st ari ne treba biti ekspert vec samo posten sto nekima nije tesko. Drugo pitanje je kako to postici, koji je redosled koraka... Mada, za strucne i postene ni to ne bi trebalo biti problem.

lolita

pre 9 godina

Srbija krene napred,odmah se nadju briznici sa zakljuckom da to nije dobro i da ce da bankrotira.Gde su bili da upozoravaju na bankrot dok nas je vodio DS.

Zemunka

pre 9 godina

Prosla godina je bila losa zbog silnih vremenskih nepogoda, ali ova godina obecava i trebalo bi da se poveca izvoz nasih prirodnih bogatstava

666

pre 9 godina

"Ne da se usranom do potoka stici" poslovica. Tako ni nama EU nikada nece dozvoliti da se razvijemo. Sto dalje od zajednice u kojoj si svojevoljno rob, i to pod uslovima koje svesno prihvatas od robovlasnika. Pod hitno zavesri radnicku diktaturu i otvoreno komunisticki... vratiti stvari na svoje mesto.

ZNBg

pre 9 godina

Kada su nakon II Sv rata počeli sa obnovom i reformom svoje uništene i propale zemlje i njene privrede, Japanci su lansirali 1 jednostavnu parolu:
"Izvoziti ili umreti."
U tome je suština stvari. Od 1945 pa sve do danas prvo Jugoslavija pa onda i Srbija stalno beleže deficit i stalno se zadužuju da bi ga pokrili. U zadnjih 25 godina situacija je sve gora zahvaljujući idiotskoj politici SPS-a tokom 90-tih, "ničim izazvanim sankcijama", bombardovanju, pljačkaškoj privatizaciji, negovanju tajkuna i njihovih monopola, ogromnom partijskom zapošljavanju,...(nastavite sami dalje).
I onda još stigoše naprednjaci da sve ekspresno dokusure.

to je to...

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...
(ekonomista, 31. mart 2015 16:37)
Samo niste objasnili kako cemo dobiti izvozno orijentisanu privredu sa ovim kursem!!Ovde narod ne shvata,da bi nam bilo bolje mora nam prvo biti gore.Jer,na drzavnim jaslama radi 780.000 ljudi od cega je visak najmanje 450.000 zaposlenih.Na zalost mi moramo u bankrot, jer nema drugog nacina da se ovaj brlog rasturi(lazni eksperti,lazne diplome,lazni radnici,lazni direktori,lazni sindikati,lazni penzioneri,sve prevara do prevare).Umesto da se taj novac koji se baca na plate ovih foliranata ulaze u poljoprivredno-prehrambeno-preradjivacki kompleks koji jedini ima realnu sansu na svetskom trzistu ovde se i dalje snivaju budalastine o avionima ,kamionima ,busevima,Fiatima,zelezarama,cipovima...Verujte,sa setom cemo se secati ovih dana kako ce biti za par meseci.Ovde skoro da i nema nikakvih reformi!!

aleks

pre 9 godina

Bankrotirace svi i drzava i narod sa evrom 120din, ne sekirajte se. Mozda vas plasi skok kursa ali to je jedino dugorocno realno odrzivo. Ovako ce biti sve gore i sve vise otpustanja. Videcete uostalom jer se vlast nece odluciti na promenu politike tako da su ovo samo price.

Докле тако

pre 9 godina

svuda u svetu se države bore za jaku valutu a samo kod nas ne valja jak dinar, stvarno smo zemlja majmunija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 31. mart 2015 16:21)

Не, него је баш обрнуто. Нико се не бори за јаку валуту јер тиме угрожава свој извоз. Кина, например, се труди да своју валуту држи што ниже. Невероватно низак ниво знања о економији код већине коментатора. Бар логику да употребљавају.

Сви се буне што се увози бели лук из Кине, млеко из ЕУ, свињетина ко зна одакле а не схватају да је све то последица ВЕШТАЧКИ јаког динара. Увозни производи јефтинији од домаћих.

pes

pre 9 godina

zasto su visoke kamate. jer po starom komunistickom receptu. neko uzme kredit i ne vrati, a neko uzme kredit i mora da vrati i od prvih.
drugo je sudstvo u privredi. na hiljade radnika je blago receno pokradeno...

Lea

pre 9 godina

Za privredni oporavak je pored fiskalne stabilizacije jednako znacajna promena monetarne politike.Ova mera zadire u interese mocnog finansijskog lobija i lobija uvoznika.Destruktivan uticaj decenijske monetarne politike razorio je nasu privredu.

sumorni

pre 9 godina

"Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.
(Mile Knezevic, 31. mart 2015 19:13)"

A kakve to ima veze sa činjenicama koje je izneo?

Treba da naučite da gomilanje plaćenih botova NEMA NIKAKVOG EFEKTA po BDP, industrijsku proizvodnju, izvoz i slične pojmove koje prvi put čujete.

savesni gradjanin

pre 9 godina

Jedini problem je mali izvoz a veliki uvoz i spoljnotrgovinski deficit je katastrofalan ali moramo imati u vidu da za takbo vodjenje politike kriva prethodna vlada i da sad Vucic preuzeo na sebe ogroman teret!kw

Cvetanović

pre 9 godina

Danas se svi smatraju stručnjacima. Možda situacija i nije najsjajnija, ali je, svakako, neuporedivo bolja u odnosu na protekli period u kojem su demokrate, okretanjem leđa i punjenjem svojih džepova, praktično podsticale Miškovića i njemu slične na sistematsko ubijanje srpske ekonomije.

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Da,potrebna nam je nova ekonomska politika kako bi smanjili deficit koji nas uporno muci,lose stojimo trenutno ali Vucic radi da sto pre sanira problem pa videcemo za neko vreme...

драган

pre 9 godina

Погрешна је прича о потреби великог извоза. Извоз треба да буде толико велики да покрије увоз. Други крај полуге којом се може управљати, је увоз. Његовим смањењем се смањује и потреба за извозом. Погледајте каква нам је земља, у продавницама нема шта нема, пршти од увоза као у најоботаијим метрополама, а остало све у земљи је уништено.

razumom do pobede

pre 9 godina

Jeste da je situacija teska ali ne zaboravimo ko je doveo Srbiju u ovakvom stanju!Sad ti isti ljudi napadaju vladu a oni su opljackali milione i naravno da je deficit toliki koliki je...

arhitekta predrag

pre 9 godina

znaci nama koji posteno otplacujemo kredite mozemo posteno da odemo u bankrot jer drzavi nije bitan jak dinar a slbiji kurs evra vec obratno .... sve je u srbiji kontra ono sto je belo to ti je crno

strejder

pre 9 godina

Eto gde su nas doveli vlada Ds-a da sad nemozemo da izadjemo iz problema!Uvoz-izvoz to nas je dovelo do ruba provalije pa nas sad pokusava vratiti na pravi put balansirajuci izmedju velikih sila....Moramo podhitno da pokrenemo nasu proizvodnju i tako povecamo izvoz dok uvoz moramo smanjiti...

SNS u srcu

pre 9 godina

Da,nazalost drzanjem jakog vestacki stvorenog dinara nije resenje jer smo u ozbiljnom deficitu..ako se nesto drasticno ne promeni,crno nam se pise..verujem da ce Vucic smisliti strategiju izlaska iz zivog blata!

Mile Knezevic

pre 9 godina

Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.

Mališa

pre 9 godina

Izvoz se postepeno povećava i već se vidi pomak. Nema dileme da se na primeru železare treba učiti i na taj način oporaviti što više proizvodnih firmi. Samim tim će i izvoz biti daleko veći.

Moca

pre 9 godina

Naravno da se u poslednjih 14 godina vodi takva ekonomska politika. Sa maloprodajnim maržama u Srbiji, mnogo je lakše velikim trgovcima ugrađivati se na cenu svega što uđe u zemlju, nego pokrenuti proizvodnju ovde. Šta mislite, od čega su Mišković, Toplica Spasojević, Petar Matić i njima slični postali milijarderi?

Glas@Razuma

pre 9 godina

Hm sumorna stvarnost ali verujem da ce biti bolja buducnost zahvaljujuci reformama koje pokusava i uspece da sprovede do kraja!

mozda tek 10.1

pre 9 godina

Dinar je prejak (spram srpske ekonomije), uvoz nije prevelik ali je izvoz prakticno nepostojeci i to je problem. Mozete rezati troskove koliko god hocete, bez povecanja prihoda (iz inostranstva) NEMA buducnosti, sta god vam koji politicar rekao (tj. slagao). Dakle izoz proizvodnje i usluga ili bankrot. Bankrot mozemo odloziti smanjenjem plata/penzija, povecanjem poreza, prodajom ovog sto je ostalo, ali NE mozemo izbeci. Nikako. A onda nam niko nece pomoci, posto nismo clan EU, vec ce samo doci da naplate dugove, kao sudski izvrsitelji

Mladen

pre 9 godina

Inflatorni dinar bi bio katastrofa sa srpsku ekonomiju. Nije vreme za eksperimente salonskih ekonomista. Svoje znanje neka prodaju nekom drugom a ne osiromašenim građanima Srbije.

TUPSON

pre 9 godina

Koje je ovo nadmudrivanje i zaludjivanje naroda, kada je dinar slab onda ne valja, kada dinar ojača onda je to veštački i ne valja, da predjimo na stranu valutu, koji su ovo ljudi, kako da nam jedni iz saveza ekonomista jedno pričaju, fiskalnog saveta drugo a ovi sasvim treće.Po njima sve firme u restruktuiranju pđtreba pustiti a padnu i propadnu, važniji je slab dinar i manje kamate.

dusanmal

pre 9 godina

Fokusiranje na samo jedan aspekt ekonomske politike koja mora biti slicna zogliranju 10 stvari.
Problem u Srpskoj privredi su preveliki nameti, prevelika regulativna struktura i preveliki drzavni birokratski aparat koji se na tome hrani. Pod takvim uslovima nema sanse za ekonomski rast a to je glavni izvor mogucnosti za izvoz i razlog da se smanji uvoz.
Ostaviti ovu strukturu kakva je te slabiti dinar je ludost, pokusaj laznog podsticaja izvozu koji nikada ne moze stvarno porasti na taj nacin.
Ono sto jak dinar cuva je zivotni standard i kupovna moc na svetskoj razmeri. Ako se fundamentalni razlozi za probleme rese, moguce je privremeno slabiti dinar jer bi brzo rastuca privreda povukla i njega i Srpske zivotne uslove. No, bez fundamentalnog resenja problema-slab dinar bi nas samo dodatno ubio u mestu.

