Utorak, 27.01.2015.

15:59

Čovek koji treba da kaže "ne" EU

Ključno mesto u vladi Aleksisa Ciprasa pripada "slučajnom i radikalnom" ekonomisti Janisu Varufakisu - prvi pridev je dao sam sebi, a drugi su nadenuli mediji.

Izvor: B92

Èovek koji treba da kaže "ne" EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

sumorni realista

pre 9 godina

Postoji ogromna razlika izmedju Grka i Srba: Grci imaju osecaj za svojinu. Oni umeju da kazu: "Cekaj, pa to je moje, ja to ne dam". Mi smo, sa druge strane, konzervativna i zatucana sredina po mnogim pitanjima, ali zato veoma liberealni kada je u pitanju svojina. Zato su se tako lako prodale i propale nase fabrike i zato nema bunta. To je jos ostalo kao tekovina socijalizma: "Sve je to nase, drustveno. Ako je sve drustveno, znaci da nije nicije.". Ovaj proces potpune prodaje svega zavrsava se 2017, kada ce stranci biti u mogucnosti da kupuju nasu zemlju. Ovakvi kakvi smo, mi smo zapravo idealna robovlasnizka kolonija, i to je sustina svega.

liberalni kapitalista

pre 9 godina

@ CB
"Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди"

Po ovome što ste napisali može se zaključiti da vi živite u nekoj virtuelnoj ekonomiji socijalističko samoupravljačkog tipa.
U normalnim tržišnim ekonomijama koliko nešto vredi određuje tržište i zakoni ponude i potražnje a ne nekakvi dogovori.I to važi apsolutno za sve,od cene radne snage do cene plemenitih metala.
Ta dogovorna ekonomija na koju vi aludirate je svojstvena državama poput Grčke i Srbije i njene pogubne efekte smo na žalost imali i imamo priliku da vidimo.

bogato srpsko iskustvo sa pokretima, vodjama i revolucijama

pre 9 godina

Kome su na svetu komunisti posebno "marksisti libertarijanci" nešto dobro doneli? Huškaće narod protiv celog sveta dok dobro ne napune sopstvene "marksističke" džepove a šta će posle biti sa Grčkom i Grcima baš ih briga. Svi veliki "revolucionari" koji se kriju iza "narodnih" pokreta uvek i svuda misle samo na svoje interese i spremni su zarad njih da žrtvuju bilo koga i bilo šta. Sve će vrlo brzo biti vidljivo.

rmbozic

pre 9 godina

Srbija je Grčka u malom formatu - i po zaduženju i po uticaju na svet oko sebe.
Opet mi imamo sekiraciju za stanje u komšijskom dvorištu.
Stvarno smo nebeski narod.

Tex

pre 9 godina

(Lib konz, 27. januar 2015 17:47)

Niste morali da pratite njegov blog da bi ste zarobili svoje pare u CHF I cekali pet godina da dodjete u neki plus. Ako je to vama plus ja cu vam dati recept kako da se obogatite: svakog leta prodajte Eure I kupite Dolare a onda te iste Dolare na zimu prodajte I kupite Eure. Nema tu neke filozofije samo pogledajte grafikon.

A komentari su katastrofa, tipicno srpsko razmisljanje, ko je kriv Nemcima sto su im pozajmili umesto sto si uzimao kada znas da ne mozes da vratis. Tacno se vidi mentalitet I ovo vam je nauk da komsiji ili drugaru Srbinu pare ne treba da pozajmis jer ces upravo ovo dobiti kao odgovor kada budes trazio svoje pare nazad.

Da ne pominjemo ono "da se oslobode ropstva" drugim recima uzeli pare I ne moraju da vrate pod parolom MMF je zlo a za sve su krivi korumpirani politicari koji su na to pristali ali eto I mi kao narod smo koristili "beneficije" jer smo bili primorani od tih istih korumpiranih I MMFa. Tipicno razmisljanje JKP radnika koji psuje kada dobije nesto da radi I misli da mu je plata bogom dana.

Ali ubedljivo su najbolji ovi sto smatraju da je u Srbiji i vecini Evrope ekonomosko uredjenje kapitalisticko.

Velja

pre 9 godina

A gde je profa bio kada je Grčka uzimala pare?

Do skoro sam živeo u Atini 10 god i katastrofa su, jedini gori od nas. Samo traže pare od drugih kao i mi, evo oni bi i da ne vraćaju lovu koju su pozajmili.
Ne drže reč i katastrofa za posao. Za provod su super - ako im nešto treba.
Devojke? - najveće sponzoruše koje je svet video.
Treber sam 1 ne malog kluba i živeo sam u mnogo zemalja sveta pa pričam iz svog iskustva i svojih prijatelja.
Rusi?
Ko misli da su prema nama iole dobri - ili nema mozak ili je neinformisan.
Ha ha, pa kukamo da su nam silom uzeli KiM a kada to Rusi urade nekom onda čutimo.
Bruka smo - licemeri.
Ne kažem da je EU mnogo dobra, o Rujama i Grcima pričam.

enes

pre 9 godina

Stereotip o Grcima kao "lenjom narodu" plasirali su mediji. Oni isti koji su plasirali i još neke stereotipe, pa između ostalih, i onaj o Srbima. Vidim u komentarima koliko je jaka ta propaganda. I vidim kako ljudi "vatreno" nasedaju na to, iako su i sami iskusili kakav "objektivan" pristup imaju giganti evroatlantskog medijskog neba.

EU Citizen

pre 9 godina

Ja bih sintagmu "libertarijanski marksist" preveo prosto kao "klovn i ignorant", mada, naravno, ima i mnogo zanimljivijih alternativnih prevoda :)) Blago Grčkoj kad im ovakav vodi finansije, jedno kratko vreme će se jako dobro zabavljati, a onda će jako dugo proklinjati dan kad su se rodili, ali to je baš kako treba, što sam stariji sve više uviđam koliko je ovaj svet jedno pravedno i dobro uređeno mesto koje bez milosti, baš onako kako treba, kažnjava i glupost i zlo :)))

razuma bez

pre 9 godina

da li neko od srpskih nobelovaca iz oblasti ekonomije, kojih po komentarima ima na stotine, ako ne i vise, uopste zna sta su to mere stednje koje drzava treba da preduzme?

ne dragi nobelovci, to nije da vi kad odete u prodavnicu, kupite manje salame ili jeftiniji prasak...

mere stednje su gospodo smanjenje broja besposlenih drzavnih cinovnika, ukidanje privilegija (sluzbeni auto, dve sekretarice i tri mobilna telefona) predsednicima opstina i direktorima vodovoda, smanjivanje grejanja u kancelarijama umesto da se otvaraju prozori...

to su gospodo glavne mere stednje koje mmf zahteva...

sve ostalo je jeftina demagogija i prebacivanje krivice za nesposobnost....

Zoran

pre 9 godina

(бот Светске банке, 27. januar 2015 22:35)

Pa racunam covek radio na Zapadu, placao kiriju ili ratu za stan ili kupio stan uglavnom dzabe nije ziveo nigde. Sad se vratio u Grcku i huska narod da ne placaju nista strancima. Pa to nije posteno. Ti si tamo pravio igrice, studirao, zaradio, a sad socijlaizam u svoju zemlju i ne placaj nikom nista. Trebalo je da Grckoj ponudi ono sto je radio na Zapadu, tako bi najvise poomogao Grckoj.

Ovako, bice katastrofa za Grcku. Zivi bili pa videli.

Sta se ti sikiras dal me pogodio ili nije. Ja u svojim godinama mogu u penziju i to pre najmladjeg Grka sto je otisao u penziju. Samo nije zaradjeno u drzavnoj firmi, niti u Srbiji, NARAVNO.

Zoran

pre 9 godina

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?
(@, 27. januar 2015 21:27)

Mislis sto sam ja nekom pozajmio pare? Pa trazio. Kome je mogu da dam pare na zajam ako on nece da uzme. :)))

Nikola

pre 9 godina

Amerikanci i Nemci za par meseci ekonomski unazadiše Rusiju za desetak godina a zamislite šta će biti sa Grcima ako počnu da vrdaju.Jedino sto oni uzeše od EU lepe pare a nas i braća Rusi izmuzoše preko NIS-a.

Stefan

pre 9 godina

Ko god dobro cita i razume sta ovaj covek prica, shvata da on zapravo kao glavnog krivca cele Grcke situacije vidi upravo Grke i ljude koji su tu drzavu vodili pogresno u razne korupcionaske i ostale afere i poslove, a EU je neko ko im se nasao, doduse ne da im je dao ruku dok su u provaliji, vec im je bacio kanap, a na Grcima je da vide da li ce uspeti da se popenju do gore. Jeste kanap dugacak i tanak, moze da pukne, ali bolji je nego pad u provaliju, koji bi ih definitivno odveo 50 godina unazad. Dakle, jasno je svima u Grckoj da moraju da se menjaju i da menjaju navike njihovih radnika, sistema i svih koji su uzivali na racun drugih.

komunist

pre 9 godina

Dok je bila vojna hunta na vlasti nisu imali ovoliki dug.Kada dođoše demokrate za nešto više od 30 godina napraviše 340 milijardi duga.Ni manje zemlje ni većeg duga.Samo oni imaju veću administraciju (budžetske korisnike)od nas.I mi kretosmo tim putem a gde ćemo se zaustaviti pokazaće vreme.

Lanan

pre 9 godina

Kapitalizam je samodestruktivan och iskljucujuci, to i neoliberali pocinju da uvidjaju, samo ne drveni ekonomisti iz Srbije. USA je najgora ekonomija samo sto stampa dolare i pocinje ratove kojima zapoljava vojnu industriju.

milan

pre 9 godina

Mnogi ovde vidim da su ili zdusno ZA ili PROTIV nove grcke vlasti,ali cinjenica je da su vec bankrotirali i to toliko puno,da ce i njihovi praunuci morati da otplacuju ogromne dugove i kamate. Naravno te kredite i sve pare koje su pozajmljivali,to su radili demokratski izabrane prosle grcke vlasti. Istina je da im dug niko nece oprostiti,ali oni nece ni traziti oprost niti ce odbiti vracanje dugova. Istina je da su grci navikli da ne placaju porez i svi su ziveli leti od turizma ,a ostali deo godine svi zaposleni u javnom sektoru koji je nemilice trosio pare koje su bile pozajmljene. Grcka ce imati scenario slican Argentinskom bankrotu i bice iskljuceni iz svih finansijskih institucija,odbice da placaju dugove dok im se ekonomija ne digne na noge i tek tada poceti da otplacuje dugove kao sto je uradila i Argentina koja je za 12 godina otplatila vise od 80% dugova i digla se na noge. To je scenario i Grcke. Izaci ce iz evrozone. Evro ce u tom slucaju toliko oslabiti da ce Americki dolar biti jaci od eura za oko 30% i to munjevitom brzinom. To i nece tako lose biti za obolelu Evropu jer ce tako izvoz iz EU za Ameriku porasti takodje munjevito jer ce evropska roba biti jako jeftina Amerikancima. A tako ce realno ekonomija EU poceti da se oporavlja.V

Бојан Илић

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...(komentar, 27. januar 2015 18:42)Nemcima se vec tresu gace :)Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao
(cica glisa, 27. januar 2015 21:20)

Па шта је рекао лоше?!
Зашто одмах гард , када је коментар скроз реалан?!
Биће Немцима добро, покуповали су скоро све што вреди у Европи!

СВ

pre 9 godina

Надам се да у народу у западној Европи нема толико радикалних неолиберала колико има међу читаоцима Б 92.Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди, али је посебно питање на који се начин формира воља преговарача и да свака криза уједно значи и промену вредности,што опет указује на релативност, било би добро.

potpuno se slazem

pre 9 godina

@daska, 27. januar 2015 21:06
u 2015. Srbija samo za kamate stranim bankama i drzavama treba da plati 55 milijardi dinara.
To je 440 miliona evra.
I jos 66 milijardi za kamate domacim bankama (koje su opet vecinom u stranom vlasnitvu). To je jos 540 miliona evra samo za kamate.

Slazem se da te pare treba da budu uzete od tebe, da ti se uskrati lecenje, penzija i sve ostalo sto ti placa drzava, i da se te pare daju za kamatu vrednim bankarima. Jer ne mozes ti uzimati pare od vrednih bankara, pa da ne vratis.

Sledece godine ce biti jos vise, nemoj misliti da ce to trajati samo jednu godinu.
Zavrni rukave i pocni da radis, treba da vratis kamate za ono sto si potrosio i luksuzirao se dok su bankari marvljivo radili.

sila

pre 9 godina

@marko, isto razmisljamo. Ne postoji ama nista na ovoj planeti da nije “u sluzbi njenog velicanstva“ pa tako ni ovo u Grckoj. Sve ce biti jasno relativno skoro. Ovako na blic vrlo je indikativno da BBC izvestava o pobedi neobicno euforicno sa neskrivenim simpatijama. Pitam se jedino protiv kog velikog igraca je samo usmerena ova grcka “bomba“. I tu ne mislim na EU koja prakticno i ne postoji. Imajuci u vidu da vecina finansija dolazi iz Nemacke, moguce je da je ona na redu. Ne bi se ovaj grcki scenario desio da nekome ne odgovara. Pobogu pa zar neko jos veruje da se bilo sta na planeti prepusta pukom slucaju?!

Smuleco

pre 9 godina

Kakav lik! Pamet, hrabrost, intelektualni i stručni kapacitet! Izuzetno jak i prodoran, može se reći, harizmatičan karakter. Neka ti je sa srećom, Janis!

Данац

pre 9 godina

Bravo Grci, vi ste bili prva demokratija, kaka god da je bila, sada cete prvi reci STOP lopovima iz svetskih banaka. Mozda je ovo preokret u ekonomskom smislu, koji ce napraviti ovu planetu malo ravnopravnijom. Bogati su sve bogatiji, dok 3 Milijarde ljudi zivi u siromastvu! DOSTA JE!

бот Светске банке

pre 9 godina

(Zoran, 27. januar 2015 20:47)

А тебе овај текст баш погодио? Остављаш коментар на сваких 5 минута. Сваки следећи све глупљи. Бриљираш.

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

Ne radi se ovde samo o povratu pozajmljenih para.
Nisam ekspert ali vidim to ovako.
Grci vole da trose ali ne vole da rade. Neki su videli sansu da im pozajme uz debele kamate, uz obostrani pristanak. Dok su tokovi novca bez ozbiljnih poremecaja sve to tece vise-manje kako treba.
Globalno trziste novca je uzdrmano, i osnovcima je jasno da je to ucinjeno od pozajmljivaca, a samo da bi unistili male.
E kad te neko tako nasamari i svojim mehanizmima koji su ti nedostupni onemoguci da u nekom periodu uopste servisiras dug, onda se obracas logici "niciji profit nije vredan mog opstanka i dostojanstva".
Zdravo-prijatno.
Dakle, nemam reci hvale za Grke kao vrednu naciju, ali ni promil razumevanja za ove zelenase koji su resili da pokore planetu bez vojske, metka, a, putem korumpiranih Vlada ciji narodi odose u propast zarad enormnih privilegija nekolicine.
Tu smo!

Dejan

pre 9 godina

Jedno je blogovati a drugo zasukati rukave i raditi.

Ajde blogeru, da vidimo, sad prioni na posao, primeni ono o cemu si pricao a da istovremeno tvom narodu bude bolje!?

re

pre 9 godina

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer.

Hoce li Simens vratiti Grckoj te 2 milijarde? Nece. Sto bi onda Grcka vracala Nemackoj. Nek izvoli Nemacka pa nek trazi pare od Simensa, ionako su ti krediti zavrsili kod Simensa i slicnih.

@

pre 9 godina

@Zoran, 27. januar 2015 19:57
Grcka je zapad sigurno nije istok.

Zapad vodi racuna o sebia ne o drugima, krediti su dati da bi drzali Grcku u duznickom ropstvu,i da bi tim parama finansirali razvoj Nemacke. Grcka nema 300 milijardi i nemoguce je da ce to vratiti.
Tih 300 milijardi nije dao neko ko je radio u rudniku pa zaradio te pare, vec banke koje su te pare odstampale.

Oni koji su uzeli te kredite, pa tim kreditima uposlili Nemacku su sad izgubili vlast.

Dakle,sto je "zapad" davao kredite iako su znali da ne mogu biti vraceni, i sto placete za onima koji su te dugove napravili pa sad izgubili vlast?

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?

cica glisa

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...
(komentar, 27. januar 2015 18:42)

Nemcima se vec tresu gace :)
Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao

M.Popović.

pre 9 godina

Meni ovo miriše na 'Put svile'.Ko se seća istorije iz srednje škole.I ovde i tamo... Ako, bar ćemo da naučimo da radimo.Ja bih voleo.A biće i posla.Bar da se šrafi,lepi,sastavlja,prevozi-tako se na šrafciger Italija podigla posle drugog rata.

