Utorak, 03.03.2015.

22:20

Amerikanci ne znaju gde će s naftom

SAD imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njeno skladištenje.

Izvor: Tanjug

Amerikanci ne znaju gde æe s naftom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

CarloNS

pre 9 godina

Mislim da smanjenje cene nafte ima veze jedino sa alternativnim izvorima energije. Počeli su masovnije da se razvijaju automobili na struju i vodonik, a to naftašima nije u interesu.

n6

pre 9 godina

Znaci u USA je 1l benzina oko 70 din...fino...zato njima auto od 1.4 kubika nije ni auto, nego samo preko 3000 kubika...skoro sam citao da su poceli da prave kamione sa benzinskim motirima!...to ima samo kod amera

Michbju

pre 9 godina

Pre desetak godina gledao sam emisije, citao clanke svaki dan, slusao komentare belosvetskih strucnjaka kako za deset godina nece biti nafte jer smo sve resurse iscrpeli. Proslo je tih deset godina: cena nafte nikad niza, potraznja mala, Ameri ne znaju sta ce sa njom... neko je tu lud...

s

pre 9 godina

Ovde dolazi do zbunjenosti medju citaocima ja mislim da nije toliko odgovorn SAD sto se tice smanjenja cena koliko Arapi koji svesno crpe to malo nafte sto im je ostalo po niskoj ceni.Ameri samo nezele da svoju naftu prodaju jeftino i kupuju njihovu budzasto a ovo najmanje odgovara Rusiji i Arapima,samo sto Arapi nemaju mozga da to vide a Ruja ce izdrzati to nesumnjam.

mArko

pre 9 godina

srbija je zemlja u kojoj se nista ne proizvodi.finansira se od poreza i akciza.najprofitabilnija srpska firm ja beogradaski parking servis sa obrtom od 200 milona evra.vest im je bila da je air serbia ostvarila dobit od 2.7 miliona evra 2014 godine.hahaha..pa to je smesno!!!!

cika djura

pre 9 godina

vrednost neke robe je cista spekulacija i odokativna procena koja se vrsi p po anglosaksonskim pravilima. Ceo svet igra po tim pravilima. I normalno, oni koji su ih izmislili ih kontrolisu u svoju korist. Vreme je da se pravila igre promene

aca

pre 9 godina

Siguran sam da ce Vlada Srbije, ma ko je cinio, uciniti sve da u sledecoj deceniji, srpski vozaci ne osete taj uzas od pada svetske cene nafte i da nece morati da se brinu sta ce sa nenadanim viskom para koji bi im ostao u budzetu. Sreca pa akcize su zahvalan instrument koji ce se izboriti sa ovim problemom a i sa tim sto je struja jedini srpski proizvod za koji nam EU izgleda propisuje cenu prema Srbima. Znaci da Srbi vrate kredite sto su pravili hidrocentrale i elektromrezu i da plate kaznu sto imaju struju te da hitno poklone poput NISa samo zapadu distribuciju struje.

Mika

pre 9 godina

To samo znaci da se spremaju da drze niske cene nafte bar nekoliko godina, da bi ugusili Rusiju a malo i Arapske zemlje (ionako imaju previse para).

seljadin

pre 9 godina

sto se nas u Srbiji tice, nek je nafta i 1$, ali da bude trajno...
Slom Rusije ? Pa Rusija ce ove godine kupiti 1.8 miliona automobila, to je slom, jer je prodaja pala za 25%, a kod nas nije slom kad kupimo 18.000 godisnje, 100 puta manje, za zemljicu sa 20 puta manje stanovnika, izracunajte, nama je kupovna moc po glavi stanovnika 5 puta manja.

Petar

pre 9 godina

Obozavam komentare tipa "amerika raj na zemlji", "ekonimoja raste"... a niko od ljudi koji su dali komentar nisu mrdnuli iz svog rodnog kraja. Amerika je daleko od raja na zemlji, cene goriva jesu niske sada, ali je to sve zbog Rusije da se ubije njihova cena nafte. Mozda se ne secate americkog sna, jeftini krediti, odobravanje kredita za kupovinu kuce za pola sata. Vestacka idila koja je pukla za nekih par godina i izazvala svetsku recesiju. Ovo sa naftom nije nista drugo nego uterivanje kurc** Rusiji, cak i na ustrb svoje ekonomije. Zivi bili pa videli

alfaC

pre 9 godina

Zanimljivo je kako su Rusofili /analitičari govorili kako je slom Amerike zbog niskih cijena nafte nešto neminovno. :) Dešava se upravo suprotno, dolar nikad nije bio jači, i dodatno je porastao u zadnjih par dana. Ekonomija Amerike se oporavlja sve brzi tempom, minimalne zarade rastu, a posla već sada ima za sve... E moji rusifilski Srbi, prije će biti da će Rusi propasti, ako dodje do dodatnog spuštanja cijena nafte.. .

mujcinovic salih

pre 9 godina

Njihovu energetsku politiku vode strucnjaci.Ovde mnogi pricaju o pljacki nafte od strane SAD.O drugim drzavama ne treba suditi na osnovu licnih afiniteta.Tako mali Djokica zamislja trziste nafte.

Slobodan 032

pre 9 godina

Ovi što mrze amerikance mogu samo da puknu od muke, jer su ovi još uvek najača sila na svetu, posle nebeske Srbije naravno. I još nešto da mi objasne po čemu bi trebao da mi rus bude brat ako sam ja ateista.

mile

pre 9 godina

Kupi jeftino, da bi posle prodao skupo. Cekaju da Rusi zglajzaju dok ne promene garnituru na vlasti, pa ce onda da polako vrate stare cene i usput pokriju svoje troskove za ovaj period male cene nafte, preprodajuci rusku/arapsku naftu koju su jeftino kupovali. Cak mozda nesto i zarade. Pa, to je dozvoljeno, sve je to globalna partija rizika i monopola...

