Sreda, 28.01.2015.

17:51

Cipras ukida ol inkluziv u hotelima

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras obećao je donošenje mera za spas ekonomije zemlje i priznao da njegova vlada nema prava na grešku, prenosi agencija EFE.

Izvor: Tanjug

Cipras ukida ol inkluziv u hotelima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Skj

pre 9 godina

Ol je za mene glupost. Pre dve godine sam bila sa bratom na more i uplatili smo Ol. Kakva greska! Meni je bilo toliko dosadno i monotono, a bratu je bilo dobro jer je nevidjena mrcina za koju odmor predstavlja lencarenje pored bazena i zdranje. Uostalom nece Cipras ukinuti Ol nego ce dodatno oporezivati i na taj nacin dati odskocnu dasku lokalcima, sto je po mom laickom misljenju dobra odluka. Ne razumem zasto ga toliko blatite u komentarima. Covek je pre par dana dosao na vlast, meni je za sada simpatican i predstavlja osvezenje na politickoj sceni. Posebno me raduje sto je levicar! I zbog cega toliko pljujete komunizam kad je to najbolja ideologija. Kao ponosnog komunistu veoma me pogadjaju uporedjivanja komunizma i fasizma.

Bidzi

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?Koliko ih ima u Spaniji?Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano
(samo pitam, 28. januar 2015 19:47) -Ni na jedan nisam "naletela", godinama letujem u Italiji. Za Španiju isto potvrdjujem, tri puta sam bila. Najviše što sam nalazila je vol (pun)pansion, bez pića (ono se posebno plaća).

Alex

pre 9 godina

Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.
(marry, 29. januar 2015 10:00)

Nema sta Nemacka da kupuje i placa vec samo da prisvoji na ime postojeceg duga i to je to.

ćelavi

pre 9 godina

Ljudi, treba prvo da se pročita članak. Lepo piše da vlada hoće da poveća poreze za all inclusive hotele. I da žele da pomognu lokalnu zajednicu. Nije uopšte tema koja vrsta turista ide u koji smeštaj. Nigde ne piše da će neko da nacionalizuje hotele, ili nešto slično. Niti uvođenje nekih zabrana. Samo veći porez i pomoć lokalnim zajednicama.

Greek Spoken Guy

pre 9 godina

Grci imaju tendenciju da stalno traze krivce oko sebe za svoju situaciju,ovaj put krivi su gosti koji su izabrali All inclusive ponudu,koliko ja znam u regionu Halkidikija postoje takvi hotelski kompleksi koji nude AI, Sunny Beach u kojima otsedaju dobrostojeci gosti iz Rusije ,Makedonije,Srbije ili Rumunske kojima se svidja takav nacin letovanja a i nije tacno da ovi gosti ne trose izvan pansiona.Problem Grka je u tome sto proteklih godina nisu hteli da rade sve poslove i prepustili su mnoge poslove emigrantima.Vlasnik grckog ribarskog broda ima posadu iz Egipta koji rade za 1000 evra, grci vlasnici apartmana na Halkidikiju cistacice iz Rumunske ili Bugarske , kelneri u kavanama iz Makedonije ili Srbije, ostaje da se zapitate zasto ove poslove ne rade lokalci ,pa onda morsku ribu svezu platis od 10 do 30 evra , apartmani na halkidiju u sezoni nista ispod 60 evra , skromna vecera za dvoje u taverni 50 evra.Populisticke mere Tsiprasa i transparentno mesanje u ekonomiji nece doneti nista dobro niti ce spasiti grcku ekonomiju treba se promeniti svest obicnih grka da pocnu da sami obavlaju svoje poslove a ne da drugi rade za njih a oni kukaju na drzavu za pomoc.

Srem, no alternative!

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...
(Turisata, 28. januar 2015 19:42)

I ne uskraću je im se, samo se menjaju poreska pravila. Nema mikakvog ukidanja (a i Srbi kad idu na AI, niakd ne idu u Grčku. Toliko blesavi nismo).
ZAŠTO JE TOLIKO TEŠKO PROČITATI KRATKI ČLANAK PRE KOMENTARISANJA!? Ljudi, pa za vas i jesu Kurir i Informer. Vi, bez obzira koliko hinili 'prosvećenost', čitate samo naslove.

All-inclusive sirotinja

pre 9 godina

@ Никола T. Костић
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.
(dovla, 28. januar 2015 19:41)

Nikola T. Kostiću, ti zapravo nemaš pojma šta predstavlja 'all-inclusive' opcija, je li tako? I još te gomila, istih takvih ignoranata, kao 'lajkuje'! Ti se čak nisi udostojio pročitati članak, pa bi možda saznao i ne bi se ovako izblamirao skupa s 900 takvih poput tebe.
ALL-INCLUSIVE nije za goste dubokog džepa, Nikola T. Kostiću! A Dovla ti je objasnio i šta je 'all-inclusive' i šta s i ti. E, a znaš li uopšte šta zanči 'demagog??

ČITAJTE ČLANAK!!!!!!

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.
(jelena, 29. januar 2015 00:15)

ČITAJ ĆLANAK JELENA!!!!!!
O tome je i reč, o promeni PORESKIH PRAVILA, a ne ukidanju AI! Zašto komentaruišete samo naslove!? I ti i 90% ostalih! Kako možete imati mišljenje o nečemu o ćemu nemate pojma!? ČLANKA, a ne naslov!

Šaban Wanderers

pre 9 godina

Pročitajte prvo članak, pa onda komentarišite. Kakvo crno ukidanje, ovce sitnozube, radi se o poreskoj politici. Ili vi ne umete da čitate no samo velika slova?

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Komunisticko ludilo! Sta je sledeće da zabrani porodicama da jedu kuci, da bi podstakli rad restorana!
(Jovana Nikolic, 28. januar 2015 22:06)

Davateljko vune, pročitaj tekst, a parole ostavi za skup jalovica u vašoj NVO. Poreska pravila se menjaju, a ne ukida se ništa.
Ignorantsko ludilo!

mick

pre 9 godina

all inclusive u grckoj postoji u malom broju hotela a i duplo je skuplji od turske, egipata, tunisa i drugih takp da ionako mali broj ljudi letuje tako. ti sto su tako letovali nece ni dolaziti vise vece ici na druge destinacije. tako da je u putanju jedna obicna demagogija i predstava za narod... nesto kao kod nas.

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

Srbija nije ni pocetak ni kraj sveta, nego samo malena tacka na mapi.
S druge strane, vecina BITNIH turista ide na more da se baci u lezaljku i ne pomera iz hotela, a razna "kultura" ih zanima k'o lanjski sneg, pa su oni ti o kojima treba razmisljati, a ti itekako premere svaku kintu pre nego sto bilo sta plate.
S druge strane. realno, Srbi za Grcku i nisu neki (materijalno) bitni turisti, jer samo sto jos WC solju ne donesu sa sobom! Licno sam videla ljude koji su iz autobusa iznosili ni manje ni vise nego PAKETE FLASA KISELE VODE!
Dakle, sva misljena tipa "ja" su sasvim nebitna za temu i sluze iskljucivo da neko ovde iskaze svoje frustracije i pohvali se gde je sve i kako letovao.
A KOMUNISTI NISU NIKOM NISTA DOBRO DONELI, pa stoga neka je Grcima bog u pomoci!

ja

pre 9 godina

Malo logike: All inclusive znaci da se jede i pije do mile volje. Kad bi turista iz bed and breakfast hotela jeo van njega, pojesce mozda giros, suvlaki ili nesto trece koje kosta 2-3 eura. Popije pivo i to je to. Ugostitelj kod koga je pojeo i popio nece da pusti u drzavnu kasu ni cent.
S druge strane, hotel koji omogucuje da se kod njega konzumira jelo i pice u vecim kolicinama, mnogo vise potrepstina ce da kupi od grckog proizvodjaca nego samostalni ugostitelj i jos ce da plati porez za svaki zaradjeni euro. Bio sam u takvom hotelu i kostalo me mnogo vise nego da sam klopao u restoranu pored. Uostalom, svi hoteli su u privatnom vlasnistvu i vlada ne moze da im odredi kako ce oni da posluju. Bitno za drzavu je samo da im uzme porez. Hoteli imaju svoju racunicu sa takvim aranzmanima a poreska uprava moze da trlja ruke od takvih.

marry

pre 9 godina

da l je moguce da je ovaj covek toooooliiko glup? Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.

EUreferedum

pre 9 godina

Sad ce EI dzihadisti o NVOovci morati opet u crnu goru na more.. Necete valjda na more kod nekog komuniste.. Dok vam Milo savrseni americki podanik a vi to najvise cenite.

iz supermarketa

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.
(Jagoda, 29. januar 2015 07:46)

Slažem se. Letovanje u Egiptu je suvo zlato ali za one koji vole da ih prate tenkovi kad idu na izlet do piramida ili Kaira. Za one koji ipak nemaju tu s/m crtu bolje su druge destinacije.

Smrda

pre 9 godina

U Grckoj je problem sto su restorani uzasno skupi a hrana nije nesto. Jedna vecera bez nekih bahanalija, samo po glavno jelo i flasa vode za nas cetvoro je minimum 60€ a to je jedan obrok!

Toliko ja o tome

pre 9 godina

Sta, i ovaj resio da se resi moderne verzije "paradajz" turista?
Ma nema problema. Pored Grcke od "lokalnij" destinacija postoji i Turska, a ona je grcki turizam ionako vec sa'ranila!

vlada

pre 9 godina

Svi spominju kako u grčkoj niko nije dobio fiskalni račun.....PA KAD STE U SRBIJI POSLEDNJI PUT DOBILI FISKALNI RAČUN u nekom kafiću ili restoranu?????? samo vam donesu "predračun" koji je odrađen da izgleda kao fiskalni!

Poenta AI je u ogromnim hotelskim kompleksima koji imaju sve moguće sadržaje (5 različitih restorana, aqua parkova, raznih sportova, večernje zabave....), a takvih je u grčkoj ionako veoma malo, a AI ponude "običnih" hotela u grčkoj je ionako smešna, samo je termin zamenjen sa "punim pansionom".
Mislim da je cilj ovog predloga upravo samo u tome da se spreči povećanje broja tih velikih hotelskih kompleksa, jer oni fakat ispumpavaju te pare od turizma iz neke zemlje.
Prema tome, pustite vi grčku da se snalazi kako misli da je njima najbolje, na papiru su sve ideje dobre i razrađene.....videćemo krajem godine kad se svode računi.

konačno će me ubediti da promenim destinaciju

pre 9 godina

Kako bi komunisti drugačije vladali osim zabranama, ukidanjima i zavlačenjem ruke u tudje džepove? Težište će im biti na otimanju gde god se može a počeće od turista i hotelijera. Suština turizma je davanje izbora gostima i uvažavanje njihovih želja. Komunisti će logiku da okrenu na to da turizam postoji zbog domaćina i sopstvene zarade a ne gostiju i njihovog odmora. Ni do sada niko nije primoravan da na silu ide u AI već je to stvar ličnih sklonosti i izbora koji se komunisti spremaju da ukinu u duhu vladajuće marksističke ideologije. Neka im tetka letuje kako su oni zamislili provodeći dane po prodavnicama suvenira i mračnim tavernama. Lokalno stanovništvo? Baš me briga za njihovu zaradu i da li mogu izdržati konkurenciju velikih hotela to uopšte nije moj problem kao turiste. Lokalci se ponašaju kao glodari pokušavajući da vam čak i na kusuru zakinu neki evro ili vam vrate nevažeće novčanice. Tamo sam sretao daleko nervoznije, neljubaznije i bezobraznije osoblje nego u Crnoj Gori. Sitne duše sa njima neću da imam nikakva posla ili ću vrlo rado promeniti destinaciju ionako mi se Grčka popela na glavu idem samo zbog deteta i zato što je blizu. Nikada tamo nisam ni išao zbog domaćina već zarad mora. Grčko-srpsko prijateljstvo? Ajte molim vas tako nešto ne postoji. Šteta što su skandinavska mora hladna bilo bi odlično da se može u civilizovanu Švedsku ili Norvešku na more. Uostalom zašto bi se svaki odmor provodio na moru? Veliki je svet a komunistički mozgovi veoma mali.

Putnik

pre 9 godina

Prosle godine sam prvi put bio u all inclusive hotelu na Kanarima. Potrosili smo malu gomilu para na sadrzaje van hotela - jahanje, voznju bagijem, izlet, shopping... Mislim da smo samo jednom nesto pojeli u restoranu van hotela. Da sam morao platiti sve obroke i pica koja smo pojeli u hotelu, ne bih imao volje placati izlete i ostalo. Moj budzet je relativno ogranicen, a u 7 dana ne bi bilo dovoljno vremena da jos idemo po restoranima za svaki obrok. Dakle, ili jedno ili drugo. I jos nesto, po profilu tipicnog gosta u hotelu se vidi da ne bi dosao da hotel nije all inclusive.

App

pre 9 godina

Ne razumem? Letujem u grckoj vec XXX godina i nisam ni znao da postoje mesta sa "All Inclusive" aranzmanima. A ne znam ni jednog koji je tamo isao na taj nacin!
Turska, Egipat, to je OK, svima poznato, ali Grcka...

N.

pre 9 godina

Licno ne volim All Inclusive aranzmane i nacin letovanja. Jednom sam bio i nikada vise, smorio sam se strasno. Samo sedis u hotelu i zderes. Bar je tako bilo u Turskoj. Bez obzira na moje licne afinitete, smatram da je ova ideja losa i ekonomski neproduktivna. Naime, cak i ako je za pretpostaviti da ovo sto Cipras govori ima podlogu u smislu jasnih i preciznih podataka koliko gostiju letuje tako i koliko novca potrosi u vanpansionskoj usluzi (a nesto sumnjam da ima te podatke), sta ce se desiti ukoliko im se to uskrati? Da li ce oni otici u apartmane? Ja verujem da nece. Ljudi koji uplacuju takve aranzmane vole upravo to, da imaju sve na dohvat ruke, da im deca budu zbrinuta u okviru hotela, da ne moraju da misle ni o cemu, samo da leze na plazi i mozak na pasu. Ako im Grcka to ne obezbedi naci ce drugo resenje, a nije da ih nema. Time ce na stotine hotela u Grckoj losije poslovati, a restorani, marketi itd. nece zaraditi dodatni novac. Prosto, Grcka ce izgubiti deo turista. Da li ce na duze vreme to da donese pozitivne promene, da li ce te, takve, goste zameniti neki drugi, to ne znam, ali znam da ce dosta hotela ici pod kljuc ili izmisliti nove nacine da potura AI u ponudu, mozda u okviru polupansiona. Dok Cipras ne ukine i to. :)

nezasticeni svedok

pre 9 godina

Kakva kampanja protiv demokratski izabranog predsednika... Nije ni seo a oni poceli da bljuju...
Kao da nece poceti od dubljih sistemskih resenja... Sta je sledece? Vest da Cipras ima plan da udupla broj pasa lutalica u Atini i da ih namerno razgnevi da napadaju ljude...Eh nekad je postojalo novinarstvo, danas samo robotom pisane narucene kampanje.

opanak

pre 9 godina

Mnoge zemlje koje su turisticki posecene imaju problem sa all inclusive programom,lokalna privreda propada i vec nekoliko godina unazad se vode polemike kako postepeno ukidati taj sistem,sta zemlja koja poseduje istorijske lokalitete moze da zaradi ako stotine srba,engleza,nemaca i rusa lezi od ranog jutra i naliva se viskijem i tovari mesom???Ljudi to ne razumeju zato sto odmor pretvaraju u posvecivanju zdranju a ne pssihickom odmoru,jer se vode politikom kada sam platio najbolje je da iskoristim sve resurse hotela pa ako mogu i da ponesem nesto!kada im dodje iz stomaka u glavu vec su na putu do kuce i vec je kasno!

Uroš Kalabić

pre 9 godina

Umesto da se novac od turizma sliva samo u džepove vlasnika velikih hotela, raspoređivaće se na gomilu sitnih privatnika - radnje, kafići , restorani . sasvim korektno razmišljanje - pogotovo za krizna vremena

Farmaceut

pre 9 godina

Vazda su "crveni" voleli da upravljaju tudjim parama i razrezuju propise u cilju nekakve uravnilovke,realno nepostojece. A polupismena raja se prima.