Hotel

pre 9 godina

Koga su komunjare izvlacile iz krize taj je brzo selio u Ameriku, Australiju, Svedsku... Grci ce brzo tim putem za 5-10 godina. Zivi bili pa videli.

daska

pre 9 godina

(@, 27. januar 2015 18:37)

I ja jednom dao komšiji pare, mada nisam bio baš siguran da će ih vratiti. Međutim, onda čujem od drugog komšije da se dužnik zaposlio, dobio plaću, a svu plaću potrošio na sebe, a meni ne vrati pare. E onda sam ga fino sačekao ispred kuće.

Imat će Grci para kad tad, i tad će vratiti pare. Nitko ih ne tjera da to naprave sad kad nemaju. Ko i moj komšija. Sve se može vratiti, kad tad. Kad stigne iduća plaća ima da me odvede do bankomata. A stići će, evo još 15 dana. Mogu ja sačekati, nije meni frka.

@

pre 9 godina

daska, 27. januar 2015 21:06
Grcka ne moze da vrati 300 milijardi jer nema.Grci nisu potrosili pare na sebe, da jesu ne bi bili u krizi.
Grcka ce imati para ali ne i za sebe i za zelenase. Moze da bira samo jedno od ta 2.

Je l bi dao ti tvom komsiji 300 milijardi evra, a znas da ti ne moze vratiti?
Zasto su to radile banke? Prosto pitanje. Sto nisu cuvale svoje pare, ko ih je terao da daju kredit Grckoj?
Zakljucak, da nisu davali kredit, ne bi bilo ni duga.

bar nesto

pre 9 godina

Za razliku od nas izabrali su mlade, skolovane, nekorumpirane ljude.
Nisu ni presvuceni radikali, ni istroseni Ceda, Tadic, Canak i ostala druzina.
Ovaj novi Ministar finansija je sjajan ekonomista, ko je imao prilike do sada da ga prati i imace uz podrsku ostalih iz Vlade i verovatno najpresudniju ulogu.
Dosta vise ovih zaista besmislenih, pakosnih komentara od potpuno neobavestenih "strucnjaka".EU ima problema do guse i bez njih i oni mogu samo da im budu zrtveno jare kao i ovi silni dzihadisti koje izmisljaju svaki dan za javnost, a svi su bili savrseno obavesteni o njima i do sada.Umesto da se kao svojoj clanici potrude da nadju resenje i sa ovom Vladom koju je narod izabrao, oni im prete od juce na svoj bahati i licemeran nacin.

Zoran

pre 9 godina

"24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno."

Pa sto 5 puta od 1821. godine bankrotirali? Zato sto primali 13., 14. platu dodatak na rad na kompjuteru, sa 55 isli u penziju. Privatnicima svaka cast, ali drzavna sluzba im je katastrofa.

b

pre 9 godina

Do skora su sa 55 godina isli u penziju i dobijali sve moguce dodatke a onda se nisu bunili? Pa nije niko potrosio te pare do oni sami i to su pare svih evropskih porezkih obveznika. Kod koga ce sada da se zaduzuju? Kod Rusa zelenasa ili Kineskih krvopija? Dok postoji i jedno ostrvo koje im ne uzmu.

sajber seljak

pre 9 godina

24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno.O cemu pricaju nasi politicari kakav Grcki scenario pa oni su ekstra uredjena drzava za nas to znaju svi koji su bili tamo samo sto oni za razliku od nas znaju da smene bahate politicare jer imaju najvece iskustvo u parlamentarizmu.

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Ne brini, Zapad ne daje niko nista ako misli da taj nema nacin da vrati to. Uvek neko nesto ima i Zapad vodi racuna da samo takvima da zajam. I toi isto ne bi dao onom ko ne moze da vrati. Ima Grcka ostrva, more,... Samo uzivaj i gledaj kako ce Grcka da kleci i moli, kako ce beda da bude i kako ce Bugari da idu u Grcku na more, a vec poceli po prici Bugarina.

Marko

pre 9 godina

@sajber seljak

Džabe turizam kad ti 75% populacije zavisi od budžeta. Treba nahraniti milione penzionera koji primaju između 700e -1.500e penzije. Treba nahraniti i javni sektor gde radi 25% ljudi. Treba vraćati kamate za uzete kredite.

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

"Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi. "

Ko su u ovom konkretnom slucaju Libertarijanci?
Neverovatno mi je da se drustva opredeljuju za pravo lica na extraprofite u odnosu na pravo na zivot, goli, da ne govorim o pristojnom zivotu.

Narocito mi nije jasno kako se zainteresovani delovi drustva ne opredeljuju za otpor toj nenormalnoj pojavi.

Kakvi porezi, kakve kursne razlike...i sl.

Pretvoriti nekoga(ko nije ucesnik u kriminalu) u slucaj, to nema nikakve veze sa normalnim drustvom ma kakvo uredjenje bilo.

mali radojica

pre 9 godina

Milose za sve sto si rekao u pravu si ali nisi objasnio do kraja. Grcka je 1922 zahvaljujuci zapadnim saveznicima izgubila rat sa Turcima i tada dobila 2.5 miliona izbeglica. To je kao kada bi danas nama nahrupulo 4 miliona Srba odnekuda goli bosi i bez centa u dzepu. Nema te privrede koja bi to izdrzala a pogotovu sto je jos tada to bila jedna od najsiromasnijih i ratom razorenih drzava. Tada nije bilo Marshalovog plana ko posle II svetskog rata pa da izvuce Evropu i Nemackz iz rusevina. Posle dolazi diktatura Metaxasa pa II svetski rat pa onda puc 1967. To je sve Grcku unazadili i razorilo. To novca sto skupe od turizma maslinki i vina nije bili dovoljno a onda su naisli bankari zelenasi i videli svoju zrtvu. Tako je Grcka krenula nizbrdo a za bolje objasnjenje guglajte Red Danny and the Greek debt. Tu vam je sve lepo objasnjeno tako da ne lezi bas cela krivica na Grcima bice da ih ima vise odgovornih za ceo ovaj cirkus.

Milos

pre 9 godina

Grcka je od oslobodjenja od Turaka pocetkom 19. veka do danas bankrotirala 6 puta. Sta mislite odakle narodni izraz "duzan ko Grcka"? U 19. veku nije postojao ni MMF, ni EU ni Svetska banka...bice da u regionu funkcionise matrica "daj, burazeru, 100 evra na zajam, samo da premostim do prvog..." A kad tih 100 evra potrosim u kafani, onxa ox drugog trazim da vratim prvom, I tako u krug do bankrotstva...

Bojan

pre 9 godina

Dakle tako se danas osvajaju teritorije. Ako si pametan nahvatas najgluplje i najkorumpiranije politicare u nekoj zemlji, uvalis im "jeftin" kredit, narod skace od srece, odmori, bolovanja, 13, 14 plate, bonusi.......Onda mozgovi naravno zapale iz zemlje jer ne zele da zive u cirkusu. A onda nastane frka jer nema ko da vrati te kredite. Tada drzava krece da otima od naroda (jer nece valjda od sebe) ko narkoman. E kad se sve raspadne onda ti strani kreditori dodju i kazu ovo je sada NASE a vi skupite vase krpe i pedala. Eto zasto MMF tapse po ramenu "nase" politicare.

Ime i prezime!

pre 9 godina

@komentar ...

Ne znam za BIH i Hrvatsku ali za Srbiju znam da je dolaskom Dos na vlast 2000-ti godine potpisala sporazum koji je prihvatila 8 milijardi dolara zatezne kamate i ostalih davanja jer SRJ nije placala zbog sankcija UN, Mmf i Svetskoj banci rate!Dug je bio oko 5-6 milijardi dolara a samo potpisom Miroljuba Labusa dobili smo jos 8 milijardi!

Inace,dr.Miroljub Labus je posle prestanka bavljenja politikom postao zaposlenik Svetske Banke u Budimpesti!

Inace,stari dug SFRJ je bio oko 13 milijardi dolara,sukcesiom je podeljen po republikama.Hrvatska danas duguje 56 milijardi eura,Srbija 40 milijardi eura,Slovenija preko 100 milijardi eura!

Da budem jasniji,zaduzili nas nasi politicari,ugasili nam proizvodnje e sada ide stednja,ali na obicnim ljudima!I sve to po nalogu MMF,SVETSKE BANKE I EU!Iz ovoga zakljucujem da su Osmalije bile med i mleko.Kod njih se davao deseti deo(10%) a ovi je..u pa usi li samo zavrcu a nezna se kraj!

Zato Grci,po meni,su od danas najhrabriji ljudi na svetu koji se bore protiv Novog Svetskog poredka i imaju moju maximalnu podrsku!

Willi

pre 9 godina

Dzabe price dzabe teorija - stednje,potrosnje,mere ... Grcka mora da radi i proizvodi ako povecaju proizvodnju u brodogradilistima ako kopaju vise zlata ,privuku jos turista pritom moraju da shvate da je rentiranje ostrva ili delova istih nije prodaja zemlje nego put ka oporavku. Ono nasta su se namerili zapadnjaci nisu ostrva od kojih vecina nema pijacu vodu nego iskljucivo rude !!! Ako sacuvaju rudnike uloze u eksploataciju istih mozda ce i uraditi nesto. Nek im je sa srecom !

Zoran

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.
(Кривокапић, 27. januar 2015 18:46)

Mi napolju svi do jednog nismo za socijalizam. Ti sto sto jesu su vam se vratili. A ovi nasi sto dosli da pomognu, Djelic, Krstic,...oni nisu u kontredikciji, jer kuci rade isto sto i na Zapadu. A sta radi ovaj u Grckoj, tek ce da vidis. To ce takav kursluz da napravi u Grckoj da ce buklijom da mole staru vlast da se vrati.

loller

pre 9 godina

Činjenica je da su Grci prilično neodgovorni, ali istini za volju, oni nikada nisu baš živeli na grbači poreskih obveznika EU, već na grbači štamparija pod kontrolom ESCB-a.
Sistem funkcioniše otprilike ovako:
1. Na demokratskim izborima pobedi kandidat podoban po merilima EU, USA i MMF-a (povremeno mu i čestitaju na pobedi 4 sata pre zatvaranja birališta)
2. Posao nove vlade je da se besomučno zadužuje, za šta se sigurno dobijaju procenti ili žmurenje na jedno oko kada je u pitanju "masna" ugradnja.
3. Krediti se daju i uzimaju pod nebuloznim uslovima, ne postoji ni najmanja šansa da se kredit vrati, što znaju obe strane, a novac se štampa u EU (papir je skoro besplatan, nema zlatne podloge).
4. Kada dođe vreme za vraćanje kredita, zemlja naravno nema odakle da vrati, a zauzvrat mora da da nešto što za razliku od papirnih novčanica ima realnu vrednost - rudnike, izvore vode, plodnu zemlju, luke....
5. Ko preskoči korak 1, odnosno ne izabere podobnog, ili postojeći vladar spreči "demokratsku" pobedu podobnog, dobija 5. oktobar, Arapsko proleće, Kijevski Majdan i slično. Onda ponovo ide sve od koraka br. 1.

I tako, štampači bezvrednih novčanica, postaju apsolutni (robo)vlasnici ekonomski poražene zemlje, uz veliku zaslugu domaćih izdajnika.
Narod sa svim tim nema nikakve veze. A ako ima, algoritam skače na korak 5.
Svaka sličnost sa Srbijom je namerna.

Dosta zamajavanja

pre 9 godina

Grcku NAJHITNIJE treba izbaciti iz EU. Ta ne nikada pameti nece nauciti.
Zato, neka lepo vrate drahmu, pa neka OPET primaju 13. i 14 plate i stimulaciju ako uopste dodju na posao.
Ja cu letovati u Turskoj.

Milos

pre 9 godina

Varufakis je jedan od najinteligentnijih ekonomista danasnjice, ko god poslusa makar I par njegovih jutjubova to ce shvatiti. Napisao je sjajnu knjigu "The Global Minotaur" gde je objasnio ciklus recikliranja viska kapitala, od Breton Vudsa do 2008. godine, sto je pojasnilo stvari cak I meni koji nisam ekonomista. Ima integritet I hrabrost, takodje nije glup (prakticno) I ume da igra igru sa djavolima. Zelim grcima sve najbolje, ne dajte se braco!

gradinar

pre 9 godina

Što se tiče štednje, razmišljao sam šta bi se desilo kada bi svi mi isključili sebi struju i grejanje, zavili se u ćebe, hranu smanjili na minimum (dakle štedeli maksimalno)... Da li bi posle 6 meseci ekonomija bila bolja?
Ma nema šanse!
Toliko o blagodetima štednje.

Uopšte se ne razumem u ovu ekonomiju. Nauka zasnovana na brojkama, ali ipak ništa nije sigurno...

deca iz obdanista za mentalno ometene ne bi poverovala u ovo

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.
(Bane, 27. januar 2015 17:41)

A onda je mrmot zavio cokoladu u foliju...

srb

pre 9 godina

Bar je covjek nesto radio u zivotu. Sta su radili nasi ministri, je li ijedan vodio neko preduzece, bilo sta?!
Vidjecemo ga kako radi, u startu su svi ok. Grcima zelim sve naj.

Dragan Djordjevic

pre 9 godina

Poštovani čitaoci, Iako nisam ljubitelj "pisama čitalaca" ne mogu da izdržim, a da ne prokomentarišem politički zemljotres Cipras, čiji će verovatni epicentar biti g-din Varufakis. Spreman sam da ovo ustvrdim na osonovu ličnog 11ogodišnjeg iskustva života u Atini, 90ih.
Pre svega zamolio bih da neumesne ostrašćene komentare o marksizmu i komunizmu pažljivije sročite (a i opismenite...). Tačno je da nema Grka koji ne razmišlja kako da izbegne plaćanje poreza ali je još tačnije da to u masi poreskih prihoda ne kreira problem od strane "radnog naroda" nego je malo veća masa poreskih prihoda u Grčkoj utajena od onih koji lagodno jezde jahtama po Egeju i Jonsklim ostrvima.
No, da se vratimo novom ministru finansija prezadužene Grčke kome, iskreno govreći ne verujem, da bi iko od nas pozavideo!?
Činjenica da su kreditori obrčunali Grčkoj 320 (a ima procena i od 380!) milijardi evra ukupnog duga (glavnica+kaate) zvuči ka SF roman bar ya mene koji nisam ekonomski stručnjak. Međutim, ono što malo ko pominje, a što je glavni adut Ciprasa i novog mu ministra finansija je da ako ta ista evrozona hoće da izbaci nepoćudne Grke, to će je koštati tričavih 1500 milijardi evra. Šta mislite šta će izabrati kreditori, g-đa Merkel i ostali gospodari naših sudbina?

Pametnjaković

pre 9 godina

Sve to što govori je tačno i praktično je rekao da će da vrate trenutan dug, ali da se kamata na dug stopira, s čime se ostale članice nikada neće saglasiti jer su prethodni koji su bili na vlasti potpisali zaduženje u ime naroda. Isto što se i nama dogodilo, a nismo ni članica EU. Eto sad se vidi zašto se masovno zapošljavalo u Srbiji u javnom sektoru: da bi se u što kraćem roku napravio što veći javni dug, da bi se zapadu otplaćivale kamate na pare koje su potrošene. Glup narod je naravno voleo da radi ništa i prima velike plate za nerad i eto nas sada tu gde smo.

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Moze tako da se gleda, a moze i ovako: Ko te terao da uzimas kad ne mozes da vratis. A posto sam ti ja dao MOJE, onda trazim svoje nazad. Zao mi je, tu nema srpskog nacina pozajmljivanja para kada covek predamnom kleci da mu dam 100 evra, a posle ja pred njim da mi vrati. Zna Zapad sa vama super, jer cim neko se poziva ko ti kriv sto si dao kredit, a ne ko mi kriv sto sam uzeo, TACNO se zna sa kim imas posla.