Edukacija novinara

pre 9 godina

Inace, to je najniza cena barela nafte u poslednjih 20 godina. Americka ekonomija je u konstantnom usponu a iako nisu uspeli da "podignu" plate koliko su najavljivali, spustili su cene goriva i namirnica pa je subjektivni osecaj gradjana takav da se ipak "bolje zivi"...

Zoran

pre 9 godina

"Nema zime za njih,"

Ma ima vrucine, evo vec pocinje ovde na jugu. A tu nafta ne pomaze.

Slusaj, ne znam kome vise da se divim: Amerima sto svoje izvlace i tudje pljackaju ili Rusiji sto ne moze ni svoje da izvuce nego zove strance.

Zoran

pre 9 godina

Jedino kod nas ne pada cena goriva, a jeftinije gorivo je snažan pokretač ekonomije
(Proka, 3. mart 2015 22:39)

Poskupljuje i ovde u SAD. Bilo je 1.90 za galon sada je 2.30 ovde kod mene. Padalo je kada je ono pocelo da pada sa 3.60 na 1.90, sada skocilo na 2.30.

Mitar

pre 9 godina

Prosechna $2.4 za gallon? Gde ste vi sipali? Na Manhattan? Ja bih pre rekao da je prosek oko $1.9. Poshto na selu moze da se nadje i za $1.2.

Влада

pre 9 godina

Доста више са браћом Русима. Знате ли ви који то причате како се формира цена, 60 динара а можда и више је акциза коју узима држава, кад додаш цену производње, па трговачку маржу па на све то још 20% пдв-а добијеш 140 динара. Држава вас господо пљачка, а не браћа Руси, утувите то у ваше пазне главе.

slucajni prolaznik

pre 9 godina

Da parafraziram bracu amere: Opinions are like assholes. Everybody has one and most of them stink...

To da bi oni mogli da izvoze Evropi naftu (barem za sada) nema veze sa zivotom.
Uostalom evo zvanicnih US podataka:
http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MCRIMUS1&f=M

Drugo, da niska cena ne utice na njihove proizvodjace je glupost. Ali to ne znaci da proizvodnja moze odmah da se zaustavi... Jer svaka busotina ima svoje fiksne troskove, a ima i kredita koji moraju da se otplacuju, tako da za sada i dalje velika vecina njih radi (iako se broj smanjuje).

Ali (ako je za verovati) fraking busotine ne daju dugo vremena naftu, vec moraju nove busotine da se pronalaze. A pri niskom cenama nafte to se nece dogoditi, jer nece biti isplative. I(ako niske cene potraju) proizvodnja ce opasti za par godina.

Znaci, kao i mnoge druge stvari u zivotu, nista ne ide odjednom (iako se to nekim posmatracima cini), vec i uspon i pad idu polako...

goodbye charlie

pre 9 godina

Lazu zlotvori Americki, to su oni nastampali naftu kao i one silne dolare!!! Kad se vrati zlatni standard, videce oni svoga boga!!!

dragan ignjatovic

pre 9 godina

spremaju se za rat cena uperen protiv rusa a zaboravljaju da podrzavaju tim kineze koji ne mogu bez uvoza nafte a sada i najeftinijeg uvoza.sprema se gadno vreme

Petar

pre 9 godina

Kod nas je cena nafte, slicna kao i kod njih nekih 50,60 ili ne znam tacno dinara po l, nisu nama krivi ni Rusi ni Amerikanci, vec nasi, koji na tih 50,60.. dina nabiju akcize i marze i 101 drugu stavku i oderu nas kao somove. Mi smo krivi sto sve to samo i samo gledamo i nista ne preduzimamo.

računaljku u šake...

pre 9 godina

I nije neka vest. Da ne bi pomislili kako je to neka basnoslovna količina, evo podatka: 2013 godine su USA trošile 18,89 miliona barela DNEVNO. Dakle "višak" od 1 miliona dnevno je oko 5,3% potrošnje. Dakle, za 7 nedelja su uskladištili količinu koju potroše za 3,7 dana. Ništa dramatično.

Milan

pre 9 godina

Gorivo jeftinije za 10 centi nego pre mesec dana sto je nekih 11 dinara a kod nas se cene vratile na staro u tih mesec dana! Cena nafte kad je krenula da pada padale i kod nas cene cim je malo poskupela kod nas se cene vratile na staro a generalno je mnogo jeftinija nego pre 5,6 meseci, a cena ista, neko tu debele pare trpa u dzepove

Pera

pre 9 godina

Cena nafte u svetu se prepolovila a kod nas u lopovskoj Srbiji pojeftinilo gorivo za po 7 dinara!
Gospodo pola od 150 je 75, nemojte više kupovati diplome, odosmo đavola!

bobo

pre 9 godina

sve ce izmisliti samo da napakoste rusima sa obaranjem cijene nafte.
mislim nemam nista protiv ako ce nam gorivo biti jeftinije, samo nek se oni nadmudruju.

vlada logika

pre 9 godina

Ko je ovde lud, danas citam da raste cena, a sad ov??!? Naravno, ono prvo je patka nasih ga(s)da, koji bi jos malo da sisaju krv. Ne daju nam ni nadu da dodjemo do vazduha, samo sto vise profita da izvuku. Neka moja saznanja me dovode do zakljucka da je ovo tacno, i ovi u Zalivu sto se boje ID ce bez pogovora da je spuste i do minimuma iz 2002. , da bi odsekli financije ID-a. Ne volim ih, ali USA ipak zna da vodi strategije globalno. A sad ozbiljno, sve ovo je pokazatelj da ce rat da traje, naravno ekonomski i preko ledja drugih, a kada se veliki tuku, skloni se.