Maša

pre 9 godina

Postoje ljudi koji se direktno bave ovim problemom,pustite ih da rade svoj posao. Ne brinite neće vlada dozvoliti bankrot,zato i jesu preduzete teške mere na raznim poljima da do istog ne bi došlo.I dalje će se sprovoditi, samo malo strpljenja i vere!

uzalud je sve

pre 9 godina

Donekle je to i logično da ako uvezeš više nego što izvezeš da su u manjku i da si osudjen na propast,sistemski razradjenom taktikom već 20 godina naša zemlja selja u propast,sada kada se neko našao da to ispravi ne valja,pa nama srbima niko i ništa ne valja,nije se rodio taj koji je nama ugodio!

milenko

pre 9 godina

Ma ljudi kako vam nije jasno da nas bankrot ceka sa ovim nazadnjacima,tu nema leka,gotovo,to je bilo jasno jos pre tri godine kada su dosli na vlast,samo je pitanje godine,tj dana....

zlaja

pre 9 godina

Gospodin je potpuno u pravu, uporno se već dve decenije skoro zagovara politika uvoza umesto politike podsticanja domaće proizvodnje i izvoza gotovih proizvoda. Inače, kompanija Tarket je nastala na osnovu zajedničkih ulaganja sa našom profitabilnom kompanijom Sintelon.

suzana

pre 9 godina

Ono sto je bilo zapusteno 15 godina ne moze preko noci da se promeni. Vlada na celu sa premijerom upravo se i zalaze na privlacenju stranih investitora kako bi se povecala prozizvodnja u Srbiji a samim tim i izvoz. Tome u prilog govore i brojni sastanci sa stranim delegacijama. Trebamo samo biti strpljivi.

Adam Jensen

pre 9 godina

Zato što veštački jak dinar, visoke kamate i ovakva ekonomska politika odgovara tzv. "uvozničkom lobiju" na čelu sa Miškoviće, Kostićem i sličnima koji su isto tako finansirali sve političare s kraja devedesetih pa sve do danas. U prevodu, političari uništavaju sopstvenu državu zarad procenta koji imaju od uvoza koji tako mahnito i bez kontrole sprovode ovi što sam ih spomenuo...

ASDF

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (аки, 31. mart 2015 15:30)

ja sam 100% siguran da nece!!!!!! Veceg dunstera u zivotu nisam video!!!!

Vreme je

pre 9 godina

Na manite se vise dinara. Predjite lepo na Evro, ko komsije crnogorci. Nema šta tu da se glumi "jak dinar"...dinar je otišao nizbrdo pre 30-ak godina. Može da se koristi fiktivni dinar za banke i berzu, a evro u promet.

uk

pre 9 godina

Cena rada medju nejjeftinijim u evropi, pola radnika radi na crno i onda je jak dinar problem, s druge strane nemacki proizvod sa 10x skupljom radnom snagom, skupljim inputima i jakim EUR konkurentniji na stranom trzistu od Srpskog proizvoda ?!!

Da li plate treba da se svedu na 100 eur pa da Srpska privreda bude konkurenta ili je problem ipak u necem drugom ?!

Gde bre nalazite ove "strucnjake" ?

ekonomista

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...

Vladan R

pre 9 godina

Kakav demagogija. Da li gospoda "strucnjaci" zista misle, da je narod toliko glup i naivan. Slab dinar bi, mozda i bio resenje, kada nasi privrednice, ne bi svaki skok evra, ispratili sa isto tolikim, pa i vecim procentualnim poskupljenjem dinarskih cena, ono za svaki slucaj ako ponovo skoci. Ovako kad je dinar koliko toliko stabilan, ne mogu svoj lopovluk i nesposobnost, da maskiraju slabljenjem dinara, i pravdaju svako poskupljenje skokom evra. Jos jednom koja demagogija i pre svega bezobrazluk. Sramota.

Srba

pre 9 godina

Sta je to jak dinar ako je plata radnika na traci u Srbiji oko 200€. To je verovatno najniza plata u svetu a upravo toliko placa vecina tih stranih kompanija

Boža

pre 9 godina

Imali smo najslabiji dinar na planeti pa to nije pokrenulo privredu.Sada imamo najslabije plaćene radnike, pa ni to ne pomaže.Vo lim te stručnjake koji kažu da treba povećati proizvodnju ali ne i kako.

Toliko

pre 9 godina

@(dex, 31. mart 2015 14:58) Poenta je da pogledas siru sliku od dnevno socijalnih pitanja, mada priznajem da smo mi toliko siromasni da je za dosta ljudi to pitanje zivota ili smrti. Zapravo je pitanje izmedju 2 losa izbora ali i totalnog odusajanja od sadasnjih "reformi". Penzije i socijalna davanja se po planu uskladjuju sa troskovima zivota pa bi udar zbog rasta dinara delimicno(ali ne potpuno bio amortizovan), a ne ovako naopakim smanjenjima penzija i plata. Plate bi pale ali bi zarada kod izvoznika kao i njihovi potraznja za radnom snagom porasla pa bi sa te strane i to bilo amortizovana nesto duzim procesom. Porasla bi i ono sto je vazno unutrasnja potraznja zbog dostupnog kapitala pa bi verovatno i to uticalo na zaposlenost. Nazalost za takav potez potrebni su drzavnici, a mi to jednostavno nemamo.

sport bili

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

(dex, 31. mart 2015 14:58)

Ljudi, pustite Vlahoviće, Dinkiće, Labuse i ostale stručnjake. Od njih ne očekujte rešenje. O Jorgovanki i naprednjacima ne vredi ni razmišljati, jer oni nemaju pojma u šta su uleteli, a pitanje je i da li razumeju. Udovički je upućena, ali ona tera svoju agendu. To je ista agenda koju ima i MMF.

Ovako ćemo sigurno bankrotirati i doći u dužničko ropstvo, samo će proces biti usporen dok ne prodamo Telekom, Aerodrom, EPS, Komercijalnu banku... i pravo na korišćenje prirodnih bogatstava, a sve pare će otići na servisiranje kredita i tekućeg platnog deficita. A kad sve prodamo, ćao djaci škola se kreči i zatvara!

Devalvacija dinara nam ne gine. Što pre to uradimo, to bolje, ionako dobro kasnimo.
Al' da će boleti - boleće.

sport bili

Pedja

pre 9 godina

Ma dignite Evro na 200. Večito slušam ekonomske eksperte kako je dinar precenjen. Nek nam sve piskupi za 80%. Bolje da nam bankrotira narod nego država.

Lovac na botove

pre 9 godina

Drzavna jasla i pol.partije su pojeli Srbiju.Nismo nista bolje ni zasluzili od bankrota.
Samo se nadam da ce neko nekada da postavi pitanje,odakle nekim,ako ne i hiljadama ljudi, tolika imovina?

dsaf

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 31. mart 2015 14:58)


Slab dinar jeste rešenje, samo tako može da raste privreda a samim tim i plate.

аки

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Želeo bi da se štedi u dinarima, da kamate budu niske a da dinar slabi prema evru. Zašto bi onda neko štedeo u dinarima? To samo može da izjavi najveći mag privatizacije, njegova nedodirljivost gospodin Aleksandar Vlahović

Zoran

pre 9 godina

Nikola, pa znate i sami zato je tako. Banke i uvoznici hoce jak dinar i visoke kamate. Tako oni prave debeli profit a svi ostali gube, fabrike se zatvaraju i ljudi ostaju bez posla. A da ce nesto da se menja, nema sanse, ta mafija placa kome god treba samo da ostane ovako grdo n naopako.

dex

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

ASDF

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (аки, 31. mart 2015 15:30)

ja sam 100% siguran da nece!!!!!! Veceg dunstera u zivotu nisam video!!!!

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Želeo bi da se štedi u dinarima, da kamate budu niske a da dinar slabi prema evru. Zašto bi onda neko štedeo u dinarima? To samo može da izjavi najveći mag privatizacije, njegova nedodirljivost gospodin Aleksandar Vlahović

Zoran

pre 9 godina

Nikola, pa znate i sami zato je tako. Banke i uvoznici hoce jak dinar i visoke kamate. Tako oni prave debeli profit a svi ostali gube, fabrike se zatvaraju i ljudi ostaju bez posla. A da ce nesto da se menja, nema sanse, ta mafija placa kome god treba samo da ostane ovako grdo n naopako.

Lovac na botove

pre 9 godina

Drzavna jasla i pol.partije su pojeli Srbiju.Nismo nista bolje ni zasluzili od bankrota.
Samo se nadam da ce neko nekada da postavi pitanje,odakle nekim,ako ne i hiljadama ljudi, tolika imovina?

аки

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.

uzalud je sve

pre 9 godina

Donekle je to i logično da ako uvezeš više nego što izvezeš da su u manjku i da si osudjen na propast,sistemski razradjenom taktikom već 20 godina naša zemlja selja u propast,sada kada se neko našao da to ispravi ne valja,pa nama srbima niko i ništa ne valja,nije se rodio taj koji je nama ugodio!

uk

pre 9 godina

Cena rada medju nejjeftinijim u evropi, pola radnika radi na crno i onda je jak dinar problem, s druge strane nemacki proizvod sa 10x skupljom radnom snagom, skupljim inputima i jakim EUR konkurentniji na stranom trzistu od Srpskog proizvoda ?!!

Da li plate treba da se svedu na 100 eur pa da Srpska privreda bude konkurenta ili je problem ipak u necem drugom ?!

Gde bre nalazite ove "strucnjake" ?

Boža

pre 9 godina

Imali smo najslabiji dinar na planeti pa to nije pokrenulo privredu.Sada imamo najslabije plaćene radnike, pa ni to ne pomaže.Vo lim te stručnjake koji kažu da treba povećati proizvodnju ali ne i kako.

Pedja

pre 9 godina

Ma dignite Evro na 200. Večito slušam ekonomske eksperte kako je dinar precenjen. Nek nam sve piskupi za 80%. Bolje da nam bankrotira narod nego država.