Dragan

pre 9 godina

Imajuci u vidu da ogromnu vecinu nasih turista u Grckoj cine paradajz turisti koji nose sve sa sobom od konzervi, praziluka do starih novina iz kontejnera umesto toalet papira, njima ova odluka uopste nije bitna jer ih ne pogadja ali nije bitna ni Grcima. Takvi ljudi ne idu u taverne, kafice, diskoteke, klubove, picerije i ostale ugostiteljske objekte.

Ono sto meni nije jasno je sledece: Kojim pravom ministar ili predsednik ili premijer moze da menja poslovnu politiku hotela koji su uglavnom u privatnom vlasnistvu u Grckoj? Neotudjivo pravo vlasnika objekta je da sam odabere da li ce nuditi usluge na bazi nocenja sa doruckom ili polupansiona ili punog pansiona ili ol inkluziva ili ultra ol inkluziva ili dnevnog boravka. Ako zeli i ako je dovoljno lud i/ili bogat, ima pravo da hranu, pice, suncobrane, lezaljke, kurve i ostalu robu i usluge bogato naplacuje ili daje dzabe gostima. Drzava mu to ne moze zabraniti. Bar ne u demokratskom drustvu.

Mix

pre 9 godina

Ne shvatam komentare; koga ja kao turista treba da podržavam. valjda je moj izbor gde ću ja da idem i kakav aranžman da uplatim. Nekada mi odgovara all inclusive a nekada samo noćenje sa doručkom. Po meni to zavisi od ličnog izbora i destinacije. I koliko vidim, zemlje koje imaju dužu tradiciju rada u turizmu i sigurnost imaju manju ponudu sa uslugom all inclusive (Španija, Hrvatska, Grčka), za razliku od Meksika, Kube, Egipta li Turske kod kojih je većinom all inclusive opcija. I još jedna stvar, ne samo našem čoveku, nego i Nemcu sa 2000-2500 eur/mes platom nije baš jeftino da plati kompletan ručak i večeru za recimo troje između 80-120 eur, a ugostitelji za te novce nude generalno lošiju i hranu sumnjivog kvaliteta. Grcima sa srećom.

Toni

pre 9 godina

Taj vražiji allinclusive je pretvorio sve zemlje u jednu istu destinaciju. Ako idete u Meksiko, Bahame ili Dominikanu, tada i ima smisla, jer su te destinacije bezbjednosno problematične. Međutim, Italija, Grčka ili Španija nikako ne bi smjele da forsiraju taj tip turizma. Prilično sigurne zemlje, gdje je prosto grijeh zaobići neke lokalne znamenitosti, kojih u tim krajevima ima na pretek. Ždranje i kupanje u hotelskom bazenu ima gdje hoćete, tako se može na ljetovanje i u Aranđelovac.

Uvek Zvezda

pre 9 godina

Ponavljam ono što su neki već rekli ovde ali poenta Grčke i nije da budeš zarobljen u hotelu 7/10/15 dana... Za to se ide negde drugde. U Grčku se ide da bi se uživalo u bukvalno svemu pa čak i u njihom svađanju :-)) Sem toga, s obzirom da su Grci dosta rano počeli sa turizmom mnogi njihovi hoteli su stariji i sa ne baš "novim" sobama(govorim u odnosu na Egipat i Tursku ) i u Grčkoj AI i nije toliko razvijen, tj. nije dominantan u odnosu na hotelski smeštaj BB/HB i apartmanski smeštaj kao što je slučaj u navedenim zemljama....

Branko Von Beca

pre 9 godina

O vidi ti ovo, koliko ucveljenih komentara, onih koji celu godinu jedu i obrok manje , samo da bi se reklo da su bili 7 dana na letovanju u Grčkoj...
One koji dobro zarađuju i stvarno sebi mogu da priušte odmor na Mediteranu, baš zabole da li će biti ili ne ol inkluziv, verovatno tamo i ne idu da jedu hranu pred rokom isticanja....

zika

pre 9 godina

nema cetiri dan od izbora a on je vec premijer. da li su u grckoj uopste i brojani glasovi da li je u parlamentu bilo glasanje za premijera da li su o clanovima vlade poslanici glasali.

Simao ti ga dao

pre 9 godina

A kakva je to kriza u Srbiji kad svi komentatori letuju po Grčkoj, Tunisu, Turskoj , Egiptu itd. ? Možda na kredit? A posle su banke krvopoje, zle i treba ih porazbijati. Srbija= zemlja foliranata.

Jagoda

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.

adam

pre 9 godina

Samo hrabro! Grčkoj je i ovako jedini scenario koji je ostao "glavom kroz zid" i novi presednik je reprezent takve politike. Moguće je da će postaviti vladu kratkog daha i radikalnih rezova ili da će na isti način postaviti vladu koja će zaista nešto da promeni. Da natera Grke da rade i dobije sledeće izbore e to je nemoguće!

NS

pre 9 godina

Kako smo mi egocentrican narod! I na ovakvu vest SVI komentari su tipa "ja nikad ne bih..." Ili "ja uvek..."
Pa nije vest o tome sta rade Srbi ili sta Srbi pricaju da rade...

Branko

pre 9 godina

Cipras ukida sve osim hleba i vode će biti naslov sledećeg članka. Čovek je samo rekao da treba više oporezovati all inclusive hotele od malih domaćinstava i vlasnika apartmana, a novinari nadograde sami svoje...

Lav

pre 9 godina

Oko nove godine sam bio sa zenom u Mexiku u mestu Barra de Navidad. Odseli smo u obicnom hotelu sa 4 zvezdice za nekih $60/noc. Celo mesto ima nekih 20-25 hotela i samo jedan All-Inclusive koji je bio 180/noc po osobi. Po ceo dan smo provodili na plazi i po gradu. Jeli u restoranima 3-4 obroka dnevno, pili nocu po barovima i potrosili mnogo manje nego sto bi nas kostao All-Inclusive. Skoro svi turisti su radili isto sto i mi. Mesto je zbog toga zivo u bilo koje doba dana i noci. Lokalci su uposljeni i ekinomski vecina lokalaca stoji sasvim dobro.
All-Inclusive je smrt za lokalce a i brate izuzetno je dosadno. Koliko sam samo razlicitih stvari probao i svime se odusevio za neku bagatelu i uz to pomogao lokalnu ekonomiju jer moje pare nisu otisle nekom lancu hotela u Americi.

Pera

pre 9 godina

Iz komentara mogu samo da zakljucim da je dobar deo citalaca funkcionalno nepismen - ne razumeju procitano.

Cipras se nada da ce ukidanjem AI letovalista od njih napraviti takva da ce turisti tu vise trositi.

Prvo, izgubice iz momenta AI turiste, i to ne samo njihove "jeftine" vecere, vec kompletne pansione. Usput u vecini AI je hrana uracunata u pansion jako jako skupa, daleko skuplja od girosa na ulici.

Drugo, dobar broj AI odmaralista je na lose pozicionarom mestu za setnju do lokalaca, cesto i namerno da ne zalazi svako.

Trece, bice potrebno vremena da te pansione popuni "obicnim" gostima, na veliku "radost" hotelijera sto im otima prihode. Da pogadjam koliko ce hotelijeri revnosno placati namete ubuduce.

Ovo je ljudi populizam na delu. Imali ste 25 godina da takav populizam osecate na svojoj kozi i dalje padate na iste fazone.

Kole

pre 9 godina

Ovaj Cipras deluje kao klasicni grcki bukadzija. Mnogo dernjanja, obecanja, zaklinjanja, ali izgleda da nema nikakve konkretne ideje. Pre par nedelja je javno odustao od povratka na drahmu, a to znaci da nikakvo bitno talasanje on nece napraviti. Ovo je sve bukanje, ali u prazno. Nek se pokaze da gresim, voleo bih da se Grcka oporavi, ali za sada Cipras deluje kao skroz prazan lik.

K

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...
(Maja, 28. januar 2015 22:50)
Ti po lokalnom kafanama ne ides jer nemas para za to a ne zato sto imas malo dete. Mi obozavamo grcku hranu i grcke restorane i redovno ih obilazimo sa detetom kao sto rade i drugi normalni ljudi koji ne zele da provode vreme uz sporet. Prijatno

miodrag

pre 9 godina

Ovde se samo naslov cita vidim. Niko nista ne ukida, vec menja visinu poreza za hotele sa AI. Iz tog povecanog poreza ce se pomoci lokalne zajednice.
dzonikg rece 15K evra po zaposlenom. Pa nisu duzni 1000 milijardi evra da bi kamata bila 45 godisnje.

jelena

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.

Zoran

pre 9 godina

"All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem."

Ma idi begaj. A ovi sto idu po restoraniam idu 3 puta dnevno? Pa ako ides 3 puta dnevno, zar ti OI nije bolja varijanta? Nego bas je obratno. Oni koji idu sa OI pucaju pare, a ovi ostali se pomalo ogrebu o restoran da ih mine zelja, inace samoposluga i sporet.

Evo ja sma isao po OI po Kubi i po Americi. A isao sam i u Grcku prosle godine da vidim kako nasi letuju. I to ti pricam iz iskustva.

Meni je Grcka raj

pre 9 godina

Potpisujem da Grcka i nema neki All Inclusive fazon a i ne treba. Zemlja im je lepa, cista i sigurna pa ne moras da se zatvaras iza ograda hotela.

Inace, ovo sto rece za Meksiko, koliko sam ja primetila, da nema lanaca All-inclusive hotela, ne bi bilo nicega na Riviera Maya. Bilo je mozda 2-3 gradica dok nisu dosli lanci. I lanci su uglavnom pozicionirani izmedju gradica, tamo gde inace niceg nije bilo tako da se ne bi moglo reci da su upropastili lokalce. Inace kad vidis miliciju sa masinkama na autoputu bas ti se i ne izlazi da istrazujes.

Стеван

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.Sve u svemu izgubice turiste.
(Zoran, 28. januar 2015 20:02)


Хаха. Ол инклузив за људе са дубљим џепом?? Лепо си ме насмејао...

dzonikg

pre 9 godina

Uopste me ne cudi sto nam dug skocio sa 28% na 80% za 6 godina.. Pa ovde u Srbiji po komentarima vecina podrzava one sto su doveli grcku u duznicko robstvo a pljuje po onima sto nikad nish ni bili na vlasti koji zele da sprecr zemlju totalne propasti... Jel vama nesto znaci podatak da grcka samo da bi placala kamate na kredite mora da od svakog zaposlenog Grka uzme 15000 eura svake god i da Nemcima,
MmFu itd.. Znaci to samo da dug ostane isti

Cipras je ponovo u pravu

pre 9 godina

Alo bre, pišete ko da je ovo upereno protiv turista. Usmereno je na britanske operatere koji dovlače gomile turista (srpski all inclusive turisti se tu računaju kao statistička greška), puno zarađuju i ne plaćaju ili plaćaju vrlo malo poreza u Grčkoj, malo Grka koji su u šemi tu puno uzima a lokalna privreda i ugostitelji skoro ništa.

dadara

pre 9 godina

All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem. Ovo ce najvise pogoditi sjevernoevropske morzeve koji ljetovanje provedu pored buffet stola i beach bara.

Друга Грчка

pre 9 godina

Говор туристичке мржење. Ципрасова диктатура враћа нашу Грчку у мрачне 50-е.

lila

pre 9 godina

Ovo mi se dopada najvise od svega sto su do sada najavili. I to ne zbog njihove ekonomije pa ni zbog toga sto sam zakleti protivnik ol inkluziv turizma, vec pre svega sto Grcka nikako nije destinacija za tu vrstu odmora. To su ko voli: Turska, Tunis, Egipat itd a Grcka je za one koji umeju da uzivaju, nepretenciozno i slobodno. Ol inkluziv i Grcka - ne nikako. Srecan put svima koji zbog toga vise nece letovati u Eladi, ona ionako nije bila za njih.

Natalija

pre 9 godina

Pa iskreno ne znam zašto bi neko (osim roditelja sa malom decom) birao OI u Grčkoj! Razumem u Egiptu pa i Turskoj, ali Grčka? Ja u Grčkoj i želim da jedam van hotela, onamo gde se zadesim kada sam gladna. Od kako su počeli i oni ko i Turci da me guraju u OI, jedva sam uspevala da nađem pristojan hotel sa doručkom. Faliraki (Rodos), je sav kao Antalija - u dobrom hotelu samo OI! Bosovi podigli hotele, a lokalcima nikakva vajda! Kome je do luksuznih hotela, eno Turske i Afrike pa uživajte!

Branja, vaš komšija

pre 9 godina

Ljudi, svi ste u fazonu 19. veka. Ko još ide u hotele? Kakav ol inkluziv??

Normalan svet već godinama iznajmljuje stanove, kuće vile od običnih lokalnih ljudi. Imate svoju kompletnu kuću u destinaciji koju odaberete. Koga još interesuju skučene hotelske sobice i recepcija?

Ova alternativna industrija smeštaja odavno je premašila milijarde i milijarde dolara, a vi i dalje pričate o hotelima.

Postoji gomila sajtova, na primer http://studioapartmentstorent.com/ na kojima možete naći kuću ili stan za 10ak dana, dve nedelje gde god hoćete u svetu, pa i u Grčkoj.

Maja

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...

Bravo

pre 9 godina

@volk, bravo za komentar, a i slatko si me nasmejao. Eurofilicari samo cekaju vesti o Grckoj, koje su naravno selektivne i to ce i ostati i osipaju paljbu. Covek tek tri dana na vlasti, a oni i buducnost vide, znaju i da marza nece biti ogranicena po kaficima. Ma znaju sve. Bacaju pasulj ili gledaju u nebo, ne znam, ali je takvih znalaca puna Srbija.

Dok Holidej

pre 9 godina

Ja u Grčkoj nisam letovao upravo s toga što s malom decom, AI je jedino rešenje, a to je u Grčkoj skupo i pri tome nije baš All. Nastavljam kao i do sada: Egipat, Tunis, Turska pa u krug. Ako budem mogao, finansijski, onda Istra, tu može polupansion, ili neki privatni smeštaj, sasvim fino.

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Nikada nisam ni razmišljao o uplati all inclusive aranžmana. Uvek sam na njih gledao kao na pokušaj ograničavanja i kontrole. Najbolji način upoznavanja detinacije je obilazak znamenitosti, lokalnih restorana i vinarija a ko ima sreće može čak i nekom domaćinstvu da se pridruži na večeri (da i ovo se dešava). A pored toga, Grčka i nije baš destinacija sa dobrom hotelskom uslugom odn. raciom cene i kvaliteta.

ZNBg

pre 9 godina

Godinama letujem u Grčkoj. Bio sam jednom i u Turskoj. Nikada nisam koristio Al-Inclusive aranžman. Ne želim da budem vezan za hotel preko celog dana. Cilj mi je da uživam u moru, prirodi i da obiđem još nešto pored svog letovališta: još neki grad, još neku plažu, neki istorijski spomenik, da odem bar 1 dan na krstarenje...
Koristim hotele sa 3-4 zvezdice koji nude polupansion ili noćenje sa doručkom i zato idem i u lokalne restorane-taverne. Čak i kad dodam troškove rentiranja automobila na 4-5 dana i gorivo, to je i dalje znatno jeftinije nego Al-inclusive aranžman u Grčkoj. I u Turskoj, gde cene postepeno rastu, više ne stoji priča o "jeftinim al-inclusive aranžmanima". To se može naći još u zemljama kao što su Egipat ili Tunis.

Ali Turska je u zadnjih 10-15 godina napravila veliki skok u turizmu upravo razvojem al-inclusiva i gradnjom velikih luksuznih hotela. Imaju ih mnogo više od Grka. Mnogi turisti , naročito Rusi vole takav odmor. Ako Grci misle da povećaju prihode od turizma, ne smeju se odricati ovih turista kojih ima sve više, ma šta neko o njima mislio. Neko ko je naučio na to da ceo dan leži na plaži u sklopu ograđenog luksuznog hotela neće se toga više odreći. Promeniće destinaciju.

Simon

pre 9 godina

Svaka mu čast, tako i treba, i ja sam uvek bio protiv tih aranžmana "all inclusive" jer sam video na šta to liči obično... Postoji sto načina da se neko najde i napije a taj je obična prevara uz mnogo bacanja hrane što je žalosno. Puna podrška sa moje strane za ovaj korak, bravo! Dolazim u Grčku ponovo, bez razmišljanja i jedva čekam leto!

Zoran

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.