konfucije

pre 9 godina

Jesu ovo "Uvezli " milon barela po danu iz "mirnih "arapskih drzava gdje ne mogu pobjedit veliku vojsku koja izgleda kao da se snima Mad max 5 dio .A stvarno kapa im do poda amerima .Malo tko u svjetu je uspio sto oni. U tuđoj zemlji proglasit lokalne ljude teroristima , a sebe oslobodiocima i jos im uzet sve sto zelis iz drzave za dzaba .FENOMENALNO .

mare

pre 9 godina

umesto da se ceo svet usmeri ka pronalazenju ekoloskih izvora obnovljive energije koja ne steti prirodi, amerikanci svojom gramzivoscu i zaslepljenoscu parama hoce totalno da uniste vazduh koji svi udisemo. Ova planeta je mala da istrpi takve zlikovce.

AaaSssDddFff

pre 9 godina

To je odlicno, mozda i kod nas pojeftini dodatnih 5 dinara ako padne sa $50 na $20.
Sarkastican sam, naravno, cena moze da bude i $10 po barelu, kod nas ce biti 150din. po litru.

Veliki brat

pre 9 godina

Pa vratiće se cena na 15-20$ koliko i treba da bude (arapima sada nije glavni prihod nafta, pa ih briga za cenu), a u SAD će galon biti manje od 2$ kao što je bio pre krize.


Sad se postavlja pitanje kako je nedavno veštački izazvana cena od 150$ za barel i ko je na tome najviše profitirao?

Stvar je prosta, namerno su naduvali cenu da naviknu Rusiju na "komotan" budžet, a onda su oborili cenu na manje od trećine i doveli Rusiju u nezgodnu situaciju. Smeta im Putin, i koristiće sve što mogu da ga skinu, jer ne mogu da vršljaju po Rusiji i kupuju kompanije i zemlju za siću.


Ali kako su to odradili smišljeno na duže staze (praktično 4-5 godina ili čak duže traje), vidi se da imaju dobre škole u kojima ljudi UČE kako da se manipuliše cenama na svetskom tržištu i time donosi korist svojoj državi.

Kad bi i mi imali takve škole, kao što imaju još mnoge zemlje (samo što nemaju tako globalan uticaj kao SAD), kao na primer Japan, Kina, Skandinavske zemlje, Engleska itd., gde bi nam bio kraj.


Ali, kod nas više nisu ni potrebne škole, bolje deca odmah da se učlane u stranke i da uče da mašu zastavicama i da kliču lokalnim bosovima, šta će nam znanje...
A onda se čudimo kako nas stranci stalno smuvaju i sve nam krivi političari. Pa i ti političari su završili te naše škole, da su bile kako treba ne bih oni možda ni završili, ili bi ih završili ali bi drugačije razmišljali i radili.

gorillas in the mist

pre 9 godina

Ispumpavali sa svih strana pljačkom, pa je sad to problem? Nema zime za njih, oni opljačkanu naftu upumpavaju u njihova isušena nalazišta

Dusan

pre 9 godina

Komedija. Gde su sad bajni analiticari i komentatori srpski koji su rekli da ce americki naftasi propasti zbog niskih cena goriva? Jos samo da ukinu zabranu izvoza sto ce najverovatnije uciniti za par meseci i eto Evropi resenje za energetsku stabilnost. Pa neka Rusi pokusaju nekom drugom da uvale naftu i gas po cenama koje im je placala Evropa. Hoce, ali malo morgen.

SAD i dalje vladaju svetom i jos dugo ce. Nazalost ili srecu.

Dusan

pre 9 godina

Komedija. Gde su sad bajni analiticari i komentatori srpski koji su rekli da ce americki naftasi propasti zbog niskih cena goriva? Jos samo da ukinu zabranu izvoza sto ce najverovatnije uciniti za par meseci i eto Evropi resenje za energetsku stabilnost. Pa neka Rusi pokusaju nekom drugom da uvale naftu i gas po cenama koje im je placala Evropa. Hoce, ali malo morgen.

SAD i dalje vladaju svetom i jos dugo ce. Nazalost ili srecu.

gorillas in the mist

pre 9 godina

Ispumpavali sa svih strana pljačkom, pa je sad to problem? Nema zime za njih, oni opljačkanu naftu upumpavaju u njihova isušena nalazišta

aca

pre 9 godina

Siguran sam da ce Vlada Srbije, ma ko je cinio, uciniti sve da u sledecoj deceniji, srpski vozaci ne osete taj uzas od pada svetske cene nafte i da nece morati da se brinu sta ce sa nenadanim viskom para koji bi im ostao u budzetu. Sreca pa akcize su zahvalan instrument koji ce se izboriti sa ovim problemom a i sa tim sto je struja jedini srpski proizvod za koji nam EU izgleda propisuje cenu prema Srbima. Znaci da Srbi vrate kredite sto su pravili hidrocentrale i elektromrezu i da plate kaznu sto imaju struju te da hitno poklone poput NISa samo zapadu distribuciju struje.

