Nedelja, 29.03.2015.

09:39

Država vraća Dinkićev model

Posle skoro godinu dana pauze, država će investitorima ponovo početi da daje podsticaje. Oni će za jedno otvoreno radno mesto dobijati i do 7.000 evra.

Izvor: Blic

Država vraæa Dinkiæev model IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

176 Komentari

Sortiraj po:

gero64

pre 9 godina

Pitaju me zasto sam prso... Evo zasto.... Daju 7000 eura za novo radno mesto.... To je 840000 dinara.... a moja cerka kao Master Inzenjer energetskog masinstva radi za 17000 dinara... u prevodu.. sledecih 49411764 plata unapred taj k... Arapin ima za platu... usput moze da da otkaz kad mu volja.... Ovakvih primera je gomila.... Eto zasto sam prso.... I kako da ona ne ode odavde???.. Kako??? Licno cu da se potrudim da joj pomognem da ode pa makar svaki dan plakao sto mi je daleko!!!! I necu da cutim!!!

violina

pre 9 godina

Tzv. Dinkicev model za podsticanje zaposljavanja je mozda i dobar, ali nije sprovodjen na pravi nacin pa je zato sadasnja vlada Srbije spremna da taj model realizuje na pravi nacin.

misic

pre 9 godina

Mozemo primetiti da vlada Srbije razmatra vracanje jednog od modela za podsticanje zaposlenosti u nasoj zemlji, cinjenica jeste da se analizira tzv. Dinkicev model s tim sto bi sada bila razlika u tome sto bi drzava vise kontrolisala ovaj nacin zaposljavanja.

Lea

pre 9 godina

Davanje podsticaja preduzecima koja su u Srbiji zbog domaceg trzista je lust.Ako su izvozno orijentisani onda nekog smisla moze biti ali je potrebno izvesti dobru racunicu.do

L Paso

pre 9 godina

I eto kako prolazi dokazani unistetitelj svega cega se dohvatio vraca se njegov model kao fol povlači se iz politike zapisljava se u banci od obecanog odela pusti snovi posto se drugari znaju boraba mize biti samo za stolicu a ovako za ljude i pravdu zabole njih politicari gledaju sebe !!!

Sanja

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka srpske privrede i budzetske konsolidacije treba pokusati sprovesti.Trazi se najbolji model za dovodjenje stranih investitora od koga bi i nasa drzava ali i druga strana bili zadovoljni.

Ivanica

pre 9 godina

Nisam sigurna da sa novim reformama ima para i za investitore na takav nacin. Uostalom, to je radio Dinkic, propalo je i ne verujem da ce se iko tako zaletati.

neca

pre 9 godina

počnite da pomažete domaću privredu, šta bi svaki od privatnika mogao da napravi kada bi mu država dala 5000 evra po zaposlenom kao što deli šakom i kapomokolo?

dasaev

pre 9 godina

Ovaj model bi trebalo pre svega usmeriti na devastirana područja gde je primećen veliki odliv stanovništva i gde migracioni trend ukazuje da područje postaje retko naseljeno. Jug Srbije pre svega. podizanjem fabrika i zapošljavanjem radne snage podiže se standard i značajno će uticati na rast nataliteta.

pljeskavica

pre 9 godina

Velika je razlika između Dinkićevog nekontrolisanog sistema davanja podsticaja i ovoga novog koji će nuditi bolje opcije za novozaposlene i njihovu sigurnost opstanka u preduzeću.

botovi OZBILJNO **** NA INFORMER

pre 9 godina

a zamislite koliko smo propala i nesigurna zemlja kad mi sa svim tim subvencijama jedva da nekog dovucemo da radi kod nas...koliki smo mi onda talog od drzave
Covece, dajemo besplatno zemljiste, prikljucke za vodu, gas, struju, internet i telefon, dajemo 7.000 eura po zaposlenom, dajemo oslobadjanje od placanja poreza, dajemo promet bez carina (u bescarinskim zonama gde 99% investitora otvara pogone ako ih otvore) i na sve to niko ama bas niko ne zeli da dodje i otvori fabriku
au sta nam se desava au

VladanVlajic

pre 9 godina

Trebalo Vam je dve godine da shvatite da ne postoji drugaciji nacin za privlacenje stranih investicija. Sto bi neko ulagao bas u Srbiju ako nema podsticaja. Izgubili smo dve godine, zbog cega??? Nije poenta kad dodjes na vlast promeniti sve sto je prethodnik doneo, dobre stvari treba nastaviti sa primenom.
Da nije bilo podsticaja ne bi bilo ni Fiata, Benetona, Gorenja, Panasonica itd

izadje na videlo

pre 9 godina

kako se se pokazali ovi novi ekonomski strucnjaci mozete slobodno i Dinkica da vratite a ne samo njegov model!
Nasa ekonomija je na nizbdici, i to se vidi iz aviona!
Neke ustede jesu napravljene ali kakva je usteda ako stedite gorivo za kamion pe je roba u magacinu. Onda je steta veca, zar ne?

banjac

pre 9 godina

Sto se tice modela podsticanja zaposljavanja koji je Dinkic primenjivao moguce je da je taj model dobar ali nije sprovodjen na pravi nacin i zato sadasnja vlada namerava da ga realizuje kako treba, sto smatram sasvim korektnom namerom drzave u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Kleopatra

pre 9 godina

Cinjenica je da Srbija ima problem sa velikom nezaposlenoscu i zato sadasnja vlada Srbije analizira razne nacine kako da koliko toliko ublazi pomenut problem, tako da ce uzeti u obzir jedan on modela podsticaja zaposljavanja koji je vidjen u nekim prethodnim godinama ali nije sprovodjen na pravi nacin.

seljadin

pre 9 godina

treba da finansiramo konkurenciju nasim firmama koje i daju novac za ovakve bahanalije. Izgleda da je EU dala naredbu da Srbin ne sme imati nista vece od kioska, i da se objasni kako smo mi nesposobna rasa.
Pa kako biti sposoban kad nam uzimaju od nasih para i prave konkurenciju ?

Ken Ken

pre 9 godina

Taj model je u sledecem: Gradjani finansiraju privatan sektor.Kad privatan sektor treba da vrati novac,e kriza,e radna mesta,e postenje,e biznismen,e placanje politickih partija.Ja smatram da gradjani ne trebaju da finansiraju tudja radna mesta

Brat Dicro

pre 9 godina

Strana preduzeca koja dobijaju te podsticaje i navodno pokrecu ekonomiju, bice u ovoj zemlji sve dok budu dobijali te podsticaje i dok budu placali jeftino radnu snagu, sto nema nikakve logike, bilo bi im bolje da te subvencije daju poljoprivrednicima i domacim preduzecima kako bi mogla da budu konkurentna na stranom, al' pre svega na domacem trzistu, na kome gube primat, zbog primene SSP-a, pa tako umesto da podize nase firme, nasa vlada pomaze stranim kompanijama i preduzecima da se okoriste o racun nase drzave, ne zaboravite da te subvencije idu iz poreza koje placaju svi gradjani Srbije i da maksimalno koriste resurse nase zemlje, za sticanje sopstvenog profita.

sanja

pre 9 godina

Dinkic je sahranitelj srpske ekonomije. Prvo je unistio domace banke da bi doveo strane a zatim je uveo cuveni PDV, koji je od starta bio jedan od najvisih u Evropi (kao sto je i sada na nivou od 10 i 20%). Razne agencije koje je osnivao, zatim lazna predizborna obecanja (1500 evra od akcija na ruke svakom gradjaninu Srbije), zatim armija ursovaca koja je ugurana u drzavne firme (jedino su ih naprednjaci pretekli), samo je jedan od dokaza da je Dinkic neko cije ideje i savete treba ad acta za sva vremena. On je inicirao i ponovno podizanje PDV, zatim rigorozne mere stednje, jednom recju sve ono protiv cega su bili svi trezveni, strucni i dobronamerni ekonomski strucnjaci u Srbiji. Dinkic i Vucic su svojom vidjenjem ekonomoije debelo ostetli standard gradjana Srbije, i doveli nas na rub egistencije. Umesto da se podstice potrosnja, smanje porezi, uklinu razne agencije, otpuste partijaski svih boja, oni su udarili po sirotinji. I ove subvencije su totalno nefer, opet ce stranci imati prednost, opet veliki igraci na trzistu - koji imaju previse i sopstvenog novca, umesto da se ulaze u mali privatni sektor, da se pokrecu male, porodicne firme, da svaka zaposli makar 5 do 10 radnika, eto nama koristi. Umnesto toga, sve se radi obrnuto, novac se daje gubitasima. Nasa trange-frange ekonomija morace jednog dana ili da pukne kao mehur od sapunice, ili cemo se mi pre toga trgnuti kao narod.

NIDJE VEZE

pre 9 godina

Ovaj model je slican sa Dinkicevim samo u reci podsticaji. Vidim da je ovaj model dosta preciznije uredjen i jasno se znaju kriterijumi ko i koliko novca moze da dobije. Znaci da ce trosenje novca u ove svrhe biti pod kontrolom i u svakom trenutku ce se znati gde je koliko novca usmereno, sto nije bio slucaj do sada.

viktor

pre 9 godina

Danas sam na jednoj od domaćih radio stanica slušao intervju ex-ministra Saše Radulovića, koji je objasnio pravo stanje stvari u našoj ekonomiji, tačnije kuda nas vodi ovaj režim i kako se poigrava sa standarom i strpljenjem građana. Dotako se i Mlađana Dinkiča i njegovih čuvenih "reformi", od kojih je ovo društvo samo imalo štete. On je bio jedna od inicijatora podizanja PDV-a, mi i danas imamo ogromnu budžetsku rupu zbog raznih agencija i subvencija koje je on smislio. Setimo se samo legendarne SIEPE. Pa URS, nekada G17+, je srpski rekorder u stranačkom zapošljavanju. Sama činjenica daje URS već na dvoje izbora ispod cenzusa, jasno govori da su građani prepoznali i shvatili Dinkićevu demagogiju. A oni se sada setili da "prepisuju" od njega. Bruka! I kada već pominjemo te vajne strane investitore, koje je upravo on doveo, onda treba pomenuti i robobski položaj naših radnika u tim komapnijama. Dinkić je zadnji čije mere treba da primenimo više na bilo šta u ovoj državi. Nije mi jasno da pored toliko ekonomskig stručnjaka, kao što su profesori Zec i Mađar, mi sledimo upute jednog Dinkića. Dokle više??? A botovi samo neka navijaju, to je jedino što umemju.

kockar

pre 9 godina

Posto sada zaista imamo ozbiljnu vladu Srbije i ako ona namerava da uvede model podsticanja pravna lica na zaposljavanje po sistemu kakav je sovjevremeno uveo Dinkic sada bi se taj model i te kako kontrolisao i proveravao.

jovo

pre 9 godina

Nervira me momenat da ja imam 12 zaposlenih i subvencije sam dobio 0,00 dinara, dok stranci u mom gradu dobili 10 soma po coveku, a plate kod mene duplo vece. E sad ko je tu lud?

Vladimir

pre 9 godina

Taj model je jako dobar, jer te firme uloženi novac od strane države brzo vrate kroz poreze i doprinose. Mi smo imali problem sa Dinkićem jer je on to davao kome je on hteo, a nije postojao model pa ko ispuni uslove da dobije pomoć.

Marinko

pre 9 godina

Dinkićev model je imao dve slabe tačke, prvo nisu bili jasno predviđeni uslovi koje kad neko ispuni može da dobije podsticaj, a drugu slabu tačku samog Dinkića koji je podsticaje davao po svom nahođenju kome je hteo i u kolikom god je iznosu po zaposlenom hteo.

Darko

pre 9 godina

Ovaj model je dobar jer pomogne investitorima koji imaju ideju na početku, a novac uložen od države od 3000 do 7000 eura po zaposlenom te firme kroz poreze i doprinose vrate državi za 1 do 2 godine.

Urban

pre 9 godina

Činjenica je da se Srbija napokon nalazi na pravom putu ka oporavku i razvoju. Aktuelna vlast odlično radi svoj posao, a to je definitivno najbitnije za sve nas.

Mali Gari

pre 9 godina

Sprovodjenje ekonomskih reformi očigledno polako ali sigurno donosi rezultate. Svakako da će se veći broj investitora odlučiti da ulaže u Srbiju kada se zna da naša država stimuliše svako radno mesto.

takisamtija

pre 9 godina

omg...da..zato odlaze ove firme sto su tad dovedene...odradili posao...drzava im platila radnike.....ispunuli svoje obaveze. Sad ce opet da dobiju pare da ostanu...pod drugim imenom...izracunajte sami 300evra*24meseca...
kakva prevara...

beba

pre 9 godina

Činjenica je da je u Srbiji velika nezaposlenost, tako da vlada pokušava na sve moguće načine da je svede na prihvatljivu meru. Ukoliko kao država ne obezbedimo podsticaje investitorima, mnoge naše komšije će im ponuditi, a mi ostati bez novih investicija i radnih mesta

Svaka cast na glasanju i izborima

pre 9 godina

Sjani srpski ekspertizam na delu, beremo plodove i ponovo sejemo sjajne proverene ideje koje daju vrhunske ekonomske rezultate.
Hvala Djindjicu koji je doveo eksperte, hvala Dinkicu na sjajnom ekspertizmu, hvala i Vucicu koji s velikim poverenjem gradjana nastavlja tim stazama ekonomije destrukcije.

Pragmatik

pre 9 godina

Ja tim "stranim investitorima" ostavljam godišnje oko 10.000 dinara u trgovinskim lancima (marža, isključivo kupujem domaće) i oko 2500 dinara za održavanje bankarskog računa. Oko 100 evra godišnje od mene im je puna kapa. Naravno, više uzmem na kamate od štednje, ne volim da sam na gubitku. Nadam se da ću jednog dana imati državu koja će isto ovako umeti da sabere i da donese odluku kojom će biti u plusu.

cortefiel

pre 9 godina

Kad su nam prethodne vlade unistile i pozatvarala nekada jaka preduzeca a narod isterali na ulice jednostavno mora se traziti nacin da investitori dodju i pozaposljavaju nezaposlen narod.

Dejan

pre 9 godina

Vučić nema problem da prihvati sve što je dobro i od političkih protivnika, samo da bi Srbija napredovala.Investitore treba privući, a bez povoljnih uslova to nije moguće.

dalido

pre 9 godina

Srbija mora da ima neki vid podrske za privlacenje stranih investitora a da li ce to biti subvencionisanje ili nesto drugo to je na vladi da odluci.Ukoliko mi kao zemlja imamo koristi iz bilo kog vida podsticaja ne vidim zasto ne bismo to i primenjivali.Politika, koja je vodjena prethodnih 12 godina, dala je lose rezultate.Jedni od tih losih rezultata su i katanci na nekada jakim fabrikama gde je radilo vise hiljada ljudi a to je radjeno iskljucivo iz licnih interesa raznih pojedinaca.

dado90

pre 9 godina

Veliki ulagaci, ukoliko hoce pomoc drzave, petinu novca moraju da uloze u roku od godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora, dok srednji investitori moraju da uloze 10 odsto u istom roku. Broj radnih mesta ne sme da se smanji tri godine posle uposljavanja predviđenog broja radnika.Ne vidim nista lose u toj praksi davanja subvencija ukoliko i mi i strane kompanije imamo koristi.Nazalost da nam prethodne vlade nisu raznim pljackaskim aferama unistavala preduzeca i zatvaralla ne bi imali danas problema oko nezaposlenosti velikog broja ljudi.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Koliko sam shvatila ovo će biti samo podsticaj za investitore. Mladjan Dinkić je na ovaj način samo stavljao novac u svoj džep, država sada planira da novac uloži na pravi način.

dida

pre 9 godina

Drzava mora da daje subvencije tamo gde postoji drzavni interes, odnosno gde nema komercijalnog interesa da neko kupi to preduzece.Mora se naci resenje za smanjenje nezaposlenosti a ukoliko od ove prakse subvencionisanja imamo koristi ne vidim zasto ga ne bi i koristili.Da je u proslosti bilo manje nezakonitih radnji ne bi dosli do toga, da su nam nekada jaka preduzeca, sad pod katancom.Nadam se da ce se ovaj model subvencija javnim preduzecima resavati kako se Srbija bude priblizavala EU.