Sve u svemu izgubice turiste.

rodos

pre 9 godina

Gledam komentare I smejem se, sve vidim ljudi sa iskustvom u turizmu..... zivim na Rodosu I samo cu vam napisati da je all inclusive najvece zlo koje je zadesilo turizam! Smrt za loklne ljude koji novac zaradjuju samo tih 5-6 meseci sezone godisnje! Tu se novac sliva samo u jedan dzep, radnici su uglavnom iz Rumunije, Madjarske, Slovacke placeni 400 € mesecno stan I hrana ukljuceni, smena izmedju 10-12 sati dnevno, kvalitet hrane I pica uzasno los! Tako da daj Boze da ih ukinu!

Tassadar

pre 9 godina

Nikada ne uplaćujem all Inclusive... Ne volim da budem ograničen, ne volim da mi bude određeno kada ću da spavam, jedem... Želim da se hranim i uživam svakoga dana na različitom mestu... Ne volim monotoniju... Želim više ... Ako već dobro plaćam neću da mi hotel i mesto uskrate raznovrsnost i kvalitet...

ha

pre 9 godina

@Marko
Oni dobijaju paradajz turiste koji nemaju ni 100 evra u dzepu, a Grcka dobija bogate turiste zahvaljujuci kojima je i razvila svoj turizam.
Umesto da i dalje glavni turisti u Grckoj budu Englezi, Nemci, Amerikanci, kao nekada, sada su tamo poceli da dolaze Srbi, Rumuni i ostali koji nemaju para za skuplje destinacije.
Zato je Grcka i propala.

mali radojica

pre 9 godina

Sta ste se svi uhvatili tog all inclusiva. Kao prvo mali je broj nasih turista koji koriste tu vrstu usluge u Grckoj. Nivo te usluge u Grckoj pa i u Spaniji i Hrvatskoj se ne moze meriti sa uslugom u Turskoj i Egiptu ali isto tako obala Grcke je neprocenjiva u odnosu na sve druge obale. Daklem u Grcku se ide na kupanje i provod a u Tursku i Egipat na krkanje i tucu sa gomilom Ruskih turista oko hrane na stolu. Ko god dodje iz Grcke hvali obalu cisto more i strava provod a ko dodje iz Turske uvek prvo prica kako se najeo u hotelu i kako se ugojio. Osim toga npr. sokovi u all inclusivu nemaju veze sa originalima a hrana se cesto podgreva i zamrzava za sledece dane. E sad poenta Ciprasova je da su vecina hotela sa AI uslugom u vlasnistvu stranih kompanija i da lokalci ni centa ne vide od tih gostiju i tu je u pravu. Ako je to razlog onda covek ima potpuno pravo sto govori tako a uostalom AI usluga je u padu i na tu pricu se jos samo lepe Rusi dok je ceo zapad prilicno umoran od toga i polako se vraca starom dobrom nocenju sa doruckom ili polupansionu.

ha

pre 9 godina

Sve strucnjak do strucnjaka ovde.
Prvo trebate da shvatite da je turizam jedna od najbrze rastucih grana PRIVREDE!!! Medju najisplativijim granama, kad smo vec kod toga.
Nije smisao turizma da hotel zaradi novac i isplati plate.
Turizam treba da pokrece celu ekonomiju.
Dakle, turisti dodju u hotel, trose novac u lokalnim restoranima, prodavnicama itd. Onda ti restorani npr. kupuju hranu i pice od onih u Grckoj koji se bave proizvodnjom hrane i pica, pa i oni imaju od cega da zaposle radnike i da ih isplate.
To je turizam i ekonomija.
A ne davanje priviliegija ogromnim stranim hotelima kojima se isplati da dovode siromasne paradajz turiste. Od toga nikakve koristi nema lokalna privreda, jedinu korist imaju Srbi koji samo tako i mogu da odu na letovanje i hotelski lanci koji zarade novac na kvantitetu umesto na kvalitetu gostiju.

dragan

pre 9 godina

Prošle godine sam platio kafu u kafiću u Solunskoj regiji 3,5 evra, nisam dobio fiskalni račun.
Poslednji ko ih je doveo u red bio je Aleksandar Veliki, ali nažalost takvi se više ne radjaju.

krsta...

pre 9 godina

meni se to letovanje u all inclusive hotelu ne svidja jer vecina provede ceo odmor u tom hotelu ...ali to sto oni ne trose pare izvan hotela nije razlog da se hotelijeri ali i ti turisti kaznjavaju kao sto je siriza uradila...samo ce naljutiti ljude i mozda ih oteraju...ponavljam...jeste da je to po mom misljenu prosto i gadi mi se kad neko ode na more da bi proveo odmor u hotelu umesto da se upozna sa znamenitostima i ljudima i celokupnim mestom u kom je odlucio da provede odmor...ali jos vise mi se gadi kad neko pocinje da prakticno zabranjuje ljudima da zive zivot kako oni misle da treba a da prilikom toga ne ugrozavaju druge ljude...

dovla

pre 9 godina

@ Nikola
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.

milena

pre 9 godina

pa mi smo za grčku švajcarska što se tiče efikasnosti birokratije i ekonomske discipline. ko je ikada video fiskalni račun u grčkoj!!? a recimo kad bi znali kroz šta se prolazi za vađenje venčanog lista ili izvoda iz knjige rođenih vi bi mislili da vas bezočno lažem.

eto

pre 9 godina

U Kankunu, Akapulku i ostalim meksičkim mestima se desila ova priča koju Cipras pominje. Pre 40 godina u tim mestima nije postojao masovni turizam, i onda kad su dozvolili ekspanziju ravno po obali su došli severno-američki i evropski hotelski lanci koji su izgradili vrhunske hotele a posluju na bazi ol inkluziva, i ravno su svi mali lokalni ugostitelji uništeni. Turisti u hotelu imaju sve što im treba, jedino rade diskoteke van hotela.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Otiću u Grčku i provesti odmor većma u hotelskom kopleksu je teški šabanizam. To mogu samo zatucani skorojevići, tako da me ovo ni anjmanje ne pogađa. Meni se desi da po čitav dan ne vidim more. Cela zemlja je 'all-inclusive'; toliko toga ima za ponuditi.

Miloš

pre 9 godina

Iskreno rečeno, mnogo puta sam bio u Grčkoj, što po iznajmljenim kućama, što po hotelima, pa i apartmanima, i njihova all inclusive usluga je bila veoma ograničenog karaktera i finansijski nikada atraktivna. Čak nije ni preovladala želja za raznovrsnošću, nego prosto nikad u GR nisam imao račun da se to isplati. Turska je druga priča.

Turizmolog

pre 9 godina

Никола T. Костић,

Grckoj je bog dao da bude turusticka zemlja. All Inclusive su izmislili nemacki Tour operateri za srednju i nizu nemacku radnicku klasu.Platis All inclusive i ne mrdas iz hotelskog kompleksa. Stave ti narukvicu i jedes i pijes do mile volje gde god se nadjes.Turizam je van pansionska potrosnja,izletii ostali turisticki sadrzaj.Kada se uzmena primer Belek u Turskoj.Izvrsni hoteli i All Inclusive.Ne mrda se iz hotelskog kompleksa. Retko ko da ode u Antaliju na ceo dan i da ode u restoran.

Bravo za odluku

diversifikacija

pre 9 godina

Njima turizam već cveta,ali ne može se živeti samo od turizma.Što bi reko Čola,ja tu ništa ne bih dirao.I Rusi su mislili da se može živeti samo od gasa i nafte,ali ne može.Dok su trošili ekstra profit po crnogorskim gudurama i oni najveći ljubitelji ruskih Migova i nuklearnih glava potrošiše svoje novce na I-uredjaje,Windowse,Golfove i Audije i čekaju propast Amerike i Nemačke.Znači,braćo Grci razvijajte malo i druge privredne grane,ako imate sa čim i ako ima još uvek neko ko će da vam pozajmi sredstva.

Alex

pre 9 godina

Ovo kao da je vest sa njuz.net-a. Lik je totalno odlepio i ne verujem sta govori. Iskreno sam ove godine zeleo da letujem na Rodosu sa porodicom u aranzmanu All Inklusive ali sad definitivno ali definitivno idem u Spaniju(All Inklusive ali bez Ciprasovog poreza). Ovo im je los potez i nisam siguran da nece negativno uticati na turizam.

Turisata

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...

samo pitam

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?
Koliko ih ima u Spaniji?

Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano

Pametnjaković

pre 9 godina

Ovi su ko naši super stručnjaci i eksperti, vide preporod ekonomije u turizmu i izvozu voća i povrća (ono što samo raste iz zemlje) u vreme globalne ekonomske krize. Kakav promašaj, pa ljudi nemaju para da kupuju to i da putuju, turizam u svim zemljama trpi.

Pekar

pre 9 godina

... Ovo dodatno oporezovanje "All Inclusive" paketa je veoma dobro resenje. Prosto, Grčka je lepa zemlja u kojoj ima svačeglepog da se vidi... Seljački turizam u hotelima sa bazenima, ograđenim žicom, u kojima radi najjeftinija radna snaga, mahom i zemalja odakle dolaze turisti, ništa dobro ne donosi Grcima, samo vlasnicima lanaca hotela, koji su uglavnom stranci...

sasa jokic

pre 9 godina

Tipican predstavnik evropske politicke "elite".....debil! Ajde uvedi donji limit, sa koliko turisti mogu uci u Grcku i trazi da na granici upisu koliko ce potrositi po kaficima!
A nisi nasao za shodno da uvedes ogranicenu marzu u tim istim kaficima, kojimpivo koje u velikoprodaji koszpta 0.7 €, prodaju za 5-6 €!?
Zbog takvih slepaca je Grcka tu gde jeste.

Никола T. Костић

pre 9 godina

Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету, и због тога ће Грчка одједном кренути напред. Уместо да утиче на изградњу нових хотела, повећа број запослених, повећа број туриста, поправи извоз воћа, Спаситељ Грчке се забавља маргиналним стварима, којима се искључиво требају бавити стручњаци за туризам.
Очигледна предизборна демагогија се сада наставља потезима који ће Грчку скупо коштати.

Bacvanin

pre 9 godina

Pa onda ce te porodice da potraze ponude koje nude all inclusive u drugim destinacijama ili drzavama. Veci hoteli su makar placali nesto poreza, ja za apartman nikada racuna nisam dobio od vlasnika. Jednom sam dobio grcki fiskalni racun, i to na benzinskoj pumpi. Ovako ce jos manje ljudi da placa porez, jos manja primanja.

Никола T. Костић

pre 9 godina

Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету, и због тога ће Грчка одједном кренути напред. Уместо да утиче на изградњу нових хотела, повећа број запослених, повећа број туриста, поправи извоз воћа, Спаситељ Грчке се забавља маргиналним стварима, којима се искључиво требају бавити стручњаци за туризам.
Очигледна предизборна демагогија се сада наставља потезима који ће Грчку скупо коштати.

sasa jokic

pre 9 godina

Tipican predstavnik evropske politicke "elite".....debil! Ajde uvedi donji limit, sa koliko turisti mogu uci u Grcku i trazi da na granici upisu koliko ce potrositi po kaficima!
A nisi nasao za shodno da uvedes ogranicenu marzu u tim istim kaficima, kojimpivo koje u velikoprodaji koszpta 0.7 €, prodaju za 5-6 €!?
Zbog takvih slepaca je Grcka tu gde jeste.

Bacvanin

pre 9 godina

Pa onda ce te porodice da potraze ponude koje nude all inclusive u drugim destinacijama ili drzavama. Veci hoteli su makar placali nesto poreza, ja za apartman nikada racuna nisam dobio od vlasnika. Jednom sam dobio grcki fiskalni racun, i to na benzinskoj pumpi. Ovako ce jos manje ljudi da placa porez, jos manja primanja.

Miloš

pre 9 godina

Iskreno rečeno, mnogo puta sam bio u Grčkoj, što po iznajmljenim kućama, što po hotelima, pa i apartmanima, i njihova all inclusive usluga je bila veoma ograničenog karaktera i finansijski nikada atraktivna. Čak nije ni preovladala želja za raznovrsnošću, nego prosto nikad u GR nisam imao račun da se to isplati. Turska je druga priča.

Pekar

pre 9 godina

... Ovo dodatno oporezovanje "All Inclusive" paketa je veoma dobro resenje. Prosto, Grčka je lepa zemlja u kojoj ima svačeglepog da se vidi... Seljački turizam u hotelima sa bazenima, ograđenim žicom, u kojima radi najjeftinija radna snaga, mahom i zemalja odakle dolaze turisti, ništa dobro ne donosi Grcima, samo vlasnicima lanaca hotela, koji su uglavnom stranci...

eto

pre 9 godina

U Kankunu, Akapulku i ostalim meksičkim mestima se desila ova priča koju Cipras pominje. Pre 40 godina u tim mestima nije postojao masovni turizam, i onda kad su dozvolili ekspanziju ravno po obali su došli severno-američki i evropski hotelski lanci koji su izgradili vrhunske hotele a posluju na bazi ol inkluziva, i ravno su svi mali lokalni ugostitelji uništeni. Turisti u hotelu imaju sve što im treba, jedino rade diskoteke van hotela.

Alex

pre 9 godina

Ovo kao da je vest sa njuz.net-a. Lik je totalno odlepio i ne verujem sta govori. Iskreno sam ove godine zeleo da letujem na Rodosu sa porodicom u aranzmanu All Inklusive ali sad definitivno ali definitivno idem u Spaniju(All Inklusive ali bez Ciprasovog poreza). Ovo im je los potez i nisam siguran da nece negativno uticati na turizam.

Meni je Grcka raj

pre 9 godina

Potpisujem da Grcka i nema neki All Inclusive fazon a i ne treba. Zemlja im je lepa, cista i sigurna pa ne moras da se zatvaras iza ograda hotela.

Inace, ovo sto rece za Meksiko, koliko sam ja primetila, da nema lanaca All-inclusive hotela, ne bi bilo nicega na Riviera Maya. Bilo je mozda 2-3 gradica dok nisu dosli lanci. I lanci su uglavnom pozicionirani izmedju gradica, tamo gde inace niceg nije bilo tako da se ne bi moglo reci da su upropastili lokalce. Inace kad vidis miliciju sa masinkama na autoputu bas ti se i ne izlazi da istrazujes.

Стеван

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.Sve u svemu izgubice turiste.
(Zoran, 28. januar 2015 20:02)


Хаха. Ол инклузив за људе са дубљим џепом?? Лепо си ме насмејао...