Влада

pre 9 godina

Доста више са браћом Русима. Знате ли ви који то причате како се формира цена, 60 динара а можда и више је акциза коју узима држава, кад додаш цену производње, па трговачку маржу па на све то још 20% пдв-а добијеш 140 динара. Држава вас господо пљачка, а не браћа Руси, утувите то у ваше пазне главе.

alfaC

pre 9 godina

Zanimljivo je kako su Rusofili /analitičari govorili kako je slom Amerike zbog niskih cijena nafte nešto neminovno. :) Dešava se upravo suprotno, dolar nikad nije bio jači, i dodatno je porastao u zadnjih par dana. Ekonomija Amerike se oporavlja sve brzi tempom, minimalne zarade rastu, a posla već sada ima za sve... E moji rusifilski Srbi, prije će biti da će Rusi propasti, ako dodje do dodatnog spuštanja cijena nafte.. .

Mika

pre 9 godina

To samo znaci da se spremaju da drze niske cene nafte bar nekoliko godina, da bi ugusili Rusiju a malo i Arapske zemlje (ionako imaju previse para).

Slobodan 032

pre 9 godina

Ovi što mrze amerikance mogu samo da puknu od muke, jer su ovi još uvek najača sila na svetu, posle nebeske Srbije naravno. I još nešto da mi objasne po čemu bi trebao da mi rus bude brat ako sam ja ateista.

Edukacija novinara

pre 9 godina

Inace, to je najniza cena barela nafte u poslednjih 20 godina. Americka ekonomija je u konstantnom usponu a iako nisu uspeli da "podignu" plate koliko su najavljivali, spustili su cene goriva i namirnica pa je subjektivni osecaj gradjana takav da se ipak "bolje zivi"...

Petar

pre 9 godina

Kod nas je cena nafte, slicna kao i kod njih nekih 50,60 ili ne znam tacno dinara po l, nisu nama krivi ni Rusi ni Amerikanci, vec nasi, koji na tih 50,60.. dina nabiju akcize i marze i 101 drugu stavku i oderu nas kao somove. Mi smo krivi sto sve to samo i samo gledamo i nista ne preduzimamo.

Mitar

pre 9 godina

Prosechna $2.4 za gallon? Gde ste vi sipali? Na Manhattan? Ja bih pre rekao da je prosek oko $1.9. Poshto na selu moze da se nadje i za $1.2.

konfucije

pre 9 godina

Jesu ovo "Uvezli " milon barela po danu iz "mirnih "arapskih drzava gdje ne mogu pobjedit veliku vojsku koja izgleda kao da se snima Mad max 5 dio .A stvarno kapa im do poda amerima .Malo tko u svjetu je uspio sto oni. U tuđoj zemlji proglasit lokalne ljude teroristima , a sebe oslobodiocima i jos im uzet sve sto zelis iz drzave za dzaba .FENOMENALNO .

mujcinovic salih

pre 9 godina

Njihovu energetsku politiku vode strucnjaci.Ovde mnogi pricaju o pljacki nafte od strane SAD.O drugim drzavama ne treba suditi na osnovu licnih afiniteta.Tako mali Djokica zamislja trziste nafte.

mile

pre 9 godina

Kupi jeftino, da bi posle prodao skupo. Cekaju da Rusi zglajzaju dok ne promene garnituru na vlasti, pa ce onda da polako vrate stare cene i usput pokriju svoje troskove za ovaj period male cene nafte, preprodajuci rusku/arapsku naftu koju su jeftino kupovali. Cak mozda nesto i zarade. Pa, to je dozvoljeno, sve je to globalna partija rizika i monopola...

Veliki brat

pre 9 godina

Pa vratiće se cena na 15-20$ koliko i treba da bude (arapima sada nije glavni prihod nafta, pa ih briga za cenu), a u SAD će galon biti manje od 2$ kao što je bio pre krize.


Sad se postavlja pitanje kako je nedavno veštački izazvana cena od 150$ za barel i ko je na tome najviše profitirao?

Stvar je prosta, namerno su naduvali cenu da naviknu Rusiju na "komotan" budžet, a onda su oborili cenu na manje od trećine i doveli Rusiju u nezgodnu situaciju. Smeta im Putin, i koristiće sve što mogu da ga skinu, jer ne mogu da vršljaju po Rusiji i kupuju kompanije i zemlju za siću.


Ali kako su to odradili smišljeno na duže staze (praktično 4-5 godina ili čak duže traje), vidi se da imaju dobre škole u kojima ljudi UČE kako da se manipuliše cenama na svetskom tržištu i time donosi korist svojoj državi.

Kad bi i mi imali takve škole, kao što imaju još mnoge zemlje (samo što nemaju tako globalan uticaj kao SAD), kao na primer Japan, Kina, Skandinavske zemlje, Engleska itd., gde bi nam bio kraj.


Ali, kod nas više nisu ni potrebne škole, bolje deca odmah da se učlane u stranke i da uče da mašu zastavicama i da kliču lokalnim bosovima, šta će nam znanje...
A onda se čudimo kako nas stranci stalno smuvaju i sve nam krivi političari. Pa i ti političari su završili te naše škole, da su bile kako treba ne bih oni možda ni završili, ili bi ih završili ali bi drugačije razmišljali i radili.

Pera

pre 9 godina

Cena nafte u svetu se prepolovila a kod nas u lopovskoj Srbiji pojeftinilo gorivo za po 7 dinara!
Gospodo pola od 150 je 75, nemojte više kupovati diplome, odosmo đavola!

AaaSssDddFff

pre 9 godina

To je odlicno, mozda i kod nas pojeftini dodatnih 5 dinara ako padne sa $50 na $20.
Sarkastican sam, naravno, cena moze da bude i $10 po barelu, kod nas ce biti 150din. po litru.

slucajni prolaznik

pre 9 godina

Da parafraziram bracu amere: Opinions are like assholes. Everybody has one and most of them stink...