Adam Jensen

pre 9 godina

Zato što veštački jak dinar, visoke kamate i ovakva ekonomska politika odgovara tzv. "uvozničkom lobiju" na čelu sa Miškoviće, Kostićem i sličnima koji su isto tako finansirali sve političare s kraja devedesetih pa sve do danas. U prevodu, političari uništavaju sopstvenu državu zarad procenta koji imaju od uvoza koji tako mahnito i bez kontrole sprovode ovi što sam ih spomenuo...

mozda tek 10.1

pre 9 godina

Dinar je prejak (spram srpske ekonomije), uvoz nije prevelik ali je izvoz prakticno nepostojeci i to je problem. Mozete rezati troskove koliko god hocete, bez povecanja prihoda (iz inostranstva) NEMA buducnosti, sta god vam koji politicar rekao (tj. slagao). Dakle izoz proizvodnje i usluga ili bankrot. Bankrot mozemo odloziti smanjenjem plata/penzija, povecanjem poreza, prodajom ovog sto je ostalo, ali NE mozemo izbeci. Nikako. A onda nam niko nece pomoci, posto nismo clan EU, vec ce samo doci da naplate dugove, kao sudski izvrsitelji

dex

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

sport bili

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

(dex, 31. mart 2015 14:58)

Ljudi, pustite Vlahoviće, Dinkiće, Labuse i ostale stručnjake. Od njih ne očekujte rešenje. O Jorgovanki i naprednjacima ne vredi ni razmišljati, jer oni nemaju pojma u šta su uleteli, a pitanje je i da li razumeju. Udovički je upućena, ali ona tera svoju agendu. To je ista agenda koju ima i MMF.

Ovako ćemo sigurno bankrotirati i doći u dužničko ropstvo, samo će proces biti usporen dok ne prodamo Telekom, Aerodrom, EPS, Komercijalnu banku... i pravo na korišćenje prirodnih bogatstava, a sve pare će otići na servisiranje kredita i tekućeg platnog deficita. A kad sve prodamo, ćao djaci škola se kreči i zatvara!

Devalvacija dinara nam ne gine. Što pre to uradimo, to bolje, ionako dobro kasnimo.
Al' da će boleti - boleće.

sport bili

suzana

pre 9 godina

Ono sto je bilo zapusteno 15 godina ne moze preko noci da se promeni. Vlada na celu sa premijerom upravo se i zalaze na privlacenju stranih investitora kako bi se povecala prozizvodnja u Srbiji a samim tim i izvoz. Tome u prilog govore i brojni sastanci sa stranim delegacijama. Trebamo samo biti strpljivi.

dsaf

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 31. mart 2015 14:58)


Slab dinar jeste rešenje, samo tako može da raste privreda a samim tim i plate.

milenko

pre 9 godina

Ma ljudi kako vam nije jasno da nas bankrot ceka sa ovim nazadnjacima,tu nema leka,gotovo,to je bilo jasno jos pre tri godine kada su dosli na vlast,samo je pitanje godine,tj dana....

Srba

pre 9 godina

Sta je to jak dinar ako je plata radnika na traci u Srbiji oko 200€. To je verovatno najniza plata u svetu a upravo toliko placa vecina tih stranih kompanija

Mile Knezevic

pre 9 godina

Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.

Maša

pre 9 godina

Postoje ljudi koji se direktno bave ovim problemom,pustite ih da rade svoj posao. Ne brinite neće vlada dozvoliti bankrot,zato i jesu preduzete teške mere na raznim poljima da do istog ne bi došlo.I dalje će se sprovoditi, samo malo strpljenja i vere!

Vladan R

pre 9 godina

Kakav demagogija. Da li gospoda "strucnjaci" zista misle, da je narod toliko glup i naivan. Slab dinar bi, mozda i bio resenje, kada nasi privrednice, ne bi svaki skok evra, ispratili sa isto tolikim, pa i vecim procentualnim poskupljenjem dinarskih cena, ono za svaki slucaj ako ponovo skoci. Ovako kad je dinar koliko toliko stabilan, ne mogu svoj lopovluk i nesposobnost, da maskiraju slabljenjem dinara, i pravdaju svako poskupljenje skokom evra. Jos jednom koja demagogija i pre svega bezobrazluk. Sramota.

ekonomista

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...

zlaja

pre 9 godina

Gospodin je potpuno u pravu, uporno se već dve decenije skoro zagovara politika uvoza umesto politike podsticanja domaće proizvodnje i izvoza gotovih proizvoda. Inače, kompanija Tarket je nastala na osnovu zajedničkih ulaganja sa našom profitabilnom kompanijom Sintelon.

Matematika

pre 9 godina

Moze se reci da drzava Srbija ima slicni ekonomski balans kao jedan stanovnik Srbije. Zaradi mesecno 300 evra a potrosi 500
Interesantno !

TUPSON

pre 9 godina

Koje je ovo nadmudrivanje i zaludjivanje naroda, kada je dinar slab onda ne valja, kada dinar ojača onda je to veštački i ne valja, da predjimo na stranu valutu, koji su ovo ljudi, kako da nam jedni iz saveza ekonomista jedno pričaju, fiskalnog saveta drugo a ovi sasvim treće.Po njima sve firme u restruktuiranju pđtreba pustiti a padnu i propadnu, važniji je slab dinar i manje kamate.

bojan

pre 9 godina

evo mene drzava onemogucava da izvozim trazeci od mene da obelezim sve proizvode svojim zigom...nijedan stranac nece da kupi moj proizvod na veliko ako je obelezen mojim zigom i odlazice u bosnu da kupi isto to skuplje bez takvog ziga posto se u bosni takva roba zigose samo kada SE FAKTURISE DOMACEM KUPCU(kada kazem stranac mislim na okolinu koja se bavi istim poslom u okruzenju)...kod nas si u obavezi da zigoses svu robu neku i sa dva ziga...postoji u zakonu fora da roba za izvoz ne mora da se zigose ali odakle ja mogu znati sta ce stranac da kupi kod mene...sta ako mu se svidi bas roba koju sam zigosao,a ne svidi ona za izvoz...ovde su u pitanju hiljade i hiljade razlicitih artikala dezena boja...nemamo samo jedan komad pa da kazemo e sto kila za izvoz 50kila za srbiji...

Mladen

pre 9 godina

Inflatorni dinar bi bio katastrofa sa srpsku ekonomiju. Nije vreme za eksperimente salonskih ekonomista. Svoje znanje neka prodaju nekom drugom a ne osiromašenim građanima Srbije.

Logicno

pre 9 godina

Ljudi, mi sve radimo kao sto igramo fudbal ! Videli ste preksinoc ! Ako je to tako, a jeste, da li stvarno mislite da su nam plate male ?

Vreme je

pre 9 godina

Na manite se vise dinara. Predjite lepo na Evro, ko komsije crnogorci. Nema šta tu da se glumi "jak dinar"...dinar je otišao nizbrdo pre 30-ak godina. Može da se koristi fiktivni dinar za banke i berzu, a evro u promet.

Miroslav Toskic

pre 9 godina

Dok ovu drzavu budu vodili socijalisti,bivsi radikalii(sns)i poneki julovci, a svi oni su vec "vidjeni u svom ne znanju" i dokle god plate u javnom sektoru budu visoke, a kod privatnika minimalac 21 500din NIKADA,NIKADA nece biti bolje!!!!!! Kako da prezivimo sa tolikim minimalcem a guvernerka banke 500 000 din platu, Bajatovic 1000 000, i njima slicni!!!!!???????? Ako je kriza u zemlji i mere stdnje, predcenik drzave Srbije treba da ima platu 100 000 a svi ostali u javnom sektoru ispod toga??? I ovi svi da vrate sto su pokrali od drzave, i eto nama para i ne bi nam trebali ni krediti ni MMF niti bilo ko!!!!!! To je cela matematika???? pre neko vece VULIN na dnevniku prica bajku, slusajuci ga za trenutak sam pomislio da zivimo u Swajcarskoj...ali to je samo bajka, zivimo u Srbiji, i dok su on i ovi sa njim na vlasti i Albanija ce da nam bude bajka....pozz za sve

Toliko

pre 9 godina

@(dex, 31. mart 2015 14:58) Poenta je da pogledas siru sliku od dnevno socijalnih pitanja, mada priznajem da smo mi toliko siromasni da je za dosta ljudi to pitanje zivota ili smrti. Zapravo je pitanje izmedju 2 losa izbora ali i totalnog odusajanja od sadasnjih "reformi". Penzije i socijalna davanja se po planu uskladjuju sa troskovima zivota pa bi udar zbog rasta dinara delimicno(ali ne potpuno bio amortizovan), a ne ovako naopakim smanjenjima penzija i plata. Plate bi pale ali bi zarada kod izvoznika kao i njihovi potraznja za radnom snagom porasla pa bi sa te strane i to bilo amortizovana nesto duzim procesom. Porasla bi i ono sto je vazno unutrasnja potraznja zbog dostupnog kapitala pa bi verovatno i to uticalo na zaposlenost. Nazalost za takav potez potrebni su drzavnici, a mi to jednostavno nemamo.

ZNBg

pre 9 godina

Kada su nakon II Sv rata počeli sa obnovom i reformom svoje uništene i propale zemlje i njene privrede, Japanci su lansirali 1 jednostavnu parolu:
"Izvoziti ili umreti."
U tome je suština stvari. Od 1945 pa sve do danas prvo Jugoslavija pa onda i Srbija stalno beleže deficit i stalno se zadužuju da bi ga pokrili. U zadnjih 25 godina situacija je sve gora zahvaljujući idiotskoj politici SPS-a tokom 90-tih, "ničim izazvanim sankcijama", bombardovanju, pljačkaškoj privatizaciji, negovanju tajkuna i njihovih monopola, ogromnom partijskom zapošljavanju,...(nastavite sami dalje).
I onda još stigoše naprednjaci da sve ekspresno dokusure.

dusanmal

pre 9 godina

Fokusiranje na samo jedan aspekt ekonomske politike koja mora biti slicna zogliranju 10 stvari.
Problem u Srpskoj privredi su preveliki nameti, prevelika regulativna struktura i preveliki drzavni birokratski aparat koji se na tome hrani. Pod takvim uslovima nema sanse za ekonomski rast a to je glavni izvor mogucnosti za izvoz i razlog da se smanji uvoz.
Ostaviti ovu strukturu kakva je te slabiti dinar je ludost, pokusaj laznog podsticaja izvozu koji nikada ne moze stvarno porasti na taj nacin.
Ono sto jak dinar cuva je zivotni standard i kupovna moc na svetskoj razmeri. Ako se fundamentalni razlozi za probleme rese, moguce je privremeno slabiti dinar jer bi brzo rastuca privreda povukla i njega i Srpske zivotne uslove. No, bez fundamentalnog resenja problema-slab dinar bi nas samo dodatno ubio u mestu.