Cipras je ponovo u pravu

pre 9 godina

Alo bre, pišete ko da je ovo upereno protiv turista. Usmereno je na britanske operatere koji dovlače gomile turista (srpski all inclusive turisti se tu računaju kao statistička greška), puno zarađuju i ne plaćaju ili plaćaju vrlo malo poreza u Grčkoj, malo Grka koji su u šemi tu puno uzima a lokalna privreda i ugostitelji skoro ništa.

rodos

pre 9 godina

Gledam komentare I smejem se, sve vidim ljudi sa iskustvom u turizmu..... zivim na Rodosu I samo cu vam napisati da je all inclusive najvece zlo koje je zadesilo turizam! Smrt za loklne ljude koji novac zaradjuju samo tih 5-6 meseci sezone godisnje! Tu se novac sliva samo u jedan dzep, radnici su uglavnom iz Rumunije, Madjarske, Slovacke placeni 400 € mesecno stan I hrana ukljuceni, smena izmedju 10-12 sati dnevno, kvalitet hrane I pica uzasno los! Tako da daj Boze da ih ukinu!

lila

pre 9 godina

Ovo mi se dopada najvise od svega sto su do sada najavili. I to ne zbog njihove ekonomije pa ni zbog toga sto sam zakleti protivnik ol inkluziv turizma, vec pre svega sto Grcka nikako nije destinacija za tu vrstu odmora. To su ko voli: Turska, Tunis, Egipat itd a Grcka je za one koji umeju da uzivaju, nepretenciozno i slobodno. Ol inkluziv i Grcka - ne nikako. Srecan put svima koji zbog toga vise nece letovati u Eladi, ona ionako nije bila za njih.

dzonikg

pre 9 godina

Uopste me ne cudi sto nam dug skocio sa 28% na 80% za 6 godina.. Pa ovde u Srbiji po komentarima vecina podrzava one sto su doveli grcku u duznicko robstvo a pljuje po onima sto nikad nish ni bili na vlasti koji zele da sprecr zemlju totalne propasti... Jel vama nesto znaci podatak da grcka samo da bi placala kamate na kredite mora da od svakog zaposlenog Grka uzme 15000 eura svake god i da Nemcima,
MmFu itd.. Znaci to samo da dug ostane isti

Natalija

pre 9 godina

Pa iskreno ne znam zašto bi neko (osim roditelja sa malom decom) birao OI u Grčkoj! Razumem u Egiptu pa i Turskoj, ali Grčka? Ja u Grčkoj i želim da jedam van hotela, onamo gde se zadesim kada sam gladna. Od kako su počeli i oni ko i Turci da me guraju u OI, jedva sam uspevala da nađem pristojan hotel sa doručkom. Faliraki (Rodos), je sav kao Antalija - u dobrom hotelu samo OI! Bosovi podigli hotele, a lokalcima nikakva vajda! Kome je do luksuznih hotela, eno Turske i Afrike pa uživajte!

dadara

pre 9 godina

All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem. Ovo ce najvise pogoditi sjevernoevropske morzeve koji ljetovanje provedu pored buffet stola i beach bara.

dragan

pre 9 godina

Prošle godine sam platio kafu u kafiću u Solunskoj regiji 3,5 evra, nisam dobio fiskalni račun.
Poslednji ko ih je doveo u red bio je Aleksandar Veliki, ali nažalost takvi se više ne radjaju.

mali radojica

pre 9 godina

Sta ste se svi uhvatili tog all inclusiva. Kao prvo mali je broj nasih turista koji koriste tu vrstu usluge u Grckoj. Nivo te usluge u Grckoj pa i u Spaniji i Hrvatskoj se ne moze meriti sa uslugom u Turskoj i Egiptu ali isto tako obala Grcke je neprocenjiva u odnosu na sve druge obale. Daklem u Grcku se ide na kupanje i provod a u Tursku i Egipat na krkanje i tucu sa gomilom Ruskih turista oko hrane na stolu. Ko god dodje iz Grcke hvali obalu cisto more i strava provod a ko dodje iz Turske uvek prvo prica kako se najeo u hotelu i kako se ugojio. Osim toga npr. sokovi u all inclusivu nemaju veze sa originalima a hrana se cesto podgreva i zamrzava za sledece dane. E sad poenta Ciprasova je da su vecina hotela sa AI uslugom u vlasnistvu stranih kompanija i da lokalci ni centa ne vide od tih gostiju i tu je u pravu. Ako je to razlog onda covek ima potpuno pravo sto govori tako a uostalom AI usluga je u padu i na tu pricu se jos samo lepe Rusi dok je ceo zapad prilicno umoran od toga i polako se vraca starom dobrom nocenju sa doruckom ili polupansionu.

dovla

pre 9 godina

@ Nikola
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Otiću u Grčku i provesti odmor većma u hotelskom kopleksu je teški šabanizam. To mogu samo zatucani skorojevići, tako da me ovo ni anjmanje ne pogađa. Meni se desi da po čitav dan ne vidim more. Cela zemlja je 'all-inclusive'; toliko toga ima za ponuditi.

Branja, vaš komšija

pre 9 godina

Ljudi, svi ste u fazonu 19. veka. Ko još ide u hotele? Kakav ol inkluziv??

Normalan svet već godinama iznajmljuje stanove, kuće vile od običnih lokalnih ljudi. Imate svoju kompletnu kuću u destinaciji koju odaberete. Koga još interesuju skučene hotelske sobice i recepcija?

Ova alternativna industrija smeštaja odavno je premašila milijarde i milijarde dolara, a vi i dalje pričate o hotelima.

Postoji gomila sajtova, na primer http://studioapartmentstorent.com/ na kojima možete naći kuću ili stan za 10ak dana, dve nedelje gde god hoćete u svetu, pa i u Grčkoj.

Bravo

pre 9 godina

@volk, bravo za komentar, a i slatko si me nasmejao. Eurofilicari samo cekaju vesti o Grckoj, koje su naravno selektivne i to ce i ostati i osipaju paljbu. Covek tek tri dana na vlasti, a oni i buducnost vide, znaju i da marza nece biti ogranicena po kaficima. Ma znaju sve. Bacaju pasulj ili gledaju u nebo, ne znam, ali je takvih znalaca puna Srbija.

ZNBg

pre 9 godina

Godinama letujem u Grčkoj. Bio sam jednom i u Turskoj. Nikada nisam koristio Al-Inclusive aranžman. Ne želim da budem vezan za hotel preko celog dana. Cilj mi je da uživam u moru, prirodi i da obiđem još nešto pored svog letovališta: još neki grad, još neku plažu, neki istorijski spomenik, da odem bar 1 dan na krstarenje...
Koristim hotele sa 3-4 zvezdice koji nude polupansion ili noćenje sa doručkom i zato idem i u lokalne restorane-taverne. Čak i kad dodam troškove rentiranja automobila na 4-5 dana i gorivo, to je i dalje znatno jeftinije nego Al-inclusive aranžman u Grčkoj. I u Turskoj, gde cene postepeno rastu, više ne stoji priča o "jeftinim al-inclusive aranžmanima". To se može naći još u zemljama kao što su Egipat ili Tunis.

Ali Turska je u zadnjih 10-15 godina napravila veliki skok u turizmu upravo razvojem al-inclusiva i gradnjom velikih luksuznih hotela. Imaju ih mnogo više od Grka. Mnogi turisti , naročito Rusi vole takav odmor. Ako Grci misle da povećaju prihode od turizma, ne smeju se odricati ovih turista kojih ima sve više, ma šta neko o njima mislio. Neko ko je naučio na to da ceo dan leži na plaži u sklopu ograđenog luksuznog hotela neće se toga više odreći. Promeniće destinaciju.

Maja

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...

Simon

pre 9 godina

Svaka mu čast, tako i treba, i ja sam uvek bio protiv tih aranžmana "all inclusive" jer sam video na šta to liči obično... Postoji sto načina da se neko najde i napije a taj je obična prevara uz mnogo bacanja hrane što je žalosno. Puna podrška sa moje strane za ovaj korak, bravo! Dolazim u Grčku ponovo, bez razmišljanja i jedva čekam leto!

Друга Грчка

pre 9 godina

Говор туристичке мржење. Ципрасова диктатура враћа нашу Грчку у мрачне 50-е.

samo pitam

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?
Koliko ih ima u Spaniji?

Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano

diversifikacija

pre 9 godina

Njima turizam već cveta,ali ne može se živeti samo od turizma.Što bi reko Čola,ja tu ništa ne bih dirao.I Rusi su mislili da se može živeti samo od gasa i nafte,ali ne može.Dok su trošili ekstra profit po crnogorskim gudurama i oni najveći ljubitelji ruskih Migova i nuklearnih glava potrošiše svoje novce na I-uredjaje,Windowse,Golfove i Audije i čekaju propast Amerike i Nemačke.Znači,braćo Grci razvijajte malo i druge privredne grane,ako imate sa čim i ako ima još uvek neko ko će da vam pozajmi sredstva.

Turizmolog

pre 9 godina

Никола T. Костић,

Grckoj je bog dao da bude turusticka zemlja. All Inclusive su izmislili nemacki Tour operateri za srednju i nizu nemacku radnicku klasu.Platis All inclusive i ne mrdas iz hotelskog kompleksa. Stave ti narukvicu i jedes i pijes do mile volje gde god se nadjes.Turizam je van pansionska potrosnja,izletii ostali turisticki sadrzaj.Kada se uzmena primer Belek u Turskoj.Izvrsni hoteli i All Inclusive.Ne mrda se iz hotelskog kompleksa. Retko ko da ode u Antaliju na ceo dan i da ode u restoran.

Bravo za odluku

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Nikada nisam ni razmišljao o uplati all inclusive aranžmana. Uvek sam na njih gledao kao na pokušaj ograničavanja i kontrole. Najbolji način upoznavanja detinacije je obilazak znamenitosti, lokalnih restorana i vinarija a ko ima sreće može čak i nekom domaćinstvu da se pridruži na večeri (da i ovo se dešava). A pored toga, Grčka i nije baš destinacija sa dobrom hotelskom uslugom odn. raciom cene i kvaliteta.

milena

pre 9 godina

pa mi smo za grčku švajcarska što se tiče efikasnosti birokratije i ekonomske discipline. ko je ikada video fiskalni račun u grčkoj!!? a recimo kad bi znali kroz šta se prolazi za vađenje venčanog lista ili izvoda iz knjige rođenih vi bi mislili da vas bezočno lažem.

ha

pre 9 godina

Sve strucnjak do strucnjaka ovde.
Prvo trebate da shvatite da je turizam jedna od najbrze rastucih grana PRIVREDE!!! Medju najisplativijim granama, kad smo vec kod toga.
Nije smisao turizma da hotel zaradi novac i isplati plate.
Turizam treba da pokrece celu ekonomiju.
Dakle, turisti dodju u hotel, trose novac u lokalnim restoranima, prodavnicama itd. Onda ti restorani npr. kupuju hranu i pice od onih u Grckoj koji se bave proizvodnjom hrane i pica, pa i oni imaju od cega da zaposle radnike i da ih isplate.
To je turizam i ekonomija.
A ne davanje priviliegija ogromnim stranim hotelima kojima se isplati da dovode siromasne paradajz turiste. Od toga nikakve koristi nema lokalna privreda, jedinu korist imaju Srbi koji samo tako i mogu da odu na letovanje i hotelski lanci koji zarade novac na kvantitetu umesto na kvalitetu gostiju.

App

pre 9 godina

Ne razumem? Letujem u grckoj vec XXX godina i nisam ni znao da postoje mesta sa "All Inclusive" aranzmanima. A ne znam ni jednog koji je tamo isao na taj nacin!
Turska, Egipat, to je OK, svima poznato, ali Grcka...

Toni

pre 9 godina

Taj vražiji allinclusive je pretvorio sve zemlje u jednu istu destinaciju. Ako idete u Meksiko, Bahame ili Dominikanu, tada i ima smisla, jer su te destinacije bezbjednosno problematične. Međutim, Italija, Grčka ili Španija nikako ne bi smjele da forsiraju taj tip turizma. Prilično sigurne zemlje, gdje je prosto grijeh zaobići neke lokalne znamenitosti, kojih u tim krajevima ima na pretek. Ždranje i kupanje u hotelskom bazenu ima gdje hoćete, tako se može na ljetovanje i u Aranđelovac.

Tassadar

pre 9 godina

Nikada ne uplaćujem all Inclusive... Ne volim da budem ograničen, ne volim da mi bude određeno kada ću da spavam, jedem... Želim da se hranim i uživam svakoga dana na različitom mestu... Ne volim monotoniju... Želim više ... Ako već dobro plaćam neću da mi hotel i mesto uskrate raznovrsnost i kvalitet...

krsta...

pre 9 godina

meni se to letovanje u all inclusive hotelu ne svidja jer vecina provede ceo odmor u tom hotelu ...ali to sto oni ne trose pare izvan hotela nije razlog da se hotelijeri ali i ti turisti kaznjavaju kao sto je siriza uradila...samo ce naljutiti ljude i mozda ih oteraju...ponavljam...jeste da je to po mom misljenu prosto i gadi mi se kad neko ode na more da bi proveo odmor u hotelu umesto da se upozna sa znamenitostima i ljudima i celokupnim mestom u kom je odlucio da provede odmor...ali jos vise mi se gadi kad neko pocinje da prakticno zabranjuje ljudima da zive zivot kako oni misle da treba a da prilikom toga ne ugrozavaju druge ljude...

vlada

pre 9 godina

Svi spominju kako u grčkoj niko nije dobio fiskalni račun.....PA KAD STE U SRBIJI POSLEDNJI PUT DOBILI FISKALNI RAČUN u nekom kafiću ili restoranu?????? samo vam donesu "predračun" koji je odrađen da izgleda kao fiskalni!

Poenta AI je u ogromnim hotelskim kompleksima koji imaju sve moguće sadržaje (5 različitih restorana, aqua parkova, raznih sportova, večernje zabave....), a takvih je u grčkoj ionako veoma malo, a AI ponude "običnih" hotela u grčkoj je ionako smešna, samo je termin zamenjen sa "punim pansionom".
Mislim da je cilj ovog predloga upravo samo u tome da se spreči povećanje broja tih velikih hotelskih kompleksa, jer oni fakat ispumpavaju te pare od turizma iz neke zemlje.
Prema tome, pustite vi grčku da se snalazi kako misli da je njima najbolje, na papiru su sve ideje dobre i razrađene.....videćemo krajem godine kad se svode računi.

Simao ti ga dao

pre 9 godina

A kakva je to kriza u Srbiji kad svi komentatori letuju po Grčkoj, Tunisu, Turskoj , Egiptu itd. ? Možda na kredit? A posle su banke krvopoje, zle i treba ih porazbijati. Srbija= zemlja foliranata.

Turisata

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...

ha

pre 9 godina

@Marko
Oni dobijaju paradajz turiste koji nemaju ni 100 evra u dzepu, a Grcka dobija bogate turiste zahvaljujuci kojima je i razvila svoj turizam.
Umesto da i dalje glavni turisti u Grckoj budu Englezi, Nemci, Amerikanci, kao nekada, sada su tamo poceli da dolaze Srbi, Rumuni i ostali koji nemaju para za skuplje destinacije.
Zato je Grcka i propala.

Dok Holidej

pre 9 godina

Ja u Grčkoj nisam letovao upravo s toga što s malom decom, AI je jedino rešenje, a to je u Grčkoj skupo i pri tome nije baš All. Nastavljam kao i do sada: Egipat, Tunis, Turska pa u krug. Ako budem mogao, finansijski, onda Istra, tu može polupansion, ili neki privatni smeštaj, sasvim fino.

Lav

pre 9 godina

Oko nove godine sam bio sa zenom u Mexiku u mestu Barra de Navidad. Odseli smo u obicnom hotelu sa 4 zvezdice za nekih $60/noc. Celo mesto ima nekih 20-25 hotela i samo jedan All-Inclusive koji je bio 180/noc po osobi. Po ceo dan smo provodili na plazi i po gradu. Jeli u restoranima 3-4 obroka dnevno, pili nocu po barovima i potrosili mnogo manje nego sto bi nas kostao All-Inclusive. Skoro svi turisti su radili isto sto i mi. Mesto je zbog toga zivo u bilo koje doba dana i noci. Lokalci su uposljeni i ekinomski vecina lokalaca stoji sasvim dobro.
All-Inclusive je smrt za lokalce a i brate izuzetno je dosadno. Koliko sam samo razlicitih stvari probao i svime se odusevio za neku bagatelu i uz to pomogao lokalnu ekonomiju jer moje pare nisu otisle nekom lancu hotela u Americi.

konačno će me ubediti da promenim destinaciju

pre 9 godina

Kako bi komunisti drugačije vladali osim zabranama, ukidanjima i zavlačenjem ruke u tudje džepove? Težište će im biti na otimanju gde god se može a počeće od turista i hotelijera. Suština turizma je davanje izbora gostima i uvažavanje njihovih želja. Komunisti će logiku da okrenu na to da turizam postoji zbog domaćina i sopstvene zarade a ne gostiju i njihovog odmora. Ni do sada niko nije primoravan da na silu ide u AI već je to stvar ličnih sklonosti i izbora koji se komunisti spremaju da ukinu u duhu vladajuće marksističke ideologije. Neka im tetka letuje kako su oni zamislili provodeći dane po prodavnicama suvenira i mračnim tavernama. Lokalno stanovništvo? Baš me briga za njihovu zaradu i da li mogu izdržati konkurenciju velikih hotela to uopšte nije moj problem kao turiste. Lokalci se ponašaju kao glodari pokušavajući da vam čak i na kusuru zakinu neki evro ili vam vrate nevažeće novčanice. Tamo sam sretao daleko nervoznije, neljubaznije i bezobraznije osoblje nego u Crnoj Gori. Sitne duše sa njima neću da imam nikakva posla ili ću vrlo rado promeniti destinaciju ionako mi se Grčka popela na glavu idem samo zbog deteta i zato što je blizu. Nikada tamo nisam ni išao zbog domaćina već zarad mora. Grčko-srpsko prijateljstvo? Ajte molim vas tako nešto ne postoji. Šteta što su skandinavska mora hladna bilo bi odlično da se može u civilizovanu Švedsku ili Norvešku na more. Uostalom zašto bi se svaki odmor provodio na moru? Veliki je svet a komunistički mozgovi veoma mali.

Zoran

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.

Sve u svemu izgubice turiste.

Dragan

pre 9 godina

Imajuci u vidu da ogromnu vecinu nasih turista u Grckoj cine paradajz turisti koji nose sve sa sobom od konzervi, praziluka do starih novina iz kontejnera umesto toalet papira, njima ova odluka uopste nije bitna jer ih ne pogadja ali nije bitna ni Grcima. Takvi ljudi ne idu u taverne, kafice, diskoteke, klubove, picerije i ostale ugostiteljske objekte.