SoRaJa

pre 9 godina

Cilj nije samo zaposliti kratkoročno radnika i uzeti novac za njegovo zaposlenje, kao što je to bio slučaj u vreme Dinkića. Premijer želi da taj radnik bude dugoročno osiguran za radno mesto i da radi u dobrim uslovima, proverenim na svim poljima.

Pivopija

pre 9 godina

Pa kako VAS nije SRAMOTA!? Pa što ne date ovim jadnim preduzetnicima u Srbiji po 3.000-4.000€ za novo radno mesto?! Uradili bi više! Em ste smanjili nezaposlenost, em ljudi ne rade na crno, em ćete Vi sve to i više od toga da naplatite kroz porez jer domaća firma nema gde da ode, a strana ide u zemlju koja će joj sledeća dati pare za radno mesto! Lopovi!

Nikola

pre 9 godina

Ево их Икеа и Лидл у најави, а властодршци ће да их часте са пар милиона еврића..

dadex

pre 9 godina

Ova mera je tokom prethodnih godina povecala atraktivnost Srbije za priliv direktnih stranih investicija iz inostranstva sto je i logicno kada nekom dajete novac da bi dosli i poslovali u Srbiji, ali moze da utice i na povecanje investicija domacih preduzeca.U svakom slucaju, ukoliko drzava ima interes u toj praksi subvencija ne vidim zasto bi se to izbegavalo.

Milos

pre 9 godina

Pa ljudi moji, vec smo probali ovaj model i nije dao rezultate. Zaduzujemo se kod svetske banke da bi dali stranim investitorima. A sta je sa nama? Pa nismo mi nesposobni! Okosnica ekonomije svake zemlje je domaca privreda i mala i srednja preduzeca a ne tamo neki investitori. Pritom, znamo iz prakse da novac cesto ode na pogresnu stranu i da nema mehanizama kontrole trosenja tog novca. Smanjite poreze pa ce ljudi sami otvarati firme ovde.

Bumbar

pre 9 godina

Na sam pomen Dinkicevog imena nakostresi mi se kosa na glavi, ali ako su u Vladi procenili da je to ispravan model, neka im bude.Jedino treba biti obazriv i privatnicima dati stroge uslove kako ne bi mogli da varaju.

jedva cekam mart 2018.

pre 9 godina

vidim da je radikalski ministar privrede jaaaako sposoban, nista nije uradio, investicije ravne nuli, nista od novih radnih mesta a vraca Dinkica kojem su na izborima gradjani rekli sta misle o njegovim "metama", ni cenzus nije prosao...
Kad bolje razmislim, ovo i nije losa ideja jer ce se gradjani osvesti i na sledecim izborima poslati najveceg prodavca magle injegove reciklirane radikale ispod cenzusa.

VladimirUE

pre 9 godina

Osim sa zelezarom i sa ovim potezom sns vlast pokazuje narodu da su njihove optuzbe svega sto je ds vlast radila cista nebuloza i da su mnoge, ne sve, stvari bile dobre i davale rezultate i razvoj privrede i industrije. Postavlja se pitanje za sns zasto je iz cisto politickih razloga zaustavila investicije skoro cetiri godine i ko ce za to da odgovara posebno za osam milijardi evra novog duga a bez ijedne nove investije.

Izdajnik

pre 9 godina

Cinjenica je da je Dinkic rekao da je ugovor sa rusima o nisu los po nas jer nemamo garancije dok je cela Srbuja na celu sa Veljom vikala kako je rusija mocna zemlja i da nam ne trebaju bolje garancije od putinove reci. Takodje je govorio da se ne uzimaju krediti u svajcarcima. Nakbolji guverner Jelacic je njefo cocem isto. Ali Dinkic je ocrnjen u narodu zbog kurira I lose (a i demagoske) procene da ce akcije vredeti do 1000 eura, ali te procene su date pre ekonomske krize koje su izazvale nevidjen pad akcija.

Milos

pre 9 godina

Ulice ko krateri na mesecu a oni daju pare firmama koje imaju vise para od Srbije. Ljudi nemaju pijacu vodu nasipi se ruse a vi 7000 evrica dajete ko zna kome. More okrpite ulice i sredite kanale dok nad ne poklopi opet neka nesreca

DžoHusafet

pre 9 godina

Davace investitorima, a ukinuli udzbenike za trece dete... Ovu vlast treba oterati i unistiti im svaki koren, svako seme, kako se ne bi vratili ni u najludjim snovima...

verka

pre 9 godina

Kategoricki je prihvatljiva tvrdnja da su subvencije za inostrane investitore izuzetno povoljne I da ne bi trebalo da imaju toliko ustupaka ali za zemlju toliko zaduzenu i sa toliko dospelih obaveza to je jedino moguce resenje.

olga

pre 9 godina

hohštaplerski štosovi.Pola investitoru pola političarima to je metod.Izlazite penzioneri i prosvetari na ulice i ruši te tu muljatorsku vlast na vreme.Neće uskoro biti ni penzija ni plata Srbija je bankrotirala.Ne verujte Vučiću na majke mi-

Miki

pre 9 godina

Nije isti model. Ovoga puta privrednici ce moci da biraju sta im vise odgovara. Normalno je da drzava pomaze privrednicima, ali je isto tako i obavezna kontrola istih da ne bi doslo do malverzacija.

Jakov

pre 9 godina

Ovakvi modeli se mogu dobro iskoristiti u cilju privlacenja stranih investitora. Nije bitno ko ih je osmislio ako ce to pomoci oporavku privrede.

Боби

pre 9 godina

Ја сам ситан приватник из Ниша. Град ко град пуко начисто немаш коме шта ни да правиш ни да продаш.Е сад ако желиш извоз мораш имати нове цнц машине које коштају 10 000 еура па на горе. Са овим машинским парком који ми приватници имамо не можемо ни за Србију да радимо али нема коме да се жалиш. Пример ови који раде на црно њима држава плаћа здравствено осигурање, примају соц. помоћ све то кошта па кошта. Лепо кажете прве годину па и две плаћајте само порез и пензионо ево здравство покрива држава. Па онда дајемо 10 000 еура за радно место стим што сте дужни 5000 да вратите кроз 3 год а ресто ћете и овако кроз порезе и касније доприносе да вратите у тај фонд.И кад човек има неки капитал да крене он неће куповати телевизоре тепихе и шпорете већ ће лепо да обнови машински парк, или репроматеријал да набави и да се моли Богу да се нешто покрене у овој држави.А овако добијеш 1000 и кусур еура и радиш годину дана и после затвориш и опет на социјална јасла...Треба имати слуха за приватну делатност јер не можемо сви преко странке доћи до државни посао и државна јасла...

zatvorska_bluza

pre 9 godina

Potpuno promasen model dokazanog grobara srpske privrede. Umesto da se svima na trzistu omoguce jednaki uslovi kroz razumnije poreze, diskreciono se pojedinim kompanijama (najcesce stranim) daju pare i spustaju nameti i od Srbije se pravi poreski raj sa jeftinom radnom snagom. A posto se diskreciono odlucuje uz svaku subvenciju ide procenat politickim strankama na vlasti plus sto se mogu pred kamerama sepuriti i hvaliti kako su oni doveli investitora, a stvarni ekonomski efekti nula. Ima za poklone stranim investitorima a nema za penzionere, nastavnike i profesore. Sprdnja od drzave.

Ne valja

pre 9 godina

Apsolutno pogresno. Dovedes stranca, otvori npr pekaru, pored npr tvoje. On dobije ogromne subvencije, a ti kao gradjanin propadnes, jel ne mozes da mu konkurises. Na kraju svoju zatvoris i radis za bedu kod njega. Uz to posto je stranac, iznese kapital iz zemlje ! ! !

Nikoje

pre 9 godina

Umesto u razvoj domacih inovacija i tehnologija mi novac usmeravamo stranim 'investitorima' koji zloupotrebljavaju najjeftiniju a kvalifikovnu radnu snagu za potrebe najnizih vrsta poslova (npr. sivenje, varenje, spajanje i sl). Na taj nacin se na duge staze sigurno i pouzdano od sopsvene zemlje pravi tehnicko-tehnoloska kolonija!! Problem sto strani investitori ne dolaze u Srb je upravo u korumpiranoj vlasti i nestabilnom politicko-ekonomskom sistemu. Da je to uredjeno kako treba nikakvi podsticaji kao kompenzacija ne bi bili potrebni. Pitam se koliko li novca u Srbiji moze da dobije neko ko zaista predlozi pametnu i korisnu inovaciju i zeli da to razvije, implementira i komercijalizuje u nasoj zemlji, nasom pamecu a za svetsko trziste??

Neko nepristrasan

pre 9 godina

Doterao sam paušalac do 15.000din a počeo sam od 8.700. Naravno, uz to mi više nisu dozvolili da zakasnim sa plaćanjem na nekoliko dana dok mi ne legne neka uplata. Odmah stiže opomena pred blokadu. Gospođa u poreskoj kaže da me uzela na zub i da sam kao takav "najebao". Šta mi drugo ostalo nego da zatvorim radnju i radim na crno. E, da su uveli one predizborne poreske olakšice i da je porez sa 12.700 otišao na 10.000 ili da je makar zamrznut na godinu-dve, mene bi bilo sramota da ne platim. Ovako sam došao u situaciju da bi mi ove godine zbog lažne statistike koja kaže da je zarada porasla usred ušteda, osnovica porasla na 17.000 i izjednačio bih se sa maminom penzijom. Kao da sam ja retard pa ću da plaćam bahatosti koje niko ne želi da iskoreni. Jel taj Bajatović pametniji od mene 40 puta da mora toliko da ima veći prihod od mene? Ako to nijednoj vladajućoj garnituri do sada nije smetalo, onda moram sam sebi da pomognem. Nemate vi toliko inspektora koliko nas adi na crno. Sem toga imam troje dece, ako skroz prekinem da radim, da li će mi država dati socijalnu pomoć? Kako da ne.

Darkstar

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade
(darko, 29. mart 2015 10:28)

Ono što ja mislim o tebi i kolegama ti, protivzakonito je, osim u revolucionarno doba. A takvo će neumitno dooči:)

Vlada

pre 9 godina

Hoće li i ovaj put, kao po Dinkićevom modelu, podsticaji da se daju samo onima koje političari ocene kao povoljne tj. podobne? Kod Dinkića nisi mogao da dobiješ ništa ako nisi povezan ili ako nisi strana firma pa mogu da te stave u vesti pod "strana ulaganja". Tako da ako se vraća "Dinkićev" model, NE hvala.

kristina

pre 9 godina

Dobra stvar je to što će investitor moći da bira vrstu podsticaja - da dobije novac po otvorenom radnom mestu ili po veličini investicije.

Nezaposlen

pre 9 godina

Nije los model, samo bih kao preventivu klauzulu ili u aneks ugovora,unela strogu kaznu ako ne budu postupali sa zaposlenim kako drzava i sam model nalaze,pa da vidim hoce li se onda usudjivati da uzimaju novac za svakog zaposlenog a da ga posle "sutnu" sa posla.

nbg

pre 9 godina

Privrednici koji pokreću proizvodnju u okolini Beograda, Novog Sada ili Niša mogu da računaju na 3.000 evra po zaposlenom , sto svakako predstavlja veliki podsticaj.

Floki

pre 9 godina

znamznam, u normalnoj drzavi takav covek se prijavi i propisno kazni, ali takve stvari kod nas su radjene godinama, pa je ljudima postalo sasvim normalno, isto kao i razna cascavanja itd, sto se u nekim zemljama smatra korupcijom. Investitori se okrecu africkom kontinentu, dok je Azija vec uveliko aktuelna i ukoliko zelimo da imamo nesto od proizvodnje ovde, moraju se investitori "upecati".

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

afrika

pre 9 godina

Konačno je ovako predviđenim podsticajima pokazano da se ne misli samo na Beograd i da Beograd nije cela Srbija, jer su najmanji podsticaju za investicije u Beogradu, a najveći podsticaji za ulaganja u najmanje razvijena područja.

Jellena

pre 9 godina

Tim ekonomskih strucnjaka je nesumljivo napravio procenu benefita vracanja ovog vida podsticaja, ali uz jasno eliminisanje propusta koji su se javljali pri prvom pokusaju implementacije ovog modela!

Moze minus?

pre 9 godina

Secam se 2008. kada je Vucic (onaj prethodni,radikal) doneo u Skupstinu zatvorsku odecu sa prugama i poklanjao Dinkicu. Posle mu je taj isti Dinkic bio ministar u Vladi,a sada uvodi njegov model. Cirkus smo od drzave.

Natasa

pre 9 godina

Zasto da ne, svaki konstruktivan predlog treba razmotriti, prodiskutovati o istom i ukoliko dobije veliki broj pozitivnih komentara, prihvatiti ga. Sigurno je da clanovi tima koji su razmatrali uvodjenje ovog sistema, verovatno iskontrolisanog i uz mogucnosti za zloupotrebe svedenog na minimum...a u datim uslovima bi to moglo da bude odlicna prilika da se mladi zadrze u nerazvijenim podrucjima!

Pesnik

pre 9 godina

Kao namrgođeno dete koje vežba osmeh da ostali ne shvate da se uneredilo, u stavu koji je mnoge ubedio preko kamera da je odlučan i bitan, ministar je lagao i trovao naciju. Perfidnije od ostalih. Simbiozom, udruživanjem dva ili više organizama radi koristi, stvorio je grupu magične brojke sedamnaest i dodao plus. Krst. Poštenju i normalnosti, zarad sopstvene promocije i bogaćenja. Uglavio se ekonomijom u srce Srbije i lagano je lažima i lukavošću urušavao. Monetarno ubijao.
( odlomak iz knjige KAO LJUBAV, Viktora Bogdanovića)

bob

pre 9 godina

e moj vucicu,skloni se covece,unisti nas do kraja ovaj veliki neznalica koj misli da sve zna,nikad ne veruj coveku koj stalno govori necu da vas lazem

cutura

pre 9 godina

Investitori prvo gledaju geografski polozaj zemlje, trziste koje ima, da li ima sporazume o slobodnoj trgovini sa nekim zemljama i kojim, pa tek onda gledaju subvencije.Generalno ukoliko Srbija moze da izvuce korist od tog modela privlacenja investitora ne vidim razlog da se to i ne primenjuje.Bolje i na taj nacin da nekog dovedemo i zaposlimo narod nego da nam propale fabrike budu prazne bez ikakve koristi.