Takki

pre 9 godina

Kada bi prestali za pocetak da trcimo za svakakvim glupostima koje nose neke strane etikete i okrenuli se domacim proizvodima koji su daleko bolji i originalniji krenulo bi nam na bolje vec za mesec dana. Nasi proizvodjaci na zalost nemaju para za reklamiranje i zato ostaju nevidljivi. Nase nazovi zvezde bi mogle umesto laznih Gucci modela da nose originalne domace proizvode i time pokazu koliko vole Srbiju u koju se kunu, a i narod bi ih vise cenio.

"Ekonomista"

pre 9 godina

Ljudi, vi morate da shvatite da nije poenta samo u tome sto ce dinar oslabiti nego je vise poenta da kamatne stope moraju da se snize. Jedini nacin da se to uradi je da NBS ima svoju monetarnu politiku (koju nema jer je dinar vezan za evro).
Kada bismo imali svoju mon. pol. ne samo da bi bili konkurentiji zbog slabijeg dinara, nego bi kompanije u Srbiji mogle da uzmu jeftinije kredite nakon cega bi usledio ekonomski rast.
Jedini problem sa ovim je sto je to politicki neodrzivo, i nijedan politicar ne bi doneo takvu odluku jer bi dovelo do njegovog kraja. Ljudim i ovako sklapaju kraj sa krajem tako da bi slabljenje dinara verovatno bila kap koji bi prelila casu.

Докле тако

pre 9 godina

svuda u svetu se države bore za jaku valutu a samo kod nas ne valja jak dinar, stvarno smo zemlja majmunija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 31. mart 2015 16:21)

Не, него је баш обрнуто. Нико се не бори за јаку валуту јер тиме угрожава свој извоз. Кина, например, се труди да своју валуту држи што ниже. Невероватно низак ниво знања о економији код већине коментатора. Бар логику да употребљавају.

Сви се буне што се увози бели лук из Кине, млеко из ЕУ, свињетина ко зна одакле а не схватају да је све то последица ВЕШТАЧКИ јаког динара. Увозни производи јефтинији од домаћих.

alienware

pre 9 godina

Prvo treba zabraniti stednju u devizama,samo u dinarima ,smanjiti kamatne stope i zabraniti indeksiranje u valutama za kredite.A onda uvesti poreze za uvoznu robu.Povecati cene otkupa kroz subvencije proizvoda prilikom prodaje od strane poljuprivrednika ne na osnovu hetara zemlje,onda dati 100,000 dinara svakoj domaj firmi za novo zaposlenje umesto sadanjih 10,000 evra strnim kompanijama.A to je samo za pocetak.

sumorni

pre 9 godina

"Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.
(Mile Knezevic, 31. mart 2015 19:13)"

A kakve to ima veze sa činjenicama koje je izneo?

Treba da naučite da gomilanje plaćenih botova NEMA NIKAKVOG EFEKTA po BDP, industrijsku proizvodnju, izvoz i slične pojmove koje prvi put čujete.

T Simovic

pre 9 godina

Porast izvoza srpske robe nije moguć bez pronalaženja novih tržišta. Mislim da povećanje izvoza u zemlje EU i Rusiju nije moguće, bez investicija u nove tehnologije za šta treba imati slobodan kapital i vreme. Kraktoročno šansa je u izvozu naših roba na afrička i azijska tražišta. Mogli bi da izvozimo u mnogoljudne zemlje, koje su nam tradicionalno naklonjenje kao što su: Alžir, Egipat, Indija, Burma i Vijetnam.

to je to...

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...
(ekonomista, 31. mart 2015 16:37)
Samo niste objasnili kako cemo dobiti izvozno orijentisanu privredu sa ovim kursem!!Ovde narod ne shvata,da bi nam bilo bolje mora nam prvo biti gore.Jer,na drzavnim jaslama radi 780.000 ljudi od cega je visak najmanje 450.000 zaposlenih.Na zalost mi moramo u bankrot, jer nema drugog nacina da se ovaj brlog rasturi(lazni eksperti,lazne diplome,lazni radnici,lazni direktori,lazni sindikati,lazni penzioneri,sve prevara do prevare).Umesto da se taj novac koji se baca na plate ovih foliranata ulaze u poljoprivredno-prehrambeno-preradjivacki kompleks koji jedini ima realnu sansu na svetskom trzistu ovde se i dalje snivaju budalastine o avionima ,kamionima ,busevima,Fiatima,zelezarama,cipovima...Verujte,sa setom cemo se secati ovih dana kako ce biti za par meseci.Ovde skoro da i nema nikakvih reformi!!

aleks

pre 9 godina

Bankrotirace svi i drzava i narod sa evrom 120din, ne sekirajte se. Mozda vas plasi skok kursa ali to je jedino dugorocno realno odrzivo. Ovako ce biti sve gore i sve vise otpustanja. Videcete uostalom jer se vlast nece odluciti na promenu politike tako da su ovo samo price.

Stojan

pre 9 godina

Obzirom da su sankcije, bombardovanje i prethodne Vlade unistile privredu u Srbiji i zatvorile mnoga velika proizvodna preduzeca i da je sve to trajalo godinama, sada je nerealno ocekivati da se sve to promeni i popravi za kratak period.

Moca

pre 9 godina

Naravno da se u poslednjih 14 godina vodi takva ekonomska politika. Sa maloprodajnim maržama u Srbiji, mnogo je lakše velikim trgovcima ugrađivati se na cenu svega što uđe u zemlju, nego pokrenuti proizvodnju ovde. Šta mislite, od čega su Mišković, Toplica Spasojević, Petar Matić i njima slični postali milijarderi?

666

pre 9 godina

"Ne da se usranom do potoka stici" poslovica. Tako ni nama EU nikada nece dozvoliti da se razvijemo. Sto dalje od zajednice u kojoj si svojevoljno rob, i to pod uslovima koje svesno prihvatas od robovlasnika. Pod hitno zavesri radnicku diktaturu i otvoreno komunisticki... vratiti stvari na svoje mesto.

Mr. Zelenkada

pre 9 godina

Mogu da razumem da je uvoz zasnovan na podsticanju uvozno supstitutivnih delatnosti, pa da se dinar merama monetarne politike drži na precenjenom nivou dok se ne razviju izvozno strateške grane,,,ovako uvozom za ličnu a ne investicionu potrošnju, samo se ulazi u spiralu spoljnog duga. To stanje je bezizlazno, slično kvantitativnim olakšicama koje se rade kod “jakih” valuta, s tim što su naše poluge odugovlačenja takvog stanja ograničene, i naziru se probijanjem skromnog plafona zaduživanja. Divestment u vođenju monetarne politike o kome se piše je solucija, step by step.

pes

pre 9 godina

zasto su visoke kamate. jer po starom komunistickom receptu. neko uzme kredit i ne vrati, a neko uzme kredit i mora da vrati i od prvih.
drugo je sudstvo u privredi. na hiljade radnika je blago receno pokradeno...

драган

pre 9 godina

Погрешна је прича о потреби великог извоза. Извоз треба да буде толико велики да покрије увоз. Други крај полуге којом се може управљати, је увоз. Његовим смањењем се смањује и потреба за извозом. Погледајте каква нам је земља, у продавницама нема шта нема, пршти од увоза као у најоботаијим метрополама, а остало све у земљи је уништено.

DejanM

pre 9 godina

Svako od ovih vlasnika velikih firmi naginje na svoju vodenicu,jedan bi da stampa novac,drugi da uvede evro. Bas njih briga za ekonomiju zemlje,oni gledaju svoju korist.

milos

pre 9 godina

alo bre botovi, koliko vas to ima covece ? Koju god vest da otvorim samo vi komentarisete, da li stvarno toliko slepo verujete onom dramaturgu, ili ste se jednostavno prodali za pare ??? Pa ovo nema nigde, sram vas bilo, duse prodane.

z

pre 9 godina

Joj ovih botova da se smuci coveku. Sve u fazonu, ne moze sve za tako malo vremena. Pa koliko to treba vremena trenutnoj garnituri? Na vlasti su tri godine a ne tri dana. Efikasni su u stranackom zaposljavanju i uzimanju kredita a za sve ostalo im treba vreeeeemena, bar 30-40 godina. Set pravih zakona moze da se donese za par dana.

arhitekta predrag

pre 9 godina

znaci nama koji posteno otplacujemo kredite mozemo posteno da odemo u bankrot jer drzavi nije bitan jak dinar a slbiji kurs evra vec obratno .... sve je u srbiji kontra ono sto je belo to ti je crno

sasa

pre 9 godina

naš najatraktivniji izvozni produkt su mladi ljudi. sa povećanjem izvoza tih istih doći će do porasta deviznog priliva iz inostranstva i smanjenja deficita ;-). problem je rešen ;-).

cikaMiki

pre 9 godina

Dobro kaze. Imam utisak da tako misle i razumni gradjani. Za tako proste st ari ne treba biti ekspert vec samo posten sto nekima nije tesko. Drugo pitanje je kako to postici, koji je redosled koraka... Mada, za strucne i postene ni to ne bi trebalo biti problem.

Jance

pre 9 godina

Kad penzioneri daju savete , onda to izgleda ovako. Srbiji trebaju investicije , oporavak preduzeca , sto ce uticati na proizvodnju , a samim tim i smanjenje deficita u spoljnotrgovinskom bilansu.

$

pre 9 godina

Ima jedna knjiga, košta 1500 dingera, a zove se Javne finansije. Zatim tu je i Monetarna politika, Osnovi ekonomije, Investicije... ni jedna nije preko 3000!!! Znanje nije skupo, ne znanje je skupo!