Ono sto meni nije jasno je sledece: Kojim pravom ministar ili predsednik ili premijer moze da menja poslovnu politiku hotela koji su uglavnom u privatnom vlasnistvu u Grckoj? Neotudjivo pravo vlasnika objekta je da sam odabere da li ce nuditi usluge na bazi nocenja sa doruckom ili polupansiona ili punog pansiona ili ol inkluziva ili ultra ol inkluziva ili dnevnog boravka. Ako zeli i ako je dovoljno lud i/ili bogat, ima pravo da hranu, pice, suncobrane, lezaljke, kurve i ostalu robu i usluge bogato naplacuje ili daje dzabe gostima. Drzava mu to ne moze zabraniti. Bar ne u demokratskom drustvu.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ovi su ko naši super stručnjaci i eksperti, vide preporod ekonomije u turizmu i izvozu voća i povrća (ono što samo raste iz zemlje) u vreme globalne ekonomske krize. Kakav promašaj, pa ljudi nemaju para da kupuju to i da putuju, turizam u svim zemljama trpi.

Uvek Zvezda

pre 9 godina

Ponavljam ono što su neki već rekli ovde ali poenta Grčke i nije da budeš zarobljen u hotelu 7/10/15 dana... Za to se ide negde drugde. U Grčku se ide da bi se uživalo u bukvalno svemu pa čak i u njihom svađanju :-)) Sem toga, s obzirom da su Grci dosta rano počeli sa turizmom mnogi njihovi hoteli su stariji i sa ne baš "novim" sobama(govorim u odnosu na Egipat i Tursku ) i u Grčkoj AI i nije toliko razvijen, tj. nije dominantan u odnosu na hotelski smeštaj BB/HB i apartmanski smeštaj kao što je slučaj u navedenim zemljama....

Branko

pre 9 godina

Cipras ukida sve osim hleba i vode će biti naslov sledećeg članka. Čovek je samo rekao da treba više oporezovati all inclusive hotele od malih domaćinstava i vlasnika apartmana, a novinari nadograde sami svoje...

Jagoda

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.

Uroš Kalabić

pre 9 godina

Umesto da se novac od turizma sliva samo u džepove vlasnika velikih hotela, raspoređivaće se na gomilu sitnih privatnika - radnje, kafići , restorani . sasvim korektno razmišljanje - pogotovo za krizna vremena

EUreferedum

pre 9 godina

Sad ce EI dzihadisti o NVOovci morati opet u crnu goru na more.. Necete valjda na more kod nekog komuniste.. Dok vam Milo savrseni americki podanik a vi to najvise cenite.

Kole

pre 9 godina

Ovaj Cipras deluje kao klasicni grcki bukadzija. Mnogo dernjanja, obecanja, zaklinjanja, ali izgleda da nema nikakve konkretne ideje. Pre par nedelja je javno odustao od povratka na drahmu, a to znaci da nikakvo bitno talasanje on nece napraviti. Ovo je sve bukanje, ali u prazno. Nek se pokaze da gresim, voleo bih da se Grcka oporavi, ali za sada Cipras deluje kao skroz prazan lik.

nezasticeni svedok

pre 9 godina

Kakva kampanja protiv demokratski izabranog predsednika... Nije ni seo a oni poceli da bljuju...
Kao da nece poceti od dubljih sistemskih resenja... Sta je sledece? Vest da Cipras ima plan da udupla broj pasa lutalica u Atini i da ih namerno razgnevi da napadaju ljude...Eh nekad je postojalo novinarstvo, danas samo robotom pisane narucene kampanje.

Putnik

pre 9 godina

Prosle godine sam prvi put bio u all inclusive hotelu na Kanarima. Potrosili smo malu gomilu para na sadrzaje van hotela - jahanje, voznju bagijem, izlet, shopping... Mislim da smo samo jednom nesto pojeli u restoranu van hotela. Da sam morao platiti sve obroke i pica koja smo pojeli u hotelu, ne bih imao volje placati izlete i ostalo. Moj budzet je relativno ogranicen, a u 7 dana ne bi bilo dovoljno vremena da jos idemo po restoranima za svaki obrok. Dakle, ili jedno ili drugo. I jos nesto, po profilu tipicnog gosta u hotelu se vidi da ne bi dosao da hotel nije all inclusive.

N.

pre 9 godina

Licno ne volim All Inclusive aranzmane i nacin letovanja. Jednom sam bio i nikada vise, smorio sam se strasno. Samo sedis u hotelu i zderes. Bar je tako bilo u Turskoj. Bez obzira na moje licne afinitete, smatram da je ova ideja losa i ekonomski neproduktivna. Naime, cak i ako je za pretpostaviti da ovo sto Cipras govori ima podlogu u smislu jasnih i preciznih podataka koliko gostiju letuje tako i koliko novca potrosi u vanpansionskoj usluzi (a nesto sumnjam da ima te podatke), sta ce se desiti ukoliko im se to uskrati? Da li ce oni otici u apartmane? Ja verujem da nece. Ljudi koji uplacuju takve aranzmane vole upravo to, da imaju sve na dohvat ruke, da im deca budu zbrinuta u okviru hotela, da ne moraju da misle ni o cemu, samo da leze na plazi i mozak na pasu. Ako im Grcka to ne obezbedi naci ce drugo resenje, a nije da ih nema. Time ce na stotine hotela u Grckoj losije poslovati, a restorani, marketi itd. nece zaraditi dodatni novac. Prosto, Grcka ce izgubiti deo turista. Da li ce na duze vreme to da donese pozitivne promene, da li ce te, takve, goste zameniti neki drugi, to ne znam, ali znam da ce dosta hotela ici pod kljuc ili izmisliti nove nacine da potura AI u ponudu, mozda u okviru polupansiona. Dok Cipras ne ukine i to. :)

Pera

pre 9 godina

Iz komentara mogu samo da zakljucim da je dobar deo citalaca funkcionalno nepismen - ne razumeju procitano.

Cipras se nada da ce ukidanjem AI letovalista od njih napraviti takva da ce turisti tu vise trositi.

Prvo, izgubice iz momenta AI turiste, i to ne samo njihove "jeftine" vecere, vec kompletne pansione. Usput u vecini AI je hrana uracunata u pansion jako jako skupa, daleko skuplja od girosa na ulici.

Drugo, dobar broj AI odmaralista je na lose pozicionarom mestu za setnju do lokalaca, cesto i namerno da ne zalazi svako.

Trece, bice potrebno vremena da te pansione popuni "obicnim" gostima, na veliku "radost" hotelijera sto im otima prihode. Da pogadjam koliko ce hotelijeri revnosno placati namete ubuduce.

Ovo je ljudi populizam na delu. Imali ste 25 godina da takav populizam osecate na svojoj kozi i dalje padate na iste fazone.

NS

pre 9 godina

Kako smo mi egocentrican narod! I na ovakvu vest SVI komentari su tipa "ja nikad ne bih..." Ili "ja uvek..."
Pa nije vest o tome sta rade Srbi ili sta Srbi pricaju da rade...

Mix

pre 9 godina

Ne shvatam komentare; koga ja kao turista treba da podržavam. valjda je moj izbor gde ću ja da idem i kakav aranžman da uplatim. Nekada mi odgovara all inclusive a nekada samo noćenje sa doručkom. Po meni to zavisi od ličnog izbora i destinacije. I koliko vidim, zemlje koje imaju dužu tradiciju rada u turizmu i sigurnost imaju manju ponudu sa uslugom all inclusive (Španija, Hrvatska, Grčka), za razliku od Meksika, Kube, Egipta li Turske kod kojih je većinom all inclusive opcija. I još jedna stvar, ne samo našem čoveku, nego i Nemcu sa 2000-2500 eur/mes platom nije baš jeftino da plati kompletan ručak i večeru za recimo troje između 80-120 eur, a ugostitelji za te novce nude generalno lošiju i hranu sumnjivog kvaliteta. Grcima sa srećom.

Branko Von Beca

pre 9 godina

O vidi ti ovo, koliko ucveljenih komentara, onih koji celu godinu jedu i obrok manje , samo da bi se reklo da su bili 7 dana na letovanju u Grčkoj...
One koji dobro zarađuju i stvarno sebi mogu da priušte odmor na Mediteranu, baš zabole da li će biti ili ne ol inkluziv, verovatno tamo i ne idu da jedu hranu pred rokom isticanja....

Šaban Wanderers

pre 9 godina

Pročitajte prvo članak, pa onda komentarišite. Kakvo crno ukidanje, ovce sitnozube, radi se o poreskoj politici. Ili vi ne umete da čitate no samo velika slova?

K

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...
(Maja, 28. januar 2015 22:50)
Ti po lokalnom kafanama ne ides jer nemas para za to a ne zato sto imas malo dete. Mi obozavamo grcku hranu i grcke restorane i redovno ih obilazimo sa detetom kao sto rade i drugi normalni ljudi koji ne zele da provode vreme uz sporet. Prijatno

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Komunisticko ludilo! Sta je sledeće da zabrani porodicama da jedu kuci, da bi podstakli rad restorana!
(Jovana Nikolic, 28. januar 2015 22:06)

Davateljko vune, pročitaj tekst, a parole ostavi za skup jalovica u vašoj NVO. Poreska pravila se menjaju, a ne ukida se ništa.
Ignorantsko ludilo!

Greek Spoken Guy

pre 9 godina

Grci imaju tendenciju da stalno traze krivce oko sebe za svoju situaciju,ovaj put krivi su gosti koji su izabrali All inclusive ponudu,koliko ja znam u regionu Halkidikija postoje takvi hotelski kompleksi koji nude AI, Sunny Beach u kojima otsedaju dobrostojeci gosti iz Rusije ,Makedonije,Srbije ili Rumunske kojima se svidja takav nacin letovanja a i nije tacno da ovi gosti ne trose izvan pansiona.Problem Grka je u tome sto proteklih godina nisu hteli da rade sve poslove i prepustili su mnoge poslove emigrantima.Vlasnik grckog ribarskog broda ima posadu iz Egipta koji rade za 1000 evra, grci vlasnici apartmana na Halkidikiju cistacice iz Rumunske ili Bugarske , kelneri u kavanama iz Makedonije ili Srbije, ostaje da se zapitate zasto ove poslove ne rade lokalci ,pa onda morsku ribu svezu platis od 10 do 30 evra , apartmani na halkidiju u sezoni nista ispod 60 evra , skromna vecera za dvoje u taverni 50 evra.Populisticke mere Tsiprasa i transparentno mesanje u ekonomiji nece doneti nista dobro niti ce spasiti grcku ekonomiju treba se promeniti svest obicnih grka da pocnu da sami obavlaju svoje poslove a ne da drugi rade za njih a oni kukaju na drzavu za pomoc.

iz supermarketa

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.
(Jagoda, 29. januar 2015 07:46)

Slažem se. Letovanje u Egiptu je suvo zlato ali za one koji vole da ih prate tenkovi kad idu na izlet do piramida ili Kaira. Za one koji ipak nemaju tu s/m crtu bolje su druge destinacije.

ČITAJTE ČLANAK!!!!!!

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.
(jelena, 29. januar 2015 00:15)

ČITAJ ĆLANAK JELENA!!!!!!
O tome je i reč, o promeni PORESKIH PRAVILA, a ne ukidanju AI! Zašto komentaruišete samo naslove!? I ti i 90% ostalih! Kako možete imati mišljenje o nečemu o ćemu nemate pojma!? ČLANKA, a ne naslov!

zika

pre 9 godina

nema cetiri dan od izbora a on je vec premijer. da li su u grckoj uopste i brojani glasovi da li je u parlamentu bilo glasanje za premijera da li su o clanovima vlade poslanici glasali.

Zoran

pre 9 godina

"All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem."

Ma idi begaj. A ovi sto idu po restoraniam idu 3 puta dnevno? Pa ako ides 3 puta dnevno, zar ti OI nije bolja varijanta? Nego bas je obratno. Oni koji idu sa OI pucaju pare, a ovi ostali se pomalo ogrebu o restoran da ih mine zelja, inace samoposluga i sporet.

Evo ja sma isao po OI po Kubi i po Americi. A isao sam i u Grcku prosle godine da vidim kako nasi letuju. I to ti pricam iz iskustva.

jelena

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.

Alex

pre 9 godina

Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.
(marry, 29. januar 2015 10:00)

Nema sta Nemacka da kupuje i placa vec samo da prisvoji na ime postojeceg duga i to je to.

miodrag

pre 9 godina

Ovde se samo naslov cita vidim. Niko nista ne ukida, vec menja visinu poreza za hotele sa AI. Iz tog povecanog poreza ce se pomoci lokalne zajednice.
dzonikg rece 15K evra po zaposlenom. Pa nisu duzni 1000 milijardi evra da bi kamata bila 45 godisnje.

adam

pre 9 godina

Samo hrabro! Grčkoj je i ovako jedini scenario koji je ostao "glavom kroz zid" i novi presednik je reprezent takve politike. Moguće je da će postaviti vladu kratkog daha i radikalnih rezova ili da će na isti način postaviti vladu koja će zaista nešto da promeni. Da natera Grke da rade i dobije sledeće izbore e to je nemoguće!

opanak

pre 9 godina

Mnoge zemlje koje su turisticki posecene imaju problem sa all inclusive programom,lokalna privreda propada i vec nekoliko godina unazad se vode polemike kako postepeno ukidati taj sistem,sta zemlja koja poseduje istorijske lokalitete moze da zaradi ako stotine srba,engleza,nemaca i rusa lezi od ranog jutra i naliva se viskijem i tovari mesom???Ljudi to ne razumeju zato sto odmor pretvaraju u posvecivanju zdranju a ne pssihickom odmoru,jer se vode politikom kada sam platio najbolje je da iskoristim sve resurse hotela pa ako mogu i da ponesem nesto!kada im dodje iz stomaka u glavu vec su na putu do kuce i vec je kasno!

ja

pre 9 godina

Malo logike: All inclusive znaci da se jede i pije do mile volje. Kad bi turista iz bed and breakfast hotela jeo van njega, pojesce mozda giros, suvlaki ili nesto trece koje kosta 2-3 eura. Popije pivo i to je to. Ugostitelj kod koga je pojeo i popio nece da pusti u drzavnu kasu ni cent.
S druge strane, hotel koji omogucuje da se kod njega konzumira jelo i pice u vecim kolicinama, mnogo vise potrepstina ce da kupi od grckog proizvodjaca nego samostalni ugostitelj i jos ce da plati porez za svaki zaradjeni euro. Bio sam u takvom hotelu i kostalo me mnogo vise nego da sam klopao u restoranu pored. Uostalom, svi hoteli su u privatnom vlasnistvu i vlada ne moze da im odredi kako ce oni da posluju. Bitno za drzavu je samo da im uzme porez. Hoteli imaju svoju racunicu sa takvim aranzmanima a poreska uprava moze da trlja ruke od takvih.

Farmaceut

pre 9 godina

Vazda su "crveni" voleli da upravljaju tudjim parama i razrezuju propise u cilju nekakve uravnilovke,realno nepostojece. A polupismena raja se prima.

marry

pre 9 godina

da l je moguce da je ovaj covek toooooliiko glup? Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.

Bidzi

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?Koliko ih ima u Spaniji?Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano
(samo pitam, 28. januar 2015 19:47) -Ni na jedan nisam "naletela", godinama letujem u Italiji. Za Španiju isto potvrdjujem, tri puta sam bila. Najviše što sam nalazila je vol (pun)pansion, bez pića (ono se posebno plaća).

Skj

pre 9 godina

Ol je za mene glupost. Pre dve godine sam bila sa bratom na more i uplatili smo Ol. Kakva greska! Meni je bilo toliko dosadno i monotono, a bratu je bilo dobro jer je nevidjena mrcina za koju odmor predstavlja lencarenje pored bazena i zdranje. Uostalom nece Cipras ukinuti Ol nego ce dodatno oporezivati i na taj nacin dati odskocnu dasku lokalcima, sto je po mom laickom misljenju dobra odluka. Ne razumem zasto ga toliko blatite u komentarima. Covek je pre par dana dosao na vlast, meni je za sada simpatican i predstavlja osvezenje na politickoj sceni. Posebno me raduje sto je levicar! I zbog cega toliko pljujete komunizam kad je to najbolja ideologija. Kao ponosnog komunistu veoma me pogadjaju uporedjivanja komunizma i fasizma.