Judge Dredd

pre 9 godina

Mislim da je reč o TOTALNO revulicionarmim promenama u nacionalnoj makro-ekonomiji ! Napokon, posle više od trideset godina, imamo vladu koja STVARNO vodi računa o privredno-ekonomskoj ruiniranosti takozvanog "ostatka Srbije" ! Molio bih redakciju portala da mi objavi komentar kao i sugestiju republičkoj vladi da redukuje subvencije "beogradskih biznismena" na 1500 evra po zaposlenom a da se "oslobođena" sredstva preusmere u razvoj ruralno-agrarnih sredina ! Ako već nema ambulanti i pošta u svakom selu , onda BAREM da postoji po JEDNA prodivnica, ali bukvalno U SVAKOM SELU !!!

Milan

pre 9 godina

U bre, kako SNS botovi brane DINKICEV model. Da vas potsetim. Vas predsednik je pre 5-6 godina u skupstini mahao robijaskim odelom za Mladjana Dinkica. Sta bi sa tim?

Covek od principa

pre 9 godina

Sve je to lepo.Ali zasto bi neko uopste dosao u Srbiju u odnosu na druge zemlje centralne Evrope.Jedna Slovacka ima subvencije i ima tri fabrike automobila. Da li nam je pravosudje u skladu sa zemljama u okruzenju.Kod nas sudovi stite duznike. Mi smo jedina zemlja gde investitor nije vlasnik nad zemljistem.I uvek postavljam hipoteticko pitanjeVucicu ili nekom iz vlade. Da imaju novac da li bi ulozili u bilo koji posao u Srbiji?

Danijel

pre 9 godina

Srbiija je dosta propatila zbog suša, poplava, korupcije. Ovo je jedini način da se nešto uradi u unutrašnjosti Srbije. Podržavam napore Vlade.

dadolino

pre 9 godina

Stvar je jednostavna. I nasa konkurencija u okruzenju ima subvencije, tako da i mi moramo na neki nacin da privlacimo investitore, inace cemo ih izgubiti.Da nismo imali pljackaske vlade u proslosti ne bi sad imali situaciju da treba nekog da molimo da dodje i ulozi novac u nasu zemlju vec bi nam fabrike radile kao sto su nekad poslovale sa vise hiljada zaposlenih.

1982

pre 9 godina

Ovakav model podsticaja potencijalnim investotorima može biti primamljiv,a ujedno i kvalitetan,jer ne samo što garntuje zaposlenost tri godine radnicima i smanjuje stopu nezaposlenosti,već doprinosi i razvoju privrede u manje razvijenim ili nerazvijenim sredinama.

zabrinut

pre 9 godina

Taj potez nije bas prosao lepo u nardou,da ne napisem nesto gore...dati podsticaj kompanijama koje ulazu u nasu zemlju..pa zar im nismo i dali tolike olaksice???Zanima me dali tako rade i ostale zemlje??Cisto sumnjam,treba da ucimo na sopstvenim greskama!!!!

svom snagom u pm.

pre 9 godina

za sve ovo kriv je isključivo jedan čovek koji se za sve pita koji je za ovih godinu i po doneo pogubne odluke u korist krupnog kapitala a protiv svoje drzave i naroda, neko malo pre reče radnik kosta poslodavca 100 e u sred evrope, BRUKA

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

antti

pre 9 godina

Strasno, vode nas pravo u ambis. Nije mi jasno kako neko moze da vodu drzavu i da blage veze nema sa ekonomijom. Oni se nece smiriti dok ne uniste domacu privredu.

milos

pre 9 godina

(darko, 29. mart 2015 10:28)

(darko, 29. mart 2015 10:28)

Slovačka nije plaćala investitorima po zaposlenom. Ona ima je obezbedila infrastrukturu, dozvole i oslobodila ih poreza. Ovo kod nas verovatno nema nigde u svetu da se zadužuješ da bi finansirao investitore. To samo pokazuje koliko smo nesposobna država već decenijama.

zemljoradnik

pre 9 godina

Ja bih voleo da prvo cujem ko nam je unistio industriju i odveo u stecaj mnoga preduzeca koja su nekada zaposljavala vise hiljada radnika.Fabrike su danas pod katancem a neko se obogatio unistavajuci ista.Normalno je da se trazi pravi model za dovodjenje stranih investitora kako bi obadve strane imale koristi.

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Eh taj model,verovao sam da smo to ostavili u proslost!To nam nije donelo niceg dobrog,samo gubitke za radnike i drzavu zahvaljujuci spasiocu Dinkicu!!!I sada se vracamo na staro,valjda treba da se pronalaze nova resenja a ne kopirati losa??

Marinko

pre 9 godina

Ovde je računica države više nego jasna. Za svakog zaposlenog radnika na platu koju prima oko 60% se još plaća državi poreza i doprinosa, tako je to na veliki broj zaposlenih velika cifra koja se državu uplaćuje svakog meseca, a ova subvencija koju daje država je jednokratna. Sa druge strani svaki radnik koji je zaposlen nije više socijalni slučaj za državu.

Milan

pre 9 godina

Znaci, ja koji sam otvorio firmu pre 7 godina mogu da racunam, da ce u zemlju doci neko ko ce moci da me unisti nizom cenom istih proizvoda zato sto ce ova vlada da ga subvencionise. Autofasizam. Veca prava u nasoj zemlji imaju atranci nego mi. A vidim i vojska strana ima veca prava od skoro.

znamznam

pre 9 godina

Znam privatnika, a vecina je to radila, otpuste radnika bez ikakvog razloga i onda zaposle novog i uzmu pare. Pa onda posle nekog vremena otpuste tog novozaposlenog, pa zaposle sledeceg i uzmu opet pare. I tako opet i opet ... Ova drzava je jako losa za svoj narod, finansira bogate, a unistava ostale.

Future

pre 9 godina

Cist idiotizam. Drzava koja je u dugovima i ima ovolike deficite ce da daje investitorima novac da bi otvarali radna mesta u njoj. Pa to nema ni u Svajcarskoj! Ovo je plus odlicna fora za jos vece potkradanje drzave!

Arhitekta

pre 9 godina

Nije stvar da li je neki sistem dobar ili los, samo zato sto nosi epitet nekog politicar, vec je problem u nacinu njegove primene i kontrole, ako se vec pokazalo pri projektovanju da zadovoljava sve faktore.

darko

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade

NoName

pre 9 godina

Da li su oni normalni? Ko jos u svetu subvencionise radnike, a da je u pitanju dolazak strane firme na trziste? Subvencionisu se samo domace firme koje nemaju kapital za osnivanje i/ili druge delatnosti koje ce vrsiti. Npr. proizvodnja. To je nesto normalno. Ali, da se finansira Fiat ili ne daj boze, Mercedes, Lufthansa.....pa to je kradja para. To su pare gradjana u budzetu.
Dinkic je mnoge stvari izmislio da bi politicari krali pare ili prali iste.

popeye

pre 9 godina

Држава нема свој новац, већ наш. Значи узима новац вама од пензија и плата, смањује издатке за школство и здравство или се додатно задужује на рачун ваше деце, и тај новац даје странцима, ето то је модел...

zasto

pre 9 godina

jeste li zato plate i penzije skresali ? da bi svojim pajtasima sa firmama otvorenim u inostranstvu dali nase pare za "radna mesta" a svi znamo da ce ta radna mesta nestati cim se potrose DOBIJENE PARE!

deki

pre 9 godina

Tako je to kad zemlju vode neznalice, ovo sto srpska Vlada radi,nema nigde na svetu.Posto je bruto plata u Srbiji toliko opterecena da se ja cudim i ovima sto su do sada investirali, bice dovoljno da drzava preuzme ta socijalna davanja."Cuveni"Dinkic,to bese onaj komw su obecali prugasto odelo

toma bgd

pre 9 godina

"uslov da posluju minimum 3 godine"
znaci ovako dodju iz italije gde placaju radnika bruto minimum 2000 evra mesecno znaci 72.000 evra za tri godine .ovde lepo placaju radnike bruto 300 evra znaci za tri godine 10.800 evra.u uzmu od drzave 7000 evra znaci radnik za tri godine ih kosta 3800 evra ili ti mesecno 100 evra !!!!!!!
e sad racunajte koliko je taj kapitalista dobar na razlici od 72.000 evra i 3.800 evra za tri godine !!!!! - po radniku 68.000 evra ili na 100 radnika 6.800.000 evra !!!!
kuda ide ovaj svet !!??
kuda ide ova srbija !!??
radnik da te kosta 100 evra mesecno u sred evrope !!!!????

Ende

pre 9 godina

U praksi potvrdjen odlican model ispumpavanja para i dodela istih, u najmanju ruku, cudnim investitorima. Pitam se isto, koliki deo od tih 7000 dobije politicar reketas.

mike

pre 9 godina

Meni ovo glupo! Bolje da se stavi 7 godina ne placanja poreza na dobit i opet ce doci. Pojeftinite akcize na naftu da im pored jeftinih vozaca bude jeftiniji transport robe i ima tu jos drugih stvari pa ce doci ko planira.

Bojan

pre 9 godina

Umesto da promene poslovnu klimu, oni će da korumpirano dele pare. Zažto se ne ukinu silni nepotrebni papiri i propisi? Zato što bi morali svoju nesposobnu rodbinu da otpuste...

Dušan

pre 9 godina

Evo ja radim u javnom sektoru i hoću da otvorim advokatsku kancelariju ali mi treba 4000 evra za upis u adv. komoru plus još oko 3000 evra za sređivanje kancelarije, to je tačno toliko. Taj novac je moja zarada za godinu ipo dana, znači za taj period vratim novac, plus porez, i kada krene posao zaposlim radnika/cu. Jedino logično bi bilo da se taj novac daje ljudima koji su u mojoj ili u sličnoj situaciji. Međutim..

Miroslav

pre 9 godina

Samo se kod nas vraća model koji je već jednom propao a sve zarad nove pljačke i to sve u zakonskim okvirima. Ponestalo para tajkunima, političarima i njihovim strankama pa malo "zakonski" da uzmu iz budžeta.

Govnosav

pre 9 godina

Ne valja vam rabota nesrećnici! Dajte te pare seljacima pa ćete dobiti više proizvoda za izvoz i tako dobiti prekopotrebne devize. Ovako ih samo bacate u bunar i omogućmujete mešetarenje!!!

Bojan

pre 9 godina

Umesto da promene poslovnu klimu, oni će da korumpirano dele pare. Zažto se ne ukinu silni nepotrebni papiri i propisi? Zato što bi morali svoju nesposobnu rodbinu da otpuste...

Govnosav

pre 9 godina

Ne valja vam rabota nesrećnici! Dajte te pare seljacima pa ćete dobiti više proizvoda za izvoz i tako dobiti prekopotrebne devize. Ovako ih samo bacate u bunar i omogućmujete mešetarenje!!!

darko

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade

Ende

pre 9 godina

U praksi potvrdjen odlican model ispumpavanja para i dodela istih, u najmanju ruku, cudnim investitorima. Pitam se isto, koliki deo od tih 7000 dobije politicar reketas.

znamznam

pre 9 godina

Znam privatnika, a vecina je to radila, otpuste radnika bez ikakvog razloga i onda zaposle novog i uzmu pare. Pa onda posle nekog vremena otpuste tog novozaposlenog, pa zaposle sledeceg i uzmu opet pare. I tako opet i opet ... Ova drzava je jako losa za svoj narod, finansira bogate, a unistava ostale.

toma bgd

pre 9 godina

"uslov da posluju minimum 3 godine"
znaci ovako dodju iz italije gde placaju radnika bruto minimum 2000 evra mesecno znaci 72.000 evra za tri godine .ovde lepo placaju radnike bruto 300 evra znaci za tri godine 10.800 evra.u uzmu od drzave 7000 evra znaci radnik za tri godine ih kosta 3800 evra ili ti mesecno 100 evra !!!!!!!
e sad racunajte koliko je taj kapitalista dobar na razlici od 72.000 evra i 3.800 evra za tri godine !!!!! - po radniku 68.000 evra ili na 100 radnika 6.800.000 evra !!!!
kuda ide ovaj svet !!??
kuda ide ova srbija !!??
radnik da te kosta 100 evra mesecno u sred evrope !!!!????

Future

pre 9 godina

Cist idiotizam. Drzava koja je u dugovima i ima ovolike deficite ce da daje investitorima novac da bi otvarali radna mesta u njoj. Pa to nema ni u Svajcarskoj! Ovo je plus odlicna fora za jos vece potkradanje drzave!

popeye

pre 9 godina

Држава нема свој новац, већ наш. Значи узима новац вама од пензија и плата, смањује издатке за школство и здравство или се додатно задужује на рачун ваше деце, и тај новац даје странцима, ето то је модел...

Dušan

pre 9 godina

Evo ja radim u javnom sektoru i hoću da otvorim advokatsku kancelariju ali mi treba 4000 evra za upis u adv. komoru plus još oko 3000 evra za sređivanje kancelarije, to je tačno toliko. Taj novac je moja zarada za godinu ipo dana, znači za taj period vratim novac, plus porez, i kada krene posao zaposlim radnika/cu. Jedino logično bi bilo da se taj novac daje ljudima koji su u mojoj ili u sličnoj situaciji. Međutim..

Marinko

pre 9 godina

Ovde je računica države više nego jasna. Za svakog zaposlenog radnika na platu koju prima oko 60% se još plaća državi poreza i doprinosa, tako je to na veliki broj zaposlenih velika cifra koja se državu uplaćuje svakog meseca, a ova subvencija koju daje država je jednokratna. Sa druge strani svaki radnik koji je zaposlen nije više socijalni slučaj za državu.

zemljoradnik

pre 9 godina

Ja bih voleo da prvo cujem ko nam je unistio industriju i odveo u stecaj mnoga preduzeca koja su nekada zaposljavala vise hiljada radnika.Fabrike su danas pod katancem a neko se obogatio unistavajuci ista.Normalno je da se trazi pravi model za dovodjenje stranih investitora kako bi obadve strane imale koristi.

NoName

pre 9 godina

Da li su oni normalni? Ko jos u svetu subvencionise radnike, a da je u pitanju dolazak strane firme na trziste? Subvencionisu se samo domace firme koje nemaju kapital za osnivanje i/ili druge delatnosti koje ce vrsiti. Npr. proizvodnja. To je nesto normalno. Ali, da se finansira Fiat ili ne daj boze, Mercedes, Lufthansa.....pa to je kradja para. To su pare gradjana u budzetu.
Dinkic je mnoge stvari izmislio da bi politicari krali pare ili prali iste.

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

deki

pre 9 godina

Tako je to kad zemlju vode neznalice, ovo sto srpska Vlada radi,nema nigde na svetu.Posto je bruto plata u Srbiji toliko opterecena da se ja cudim i ovima sto su do sada investirali, bice dovoljno da drzava preuzme ta socijalna davanja."Cuveni"Dinkic,to bese onaj komw su obecali prugasto odelo

Miroslav

pre 9 godina

Samo se kod nas vraća model koji je već jednom propao a sve zarad nove pljačke i to sve u zakonskim okvirima. Ponestalo para tajkunima, političarima i njihovim strankama pa malo "zakonski" da uzmu iz budžeta.

dadolino

pre 9 godina

Stvar je jednostavna. I nasa konkurencija u okruzenju ima subvencije, tako da i mi moramo na neki nacin da privlacimo investitore, inace cemo ih izgubiti.Da nismo imali pljackaske vlade u proslosti ne bi sad imali situaciju da treba nekog da molimo da dodje i ulozi novac u nasu zemlju vec bi nam fabrike radile kao sto su nekad poslovale sa vise hiljada zaposlenih.

zasto

pre 9 godina

jeste li zato plate i penzije skresali ? da bi svojim pajtasima sa firmama otvorenim u inostranstvu dali nase pare za "radna mesta" a svi znamo da ce ta radna mesta nestati cim se potrose DOBIJENE PARE!