Dusan

pre 9 godina

Ako nista drugo ovaj covek baram vidi stvari .
Banke su u vlastnistvu svetskih kapitalista koji su svoje bogastvo enormno multiplicirali investirajuci u proizvodnju u Kini i drugim istocnim zemljama ,.
Upravo zbog toga nije jim problem da DAJU bilo koji kredit zemlji koja jim je stRateski i ekonomski znacajna JER SU ONI TI KOJI VODE SVETSKU POLITIKU
Grcka je pripadala tim zemljama .
Cena tog kredita je ekonomska i politicka zavisnost jer UVEK IDE ZADUZIVANJE NA ZADUZIVANJE I CILJ JE DA SE NIKADA NE VRATI NEGO DA OSTANE UVEK ZAVISAN ODNOS.
Svestnost da demokratije u EZ nema ,da nema slobode govora i odlucivanja mozda ja dovoljna za tezak put na kome se Grcka nasla ,
Koliko CE IZDRZATI VEC JE DRUGO PITANJE JER KAO I U SVAKOJ DIKTATURI NEPOSLUSNOST SE STROGO KAZNJAVA ,A DIKTATURA KAPITALA JE JEDNAKA DIKTATURI LICNOSTI .

cirko

pre 9 godina

Ako od Grka nešto treba da naučimo, to je kako se oni odnose prema svojoj emigraciji. Baš zbog te emigracije Grčka će se izvući, neće njihov narod da gladuje, svaka porodica ima nekoga u Americi, Kanadi, Australiji i širom sveta.
Imamo mi dosta naših Varufakisa, samo što su oni napustili Srbiju zauvek i ne planiraju da se vraćaju.
Ima još nešto po čemu su Grci bolji od nas, imaju pravu levicu i prave komuniste.
Kod nas bivsi komunisti postali su najgori kapitalisti, a ništa gore nego kada čovek izda svoje ideje.

Mare

pre 9 godina

Prazne priče za lakoverne ljude. Čovek je zapadni đak. Klasična propaganda dok ne pobede na izborima, posle sve po starom. Ekonomska pravila su jasna, mogu ovi tzv komunisti da se busaju koliko hoće. Niko ih nije terao da se zadžuju.

Byakuya-sama

pre 9 godina

@komentar, 27. januar 2015 18:42)

Srbiji nisu ništa otpisali. Kada je Srbija 2000. okupirana jedna od njihovih lutaka(Labus) je išla da 'pregovara'. Rezultat, 'otpisali' su nam deo kamata koje su uračunali, dok su nas isti oni držali pod blokadom(a 1999. i otvorenom agresijom), naravno našim deviznim rezervama koje su se nalazile kod istih tih nisu uračuniti prinosi(veće su nam bile rezerve par puta nego dug). Tako da bi u normalnoj situaciji dug od 3,5-4 milijardi trebao da padne samo na razlici za kamate(kam. za naše rez.- kam. naš dug). A mi smo dobili na kraju dug posle 'otpisa' od 5,5 milijardi.

game over

pre 9 godina

kupili ste me kada ste rekli da je bio jedan od zacetnika steam marketa koje se tu pare uzimaju na gluposti ovaj je sposoban 100%

licemeri

pre 9 godina

mere štednje EU opisuje finansijskim pandanom metodama mučenja zatvorenika, koje primenjuju CIA i američki obaveštajci.

Dobro receno.

"Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u deceniju gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu."

Za tim oligarsima i korumpiranim politicarima placu ovde razni bacvani.

Pro

pre 9 godina

Iz zemlje Helena dosla je demokratija, a sad stize novi svetski humanisticki poredak
(Ja pa ja, 27. januar 2015 17:26)
Ja vidim mnogo epskih izjava kao i sve nove politicke stranke a u prevodu znaci da ce da traze reprogram dugova. Videcete za par meseci.

Basil

pre 9 godina

Pitam se sta znaci to veliko NE, da li:
- NE- trebaju nam vasi prljavi novci, jer su nas unistili, ili
- NE-vracamo vam ni kinte, jer ste nas dokusurili s vasim novcima.

cipras

pre 9 godina

zanimljiv lik. u svojoj knjizi "the globalising world" pise i o svojoj poseti peckoj patrijarsiji na kosovu. verujem da bi se vecini svideo njegov stav prema NATO prisustvu tamo dole. ko je zainteresovan evo linka http://www.vitalspace.org/chapter-3-kosovo

Nucky Thompson

pre 9 godina

@ Bane, odlican komentar. Kao neko ko zivi u SAD i prati politiku i ekonomske prilike, Libertarijanska ideja mi se jako svidja. I ona je dijametralno suprotna od Marksisticke. Svako dobro i mnogo srece Grcima!

zbozo

pre 9 godina

stina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.
(sasa jokic, 27. januar 2015 17:44)
Svaka čast Saša,svaka Ti je na mjestu!
Kad bi bar i naši "iracionalnoshvatljivi" narodi mogli ovo shvatiti!

atina

pre 9 godina

(Bacvanin, 27. januar 2015 17:44)

Tacno tako,nema oprastanja,svako njihovo ne bice na stetu gradjana Grcke.Nema od tih populista nikakvih preokreta,izracunali su oni dobro sta smeju mogu i hoce.Verujem da ce oni pokusati pred svojim glasacima da se opravdaju nekim halabukamma za domacu javnost,ali ce nastaviti tamo gde moraju,drugog izlaza nemaju.Ne verujem da ce biti toliko ludi da se uhvate u kostac sa EU i izadju iz EU zato sto bi tako u Grckoj u kratkom vremenu doslo do kolapsa i velikih nemira,jer oni bez para ne mogu da ozdrave.Siguran sam da ce na prvome mestu zbog interesa svojih dzepova,nastaviti tamo gde su prethodni stali,inace ce im vladavina biti kratkog veka,nece stici da nagoje svoje dzepove,toliko glupi i ludi sigurno nece biti.Narodu ce biti servirano to sto vole da cuju,stvarnost ce biti drugacija.Neka pohapsi te lopine po Grckoj,silne milijarde su iznete iz zemlje,cije?

Mika

pre 9 godina

"Da me mete ko za kralja, ja bih znao kako valja
Bombona bih vazda imo, drugi porez ne bi primo."
itd.
To je za decu smislio Cika Jova Zmaj.
I za veliku decu isto ima ko da im pise taram baram beca ekonomske, politicke i drzavne programe. Narocito mi se dopada sto ce da kazu "Nema", ma odmah su mi Maratonci pred ocima, rasprava Pitonom oko para.

marko

pre 9 godina

Svidja mi se,britanski djak,ajmo u zivot da se kladimo da ce lagano izvesti Grcku iz evro zone,a po nalogu njenog visocanstva,kao sto i britanci nameravaju da se izvuku!

Vatra

pre 9 godina

Podrska Grcima da uspeju da se oslobode ovih okova "demokratskog" zapada.
O tom postovanju ugovora smo videli koliko zapad postuje ugovore sa Rusima, koliko zapad postuje ljudska i medjunarodna prava, epa neka im grci sad vrate njihovim podmuklim fintama, neka se stresu ljigavstine. Ako eu pusti Grcku uletece Rusi, kao sto je bilo sa Kiprom. Moguce je da Rusi samo cekaju rasplet, a mozda vec imaju dogovor. Evo Madjari su otkacili mmf, isplatili sve dugove, a njohovog premijera u americi zaovu fasistom jer haraclije nece nezaduzene zemlje, oni hoce da uzimaju harac. Belosvetska prljava, podmukla, licemerna bagra i oni nesto pricaju o postovanju nekakvih prava i obaveza, da ali samo kad su obaveze sa nase strane. Sljam.

pametni ne klece

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.
(covek ce na kraju da kleci, 27. januar 2015 18:41)
PAMETNI ne klece, ne dozvoljava im ni znanje, ni ponos, ni karakter.
Nemoj gledati u ove nase Megatrend strucnjake, bivse mega neradnike, plagijatore sa kupljenim ili poklonjenim diplomama.Takvi su spremni na sve iz licnih interesa.

Кривокапић

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.

delo

pre 9 godina

Po nekad stvarno ne mogu da svatim dokle ljudi mogu da idu sa hipokrizijom. Isto kao da se nista nije desilo pre. On govori u sadasnjem momentu, da slusa neki marsovac rekao bi da se ceo svet urotio protiv jadne grcke. Ni tada 2010 ni danas meni nije jasno gde je drzava od 10 mili.stanovika potrosila 370 milijardi eura. Da su ih koristili za potpalu previse je. Ovo je samo zauzimanje pozicije da bi ga ostatak evrope svatio kao ozbiljno.

covek ce na kraju da kleci

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.

komentar

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati. To Njemackoj nikako ne odgovara, i naravno da od tog scenarija nema nista. Isto tako ovi ljudi na vlasti u Grckoj govore ono sto je svakom ekonomisti jasno, ljudi: STEDNJOM SE NE IZLAZI IZ KRIZE! Samanjenje javnih rashoda nije nacin da izadjete iz krize i duznickog ropstva. Zapamtite to dobro. Vratice dugove, bice i otpisa i to dosta, taj MMF zna sta radi, nista im nije otpisati im 30-40 milijardi, vidjecete. I ranije je Londoski i Pariski klub povjerilaca otpisivao velike sume .Tu se drzave zaduzuju. Jel znate koliko su Srbiji, BiH i Hrvatskoj otpisali??

@

pre 9 godina

@Bacvanin, 27. januar 2015 17:44
Grckoj ne treba zajam da bi placala penzije, vec da bi placala kamate na zajmove koje je uzela vlast koja je izgubila izbore za kojom vi sad placete ovde.

EU ne moze naplatiti kredite od Grcke jer je to nemoguce.

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.

naprednjak Bg

pre 9 godina

Isti takvi su i nasi veliki ekonomski strucnjaci Tabakovicka,Vujovic,Sertic.Ceo svet je cuo za njih.Predavali su po brojnim koledzima i univerzitetima

Umreti polako ili brzo, pitanje je sada

pre 9 godina

Ja ne kapiram o čemu će ovaj da pregovara. Postoje samo dva uslova, a ne pregovori. Plaćaš ili te voda nosi.

Bacvanin

pre 9 godina

Ako grcka bude trebala da isplacuje penzije od onog poreza sto ubere, onda ce mnogi gladovati u toj zemlji. Da Grcka ima dovoljne prihode iz poreza, privrede, bilo kakve ekonomij, nikada ne bi bila u ovoj situaciji i nikada ne bi pozajmljivala novac.
Grcka nema s cim da psotavlja uslove EU. Neki ce reci da moze da odbije da placa rate, to stoji, ali onda ce biti iskljucena iz mnogih finansijskih tokova, izlazak iz EURo zone i uvodjenje drahme bi dovelo do hiperinflacije, jer ko ce da ceni valutu propale ekonomije.
Odlazak prezaduzene i ekonomski nejake drzave Grcke iz EURo zone ne bi bilo tako jako kobno za EU, ali Grcki radnici bi bili na jakoj dijeti, kada bi ih samo grcka ekonomija trebala izdravati.
Mogu danas mnogi da pricaju o marksizmu, socijalizmu, i drugim sistemima, ali banke nisu karitativne institucije. Svi ugovori o zaduzivanjima su bili poznati predstavnicima grckog naroda pre podpisivanja, znali su sta ih ceka. Pare ce morati da vrate, jer krenuce zaplena imovine u inostranstvu.
I u komunizmu se dug mora vratiti nazad. Ako siriza zna kako dici ekonomiju na noge, zelim im puno srece da to i realizuju, ali da ce pozajmljene pare morati da vrate poevriocima, to je sigurno, jer su ugovori podpisani, validni i presude na MSP bi bile u korisp poverioca.

Mujo11

pre 9 godina

Čovek koji treba da kaže "ne" EU

A sta ako kaze ne?! Ima da raspada odma EU?!
Ja vjerujem da Grcka zna sta radi, inace "infuzije" nece dobiti vise od EU!

Bane

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Grci su "izmislili" demokratiju i filozofiju postavili su temelje svega jedna je od malobrojnih im "imperija" koje se nisu drasticno smanjile, lobi im je ultra jak i povrh svega postoji svet je podeljen na siromasne i bogate zemlje, videcemo nadam se de ce ozbiljno protresti EU, zelim im puno puno srece...

Lib konz

pre 9 godina

Varufakis je odlican! Verovatno sam jedan od retkih Srba koji je godinama pratio analize na njegovom sajtu. Niko me vise nije naucio o evrokrizi iznutra. Zahvaljujuci njemu, kupovao sam CHF od 2010. i danas sam u plusu. Hvala Janisu.

Marko

pre 9 godina

Prvo, nespojivo je njegovo opredeljenje - 'libertarijanski Marksista'? Libertarijanizam je za ekononske slobode, slobodu pojedinca, jak pravni sistem, zaštitu privatne svojine, deregulaciju tržišta...Posle u nastavku najavljuje kako će najbogatijim Grcima uzeti sve, gde podseća na Broza 1945.god kroz 'drugu fazu revolucije'. Usput je svoje džepove napunio na slobodnom tržištu kao pravi kapitalista i ako je stvarno levičar neka svojim primerom pokaže na delu, i ja mu predlažem da pokloni te svoje novce siromašnim Grcima za koje se ''bori''. To je problem sa levičarima/marksistima/boljševicima koji bi da otmu tuđe, a svoje nedaju. Neverovatno koga su Grci doveli na vlast? Sad vlada ekstremna levica i desnica zajedno. Samo ja ne verujem da šačica komunista može da osigura neki prosperitet Grcima, biće im gore.

goranski

pre 9 godina

Ovo "Radikalni" se kopira iz zapadne stampe,
ocigledno postoji potreba za drugacijim,postenijim sistemom.
Neoliberalna filozofija se ocigledno pokazala neuspesnom posto je iskorenila
socijalnu pravdu.
Bez socijalne pravde nema demokratije.
Bez demokratije nema socijalne pravde.

sasa jokic

pre 9 godina

Istina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.

Aca86

pre 9 godina

Jedva cekam njegove mere. Samo da ne budu pokazna mera potencijalno neposlusnima. Realno, moguce je proglasiti bankrot i ziveti u skladu sa mogucnostima, mada je tu pitanje sankcija i turizma. Videcemo...

Кривокапић

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.

sasa jokic

pre 9 godina

Istina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.

Umreti polako ili brzo, pitanje je sada

pre 9 godina

Ja ne kapiram o čemu će ovaj da pregovara. Postoje samo dva uslova, a ne pregovori. Plaćaš ili te voda nosi.

Lib konz

pre 9 godina

Varufakis je odlican! Verovatno sam jedan od retkih Srba koji je godinama pratio analize na njegovom sajtu. Niko me vise nije naucio o evrokrizi iznutra. Zahvaljujuci njemu, kupovao sam CHF od 2010. i danas sam u plusu. Hvala Janisu.

loller

pre 9 godina

Činjenica je da su Grci prilično neodgovorni, ali istini za volju, oni nikada nisu baš živeli na grbači poreskih obveznika EU, već na grbači štamparija pod kontrolom ESCB-a.
Sistem funkcioniše otprilike ovako:
1. Na demokratskim izborima pobedi kandidat podoban po merilima EU, USA i MMF-a (povremeno mu i čestitaju na pobedi 4 sata pre zatvaranja birališta)
2. Posao nove vlade je da se besomučno zadužuje, za šta se sigurno dobijaju procenti ili žmurenje na jedno oko kada je u pitanju "masna" ugradnja.
3. Krediti se daju i uzimaju pod nebuloznim uslovima, ne postoji ni najmanja šansa da se kredit vrati, što znaju obe strane, a novac se štampa u EU (papir je skoro besplatan, nema zlatne podloge).
4. Kada dođe vreme za vraćanje kredita, zemlja naravno nema odakle da vrati, a zauzvrat mora da da nešto što za razliku od papirnih novčanica ima realnu vrednost - rudnike, izvore vode, plodnu zemlju, luke....
5. Ko preskoči korak 1, odnosno ne izabere podobnog, ili postojeći vladar spreči "demokratsku" pobedu podobnog, dobija 5. oktobar, Arapsko proleće, Kijevski Majdan i slično. Onda ponovo ide sve od koraka br. 1.

I tako, štampači bezvrednih novčanica, postaju apsolutni (robo)vlasnici ekonomski poražene zemlje, uz veliku zaslugu domaćih izdajnika.
Narod sa svim tim nema nikakve veze. A ako ima, algoritam skače na korak 5.
Svaka sličnost sa Srbijom je namerna.

Milos

pre 9 godina

Varufakis je jedan od najinteligentnijih ekonomista danasnjice, ko god poslusa makar I par njegovih jutjubova to ce shvatiti. Napisao je sjajnu knjigu "The Global Minotaur" gde je objasnio ciklus recikliranja viska kapitala, od Breton Vudsa do 2008. godine, sto je pojasnilo stvari cak I meni koji nisam ekonomista. Ima integritet I hrabrost, takodje nije glup (prakticno) I ume da igra igru sa djavolima. Zelim grcima sve najbolje, ne dajte se braco!