Smrda

pre 9 godina

U Grckoj je problem sto su restorani uzasno skupi a hrana nije nesto. Jedna vecera bez nekih bahanalija, samo po glavno jelo i flasa vode za nas cetvoro je minimum 60€ a to je jedan obrok!

mick

pre 9 godina

all inclusive u grckoj postoji u malom broju hotela a i duplo je skuplji od turske, egipata, tunisa i drugih takp da ionako mali broj ljudi letuje tako. ti sto su tako letovali nece ni dolaziti vise vece ici na druge destinacije. tako da je u putanju jedna obicna demagogija i predstava za narod... nesto kao kod nas.

Srem, no alternative!

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...
(Turisata, 28. januar 2015 19:42)

I ne uskraću je im se, samo se menjaju poreska pravila. Nema mikakvog ukidanja (a i Srbi kad idu na AI, niakd ne idu u Grčku. Toliko blesavi nismo).
ZAŠTO JE TOLIKO TEŠKO PROČITATI KRATKI ČLANAK PRE KOMENTARISANJA!? Ljudi, pa za vas i jesu Kurir i Informer. Vi, bez obzira koliko hinili 'prosvećenost', čitate samo naslove.

ćelavi

pre 9 godina

Ljudi, treba prvo da se pročita članak. Lepo piše da vlada hoće da poveća poreze za all inclusive hotele. I da žele da pomognu lokalnu zajednicu. Nije uopšte tema koja vrsta turista ide u koji smeštaj. Nigde ne piše da će neko da nacionalizuje hotele, ili nešto slično. Niti uvođenje nekih zabrana. Samo veći porez i pomoć lokalnim zajednicama.

Toliko ja o tome

pre 9 godina

Sta, i ovaj resio da se resi moderne verzije "paradajz" turista?
Ma nema problema. Pored Grcke od "lokalnij" destinacija postoji i Turska, a ona je grcki turizam ionako vec sa'ranila!

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

Srbija nije ni pocetak ni kraj sveta, nego samo malena tacka na mapi.
S druge strane, vecina BITNIH turista ide na more da se baci u lezaljku i ne pomera iz hotela, a razna "kultura" ih zanima k'o lanjski sneg, pa su oni ti o kojima treba razmisljati, a ti itekako premere svaku kintu pre nego sto bilo sta plate.
S druge strane. realno, Srbi za Grcku i nisu neki (materijalno) bitni turisti, jer samo sto jos WC solju ne donesu sa sobom! Licno sam videla ljude koji su iz autobusa iznosili ni manje ni vise nego PAKETE FLASA KISELE VODE!
Dakle, sva misljena tipa "ja" su sasvim nebitna za temu i sluze iskljucivo da neko ovde iskaze svoje frustracije i pohvali se gde je sve i kako letovao.
A KOMUNISTI NISU NIKOM NISTA DOBRO DONELI, pa stoga neka je Grcima bog u pomoci!

All-inclusive sirotinja

pre 9 godina

@ Никола T. Костић
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.
(dovla, 28. januar 2015 19:41)

Nikola T. Kostiću, ti zapravo nemaš pojma šta predstavlja 'all-inclusive' opcija, je li tako? I još te gomila, istih takvih ignoranata, kao 'lajkuje'! Ti se čak nisi udostojio pročitati članak, pa bi možda saznao i ne bi se ovako izblamirao skupa s 900 takvih poput tebe.
ALL-INCLUSIVE nije za goste dubokog džepa, Nikola T. Kostiću! A Dovla ti je objasnio i šta je 'all-inclusive' i šta s i ti. E, a znaš li uopšte šta zanči 'demagog??

Alex

pre 9 godina

Ovo kao da je vest sa njuz.net-a. Lik je totalno odlepio i ne verujem sta govori. Iskreno sam ove godine zeleo da letujem na Rodosu sa porodicom u aranzmanu All Inklusive ali sad definitivno ali definitivno idem u Spaniju(All Inklusive ali bez Ciprasovog poreza). Ovo im je los potez i nisam siguran da nece negativno uticati na turizam.

Pekar

pre 9 godina

... Ovo dodatno oporezovanje "All Inclusive" paketa je veoma dobro resenje. Prosto, Grčka je lepa zemlja u kojoj ima svačeglepog da se vidi... Seljački turizam u hotelima sa bazenima, ograđenim žicom, u kojima radi najjeftinija radna snaga, mahom i zemalja odakle dolaze turisti, ništa dobro ne donosi Grcima, samo vlasnicima lanaca hotela, koji su uglavnom stranci...

Никола T. Костић

pre 9 godina

Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету, и због тога ће Грчка одједном кренути напред. Уместо да утиче на изградњу нових хотела, повећа број запослених, повећа број туриста, поправи извоз воћа, Спаситељ Грчке се забавља маргиналним стварима, којима се искључиво требају бавити стручњаци за туризам.
Очигледна предизборна демагогија се сада наставља потезима који ће Грчку скупо коштати.

sasa jokic

pre 9 godina

Tipican predstavnik evropske politicke "elite".....debil! Ajde uvedi donji limit, sa koliko turisti mogu uci u Grcku i trazi da na granici upisu koliko ce potrositi po kaficima!
A nisi nasao za shodno da uvedes ogranicenu marzu u tim istim kaficima, kojimpivo koje u velikoprodaji koszpta 0.7 €, prodaju za 5-6 €!?
Zbog takvih slepaca je Grcka tu gde jeste.

Maja

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...

Друга Грчка

pre 9 godina

Говор туристичке мржење. Ципрасова диктатура враћа нашу Грчку у мрачне 50-е.

Zoran

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.

Sve u svemu izgubice turiste.

Bacvanin

pre 9 godina

Pa onda ce te porodice da potraze ponude koje nude all inclusive u drugim destinacijama ili drzavama. Veci hoteli su makar placali nesto poreza, ja za apartman nikada racuna nisam dobio od vlasnika. Jednom sam dobio grcki fiskalni racun, i to na benzinskoj pumpi. Ovako ce jos manje ljudi da placa porez, jos manja primanja.

Стеван

pre 9 godina

Ne vidim logiku. Ol inkusiv je za ljude sa dubljim dzepom i sa drugacijom filozofijom prema odmoru. Hoce sve na jednom mestu, nece da se seca, juri po restoranima, a i puno jede, obicno. I to je skuplje. Zapadnjaci to obicno praktikuju. Ostali ili ne vole ili ne mogu to i idu po restoranima.Sve u svemu izgubice turiste.
(Zoran, 28. januar 2015 20:02)


Хаха. Ол инклузив за људе са дубљим џепом?? Лепо си ме насмејао...

ha

pre 9 godina

@Marko
Oni dobijaju paradajz turiste koji nemaju ni 100 evra u dzepu, a Grcka dobija bogate turiste zahvaljujuci kojima je i razvila svoj turizam.
Umesto da i dalje glavni turisti u Grckoj budu Englezi, Nemci, Amerikanci, kao nekada, sada su tamo poceli da dolaze Srbi, Rumuni i ostali koji nemaju para za skuplje destinacije.
Zato je Grcka i propala.

Dok Holidej

pre 9 godina

Ja u Grčkoj nisam letovao upravo s toga što s malom decom, AI je jedino rešenje, a to je u Grčkoj skupo i pri tome nije baš All. Nastavljam kao i do sada: Egipat, Tunis, Turska pa u krug. Ako budem mogao, finansijski, onda Istra, tu može polupansion, ili neki privatni smeštaj, sasvim fino.

Branja, vaš komšija

pre 9 godina

Ljudi, svi ste u fazonu 19. veka. Ko još ide u hotele? Kakav ol inkluziv??

Normalan svet već godinama iznajmljuje stanove, kuće vile od običnih lokalnih ljudi. Imate svoju kompletnu kuću u destinaciji koju odaberete. Koga još interesuju skučene hotelske sobice i recepcija?

Ova alternativna industrija smeštaja odavno je premašila milijarde i milijarde dolara, a vi i dalje pričate o hotelima.

Postoji gomila sajtova, na primer http://studioapartmentstorent.com/ na kojima možete naći kuću ili stan za 10ak dana, dve nedelje gde god hoćete u svetu, pa i u Grčkoj.

eto

pre 9 godina

U Kankunu, Akapulku i ostalim meksičkim mestima se desila ova priča koju Cipras pominje. Pre 40 godina u tim mestima nije postojao masovni turizam, i onda kad su dozvolili ekspanziju ravno po obali su došli severno-američki i evropski hotelski lanci koji su izgradili vrhunske hotele a posluju na bazi ol inkluziva, i ravno su svi mali lokalni ugostitelji uništeni. Turisti u hotelu imaju sve što im treba, jedino rade diskoteke van hotela.

dzonikg

pre 9 godina

Uopste me ne cudi sto nam dug skocio sa 28% na 80% za 6 godina.. Pa ovde u Srbiji po komentarima vecina podrzava one sto su doveli grcku u duznicko robstvo a pljuje po onima sto nikad nish ni bili na vlasti koji zele da sprecr zemlju totalne propasti... Jel vama nesto znaci podatak da grcka samo da bi placala kamate na kredite mora da od svakog zaposlenog Grka uzme 15000 eura svake god i da Nemcima,
MmFu itd.. Znaci to samo da dug ostane isti

lila

pre 9 godina

Ovo mi se dopada najvise od svega sto su do sada najavili. I to ne zbog njihove ekonomije pa ni zbog toga sto sam zakleti protivnik ol inkluziv turizma, vec pre svega sto Grcka nikako nije destinacija za tu vrstu odmora. To su ko voli: Turska, Tunis, Egipat itd a Grcka je za one koji umeju da uzivaju, nepretenciozno i slobodno. Ol inkluziv i Grcka - ne nikako. Srecan put svima koji zbog toga vise nece letovati u Eladi, ona ionako nije bila za njih.

ha

pre 9 godina

Sve strucnjak do strucnjaka ovde.
Prvo trebate da shvatite da je turizam jedna od najbrze rastucih grana PRIVREDE!!! Medju najisplativijim granama, kad smo vec kod toga.
Nije smisao turizma da hotel zaradi novac i isplati plate.
Turizam treba da pokrece celu ekonomiju.
Dakle, turisti dodju u hotel, trose novac u lokalnim restoranima, prodavnicama itd. Onda ti restorani npr. kupuju hranu i pice od onih u Grckoj koji se bave proizvodnjom hrane i pica, pa i oni imaju od cega da zaposle radnike i da ih isplate.
To je turizam i ekonomija.
A ne davanje priviliegija ogromnim stranim hotelima kojima se isplati da dovode siromasne paradajz turiste. Od toga nikakve koristi nema lokalna privreda, jedinu korist imaju Srbi koji samo tako i mogu da odu na letovanje i hotelski lanci koji zarade novac na kvantitetu umesto na kvalitetu gostiju.

dadara

pre 9 godina

All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem. Ovo ce najvise pogoditi sjevernoevropske morzeve koji ljetovanje provedu pored buffet stola i beach bara.

Bravo

pre 9 godina

@volk, bravo za komentar, a i slatko si me nasmejao. Eurofilicari samo cekaju vesti o Grckoj, koje su naravno selektivne i to ce i ostati i osipaju paljbu. Covek tek tri dana na vlasti, a oni i buducnost vide, znaju i da marza nece biti ogranicena po kaficima. Ma znaju sve. Bacaju pasulj ili gledaju u nebo, ne znam, ali je takvih znalaca puna Srbija.

konačno će me ubediti da promenim destinaciju

pre 9 godina

Kako bi komunisti drugačije vladali osim zabranama, ukidanjima i zavlačenjem ruke u tudje džepove? Težište će im biti na otimanju gde god se može a počeće od turista i hotelijera. Suština turizma je davanje izbora gostima i uvažavanje njihovih želja. Komunisti će logiku da okrenu na to da turizam postoji zbog domaćina i sopstvene zarade a ne gostiju i njihovog odmora. Ni do sada niko nije primoravan da na silu ide u AI već je to stvar ličnih sklonosti i izbora koji se komunisti spremaju da ukinu u duhu vladajuće marksističke ideologije. Neka im tetka letuje kako su oni zamislili provodeći dane po prodavnicama suvenira i mračnim tavernama. Lokalno stanovništvo? Baš me briga za njihovu zaradu i da li mogu izdržati konkurenciju velikih hotela to uopšte nije moj problem kao turiste. Lokalci se ponašaju kao glodari pokušavajući da vam čak i na kusuru zakinu neki evro ili vam vrate nevažeće novčanice. Tamo sam sretao daleko nervoznije, neljubaznije i bezobraznije osoblje nego u Crnoj Gori. Sitne duše sa njima neću da imam nikakva posla ili ću vrlo rado promeniti destinaciju ionako mi se Grčka popela na glavu idem samo zbog deteta i zato što je blizu. Nikada tamo nisam ni išao zbog domaćina već zarad mora. Grčko-srpsko prijateljstvo? Ajte molim vas tako nešto ne postoji. Šteta što su skandinavska mora hladna bilo bi odlično da se može u civilizovanu Švedsku ili Norvešku na more. Uostalom zašto bi se svaki odmor provodio na moru? Veliki je svet a komunistički mozgovi veoma mali.

Simon

pre 9 godina

Svaka mu čast, tako i treba, i ja sam uvek bio protiv tih aranžmana "all inclusive" jer sam video na šta to liči obično... Postoji sto načina da se neko najde i napije a taj je obična prevara uz mnogo bacanja hrane što je žalosno. Puna podrška sa moje strane za ovaj korak, bravo! Dolazim u Grčku ponovo, bez razmišljanja i jedva čekam leto!

Turizmolog

pre 9 godina

Никола T. Костић,

Grckoj je bog dao da bude turusticka zemlja. All Inclusive su izmislili nemacki Tour operateri za srednju i nizu nemacku radnicku klasu.Platis All inclusive i ne mrdas iz hotelskog kompleksa. Stave ti narukvicu i jedes i pijes do mile volje gde god se nadjes.Turizam je van pansionska potrosnja,izletii ostali turisticki sadrzaj.Kada se uzmena primer Belek u Turskoj.Izvrsni hoteli i All Inclusive.Ne mrda se iz hotelskog kompleksa. Retko ko da ode u Antaliju na ceo dan i da ode u restoran.

Bravo za odluku

Cipras je ponovo u pravu

pre 9 godina

Alo bre, pišete ko da je ovo upereno protiv turista. Usmereno je na britanske operatere koji dovlače gomile turista (srpski all inclusive turisti se tu računaju kao statistička greška), puno zarađuju i ne plaćaju ili plaćaju vrlo malo poreza u Grčkoj, malo Grka koji su u šemi tu puno uzima a lokalna privreda i ugostitelji skoro ništa.

Miloš

pre 9 godina

Iskreno rečeno, mnogo puta sam bio u Grčkoj, što po iznajmljenim kućama, što po hotelima, pa i apartmanima, i njihova all inclusive usluga je bila veoma ograničenog karaktera i finansijski nikada atraktivna. Čak nije ni preovladala želja za raznovrsnošću, nego prosto nikad u GR nisam imao račun da se to isplati. Turska je druga priča.

rodos

pre 9 godina

Gledam komentare I smejem se, sve vidim ljudi sa iskustvom u turizmu..... zivim na Rodosu I samo cu vam napisati da je all inclusive najvece zlo koje je zadesilo turizam! Smrt za loklne ljude koji novac zaradjuju samo tih 5-6 meseci sezone godisnje! Tu se novac sliva samo u jedan dzep, radnici su uglavnom iz Rumunije, Madjarske, Slovacke placeni 400 € mesecno stan I hrana ukljuceni, smena izmedju 10-12 sati dnevno, kvalitet hrane I pica uzasno los! Tako da daj Boze da ih ukinu!

dragan

pre 9 godina

Prošle godine sam platio kafu u kafiću u Solunskoj regiji 3,5 evra, nisam dobio fiskalni račun.
Poslednji ko ih je doveo u red bio je Aleksandar Veliki, ali nažalost takvi se više ne radjaju.

Tassadar

pre 9 godina

Nikada ne uplaćujem all Inclusive... Ne volim da budem ograničen, ne volim da mi bude određeno kada ću da spavam, jedem... Želim da se hranim i uživam svakoga dana na različitom mestu... Ne volim monotoniju... Želim više ... Ako već dobro plaćam neću da mi hotel i mesto uskrate raznovrsnost i kvalitet...