Dragan

pre 9 godina

Do kada cete da izvestavate sa ovakvih skupova i da citirate ljude koji nemaju elementarno znanje iz ekonomije?! Nikada niko nigde u svetu nije trajno povecao izvoz devalvacijom nacionalne valute. Kada bi tako nesto bilo moguce, Srbija kao drzava koja je u proteklih 30+ godina gotovo svakodnevno imala pad vrednosti nacionalne valute uz nekoliko denominacija danas bi bila izvozna velesila. Izvoz se povecava ulaganjem i primenom nove tehnologije, ekonomicnijom poslovanjem, unapredjenjem i prosirenjem proizvodnog programa, motivacijom zaposlenih, poboljsanjem kvaliteta, dizajna, trajnosti i pouzdanosti proizvoda, adekvatnim marketingom, itd. Dakle, za bolji spoljnotrgovinski bilans ovoj zemlji trebaju savremene dobro opremljene fabrike sa obucenim i motivisanim radnicima koje mogu da konkurisu svetskim kompanijama kao sto su Sony, Samsung, Hilti, Toyota, Nestle, HP, Intel, ... a ne devalvacija.

lord of the bots

pre 9 godina

Zato sam ja studiro ekonomiju moji botovi, da vam pojasnim kako trzista funkcionisu, iako nisam dana proveo u privredi. Sa pravnog vakulteta direktno u stranku, a onda posle tri godine na vlasti krivim zute, a ovi crvene. Moj cv je prost, posle fakulteta, politicka stranka, nikad firma.

tačka

pre 9 godina

Jak dinar u Srbiji jewdino ne odgovara mešetarima koji sebe nazivaju kakvim takvim proizvođačima, a ustvari to su neradini koji na jeftinom dinaru za malo truda se enorno bogate. To više neće moći da prođe.

Natasa

pre 9 godina

Jasno je da se neke stvari moraju menjati u drzavi, i toga je svesna Vlada, ali nakon prethodnih godina unistavanja, za ove promene treba vremena.

Lea

pre 9 godina

Za privredni oporavak je pored fiskalne stabilizacije jednako znacajna promena monetarne politike.Ova mera zadire u interese mocnog finansijskog lobija i lobija uvoznika.Destruktivan uticaj decenijske monetarne politike razorio je nasu privredu.

Zemunka

pre 9 godina

Prosla godina je bila losa zbog silnih vremenskih nepogoda, ali ova godina obecava i trebalo bi da se poveca izvoz nasih prirodnih bogatstava

naca

pre 9 godina

Lako je pametovati ali samtram da je prvo potrebno realno sagledati situaciju.Godinama u Srbiji nije vodjena dobra ekonomska politika,privreda je unistena,mnoga preduzeca zatvorena...Toga je svesna ova vlada,zato i pokusava da ozivi privredu,da neka preduzeca postavi na noge,da pospesi proizvodnju jer jedino ako se nesto proizvede moze i da se izveze.

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Produktivnost, nove tehnologije i kvalitetan proizvod vode u progres, a kada to nemate onda vam je kurs kriv i pokusavate preko toga da nadjete opravdanje za vase postojanje. Sta ce te vi da ponudite svetu sve i da je kurs 1000 din za 1 EUR?

mile

pre 9 godina

Bravo za ovog čoveka, napokon neko da kaže suštinsku stvar, kako da nam bude ali stvarno bolje tj. da nam treba nova ekonomska politika koja podržava proizvodnju za izvoz.

razumom do pobede

pre 9 godina

Jeste da je situacija teska ali ne zaboravimo ko je doveo Srbiju u ovakvom stanju!Sad ti isti ljudi napadaju vladu a oni su opljackali milione i naravno da je deficit toliki koliki je...

kaja

pre 9 godina

Veliki strucnjaci!Kad je Srbiji stvarno trebala pomoc nigde ih nije bilo.Sad kad se krecemo ka boljem zivotu oni pricaju o bankrotu!Naopako!

strejder

pre 9 godina

Eto gde su nas doveli vlada Ds-a da sad nemozemo da izadjemo iz problema!Uvoz-izvoz to nas je dovelo do ruba provalije pa nas sad pokusava vratiti na pravi put balansirajuci izmedju velikih sila....Moramo podhitno da pokrenemo nasu proizvodnju i tako povecamo izvoz dok uvoz moramo smanjiti...

lolita

pre 9 godina

Srbija krene napred,odmah se nadju briznici sa zakljuckom da to nije dobro i da ce da bankrotira.Gde su bili da upozoravaju na bankrot dok nas je vodio DS.

marko

pre 9 godina

Ja sam iz B.Palanke odakle je i gospodin Pavičić i poznajem ga.On jeste bio direktor Sintelona i mora se priznati uspešan.Ali ovo što priča ne pije vodu iz prostog razloga jer smo mi,Srbija,mala ekonomija,jako malo potrošako društvo i svako slabljenje dinara povlači automatski i povećanje cena.Mi nemamo firme domaće koje su male i zavise od domaće potrošnje.Nama trebaju ogromna ulaganja u nove tehnologije jer smo zaostali tehnološki 30 godina i više za mnogim evropskim firmama.Srbija je geografski i demofrafski jako mala i apsolutno samo kurs dinara nam ništa ne donosi.

SNS u srcu

pre 9 godina

Da,nazalost drzanjem jakog vestacki stvorenog dinara nije resenje jer smo u ozbiljnom deficitu..ako se nesto drasticno ne promeni,crno nam se pise..verujem da ce Vucic smisliti strategiju izlaska iz zivog blata!

savesni gradjanin

pre 9 godina

Jedini problem je mali izvoz a veliki uvoz i spoljnotrgovinski deficit je katastrofalan ali moramo imati u vidu da za takbo vodjenje politike kriva prethodna vlada i da sad Vucic preuzeo na sebe ogroman teret!kw

amanvise

pre 9 godina

Nema nikakvog vodjenja "uvozne politike". Sve sto se uveze trazi trziste,a ono sto se izveze je potraznja stranih trzista od domacih proizvodjaca. Ne moze se tu voditi bilo kakva politika. Uvoznici placaju visoke carine i PDV koji idu direktno u budzet R.Srbije,nema tu nicega loseg. Izvoznici ne placaju ni carine ni PDV,ako niste znali,ali doprinose prilivu deviza u zemlju sto je takodje neophodno. Ali ni te carine ni PDV ova drzava nece naplatiti,posto recimo Ministarstvo plojoprivrede/Uprava za veterinu ne izdaje neophodne dozvole(Resenja) za uvoz hrane zivotinjskog porekla koja podlezu kontroli na granici prilikom uvoza. Time se troskovi uvoznika enormno uvecavaju ,jer placaju visoke sume za skladistenje placenih proizvoda u inostranstvu cekajuci dozvole koje Uprava za veterinu ne izdaje ni za 30 dana od podnetog zahteva sto je zakonska obaveza. Taksa za jedno takvo Resenje je 6950 dinara! Nesto slutim da je razlog u tome sto oni koji rade na izdavanju ovih resenja nemaju ni 35.000 platu,nema ih vise od 10 zaposlenih na tim poslovima,a odrade preko 1000 resenja mesecno sto iznosi 7 miliona dinara od takse koja se placa. Ako bi se samo cetvrtina prihoda od takse koristila za plate radnika ministarstva koji izdaju ova resenja imali bi plate oko 140.000 dinara. Kome idu ove takse? I kada ce Ministarstvo poljoprivrede da "proradi" ponovo? Sada navodno blokirani sede i ne rade nista zbog "pada sistema",a drzava gubi milione eura svaki dan od NE naplate carina i PDVa.

Vox populi

pre 9 godina

Gde su bili do sada ovi silni ekonomski stručnjaci. Kako ove prethodne nisu savetovali, nego je Srbija dovedena do prosjačkog štapa.

Cvetanović

pre 9 godina

Danas se svi smatraju stručnjacima. Možda situacija i nije najsjajnija, ali je, svakako, neuporedivo bolja u odnosu na protekli period u kojem su demokrate, okretanjem leđa i punjenjem svojih džepova, praktično podsticale Miškovića i njemu slične na sistematsko ubijanje srpske ekonomije.

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Da,potrebna nam je nova ekonomska politika kako bi smanjili deficit koji nas uporno muci,lose stojimo trenutno ali Vucic radi da sto pre sanira problem pa videcemo za neko vreme...

cica

pre 9 godina

Savetnici,ili kako da ih nazovem?Ljudi koji bi se verovatno radovali bankrotstvu Srbije!Ne moraju da se brinu dok je nama Vucica i njegove Vlade mi mozemo da budemo mirni.

Biljana

pre 9 godina

Treba uciniti i uraditi sve da se poboljsa ekonomija i da se ne dodje do bankrota, ljudi koji su strucni neka dobro odrade posao...

Glas@Razuma

pre 9 godina

Hm sumorna stvarnost ali verujem da ce biti bolja buducnost zahvaljujuci reformama koje pokusava i uspece da sprovede do kraja!

Mališa

pre 9 godina

Izvoz se postepeno povećava i već se vidi pomak. Nema dileme da se na primeru železare treba učiti i na taj način oporaviti što više proizvodnih firmi. Samim tim će i izvoz biti daleko veći.

аки

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.

dsaf

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 31. mart 2015 14:58)


Slab dinar jeste rešenje, samo tako može da raste privreda a samim tim i plate.

Pedja

pre 9 godina

Ma dignite Evro na 200. Večito slušam ekonomske eksperte kako je dinar precenjen. Nek nam sve piskupi za 80%. Bolje da nam bankrotira narod nego država.

uk

pre 9 godina

Cena rada medju nejjeftinijim u evropi, pola radnika radi na crno i onda je jak dinar problem, s druge strane nemacki proizvod sa 10x skupljom radnom snagom, skupljim inputima i jakim EUR konkurentniji na stranom trzistu od Srpskog proizvoda ?!!

Da li plate treba da se svedu na 100 eur pa da Srpska privreda bude konkurenta ili je problem ipak u necem drugom ?!

Gde bre nalazite ove "strucnjake" ?

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Želeo bi da se štedi u dinarima, da kamate budu niske a da dinar slabi prema evru. Zašto bi onda neko štedeo u dinarima? To samo može da izjavi najveći mag privatizacije, njegova nedodirljivost gospodin Aleksandar Vlahović

Vladan R

pre 9 godina

Kakav demagogija. Da li gospoda "strucnjaci" zista misle, da je narod toliko glup i naivan. Slab dinar bi, mozda i bio resenje, kada nasi privrednice, ne bi svaki skok evra, ispratili sa isto tolikim, pa i vecim procentualnim poskupljenjem dinarskih cena, ono za svaki slucaj ako ponovo skoci. Ovako kad je dinar koliko toliko stabilan, ne mogu svoj lopovluk i nesposobnost, da maskiraju slabljenjem dinara, i pravdaju svako poskupljenje skokom evra. Jos jednom koja demagogija i pre svega bezobrazluk. Sramota.

dex

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

Adam Jensen

pre 9 godina

Zato što veštački jak dinar, visoke kamate i ovakva ekonomska politika odgovara tzv. "uvozničkom lobiju" na čelu sa Miškoviće, Kostićem i sličnima koji su isto tako finansirali sve političare s kraja devedesetih pa sve do danas. U prevodu, političari uništavaju sopstvenu državu zarad procenta koji imaju od uvoza koji tako mahnito i bez kontrole sprovode ovi što sam ih spomenuo...

suzana

pre 9 godina

Ono sto je bilo zapusteno 15 godina ne moze preko noci da se promeni. Vlada na celu sa premijerom upravo se i zalaze na privlacenju stranih investitora kako bi se povecala prozizvodnja u Srbiji a samim tim i izvoz. Tome u prilog govore i brojni sastanci sa stranim delegacijama. Trebamo samo biti strpljivi.