Bacvanin

pre 9 godina

Ako grcka bude trebala da isplacuje penzije od onog poreza sto ubere, onda ce mnogi gladovati u toj zemlji. Da Grcka ima dovoljne prihode iz poreza, privrede, bilo kakve ekonomij, nikada ne bi bila u ovoj situaciji i nikada ne bi pozajmljivala novac.
Grcka nema s cim da psotavlja uslove EU. Neki ce reci da moze da odbije da placa rate, to stoji, ali onda ce biti iskljucena iz mnogih finansijskih tokova, izlazak iz EURo zone i uvodjenje drahme bi dovelo do hiperinflacije, jer ko ce da ceni valutu propale ekonomije.
Odlazak prezaduzene i ekonomski nejake drzave Grcke iz EURo zone ne bi bilo tako jako kobno za EU, ali Grcki radnici bi bili na jakoj dijeti, kada bi ih samo grcka ekonomija trebala izdravati.
Mogu danas mnogi da pricaju o marksizmu, socijalizmu, i drugim sistemima, ali banke nisu karitativne institucije. Svi ugovori o zaduzivanjima su bili poznati predstavnicima grckog naroda pre podpisivanja, znali su sta ih ceka. Pare ce morati da vrate, jer krenuce zaplena imovine u inostranstvu.
I u komunizmu se dug mora vratiti nazad. Ako siriza zna kako dici ekonomiju na noge, zelim im puno srece da to i realizuju, ali da ce pozajmljene pare morati da vrate poevriocima, to je sigurno, jer su ugovori podpisani, validni i presude na MSP bi bile u korisp poverioca.

Ime i prezime!

pre 9 godina

@komentar ...

Ne znam za BIH i Hrvatsku ali za Srbiju znam da je dolaskom Dos na vlast 2000-ti godine potpisala sporazum koji je prihvatila 8 milijardi dolara zatezne kamate i ostalih davanja jer SRJ nije placala zbog sankcija UN, Mmf i Svetskoj banci rate!Dug je bio oko 5-6 milijardi dolara a samo potpisom Miroljuba Labusa dobili smo jos 8 milijardi!

Inace,dr.Miroljub Labus je posle prestanka bavljenja politikom postao zaposlenik Svetske Banke u Budimpesti!

Inace,stari dug SFRJ je bio oko 13 milijardi dolara,sukcesiom je podeljen po republikama.Hrvatska danas duguje 56 milijardi eura,Srbija 40 milijardi eura,Slovenija preko 100 milijardi eura!

Da budem jasniji,zaduzili nas nasi politicari,ugasili nam proizvodnje e sada ide stednja,ali na obicnim ljudima!I sve to po nalogu MMF,SVETSKE BANKE I EU!Iz ovoga zakljucujem da su Osmalije bile med i mleko.Kod njih se davao deseti deo(10%) a ovi je..u pa usi li samo zavrcu a nezna se kraj!

Zato Grci,po meni,su od danas najhrabriji ljudi na svetu koji se bore protiv Novog Svetskog poredka i imaju moju maximalnu podrsku!

cirko

pre 9 godina

Ako od Grka nešto treba da naučimo, to je kako se oni odnose prema svojoj emigraciji. Baš zbog te emigracije Grčka će se izvući, neće njihov narod da gladuje, svaka porodica ima nekoga u Americi, Kanadi, Australiji i širom sveta.
Imamo mi dosta naših Varufakisa, samo što su oni napustili Srbiju zauvek i ne planiraju da se vraćaju.
Ima još nešto po čemu su Grci bolji od nas, imaju pravu levicu i prave komuniste.
Kod nas bivsi komunisti postali su najgori kapitalisti, a ništa gore nego kada čovek izda svoje ideje.

Bojan

pre 9 godina

Dakle tako se danas osvajaju teritorije. Ako si pametan nahvatas najgluplje i najkorumpiranije politicare u nekoj zemlji, uvalis im "jeftin" kredit, narod skace od srece, odmori, bolovanja, 13, 14 plate, bonusi.......Onda mozgovi naravno zapale iz zemlje jer ne zele da zive u cirkusu. A onda nastane frka jer nema ko da vrati te kredite. Tada drzava krece da otima od naroda (jer nece valjda od sebe) ko narkoman. E kad se sve raspadne onda ti strani kreditori dodju i kazu ovo je sada NASE a vi skupite vase krpe i pedala. Eto zasto MMF tapse po ramenu "nase" politicare.

Bane

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.

naprednjak Bg

pre 9 godina

Isti takvi su i nasi veliki ekonomski strucnjaci Tabakovicka,Vujovic,Sertic.Ceo svet je cuo za njih.Predavali su po brojnim koledzima i univerzitetima

komentar

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati. To Njemackoj nikako ne odgovara, i naravno da od tog scenarija nema nista. Isto tako ovi ljudi na vlasti u Grckoj govore ono sto je svakom ekonomisti jasno, ljudi: STEDNJOM SE NE IZLAZI IZ KRIZE! Samanjenje javnih rashoda nije nacin da izadjete iz krize i duznickog ropstva. Zapamtite to dobro. Vratice dugove, bice i otpisa i to dosta, taj MMF zna sta radi, nista im nije otpisati im 30-40 milijardi, vidjecete. I ranije je Londoski i Pariski klub povjerilaca otpisivao velike sume .Tu se drzave zaduzuju. Jel znate koliko su Srbiji, BiH i Hrvatskoj otpisali??

sajber seljak

pre 9 godina

24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno.O cemu pricaju nasi politicari kakav Grcki scenario pa oni su ekstra uredjena drzava za nas to znaju svi koji su bili tamo samo sto oni za razliku od nas znaju da smene bahate politicare jer imaju najvece iskustvo u parlamentarizmu.

mali radojica

pre 9 godina

Milose za sve sto si rekao u pravu si ali nisi objasnio do kraja. Grcka je 1922 zahvaljujuci zapadnim saveznicima izgubila rat sa Turcima i tada dobila 2.5 miliona izbeglica. To je kao kada bi danas nama nahrupulo 4 miliona Srba odnekuda goli bosi i bez centa u dzepu. Nema te privrede koja bi to izdrzala a pogotovu sto je jos tada to bila jedna od najsiromasnijih i ratom razorenih drzava. Tada nije bilo Marshalovog plana ko posle II svetskog rata pa da izvuce Evropu i Nemackz iz rusevina. Posle dolazi diktatura Metaxasa pa II svetski rat pa onda puc 1967. To je sve Grcku unazadili i razorilo. To novca sto skupe od turizma maslinki i vina nije bili dovoljno a onda su naisli bankari zelenasi i videli svoju zrtvu. Tako je Grcka krenula nizbrdo a za bolje objasnjenje guglajte Red Danny and the Greek debt. Tu vam je sve lepo objasnjeno tako da ne lezi bas cela krivica na Grcima bice da ih ima vise odgovornih za ceo ovaj cirkus.

goranski

pre 9 godina

Ovo "Radikalni" se kopira iz zapadne stampe,
ocigledno postoji potreba za drugacijim,postenijim sistemom.
Neoliberalna filozofija se ocigledno pokazala neuspesnom posto je iskorenila
socijalnu pravdu.
Bez socijalne pravde nema demokratije.
Bez demokratije nema socijalne pravde.

Tex

pre 9 godina

(Lib konz, 27. januar 2015 17:47)

Niste morali da pratite njegov blog da bi ste zarobili svoje pare u CHF I cekali pet godina da dodjete u neki plus. Ako je to vama plus ja cu vam dati recept kako da se obogatite: svakog leta prodajte Eure I kupite Dolare a onda te iste Dolare na zimu prodajte I kupite Eure. Nema tu neke filozofije samo pogledajte grafikon.

A komentari su katastrofa, tipicno srpsko razmisljanje, ko je kriv Nemcima sto su im pozajmili umesto sto si uzimao kada znas da ne mozes da vratis. Tacno se vidi mentalitet I ovo vam je nauk da komsiji ili drugaru Srbinu pare ne treba da pozajmis jer ces upravo ovo dobiti kao odgovor kada budes trazio svoje pare nazad.

Da ne pominjemo ono "da se oslobode ropstva" drugim recima uzeli pare I ne moraju da vrate pod parolom MMF je zlo a za sve su krivi korumpirani politicari koji su na to pristali ali eto I mi kao narod smo koristili "beneficije" jer smo bili primorani od tih istih korumpiranih I MMFa. Tipicno razmisljanje JKP radnika koji psuje kada dobije nesto da radi I misli da mu je plata bogom dana.

Ali ubedljivo su najbolji ovi sto smatraju da je u Srbiji i vecini Evrope ekonomosko uredjenje kapitalisticko.

Mujo11

pre 9 godina

Čovek koji treba da kaže "ne" EU

A sta ako kaze ne?! Ima da raspada odma EU?!
Ja vjerujem da Grcka zna sta radi, inace "infuzije" nece dobiti vise od EU!

Velja

pre 9 godina

A gde je profa bio kada je Grčka uzimala pare?

Do skoro sam živeo u Atini 10 god i katastrofa su, jedini gori od nas. Samo traže pare od drugih kao i mi, evo oni bi i da ne vraćaju lovu koju su pozajmili.
Ne drže reč i katastrofa za posao. Za provod su super - ako im nešto treba.
Devojke? - najveće sponzoruše koje je svet video.
Treber sam 1 ne malog kluba i živeo sam u mnogo zemalja sveta pa pričam iz svog iskustva i svojih prijatelja.
Rusi?
Ko misli da su prema nama iole dobri - ili nema mozak ili je neinformisan.
Ha ha, pa kukamo da su nam silom uzeli KiM a kada to Rusi urade nekom onda čutimo.
Bruka smo - licemeri.
Ne kažem da je EU mnogo dobra, o Rujama i Grcima pričam.

@

pre 9 godina

@Bacvanin, 27. januar 2015 17:44
Grckoj ne treba zajam da bi placala penzije, vec da bi placala kamate na zajmove koje je uzela vlast koja je izgubila izbore za kojom vi sad placete ovde.

EU ne moze naplatiti kredite od Grcke jer je to nemoguce.

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.

Milos

pre 9 godina

Grcka je od oslobodjenja od Turaka pocetkom 19. veka do danas bankrotirala 6 puta. Sta mislite odakle narodni izraz "duzan ko Grcka"? U 19. veku nije postojao ni MMF, ni EU ni Svetska banka...bice da u regionu funkcionise matrica "daj, burazeru, 100 evra na zajam, samo da premostim do prvog..." A kad tih 100 evra potrosim u kafani, onxa ox drugog trazim da vratim prvom, I tako u krug do bankrotstva...

razuma bez

pre 9 godina

da li neko od srpskih nobelovaca iz oblasti ekonomije, kojih po komentarima ima na stotine, ako ne i vise, uopste zna sta su to mere stednje koje drzava treba da preduzme?

ne dragi nobelovci, to nije da vi kad odete u prodavnicu, kupite manje salame ili jeftiniji prasak...

mere stednje su gospodo smanjenje broja besposlenih drzavnih cinovnika, ukidanje privilegija (sluzbeni auto, dve sekretarice i tri mobilna telefona) predsednicima opstina i direktorima vodovoda, smanjivanje grejanja u kancelarijama umesto da se otvaraju prozori...

to su gospodo glavne mere stednje koje mmf zahteva...

sve ostalo je jeftina demagogija i prebacivanje krivice za nesposobnost....

Smuleco

pre 9 godina

Kakav lik! Pamet, hrabrost, intelektualni i stručni kapacitet! Izuzetno jak i prodoran, može se reći, harizmatičan karakter. Neka ti je sa srećom, Janis!

daska

pre 9 godina

(@, 27. januar 2015 18:37)

I ja jednom dao komšiji pare, mada nisam bio baš siguran da će ih vratiti. Međutim, onda čujem od drugog komšije da se dužnik zaposlio, dobio plaću, a svu plaću potrošio na sebe, a meni ne vrati pare. E onda sam ga fino sačekao ispred kuće.

Imat će Grci para kad tad, i tad će vratiti pare. Nitko ih ne tjera da to naprave sad kad nemaju. Ko i moj komšija. Sve se može vratiti, kad tad. Kad stigne iduća plaća ima da me odvede do bankomata. A stići će, evo još 15 dana. Mogu ja sačekati, nije meni frka.

Dragan Djordjevic

pre 9 godina

Poštovani čitaoci, Iako nisam ljubitelj "pisama čitalaca" ne mogu da izdržim, a da ne prokomentarišem politički zemljotres Cipras, čiji će verovatni epicentar biti g-din Varufakis. Spreman sam da ovo ustvrdim na osonovu ličnog 11ogodišnjeg iskustva života u Atini, 90ih.
Pre svega zamolio bih da neumesne ostrašćene komentare o marksizmu i komunizmu pažljivije sročite (a i opismenite...). Tačno je da nema Grka koji ne razmišlja kako da izbegne plaćanje poreza ali je još tačnije da to u masi poreskih prihoda ne kreira problem od strane "radnog naroda" nego je malo veća masa poreskih prihoda u Grčkoj utajena od onih koji lagodno jezde jahtama po Egeju i Jonsklim ostrvima.
No, da se vratimo novom ministru finansija prezadužene Grčke kome, iskreno govreći ne verujem, da bi iko od nas pozavideo!?
Činjenica da su kreditori obrčunali Grčkoj 320 (a ima procena i od 380!) milijardi evra ukupnog duga (glavnica+kaate) zvuči ka SF roman bar ya mene koji nisam ekonomski stručnjak. Međutim, ono što malo ko pominje, a što je glavni adut Ciprasa i novog mu ministra finansija je da ako ta ista evrozona hoće da izbaci nepoćudne Grke, to će je koštati tričavih 1500 milijardi evra. Šta mislite šta će izabrati kreditori, g-đa Merkel i ostali gospodari naših sudbina?

enes

pre 9 godina

Stereotip o Grcima kao "lenjom narodu" plasirali su mediji. Oni isti koji su plasirali i još neke stereotipe, pa između ostalih, i onaj o Srbima. Vidim u komentarima koliko je jaka ta propaganda. I vidim kako ljudi "vatreno" nasedaju na to, iako su i sami iskusili kakav "objektivan" pristup imaju giganti evroatlantskog medijskog neba.

Zoran

pre 9 godina

"24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno."

Pa sto 5 puta od 1821. godine bankrotirali? Zato sto primali 13., 14. platu dodatak na rad na kompjuteru, sa 55 isli u penziju. Privatnicima svaka cast, ali drzavna sluzba im je katastrofa.

komunist

pre 9 godina

Dok je bila vojna hunta na vlasti nisu imali ovoliki dug.Kada dođoše demokrate za nešto više od 30 godina napraviše 340 milijardi duga.Ni manje zemlje ni većeg duga.Samo oni imaju veću administraciju (budžetske korisnike)od nas.I mi kretosmo tim putem a gde ćemo se zaustaviti pokazaće vreme.

delo

pre 9 godina

Po nekad stvarno ne mogu da svatim dokle ljudi mogu da idu sa hipokrizijom. Isto kao da se nista nije desilo pre. On govori u sadasnjem momentu, da slusa neki marsovac rekao bi da se ceo svet urotio protiv jadne grcke. Ni tada 2010 ni danas meni nije jasno gde je drzava od 10 mili.stanovika potrosila 370 milijardi eura. Da su ih koristili za potpalu previse je. Ovo je samo zauzimanje pozicije da bi ga ostatak evrope svatio kao ozbiljno.

srb

pre 9 godina

Bar je covjek nesto radio u zivotu. Sta su radili nasi ministri, je li ijedan vodio neko preduzece, bilo sta?!
Vidjecemo ga kako radi, u startu su svi ok. Grcima zelim sve naj.

marko

pre 9 godina

Svidja mi se,britanski djak,ajmo u zivot da se kladimo da ce lagano izvesti Grcku iz evro zone,a po nalogu njenog visocanstva,kao sto i britanci nameravaju da se izvuku!

gradinar

pre 9 godina

Što se tiče štednje, razmišljao sam šta bi se desilo kada bi svi mi isključili sebi struju i grejanje, zavili se u ćebe, hranu smanjili na minimum (dakle štedeli maksimalno)... Da li bi posle 6 meseci ekonomija bila bolja?
Ma nema šanse!
Toliko o blagodetima štednje.

Uopšte se ne razumem u ovu ekonomiju. Nauka zasnovana na brojkama, ali ipak ništa nije sigurno...

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Moze tako da se gleda, a moze i ovako: Ko te terao da uzimas kad ne mozes da vratis. A posto sam ti ja dao MOJE, onda trazim svoje nazad. Zao mi je, tu nema srpskog nacina pozajmljivanja para kada covek predamnom kleci da mu dam 100 evra, a posle ja pred njim da mi vrati. Zna Zapad sa vama super, jer cim neko se poziva ko ti kriv sto si dao kredit, a ne ko mi kriv sto sam uzeo, TACNO se zna sa kim imas posla.

Marko

pre 9 godina

@sajber seljak

Džabe turizam kad ti 75% populacije zavisi od budžeta. Treba nahraniti milione penzionera koji primaju između 700e -1.500e penzije. Treba nahraniti i javni sektor gde radi 25% ljudi. Treba vraćati kamate za uzete kredite.