To da bi oni mogli da izvoze Evropi naftu (barem za sada) nema veze sa zivotom.
Uostalom evo zvanicnih US podataka:
http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MCRIMUS1&f=M

Drugo, da niska cena ne utice na njihove proizvodjace je glupost. Ali to ne znaci da proizvodnja moze odmah da se zaustavi... Jer svaka busotina ima svoje fiksne troskove, a ima i kredita koji moraju da se otplacuju, tako da za sada i dalje velika vecina njih radi (iako se broj smanjuje).

Ali (ako je za verovati) fraking busotine ne daju dugo vremena naftu, vec moraju nove busotine da se pronalaze. A pri niskom cenama nafte to se nece dogoditi, jer nece biti isplative. I(ako niske cene potraju) proizvodnja ce opasti za par godina.

Znaci, kao i mnoge druge stvari u zivotu, nista ne ide odjednom (iako se to nekim posmatracima cini), vec i uspon i pad idu polako...

računaljku u šake...

pre 9 godina

I nije neka vest. Da ne bi pomislili kako je to neka basnoslovna količina, evo podatka: 2013 godine su USA trošile 18,89 miliona barela DNEVNO. Dakle "višak" od 1 miliona dnevno je oko 5,3% potrošnje. Dakle, za 7 nedelja su uskladištili količinu koju potroše za 3,7 dana. Ništa dramatično.

Milan

pre 9 godina

Gorivo jeftinije za 10 centi nego pre mesec dana sto je nekih 11 dinara a kod nas se cene vratile na staro u tih mesec dana! Cena nafte kad je krenula da pada padale i kod nas cene cim je malo poskupela kod nas se cene vratile na staro a generalno je mnogo jeftinija nego pre 5,6 meseci, a cena ista, neko tu debele pare trpa u dzepove

mArko

pre 9 godina

srbija je zemlja u kojoj se nista ne proizvodi.finansira se od poreza i akciza.najprofitabilnija srpska firm ja beogradaski parking servis sa obrtom od 200 milona evra.vest im je bila da je air serbia ostvarila dobit od 2.7 miliona evra 2014 godine.hahaha..pa to je smesno!!!!

goodbye charlie

pre 9 godina

Lazu zlotvori Americki, to su oni nastampali naftu kao i one silne dolare!!! Kad se vrati zlatni standard, videce oni svoga boga!!!

Zoran

pre 9 godina

"Nema zime za njih,"

Ma ima vrucine, evo vec pocinje ovde na jugu. A tu nafta ne pomaze.

Slusaj, ne znam kome vise da se divim: Amerima sto svoje izvlace i tudje pljackaju ili Rusiji sto ne moze ni svoje da izvuce nego zove strance.

Petar

pre 9 godina

Obozavam komentare tipa "amerika raj na zemlji", "ekonimoja raste"... a niko od ljudi koji su dali komentar nisu mrdnuli iz svog rodnog kraja. Amerika je daleko od raja na zemlji, cene goriva jesu niske sada, ali je to sve zbog Rusije da se ubije njihova cena nafte. Mozda se ne secate americkog sna, jeftini krediti, odobravanje kredita za kupovinu kuce za pola sata. Vestacka idila koja je pukla za nekih par godina i izazvala svetsku recesiju. Ovo sa naftom nije nista drugo nego uterivanje kurc** Rusiji, cak i na ustrb svoje ekonomije. Zivi bili pa videli

bobo

pre 9 godina

sve ce izmisliti samo da napakoste rusima sa obaranjem cijene nafte.
mislim nemam nista protiv ako ce nam gorivo biti jeftinije, samo nek se oni nadmudruju.

vlada logika

pre 9 godina

Ko je ovde lud, danas citam da raste cena, a sad ov??!? Naravno, ono prvo je patka nasih ga(s)da, koji bi jos malo da sisaju krv. Ne daju nam ni nadu da dodjemo do vazduha, samo sto vise profita da izvuku. Neka moja saznanja me dovode do zakljucka da je ovo tacno, i ovi u Zalivu sto se boje ID ce bez pogovora da je spuste i do minimuma iz 2002. , da bi odsekli financije ID-a. Ne volim ih, ali USA ipak zna da vodi strategije globalno. A sad ozbiljno, sve ovo je pokazatelj da ce rat da traje, naravno ekonomski i preko ledja drugih, a kada se veliki tuku, skloni se.

Michbju

pre 9 godina

Pre desetak godina gledao sam emisije, citao clanke svaki dan, slusao komentare belosvetskih strucnjaka kako za deset godina nece biti nafte jer smo sve resurse iscrpeli. Proslo je tih deset godina: cena nafte nikad niza, potraznja mala, Ameri ne znaju sta ce sa njom... neko je tu lud...

seljadin

pre 9 godina

sto se nas u Srbiji tice, nek je nafta i 1$, ali da bude trajno...
Slom Rusije ? Pa Rusija ce ove godine kupiti 1.8 miliona automobila, to je slom, jer je prodaja pala za 25%, a kod nas nije slom kad kupimo 18.000 godisnje, 100 puta manje, za zemljicu sa 20 puta manje stanovnika, izracunajte, nama je kupovna moc po glavi stanovnika 5 puta manja.

cika djura

pre 9 godina

vrednost neke robe je cista spekulacija i odokativna procena koja se vrsi p po anglosaksonskim pravilima. Ceo svet igra po tim pravilima. I normalno, oni koji su ih izmislili ih kontrolisu u svoju korist. Vreme je da se pravila igre promene

mare

pre 9 godina

umesto da se ceo svet usmeri ka pronalazenju ekoloskih izvora obnovljive energije koja ne steti prirodi, amerikanci svojom gramzivoscu i zaslepljenoscu parama hoce totalno da uniste vazduh koji svi udisemo. Ova planeta je mala da istrpi takve zlikovce.