Lovac na botove

pre 9 godina

Drzavna jasla i pol.partije su pojeli Srbiju.Nismo nista bolje ni zasluzili od bankrota.
Samo se nadam da ce neko nekada da postavi pitanje,odakle nekim,ako ne i hiljadama ljudi, tolika imovina?

ASDF

pre 9 godina

Сигуран сам да ће господин Вучић уз свој тим успети да се избори са свим изазовима иако многима то не одговара.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (аки, 31. mart 2015 15:30)

ja sam 100% siguran da nece!!!!!! Veceg dunstera u zivotu nisam video!!!!

sport bili

pre 9 godina

Sta je resenje? Povecati evro na 200 dinara, ostaviti plate na ovom nivou (20-25000 dinara), a sve cene povecati shodno jacanju evra? To je resenje???

(dex, 31. mart 2015 14:58)

Ljudi, pustite Vlahoviće, Dinkiće, Labuse i ostale stručnjake. Od njih ne očekujte rešenje. O Jorgovanki i naprednjacima ne vredi ni razmišljati, jer oni nemaju pojma u šta su uleteli, a pitanje je i da li razumeju. Udovički je upućena, ali ona tera svoju agendu. To je ista agenda koju ima i MMF.

Ovako ćemo sigurno bankrotirati i doći u dužničko ropstvo, samo će proces biti usporen dok ne prodamo Telekom, Aerodrom, EPS, Komercijalnu banku... i pravo na korišćenje prirodnih bogatstava, a sve pare će otići na servisiranje kredita i tekućeg platnog deficita. A kad sve prodamo, ćao djaci škola se kreči i zatvara!

Devalvacija dinara nam ne gine. Što pre to uradimo, to bolje, ionako dobro kasnimo.
Al' da će boleti - boleće.

sport bili

Zoran

pre 9 godina

Nikola, pa znate i sami zato je tako. Banke i uvoznici hoce jak dinar i visoke kamate. Tako oni prave debeli profit a svi ostali gube, fabrike se zatvaraju i ljudi ostaju bez posla. A da ce nesto da se menja, nema sanse, ta mafija placa kome god treba samo da ostane ovako grdo n naopako.

Boža

pre 9 godina

Imali smo najslabiji dinar na planeti pa to nije pokrenulo privredu.Sada imamo najslabije plaćene radnike, pa ni to ne pomaže.Vo lim te stručnjake koji kažu da treba povećati proizvodnju ali ne i kako.

Srba

pre 9 godina

Sta je to jak dinar ako je plata radnika na traci u Srbiji oko 200€. To je verovatno najniza plata u svetu a upravo toliko placa vecina tih stranih kompanija

Vreme je

pre 9 godina

Na manite se vise dinara. Predjite lepo na Evro, ko komsije crnogorci. Nema šta tu da se glumi "jak dinar"...dinar je otišao nizbrdo pre 30-ak godina. Može da se koristi fiktivni dinar za banke i berzu, a evro u promet.

mozda tek 10.1

pre 9 godina

Dinar je prejak (spram srpske ekonomije), uvoz nije prevelik ali je izvoz prakticno nepostojeci i to je problem. Mozete rezati troskove koliko god hocete, bez povecanja prihoda (iz inostranstva) NEMA buducnosti, sta god vam koji politicar rekao (tj. slagao). Dakle izoz proizvodnje i usluga ili bankrot. Bankrot mozemo odloziti smanjenjem plata/penzija, povecanjem poreza, prodajom ovog sto je ostalo, ali NE mozemo izbeci. Nikako. A onda nam niko nece pomoci, posto nismo clan EU, vec ce samo doci da naplate dugove, kao sudski izvrsitelji

Toliko

pre 9 godina

@(dex, 31. mart 2015 14:58) Poenta je da pogledas siru sliku od dnevno socijalnih pitanja, mada priznajem da smo mi toliko siromasni da je za dosta ljudi to pitanje zivota ili smrti. Zapravo je pitanje izmedju 2 losa izbora ali i totalnog odusajanja od sadasnjih "reformi". Penzije i socijalna davanja se po planu uskladjuju sa troskovima zivota pa bi udar zbog rasta dinara delimicno(ali ne potpuno bio amortizovan), a ne ovako naopakim smanjenjima penzija i plata. Plate bi pale ali bi zarada kod izvoznika kao i njihovi potraznja za radnom snagom porasla pa bi sa te strane i to bilo amortizovana nesto duzim procesom. Porasla bi i ono sto je vazno unutrasnja potraznja zbog dostupnog kapitala pa bi verovatno i to uticalo na zaposlenost. Nazalost za takav potez potrebni su drzavnici, a mi to jednostavno nemamo.

Stojan

pre 9 godina

Obzirom da su sankcije, bombardovanje i prethodne Vlade unistile privredu u Srbiji i zatvorile mnoga velika proizvodna preduzeca i da je sve to trajalo godinama, sada je nerealno ocekivati da se sve to promeni i popravi za kratak period.

zlaja

pre 9 godina

Gospodin je potpuno u pravu, uporno se već dve decenije skoro zagovara politika uvoza umesto politike podsticanja domaće proizvodnje i izvoza gotovih proizvoda. Inače, kompanija Tarket je nastala na osnovu zajedničkih ulaganja sa našom profitabilnom kompanijom Sintelon.

dusanmal

pre 9 godina

Fokusiranje na samo jedan aspekt ekonomske politike koja mora biti slicna zogliranju 10 stvari.
Problem u Srpskoj privredi su preveliki nameti, prevelika regulativna struktura i preveliki drzavni birokratski aparat koji se na tome hrani. Pod takvim uslovima nema sanse za ekonomski rast a to je glavni izvor mogucnosti za izvoz i razlog da se smanji uvoz.
Ostaviti ovu strukturu kakva je te slabiti dinar je ludost, pokusaj laznog podsticaja izvozu koji nikada ne moze stvarno porasti na taj nacin.
Ono sto jak dinar cuva je zivotni standard i kupovna moc na svetskoj razmeri. Ako se fundamentalni razlozi za probleme rese, moguce je privremeno slabiti dinar jer bi brzo rastuca privreda povukla i njega i Srpske zivotne uslove. No, bez fundamentalnog resenja problema-slab dinar bi nas samo dodatno ubio u mestu.

milenko

pre 9 godina

Ma ljudi kako vam nije jasno da nas bankrot ceka sa ovim nazadnjacima,tu nema leka,gotovo,to je bilo jasno jos pre tri godine kada su dosli na vlast,samo je pitanje godine,tj dana....

Natasa

pre 9 godina

Jasno je da se neke stvari moraju menjati u drzavi, i toga je svesna Vlada, ali nakon prethodnih godina unistavanja, za ove promene treba vremena.

kaja

pre 9 godina

Veliki strucnjaci!Kad je Srbiji stvarno trebala pomoc nigde ih nije bilo.Sad kad se krecemo ka boljem zivotu oni pricaju o bankrotu!Naopako!

Maša

pre 9 godina

Postoje ljudi koji se direktno bave ovim problemom,pustite ih da rade svoj posao. Ne brinite neće vlada dozvoliti bankrot,zato i jesu preduzete teške mere na raznim poljima da do istog ne bi došlo.I dalje će se sprovoditi, samo malo strpljenja i vere!

uzalud je sve

pre 9 godina

Donekle je to i logično da ako uvezeš više nego što izvezeš da su u manjku i da si osudjen na propast,sistemski razradjenom taktikom već 20 godina naša zemlja selja u propast,sada kada se neko našao da to ispravi ne valja,pa nama srbima niko i ništa ne valja,nije se rodio taj koji je nama ugodio!

naca

pre 9 godina

Lako je pametovati ali samtram da je prvo potrebno realno sagledati situaciju.Godinama u Srbiji nije vodjena dobra ekonomska politika,privreda je unistena,mnoga preduzeca zatvorena...Toga je svesna ova vlada,zato i pokusava da ozivi privredu,da neka preduzeca postavi na noge,da pospesi proizvodnju jer jedino ako se nesto proizvede moze i da se izveze.

Jance

pre 9 godina

Kad penzioneri daju savete , onda to izgleda ovako. Srbiji trebaju investicije , oporavak preduzeca , sto ce uticati na proizvodnju , a samim tim i smanjenje deficita u spoljnotrgovinskom bilansu.

Zemunka

pre 9 godina

Prosla godina je bila losa zbog silnih vremenskih nepogoda, ali ova godina obecava i trebalo bi da se poveca izvoz nasih prirodnih bogatstava

cica

pre 9 godina

Savetnici,ili kako da ih nazovem?Ljudi koji bi se verovatno radovali bankrotstvu Srbije!Ne moraju da se brinu dok je nama Vucica i njegove Vlade mi mozemo da budemo mirni.

lolita

pre 9 godina

Srbija krene napred,odmah se nadju briznici sa zakljuckom da to nije dobro i da ce da bankrotira.Gde su bili da upozoravaju na bankrot dok nas je vodio DS.

tačka

pre 9 godina

Jak dinar u Srbiji jewdino ne odgovara mešetarima koji sebe nazivaju kakvim takvim proizvođačima, a ustvari to su neradini koji na jeftinom dinaru za malo truda se enorno bogate. To više neće moći da prođe.

ekonomista

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...

Takki

pre 9 godina

Kada bi prestali za pocetak da trcimo za svakakvim glupostima koje nose neke strane etikete i okrenuli se domacim proizvodima koji su daleko bolji i originalniji krenulo bi nam na bolje vec za mesec dana. Nasi proizvodjaci na zalost nemaju para za reklamiranje i zato ostaju nevidljivi. Nase nazovi zvezde bi mogle umesto laznih Gucci modela da nose originalne domace proizvode i time pokazu koliko vole Srbiju u koju se kunu, a i narod bi ih vise cenio.