Jellena

pre 9 godina

Tim ekonomskih strucnjaka je nesumljivo napravio procenu benefita vracanja ovog vida podsticaja, ali uz jasno eliminisanje propusta koji su se javljali pri prvom pokusaju implementacije ovog modela!

kristina

pre 9 godina

Dobra stvar je to što će investitor moći da bira vrstu podsticaja - da dobije novac po otvorenom radnom mestu ili po veličini investicije.

Natasa

pre 9 godina

Zasto da ne, svaki konstruktivan predlog treba razmotriti, prodiskutovati o istom i ukoliko dobije veliki broj pozitivnih komentara, prihvatiti ga. Sigurno je da clanovi tima koji su razmatrali uvodjenje ovog sistema, verovatno iskontrolisanog i uz mogucnosti za zloupotrebe svedenog na minimum...a u datim uslovima bi to moglo da bude odlicna prilika da se mladi zadrze u nerazvijenim podrucjima!

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

Milan

pre 9 godina

U bre, kako SNS botovi brane DINKICEV model. Da vas potsetim. Vas predsednik je pre 5-6 godina u skupstini mahao robijaskim odelom za Mladjana Dinkica. Sta bi sa tim?

mike

pre 9 godina

Meni ovo glupo! Bolje da se stavi 7 godina ne placanja poreza na dobit i opet ce doci. Pojeftinite akcize na naftu da im pored jeftinih vozaca bude jeftiniji transport robe i ima tu jos drugih stvari pa ce doci ko planira.

afrika

pre 9 godina

Konačno je ovako predviđenim podsticajima pokazano da se ne misli samo na Beograd i da Beograd nije cela Srbija, jer su najmanji podsticaju za investicije u Beogradu, a najveći podsticaji za ulaganja u najmanje razvijena područja.

1982

pre 9 godina

Ovakav model podsticaja potencijalnim investotorima može biti primamljiv,a ujedno i kvalitetan,jer ne samo što garntuje zaposlenost tri godine radnicima i smanjuje stopu nezaposlenosti,već doprinosi i razvoju privrede u manje razvijenim ili nerazvijenim sredinama.

Moze minus?

pre 9 godina

Secam se 2008. kada je Vucic (onaj prethodni,radikal) doneo u Skupstinu zatvorsku odecu sa prugama i poklanjao Dinkicu. Posle mu je taj isti Dinkic bio ministar u Vladi,a sada uvodi njegov model. Cirkus smo od drzave.

Milan

pre 9 godina

Znaci, ja koji sam otvorio firmu pre 7 godina mogu da racunam, da ce u zemlju doci neko ko ce moci da me unisti nizom cenom istih proizvoda zato sto ce ova vlada da ga subvencionise. Autofasizam. Veca prava u nasoj zemlji imaju atranci nego mi. A vidim i vojska strana ima veca prava od skoro.

Danijel

pre 9 godina

Srbiija je dosta propatila zbog suša, poplava, korupcije. Ovo je jedini način da se nešto uradi u unutrašnjosti Srbije. Podržavam napore Vlade.

Nezaposlen

pre 9 godina

Nije los model, samo bih kao preventivu klauzulu ili u aneks ugovora,unela strogu kaznu ako ne budu postupali sa zaposlenim kako drzava i sam model nalaze,pa da vidim hoce li se onda usudjivati da uzimaju novac za svakog zaposlenog a da ga posle "sutnu" sa posla.

Floki

pre 9 godina

znamznam, u normalnoj drzavi takav covek se prijavi i propisno kazni, ali takve stvari kod nas su radjene godinama, pa je ljudima postalo sasvim normalno, isto kao i razna cascavanja itd, sto se u nekim zemljama smatra korupcijom. Investitori se okrecu africkom kontinentu, dok je Azija vec uveliko aktuelna i ukoliko zelimo da imamo nesto od proizvodnje ovde, moraju se investitori "upecati".

cortefiel

pre 9 godina

Kad su nam prethodne vlade unistile i pozatvarala nekada jaka preduzeca a narod isterali na ulice jednostavno mora se traziti nacin da investitori dodju i pozaposljavaju nezaposlen narod.

SoRaJa

pre 9 godina

Cilj nije samo zaposliti kratkoročno radnika i uzeti novac za njegovo zaposlenje, kao što je to bio slučaj u vreme Dinkića. Premijer želi da taj radnik bude dugoročno osiguran za radno mesto i da radi u dobrim uslovima, proverenim na svim poljima.

milos

pre 9 godina

(darko, 29. mart 2015 10:28)

(darko, 29. mart 2015 10:28)

Slovačka nije plaćala investitorima po zaposlenom. Ona ima je obezbedila infrastrukturu, dozvole i oslobodila ih poreza. Ovo kod nas verovatno nema nigde u svetu da se zadužuješ da bi finansirao investitore. To samo pokazuje koliko smo nesposobna država već decenijama.

Dejan

pre 9 godina

Vučić nema problem da prihvati sve što je dobro i od političkih protivnika, samo da bi Srbija napredovala.Investitore treba privući, a bez povoljnih uslova to nije moguće.

dalido

pre 9 godina

Srbija mora da ima neki vid podrske za privlacenje stranih investitora a da li ce to biti subvencionisanje ili nesto drugo to je na vladi da odluci.Ukoliko mi kao zemlja imamo koristi iz bilo kog vida podsticaja ne vidim zasto ne bismo to i primenjivali.Politika, koja je vodjena prethodnih 12 godina, dala je lose rezultate.Jedni od tih losih rezultata su i katanci na nekada jakim fabrikama gde je radilo vise hiljada ljudi a to je radjeno iskljucivo iz licnih interesa raznih pojedinaca.

bob

pre 9 godina

e moj vucicu,skloni se covece,unisti nas do kraja ovaj veliki neznalica koj misli da sve zna,nikad ne veruj coveku koj stalno govori necu da vas lazem

cutura

pre 9 godina

Investitori prvo gledaju geografski polozaj zemlje, trziste koje ima, da li ima sporazume o slobodnoj trgovini sa nekim zemljama i kojim, pa tek onda gledaju subvencije.Generalno ukoliko Srbija moze da izvuce korist od tog modela privlacenja investitora ne vidim razlog da se to i ne primenjuje.Bolje i na taj nacin da nekog dovedemo i zaposlimo narod nego da nam propale fabrike budu prazne bez ikakve koristi.

beba

pre 9 godina

Činjenica je da je u Srbiji velika nezaposlenost, tako da vlada pokušava na sve moguće načine da je svede na prihvatljivu meru. Ukoliko kao država ne obezbedimo podsticaje investitorima, mnoge naše komšije će im ponuditi, a mi ostati bez novih investicija i radnih mesta

Darko

pre 9 godina

Ovaj model je dobar jer pomogne investitorima koji imaju ideju na početku, a novac uložen od države od 3000 do 7000 eura po zaposlenom te firme kroz poreze i doprinose vrate državi za 1 do 2 godine.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Koliko sam shvatila ovo će biti samo podsticaj za investitore. Mladjan Dinkić je na ovaj način samo stavljao novac u svoj džep, država sada planira da novac uloži na pravi način.

dida

pre 9 godina

Drzava mora da daje subvencije tamo gde postoji drzavni interes, odnosno gde nema komercijalnog interesa da neko kupi to preduzece.Mora se naci resenje za smanjenje nezaposlenosti a ukoliko od ove prakse subvencionisanja imamo koristi ne vidim zasto ga ne bi i koristili.Da je u proslosti bilo manje nezakonitih radnji ne bi dosli do toga, da su nam nekada jaka preduzeca, sad pod katancom.Nadam se da ce se ovaj model subvencija javnim preduzecima resavati kako se Srbija bude priblizavala EU.

Mali Gari

pre 9 godina

Sprovodjenje ekonomskih reformi očigledno polako ali sigurno donosi rezultate. Svakako da će se veći broj investitora odlučiti da ulaže u Srbiju kada se zna da naša država stimuliše svako radno mesto.

antti

pre 9 godina

Strasno, vode nas pravo u ambis. Nije mi jasno kako neko moze da vodu drzavu i da blage veze nema sa ekonomijom. Oni se nece smiriti dok ne uniste domacu privredu.

dado90

pre 9 godina

Veliki ulagaci, ukoliko hoce pomoc drzave, petinu novca moraju da uloze u roku od godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora, dok srednji investitori moraju da uloze 10 odsto u istom roku. Broj radnih mesta ne sme da se smanji tri godine posle uposljavanja predviđenog broja radnika.Ne vidim nista lose u toj praksi davanja subvencija ukoliko i mi i strane kompanije imamo koristi.Nazalost da nam prethodne vlade nisu raznim pljackaskim aferama unistavala preduzeca i zatvaralla ne bi imali danas problema oko nezaposlenosti velikog broja ljudi.

Marinko

pre 9 godina

Dinkićev model je imao dve slabe tačke, prvo nisu bili jasno predviđeni uslovi koje kad neko ispuni može da dobije podsticaj, a drugu slabu tačku samog Dinkića koji je podsticaje davao po svom nahođenju kome je hteo i u kolikom god je iznosu po zaposlenom hteo.

svom snagom u pm.

pre 9 godina

za sve ovo kriv je isključivo jedan čovek koji se za sve pita koji je za ovih godinu i po doneo pogubne odluke u korist krupnog kapitala a protiv svoje drzave i naroda, neko malo pre reče radnik kosta poslodavca 100 e u sred evrope, BRUKA

Bumbar

pre 9 godina

Na sam pomen Dinkicevog imena nakostresi mi se kosa na glavi, ali ako su u Vladi procenili da je to ispravan model, neka im bude.Jedino treba biti obazriv i privatnicima dati stroge uslove kako ne bi mogli da varaju.

dadex

pre 9 godina

Ova mera je tokom prethodnih godina povecala atraktivnost Srbije za priliv direktnih stranih investicija iz inostranstva sto je i logicno kada nekom dajete novac da bi dosli i poslovali u Srbiji, ali moze da utice i na povecanje investicija domacih preduzeca.U svakom slucaju, ukoliko drzava ima interes u toj praksi subvencija ne vidim zasto bi se to izbegavalo.

jovo

pre 9 godina

Nervira me momenat da ja imam 12 zaposlenih i subvencije sam dobio 0,00 dinara, dok stranci u mom gradu dobili 10 soma po coveku, a plate kod mene duplo vece. E sad ko je tu lud?

nbg

pre 9 godina

Privrednici koji pokreću proizvodnju u okolini Beograda, Novog Sada ili Niša mogu da računaju na 3.000 evra po zaposlenom , sto svakako predstavlja veliki podsticaj.

Vladimir

pre 9 godina

Taj model je jako dobar, jer te firme uloženi novac od strane države brzo vrate kroz poreze i doprinose. Mi smo imali problem sa Dinkićem jer je on to davao kome je on hteo, a nije postojao model pa ko ispuni uslove da dobije pomoć.

Jakov

pre 9 godina

Ovakvi modeli se mogu dobro iskoristiti u cilju privlacenja stranih investitora. Nije bitno ko ih je osmislio ako ce to pomoci oporavku privrede.

verka

pre 9 godina

Kategoricki je prihvatljiva tvrdnja da su subvencije za inostrane investitore izuzetno povoljne I da ne bi trebalo da imaju toliko ustupaka ali za zemlju toliko zaduzenu i sa toliko dospelih obaveza to je jedino moguce resenje.

Pivopija

pre 9 godina

Pa kako VAS nije SRAMOTA!? Pa što ne date ovim jadnim preduzetnicima u Srbiji po 3.000-4.000€ za novo radno mesto?! Uradili bi više! Em ste smanjili nezaposlenost, em ljudi ne rade na crno, em ćete Vi sve to i više od toga da naplatite kroz porez jer domaća firma nema gde da ode, a strana ide u zemlju koja će joj sledeća dati pare za radno mesto! Lopovi!

Urban

pre 9 godina

Činjenica je da se Srbija napokon nalazi na pravom putu ka oporavku i razvoju. Aktuelna vlast odlično radi svoj posao, a to je definitivno najbitnije za sve nas.

Miki

pre 9 godina

Nije isti model. Ovoga puta privrednici ce moci da biraju sta im vise odgovara. Normalno je da drzava pomaze privrednicima, ali je isto tako i obavezna kontrola istih da ne bi doslo do malverzacija.

Covek od principa

pre 9 godina

Sve je to lepo.Ali zasto bi neko uopste dosao u Srbiju u odnosu na druge zemlje centralne Evrope.Jedna Slovacka ima subvencije i ima tri fabrike automobila. Da li nam je pravosudje u skladu sa zemljama u okruzenju.Kod nas sudovi stite duznike. Mi smo jedina zemlja gde investitor nije vlasnik nad zemljistem.I uvek postavljam hipoteticko pitanjeVucicu ili nekom iz vlade. Da imaju novac da li bi ulozili u bilo koji posao u Srbiji?

zabrinut

pre 9 godina

Taj potez nije bas prosao lepo u nardou,da ne napisem nesto gore...dati podsticaj kompanijama koje ulazu u nasu zemlju..pa zar im nismo i dali tolike olaksice???Zanima me dali tako rade i ostale zemlje??Cisto sumnjam,treba da ucimo na sopstvenim greskama!!!!

Neko nepristrasan

pre 9 godina

Doterao sam paušalac do 15.000din a počeo sam od 8.700. Naravno, uz to mi više nisu dozvolili da zakasnim sa plaćanjem na nekoliko dana dok mi ne legne neka uplata. Odmah stiže opomena pred blokadu. Gospođa u poreskoj kaže da me uzela na zub i da sam kao takav "najebao". Šta mi drugo ostalo nego da zatvorim radnju i radim na crno. E, da su uveli one predizborne poreske olakšice i da je porez sa 12.700 otišao na 10.000 ili da je makar zamrznut na godinu-dve, mene bi bilo sramota da ne platim. Ovako sam došao u situaciju da bi mi ove godine zbog lažne statistike koja kaže da je zarada porasla usred ušteda, osnovica porasla na 17.000 i izjednačio bih se sa maminom penzijom. Kao da sam ja retard pa ću da plaćam bahatosti koje niko ne želi da iskoreni. Jel taj Bajatović pametniji od mene 40 puta da mora toliko da ima veći prihod od mene? Ako to nijednoj vladajućoj garnituri do sada nije smetalo, onda moram sam sebi da pomognem. Nemate vi toliko inspektora koliko nas adi na crno. Sem toga imam troje dece, ako skroz prekinem da radim, da li će mi država dati socijalnu pomoć? Kako da ne.

viktor

pre 9 godina

Danas sam na jednoj od domaćih radio stanica slušao intervju ex-ministra Saše Radulovića, koji je objasnio pravo stanje stvari u našoj ekonomiji, tačnije kuda nas vodi ovaj režim i kako se poigrava sa standarom i strpljenjem građana. Dotako se i Mlađana Dinkiča i njegovih čuvenih "reformi", od kojih je ovo društvo samo imalo štete. On je bio jedna od inicijatora podizanja PDV-a, mi i danas imamo ogromnu budžetsku rupu zbog raznih agencija i subvencija koje je on smislio. Setimo se samo legendarne SIEPE. Pa URS, nekada G17+, je srpski rekorder u stranačkom zapošljavanju. Sama činjenica daje URS već na dvoje izbora ispod cenzusa, jasno govori da su građani prepoznali i shvatili Dinkićevu demagogiju. A oni se sada setili da "prepisuju" od njega. Bruka! I kada već pominjemo te vajne strane investitore, koje je upravo on doveo, onda treba pomenuti i robobski položaj naših radnika u tim komapnijama. Dinkić je zadnji čije mere treba da primenimo više na bilo šta u ovoj državi. Nije mi jasno da pored toliko ekonomskig stručnjaka, kao što su profesori Zec i Mađar, mi sledimo upute jednog Dinkića. Dokle više??? A botovi samo neka navijaju, to je jedino što umemju.