Natalija

pre 9 godina

Pa iskreno ne znam zašto bi neko (osim roditelja sa malom decom) birao OI u Grčkoj! Razumem u Egiptu pa i Turskoj, ali Grčka? Ja u Grčkoj i želim da jedam van hotela, onamo gde se zadesim kada sam gladna. Od kako su počeli i oni ko i Turci da me guraju u OI, jedva sam uspevala da nađem pristojan hotel sa doručkom. Faliraki (Rodos), je sav kao Antalija - u dobrom hotelu samo OI! Bosovi podigli hotele, a lokalcima nikakva vajda! Kome je do luksuznih hotela, eno Turske i Afrike pa uživajte!

K

pre 9 godina

Imam malo dete i sigurno ga neću vodati po lokalnim barovima i kafanama. Ako je cilj eliminisati porodice kao ciljnu grupu, uspelo mu je! Ja odoh u AI...
(Maja, 28. januar 2015 22:50)
Ti po lokalnom kafanama ne ides jer nemas para za to a ne zato sto imas malo dete. Mi obozavamo grcku hranu i grcke restorane i redovno ih obilazimo sa detetom kao sto rade i drugi normalni ljudi koji ne zele da provode vreme uz sporet. Prijatno

EUreferedum

pre 9 godina

Sad ce EI dzihadisti o NVOovci morati opet u crnu goru na more.. Necete valjda na more kod nekog komuniste.. Dok vam Milo savrseni americki podanik a vi to najvise cenite.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Otiću u Grčku i provesti odmor većma u hotelskom kopleksu je teški šabanizam. To mogu samo zatucani skorojevići, tako da me ovo ni anjmanje ne pogađa. Meni se desi da po čitav dan ne vidim more. Cela zemlja je 'all-inclusive'; toliko toga ima za ponuditi.

Jagoda

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.

dovla

pre 9 godina

@ Nikola
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.

milena

pre 9 godina

pa mi smo za grčku švajcarska što se tiče efikasnosti birokratije i ekonomske discipline. ko je ikada video fiskalni račun u grčkoj!!? a recimo kad bi znali kroz šta se prolazi za vađenje venčanog lista ili izvoda iz knjige rođenih vi bi mislili da vas bezočno lažem.

mali radojica

pre 9 godina

Sta ste se svi uhvatili tog all inclusiva. Kao prvo mali je broj nasih turista koji koriste tu vrstu usluge u Grckoj. Nivo te usluge u Grckoj pa i u Spaniji i Hrvatskoj se ne moze meriti sa uslugom u Turskoj i Egiptu ali isto tako obala Grcke je neprocenjiva u odnosu na sve druge obale. Daklem u Grcku se ide na kupanje i provod a u Tursku i Egipat na krkanje i tucu sa gomilom Ruskih turista oko hrane na stolu. Ko god dodje iz Grcke hvali obalu cisto more i strava provod a ko dodje iz Turske uvek prvo prica kako se najeo u hotelu i kako se ugojio. Osim toga npr. sokovi u all inclusivu nemaju veze sa originalima a hrana se cesto podgreva i zamrzava za sledece dane. E sad poenta Ciprasova je da su vecina hotela sa AI uslugom u vlasnistvu stranih kompanija i da lokalci ni centa ne vide od tih gostiju i tu je u pravu. Ako je to razlog onda covek ima potpuno pravo sto govori tako a uostalom AI usluga je u padu i na tu pricu se jos samo lepe Rusi dok je ceo zapad prilicno umoran od toga i polako se vraca starom dobrom nocenju sa doruckom ili polupansionu.

Meni je Grcka raj

pre 9 godina

Potpisujem da Grcka i nema neki All Inclusive fazon a i ne treba. Zemlja im je lepa, cista i sigurna pa ne moras da se zatvaras iza ograda hotela.

Inace, ovo sto rece za Meksiko, koliko sam ja primetila, da nema lanaca All-inclusive hotela, ne bi bilo nicega na Riviera Maya. Bilo je mozda 2-3 gradica dok nisu dosli lanci. I lanci su uglavnom pozicionirani izmedju gradica, tamo gde inace niceg nije bilo tako da se ne bi moglo reci da su upropastili lokalce. Inace kad vidis miliciju sa masinkama na autoputu bas ti se i ne izlazi da istrazujes.

nezasticeni svedok

pre 9 godina

Kakva kampanja protiv demokratski izabranog predsednika... Nije ni seo a oni poceli da bljuju...
Kao da nece poceti od dubljih sistemskih resenja... Sta je sledece? Vest da Cipras ima plan da udupla broj pasa lutalica u Atini i da ih namerno razgnevi da napadaju ljude...Eh nekad je postojalo novinarstvo, danas samo robotom pisane narucene kampanje.

App

pre 9 godina

Ne razumem? Letujem u grckoj vec XXX godina i nisam ni znao da postoje mesta sa "All Inclusive" aranzmanima. A ne znam ni jednog koji je tamo isao na taj nacin!
Turska, Egipat, to je OK, svima poznato, ali Grcka...

Turisata

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Nikada nisam ni razmišljao o uplati all inclusive aranžmana. Uvek sam na njih gledao kao na pokušaj ograničavanja i kontrole. Najbolji način upoznavanja detinacije je obilazak znamenitosti, lokalnih restorana i vinarija a ko ima sreće može čak i nekom domaćinstvu da se pridruži na večeri (da i ovo se dešava). A pored toga, Grčka i nije baš destinacija sa dobrom hotelskom uslugom odn. raciom cene i kvaliteta.

Dragan

pre 9 godina

Imajuci u vidu da ogromnu vecinu nasih turista u Grckoj cine paradajz turisti koji nose sve sa sobom od konzervi, praziluka do starih novina iz kontejnera umesto toalet papira, njima ova odluka uopste nije bitna jer ih ne pogadja ali nije bitna ni Grcima. Takvi ljudi ne idu u taverne, kafice, diskoteke, klubove, picerije i ostale ugostiteljske objekte.

Ono sto meni nije jasno je sledece: Kojim pravom ministar ili predsednik ili premijer moze da menja poslovnu politiku hotela koji su uglavnom u privatnom vlasnistvu u Grckoj? Neotudjivo pravo vlasnika objekta je da sam odabere da li ce nuditi usluge na bazi nocenja sa doruckom ili polupansiona ili punog pansiona ili ol inkluziva ili ultra ol inkluziva ili dnevnog boravka. Ako zeli i ako je dovoljno lud i/ili bogat, ima pravo da hranu, pice, suncobrane, lezaljke, kurve i ostalu robu i usluge bogato naplacuje ili daje dzabe gostima. Drzava mu to ne moze zabraniti. Bar ne u demokratskom drustvu.

krsta...

pre 9 godina

meni se to letovanje u all inclusive hotelu ne svidja jer vecina provede ceo odmor u tom hotelu ...ali to sto oni ne trose pare izvan hotela nije razlog da se hotelijeri ali i ti turisti kaznjavaju kao sto je siriza uradila...samo ce naljutiti ljude i mozda ih oteraju...ponavljam...jeste da je to po mom misljenu prosto i gadi mi se kad neko ode na more da bi proveo odmor u hotelu umesto da se upozna sa znamenitostima i ljudima i celokupnim mestom u kom je odlucio da provede odmor...ali jos vise mi se gadi kad neko pocinje da prakticno zabranjuje ljudima da zive zivot kako oni misle da treba a da prilikom toga ne ugrozavaju druge ljude...

Uroš Kalabić

pre 9 godina

Umesto da se novac od turizma sliva samo u džepove vlasnika velikih hotela, raspoređivaće se na gomilu sitnih privatnika - radnje, kafići , restorani . sasvim korektno razmišljanje - pogotovo za krizna vremena

Pera

pre 9 godina

Iz komentara mogu samo da zakljucim da je dobar deo citalaca funkcionalno nepismen - ne razumeju procitano.

Cipras se nada da ce ukidanjem AI letovalista od njih napraviti takva da ce turisti tu vise trositi.

Prvo, izgubice iz momenta AI turiste, i to ne samo njihove "jeftine" vecere, vec kompletne pansione. Usput u vecini AI je hrana uracunata u pansion jako jako skupa, daleko skuplja od girosa na ulici.

Drugo, dobar broj AI odmaralista je na lose pozicionarom mestu za setnju do lokalaca, cesto i namerno da ne zalazi svako.

Trece, bice potrebno vremena da te pansione popuni "obicnim" gostima, na veliku "radost" hotelijera sto im otima prihode. Da pogadjam koliko ce hotelijeri revnosno placati namete ubuduce.

Ovo je ljudi populizam na delu. Imali ste 25 godina da takav populizam osecate na svojoj kozi i dalje padate na iste fazone.

Branko Von Beca

pre 9 godina

O vidi ti ovo, koliko ucveljenih komentara, onih koji celu godinu jedu i obrok manje , samo da bi se reklo da su bili 7 dana na letovanju u Grčkoj...
One koji dobro zarađuju i stvarno sebi mogu da priušte odmor na Mediteranu, baš zabole da li će biti ili ne ol inkluziv, verovatno tamo i ne idu da jedu hranu pred rokom isticanja....

zika

pre 9 godina

nema cetiri dan od izbora a on je vec premijer. da li su u grckoj uopste i brojani glasovi da li je u parlamentu bilo glasanje za premijera da li su o clanovima vlade poslanici glasali.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ovi su ko naši super stručnjaci i eksperti, vide preporod ekonomije u turizmu i izvozu voća i povrća (ono što samo raste iz zemlje) u vreme globalne ekonomske krize. Kakav promašaj, pa ljudi nemaju para da kupuju to i da putuju, turizam u svim zemljama trpi.

N.

pre 9 godina

Licno ne volim All Inclusive aranzmane i nacin letovanja. Jednom sam bio i nikada vise, smorio sam se strasno. Samo sedis u hotelu i zderes. Bar je tako bilo u Turskoj. Bez obzira na moje licne afinitete, smatram da je ova ideja losa i ekonomski neproduktivna. Naime, cak i ako je za pretpostaviti da ovo sto Cipras govori ima podlogu u smislu jasnih i preciznih podataka koliko gostiju letuje tako i koliko novca potrosi u vanpansionskoj usluzi (a nesto sumnjam da ima te podatke), sta ce se desiti ukoliko im se to uskrati? Da li ce oni otici u apartmane? Ja verujem da nece. Ljudi koji uplacuju takve aranzmane vole upravo to, da imaju sve na dohvat ruke, da im deca budu zbrinuta u okviru hotela, da ne moraju da misle ni o cemu, samo da leze na plazi i mozak na pasu. Ako im Grcka to ne obezbedi naci ce drugo resenje, a nije da ih nema. Time ce na stotine hotela u Grckoj losije poslovati, a restorani, marketi itd. nece zaraditi dodatni novac. Prosto, Grcka ce izgubiti deo turista. Da li ce na duze vreme to da donese pozitivne promene, da li ce te, takve, goste zameniti neki drugi, to ne znam, ali znam da ce dosta hotela ici pod kljuc ili izmisliti nove nacine da potura AI u ponudu, mozda u okviru polupansiona. Dok Cipras ne ukine i to. :)

ZNBg

pre 9 godina

Godinama letujem u Grčkoj. Bio sam jednom i u Turskoj. Nikada nisam koristio Al-Inclusive aranžman. Ne želim da budem vezan za hotel preko celog dana. Cilj mi je da uživam u moru, prirodi i da obiđem još nešto pored svog letovališta: još neki grad, još neku plažu, neki istorijski spomenik, da odem bar 1 dan na krstarenje...
Koristim hotele sa 3-4 zvezdice koji nude polupansion ili noćenje sa doručkom i zato idem i u lokalne restorane-taverne. Čak i kad dodam troškove rentiranja automobila na 4-5 dana i gorivo, to je i dalje znatno jeftinije nego Al-inclusive aranžman u Grčkoj. I u Turskoj, gde cene postepeno rastu, više ne stoji priča o "jeftinim al-inclusive aranžmanima". To se može naći još u zemljama kao što su Egipat ili Tunis.

Ali Turska je u zadnjih 10-15 godina napravila veliki skok u turizmu upravo razvojem al-inclusiva i gradnjom velikih luksuznih hotela. Imaju ih mnogo više od Grka. Mnogi turisti , naročito Rusi vole takav odmor. Ako Grci misle da povećaju prihode od turizma, ne smeju se odricati ovih turista kojih ima sve više, ma šta neko o njima mislio. Neko ko je naučio na to da ceo dan leži na plaži u sklopu ograđenog luksuznog hotela neće se toga više odreći. Promeniće destinaciju.

Simao ti ga dao

pre 9 godina

A kakva je to kriza u Srbiji kad svi komentatori letuju po Grčkoj, Tunisu, Turskoj , Egiptu itd. ? Možda na kredit? A posle su banke krvopoje, zle i treba ih porazbijati. Srbija= zemlja foliranata.

jelena

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.

Branko

pre 9 godina

Cipras ukida sve osim hleba i vode će biti naslov sledećeg članka. Čovek je samo rekao da treba više oporezovati all inclusive hotele od malih domaćinstava i vlasnika apartmana, a novinari nadograde sami svoje...

Greek Spoken Guy

pre 9 godina

Grci imaju tendenciju da stalno traze krivce oko sebe za svoju situaciju,ovaj put krivi su gosti koji su izabrali All inclusive ponudu,koliko ja znam u regionu Halkidikija postoje takvi hotelski kompleksi koji nude AI, Sunny Beach u kojima otsedaju dobrostojeci gosti iz Rusije ,Makedonije,Srbije ili Rumunske kojima se svidja takav nacin letovanja a i nije tacno da ovi gosti ne trose izvan pansiona.Problem Grka je u tome sto proteklih godina nisu hteli da rade sve poslove i prepustili su mnoge poslove emigrantima.Vlasnik grckog ribarskog broda ima posadu iz Egipta koji rade za 1000 evra, grci vlasnici apartmana na Halkidikiju cistacice iz Rumunske ili Bugarske , kelneri u kavanama iz Makedonije ili Srbije, ostaje da se zapitate zasto ove poslove ne rade lokalci ,pa onda morsku ribu svezu platis od 10 do 30 evra , apartmani na halkidiju u sezoni nista ispod 60 evra , skromna vecera za dvoje u taverni 50 evra.Populisticke mere Tsiprasa i transparentno mesanje u ekonomiji nece doneti nista dobro niti ce spasiti grcku ekonomiju treba se promeniti svest obicnih grka da pocnu da sami obavlaju svoje poslove a ne da drugi rade za njih a oni kukaju na drzavu za pomoc.

Toni

pre 9 godina

Taj vražiji allinclusive je pretvorio sve zemlje u jednu istu destinaciju. Ako idete u Meksiko, Bahame ili Dominikanu, tada i ima smisla, jer su te destinacije bezbjednosno problematične. Međutim, Italija, Grčka ili Španija nikako ne bi smjele da forsiraju taj tip turizma. Prilično sigurne zemlje, gdje je prosto grijeh zaobići neke lokalne znamenitosti, kojih u tim krajevima ima na pretek. Ždranje i kupanje u hotelskom bazenu ima gdje hoćete, tako se može na ljetovanje i u Aranđelovac.

vlada

pre 9 godina

Svi spominju kako u grčkoj niko nije dobio fiskalni račun.....PA KAD STE U SRBIJI POSLEDNJI PUT DOBILI FISKALNI RAČUN u nekom kafiću ili restoranu?????? samo vam donesu "predračun" koji je odrađen da izgleda kao fiskalni!

Poenta AI je u ogromnim hotelskim kompleksima koji imaju sve moguće sadržaje (5 različitih restorana, aqua parkova, raznih sportova, večernje zabave....), a takvih je u grčkoj ionako veoma malo, a AI ponude "običnih" hotela u grčkoj je ionako smešna, samo je termin zamenjen sa "punim pansionom".
Mislim da je cilj ovog predloga upravo samo u tome da se spreči povećanje broja tih velikih hotelskih kompleksa, jer oni fakat ispumpavaju te pare od turizma iz neke zemlje.
Prema tome, pustite vi grčku da se snalazi kako misli da je njima najbolje, na papiru su sve ideje dobre i razrađene.....videćemo krajem godine kad se svode računi.

marry

pre 9 godina

da l je moguce da je ovaj covek toooooliiko glup? Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.

Zoran

pre 9 godina

"All inclusive je za one sto oce da ustede a da odu na odmor, ja ako nemam ne idem."