dragan ignjatovic

pre 9 godina

spremaju se za rat cena uperen protiv rusa a zaboravljaju da podrzavaju tim kineze koji ne mogu bez uvoza nafte a sada i najeftinijeg uvoza.sprema se gadno vreme

Zoran

pre 9 godina

Jedino kod nas ne pada cena goriva, a jeftinije gorivo je snažan pokretač ekonomije
(Proka, 3. mart 2015 22:39)

Poskupljuje i ovde u SAD. Bilo je 1.90 za galon sada je 2.30 ovde kod mene. Padalo je kada je ono pocelo da pada sa 3.60 na 1.90, sada skocilo na 2.30.

s

pre 9 godina

Ovde dolazi do zbunjenosti medju citaocima ja mislim da nije toliko odgovorn SAD sto se tice smanjenja cena koliko Arapi koji svesno crpe to malo nafte sto im je ostalo po niskoj ceni.Ameri samo nezele da svoju naftu prodaju jeftino i kupuju njihovu budzasto a ovo najmanje odgovara Rusiji i Arapima,samo sto Arapi nemaju mozga da to vide a Ruja ce izdrzati to nesumnjam.

n6

pre 9 godina

Znaci u USA je 1l benzina oko 70 din...fino...zato njima auto od 1.4 kubika nije ni auto, nego samo preko 3000 kubika...skoro sam citao da su poceli da prave kamione sa benzinskim motirima!...to ima samo kod amera

CarloNS

pre 9 godina

Mislim da smanjenje cene nafte ima veze jedino sa alternativnim izvorima energije. Počeli su masovnije da se razvijaju automobili na struju i vodonik, a to naftašima nije u interesu.

gorillas in the mist

pre 9 godina

Ispumpavali sa svih strana pljačkom, pa je sad to problem? Nema zime za njih, oni opljačkanu naftu upumpavaju u njihova isušena nalazišta

Dusan

pre 9 godina

Komedija. Gde su sad bajni analiticari i komentatori srpski koji su rekli da ce americki naftasi propasti zbog niskih cena goriva? Jos samo da ukinu zabranu izvoza sto ce najverovatnije uciniti za par meseci i eto Evropi resenje za energetsku stabilnost. Pa neka Rusi pokusaju nekom drugom da uvale naftu i gas po cenama koje im je placala Evropa. Hoce, ali malo morgen.

SAD i dalje vladaju svetom i jos dugo ce. Nazalost ili srecu.

Slobodan 032

pre 9 godina

Ovi što mrze amerikance mogu samo da puknu od muke, jer su ovi još uvek najača sila na svetu, posle nebeske Srbije naravno. I još nešto da mi objasne po čemu bi trebao da mi rus bude brat ako sam ja ateista.

alfaC

pre 9 godina

Zanimljivo je kako su Rusofili /analitičari govorili kako je slom Amerike zbog niskih cijena nafte nešto neminovno. :) Dešava se upravo suprotno, dolar nikad nije bio jači, i dodatno je porastao u zadnjih par dana. Ekonomija Amerike se oporavlja sve brzi tempom, minimalne zarade rastu, a posla već sada ima za sve... E moji rusifilski Srbi, prije će biti da će Rusi propasti, ako dodje do dodatnog spuštanja cijena nafte.. .

Petar

pre 9 godina

Obozavam komentare tipa "amerika raj na zemlji", "ekonimoja raste"... a niko od ljudi koji su dali komentar nisu mrdnuli iz svog rodnog kraja. Amerika je daleko od raja na zemlji, cene goriva jesu niske sada, ali je to sve zbog Rusije da se ubije njihova cena nafte. Mozda se ne secate americkog sna, jeftini krediti, odobravanje kredita za kupovinu kuce za pola sata. Vestacka idila koja je pukla za nekih par godina i izazvala svetsku recesiju. Ovo sa naftom nije nista drugo nego uterivanje kurc** Rusiji, cak i na ustrb svoje ekonomije. Zivi bili pa videli

goodbye charlie

pre 9 godina

Lazu zlotvori Americki, to su oni nastampali naftu kao i one silne dolare!!! Kad se vrati zlatni standard, videce oni svoga boga!!!

mare

pre 9 godina

umesto da se ceo svet usmeri ka pronalazenju ekoloskih izvora obnovljive energije koja ne steti prirodi, amerikanci svojom gramzivoscu i zaslepljenoscu parama hoce totalno da uniste vazduh koji svi udisemo. Ova planeta je mala da istrpi takve zlikovce.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Njihovu energetsku politiku vode strucnjaci.Ovde mnogi pricaju o pljacki nafte od strane SAD.O drugim drzavama ne treba suditi na osnovu licnih afiniteta.Tako mali Djokica zamislja trziste nafte.