DžoHusafet

pre 9 godina

Davace investitorima, a ukinuli udzbenike za trece dete... Ovu vlast treba oterati i unistiti im svaki koren, svako seme, kako se ne bi vratili ni u najludjim snovima...

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Eh taj model,verovao sam da smo to ostavili u proslost!To nam nije donelo niceg dobrog,samo gubitke za radnike i drzavu zahvaljujuci spasiocu Dinkicu!!!I sada se vracamo na staro,valjda treba da se pronalaze nova resenja a ne kopirati losa??

Svaka cast na glasanju i izborima

pre 9 godina

Sjani srpski ekspertizam na delu, beremo plodove i ponovo sejemo sjajne proverene ideje koje daju vrhunske ekonomske rezultate.
Hvala Djindjicu koji je doveo eksperte, hvala Dinkicu na sjajnom ekspertizmu, hvala i Vucicu koji s velikim poverenjem gradjana nastavlja tim stazama ekonomije destrukcije.

sanja

pre 9 godina

Dinkic je sahranitelj srpske ekonomije. Prvo je unistio domace banke da bi doveo strane a zatim je uveo cuveni PDV, koji je od starta bio jedan od najvisih u Evropi (kao sto je i sada na nivou od 10 i 20%). Razne agencije koje je osnivao, zatim lazna predizborna obecanja (1500 evra od akcija na ruke svakom gradjaninu Srbije), zatim armija ursovaca koja je ugurana u drzavne firme (jedino su ih naprednjaci pretekli), samo je jedan od dokaza da je Dinkic neko cije ideje i savete treba ad acta za sva vremena. On je inicirao i ponovno podizanje PDV, zatim rigorozne mere stednje, jednom recju sve ono protiv cega su bili svi trezveni, strucni i dobronamerni ekonomski strucnjaci u Srbiji. Dinkic i Vucic su svojom vidjenjem ekonomoije debelo ostetli standard gradjana Srbije, i doveli nas na rub egistencije. Umesto da se podstice potrosnja, smanje porezi, uklinu razne agencije, otpuste partijaski svih boja, oni su udarili po sirotinji. I ove subvencije su totalno nefer, opet ce stranci imati prednost, opet veliki igraci na trzistu - koji imaju previse i sopstvenog novca, umesto da se ulaze u mali privatni sektor, da se pokrecu male, porodicne firme, da svaka zaposli makar 5 do 10 radnika, eto nama koristi. Umnesto toga, sve se radi obrnuto, novac se daje gubitasima. Nasa trange-frange ekonomija morace jednog dana ili da pukne kao mehur od sapunice, ili cemo se mi pre toga trgnuti kao narod.

Ne valja

pre 9 godina

Apsolutno pogresno. Dovedes stranca, otvori npr pekaru, pored npr tvoje. On dobije ogromne subvencije, a ti kao gradjanin propadnes, jel ne mozes da mu konkurises. Na kraju svoju zatvoris i radis za bedu kod njega. Uz to posto je stranac, iznese kapital iz zemlje ! ! !

Ken Ken

pre 9 godina

Taj model je u sledecem: Gradjani finansiraju privatan sektor.Kad privatan sektor treba da vrati novac,e kriza,e radna mesta,e postenje,e biznismen,e placanje politickih partija.Ja smatram da gradjani ne trebaju da finansiraju tudja radna mesta

olga

pre 9 godina

hohštaplerski štosovi.Pola investitoru pola političarima to je metod.Izlazite penzioneri i prosvetari na ulice i ruši te tu muljatorsku vlast na vreme.Neće uskoro biti ni penzija ni plata Srbija je bankrotirala.Ne verujte Vučiću na majke mi-

Pesnik

pre 9 godina

Kao namrgođeno dete koje vežba osmeh da ostali ne shvate da se uneredilo, u stavu koji je mnoge ubedio preko kamera da je odlučan i bitan, ministar je lagao i trovao naciju. Perfidnije od ostalih. Simbiozom, udruživanjem dva ili više organizama radi koristi, stvorio je grupu magične brojke sedamnaest i dodao plus. Krst. Poštenju i normalnosti, zarad sopstvene promocije i bogaćenja. Uglavio se ekonomijom u srce Srbije i lagano je lažima i lukavošću urušavao. Monetarno ubijao.
( odlomak iz knjige KAO LJUBAV, Viktora Bogdanovića)

botovi OZBILJNO **** NA INFORMER

pre 9 godina

a zamislite koliko smo propala i nesigurna zemlja kad mi sa svim tim subvencijama jedva da nekog dovucemo da radi kod nas...koliki smo mi onda talog od drzave
Covece, dajemo besplatno zemljiste, prikljucke za vodu, gas, struju, internet i telefon, dajemo 7.000 eura po zaposlenom, dajemo oslobadjanje od placanja poreza, dajemo promet bez carina (u bescarinskim zonama gde 99% investitora otvara pogone ako ih otvore) i na sve to niko ama bas niko ne zeli da dodje i otvori fabriku
au sta nam se desava au

zatvorska_bluza

pre 9 godina

Potpuno promasen model dokazanog grobara srpske privrede. Umesto da se svima na trzistu omoguce jednaki uslovi kroz razumnije poreze, diskreciono se pojedinim kompanijama (najcesce stranim) daju pare i spustaju nameti i od Srbije se pravi poreski raj sa jeftinom radnom snagom. A posto se diskreciono odlucuje uz svaku subvenciju ide procenat politickim strankama na vlasti plus sto se mogu pred kamerama sepuriti i hvaliti kako su oni doveli investitora, a stvarni ekonomski efekti nula. Ima za poklone stranim investitorima a nema za penzionere, nastavnike i profesore. Sprdnja od drzave.

takisamtija

pre 9 godina

omg...da..zato odlaze ove firme sto su tad dovedene...odradili posao...drzava im platila radnike.....ispunuli svoje obaveze. Sad ce opet da dobiju pare da ostanu...pod drugim imenom...izracunajte sami 300evra*24meseca...
kakva prevara...

Боби

pre 9 godina

Ја сам ситан приватник из Ниша. Град ко град пуко начисто немаш коме шта ни да правиш ни да продаш.Е сад ако желиш извоз мораш имати нове цнц машине које коштају 10 000 еура па на горе. Са овим машинским парком који ми приватници имамо не можемо ни за Србију да радимо али нема коме да се жалиш. Пример ови који раде на црно њима држава плаћа здравствено осигурање, примају соц. помоћ све то кошта па кошта. Лепо кажете прве годину па и две плаћајте само порез и пензионо ево здравство покрива држава. Па онда дајемо 10 000 еура за радно место стим што сте дужни 5000 да вратите кроз 3 год а ресто ћете и овако кроз порезе и касније доприносе да вратите у тај фонд.И кад човек има неки капитал да крене он неће куповати телевизоре тепихе и шпорете већ ће лепо да обнови машински парк, или репроматеријал да набави и да се моли Богу да се нешто покрене у овој држави.А овако добијеш 1000 и кусур еура и радиш годину дана и после затвориш и опет на социјална јасла...Треба имати слуха за приватну делатност јер не можемо сви преко странке доћи до државни посао и државна јасла...

Darkstar

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade
(darko, 29. mart 2015 10:28)

Ono što ja mislim o tebi i kolegama ti, protivzakonito je, osim u revolucionarno doba. A takvo će neumitno dooči:)

Nikola

pre 9 godina

Ево их Икеа и Лидл у најави, а властодршци ће да их часте са пар милиона еврића..

Milos

pre 9 godina

Pa ljudi moji, vec smo probali ovaj model i nije dao rezultate. Zaduzujemo se kod svetske banke da bi dali stranim investitorima. A sta je sa nama? Pa nismo mi nesposobni! Okosnica ekonomije svake zemlje je domaca privreda i mala i srednja preduzeca a ne tamo neki investitori. Pritom, znamo iz prakse da novac cesto ode na pogresnu stranu i da nema mehanizama kontrole trosenja tog novca. Smanjite poreze pa ce ljudi sami otvarati firme ovde.

Milos

pre 9 godina

Ulice ko krateri na mesecu a oni daju pare firmama koje imaju vise para od Srbije. Ljudi nemaju pijacu vodu nasipi se ruse a vi 7000 evrica dajete ko zna kome. More okrpite ulice i sredite kanale dok nad ne poklopi opet neka nesreca

jedva cekam mart 2018.

pre 9 godina

vidim da je radikalski ministar privrede jaaaako sposoban, nista nije uradio, investicije ravne nuli, nista od novih radnih mesta a vraca Dinkica kojem su na izborima gradjani rekli sta misle o njegovim "metama", ni cenzus nije prosao...
Kad bolje razmislim, ovo i nije losa ideja jer ce se gradjani osvesti i na sledecim izborima poslati najveceg prodavca magle injegove reciklirane radikale ispod cenzusa.

Pragmatik

pre 9 godina

Ja tim "stranim investitorima" ostavljam godišnje oko 10.000 dinara u trgovinskim lancima (marža, isključivo kupujem domaće) i oko 2500 dinara za održavanje bankarskog računa. Oko 100 evra godišnje od mene im je puna kapa. Naravno, više uzmem na kamate od štednje, ne volim da sam na gubitku. Nadam se da ću jednog dana imati državu koja će isto ovako umeti da sabere i da donese odluku kojom će biti u plusu.

Brat Dicro

pre 9 godina

Strana preduzeca koja dobijaju te podsticaje i navodno pokrecu ekonomiju, bice u ovoj zemlji sve dok budu dobijali te podsticaje i dok budu placali jeftino radnu snagu, sto nema nikakve logike, bilo bi im bolje da te subvencije daju poljoprivrednicima i domacim preduzecima kako bi mogla da budu konkurentna na stranom, al' pre svega na domacem trzistu, na kome gube primat, zbog primene SSP-a, pa tako umesto da podize nase firme, nasa vlada pomaze stranim kompanijama i preduzecima da se okoriste o racun nase drzave, ne zaboravite da te subvencije idu iz poreza koje placaju svi gradjani Srbije i da maksimalno koriste resurse nase zemlje, za sticanje sopstvenog profita.

Arhitekta

pre 9 godina

Nije stvar da li je neki sistem dobar ili los, samo zato sto nosi epitet nekog politicar, vec je problem u nacinu njegove primene i kontrole, ako se vec pokazalo pri projektovanju da zadovoljava sve faktore.

Vlada

pre 9 godina

Hoće li i ovaj put, kao po Dinkićevom modelu, podsticaji da se daju samo onima koje političari ocene kao povoljne tj. podobne? Kod Dinkića nisi mogao da dobiješ ništa ako nisi povezan ili ako nisi strana firma pa mogu da te stave u vesti pod "strana ulaganja". Tako da ako se vraća "Dinkićev" model, NE hvala.

seljadin

pre 9 godina

treba da finansiramo konkurenciju nasim firmama koje i daju novac za ovakve bahanalije. Izgleda da je EU dala naredbu da Srbin ne sme imati nista vece od kioska, i da se objasni kako smo mi nesposobna rasa.
Pa kako biti sposoban kad nam uzimaju od nasih para i prave konkurenciju ?

Nikoje

pre 9 godina

Umesto u razvoj domacih inovacija i tehnologija mi novac usmeravamo stranim 'investitorima' koji zloupotrebljavaju najjeftiniju a kvalifikovnu radnu snagu za potrebe najnizih vrsta poslova (npr. sivenje, varenje, spajanje i sl). Na taj nacin se na duge staze sigurno i pouzdano od sopsvene zemlje pravi tehnicko-tehnoloska kolonija!! Problem sto strani investitori ne dolaze u Srb je upravo u korumpiranoj vlasti i nestabilnom politicko-ekonomskom sistemu. Da je to uredjeno kako treba nikakvi podsticaji kao kompenzacija ne bi bili potrebni. Pitam se koliko li novca u Srbiji moze da dobije neko ko zaista predlozi pametnu i korisnu inovaciju i zeli da to razvije, implementira i komercijalizuje u nasoj zemlji, nasom pamecu a za svetsko trziste??

VladimirUE

pre 9 godina

Osim sa zelezarom i sa ovim potezom sns vlast pokazuje narodu da su njihove optuzbe svega sto je ds vlast radila cista nebuloza i da su mnoge, ne sve, stvari bile dobre i davale rezultate i razvoj privrede i industrije. Postavlja se pitanje za sns zasto je iz cisto politickih razloga zaustavila investicije skoro cetiri godine i ko ce za to da odgovara posebno za osam milijardi evra novog duga a bez ijedne nove investije.

neca

pre 9 godina

počnite da pomažete domaću privredu, šta bi svaki od privatnika mogao da napravi kada bi mu država dala 5000 evra po zaposlenom kao što deli šakom i kapomokolo?

Judge Dredd

pre 9 godina

Mislim da je reč o TOTALNO revulicionarmim promenama u nacionalnoj makro-ekonomiji ! Napokon, posle više od trideset godina, imamo vladu koja STVARNO vodi računa o privredno-ekonomskoj ruiniranosti takozvanog "ostatka Srbije" ! Molio bih redakciju portala da mi objavi komentar kao i sugestiju republičkoj vladi da redukuje subvencije "beogradskih biznismena" na 1500 evra po zaposlenom a da se "oslobođena" sredstva preusmere u razvoj ruralno-agrarnih sredina ! Ako već nema ambulanti i pošta u svakom selu , onda BAREM da postoji po JEDNA prodivnica, ali bukvalno U SVAKOM SELU !!!

izadje na videlo

pre 9 godina

kako se se pokazali ovi novi ekonomski strucnjaci mozete slobodno i Dinkica da vratite a ne samo njegov model!
Nasa ekonomija je na nizbdici, i to se vidi iz aviona!
Neke ustede jesu napravljene ali kakva je usteda ako stedite gorivo za kamion pe je roba u magacinu. Onda je steta veca, zar ne?

Izdajnik

pre 9 godina

Cinjenica je da je Dinkic rekao da je ugovor sa rusima o nisu los po nas jer nemamo garancije dok je cela Srbuja na celu sa Veljom vikala kako je rusija mocna zemlja i da nam ne trebaju bolje garancije od putinove reci. Takodje je govorio da se ne uzimaju krediti u svajcarcima. Nakbolji guverner Jelacic je njefo cocem isto. Ali Dinkic je ocrnjen u narodu zbog kurira I lose (a i demagoske) procene da ce akcije vredeti do 1000 eura, ali te procene su date pre ekonomske krize koje su izazvale nevidjen pad akcija.