Mladen

pre 9 godina

Inflatorni dinar bi bio katastrofa sa srpsku ekonomiju. Nije vreme za eksperimente salonskih ekonomista. Svoje znanje neka prodaju nekom drugom a ne osiromašenim građanima Srbije.

Mališa

pre 9 godina

Izvoz se postepeno povećava i već se vidi pomak. Nema dileme da se na primeru železare treba učiti i na taj način oporaviti što više proizvodnih firmi. Samim tim će i izvoz biti daleko veći.

Biljana

pre 9 godina

Treba uciniti i uraditi sve da se poboljsa ekonomija i da se ne dodje do bankrota, ljudi koji su strucni neka dobro odrade posao...

Mile Knezevic

pre 9 godina

Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.

TUPSON

pre 9 godina

Koje je ovo nadmudrivanje i zaludjivanje naroda, kada je dinar slab onda ne valja, kada dinar ojača onda je to veštački i ne valja, da predjimo na stranu valutu, koji su ovo ljudi, kako da nam jedni iz saveza ekonomista jedno pričaju, fiskalnog saveta drugo a ovi sasvim treće.Po njima sve firme u restruktuiranju pđtreba pustiti a padnu i propadnu, važniji je slab dinar i manje kamate.

Glas@Razuma

pre 9 godina

Hm sumorna stvarnost ali verujem da ce biti bolja buducnost zahvaljujuci reformama koje pokusava i uspece da sprovede do kraja!

razumom do pobede

pre 9 godina

Jeste da je situacija teska ali ne zaboravimo ko je doveo Srbiju u ovakvom stanju!Sad ti isti ljudi napadaju vladu a oni su opljackali milione i naravno da je deficit toliki koliki je...

savesni gradjanin

pre 9 godina

Jedini problem je mali izvoz a veliki uvoz i spoljnotrgovinski deficit je katastrofalan ali moramo imati u vidu da za takbo vodjenje politike kriva prethodna vlada i da sad Vucic preuzeo na sebe ogroman teret!kw

SNS u srcu

pre 9 godina

Da,nazalost drzanjem jakog vestacki stvorenog dinara nije resenje jer smo u ozbiljnom deficitu..ako se nesto drasticno ne promeni,crno nam se pise..verujem da ce Vucic smisliti strategiju izlaska iz zivog blata!

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Da,potrebna nam je nova ekonomska politika kako bi smanjili deficit koji nas uporno muci,lose stojimo trenutno ali Vucic radi da sto pre sanira problem pa videcemo za neko vreme...

strejder

pre 9 godina

Eto gde su nas doveli vlada Ds-a da sad nemozemo da izadjemo iz problema!Uvoz-izvoz to nas je dovelo do ruba provalije pa nas sad pokusava vratiti na pravi put balansirajuci izmedju velikih sila....Moramo podhitno da pokrenemo nasu proizvodnju i tako povecamo izvoz dok uvoz moramo smanjiti...

Cvetanović

pre 9 godina

Danas se svi smatraju stručnjacima. Možda situacija i nije najsjajnija, ali je, svakako, neuporedivo bolja u odnosu na protekli period u kojem su demokrate, okretanjem leđa i punjenjem svojih džepova, praktično podsticale Miškovića i njemu slične na sistematsko ubijanje srpske ekonomije.

DejanM

pre 9 godina

Svako od ovih vlasnika velikih firmi naginje na svoju vodenicu,jedan bi da stampa novac,drugi da uvede evro. Bas njih briga za ekonomiju zemlje,oni gledaju svoju korist.

alienware

pre 9 godina

Prvo treba zabraniti stednju u devizama,samo u dinarima ,smanjiti kamatne stope i zabraniti indeksiranje u valutama za kredite.A onda uvesti poreze za uvoznu robu.Povecati cene otkupa kroz subvencije proizvoda prilikom prodaje od strane poljuprivrednika ne na osnovu hetara zemlje,onda dati 100,000 dinara svakoj domaj firmi za novo zaposlenje umesto sadanjih 10,000 evra strnim kompanijama.A to je samo za pocetak.

666

pre 9 godina

"Ne da se usranom do potoka stici" poslovica. Tako ni nama EU nikada nece dozvoliti da se razvijemo. Sto dalje od zajednice u kojoj si svojevoljno rob, i to pod uslovima koje svesno prihvatas od robovlasnika. Pod hitno zavesri radnicku diktaturu i otvoreno komunisticki... vratiti stvari na svoje mesto.

Logicno

pre 9 godina

Ljudi, mi sve radimo kao sto igramo fudbal ! Videli ste preksinoc ! Ako je to tako, a jeste, da li stvarno mislite da su nam plate male ?

cikaMiki

pre 9 godina

Dobro kaze. Imam utisak da tako misle i razumni gradjani. Za tako proste st ari ne treba biti ekspert vec samo posten sto nekima nije tesko. Drugo pitanje je kako to postici, koji je redosled koraka... Mada, za strucne i postene ni to ne bi trebalo biti problem.

aleks

pre 9 godina

Bankrotirace svi i drzava i narod sa evrom 120din, ne sekirajte se. Mozda vas plasi skok kursa ali to je jedino dugorocno realno odrzivo. Ovako ce biti sve gore i sve vise otpustanja. Videcete uostalom jer se vlast nece odluciti na promenu politike tako da su ovo samo price.

T Simovic

pre 9 godina

Porast izvoza srpske robe nije moguć bez pronalaženja novih tržišta. Mislim da povećanje izvoza u zemlje EU i Rusiju nije moguće, bez investicija u nove tehnologije za šta treba imati slobodan kapital i vreme. Kraktoročno šansa je u izvozu naših roba na afrička i azijska tražišta. Mogli bi da izvozimo u mnogoljudne zemlje, koje su nam tradicionalno naklonjenje kao što su: Alžir, Egipat, Indija, Burma i Vijetnam.

sumorni

pre 9 godina

"Otkad je doticni gospodin direktor Tarketa,koliko ja znam on je u penziji,a bio je samo direktor Sintelona i usput receno on je dipl.pravnik,sto se lako moze proveriti.
(Mile Knezevic, 31. mart 2015 19:13)"

A kakve to ima veze sa činjenicama koje je izneo?

Treba da naučite da gomilanje plaćenih botova NEMA NIKAKVOG EFEKTA po BDP, industrijsku proizvodnju, izvoz i slične pojmove koje prvi put čujete.

Vox populi

pre 9 godina

Gde su bili do sada ovi silni ekonomski stručnjaci. Kako ove prethodne nisu savetovali, nego je Srbija dovedena do prosjačkog štapa.

драган

pre 9 godina

Погрешна је прича о потреби великог извоза. Извоз треба да буде толико велики да покрије увоз. Други крај полуге којом се може управљати, је увоз. Његовим смањењем се смањује и потреба за извозом. Погледајте каква нам је земља, у продавницама нема шта нема, пршти од увоза као у најоботаијим метрополама, а остало све у земљи је уништено.

arhitekta predrag

pre 9 godina

znaci nama koji posteno otplacujemo kredite mozemo posteno da odemo u bankrot jer drzavi nije bitan jak dinar a slbiji kurs evra vec obratno .... sve je u srbiji kontra ono sto je belo to ti je crno

Докле тако

pre 9 godina

svuda u svetu se države bore za jaku valutu a samo kod nas ne valja jak dinar, stvarno smo zemlja majmunija...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 31. mart 2015 16:21)

Не, него је баш обрнуто. Нико се не бори за јаку валуту јер тиме угрожава свој извоз. Кина, например, се труди да своју валуту држи што ниже. Невероватно низак ниво знања о економији код већине коментатора. Бар логику да употребљавају.

Сви се буне што се увози бели лук из Кине, млеко из ЕУ, свињетина ко зна одакле а не схватају да је све то последица ВЕШТАЧКИ јаког динара. Увозни производи јефтинији од домаћих.

Mr. Zelenkada

pre 9 godina

Mogu da razumem da je uvoz zasnovan na podsticanju uvozno supstitutivnih delatnosti, pa da se dinar merama monetarne politike drži na precenjenom nivou dok se ne razviju izvozno strateške grane,,,ovako uvozom za ličnu a ne investicionu potrošnju, samo se ulazi u spiralu spoljnog duga. To stanje je bezizlazno, slično kvantitativnim olakšicama koje se rade kod “jakih” valuta, s tim što su naše poluge odugovlačenja takvog stanja ograničene, i naziru se probijanjem skromnog plafona zaduživanja. Divestment u vođenju monetarne politike o kome se piše je solucija, step by step.

Matematika

pre 9 godina

Moze se reci da drzava Srbija ima slicni ekonomski balans kao jedan stanovnik Srbije. Zaradi mesecno 300 evra a potrosi 500
Interesantno !

Dragan

pre 9 godina

Do kada cete da izvestavate sa ovakvih skupova i da citirate ljude koji nemaju elementarno znanje iz ekonomije?! Nikada niko nigde u svetu nije trajno povecao izvoz devalvacijom nacionalne valute. Kada bi tako nesto bilo moguce, Srbija kao drzava koja je u proteklih 30+ godina gotovo svakodnevno imala pad vrednosti nacionalne valute uz nekoliko denominacija danas bi bila izvozna velesila. Izvoz se povecava ulaganjem i primenom nove tehnologije, ekonomicnijom poslovanjem, unapredjenjem i prosirenjem proizvodnog programa, motivacijom zaposlenih, poboljsanjem kvaliteta, dizajna, trajnosti i pouzdanosti proizvoda, adekvatnim marketingom, itd. Dakle, za bolji spoljnotrgovinski bilans ovoj zemlji trebaju savremene dobro opremljene fabrike sa obucenim i motivisanim radnicima koje mogu da konkurisu svetskim kompanijama kao sto su Sony, Samsung, Hilti, Toyota, Nestle, HP, Intel, ... a ne devalvacija.

marko

pre 9 godina

Ja sam iz B.Palanke odakle je i gospodin Pavičić i poznajem ga.On jeste bio direktor Sintelona i mora se priznati uspešan.Ali ovo što priča ne pije vodu iz prostog razloga jer smo mi,Srbija,mala ekonomija,jako malo potrošako društvo i svako slabljenje dinara povlači automatski i povećanje cena.Mi nemamo firme domaće koje su male i zavise od domaće potrošnje.Nama trebaju ogromna ulaganja u nove tehnologije jer smo zaostali tehnološki 30 godina i više za mnogim evropskim firmama.Srbija je geografski i demofrafski jako mala i apsolutno samo kurs dinara nam ništa ne donosi.

to je to...