Marko

pre 9 godina

Prvo, nespojivo je njegovo opredeljenje - 'libertarijanski Marksista'? Libertarijanizam je za ekononske slobode, slobodu pojedinca, jak pravni sistem, zaštitu privatne svojine, deregulaciju tržišta...Posle u nastavku najavljuje kako će najbogatijim Grcima uzeti sve, gde podseća na Broza 1945.god kroz 'drugu fazu revolucije'. Usput je svoje džepove napunio na slobodnom tržištu kao pravi kapitalista i ako je stvarno levičar neka svojim primerom pokaže na delu, i ja mu predlažem da pokloni te svoje novce siromašnim Grcima za koje se ''bori''. To je problem sa levičarima/marksistima/boljševicima koji bi da otmu tuđe, a svoje nedaju. Neverovatno koga su Grci doveli na vlast? Sad vlada ekstremna levica i desnica zajedno. Samo ja ne verujem da šačica komunista može da osigura neki prosperitet Grcima, biće im gore.

Pametnjaković

pre 9 godina

Sve to što govori je tačno i praktično je rekao da će da vrate trenutan dug, ali da se kamata na dug stopira, s čime se ostale članice nikada neće saglasiti jer su prethodni koji su bili na vlasti potpisali zaduženje u ime naroda. Isto što se i nama dogodilo, a nismo ni članica EU. Eto sad se vidi zašto se masovno zapošljavalo u Srbiji u javnom sektoru: da bi se u što kraćem roku napravio što veći javni dug, da bi se zapadu otplaćivale kamate na pare koje su potrošene. Glup narod je naravno voleo da radi ništa i prima velike plate za nerad i eto nas sada tu gde smo.

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Ne brini, Zapad ne daje niko nista ako misli da taj nema nacin da vrati to. Uvek neko nesto ima i Zapad vodi racuna da samo takvima da zajam. I toi isto ne bi dao onom ko ne moze da vrati. Ima Grcka ostrva, more,... Samo uzivaj i gledaj kako ce Grcka da kleci i moli, kako ce beda da bude i kako ce Bugari da idu u Grcku na more, a vec poceli po prici Bugarina.

milan

pre 9 godina

Mnogi ovde vidim da su ili zdusno ZA ili PROTIV nove grcke vlasti,ali cinjenica je da su vec bankrotirali i to toliko puno,da ce i njihovi praunuci morati da otplacuju ogromne dugove i kamate. Naravno te kredite i sve pare koje su pozajmljivali,to su radili demokratski izabrane prosle grcke vlasti. Istina je da im dug niko nece oprostiti,ali oni nece ni traziti oprost niti ce odbiti vracanje dugova. Istina je da su grci navikli da ne placaju porez i svi su ziveli leti od turizma ,a ostali deo godine svi zaposleni u javnom sektoru koji je nemilice trosio pare koje su bile pozajmljene. Grcka ce imati scenario slican Argentinskom bankrotu i bice iskljuceni iz svih finansijskih institucija,odbice da placaju dugove dok im se ekonomija ne digne na noge i tek tada poceti da otplacuje dugove kao sto je uradila i Argentina koja je za 12 godina otplatila vise od 80% dugova i digla se na noge. To je scenario i Grcke. Izaci ce iz evrozone. Evro ce u tom slucaju toliko oslabiti da ce Americki dolar biti jaci od eura za oko 30% i to munjevitom brzinom. To i nece tako lose biti za obolelu Evropu jer ce tako izvoz iz EU za Ameriku porasti takodje munjevito jer ce evropska roba biti jako jeftina Amerikancima. A tako ce realno ekonomija EU poceti da se oporavlja.V

counter strike v1.6

pre 9 godina

Grci su "izmislili" demokratiju i filozofiju postavili su temelje svega jedna je od malobrojnih im "imperija" koje se nisu drasticno smanjile, lobi im je ultra jak i povrh svega postoji svet je podeljen na siromasne i bogate zemlje, videcemo nadam se de ce ozbiljno protresti EU, zelim im puno puno srece...

covek ce na kraju da kleci

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.

b

pre 9 godina

Do skora su sa 55 godina isli u penziju i dobijali sve moguce dodatke a onda se nisu bunili? Pa nije niko potrosio te pare do oni sami i to su pare svih evropskih porezkih obveznika. Kod koga ce sada da se zaduzuju? Kod Rusa zelenasa ili Kineskih krvopija? Dok postoji i jedno ostrvo koje im ne uzmu.

Nikola

pre 9 godina

Amerikanci i Nemci za par meseci ekonomski unazadiše Rusiju za desetak godina a zamislite šta će biti sa Grcima ako počnu da vrdaju.Jedino sto oni uzeše od EU lepe pare a nas i braća Rusi izmuzoše preko NIS-a.

sila

pre 9 godina

@marko, isto razmisljamo. Ne postoji ama nista na ovoj planeti da nije “u sluzbi njenog velicanstva“ pa tako ni ovo u Grckoj. Sve ce biti jasno relativno skoro. Ovako na blic vrlo je indikativno da BBC izvestava o pobedi neobicno euforicno sa neskrivenim simpatijama. Pitam se jedino protiv kog velikog igraca je samo usmerena ova grcka “bomba“. I tu ne mislim na EU koja prakticno i ne postoji. Imajuci u vidu da vecina finansija dolazi iz Nemacke, moguce je da je ona na redu. Ne bi se ovaj grcki scenario desio da nekome ne odgovara. Pobogu pa zar neko jos veruje da se bilo sta na planeti prepusta pukom slucaju?!

Aca86

pre 9 godina

Jedva cekam njegove mere. Samo da ne budu pokazna mera potencijalno neposlusnima. Realno, moguce je proglasiti bankrot i ziveti u skladu sa mogucnostima, mada je tu pitanje sankcija i turizma. Videcemo...

Byakuya-sama

pre 9 godina

@komentar, 27. januar 2015 18:42)

Srbiji nisu ništa otpisali. Kada je Srbija 2000. okupirana jedna od njihovih lutaka(Labus) je išla da 'pregovara'. Rezultat, 'otpisali' su nam deo kamata koje su uračunali, dok su nas isti oni držali pod blokadom(a 1999. i otvorenom agresijom), naravno našim deviznim rezervama koje su se nalazile kod istih tih nisu uračuniti prinosi(veće su nam bile rezerve par puta nego dug). Tako da bi u normalnoj situaciji dug od 3,5-4 milijardi trebao da padne samo na razlici za kamate(kam. za naše rez.- kam. naš dug). A mi smo dobili na kraju dug posle 'otpisa' od 5,5 milijardi.

Stefan

pre 9 godina

Ko god dobro cita i razume sta ovaj covek prica, shvata da on zapravo kao glavnog krivca cele Grcke situacije vidi upravo Grke i ljude koji su tu drzavu vodili pogresno u razne korupcionaske i ostale afere i poslove, a EU je neko ko im se nasao, doduse ne da im je dao ruku dok su u provaliji, vec im je bacio kanap, a na Grcima je da vide da li ce uspeti da se popenju do gore. Jeste kanap dugacak i tanak, moze da pukne, ali bolji je nego pad u provaliju, koji bi ih definitivno odveo 50 godina unazad. Dakle, jasno je svima u Grckoj da moraju da se menjaju i da menjaju navike njihovih radnika, sistema i svih koji su uzivali na racun drugih.

game over

pre 9 godina

kupili ste me kada ste rekli da je bio jedan od zacetnika steam marketa koje se tu pare uzimaju na gluposti ovaj je sposoban 100%

potpuno se slazem

pre 9 godina

@daska, 27. januar 2015 21:06
u 2015. Srbija samo za kamate stranim bankama i drzavama treba da plati 55 milijardi dinara.
To je 440 miliona evra.
I jos 66 milijardi za kamate domacim bankama (koje su opet vecinom u stranom vlasnitvu). To je jos 540 miliona evra samo za kamate.

Slazem se da te pare treba da budu uzete od tebe, da ti se uskrati lecenje, penzija i sve ostalo sto ti placa drzava, i da se te pare daju za kamatu vrednim bankarima. Jer ne mozes ti uzimati pare od vrednih bankara, pa da ne vratis.

Sledece godine ce biti jos vise, nemoj misliti da ce to trajati samo jednu godinu.
Zavrni rukave i pocni da radis, treba da vratis kamate za ono sto si potrosio i luksuzirao se dok su bankari marvljivo radili.

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

Ne radi se ovde samo o povratu pozajmljenih para.
Nisam ekspert ali vidim to ovako.
Grci vole da trose ali ne vole da rade. Neki su videli sansu da im pozajme uz debele kamate, uz obostrani pristanak. Dok su tokovi novca bez ozbiljnih poremecaja sve to tece vise-manje kako treba.
Globalno trziste novca je uzdrmano, i osnovcima je jasno da je to ucinjeno od pozajmljivaca, a samo da bi unistili male.
E kad te neko tako nasamari i svojim mehanizmima koji su ti nedostupni onemoguci da u nekom periodu uopste servisiras dug, onda se obracas logici "niciji profit nije vredan mog opstanka i dostojanstva".
Zdravo-prijatno.
Dakle, nemam reci hvale za Grke kao vrednu naciju, ali ni promil razumevanja za ove zelenase koji su resili da pokore planetu bez vojske, metka, a, putem korumpiranih Vlada ciji narodi odose u propast zarad enormnih privilegija nekolicine.
Tu smo!

pametni ne klece

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.
(covek ce na kraju da kleci, 27. januar 2015 18:41)
PAMETNI ne klece, ne dozvoljava im ni znanje, ni ponos, ni karakter.
Nemoj gledati u ove nase Megatrend strucnjake, bivse mega neradnike, plagijatore sa kupljenim ili poklonjenim diplomama.Takvi su spremni na sve iz licnih interesa.

Zoran

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.
(Кривокапић, 27. januar 2015 18:46)

Mi napolju svi do jednog nismo za socijalizam. Ti sto sto jesu su vam se vratili. A ovi nasi sto dosli da pomognu, Djelic, Krstic,...oni nisu u kontredikciji, jer kuci rade isto sto i na Zapadu. A sta radi ovaj u Grckoj, tek ce da vidis. To ce takav kursluz da napravi u Grckoj da ce buklijom da mole staru vlast da se vrati.

Dusan

pre 9 godina

Ako nista drugo ovaj covek baram vidi stvari .
Banke su u vlastnistvu svetskih kapitalista koji su svoje bogastvo enormno multiplicirali investirajuci u proizvodnju u Kini i drugim istocnim zemljama ,.
Upravo zbog toga nije jim problem da DAJU bilo koji kredit zemlji koja jim je stRateski i ekonomski znacajna JER SU ONI TI KOJI VODE SVETSKU POLITIKU
Grcka je pripadala tim zemljama .
Cena tog kredita je ekonomska i politicka zavisnost jer UVEK IDE ZADUZIVANJE NA ZADUZIVANJE I CILJ JE DA SE NIKADA NE VRATI NEGO DA OSTANE UVEK ZAVISAN ODNOS.
Svestnost da demokratije u EZ nema ,da nema slobode govora i odlucivanja mozda ja dovoljna za tezak put na kome se Grcka nasla ,
Koliko CE IZDRZATI VEC JE DRUGO PITANJE JER KAO I U SVAKOJ DIKTATURI NEPOSLUSNOST SE STROGO KAZNJAVA ,A DIKTATURA KAPITALA JE JEDNAKA DIKTATURI LICNOSTI .

Данац

pre 9 godina

Bravo Grci, vi ste bili prva demokratija, kaka god da je bila, sada cete prvi reci STOP lopovima iz svetskih banaka. Mozda je ovo preokret u ekonomskom smislu, koji ce napraviti ovu planetu malo ravnopravnijom. Bogati su sve bogatiji, dok 3 Milijarde ljudi zivi u siromastvu! DOSTA JE!

Бојан Илић

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...(komentar, 27. januar 2015 18:42)Nemcima se vec tresu gace :)Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao
(cica glisa, 27. januar 2015 21:20)

Па шта је рекао лоше?!
Зашто одмах гард , када је коментар скроз реалан?!
Биће Немцима добро, покуповали су скоро све што вреди у Европи!

re

pre 9 godina

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer.

Hoce li Simens vratiti Grckoj te 2 milijarde? Nece. Sto bi onda Grcka vracala Nemackoj. Nek izvoli Nemacka pa nek trazi pare od Simensa, ionako su ti krediti zavrsili kod Simensa i slicnih.

Zoran

pre 9 godina

(бот Светске банке, 27. januar 2015 22:35)

Pa racunam covek radio na Zapadu, placao kiriju ili ratu za stan ili kupio stan uglavnom dzabe nije ziveo nigde. Sad se vratio u Grcku i huska narod da ne placaju nista strancima. Pa to nije posteno. Ti si tamo pravio igrice, studirao, zaradio, a sad socijlaizam u svoju zemlju i ne placaj nikom nista. Trebalo je da Grckoj ponudi ono sto je radio na Zapadu, tako bi najvise poomogao Grckoj.

Ovako, bice katastrofa za Grcku. Zivi bili pa videli.

Sta se ti sikiras dal me pogodio ili nije. Ja u svojim godinama mogu u penziju i to pre najmladjeg Grka sto je otisao u penziju. Samo nije zaradjeno u drzavnoj firmi, niti u Srbiji, NARAVNO.

Dosta zamajavanja

pre 9 godina

Grcku NAJHITNIJE treba izbaciti iz EU. Ta ne nikada pameti nece nauciti.
Zato, neka lepo vrate drahmu, pa neka OPET primaju 13. i 14 plate i stimulaciju ako uopste dodju na posao.
Ja cu letovati u Turskoj.

EU Citizen

pre 9 godina

Ja bih sintagmu "libertarijanski marksist" preveo prosto kao "klovn i ignorant", mada, naravno, ima i mnogo zanimljivijih alternativnih prevoda :)) Blago Grčkoj kad im ovakav vodi finansije, jedno kratko vreme će se jako dobro zabavljati, a onda će jako dugo proklinjati dan kad su se rodili, ali to je baš kako treba, što sam stariji sve više uviđam koliko je ovaj svet jedno pravedno i dobro uređeno mesto koje bez milosti, baš onako kako treba, kažnjava i glupost i zlo :)))

СВ

pre 9 godina

Надам се да у народу у западној Европи нема толико радикалних неолиберала колико има међу читаоцима Б 92.Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди, али је посебно питање на који се начин формира воља преговарача и да свака криза уједно значи и промену вредности,што опет указује на релативност, било би добро.

Lanan

pre 9 godina

Kapitalizam je samodestruktivan och iskljucujuci, to i neoliberali pocinju da uvidjaju, samo ne drveni ekonomisti iz Srbije. USA je najgora ekonomija samo sto stampa dolare i pocinje ratove kojima zapoljava vojnu industriju.

cipras

pre 9 godina

zanimljiv lik. u svojoj knjizi "the globalising world" pise i o svojoj poseti peckoj patrijarsiji na kosovu. verujem da bi se vecini svideo njegov stav prema NATO prisustvu tamo dole. ko je zainteresovan evo linka http://www.vitalspace.org/chapter-3-kosovo

Vatra

pre 9 godina

Podrska Grcima da uspeju da se oslobode ovih okova "demokratskog" zapada.
O tom postovanju ugovora smo videli koliko zapad postuje ugovore sa Rusima, koliko zapad postuje ljudska i medjunarodna prava, epa neka im grci sad vrate njihovim podmuklim fintama, neka se stresu ljigavstine. Ako eu pusti Grcku uletece Rusi, kao sto je bilo sa Kiprom. Moguce je da Rusi samo cekaju rasplet, a mozda vec imaju dogovor. Evo Madjari su otkacili mmf, isplatili sve dugove, a njohovog premijera u americi zaovu fasistom jer haraclije nece nezaduzene zemlje, oni hoce da uzimaju harac. Belosvetska prljava, podmukla, licemerna bagra i oni nesto pricaju o postovanju nekakvih prava i obaveza, da ali samo kad su obaveze sa nase strane. Sljam.