L Paso

pre 9 godina

I eto kako prolazi dokazani unistetitelj svega cega se dohvatio vraca se njegov model kao fol povlači se iz politike zapisljava se u banci od obecanog odela pusti snovi posto se drugari znaju boraba mize biti samo za stolicu a ovako za ljude i pravdu zabole njih politicari gledaju sebe !!!

Ivanica

pre 9 godina

Nisam sigurna da sa novim reformama ima para i za investitore na takav nacin. Uostalom, to je radio Dinkic, propalo je i ne verujem da ce se iko tako zaletati.

gero64

pre 9 godina

Pitaju me zasto sam prso... Evo zasto.... Daju 7000 eura za novo radno mesto.... To je 840000 dinara.... a moja cerka kao Master Inzenjer energetskog masinstva radi za 17000 dinara... u prevodu.. sledecih 49411764 plata unapred taj k... Arapin ima za platu... usput moze da da otkaz kad mu volja.... Ovakvih primera je gomila.... Eto zasto sam prso.... I kako da ona ne ode odavde???.. Kako??? Licno cu da se potrudim da joj pomognem da ode pa makar svaki dan plakao sto mi je daleko!!!! I necu da cutim!!!

VladanVlajic

pre 9 godina

Trebalo Vam je dve godine da shvatite da ne postoji drugaciji nacin za privlacenje stranih investicija. Sto bi neko ulagao bas u Srbiju ako nema podsticaja. Izgubili smo dve godine, zbog cega??? Nije poenta kad dodjes na vlast promeniti sve sto je prethodnik doneo, dobre stvari treba nastaviti sa primenom.
Da nije bilo podsticaja ne bi bilo ni Fiata, Benetona, Gorenja, Panasonica itd

NIDJE VEZE

pre 9 godina

Ovaj model je slican sa Dinkicevim samo u reci podsticaji. Vidim da je ovaj model dosta preciznije uredjen i jasno se znaju kriterijumi ko i koliko novca moze da dobije. Znaci da ce trosenje novca u ove svrhe biti pod kontrolom i u svakom trenutku ce se znati gde je koliko novca usmereno, sto nije bio slucaj do sada.

dasaev

pre 9 godina

Ovaj model bi trebalo pre svega usmeriti na devastirana područja gde je primećen veliki odliv stanovništva i gde migracioni trend ukazuje da područje postaje retko naseljeno. Jug Srbije pre svega. podizanjem fabrika i zapošljavanjem radne snage podiže se standard i značajno će uticati na rast nataliteta.

Lea

pre 9 godina

Davanje podsticaja preduzecima koja su u Srbiji zbog domaceg trzista je lust.Ako su izvozno orijentisani onda nekog smisla moze biti ali je potrebno izvesti dobru racunicu.do

violina

pre 9 godina

Tzv. Dinkicev model za podsticanje zaposljavanja je mozda i dobar, ali nije sprovodjen na pravi nacin pa je zato sadasnja vlada Srbije spremna da taj model realizuje na pravi nacin.

kockar

pre 9 godina

Posto sada zaista imamo ozbiljnu vladu Srbije i ako ona namerava da uvede model podsticanja pravna lica na zaposljavanje po sistemu kakav je sovjevremeno uveo Dinkic sada bi se taj model i te kako kontrolisao i proveravao.

Kleopatra

pre 9 godina

Cinjenica je da Srbija ima problem sa velikom nezaposlenoscu i zato sadasnja vlada Srbije analizira razne nacine kako da koliko toliko ublazi pomenut problem, tako da ce uzeti u obzir jedan on modela podsticaja zaposljavanja koji je vidjen u nekim prethodnim godinama ali nije sprovodjen na pravi nacin.

banjac

pre 9 godina

Sto se tice modela podsticanja zaposljavanja koji je Dinkic primenjivao moguce je da je taj model dobar ali nije sprovodjen na pravi nacin i zato sadasnja vlada namerava da ga realizuje kako treba, sto smatram sasvim korektnom namerom drzave u cilju smanjenja nezaposlenosti.

pljeskavica

pre 9 godina

Velika je razlika između Dinkićevog nekontrolisanog sistema davanja podsticaja i ovoga novog koji će nuditi bolje opcije za novozaposlene i njihovu sigurnost opstanka u preduzeću.

Sanja

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka srpske privrede i budzetske konsolidacije treba pokusati sprovesti.Trazi se najbolji model za dovodjenje stranih investitora od koga bi i nasa drzava ali i druga strana bili zadovoljni.

misic

pre 9 godina

Mozemo primetiti da vlada Srbije razmatra vracanje jednog od modela za podsticanje zaposlenosti u nasoj zemlji, cinjenica jeste da se analizira tzv. Dinkicev model s tim sto bi sada bila razlika u tome sto bi drzava vise kontrolisala ovaj nacin zaposljavanja.

Bojan

pre 9 godina

Umesto da promene poslovnu klimu, oni će da korumpirano dele pare. Zažto se ne ukinu silni nepotrebni papiri i propisi? Zato što bi morali svoju nesposobnu rodbinu da otpuste...

Govnosav

pre 9 godina

Ne valja vam rabota nesrećnici! Dajte te pare seljacima pa ćete dobiti više proizvoda za izvoz i tako dobiti prekopotrebne devize. Ovako ih samo bacate u bunar i omogućmujete mešetarenje!!!

mike

pre 9 godina

Meni ovo glupo! Bolje da se stavi 7 godina ne placanja poreza na dobit i opet ce doci. Pojeftinite akcize na naftu da im pored jeftinih vozaca bude jeftiniji transport robe i ima tu jos drugih stvari pa ce doci ko planira.

znamznam

pre 9 godina

Znam privatnika, a vecina je to radila, otpuste radnika bez ikakvog razloga i onda zaposle novog i uzmu pare. Pa onda posle nekog vremena otpuste tog novozaposlenog, pa zaposle sledeceg i uzmu opet pare. I tako opet i opet ... Ova drzava je jako losa za svoj narod, finansira bogate, a unistava ostale.

Dušan

pre 9 godina

Evo ja radim u javnom sektoru i hoću da otvorim advokatsku kancelariju ali mi treba 4000 evra za upis u adv. komoru plus još oko 3000 evra za sređivanje kancelarije, to je tačno toliko. Taj novac je moja zarada za godinu ipo dana, znači za taj period vratim novac, plus porez, i kada krene posao zaposlim radnika/cu. Jedino logično bi bilo da se taj novac daje ljudima koji su u mojoj ili u sličnoj situaciji. Međutim..

Ende

pre 9 godina

U praksi potvrdjen odlican model ispumpavanja para i dodela istih, u najmanju ruku, cudnim investitorima. Pitam se isto, koliki deo od tih 7000 dobije politicar reketas.

toma bgd

pre 9 godina

"uslov da posluju minimum 3 godine"
znaci ovako dodju iz italije gde placaju radnika bruto minimum 2000 evra mesecno znaci 72.000 evra za tri godine .ovde lepo placaju radnike bruto 300 evra znaci za tri godine 10.800 evra.u uzmu od drzave 7000 evra znaci radnik za tri godine ih kosta 3800 evra ili ti mesecno 100 evra !!!!!!!
e sad racunajte koliko je taj kapitalista dobar na razlici od 72.000 evra i 3.800 evra za tri godine !!!!! - po radniku 68.000 evra ili na 100 radnika 6.800.000 evra !!!!
kuda ide ovaj svet !!??
kuda ide ova srbija !!??
radnik da te kosta 100 evra mesecno u sred evrope !!!!????

Future

pre 9 godina

Cist idiotizam. Drzava koja je u dugovima i ima ovolike deficite ce da daje investitorima novac da bi otvarali radna mesta u njoj. Pa to nema ni u Svajcarskoj! Ovo je plus odlicna fora za jos vece potkradanje drzave!

Miroslav

pre 9 godina

Samo se kod nas vraća model koji je već jednom propao a sve zarad nove pljačke i to sve u zakonskim okvirima. Ponestalo para tajkunima, političarima i njihovim strankama pa malo "zakonski" da uzmu iz budžeta.

NoName

pre 9 godina

Da li su oni normalni? Ko jos u svetu subvencionise radnike, a da je u pitanju dolazak strane firme na trziste? Subvencionisu se samo domace firme koje nemaju kapital za osnivanje i/ili druge delatnosti koje ce vrsiti. Npr. proizvodnja. To je nesto normalno. Ali, da se finansira Fiat ili ne daj boze, Mercedes, Lufthansa.....pa to je kradja para. To su pare gradjana u budzetu.
Dinkic je mnoge stvari izmislio da bi politicari krali pare ili prali iste.

popeye

pre 9 godina

Држава нема свој новац, већ наш. Значи узима новац вама од пензија и плата, смањује издатке за школство и здравство или се додатно задужује на рачун ваше деце, и тај новац даје странцима, ето то је модел...

deki

pre 9 godina

Tako je to kad zemlju vode neznalice, ovo sto srpska Vlada radi,nema nigde na svetu.Posto je bruto plata u Srbiji toliko opterecena da se ja cudim i ovima sto su do sada investirali, bice dovoljno da drzava preuzme ta socijalna davanja."Cuveni"Dinkic,to bese onaj komw su obecali prugasto odelo

zasto

pre 9 godina

jeste li zato plate i penzije skresali ? da bi svojim pajtasima sa firmama otvorenim u inostranstvu dali nase pare za "radna mesta" a svi znamo da ce ta radna mesta nestati cim se potrose DOBIJENE PARE!

Covek od principa

pre 9 godina

Sve je to lepo.Ali zasto bi neko uopste dosao u Srbiju u odnosu na druge zemlje centralne Evrope.Jedna Slovacka ima subvencije i ima tri fabrike automobila. Da li nam je pravosudje u skladu sa zemljama u okruzenju.Kod nas sudovi stite duznike. Mi smo jedina zemlja gde investitor nije vlasnik nad zemljistem.I uvek postavljam hipoteticko pitanjeVucicu ili nekom iz vlade. Da imaju novac da li bi ulozili u bilo koji posao u Srbiji?

Milan

pre 9 godina

Znaci, ja koji sam otvorio firmu pre 7 godina mogu da racunam, da ce u zemlju doci neko ko ce moci da me unisti nizom cenom istih proizvoda zato sto ce ova vlada da ga subvencionise. Autofasizam. Veca prava u nasoj zemlji imaju atranci nego mi. A vidim i vojska strana ima veca prava od skoro.

antti

pre 9 godina

Strasno, vode nas pravo u ambis. Nije mi jasno kako neko moze da vodu drzavu i da blage veze nema sa ekonomijom. Oni se nece smiriti dok ne uniste domacu privredu.

zabrinut

pre 9 godina

Taj potez nije bas prosao lepo u nardou,da ne napisem nesto gore...dati podsticaj kompanijama koje ulazu u nasu zemlju..pa zar im nismo i dali tolike olaksice???Zanima me dali tako rade i ostale zemlje??Cisto sumnjam,treba da ucimo na sopstvenim greskama!!!!

Judge Dredd

pre 9 godina

Mislim da je reč o TOTALNO revulicionarmim promenama u nacionalnoj makro-ekonomiji ! Napokon, posle više od trideset godina, imamo vladu koja STVARNO vodi računa o privredno-ekonomskoj ruiniranosti takozvanog "ostatka Srbije" ! Molio bih redakciju portala da mi objavi komentar kao i sugestiju republičkoj vladi da redukuje subvencije "beogradskih biznismena" na 1500 evra po zaposlenom a da se "oslobođena" sredstva preusmere u razvoj ruralno-agrarnih sredina ! Ako već nema ambulanti i pošta u svakom selu , onda BAREM da postoji po JEDNA prodivnica, ali bukvalno U SVAKOM SELU !!!

milos

pre 9 godina

(darko, 29. mart 2015 10:28)

(darko, 29. mart 2015 10:28)

Slovačka nije plaćala investitorima po zaposlenom. Ona ima je obezbedila infrastrukturu, dozvole i oslobodila ih poreza. Ovo kod nas verovatno nema nigde u svetu da se zadužuješ da bi finansirao investitore. To samo pokazuje koliko smo nesposobna država već decenijama.

Milan

pre 9 godina

U bre, kako SNS botovi brane DINKICEV model. Da vas potsetim. Vas predsednik je pre 5-6 godina u skupstini mahao robijaskim odelom za Mladjana Dinkica. Sta bi sa tim?

svom snagom u pm.

pre 9 godina

za sve ovo kriv je isključivo jedan čovek koji se za sve pita koji je za ovih godinu i po doneo pogubne odluke u korist krupnog kapitala a protiv svoje drzave i naroda, neko malo pre reče radnik kosta poslodavca 100 e u sred evrope, BRUKA

Moze minus?

pre 9 godina

Secam se 2008. kada je Vucic (onaj prethodni,radikal) doneo u Skupstinu zatvorsku odecu sa prugama i poklanjao Dinkicu. Posle mu je taj isti Dinkic bio ministar u Vladi,a sada uvodi njegov model. Cirkus smo od drzave.

Arhitekta

pre 9 godina

Nije stvar da li je neki sistem dobar ili los, samo zato sto nosi epitet nekog politicar, vec je problem u nacinu njegove primene i kontrole, ako se vec pokazalo pri projektovanju da zadovoljava sve faktore.

bob

pre 9 godina

e moj vucicu,skloni se covece,unisti nas do kraja ovaj veliki neznalica koj misli da sve zna,nikad ne veruj coveku koj stalno govori necu da vas lazem

darko

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade

uvek zaljubljen

pre 9 godina

Eh taj model,verovao sam da smo to ostavili u proslost!To nam nije donelo niceg dobrog,samo gubitke za radnike i drzavu zahvaljujuci spasiocu Dinkicu!!!I sada se vracamo na staro,valjda treba da se pronalaze nova resenja a ne kopirati losa??

Danijel

pre 9 godina

Srbiija je dosta propatila zbog suša, poplava, korupcije. Ovo je jedini način da se nešto uradi u unutrašnjosti Srbije. Podržavam napore Vlade.

Neko nepristrasan

pre 9 godina

Doterao sam paušalac do 15.000din a počeo sam od 8.700. Naravno, uz to mi više nisu dozvolili da zakasnim sa plaćanjem na nekoliko dana dok mi ne legne neka uplata. Odmah stiže opomena pred blokadu. Gospođa u poreskoj kaže da me uzela na zub i da sam kao takav "najebao". Šta mi drugo ostalo nego da zatvorim radnju i radim na crno. E, da su uveli one predizborne poreske olakšice i da je porez sa 12.700 otišao na 10.000 ili da je makar zamrznut na godinu-dve, mene bi bilo sramota da ne platim. Ovako sam došao u situaciju da bi mi ove godine zbog lažne statistike koja kaže da je zarada porasla usred ušteda, osnovica porasla na 17.000 i izjednačio bih se sa maminom penzijom. Kao da sam ja retard pa ću da plaćam bahatosti koje niko ne želi da iskoreni. Jel taj Bajatović pametniji od mene 40 puta da mora toliko da ima veći prihod od mene? Ako to nijednoj vladajućoj garnituri do sada nije smetalo, onda moram sam sebi da pomognem. Nemate vi toliko inspektora koliko nas adi na crno. Sem toga imam troje dece, ako skroz prekinem da radim, da li će mi država dati socijalnu pomoć? Kako da ne.