Ma idi begaj. A ovi sto idu po restoraniam idu 3 puta dnevno? Pa ako ides 3 puta dnevno, zar ti OI nije bolja varijanta? Nego bas je obratno. Oni koji idu sa OI pucaju pare, a ovi ostali se pomalo ogrebu o restoran da ih mine zelja, inace samoposluga i sporet.

Evo ja sma isao po OI po Kubi i po Americi. A isao sam i u Grcku prosle godine da vidim kako nasi letuju. I to ti pricam iz iskustva.

Kole

pre 9 godina

Ovaj Cipras deluje kao klasicni grcki bukadzija. Mnogo dernjanja, obecanja, zaklinjanja, ali izgleda da nema nikakve konkretne ideje. Pre par nedelja je javno odustao od povratka na drahmu, a to znaci da nikakvo bitno talasanje on nece napraviti. Ovo je sve bukanje, ali u prazno. Nek se pokaze da gresim, voleo bih da se Grcka oporavi, ali za sada Cipras deluje kao skroz prazan lik.

adam

pre 9 godina

Samo hrabro! Grčkoj je i ovako jedini scenario koji je ostao "glavom kroz zid" i novi presednik je reprezent takve politike. Moguće je da će postaviti vladu kratkog daha i radikalnih rezova ili da će na isti način postaviti vladu koja će zaista nešto da promeni. Da natera Grke da rade i dobije sledeće izbore e to je nemoguće!

diversifikacija

pre 9 godina

Njima turizam već cveta,ali ne može se živeti samo od turizma.Što bi reko Čola,ja tu ništa ne bih dirao.I Rusi su mislili da se može živeti samo od gasa i nafte,ali ne može.Dok su trošili ekstra profit po crnogorskim gudurama i oni najveći ljubitelji ruskih Migova i nuklearnih glava potrošiše svoje novce na I-uredjaje,Windowse,Golfove i Audije i čekaju propast Amerike i Nemačke.Znači,braćo Grci razvijajte malo i druge privredne grane,ako imate sa čim i ako ima još uvek neko ko će da vam pozajmi sredstva.

miodrag

pre 9 godina

Ovde se samo naslov cita vidim. Niko nista ne ukida, vec menja visinu poreza za hotele sa AI. Iz tog povecanog poreza ce se pomoci lokalne zajednice.
dzonikg rece 15K evra po zaposlenom. Pa nisu duzni 1000 milijardi evra da bi kamata bila 45 godisnje.

Lav

pre 9 godina

Oko nove godine sam bio sa zenom u Mexiku u mestu Barra de Navidad. Odseli smo u obicnom hotelu sa 4 zvezdice za nekih $60/noc. Celo mesto ima nekih 20-25 hotela i samo jedan All-Inclusive koji je bio 180/noc po osobi. Po ceo dan smo provodili na plazi i po gradu. Jeli u restoranima 3-4 obroka dnevno, pili nocu po barovima i potrosili mnogo manje nego sto bi nas kostao All-Inclusive. Skoro svi turisti su radili isto sto i mi. Mesto je zbog toga zivo u bilo koje doba dana i noci. Lokalci su uposljeni i ekinomski vecina lokalaca stoji sasvim dobro.
All-Inclusive je smrt za lokalce a i brate izuzetno je dosadno. Koliko sam samo razlicitih stvari probao i svime se odusevio za neku bagatelu i uz to pomogao lokalnu ekonomiju jer moje pare nisu otisle nekom lancu hotela u Americi.

Uvek Zvezda

pre 9 godina

Ponavljam ono što su neki već rekli ovde ali poenta Grčke i nije da budeš zarobljen u hotelu 7/10/15 dana... Za to se ide negde drugde. U Grčku se ide da bi se uživalo u bukvalno svemu pa čak i u njihom svađanju :-)) Sem toga, s obzirom da su Grci dosta rano počeli sa turizmom mnogi njihovi hoteli su stariji i sa ne baš "novim" sobama(govorim u odnosu na Egipat i Tursku ) i u Grčkoj AI i nije toliko razvijen, tj. nije dominantan u odnosu na hotelski smeštaj BB/HB i apartmanski smeštaj kao što je slučaj u navedenim zemljama....

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

Srbija nije ni pocetak ni kraj sveta, nego samo malena tacka na mapi.
S druge strane, vecina BITNIH turista ide na more da se baci u lezaljku i ne pomera iz hotela, a razna "kultura" ih zanima k'o lanjski sneg, pa su oni ti o kojima treba razmisljati, a ti itekako premere svaku kintu pre nego sto bilo sta plate.
S druge strane. realno, Srbi za Grcku i nisu neki (materijalno) bitni turisti, jer samo sto jos WC solju ne donesu sa sobom! Licno sam videla ljude koji su iz autobusa iznosili ni manje ni vise nego PAKETE FLASA KISELE VODE!
Dakle, sva misljena tipa "ja" su sasvim nebitna za temu i sluze iskljucivo da neko ovde iskaze svoje frustracije i pohvali se gde je sve i kako letovao.
A KOMUNISTI NISU NIKOM NISTA DOBRO DONELI, pa stoga neka je Grcima bog u pomoci!

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

Komunisticko ludilo! Sta je sledeće da zabrani porodicama da jedu kuci, da bi podstakli rad restorana!
(Jovana Nikolic, 28. januar 2015 22:06)

Davateljko vune, pročitaj tekst, a parole ostavi za skup jalovica u vašoj NVO. Poreska pravila se menjaju, a ne ukida se ništa.
Ignorantsko ludilo!

Skj

pre 9 godina

Ol je za mene glupost. Pre dve godine sam bila sa bratom na more i uplatili smo Ol. Kakva greska! Meni je bilo toliko dosadno i monotono, a bratu je bilo dobro jer je nevidjena mrcina za koju odmor predstavlja lencarenje pored bazena i zdranje. Uostalom nece Cipras ukinuti Ol nego ce dodatno oporezivati i na taj nacin dati odskocnu dasku lokalcima, sto je po mom laickom misljenju dobra odluka. Ne razumem zasto ga toliko blatite u komentarima. Covek je pre par dana dosao na vlast, meni je za sada simpatican i predstavlja osvezenje na politickoj sceni. Posebno me raduje sto je levicar! I zbog cega toliko pljujete komunizam kad je to najbolja ideologija. Kao ponosnog komunistu veoma me pogadjaju uporedjivanja komunizma i fasizma.

Mix

pre 9 godina

Ne shvatam komentare; koga ja kao turista treba da podržavam. valjda je moj izbor gde ću ja da idem i kakav aranžman da uplatim. Nekada mi odgovara all inclusive a nekada samo noćenje sa doručkom. Po meni to zavisi od ličnog izbora i destinacije. I koliko vidim, zemlje koje imaju dužu tradiciju rada u turizmu i sigurnost imaju manju ponudu sa uslugom all inclusive (Španija, Hrvatska, Grčka), za razliku od Meksika, Kube, Egipta li Turske kod kojih je većinom all inclusive opcija. I još jedna stvar, ne samo našem čoveku, nego i Nemcu sa 2000-2500 eur/mes platom nije baš jeftino da plati kompletan ručak i večeru za recimo troje između 80-120 eur, a ugostitelji za te novce nude generalno lošiju i hranu sumnjivog kvaliteta. Grcima sa srećom.

iz supermarketa

pre 9 godina

Nije uopste tacno da je grcko more lepse od egipatskog.
Crveno more je suvo zlato i to svi znaju koji su bili tamo.
Grcka nije samo Halkidiki,gde idu nasi ljudi,vec i skupa ostrva.
Ali ipak,nivo usluge koji pruzi Turska i Egipat su za po 10 nivoa visi od bilo koje Grcke ili Spanije itd.
Grcka je propala zbog lenjosti naroda,a ne zbog tih hotela,kojih uopste i nema nesto.
Drugo,plaze su im lepe,ali dzaba kada su strokave i male.
(Jagoda, 29. januar 2015 07:46)

Slažem se. Letovanje u Egiptu je suvo zlato ali za one koji vole da ih prate tenkovi kad idu na izlet do piramida ili Kaira. Za one koji ipak nemaju tu s/m crtu bolje su druge destinacije.

Šaban Wanderers

pre 9 godina

Pročitajte prvo članak, pa onda komentarišite. Kakvo crno ukidanje, ovce sitnozube, radi se o poreskoj politici. Ili vi ne umete da čitate no samo velika slova?

All-inclusive sirotinja

pre 9 godina

@ Никола T. Костић
"Какав демагог. Главни проблем су дакле ексклузивни хотели са системом ''ол инклузив'', где долазе туристи са најдубљим џепом. Значи тиме ће да повећа промет у Јоргосовом маркету,"

Kao sto pise u tekstu, u all-inclusive idu zapadni turisti sa plicim dzepom. Imucniji ne zele da svaki dan jedu u hotelskoj menzi sa hordom drugih turista, nego bi da odu negde na romanticnu veceru sa zenom/devojkom i da probaju razlicite restorane. Ocigledno nije mislio na srpske turiste koji misle da su bogati ako imaju za all-inclusive da ne jedu giros svaki dan.
(dovla, 28. januar 2015 19:41)

Nikola T. Kostiću, ti zapravo nemaš pojma šta predstavlja 'all-inclusive' opcija, je li tako? I još te gomila, istih takvih ignoranata, kao 'lajkuje'! Ti se čak nisi udostojio pročitati članak, pa bi možda saznao i ne bi se ovako izblamirao skupa s 900 takvih poput tebe.
ALL-INCLUSIVE nije za goste dubokog džepa, Nikola T. Kostiću! A Dovla ti je objasnio i šta je 'all-inclusive' i šta s i ti. E, a znaš li uopšte šta zanči 'demagog??

Alex

pre 9 godina

Turska ce mu biti veoma zahvalna. ja mogu da poverujem samo da je on trojanski konj koji treba grcku u kratkom roku da dovede do bankrota pa da Nemacka konacno kupi ostrva i dobije izlaz na Mediteran.
(marry, 29. januar 2015 10:00)

Nema sta Nemacka da kupuje i placa vec samo da prisvoji na ime postojeceg duga i to je to.

samo pitam

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?
Koliko ih ima u Spaniji?

Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano

Putnik

pre 9 godina

Prosle godine sam prvi put bio u all inclusive hotelu na Kanarima. Potrosili smo malu gomilu para na sadrzaje van hotela - jahanje, voznju bagijem, izlet, shopping... Mislim da smo samo jednom nesto pojeli u restoranu van hotela. Da sam morao platiti sve obroke i pica koja smo pojeli u hotelu, ne bih imao volje placati izlete i ostalo. Moj budzet je relativno ogranicen, a u 7 dana ne bi bilo dovoljno vremena da jos idemo po restoranima za svaki obrok. Dakle, ili jedno ili drugo. I jos nesto, po profilu tipicnog gosta u hotelu se vidi da ne bi dosao da hotel nije all inclusive.

Toliko ja o tome

pre 9 godina

Sta, i ovaj resio da se resi moderne verzije "paradajz" turista?
Ma nema problema. Pored Grcke od "lokalnij" destinacija postoji i Turska, a ona je grcki turizam ionako vec sa'ranila!

ČITAJTE ČLANAK!!!!!!

pre 9 godina

Ja obozavam Grcku obalu, ali ovakve mere ce da odbiju veliki broj turista. Ne moze drzava da odredjuje poslovnu politiku privatnog biznisa. Ako vlasnik lanaca hotela hoce da pruzi gostima pun pansion, tu ne moze da se uplice drzava.To je stvar i odluka vlasnika. Drzava moze da poveca poreze, ali ne moze da ukine nacin poslovanja privatnog biznisa.
(jelena, 29. januar 2015 00:15)

ČITAJ ĆLANAK JELENA!!!!!!
O tome je i reč, o promeni PORESKIH PRAVILA, a ne ukidanju AI! Zašto komentaruišete samo naslove!? I ti i 90% ostalih! Kako možete imati mišljenje o nečemu o ćemu nemate pojma!? ČLANKA, a ne naslov!

Farmaceut

pre 9 godina

Vazda su "crveni" voleli da upravljaju tudjim parama i razrezuju propise u cilju nekakve uravnilovke,realno nepostojece. A polupismena raja se prima.

ja

pre 9 godina

Malo logike: All inclusive znaci da se jede i pije do mile volje. Kad bi turista iz bed and breakfast hotela jeo van njega, pojesce mozda giros, suvlaki ili nesto trece koje kosta 2-3 eura. Popije pivo i to je to. Ugostitelj kod koga je pojeo i popio nece da pusti u drzavnu kasu ni cent.
S druge strane, hotel koji omogucuje da se kod njega konzumira jelo i pice u vecim kolicinama, mnogo vise potrepstina ce da kupi od grckog proizvodjaca nego samostalni ugostitelj i jos ce da plati porez za svaki zaradjeni euro. Bio sam u takvom hotelu i kostalo me mnogo vise nego da sam klopao u restoranu pored. Uostalom, svi hoteli su u privatnom vlasnistvu i vlada ne moze da im odredi kako ce oni da posluju. Bitno za drzavu je samo da im uzme porez. Hoteli imaju svoju racunicu sa takvim aranzmanima a poreska uprava moze da trlja ruke od takvih.

opanak

pre 9 godina

Mnoge zemlje koje su turisticki posecene imaju problem sa all inclusive programom,lokalna privreda propada i vec nekoliko godina unazad se vode polemike kako postepeno ukidati taj sistem,sta zemlja koja poseduje istorijske lokalitete moze da zaradi ako stotine srba,engleza,nemaca i rusa lezi od ranog jutra i naliva se viskijem i tovari mesom???Ljudi to ne razumeju zato sto odmor pretvaraju u posvecivanju zdranju a ne pssihickom odmoru,jer se vode politikom kada sam platio najbolje je da iskoristim sve resurse hotela pa ako mogu i da ponesem nesto!kada im dodje iz stomaka u glavu vec su na putu do kuce i vec je kasno!

Smrda

pre 9 godina

U Grckoj je problem sto su restorani uzasno skupi a hrana nije nesto. Jedna vecera bez nekih bahanalija, samo po glavno jelo i flasa vode za nas cetvoro je minimum 60€ a to je jedan obrok!

mick

pre 9 godina

all inclusive u grckoj postoji u malom broju hotela a i duplo je skuplji od turske, egipata, tunisa i drugih takp da ionako mali broj ljudi letuje tako. ti sto su tako letovali nece ni dolaziti vise vece ici na druge destinacije. tako da je u putanju jedna obicna demagogija i predstava za narod... nesto kao kod nas.

Srem, no alternative!

pre 9 godina

All inclusive ponuda mi nije nikada bila interesantna jer sam uvek imao dovoljno sredstava da obroke (sem doručka koji sam uplaćivao u okviru aranžmana) plaćam van hotela. Ova ponuda je odlična za ljude koji nisu to u mogućnosti i ne vidim zašto bi im se ta mogućnost uskratila?! Time država samo gubi...
(Turisata, 28. januar 2015 19:42)

I ne uskraću je im se, samo se menjaju poreska pravila. Nema mikakvog ukidanja (a i Srbi kad idu na AI, niakd ne idu u Grčku. Toliko blesavi nismo).
ZAŠTO JE TOLIKO TEŠKO PROČITATI KRATKI ČLANAK PRE KOMENTARISANJA!? Ljudi, pa za vas i jesu Kurir i Informer. Vi, bez obzira koliko hinili 'prosvećenost', čitate samo naslove.

NS

pre 9 godina

Kako smo mi egocentrican narod! I na ovakvu vest SVI komentari su tipa "ja nikad ne bih..." Ili "ja uvek..."
Pa nije vest o tome sta rade Srbi ili sta Srbi pricaju da rade...

ćelavi

pre 9 godina

Ljudi, treba prvo da se pročita članak. Lepo piše da vlada hoće da poveća poreze za all inclusive hotele. I da žele da pomognu lokalnu zajednicu. Nije uopšte tema koja vrsta turista ide u koji smeštaj. Nigde ne piše da će neko da nacionalizuje hotele, ili nešto slično. Niti uvođenje nekih zabrana. Samo veći porez i pomoć lokalnim zajednicama.

Bidzi

pre 9 godina

Koliko u Italiji, na Siciliji i Sardiniji, ima "all inclusive" hotela?Koliko ih ima u Spaniji?Uzgred i u Grckoj su prilicno retki, tako da je pitanje prilicno deplasirano
(samo pitam, 28. januar 2015 19:47) -Ni na jedan nisam "naletela", godinama letujem u Italiji. Za Španiju isto potvrdjujem, tri puta sam bila. Najviše što sam nalazila je vol (pun)pansion, bez pića (ono se posebno plaća).