Mare

pre 9 godina

Prazne priče za lakoverne ljude. Čovek je zapadni đak. Klasična propaganda dok ne pobede na izborima, posle sve po starom. Ekonomska pravila su jasna, mogu ovi tzv komunisti da se busaju koliko hoće. Niko ih nije terao da se zadžuju.

bar nesto

pre 9 godina

Za razliku od nas izabrali su mlade, skolovane, nekorumpirane ljude.
Nisu ni presvuceni radikali, ni istroseni Ceda, Tadic, Canak i ostala druzina.
Ovaj novi Ministar finansija je sjajan ekonomista, ko je imao prilike do sada da ga prati i imace uz podrsku ostalih iz Vlade i verovatno najpresudniju ulogu.
Dosta vise ovih zaista besmislenih, pakosnih komentara od potpuno neobavestenih "strucnjaka".EU ima problema do guse i bez njih i oni mogu samo da im budu zrtveno jare kao i ovi silni dzihadisti koje izmisljaju svaki dan za javnost, a svi su bili savrseno obavesteni o njima i do sada.Umesto da se kao svojoj clanici potrude da nadju resenje i sa ovom Vladom koju je narod izabrao, oni im prete od juce na svoj bahati i licemeran nacin.

atina

pre 9 godina

(Bacvanin, 27. januar 2015 17:44)

Tacno tako,nema oprastanja,svako njihovo ne bice na stetu gradjana Grcke.Nema od tih populista nikakvih preokreta,izracunali su oni dobro sta smeju mogu i hoce.Verujem da ce oni pokusati pred svojim glasacima da se opravdaju nekim halabukamma za domacu javnost,ali ce nastaviti tamo gde moraju,drugog izlaza nemaju.Ne verujem da ce biti toliko ludi da se uhvate u kostac sa EU i izadju iz EU zato sto bi tako u Grckoj u kratkom vremenu doslo do kolapsa i velikih nemira,jer oni bez para ne mogu da ozdrave.Siguran sam da ce na prvome mestu zbog interesa svojih dzepova,nastaviti tamo gde su prethodni stali,inace ce im vladavina biti kratkog veka,nece stici da nagoje svoje dzepove,toliko glupi i ludi sigurno nece biti.Narodu ce biti servirano to sto vole da cuju,stvarnost ce biti drugacija.Neka pohapsi te lopine po Grckoj,silne milijarde su iznete iz zemlje,cije?

zbozo

pre 9 godina

stina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.
(sasa jokic, 27. januar 2015 17:44)
Svaka čast Saša,svaka Ti je na mjestu!
Kad bi bar i naši "iracionalnoshvatljivi" narodi mogli ovo shvatiti!

Pro

pre 9 godina

Iz zemlje Helena dosla je demokratija, a sad stize novi svetski humanisticki poredak
(Ja pa ja, 27. januar 2015 17:26)
Ja vidim mnogo epskih izjava kao i sve nove politicke stranke a u prevodu znaci da ce da traze reprogram dugova. Videcete za par meseci.

licemeri

pre 9 godina

mere štednje EU opisuje finansijskim pandanom metodama mučenja zatvorenika, koje primenjuju CIA i američki obaveštajci.

Dobro receno.

"Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u deceniju gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu."

Za tim oligarsima i korumpiranim politicarima placu ovde razni bacvani.

rmbozic

pre 9 godina

Srbija je Grčka u malom formatu - i po zaduženju i po uticaju na svet oko sebe.
Opet mi imamo sekiraciju za stanje u komšijskom dvorištu.
Stvarno smo nebeski narod.

Willi

pre 9 godina

Dzabe price dzabe teorija - stednje,potrosnje,mere ... Grcka mora da radi i proizvodi ako povecaju proizvodnju u brodogradilistima ako kopaju vise zlata ,privuku jos turista pritom moraju da shvate da je rentiranje ostrva ili delova istih nije prodaja zemlje nego put ka oporavku. Ono nasta su se namerili zapadnjaci nisu ostrva od kojih vecina nema pijacu vodu nego iskljucivo rude !!! Ako sacuvaju rudnike uloze u eksploataciju istih mozda ce i uraditi nesto. Nek im je sa srecom !

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

"Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi. "

Ko su u ovom konkretnom slucaju Libertarijanci?
Neverovatno mi je da se drustva opredeljuju za pravo lica na extraprofite u odnosu na pravo na zivot, goli, da ne govorim o pristojnom zivotu.

Narocito mi nije jasno kako se zainteresovani delovi drustva ne opredeljuju za otpor toj nenormalnoj pojavi.

Kakvi porezi, kakve kursne razlike...i sl.

Pretvoriti nekoga(ko nije ucesnik u kriminalu) u slucaj, to nema nikakve veze sa normalnim drustvom ma kakvo uredjenje bilo.

bogato srpsko iskustvo sa pokretima, vodjama i revolucijama

pre 9 godina

Kome su na svetu komunisti posebno "marksisti libertarijanci" nešto dobro doneli? Huškaće narod protiv celog sveta dok dobro ne napune sopstvene "marksističke" džepove a šta će posle biti sa Grčkom i Grcima baš ih briga. Svi veliki "revolucionari" koji se kriju iza "narodnih" pokreta uvek i svuda misle samo na svoje interese i spremni su zarad njih da žrtvuju bilo koga i bilo šta. Sve će vrlo brzo biti vidljivo.

Zoran

pre 9 godina

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?
(@, 27. januar 2015 21:27)

Mislis sto sam ja nekom pozajmio pare? Pa trazio. Kome je mogu da dam pare na zajam ako on nece da uzme. :)))

@

pre 9 godina

@Zoran, 27. januar 2015 19:57
Grcka je zapad sigurno nije istok.

Zapad vodi racuna o sebia ne o drugima, krediti su dati da bi drzali Grcku u duznickom ropstvu,i da bi tim parama finansirali razvoj Nemacke. Grcka nema 300 milijardi i nemoguce je da ce to vratiti.
Tih 300 milijardi nije dao neko ko je radio u rudniku pa zaradio te pare, vec banke koje su te pare odstampale.

Oni koji su uzeli te kredite, pa tim kreditima uposlili Nemacku su sad izgubili vlast.

Dakle,sto je "zapad" davao kredite iako su znali da ne mogu biti vraceni, i sto placete za onima koji su te dugove napravili pa sad izgubili vlast?

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?

Nucky Thompson

pre 9 godina

@ Bane, odlican komentar. Kao neko ko zivi u SAD i prati politiku i ekonomske prilike, Libertarijanska ideja mi se jako svidja. I ona je dijametralno suprotna od Marksisticke. Svako dobro i mnogo srece Grcima!

deca iz obdanista za mentalno ometene ne bi poverovala u ovo

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.
(Bane, 27. januar 2015 17:41)

A onda je mrmot zavio cokoladu u foliju...

Hotel

pre 9 godina

Koga su komunjare izvlacile iz krize taj je brzo selio u Ameriku, Australiju, Svedsku... Grci ce brzo tim putem za 5-10 godina. Zivi bili pa videli.

liberalni kapitalista

pre 9 godina

@ CB
"Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди"

Po ovome što ste napisali može se zaključiti da vi živite u nekoj virtuelnoj ekonomiji socijalističko samoupravljačkog tipa.
U normalnim tržišnim ekonomijama koliko nešto vredi određuje tržište i zakoni ponude i potražnje a ne nekakvi dogovori.I to važi apsolutno za sve,od cene radne snage do cene plemenitih metala.
Ta dogovorna ekonomija na koju vi aludirate je svojstvena državama poput Grčke i Srbije i njene pogubne efekte smo na žalost imali i imamo priliku da vidimo.

@

pre 9 godina

daska, 27. januar 2015 21:06
Grcka ne moze da vrati 300 milijardi jer nema.Grci nisu potrosili pare na sebe, da jesu ne bi bili u krizi.
Grcka ce imati para ali ne i za sebe i za zelenase. Moze da bira samo jedno od ta 2.

Je l bi dao ti tvom komsiji 300 milijardi evra, a znas da ti ne moze vratiti?
Zasto su to radile banke? Prosto pitanje. Sto nisu cuvale svoje pare, ko ih je terao da daju kredit Grckoj?
Zakljucak, da nisu davali kredit, ne bi bilo ni duga.

sumorni realista

pre 9 godina

Postoji ogromna razlika izmedju Grka i Srba: Grci imaju osecaj za svojinu. Oni umeju da kazu: "Cekaj, pa to je moje, ja to ne dam". Mi smo, sa druge strane, konzervativna i zatucana sredina po mnogim pitanjima, ali zato veoma liberealni kada je u pitanju svojina. Zato su se tako lako prodale i propale nase fabrike i zato nema bunta. To je jos ostalo kao tekovina socijalizma: "Sve je to nase, drustveno. Ako je sve drustveno, znaci da nije nicije.". Ovaj proces potpune prodaje svega zavrsava se 2017, kada ce stranci biti u mogucnosti da kupuju nasu zemlju. Ovakvi kakvi smo, mi smo zapravo idealna robovlasnizka kolonija, i to je sustina svega.

M.Popović.

pre 9 godina

Meni ovo miriše na 'Put svile'.Ko se seća istorije iz srednje škole.I ovde i tamo... Ako, bar ćemo da naučimo da radimo.Ja bih voleo.A biće i posla.Bar da se šrafi,lepi,sastavlja,prevozi-tako se na šrafciger Italija podigla posle drugog rata.

Mika

pre 9 godina

"Da me mete ko za kralja, ja bih znao kako valja
Bombona bih vazda imo, drugi porez ne bi primo."
itd.
To je za decu smislio Cika Jova Zmaj.
I za veliku decu isto ima ko da im pise taram baram beca ekonomske, politicke i drzavne programe. Narocito mi se dopada sto ce da kazu "Nema", ma odmah su mi Maratonci pred ocima, rasprava Pitonom oko para.

Basil

pre 9 godina

Pitam se sta znaci to veliko NE, da li:
- NE- trebaju nam vasi prljavi novci, jer su nas unistili, ili
- NE-vracamo vam ni kinte, jer ste nas dokusurili s vasim novcima.

бот Светске банке

pre 9 godina

(Zoran, 27. januar 2015 20:47)

А тебе овај текст баш погодио? Остављаш коментар на сваких 5 минута. Сваки следећи све глупљи. Бриљираш.

Dejan

pre 9 godina

Jedno je blogovati a drugo zasukati rukave i raditi.

Ajde blogeru, da vidimo, sad prioni na posao, primeni ono o cemu si pricao a da istovremeno tvom narodu bude bolje!?

cica glisa

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...
(komentar, 27. januar 2015 18:42)

Nemcima se vec tresu gace :)
Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao

Bane

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.

sasa jokic

pre 9 godina

Istina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.

Bacvanin

pre 9 godina

Ako grcka bude trebala da isplacuje penzije od onog poreza sto ubere, onda ce mnogi gladovati u toj zemlji. Da Grcka ima dovoljne prihode iz poreza, privrede, bilo kakve ekonomij, nikada ne bi bila u ovoj situaciji i nikada ne bi pozajmljivala novac.
Grcka nema s cim da psotavlja uslove EU. Neki ce reci da moze da odbije da placa rate, to stoji, ali onda ce biti iskljucena iz mnogih finansijskih tokova, izlazak iz EURo zone i uvodjenje drahme bi dovelo do hiperinflacije, jer ko ce da ceni valutu propale ekonomije.
Odlazak prezaduzene i ekonomski nejake drzave Grcke iz EURo zone ne bi bilo tako jako kobno za EU, ali Grcki radnici bi bili na jakoj dijeti, kada bi ih samo grcka ekonomija trebala izdravati.
Mogu danas mnogi da pricaju o marksizmu, socijalizmu, i drugim sistemima, ali banke nisu karitativne institucije. Svi ugovori o zaduzivanjima su bili poznati predstavnicima grckog naroda pre podpisivanja, znali su sta ih ceka. Pare ce morati da vrate, jer krenuce zaplena imovine u inostranstvu.
I u komunizmu se dug mora vratiti nazad. Ako siriza zna kako dici ekonomiju na noge, zelim im puno srece da to i realizuju, ali da ce pozajmljene pare morati da vrate poevriocima, to je sigurno, jer su ugovori podpisani, validni i presude na MSP bi bile u korisp poverioca.

Dosta zamajavanja

pre 9 godina

Grcku NAJHITNIJE treba izbaciti iz EU. Ta ne nikada pameti nece nauciti.
Zato, neka lepo vrate drahmu, pa neka OPET primaju 13. i 14 plate i stimulaciju ako uopste dodju na posao.
Ja cu letovati u Turskoj.

Umreti polako ili brzo, pitanje je sada

pre 9 godina

Ja ne kapiram o čemu će ovaj da pregovara. Postoje samo dva uslova, a ne pregovori. Plaćaš ili te voda nosi.

Mujo11

pre 9 godina

Čovek koji treba da kaže "ne" EU

A sta ako kaze ne?! Ima da raspada odma EU?!
Ja vjerujem da Grcka zna sta radi, inace "infuzije" nece dobiti vise od EU!

Zoran

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.
(Кривокапић, 27. januar 2015 18:46)

Mi napolju svi do jednog nismo za socijalizam. Ti sto sto jesu su vam se vratili. A ovi nasi sto dosli da pomognu, Djelic, Krstic,...oni nisu u kontredikciji, jer kuci rade isto sto i na Zapadu. A sta radi ovaj u Grckoj, tek ce da vidis. To ce takav kursluz da napravi u Grckoj da ce buklijom da mole staru vlast da se vrati.

covek ce na kraju da kleci

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.

Marko

pre 9 godina

Prvo, nespojivo je njegovo opredeljenje - 'libertarijanski Marksista'? Libertarijanizam je za ekononske slobode, slobodu pojedinca, jak pravni sistem, zaštitu privatne svojine, deregulaciju tržišta...Posle u nastavku najavljuje kako će najbogatijim Grcima uzeti sve, gde podseća na Broza 1945.god kroz 'drugu fazu revolucije'. Usput je svoje džepove napunio na slobodnom tržištu kao pravi kapitalista i ako je stvarno levičar neka svojim primerom pokaže na delu, i ja mu predlažem da pokloni te svoje novce siromašnim Grcima za koje se ''bori''. To je problem sa levičarima/marksistima/boljševicima koji bi da otmu tuđe, a svoje nedaju. Neverovatno koga su Grci doveli na vlast? Sad vlada ekstremna levica i desnica zajedno. Samo ja ne verujem da šačica komunista može da osigura neki prosperitet Grcima, biće im gore.

atina

pre 9 godina

(Bacvanin, 27. januar 2015 17:44)

Tacno tako,nema oprastanja,svako njihovo ne bice na stetu gradjana Grcke.Nema od tih populista nikakvih preokreta,izracunali su oni dobro sta smeju mogu i hoce.Verujem da ce oni pokusati pred svojim glasacima da se opravdaju nekim halabukamma za domacu javnost,ali ce nastaviti tamo gde moraju,drugog izlaza nemaju.Ne verujem da ce biti toliko ludi da se uhvate u kostac sa EU i izadju iz EU zato sto bi tako u Grckoj u kratkom vremenu doslo do kolapsa i velikih nemira,jer oni bez para ne mogu da ozdrave.Siguran sam da ce na prvome mestu zbog interesa svojih dzepova,nastaviti tamo gde su prethodni stali,inace ce im vladavina biti kratkog veka,nece stici da nagoje svoje dzepove,toliko glupi i ludi sigurno nece biti.Narodu ce biti servirano to sto vole da cuju,stvarnost ce biti drugacija.Neka pohapsi te lopine po Grckoj,silne milijarde su iznete iz zemlje,cije?

b

pre 9 godina

Do skora su sa 55 godina isli u penziju i dobijali sve moguce dodatke a onda se nisu bunili? Pa nije niko potrosio te pare do oni sami i to su pare svih evropskih porezkih obveznika. Kod koga ce sada da se zaduzuju? Kod Rusa zelenasa ili Kineskih krvopija? Dok postoji i jedno ostrvo koje im ne uzmu.

EU Citizen

pre 9 godina

Ja bih sintagmu "libertarijanski marksist" preveo prosto kao "klovn i ignorant", mada, naravno, ima i mnogo zanimljivijih alternativnih prevoda :)) Blago Grčkoj kad im ovakav vodi finansije, jedno kratko vreme će se jako dobro zabavljati, a onda će jako dugo proklinjati dan kad su se rodili, ali to je baš kako treba, što sam stariji sve više uviđam koliko je ovaj svet jedno pravedno i dobro uređeno mesto koje bez milosti, baš onako kako treba, kažnjava i glupost i zlo :)))

Lanan

pre 9 godina

Kapitalizam je samodestruktivan och iskljucujuci, to i neoliberali pocinju da uvidjaju, samo ne drveni ekonomisti iz Srbije. USA je najgora ekonomija samo sto stampa dolare i pocinje ratove kojima zapoljava vojnu industriju.

liberalni kapitalista

pre 9 godina

@ CB
"Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди"

Po ovome što ste napisali može se zaključiti da vi živite u nekoj virtuelnoj ekonomiji socijalističko samoupravljačkog tipa.
U normalnim tržišnim ekonomijama koliko nešto vredi određuje tržište i zakoni ponude i potražnje a ne nekakvi dogovori.I to važi apsolutno za sve,od cene radne snage do cene plemenitih metala.
Ta dogovorna ekonomija na koju vi aludirate je svojstvena državama poput Grčke i Srbije i njene pogubne efekte smo na žalost imali i imamo priliku da vidimo.

komentar

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati. To Njemackoj nikako ne odgovara, i naravno da od tog scenarija nema nista. Isto tako ovi ljudi na vlasti u Grckoj govore ono sto je svakom ekonomisti jasno, ljudi: STEDNJOM SE NE IZLAZI IZ KRIZE! Samanjenje javnih rashoda nije nacin da izadjete iz krize i duznickog ropstva. Zapamtite to dobro. Vratice dugove, bice i otpisa i to dosta, taj MMF zna sta radi, nista im nije otpisati im 30-40 milijardi, vidjecete. I ranije je Londoski i Pariski klub povjerilaca otpisivao velike sume .Tu se drzave zaduzuju. Jel znate koliko su Srbiji, BiH i Hrvatskoj otpisali??