Ne valja

pre 9 godina

Apsolutno pogresno. Dovedes stranca, otvori npr pekaru, pored npr tvoje. On dobije ogromne subvencije, a ti kao gradjanin propadnes, jel ne mozes da mu konkurises. Na kraju svoju zatvoris i radis za bedu kod njega. Uz to posto je stranac, iznese kapital iz zemlje ! ! !

Pesnik

pre 9 godina

Kao namrgođeno dete koje vežba osmeh da ostali ne shvate da se uneredilo, u stavu koji je mnoge ubedio preko kamera da je odlučan i bitan, ministar je lagao i trovao naciju. Perfidnije od ostalih. Simbiozom, udruživanjem dva ili više organizama radi koristi, stvorio je grupu magične brojke sedamnaest i dodao plus. Krst. Poštenju i normalnosti, zarad sopstvene promocije i bogaćenja. Uglavio se ekonomijom u srce Srbije i lagano je lažima i lukavošću urušavao. Monetarno ubijao.
( odlomak iz knjige KAO LJUBAV, Viktora Bogdanovića)

olga

pre 9 godina

hohštaplerski štosovi.Pola investitoru pola političarima to je metod.Izlazite penzioneri i prosvetari na ulice i ruši te tu muljatorsku vlast na vreme.Neće uskoro biti ni penzija ni plata Srbija je bankrotirala.Ne verujte Vučiću na majke mi-

Боби

pre 9 godina

Ја сам ситан приватник из Ниша. Град ко град пуко начисто немаш коме шта ни да правиш ни да продаш.Е сад ако желиш извоз мораш имати нове цнц машине које коштају 10 000 еура па на горе. Са овим машинским парком који ми приватници имамо не можемо ни за Србију да радимо али нема коме да се жалиш. Пример ови који раде на црно њима држава плаћа здравствено осигурање, примају соц. помоћ све то кошта па кошта. Лепо кажете прве годину па и две плаћајте само порез и пензионо ево здравство покрива држава. Па онда дајемо 10 000 еура за радно место стим што сте дужни 5000 да вратите кроз 3 год а ресто ћете и овако кроз порезе и касније доприносе да вратите у тај фонд.И кад човек има неки капитал да крене он неће куповати телевизоре тепихе и шпорете већ ће лепо да обнови машински парк, или репроматеријал да набави и да се моли Богу да се нешто покрене у овој држави.А овако добијеш 1000 и кусур еура и радиш годину дана и после затвориш и опет на социјална јасла...Треба имати слуха за приватну делатност јер не можемо сви преко странке доћи до државни посао и државна јасла...

Pivopija

pre 9 godina

Pa kako VAS nije SRAMOTA!? Pa što ne date ovim jadnim preduzetnicima u Srbiji po 3.000-4.000€ za novo radno mesto?! Uradili bi više! Em ste smanjili nezaposlenost, em ljudi ne rade na crno, em ćete Vi sve to i više od toga da naplatite kroz porez jer domaća firma nema gde da ode, a strana ide u zemlju koja će joj sledeća dati pare za radno mesto! Lopovi!

Svaka cast na glasanju i izborima

pre 9 godina

Sjani srpski ekspertizam na delu, beremo plodove i ponovo sejemo sjajne proverene ideje koje daju vrhunske ekonomske rezultate.
Hvala Djindjicu koji je doveo eksperte, hvala Dinkicu na sjajnom ekspertizmu, hvala i Vucicu koji s velikim poverenjem gradjana nastavlja tim stazama ekonomije destrukcije.

zatvorska_bluza

pre 9 godina

Potpuno promasen model dokazanog grobara srpske privrede. Umesto da se svima na trzistu omoguce jednaki uslovi kroz razumnije poreze, diskreciono se pojedinim kompanijama (najcesce stranim) daju pare i spustaju nameti i od Srbije se pravi poreski raj sa jeftinom radnom snagom. A posto se diskreciono odlucuje uz svaku subvenciju ide procenat politickim strankama na vlasti plus sto se mogu pred kamerama sepuriti i hvaliti kako su oni doveli investitora, a stvarni ekonomski efekti nula. Ima za poklone stranim investitorima a nema za penzionere, nastavnike i profesore. Sprdnja od drzave.

jedva cekam mart 2018.

pre 9 godina

vidim da je radikalski ministar privrede jaaaako sposoban, nista nije uradio, investicije ravne nuli, nista od novih radnih mesta a vraca Dinkica kojem su na izborima gradjani rekli sta misle o njegovim "metama", ni cenzus nije prosao...
Kad bolje razmislim, ovo i nije losa ideja jer ce se gradjani osvesti i na sledecim izborima poslati najveceg prodavca magle injegove reciklirane radikale ispod cenzusa.

DžoHusafet

pre 9 godina

Davace investitorima, a ukinuli udzbenike za trece dete... Ovu vlast treba oterati i unistiti im svaki koren, svako seme, kako se ne bi vratili ni u najludjim snovima...

Darkstar

pre 9 godina

Ja mislim da davanje novca nije losa ideja investitori mogu da traze na drugom mestu bolje pogodnosti,tako je Slovacka dovela proizvodjace auto komponeti I to je njihov model,Dinkic je prepisao samo sto su Dinkicevi na ovaj nacin zgrnuli milione to je njima bila prilika da dobro zarade
(darko, 29. mart 2015 10:28)

Ono što ja mislim o tebi i kolegama ti, protivzakonito je, osim u revolucionarno doba. A takvo će neumitno dooči:)

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

Milos

pre 9 godina

Pa ljudi moji, vec smo probali ovaj model i nije dao rezultate. Zaduzujemo se kod svetske banke da bi dali stranim investitorima. A sta je sa nama? Pa nismo mi nesposobni! Okosnica ekonomije svake zemlje je domaca privreda i mala i srednja preduzeca a ne tamo neki investitori. Pritom, znamo iz prakse da novac cesto ode na pogresnu stranu i da nema mehanizama kontrole trosenja tog novca. Smanjite poreze pa ce ljudi sami otvarati firme ovde.

Vlada

pre 9 godina

Hoće li i ovaj put, kao po Dinkićevom modelu, podsticaji da se daju samo onima koje političari ocene kao povoljne tj. podobne? Kod Dinkića nisi mogao da dobiješ ništa ako nisi povezan ili ako nisi strana firma pa mogu da te stave u vesti pod "strana ulaganja". Tako da ako se vraća "Dinkićev" model, NE hvala.

takisamtija

pre 9 godina

omg...da..zato odlaze ove firme sto su tad dovedene...odradili posao...drzava im platila radnike.....ispunuli svoje obaveze. Sad ce opet da dobiju pare da ostanu...pod drugim imenom...izracunajte sami 300evra*24meseca...
kakva prevara...

Nikoje

pre 9 godina

Umesto u razvoj domacih inovacija i tehnologija mi novac usmeravamo stranim 'investitorima' koji zloupotrebljavaju najjeftiniju a kvalifikovnu radnu snagu za potrebe najnizih vrsta poslova (npr. sivenje, varenje, spajanje i sl). Na taj nacin se na duge staze sigurno i pouzdano od sopsvene zemlje pravi tehnicko-tehnoloska kolonija!! Problem sto strani investitori ne dolaze u Srb je upravo u korumpiranoj vlasti i nestabilnom politicko-ekonomskom sistemu. Da je to uredjeno kako treba nikakvi podsticaji kao kompenzacija ne bi bili potrebni. Pitam se koliko li novca u Srbiji moze da dobije neko ko zaista predlozi pametnu i korisnu inovaciju i zeli da to razvije, implementira i komercijalizuje u nasoj zemlji, nasom pamecu a za svetsko trziste??

Nikola

pre 9 godina

Ево их Икеа и Лидл у најави, а властодршци ће да их часте са пар милиона еврића..

VladimirUE

pre 9 godina

Osim sa zelezarom i sa ovim potezom sns vlast pokazuje narodu da su njihove optuzbe svega sto je ds vlast radila cista nebuloza i da su mnoge, ne sve, stvari bile dobre i davale rezultate i razvoj privrede i industrije. Postavlja se pitanje za sns zasto je iz cisto politickih razloga zaustavila investicije skoro cetiri godine i ko ce za to da odgovara posebno za osam milijardi evra novog duga a bez ijedne nove investije.

Milos

pre 9 godina

Ulice ko krateri na mesecu a oni daju pare firmama koje imaju vise para od Srbije. Ljudi nemaju pijacu vodu nasipi se ruse a vi 7000 evrica dajete ko zna kome. More okrpite ulice i sredite kanale dok nad ne poklopi opet neka nesreca

jovo

pre 9 godina

Nervira me momenat da ja imam 12 zaposlenih i subvencije sam dobio 0,00 dinara, dok stranci u mom gradu dobili 10 soma po coveku, a plate kod mene duplo vece. E sad ko je tu lud?

NIDJE VEZE

pre 9 godina

Ovaj model je slican sa Dinkicevim samo u reci podsticaji. Vidim da je ovaj model dosta preciznije uredjen i jasno se znaju kriterijumi ko i koliko novca moze da dobije. Znaci da ce trosenje novca u ove svrhe biti pod kontrolom i u svakom trenutku ce se znati gde je koliko novca usmereno, sto nije bio slucaj do sada.

Jellena

pre 9 godina

Tim ekonomskih strucnjaka je nesumljivo napravio procenu benefita vracanja ovog vida podsticaja, ali uz jasno eliminisanje propusta koji su se javljali pri prvom pokusaju implementacije ovog modela!

Izdajnik

pre 9 godina

Cinjenica je da je Dinkic rekao da je ugovor sa rusima o nisu los po nas jer nemamo garancije dok je cela Srbuja na celu sa Veljom vikala kako je rusija mocna zemlja i da nam ne trebaju bolje garancije od putinove reci. Takodje je govorio da se ne uzimaju krediti u svajcarcima. Nakbolji guverner Jelacic je njefo cocem isto. Ali Dinkic je ocrnjen u narodu zbog kurira I lose (a i demagoske) procene da ce akcije vredeti do 1000 eura, ali te procene su date pre ekonomske krize koje su izazvale nevidjen pad akcija.

dadolino

pre 9 godina

Stvar je jednostavna. I nasa konkurencija u okruzenju ima subvencije, tako da i mi moramo na neki nacin da privlacimo investitore, inace cemo ih izgubiti.Da nismo imali pljackaske vlade u proslosti ne bi sad imali situaciju da treba nekog da molimo da dodje i ulozi novac u nasu zemlju vec bi nam fabrike radile kao sto su nekad poslovale sa vise hiljada zaposlenih.

Marinko

pre 9 godina

Ovde je računica države više nego jasna. Za svakog zaposlenog radnika na platu koju prima oko 60% se još plaća državi poreza i doprinosa, tako je to na veliki broj zaposlenih velika cifra koja se državu uplaćuje svakog meseca, a ova subvencija koju daje država je jednokratna. Sa druge strani svaki radnik koji je zaposlen nije više socijalni slučaj za državu.

Pragmatik

pre 9 godina

Ja tim "stranim investitorima" ostavljam godišnje oko 10.000 dinara u trgovinskim lancima (marža, isključivo kupujem domaće) i oko 2500 dinara za održavanje bankarskog računa. Oko 100 evra godišnje od mene im je puna kapa. Naravno, više uzmem na kamate od štednje, ne volim da sam na gubitku. Nadam se da ću jednog dana imati državu koja će isto ovako umeti da sabere i da donese odluku kojom će biti u plusu.

Marijana M

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka privrede, sto pomaze finansijskoj konsolidaciji i stvara povoljan poslovni ambijent treba razmotriti i pokusati sa implementacijom. U svakom trenutku se moze napraviti zaokret, Svaka ideja i vizija je dobro dosla.

Natasa

pre 9 godina

Zasto da ne, svaki konstruktivan predlog treba razmotriti, prodiskutovati o istom i ukoliko dobije veliki broj pozitivnih komentara, prihvatiti ga. Sigurno je da clanovi tima koji su razmatrali uvodjenje ovog sistema, verovatno iskontrolisanog i uz mogucnosti za zloupotrebe svedenog na minimum...a u datim uslovima bi to moglo da bude odlicna prilika da se mladi zadrze u nerazvijenim podrucjima!

1982

pre 9 godina

Ovakav model podsticaja potencijalnim investotorima može biti primamljiv,a ujedno i kvalitetan,jer ne samo što garntuje zaposlenost tri godine radnicima i smanjuje stopu nezaposlenosti,već doprinosi i razvoju privrede u manje razvijenim ili nerazvijenim sredinama.

zemljoradnik

pre 9 godina

Ja bih voleo da prvo cujem ko nam je unistio industriju i odveo u stecaj mnoga preduzeca koja su nekada zaposljavala vise hiljada radnika.Fabrike su danas pod katancem a neko se obogatio unistavajuci ista.Normalno je da se trazi pravi model za dovodjenje stranih investitora kako bi obadve strane imale koristi.

kristina

pre 9 godina

Dobra stvar je to što će investitor moći da bira vrstu podsticaja - da dobije novac po otvorenom radnom mestu ili po veličini investicije.

kockar

pre 9 godina

Posto sada zaista imamo ozbiljnu vladu Srbije i ako ona namerava da uvede model podsticanja pravna lica na zaposljavanje po sistemu kakav je sovjevremeno uveo Dinkic sada bi se taj model i te kako kontrolisao i proveravao.

afrika

pre 9 godina

Konačno je ovako predviđenim podsticajima pokazano da se ne misli samo na Beograd i da Beograd nije cela Srbija, jer su najmanji podsticaju za investicije u Beogradu, a najveći podsticaji za ulaganja u najmanje razvijena područja.

Dejan

pre 9 godina

Vučić nema problem da prihvati sve što je dobro i od političkih protivnika, samo da bi Srbija napredovala.Investitore treba privući, a bez povoljnih uslova to nije moguće.

cortefiel

pre 9 godina

Kad su nam prethodne vlade unistile i pozatvarala nekada jaka preduzeca a narod isterali na ulice jednostavno mora se traziti nacin da investitori dodju i pozaposljavaju nezaposlen narod.

SoRaJa

pre 9 godina

Cilj nije samo zaposliti kratkoročno radnika i uzeti novac za njegovo zaposlenje, kao što je to bio slučaj u vreme Dinkića. Premijer želi da taj radnik bude dugoročno osiguran za radno mesto i da radi u dobrim uslovima, proverenim na svim poljima.

Darko

pre 9 godina

Ovaj model je dobar jer pomogne investitorima koji imaju ideju na početku, a novac uložen od države od 3000 do 7000 eura po zaposlenom te firme kroz poreze i doprinose vrate državi za 1 do 2 godine.

Mali Gari

pre 9 godina

Sprovodjenje ekonomskih reformi očigledno polako ali sigurno donosi rezultate. Svakako da će se veći broj investitora odlučiti da ulaže u Srbiju kada se zna da naša država stimuliše svako radno mesto.

banjac

pre 9 godina

Sto se tice modela podsticanja zaposljavanja koji je Dinkic primenjivao moguce je da je taj model dobar ali nije sprovodjen na pravi nacin i zato sadasnja vlada namerava da ga realizuje kako treba, sto smatram sasvim korektnom namerom drzave u cilju smanjenja nezaposlenosti.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Koliko sam shvatila ovo će biti samo podsticaj za investitore. Mladjan Dinkić je na ovaj način samo stavljao novac u svoj džep, država sada planira da novac uloži na pravi način.