Влада

pre 9 godina

Доста више са браћом Русима. Знате ли ви који то причате како се формира цена, 60 динара а можда и више је акциза коју узима држава, кад додаш цену производње, па трговачку маржу па на све то још 20% пдв-а добијеш 140 динара. Држава вас господо пљачка, а не браћа Руси, утувите то у ваше пазне главе.

cika djura

pre 9 godina

vrednost neke robe je cista spekulacija i odokativna procena koja se vrsi p po anglosaksonskim pravilima. Ceo svet igra po tim pravilima. I normalno, oni koji su ih izmislili ih kontrolisu u svoju korist. Vreme je da se pravila igre promene

s

pre 9 godina

Ovde dolazi do zbunjenosti medju citaocima ja mislim da nije toliko odgovorn SAD sto se tice smanjenja cena koliko Arapi koji svesno crpe to malo nafte sto im je ostalo po niskoj ceni.Ameri samo nezele da svoju naftu prodaju jeftino i kupuju njihovu budzasto a ovo najmanje odgovara Rusiji i Arapima,samo sto Arapi nemaju mozga da to vide a Ruja ce izdrzati to nesumnjam.

seljadin

pre 9 godina

sto se nas u Srbiji tice, nek je nafta i 1$, ali da bude trajno...
Slom Rusije ? Pa Rusija ce ove godine kupiti 1.8 miliona automobila, to je slom, jer je prodaja pala za 25%, a kod nas nije slom kad kupimo 18.000 godisnje, 100 puta manje, za zemljicu sa 20 puta manje stanovnika, izracunajte, nama je kupovna moc po glavi stanovnika 5 puta manja.

mile

pre 9 godina

Kupi jeftino, da bi posle prodao skupo. Cekaju da Rusi zglajzaju dok ne promene garnituru na vlasti, pa ce onda da polako vrate stare cene i usput pokriju svoje troskove za ovaj period male cene nafte, preprodajuci rusku/arapsku naftu koju su jeftino kupovali. Cak mozda nesto i zarade. Pa, to je dozvoljeno, sve je to globalna partija rizika i monopola...

konfucije

pre 9 godina

Jesu ovo "Uvezli " milon barela po danu iz "mirnih "arapskih drzava gdje ne mogu pobjedit veliku vojsku koja izgleda kao da se snima Mad max 5 dio .A stvarno kapa im do poda amerima .Malo tko u svjetu je uspio sto oni. U tuđoj zemlji proglasit lokalne ljude teroristima , a sebe oslobodiocima i jos im uzet sve sto zelis iz drzave za dzaba .FENOMENALNO .

Zoran

pre 9 godina

Jedino kod nas ne pada cena goriva, a jeftinije gorivo je snažan pokretač ekonomije
(Proka, 3. mart 2015 22:39)

Poskupljuje i ovde u SAD. Bilo je 1.90 za galon sada je 2.30 ovde kod mene. Padalo je kada je ono pocelo da pada sa 3.60 na 1.90, sada skocilo na 2.30.

računaljku u šake...

pre 9 godina

I nije neka vest. Da ne bi pomislili kako je to neka basnoslovna količina, evo podatka: 2013 godine su USA trošile 18,89 miliona barela DNEVNO. Dakle "višak" od 1 miliona dnevno je oko 5,3% potrošnje. Dakle, za 7 nedelja su uskladištili količinu koju potroše za 3,7 dana. Ništa dramatično.

bobo

pre 9 godina

sve ce izmisliti samo da napakoste rusima sa obaranjem cijene nafte.
mislim nemam nista protiv ako ce nam gorivo biti jeftinije, samo nek se oni nadmudruju.

Veliki brat

pre 9 godina

Pa vratiće se cena na 15-20$ koliko i treba da bude (arapima sada nije glavni prihod nafta, pa ih briga za cenu), a u SAD će galon biti manje od 2$ kao što je bio pre krize.


Sad se postavlja pitanje kako je nedavno veštački izazvana cena od 150$ za barel i ko je na tome najviše profitirao?

Stvar je prosta, namerno su naduvali cenu da naviknu Rusiju na "komotan" budžet, a onda su oborili cenu na manje od trećine i doveli Rusiju u nezgodnu situaciju. Smeta im Putin, i koristiće sve što mogu da ga skinu, jer ne mogu da vršljaju po Rusiji i kupuju kompanije i zemlju za siću.


Ali kako su to odradili smišljeno na duže staze (praktično 4-5 godina ili čak duže traje), vidi se da imaju dobre škole u kojima ljudi UČE kako da se manipuliše cenama na svetskom tržištu i time donosi korist svojoj državi.

Kad bi i mi imali takve škole, kao što imaju još mnoge zemlje (samo što nemaju tako globalan uticaj kao SAD), kao na primer Japan, Kina, Skandinavske zemlje, Engleska itd., gde bi nam bio kraj.


Ali, kod nas više nisu ni potrebne škole, bolje deca odmah da se učlane u stranke i da uče da mašu zastavicama i da kliču lokalnim bosovima, šta će nam znanje...
A onda se čudimo kako nas stranci stalno smuvaju i sve nam krivi političari. Pa i ti političari su završili te naše škole, da su bile kako treba ne bih oni možda ni završili, ili bi ih završili ali bi drugačije razmišljali i radili.

dragan ignjatovic

pre 9 godina

spremaju se za rat cena uperen protiv rusa a zaboravljaju da podrzavaju tim kineze koji ne mogu bez uvoza nafte a sada i najeftinijeg uvoza.sprema se gadno vreme

slucajni prolaznik

pre 9 godina

Da parafraziram bracu amere: Opinions are like assholes. Everybody has one and most of them stink...

To da bi oni mogli da izvoze Evropi naftu (barem za sada) nema veze sa zivotom.
Uostalom evo zvanicnih US podataka:
http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MCRIMUS1&f=M

Drugo, da niska cena ne utice na njihove proizvodjace je glupost. Ali to ne znaci da proizvodnja moze odmah da se zaustavi... Jer svaka busotina ima svoje fiksne troskove, a ima i kredita koji moraju da se otplacuju, tako da za sada i dalje velika vecina njih radi (iako se broj smanjuje).