Velja

pre 9 godina

A gde je profa bio kada je Grčka uzimala pare?

Do skoro sam živeo u Atini 10 god i katastrofa su, jedini gori od nas. Samo traže pare od drugih kao i mi, evo oni bi i da ne vraćaju lovu koju su pozajmili.
Ne drže reč i katastrofa za posao. Za provod su super - ako im nešto treba.
Devojke? - najveće sponzoruše koje je svet video.
Treber sam 1 ne malog kluba i živeo sam u mnogo zemalja sveta pa pričam iz svog iskustva i svojih prijatelja.
Rusi?
Ko misli da su prema nama iole dobri - ili nema mozak ili je neinformisan.
Ha ha, pa kukamo da su nam silom uzeli KiM a kada to Rusi urade nekom onda čutimo.
Bruka smo - licemeri.
Ne kažem da je EU mnogo dobra, o Rujama i Grcima pričam.

Tex

pre 9 godina

(Lib konz, 27. januar 2015 17:47)

Niste morali da pratite njegov blog da bi ste zarobili svoje pare u CHF I cekali pet godina da dodjete u neki plus. Ako je to vama plus ja cu vam dati recept kako da se obogatite: svakog leta prodajte Eure I kupite Dolare a onda te iste Dolare na zimu prodajte I kupite Eure. Nema tu neke filozofije samo pogledajte grafikon.

A komentari su katastrofa, tipicno srpsko razmisljanje, ko je kriv Nemcima sto su im pozajmili umesto sto si uzimao kada znas da ne mozes da vratis. Tacno se vidi mentalitet I ovo vam je nauk da komsiji ili drugaru Srbinu pare ne treba da pozajmis jer ces upravo ovo dobiti kao odgovor kada budes trazio svoje pare nazad.

Da ne pominjemo ono "da se oslobode ropstva" drugim recima uzeli pare I ne moraju da vrate pod parolom MMF je zlo a za sve su krivi korumpirani politicari koji su na to pristali ali eto I mi kao narod smo koristili "beneficije" jer smo bili primorani od tih istih korumpiranih I MMFa. Tipicno razmisljanje JKP radnika koji psuje kada dobije nesto da radi I misli da mu je plata bogom dana.

Ali ubedljivo su najbolji ovi sto smatraju da je u Srbiji i vecini Evrope ekonomosko uredjenje kapitalisticko.

bogato srpsko iskustvo sa pokretima, vodjama i revolucijama

pre 9 godina

Kome su na svetu komunisti posebno "marksisti libertarijanci" nešto dobro doneli? Huškaće narod protiv celog sveta dok dobro ne napune sopstvene "marksističke" džepove a šta će posle biti sa Grčkom i Grcima baš ih briga. Svi veliki "revolucionari" koji se kriju iza "narodnih" pokreta uvek i svuda misle samo na svoje interese i spremni su zarad njih da žrtvuju bilo koga i bilo šta. Sve će vrlo brzo biti vidljivo.

loller

pre 9 godina

Činjenica je da su Grci prilično neodgovorni, ali istini za volju, oni nikada nisu baš živeli na grbači poreskih obveznika EU, već na grbači štamparija pod kontrolom ESCB-a.
Sistem funkcioniše otprilike ovako:
1. Na demokratskim izborima pobedi kandidat podoban po merilima EU, USA i MMF-a (povremeno mu i čestitaju na pobedi 4 sata pre zatvaranja birališta)
2. Posao nove vlade je da se besomučno zadužuje, za šta se sigurno dobijaju procenti ili žmurenje na jedno oko kada je u pitanju "masna" ugradnja.
3. Krediti se daju i uzimaju pod nebuloznim uslovima, ne postoji ni najmanja šansa da se kredit vrati, što znaju obe strane, a novac se štampa u EU (papir je skoro besplatan, nema zlatne podloge).
4. Kada dođe vreme za vraćanje kredita, zemlja naravno nema odakle da vrati, a zauzvrat mora da da nešto što za razliku od papirnih novčanica ima realnu vrednost - rudnike, izvore vode, plodnu zemlju, luke....
5. Ko preskoči korak 1, odnosno ne izabere podobnog, ili postojeći vladar spreči "demokratsku" pobedu podobnog, dobija 5. oktobar, Arapsko proleće, Kijevski Majdan i slično. Onda ponovo ide sve od koraka br. 1.

I tako, štampači bezvrednih novčanica, postaju apsolutni (robo)vlasnici ekonomski poražene zemlje, uz veliku zaslugu domaćih izdajnika.
Narod sa svim tim nema nikakve veze. A ako ima, algoritam skače na korak 5.
Svaka sličnost sa Srbijom je namerna.

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Ne brini, Zapad ne daje niko nista ako misli da taj nema nacin da vrati to. Uvek neko nesto ima i Zapad vodi racuna da samo takvima da zajam. I toi isto ne bi dao onom ko ne moze da vrati. Ima Grcka ostrva, more,... Samo uzivaj i gledaj kako ce Grcka da kleci i moli, kako ce beda da bude i kako ce Bugari da idu u Grcku na more, a vec poceli po prici Bugarina.

@

pre 9 godina

@Bacvanin, 27. januar 2015 17:44
Grckoj ne treba zajam da bi placala penzije, vec da bi placala kamate na zajmove koje je uzela vlast koja je izgubila izbore za kojom vi sad placete ovde.

EU ne moze naplatiti kredite od Grcke jer je to nemoguce.

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.

Ime i prezime!

pre 9 godina

@komentar ...

Ne znam za BIH i Hrvatsku ali za Srbiju znam da je dolaskom Dos na vlast 2000-ti godine potpisala sporazum koji je prihvatila 8 milijardi dolara zatezne kamate i ostalih davanja jer SRJ nije placala zbog sankcija UN, Mmf i Svetskoj banci rate!Dug je bio oko 5-6 milijardi dolara a samo potpisom Miroljuba Labusa dobili smo jos 8 milijardi!

Inace,dr.Miroljub Labus je posle prestanka bavljenja politikom postao zaposlenik Svetske Banke u Budimpesti!

Inace,stari dug SFRJ je bio oko 13 milijardi dolara,sukcesiom je podeljen po republikama.Hrvatska danas duguje 56 milijardi eura,Srbija 40 milijardi eura,Slovenija preko 100 milijardi eura!

Da budem jasniji,zaduzili nas nasi politicari,ugasili nam proizvodnje e sada ide stednja,ali na obicnim ljudima!I sve to po nalogu MMF,SVETSKE BANKE I EU!Iz ovoga zakljucujem da su Osmalije bile med i mleko.Kod njih se davao deseti deo(10%) a ovi je..u pa usi li samo zavrcu a nezna se kraj!

Zato Grci,po meni,su od danas najhrabriji ljudi na svetu koji se bore protiv Novog Svetskog poredka i imaju moju maximalnu podrsku!

enes

pre 9 godina

Stereotip o Grcima kao "lenjom narodu" plasirali su mediji. Oni isti koji su plasirali i još neke stereotipe, pa između ostalih, i onaj o Srbima. Vidim u komentarima koliko je jaka ta propaganda. I vidim kako ljudi "vatreno" nasedaju na to, iako su i sami iskusili kakav "objektivan" pristup imaju giganti evroatlantskog medijskog neba.

delo

pre 9 godina

Po nekad stvarno ne mogu da svatim dokle ljudi mogu da idu sa hipokrizijom. Isto kao da se nista nije desilo pre. On govori u sadasnjem momentu, da slusa neki marsovac rekao bi da se ceo svet urotio protiv jadne grcke. Ni tada 2010 ni danas meni nije jasno gde je drzava od 10 mili.stanovika potrosila 370 milijardi eura. Da su ih koristili za potpalu previse je. Ovo je samo zauzimanje pozicije da bi ga ostatak evrope svatio kao ozbiljno.

Кривокапић

pre 9 godina

Гледам нову Грчку власт. Прави доктори са светских универзитета, вратили се да помогну земљи. Нама се враћају Ђелићи, Крстићи и слични, а главне редурсе воде доктори са мега тренд универзитета. Ужас.

Vatra

pre 9 godina

Podrska Grcima da uspeju da se oslobode ovih okova "demokratskog" zapada.
O tom postovanju ugovora smo videli koliko zapad postuje ugovore sa Rusima, koliko zapad postuje ljudska i medjunarodna prava, epa neka im grci sad vrate njihovim podmuklim fintama, neka se stresu ljigavstine. Ako eu pusti Grcku uletece Rusi, kao sto je bilo sa Kiprom. Moguce je da Rusi samo cekaju rasplet, a mozda vec imaju dogovor. Evo Madjari su otkacili mmf, isplatili sve dugove, a njohovog premijera u americi zaovu fasistom jer haraclije nece nezaduzene zemlje, oni hoce da uzimaju harac. Belosvetska prljava, podmukla, licemerna bagra i oni nesto pricaju o postovanju nekakvih prava i obaveza, da ali samo kad su obaveze sa nase strane. Sljam.

marko

pre 9 godina

Svidja mi se,britanski djak,ajmo u zivot da se kladimo da ce lagano izvesti Grcku iz evro zone,a po nalogu njenog visocanstva,kao sto i britanci nameravaju da se izvuku!

mali radojica

pre 9 godina

Milose za sve sto si rekao u pravu si ali nisi objasnio do kraja. Grcka je 1922 zahvaljujuci zapadnim saveznicima izgubila rat sa Turcima i tada dobila 2.5 miliona izbeglica. To je kao kada bi danas nama nahrupulo 4 miliona Srba odnekuda goli bosi i bez centa u dzepu. Nema te privrede koja bi to izdrzala a pogotovu sto je jos tada to bila jedna od najsiromasnijih i ratom razorenih drzava. Tada nije bilo Marshalovog plana ko posle II svetskog rata pa da izvuce Evropu i Nemackz iz rusevina. Posle dolazi diktatura Metaxasa pa II svetski rat pa onda puc 1967. To je sve Grcku unazadili i razorilo. To novca sto skupe od turizma maslinki i vina nije bili dovoljno a onda su naisli bankari zelenasi i videli svoju zrtvu. Tako je Grcka krenula nizbrdo a za bolje objasnjenje guglajte Red Danny and the Greek debt. Tu vam je sve lepo objasnjeno tako da ne lezi bas cela krivica na Grcima bice da ih ima vise odgovornih za ceo ovaj cirkus.

Бојан Илић

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...(komentar, 27. januar 2015 18:42)Nemcima se vec tresu gace :)Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao
(cica glisa, 27. januar 2015 21:20)

Па шта је рекао лоше?!
Зашто одмах гард , када је коментар скроз реалан?!
Биће Немцима добро, покуповали су скоро све што вреди у Европи!

Zoran

pre 9 godina

(бот Светске банке, 27. januar 2015 22:35)

Pa racunam covek radio na Zapadu, placao kiriju ili ratu za stan ili kupio stan uglavnom dzabe nije ziveo nigde. Sad se vratio u Grcku i huska narod da ne placaju nista strancima. Pa to nije posteno. Ti si tamo pravio igrice, studirao, zaradio, a sad socijlaizam u svoju zemlju i ne placaj nikom nista. Trebalo je da Grckoj ponudi ono sto je radio na Zapadu, tako bi najvise poomogao Grckoj.

Ovako, bice katastrofa za Grcku. Zivi bili pa videli.

Sta se ti sikiras dal me pogodio ili nije. Ja u svojim godinama mogu u penziju i to pre najmladjeg Grka sto je otisao u penziju. Samo nije zaradjeno u drzavnoj firmi, niti u Srbiji, NARAVNO.

daska

pre 9 godina

(@, 27. januar 2015 18:37)

I ja jednom dao komšiji pare, mada nisam bio baš siguran da će ih vratiti. Međutim, onda čujem od drugog komšije da se dužnik zaposlio, dobio plaću, a svu plaću potrošio na sebe, a meni ne vrati pare. E onda sam ga fino sačekao ispred kuće.

Imat će Grci para kad tad, i tad će vratiti pare. Nitko ih ne tjera da to naprave sad kad nemaju. Ko i moj komšija. Sve se može vratiti, kad tad. Kad stigne iduća plaća ima da me odvede do bankomata. A stići će, evo još 15 dana. Mogu ja sačekati, nije meni frka.

Mare

pre 9 godina

Prazne priče za lakoverne ljude. Čovek je zapadni đak. Klasična propaganda dok ne pobede na izborima, posle sve po starom. Ekonomska pravila su jasna, mogu ovi tzv komunisti da se busaju koliko hoće. Niko ih nije terao da se zadžuju.

Milos

pre 9 godina

Grcka je od oslobodjenja od Turaka pocetkom 19. veka do danas bankrotirala 6 puta. Sta mislite odakle narodni izraz "duzan ko Grcka"? U 19. veku nije postojao ni MMF, ni EU ni Svetska banka...bice da u regionu funkcionise matrica "daj, burazeru, 100 evra na zajam, samo da premostim do prvog..." A kad tih 100 evra potrosim u kafani, onxa ox drugog trazim da vratim prvom, I tako u krug do bankrotstva...

Zoran

pre 9 godina

Ko ih je terao da daju kredite za koje svi znaju da ne mogu biti vraceni?
Dakle ono sto je nemoguce nece se desiti, Grcka kredite nece vratiti.
(@, 27. januar 2015 18:37)

Moze tako da se gleda, a moze i ovako: Ko te terao da uzimas kad ne mozes da vratis. A posto sam ti ja dao MOJE, onda trazim svoje nazad. Zao mi je, tu nema srpskog nacina pozajmljivanja para kada covek predamnom kleci da mu dam 100 evra, a posle ja pred njim da mi vrati. Zna Zapad sa vama super, jer cim neko se poziva ko ti kriv sto si dao kredit, a ne ko mi kriv sto sam uzeo, TACNO se zna sa kim imas posla.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Grci su "izmislili" demokratiju i filozofiju postavili su temelje svega jedna je od malobrojnih im "imperija" koje se nisu drasticno smanjile, lobi im je ultra jak i povrh svega postoji svet je podeljen na siromasne i bogate zemlje, videcemo nadam se de ce ozbiljno protresti EU, zelim im puno puno srece...

deca iz obdanista za mentalno ometene ne bi poverovala u ovo

pre 9 godina

Nemoguće je biti libertarujanski marksist. Libertarijanci se zalažu za prava individue, a marksisti za prava kolektiva. Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi.
Cilj libertarijanaca je slobodno tržište a cilj marksista je apsolutno regulisano tržište.
(Bane, 27. januar 2015 17:41)

A onda je mrmot zavio cokoladu u foliju...

Milos

pre 9 godina

Varufakis je jedan od najinteligentnijih ekonomista danasnjice, ko god poslusa makar I par njegovih jutjubova to ce shvatiti. Napisao je sjajnu knjigu "The Global Minotaur" gde je objasnio ciklus recikliranja viska kapitala, od Breton Vudsa do 2008. godine, sto je pojasnilo stvari cak I meni koji nisam ekonomista. Ima integritet I hrabrost, takodje nije glup (prakticno) I ume da igra igru sa djavolima. Zelim grcima sve najbolje, ne dajte se braco!

@

pre 9 godina

daska, 27. januar 2015 21:06
Grcka ne moze da vrati 300 milijardi jer nema.Grci nisu potrosili pare na sebe, da jesu ne bi bili u krizi.
Grcka ce imati para ali ne i za sebe i za zelenase. Moze da bira samo jedno od ta 2.

Je l bi dao ti tvom komsiji 300 milijardi evra, a znas da ti ne moze vratiti?
Zasto su to radile banke? Prosto pitanje. Sto nisu cuvale svoje pare, ko ih je terao da daju kredit Grckoj?
Zakljucak, da nisu davali kredit, ne bi bilo ni duga.

Zoran

pre 9 godina

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?
(@, 27. januar 2015 21:27)

Mislis sto sam ja nekom pozajmio pare? Pa trazio. Kome je mogu da dam pare na zajam ako on nece da uzme. :)))

Lib konz

pre 9 godina

Varufakis je odlican! Verovatno sam jedan od retkih Srba koji je godinama pratio analize na njegovom sajtu. Niko me vise nije naucio o evrokrizi iznutra. Zahvaljujuci njemu, kupovao sam CHF od 2010. i danas sam u plusu. Hvala Janisu.