Nezaposlen

pre 9 godina

Nije los model, samo bih kao preventivu klauzulu ili u aneks ugovora,unela strogu kaznu ako ne budu postupali sa zaposlenim kako drzava i sam model nalaze,pa da vidim hoce li se onda usudjivati da uzimaju novac za svakog zaposlenog a da ga posle "sutnu" sa posla.

Urban

pre 9 godina

Činjenica je da se Srbija napokon nalazi na pravom putu ka oporavku i razvoju. Aktuelna vlast odlično radi svoj posao, a to je definitivno najbitnije za sve nas.

cutura

pre 9 godina

Investitori prvo gledaju geografski polozaj zemlje, trziste koje ima, da li ima sporazume o slobodnoj trgovini sa nekim zemljama i kojim, pa tek onda gledaju subvencije.Generalno ukoliko Srbija moze da izvuce korist od tog modela privlacenja investitora ne vidim razlog da se to i ne primenjuje.Bolje i na taj nacin da nekog dovedemo i zaposlimo narod nego da nam propale fabrike budu prazne bez ikakve koristi.

Jakov

pre 9 godina

Ovakvi modeli se mogu dobro iskoristiti u cilju privlacenja stranih investitora. Nije bitno ko ih je osmislio ako ce to pomoci oporavku privrede.

dalido

pre 9 godina

Srbija mora da ima neki vid podrske za privlacenje stranih investitora a da li ce to biti subvencionisanje ili nesto drugo to je na vladi da odluci.Ukoliko mi kao zemlja imamo koristi iz bilo kog vida podsticaja ne vidim zasto ne bismo to i primenjivali.Politika, koja je vodjena prethodnih 12 godina, dala je lose rezultate.Jedni od tih losih rezultata su i katanci na nekada jakim fabrikama gde je radilo vise hiljada ljudi a to je radjeno iskljucivo iz licnih interesa raznih pojedinaca.

Kleopatra

pre 9 godina

Cinjenica je da Srbija ima problem sa velikom nezaposlenoscu i zato sadasnja vlada Srbije analizira razne nacine kako da koliko toliko ublazi pomenut problem, tako da ce uzeti u obzir jedan on modela podsticaja zaposljavanja koji je vidjen u nekim prethodnim godinama ali nije sprovodjen na pravi nacin.

beba

pre 9 godina

Činjenica je da je u Srbiji velika nezaposlenost, tako da vlada pokušava na sve moguće načine da je svede na prihvatljivu meru. Ukoliko kao država ne obezbedimo podsticaje investitorima, mnoge naše komšije će im ponuditi, a mi ostati bez novih investicija i radnih mesta

verka

pre 9 godina

Kategoricki je prihvatljiva tvrdnja da su subvencije za inostrane investitore izuzetno povoljne I da ne bi trebalo da imaju toliko ustupaka ali za zemlju toliko zaduzenu i sa toliko dospelih obaveza to je jedino moguce resenje.

Vladimir

pre 9 godina

Taj model je jako dobar, jer te firme uloženi novac od strane države brzo vrate kroz poreze i doprinose. Mi smo imali problem sa Dinkićem jer je on to davao kome je on hteo, a nije postojao model pa ko ispuni uslove da dobije pomoć.

nbg

pre 9 godina

Privrednici koji pokreću proizvodnju u okolini Beograda, Novog Sada ili Niša mogu da računaju na 3.000 evra po zaposlenom , sto svakako predstavlja veliki podsticaj.

dida

pre 9 godina

Drzava mora da daje subvencije tamo gde postoji drzavni interes, odnosno gde nema komercijalnog interesa da neko kupi to preduzece.Mora se naci resenje za smanjenje nezaposlenosti a ukoliko od ove prakse subvencionisanja imamo koristi ne vidim zasto ga ne bi i koristili.Da je u proslosti bilo manje nezakonitih radnji ne bi dosli do toga, da su nam nekada jaka preduzeca, sad pod katancom.Nadam se da ce se ovaj model subvencija javnim preduzecima resavati kako se Srbija bude priblizavala EU.

dadex

pre 9 godina

Ova mera je tokom prethodnih godina povecala atraktivnost Srbije za priliv direktnih stranih investicija iz inostranstva sto je i logicno kada nekom dajete novac da bi dosli i poslovali u Srbiji, ali moze da utice i na povecanje investicija domacih preduzeca.U svakom slucaju, ukoliko drzava ima interes u toj praksi subvencija ne vidim zasto bi se to izbegavalo.

Miki

pre 9 godina

Nije isti model. Ovoga puta privrednici ce moci da biraju sta im vise odgovara. Normalno je da drzava pomaze privrednicima, ali je isto tako i obavezna kontrola istih da ne bi doslo do malverzacija.

dado90

pre 9 godina

Veliki ulagaci, ukoliko hoce pomoc drzave, petinu novca moraju da uloze u roku od godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora, dok srednji investitori moraju da uloze 10 odsto u istom roku. Broj radnih mesta ne sme da se smanji tri godine posle uposljavanja predviđenog broja radnika.Ne vidim nista lose u toj praksi davanja subvencija ukoliko i mi i strane kompanije imamo koristi.Nazalost da nam prethodne vlade nisu raznim pljackaskim aferama unistavala preduzeca i zatvaralla ne bi imali danas problema oko nezaposlenosti velikog broja ljudi.

Floki

pre 9 godina

znamznam, u normalnoj drzavi takav covek se prijavi i propisno kazni, ali takve stvari kod nas su radjene godinama, pa je ljudima postalo sasvim normalno, isto kao i razna cascavanja itd, sto se u nekim zemljama smatra korupcijom. Investitori se okrecu africkom kontinentu, dok je Azija vec uveliko aktuelna i ukoliko zelimo da imamo nesto od proizvodnje ovde, moraju se investitori "upecati".

pljeskavica

pre 9 godina

Velika je razlika između Dinkićevog nekontrolisanog sistema davanja podsticaja i ovoga novog koji će nuditi bolje opcije za novozaposlene i njihovu sigurnost opstanka u preduzeću.

Marinko

pre 9 godina

Dinkićev model je imao dve slabe tačke, prvo nisu bili jasno predviđeni uslovi koje kad neko ispuni može da dobije podsticaj, a drugu slabu tačku samog Dinkića koji je podsticaje davao po svom nahođenju kome je hteo i u kolikom god je iznosu po zaposlenom hteo.

Bumbar

pre 9 godina

Na sam pomen Dinkicevog imena nakostresi mi se kosa na glavi, ali ako su u Vladi procenili da je to ispravan model, neka im bude.Jedino treba biti obazriv i privatnicima dati stroge uslove kako ne bi mogli da varaju.

violina

pre 9 godina

Tzv. Dinkicev model za podsticanje zaposljavanja je mozda i dobar, ali nije sprovodjen na pravi nacin pa je zato sadasnja vlada Srbije spremna da taj model realizuje na pravi nacin.

dasaev

pre 9 godina

Ovaj model bi trebalo pre svega usmeriti na devastirana područja gde je primećen veliki odliv stanovništva i gde migracioni trend ukazuje da područje postaje retko naseljeno. Jug Srbije pre svega. podizanjem fabrika i zapošljavanjem radne snage podiže se standard i značajno će uticati na rast nataliteta.

VladanVlajic

pre 9 godina

Trebalo Vam je dve godine da shvatite da ne postoji drugaciji nacin za privlacenje stranih investicija. Sto bi neko ulagao bas u Srbiju ako nema podsticaja. Izgubili smo dve godine, zbog cega??? Nije poenta kad dodjes na vlast promeniti sve sto je prethodnik doneo, dobre stvari treba nastaviti sa primenom.
Da nije bilo podsticaja ne bi bilo ni Fiata, Benetona, Gorenja, Panasonica itd

misic

pre 9 godina

Mozemo primetiti da vlada Srbije razmatra vracanje jednog od modela za podsticanje zaposlenosti u nasoj zemlji, cinjenica jeste da se analizira tzv. Dinkicev model s tim sto bi sada bila razlika u tome sto bi drzava vise kontrolisala ovaj nacin zaposljavanja.

Sanja

pre 9 godina

Sve sto je u interesu oporavka srpske privrede i budzetske konsolidacije treba pokusati sprovesti.Trazi se najbolji model za dovodjenje stranih investitora od koga bi i nasa drzava ali i druga strana bili zadovoljni.

sanja

pre 9 godina

Dinkic je sahranitelj srpske ekonomije. Prvo je unistio domace banke da bi doveo strane a zatim je uveo cuveni PDV, koji je od starta bio jedan od najvisih u Evropi (kao sto je i sada na nivou od 10 i 20%). Razne agencije koje je osnivao, zatim lazna predizborna obecanja (1500 evra od akcija na ruke svakom gradjaninu Srbije), zatim armija ursovaca koja je ugurana u drzavne firme (jedino su ih naprednjaci pretekli), samo je jedan od dokaza da je Dinkic neko cije ideje i savete treba ad acta za sva vremena. On je inicirao i ponovno podizanje PDV, zatim rigorozne mere stednje, jednom recju sve ono protiv cega su bili svi trezveni, strucni i dobronamerni ekonomski strucnjaci u Srbiji. Dinkic i Vucic su svojom vidjenjem ekonomoije debelo ostetli standard gradjana Srbije, i doveli nas na rub egistencije. Umesto da se podstice potrosnja, smanje porezi, uklinu razne agencije, otpuste partijaski svih boja, oni su udarili po sirotinji. I ove subvencije su totalno nefer, opet ce stranci imati prednost, opet veliki igraci na trzistu - koji imaju previse i sopstvenog novca, umesto da se ulaze u mali privatni sektor, da se pokrecu male, porodicne firme, da svaka zaposli makar 5 do 10 radnika, eto nama koristi. Umnesto toga, sve se radi obrnuto, novac se daje gubitasima. Nasa trange-frange ekonomija morace jednog dana ili da pukne kao mehur od sapunice, ili cemo se mi pre toga trgnuti kao narod.

Lea

pre 9 godina

Davanje podsticaja preduzecima koja su u Srbiji zbog domaceg trzista je lust.Ako su izvozno orijentisani onda nekog smisla moze biti ali je potrebno izvesti dobru racunicu.do

seljadin

pre 9 godina

treba da finansiramo konkurenciju nasim firmama koje i daju novac za ovakve bahanalije. Izgleda da je EU dala naredbu da Srbin ne sme imati nista vece od kioska, i da se objasni kako smo mi nesposobna rasa.
Pa kako biti sposoban kad nam uzimaju od nasih para i prave konkurenciju ?

viktor

pre 9 godina

Danas sam na jednoj od domaćih radio stanica slušao intervju ex-ministra Saše Radulovića, koji je objasnio pravo stanje stvari u našoj ekonomiji, tačnije kuda nas vodi ovaj režim i kako se poigrava sa standarom i strpljenjem građana. Dotako se i Mlađana Dinkiča i njegovih čuvenih "reformi", od kojih je ovo društvo samo imalo štete. On je bio jedna od inicijatora podizanja PDV-a, mi i danas imamo ogromnu budžetsku rupu zbog raznih agencija i subvencija koje je on smislio. Setimo se samo legendarne SIEPE. Pa URS, nekada G17+, je srpski rekorder u stranačkom zapošljavanju. Sama činjenica daje URS već na dvoje izbora ispod cenzusa, jasno govori da su građani prepoznali i shvatili Dinkićevu demagogiju. A oni se sada setili da "prepisuju" od njega. Bruka! I kada već pominjemo te vajne strane investitore, koje je upravo on doveo, onda treba pomenuti i robobski položaj naših radnika u tim komapnijama. Dinkić je zadnji čije mere treba da primenimo više na bilo šta u ovoj državi. Nije mi jasno da pored toliko ekonomskig stručnjaka, kao što su profesori Zec i Mađar, mi sledimo upute jednog Dinkića. Dokle više??? A botovi samo neka navijaju, to je jedino što umemju.

Ken Ken

pre 9 godina

Taj model je u sledecem: Gradjani finansiraju privatan sektor.Kad privatan sektor treba da vrati novac,e kriza,e radna mesta,e postenje,e biznismen,e placanje politickih partija.Ja smatram da gradjani ne trebaju da finansiraju tudja radna mesta

Brat Dicro

pre 9 godina

Strana preduzeca koja dobijaju te podsticaje i navodno pokrecu ekonomiju, bice u ovoj zemlji sve dok budu dobijali te podsticaje i dok budu placali jeftino radnu snagu, sto nema nikakve logike, bilo bi im bolje da te subvencije daju poljoprivrednicima i domacim preduzecima kako bi mogla da budu konkurentna na stranom, al' pre svega na domacem trzistu, na kome gube primat, zbog primene SSP-a, pa tako umesto da podize nase firme, nasa vlada pomaze stranim kompanijama i preduzecima da se okoriste o racun nase drzave, ne zaboravite da te subvencije idu iz poreza koje placaju svi gradjani Srbije i da maksimalno koriste resurse nase zemlje, za sticanje sopstvenog profita.

neca

pre 9 godina

počnite da pomažete domaću privredu, šta bi svaki od privatnika mogao da napravi kada bi mu država dala 5000 evra po zaposlenom kao što deli šakom i kapomokolo?

botovi OZBILJNO **** NA INFORMER

pre 9 godina

a zamislite koliko smo propala i nesigurna zemlja kad mi sa svim tim subvencijama jedva da nekog dovucemo da radi kod nas...koliki smo mi onda talog od drzave
Covece, dajemo besplatno zemljiste, prikljucke za vodu, gas, struju, internet i telefon, dajemo 7.000 eura po zaposlenom, dajemo oslobadjanje od placanja poreza, dajemo promet bez carina (u bescarinskim zonama gde 99% investitora otvara pogone ako ih otvore) i na sve to niko ama bas niko ne zeli da dodje i otvori fabriku
au sta nam se desava au

izadje na videlo

pre 9 godina

kako se se pokazali ovi novi ekonomski strucnjaci mozete slobodno i Dinkica da vratite a ne samo njegov model!
Nasa ekonomija je na nizbdici, i to se vidi iz aviona!
Neke ustede jesu napravljene ali kakva je usteda ako stedite gorivo za kamion pe je roba u magacinu. Onda je steta veca, zar ne?

Ivanica

pre 9 godina

Nisam sigurna da sa novim reformama ima para i za investitore na takav nacin. Uostalom, to je radio Dinkic, propalo je i ne verujem da ce se iko tako zaletati.

L Paso

pre 9 godina

I eto kako prolazi dokazani unistetitelj svega cega se dohvatio vraca se njegov model kao fol povlači se iz politike zapisljava se u banci od obecanog odela pusti snovi posto se drugari znaju boraba mize biti samo za stolicu a ovako za ljude i pravdu zabole njih politicari gledaju sebe !!!

gero64

pre 9 godina

Pitaju me zasto sam prso... Evo zasto.... Daju 7000 eura za novo radno mesto.... To je 840000 dinara.... a moja cerka kao Master Inzenjer energetskog masinstva radi za 17000 dinara... u prevodu.. sledecih 49411764 plata unapred taj k... Arapin ima za platu... usput moze da da otkaz kad mu volja.... Ovakvih primera je gomila.... Eto zasto sam prso.... I kako da ona ne ode odavde???.. Kako??? Licno cu da se potrudim da joj pomognem da ode pa makar svaki dan plakao sto mi je daleko!!!! I necu da cutim!!!