Ali (ako je za verovati) fraking busotine ne daju dugo vremena naftu, vec moraju nove busotine da se pronalaze. A pri niskom cenama nafte to se nece dogoditi, jer nece biti isplative. I(ako niske cene potraju) proizvodnja ce opasti za par godina.

Znaci, kao i mnoge druge stvari u zivotu, nista ne ide odjednom (iako se to nekim posmatracima cini), vec i uspon i pad idu polako...

Mika

pre 9 godina

To samo znaci da se spremaju da drze niske cene nafte bar nekoliko godina, da bi ugusili Rusiju a malo i Arapske zemlje (ionako imaju previse para).

Zoran

pre 9 godina

"Nema zime za njih,"

Ma ima vrucine, evo vec pocinje ovde na jugu. A tu nafta ne pomaze.

Slusaj, ne znam kome vise da se divim: Amerima sto svoje izvlace i tudje pljackaju ili Rusiji sto ne moze ni svoje da izvuce nego zove strance.

aca

pre 9 godina

Siguran sam da ce Vlada Srbije, ma ko je cinio, uciniti sve da u sledecoj deceniji, srpski vozaci ne osete taj uzas od pada svetske cene nafte i da nece morati da se brinu sta ce sa nenadanim viskom para koji bi im ostao u budzetu. Sreca pa akcize su zahvalan instrument koji ce se izboriti sa ovim problemom a i sa tim sto je struja jedini srpski proizvod za koji nam EU izgleda propisuje cenu prema Srbima. Znaci da Srbi vrate kredite sto su pravili hidrocentrale i elektromrezu i da plate kaznu sto imaju struju te da hitno poklone poput NISa samo zapadu distribuciju struje.

Petar

pre 9 godina

Kod nas je cena nafte, slicna kao i kod njih nekih 50,60 ili ne znam tacno dinara po l, nisu nama krivi ni Rusi ni Amerikanci, vec nasi, koji na tih 50,60.. dina nabiju akcize i marze i 101 drugu stavku i oderu nas kao somove. Mi smo krivi sto sve to samo i samo gledamo i nista ne preduzimamo.

Edukacija novinara

pre 9 godina

Inace, to je najniza cena barela nafte u poslednjih 20 godina. Americka ekonomija je u konstantnom usponu a iako nisu uspeli da "podignu" plate koliko su najavljivali, spustili su cene goriva i namirnica pa je subjektivni osecaj gradjana takav da se ipak "bolje zivi"...

Pera

pre 9 godina

Cena nafte u svetu se prepolovila a kod nas u lopovskoj Srbiji pojeftinilo gorivo za po 7 dinara!
Gospodo pola od 150 je 75, nemojte više kupovati diplome, odosmo đavola!

vlada logika

pre 9 godina

Ko je ovde lud, danas citam da raste cena, a sad ov??!? Naravno, ono prvo je patka nasih ga(s)da, koji bi jos malo da sisaju krv. Ne daju nam ni nadu da dodjemo do vazduha, samo sto vise profita da izvuku. Neka moja saznanja me dovode do zakljucka da je ovo tacno, i ovi u Zalivu sto se boje ID ce bez pogovora da je spuste i do minimuma iz 2002. , da bi odsekli financije ID-a. Ne volim ih, ali USA ipak zna da vodi strategije globalno. A sad ozbiljno, sve ovo je pokazatelj da ce rat da traje, naravno ekonomski i preko ledja drugih, a kada se veliki tuku, skloni se.

mArko

pre 9 godina

srbija je zemlja u kojoj se nista ne proizvodi.finansira se od poreza i akciza.najprofitabilnija srpska firm ja beogradaski parking servis sa obrtom od 200 milona evra.vest im je bila da je air serbia ostvarila dobit od 2.7 miliona evra 2014 godine.hahaha..pa to je smesno!!!!

Michbju

pre 9 godina

Pre desetak godina gledao sam emisije, citao clanke svaki dan, slusao komentare belosvetskih strucnjaka kako za deset godina nece biti nafte jer smo sve resurse iscrpeli. Proslo je tih deset godina: cena nafte nikad niza, potraznja mala, Ameri ne znaju sta ce sa njom... neko je tu lud...

n6

pre 9 godina

Znaci u USA je 1l benzina oko 70 din...fino...zato njima auto od 1.4 kubika nije ni auto, nego samo preko 3000 kubika...skoro sam citao da su poceli da prave kamione sa benzinskim motirima!...to ima samo kod amera

Milan

pre 9 godina

Gorivo jeftinije za 10 centi nego pre mesec dana sto je nekih 11 dinara a kod nas se cene vratile na staro u tih mesec dana! Cena nafte kad je krenula da pada padale i kod nas cene cim je malo poskupela kod nas se cene vratile na staro a generalno je mnogo jeftinija nego pre 5,6 meseci, a cena ista, neko tu debele pare trpa u dzepove

Mitar

pre 9 godina

Prosechna $2.4 za gallon? Gde ste vi sipali? Na Manhattan? Ja bih pre rekao da je prosek oko $1.9. Poshto na selu moze da se nadje i za $1.2.

AaaSssDddFff

pre 9 godina

To je odlicno, mozda i kod nas pojeftini dodatnih 5 dinara ako padne sa $50 na $20.
Sarkastican sam, naravno, cena moze da bude i $10 po barelu, kod nas ce biti 150din. po litru.

CarloNS

pre 9 godina

Mislim da smanjenje cene nafte ima veze jedino sa alternativnim izvorima energije. Počeli su masovnije da se razvijaju automobili na struju i vodonik, a to naftašima nije u interesu.