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko ljudi sebi dozvoljavaju i pritom se deklarišu kao neki stručnjaci. Pitajte ovog Nikolu šta mi to toliko izvozimo da bi kompenzovalo tako veliki kurs koji bi direktno uništio domaću tražnju i izvoznike koji dobar deo repromaterijala uvoze. Manite nas ovakvih stručnjaka dajte ljudima posla a kurs je samo sekundarno sredstvo da se poboljšaju određeni ekonomski parametri. Kada budemo imali isključivo izvozno orjentisanu privredu tada će ova teorija imati osnov u protivnom čovek tera vodu na svoju vodenicu. Investicije ali one realne to je ključ našeg problema ali da li to neko želi Srbiji...
(ekonomista, 31. mart 2015 16:37)
Samo niste objasnili kako cemo dobiti izvozno orijentisanu privredu sa ovim kursem!!Ovde narod ne shvata,da bi nam bilo bolje mora nam prvo biti gore.Jer,na drzavnim jaslama radi 780.000 ljudi od cega je visak najmanje 450.000 zaposlenih.Na zalost mi moramo u bankrot, jer nema drugog nacina da se ovaj brlog rasturi(lazni eksperti,lazne diplome,lazni radnici,lazni direktori,lazni sindikati,lazni penzioneri,sve prevara do prevare).Umesto da se taj novac koji se baca na plate ovih foliranata ulaze u poljoprivredno-prehrambeno-preradjivacki kompleks koji jedini ima realnu sansu na svetskom trzistu ovde se i dalje snivaju budalastine o avionima ,kamionima ,busevima,Fiatima,zelezarama,cipovima...Verujte,sa setom cemo se secati ovih dana kako ce biti za par meseci.Ovde skoro da i nema nikakvih reformi!!

mile

pre 9 godina

Bravo za ovog čoveka, napokon neko da kaže suštinsku stvar, kako da nam bude ali stvarno bolje tj. da nam treba nova ekonomska politika koja podržava proizvodnju za izvoz.

Moca

pre 9 godina

Naravno da se u poslednjih 14 godina vodi takva ekonomska politika. Sa maloprodajnim maržama u Srbiji, mnogo je lakše velikim trgovcima ugrađivati se na cenu svega što uđe u zemlju, nego pokrenuti proizvodnju ovde. Šta mislite, od čega su Mišković, Toplica Spasojević, Petar Matić i njima slični postali milijarderi?

ZNBg

pre 9 godina

Kada su nakon II Sv rata počeli sa obnovom i reformom svoje uništene i propale zemlje i njene privrede, Japanci su lansirali 1 jednostavnu parolu:
"Izvoziti ili umreti."
U tome je suština stvari. Od 1945 pa sve do danas prvo Jugoslavija pa onda i Srbija stalno beleže deficit i stalno se zadužuju da bi ga pokrili. U zadnjih 25 godina situacija je sve gora zahvaljujući idiotskoj politici SPS-a tokom 90-tih, "ničim izazvanim sankcijama", bombardovanju, pljačkaškoj privatizaciji, negovanju tajkuna i njihovih monopola, ogromnom partijskom zapošljavanju,...(nastavite sami dalje).
I onda još stigoše naprednjaci da sve ekspresno dokusure.

Miroslav Toskic

pre 9 godina

Dok ovu drzavu budu vodili socijalisti,bivsi radikalii(sns)i poneki julovci, a svi oni su vec "vidjeni u svom ne znanju" i dokle god plate u javnom sektoru budu visoke, a kod privatnika minimalac 21 500din NIKADA,NIKADA nece biti bolje!!!!!! Kako da prezivimo sa tolikim minimalcem a guvernerka banke 500 000 din platu, Bajatovic 1000 000, i njima slicni!!!!!???????? Ako je kriza u zemlji i mere stdnje, predcenik drzave Srbije treba da ima platu 100 000 a svi ostali u javnom sektoru ispod toga??? I ovi svi da vrate sto su pokrali od drzave, i eto nama para i ne bi nam trebali ni krediti ni MMF niti bilo ko!!!!!! To je cela matematika???? pre neko vece VULIN na dnevniku prica bajku, slusajuci ga za trenutak sam pomislio da zivimo u Swajcarskoj...ali to je samo bajka, zivimo u Srbiji, i dok su on i ovi sa njim na vlasti i Albanija ce da nam bude bajka....pozz za sve

"Ekonomista"

pre 9 godina

Ljudi, vi morate da shvatite da nije poenta samo u tome sto ce dinar oslabiti nego je vise poenta da kamatne stope moraju da se snize. Jedini nacin da se to uradi je da NBS ima svoju monetarnu politiku (koju nema jer je dinar vezan za evro).
Kada bismo imali svoju mon. pol. ne samo da bi bili konkurentiji zbog slabijeg dinara, nego bi kompanije u Srbiji mogle da uzmu jeftinije kredite nakon cega bi usledio ekonomski rast.
Jedini problem sa ovim je sto je to politicki neodrzivo, i nijedan politicar ne bi doneo takvu odluku jer bi dovelo do njegovog kraja. Ljudim i ovako sklapaju kraj sa krajem tako da bi slabljenje dinara verovatno bila kap koji bi prelila casu.

Lea

pre 9 godina

Za privredni oporavak je pored fiskalne stabilizacije jednako znacajna promena monetarne politike.Ova mera zadire u interese mocnog finansijskog lobija i lobija uvoznika.Destruktivan uticaj decenijske monetarne politike razorio je nasu privredu.

bojan

pre 9 godina

evo mene drzava onemogucava da izvozim trazeci od mene da obelezim sve proizvode svojim zigom...nijedan stranac nece da kupi moj proizvod na veliko ako je obelezen mojim zigom i odlazice u bosnu da kupi isto to skuplje bez takvog ziga posto se u bosni takva roba zigose samo kada SE FAKTURISE DOMACEM KUPCU(kada kazem stranac mislim na okolinu koja se bavi istim poslom u okruzenju)...kod nas si u obavezi da zigoses svu robu neku i sa dva ziga...postoji u zakonu fora da roba za izvoz ne mora da se zigose ali odakle ja mogu znati sta ce stranac da kupi kod mene...sta ako mu se svidi bas roba koju sam zigosao,a ne svidi ona za izvoz...ovde su u pitanju hiljade i hiljade razlicitih artikala dezena boja...nemamo samo jedan komad pa da kazemo e sto kila za izvoz 50kila za srbiji...

Bob Sent Kler

pre 9 godina

Produktivnost, nove tehnologije i kvalitetan proizvod vode u progres, a kada to nemate onda vam je kurs kriv i pokusavate preko toga da nadjete opravdanje za vase postojanje. Sta ce te vi da ponudite svetu sve i da je kurs 1000 din za 1 EUR?

milos

pre 9 godina

alo bre botovi, koliko vas to ima covece ? Koju god vest da otvorim samo vi komentarisete, da li stvarno toliko slepo verujete onom dramaturgu, ili ste se jednostavno prodali za pare ??? Pa ovo nema nigde, sram vas bilo, duse prodane.

pes

pre 9 godina

zasto su visoke kamate. jer po starom komunistickom receptu. neko uzme kredit i ne vrati, a neko uzme kredit i mora da vrati i od prvih.
drugo je sudstvo u privredi. na hiljade radnika je blago receno pokradeno...

z

pre 9 godina

Joj ovih botova da se smuci coveku. Sve u fazonu, ne moze sve za tako malo vremena. Pa koliko to treba vremena trenutnoj garnituri? Na vlasti su tri godine a ne tri dana. Efikasni su u stranackom zaposljavanju i uzimanju kredita a za sve ostalo im treba vreeeeemena, bar 30-40 godina. Set pravih zakona moze da se donese za par dana.

lord of the bots

pre 9 godina

Zato sam ja studiro ekonomiju moji botovi, da vam pojasnim kako trzista funkcionisu, iako nisam dana proveo u privredi. Sa pravnog vakulteta direktno u stranku, a onda posle tri godine na vlasti krivim zute, a ovi crvene. Moj cv je prost, posle fakulteta, politicka stranka, nikad firma.

amanvise

pre 9 godina

Nema nikakvog vodjenja "uvozne politike". Sve sto se uveze trazi trziste,a ono sto se izveze je potraznja stranih trzista od domacih proizvodjaca. Ne moze se tu voditi bilo kakva politika. Uvoznici placaju visoke carine i PDV koji idu direktno u budzet R.Srbije,nema tu nicega loseg. Izvoznici ne placaju ni carine ni PDV,ako niste znali,ali doprinose prilivu deviza u zemlju sto je takodje neophodno. Ali ni te carine ni PDV ova drzava nece naplatiti,posto recimo Ministarstvo plojoprivrede/Uprava za veterinu ne izdaje neophodne dozvole(Resenja) za uvoz hrane zivotinjskog porekla koja podlezu kontroli na granici prilikom uvoza. Time se troskovi uvoznika enormno uvecavaju ,jer placaju visoke sume za skladistenje placenih proizvoda u inostranstvu cekajuci dozvole koje Uprava za veterinu ne izdaje ni za 30 dana od podnetog zahteva sto je zakonska obaveza. Taksa za jedno takvo Resenje je 6950 dinara! Nesto slutim da je razlog u tome sto oni koji rade na izdavanju ovih resenja nemaju ni 35.000 platu,nema ih vise od 10 zaposlenih na tim poslovima,a odrade preko 1000 resenja mesecno sto iznosi 7 miliona dinara od takse koja se placa. Ako bi se samo cetvrtina prihoda od takse koristila za plate radnika ministarstva koji izdaju ova resenja imali bi plate oko 140.000 dinara. Kome idu ove takse? I kada ce Ministarstvo poljoprivrede da "proradi" ponovo? Sada navodno blokirani sede i ne rade nista zbog "pada sistema",a drzava gubi milione eura svaki dan od NE naplate carina i PDVa.

sasa

pre 9 godina

naš najatraktivniji izvozni produkt su mladi ljudi. sa povećanjem izvoza tih istih doći će do porasta deviznog priliva iz inostranstva i smanjenja deficita ;-). problem je rešen ;-).

$

pre 9 godina

Ima jedna knjiga, košta 1500 dingera, a zove se Javne finansije. Zatim tu je i Monetarna politika, Osnovi ekonomije, Investicije... ni jedna nije preko 3000!!! Znanje nije skupo, ne znanje je skupo!