Hotel

pre 9 godina

Koga su komunjare izvlacile iz krize taj je brzo selio u Ameriku, Australiju, Svedsku... Grci ce brzo tim putem za 5-10 godina. Zivi bili pa videli.

Данац

pre 9 godina

Bravo Grci, vi ste bili prva demokratija, kaka god da je bila, sada cete prvi reci STOP lopovima iz svetskih banaka. Mozda je ovo preokret u ekonomskom smislu, koji ce napraviti ovu planetu malo ravnopravnijom. Bogati su sve bogatiji, dok 3 Milijarde ljudi zivi u siromastvu! DOSTA JE!

cirko

pre 9 godina

Ako od Grka nešto treba da naučimo, to je kako se oni odnose prema svojoj emigraciji. Baš zbog te emigracije Grčka će se izvući, neće njihov narod da gladuje, svaka porodica ima nekoga u Americi, Kanadi, Australiji i širom sveta.
Imamo mi dosta naših Varufakisa, samo što su oni napustili Srbiju zauvek i ne planiraju da se vraćaju.
Ima još nešto po čemu su Grci bolji od nas, imaju pravu levicu i prave komuniste.
Kod nas bivsi komunisti postali su najgori kapitalisti, a ništa gore nego kada čovek izda svoje ideje.

Dragan Djordjevic

pre 9 godina

Poštovani čitaoci, Iako nisam ljubitelj "pisama čitalaca" ne mogu da izdržim, a da ne prokomentarišem politički zemljotres Cipras, čiji će verovatni epicentar biti g-din Varufakis. Spreman sam da ovo ustvrdim na osonovu ličnog 11ogodišnjeg iskustva života u Atini, 90ih.
Pre svega zamolio bih da neumesne ostrašćene komentare o marksizmu i komunizmu pažljivije sročite (a i opismenite...). Tačno je da nema Grka koji ne razmišlja kako da izbegne plaćanje poreza ali je još tačnije da to u masi poreskih prihoda ne kreira problem od strane "radnog naroda" nego je malo veća masa poreskih prihoda u Grčkoj utajena od onih koji lagodno jezde jahtama po Egeju i Jonsklim ostrvima.
No, da se vratimo novom ministru finansija prezadužene Grčke kome, iskreno govreći ne verujem, da bi iko od nas pozavideo!?
Činjenica da su kreditori obrčunali Grčkoj 320 (a ima procena i od 380!) milijardi evra ukupnog duga (glavnica+kaate) zvuči ka SF roman bar ya mene koji nisam ekonomski stručnjak. Međutim, ono što malo ko pominje, a što je glavni adut Ciprasa i novog mu ministra finansija je da ako ta ista evrozona hoće da izbaci nepoćudne Grke, to će je koštati tričavih 1500 milijardi evra. Šta mislite šta će izabrati kreditori, g-đa Merkel i ostali gospodari naših sudbina?

Byakuya-sama

pre 9 godina

@komentar, 27. januar 2015 18:42)

Srbiji nisu ništa otpisali. Kada je Srbija 2000. okupirana jedna od njihovih lutaka(Labus) je išla da 'pregovara'. Rezultat, 'otpisali' su nam deo kamata koje su uračunali, dok su nas isti oni držali pod blokadom(a 1999. i otvorenom agresijom), naravno našim deviznim rezervama koje su se nalazile kod istih tih nisu uračuniti prinosi(veće su nam bile rezerve par puta nego dug). Tako da bi u normalnoj situaciji dug od 3,5-4 milijardi trebao da padne samo na razlici za kamate(kam. za naše rez.- kam. naš dug). A mi smo dobili na kraju dug posle 'otpisa' od 5,5 milijardi.

Nikola

pre 9 godina

Amerikanci i Nemci za par meseci ekonomski unazadiše Rusiju za desetak godina a zamislite šta će biti sa Grcima ako počnu da vrdaju.Jedino sto oni uzeše od EU lepe pare a nas i braća Rusi izmuzoše preko NIS-a.

Dejan

pre 9 godina

Jedno je blogovati a drugo zasukati rukave i raditi.

Ajde blogeru, da vidimo, sad prioni na posao, primeni ono o cemu si pricao a da istovremeno tvom narodu bude bolje!?

zbozo

pre 9 godina

stina se nalazi na sredini, izmedju najvece svetske posasti, bankara i naroda koji je prihvatio da zivi na jaslama nerealnog zaduzivanja, nepostovanja ekonomskih pravila i prkosenja svemu sto ih je upozoravalo na tragicni kraj.
Gde je bio ovaj gospodin, kada su Grci ziveli sa 14 plata, sa prosekom plata od 3000 €, sa ukupno 10 fabrika (karikiram, ali sam blizu) sa navikom da se prihod ne orijavljuje, a porez ne placa.
Zasto nije pitao svoje zemljake; Zasto gospodo koja zivite od turizma, naplacujete gostima pivo 5 €, a kafu 4 € ? U isto vreme niti to belezite, niti porez na to placate?
Lako je danas biti pametan, nakon decenija zaduzivanja i zivljenja na grbaci EU poreskih obveznika, i lako je reci, bas me briga, necu da placam dugove. Medjutim ne zaboravite, sve dobro i zlo dolazi upravo sa zapada. Ukoliko resite da ne vracate dugove, nestacete sa mape
sveta.
(sasa jokic, 27. januar 2015 17:44)
Svaka čast Saša,svaka Ti je na mjestu!
Kad bi bar i naši "iracionalnoshvatljivi" narodi mogli ovo shvatiti!

pametni ne klece

pre 9 godina

sve mi se cini da taj covek sto treba da kaze 'ne', kada prodje sva ova izborna euforima, ima da ide da moli EU za jos kredita.
(covek ce na kraju da kleci, 27. januar 2015 18:41)
PAMETNI ne klece, ne dozvoljava im ni znanje, ni ponos, ni karakter.
Nemoj gledati u ove nase Megatrend strucnjake, bivse mega neradnike, plagijatore sa kupljenim ili poklonjenim diplomama.Takvi su spremni na sve iz licnih interesa.

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

Ne radi se ovde samo o povratu pozajmljenih para.
Nisam ekspert ali vidim to ovako.
Grci vole da trose ali ne vole da rade. Neki su videli sansu da im pozajme uz debele kamate, uz obostrani pristanak. Dok su tokovi novca bez ozbiljnih poremecaja sve to tece vise-manje kako treba.
Globalno trziste novca je uzdrmano, i osnovcima je jasno da je to ucinjeno od pozajmljivaca, a samo da bi unistili male.
E kad te neko tako nasamari i svojim mehanizmima koji su ti nedostupni onemoguci da u nekom periodu uopste servisiras dug, onda se obracas logici "niciji profit nije vredan mog opstanka i dostojanstva".
Zdravo-prijatno.
Dakle, nemam reci hvale za Grke kao vrednu naciju, ali ni promil razumevanja za ove zelenase koji su resili da pokore planetu bez vojske, metka, a, putem korumpiranih Vlada ciji narodi odose u propast zarad enormnih privilegija nekolicine.
Tu smo!

СВ

pre 9 godina

Надам се да у народу у западној Европи нема толико радикалних неолиберала колико има међу читаоцима Б 92.Још кад би схватили да је новац виртуелна ствар и да је ствар договора колико нешто вреди, али је посебно питање на који се начин формира воља преговарача и да свака криза уједно значи и промену вредности,што опет указује на релативност, било би добро.

sajber seljak

pre 9 godina

24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno.O cemu pricaju nasi politicari kakav Grcki scenario pa oni su ekstra uredjena drzava za nas to znaju svi koji su bili tamo samo sto oni za razliku od nas znaju da smene bahate politicare jer imaju najvece iskustvo u parlamentarizmu.

Smuleco

pre 9 godina

Kakav lik! Pamet, hrabrost, intelektualni i stručni kapacitet! Izuzetno jak i prodoran, može se reći, harizmatičan karakter. Neka ti je sa srećom, Janis!

gradinar

pre 9 godina

Što se tiče štednje, razmišljao sam šta bi se desilo kada bi svi mi isključili sebi struju i grejanje, zavili se u ćebe, hranu smanjili na minimum (dakle štedeli maksimalno)... Da li bi posle 6 meseci ekonomija bila bolja?
Ma nema šanse!
Toliko o blagodetima štednje.

Uopšte se ne razumem u ovu ekonomiju. Nauka zasnovana na brojkama, ali ipak ništa nije sigurno...

milan

pre 9 godina

Mnogi ovde vidim da su ili zdusno ZA ili PROTIV nove grcke vlasti,ali cinjenica je da su vec bankrotirali i to toliko puno,da ce i njihovi praunuci morati da otplacuju ogromne dugove i kamate. Naravno te kredite i sve pare koje su pozajmljivali,to su radili demokratski izabrane prosle grcke vlasti. Istina je da im dug niko nece oprostiti,ali oni nece ni traziti oprost niti ce odbiti vracanje dugova. Istina je da su grci navikli da ne placaju porez i svi su ziveli leti od turizma ,a ostali deo godine svi zaposleni u javnom sektoru koji je nemilice trosio pare koje su bile pozajmljene. Grcka ce imati scenario slican Argentinskom bankrotu i bice iskljuceni iz svih finansijskih institucija,odbice da placaju dugove dok im se ekonomija ne digne na noge i tek tada poceti da otplacuje dugove kao sto je uradila i Argentina koja je za 12 godina otplatila vise od 80% dugova i digla se na noge. To je scenario i Grcke. Izaci ce iz evrozone. Evro ce u tom slucaju toliko oslabiti da ce Americki dolar biti jaci od eura za oko 30% i to munjevitom brzinom. To i nece tako lose biti za obolelu Evropu jer ce tako izvoz iz EU za Ameriku porasti takodje munjevito jer ce evropska roba biti jako jeftina Amerikancima. A tako ce realno ekonomija EU poceti da se oporavlja.V

goranski

pre 9 godina

Ovo "Radikalni" se kopira iz zapadne stampe,
ocigledno postoji potreba za drugacijim,postenijim sistemom.
Neoliberalna filozofija se ocigledno pokazala neuspesnom posto je iskorenila
socijalnu pravdu.
Bez socijalne pravde nema demokratije.
Bez demokratije nema socijalne pravde.

re

pre 9 godina

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516
A to je samo 1 primer.

Hoce li Simens vratiti Grckoj te 2 milijarde? Nece. Sto bi onda Grcka vracala Nemackoj. Nek izvoli Nemacka pa nek trazi pare od Simensa, ionako su ti krediti zavrsili kod Simensa i slicnih.

licemeri

pre 9 godina

mere štednje EU opisuje finansijskim pandanom metodama mučenja zatvorenika, koje primenjuju CIA i američki obaveštajci.

Dobro receno.

"Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u deceniju gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu."

Za tim oligarsima i korumpiranim politicarima placu ovde razni bacvani.

cica glisa

pre 9 godina

morate znati jednu stvar, ako ode Grcka iz evrozone, evro kao valuta vise nece postojati...
(komentar, 27. januar 2015 18:42)

Nemcima se vec tresu gace :)
Jak si mi ti komentator ... al dobro bar si me nasmejao

cipras

pre 9 godina

zanimljiv lik. u svojoj knjizi "the globalising world" pise i o svojoj poseti peckoj patrijarsiji na kosovu. verujem da bi se vecini svideo njegov stav prema NATO prisustvu tamo dole. ko je zainteresovan evo linka http://www.vitalspace.org/chapter-3-kosovo

Dusan

pre 9 godina

Ako nista drugo ovaj covek baram vidi stvari .
Banke su u vlastnistvu svetskih kapitalista koji su svoje bogastvo enormno multiplicirali investirajuci u proizvodnju u Kini i drugim istocnim zemljama ,.
Upravo zbog toga nije jim problem da DAJU bilo koji kredit zemlji koja jim je stRateski i ekonomski znacajna JER SU ONI TI KOJI VODE SVETSKU POLITIKU
Grcka je pripadala tim zemljama .
Cena tog kredita je ekonomska i politicka zavisnost jer UVEK IDE ZADUZIVANJE NA ZADUZIVANJE I CILJ JE DA SE NIKADA NE VRATI NEGO DA OSTANE UVEK ZAVISAN ODNOS.
Svestnost da demokratije u EZ nema ,da nema slobode govora i odlucivanja mozda ja dovoljna za tezak put na kome se Grcka nasla ,
Koliko CE IZDRZATI VEC JE DRUGO PITANJE JER KAO I U SVAKOJ DIKTATURI NEPOSLUSNOST SE STROGO KAZNJAVA ,A DIKTATURA KAPITALA JE JEDNAKA DIKTATURI LICNOSTI .

@

pre 9 godina

@Zoran, 27. januar 2015 19:57
Grcka je zapad sigurno nije istok.

Zapad vodi racuna o sebia ne o drugima, krediti su dati da bi drzali Grcku u duznickom ropstvu,i da bi tim parama finansirali razvoj Nemacke. Grcka nema 300 milijardi i nemoguce je da ce to vratiti.
Tih 300 milijardi nije dao neko ko je radio u rudniku pa zaradio te pare, vec banke koje su te pare odstampale.

Oni koji su uzeli te kredite, pa tim kreditima uposlili Nemacku su sad izgubili vlast.

Dakle,sto je "zapad" davao kredite iako su znali da ne mogu biti vraceni, i sto placete za onima koji su te dugove napravili pa sad izgubili vlast?

Sto "zapad" nije cuvao svoje tesko stecene milijarde nego ih je dao Grckoj koja je u dugovima do guse, i jos hoce i dalje da im daju nove kredite? Je li ih terao neko?

бот Светске банке

pre 9 godina

(Zoran, 27. januar 2015 20:47)

А тебе овај текст баш погодио? Остављаш коментар на сваких 5 минута. Сваки следећи све глупљи. Бриљираш.

Bojan

pre 9 godina

Dakle tako se danas osvajaju teritorije. Ako si pametan nahvatas najgluplje i najkorumpiranije politicare u nekoj zemlji, uvalis im "jeftin" kredit, narod skace od srece, odmori, bolovanja, 13, 14 plate, bonusi.......Onda mozgovi naravno zapale iz zemlje jer ne zele da zive u cirkusu. A onda nastane frka jer nema ko da vrati te kredite. Tada drzava krece da otima od naroda (jer nece valjda od sebe) ko narkoman. E kad se sve raspadne onda ti strani kreditori dodju i kazu ovo je sada NASE a vi skupite vase krpe i pedala. Eto zasto MMF tapse po ramenu "nase" politicare.

sila

pre 9 godina

@marko, isto razmisljamo. Ne postoji ama nista na ovoj planeti da nije “u sluzbi njenog velicanstva“ pa tako ni ovo u Grckoj. Sve ce biti jasno relativno skoro. Ovako na blic vrlo je indikativno da BBC izvestava o pobedi neobicno euforicno sa neskrivenim simpatijama. Pitam se jedino protiv kog velikog igraca je samo usmerena ova grcka “bomba“. I tu ne mislim na EU koja prakticno i ne postoji. Imajuci u vidu da vecina finansija dolazi iz Nemacke, moguce je da je ona na redu. Ne bi se ovaj grcki scenario desio da nekome ne odgovara. Pobogu pa zar neko jos veruje da se bilo sta na planeti prepusta pukom slucaju?!

razuma bez

pre 9 godina

da li neko od srpskih nobelovaca iz oblasti ekonomije, kojih po komentarima ima na stotine, ako ne i vise, uopste zna sta su to mere stednje koje drzava treba da preduzme?

ne dragi nobelovci, to nije da vi kad odete u prodavnicu, kupite manje salame ili jeftiniji prasak...

mere stednje su gospodo smanjenje broja besposlenih drzavnih cinovnika, ukidanje privilegija (sluzbeni auto, dve sekretarice i tri mobilna telefona) predsednicima opstina i direktorima vodovoda, smanjivanje grejanja u kancelarijama umesto da se otvaraju prozori...

to su gospodo glavne mere stednje koje mmf zahteva...

sve ostalo je jeftina demagogija i prebacivanje krivice za nesposobnost....

naprednjak Bg

pre 9 godina

Isti takvi su i nasi veliki ekonomski strucnjaci Tabakovicka,Vujovic,Sertic.Ceo svet je cuo za njih.Predavali su po brojnim koledzima i univerzitetima

Nucky Thompson

pre 9 godina

@ Bane, odlican komentar. Kao neko ko zivi u SAD i prati politiku i ekonomske prilike, Libertarijanska ideja mi se jako svidja. I ona je dijametralno suprotna od Marksisticke. Svako dobro i mnogo srece Grcima!

Pametnjaković

pre 9 godina

Sve to što govori je tačno i praktično je rekao da će da vrate trenutan dug, ali da se kamata na dug stopira, s čime se ostale članice nikada neće saglasiti jer su prethodni koji su bili na vlasti potpisali zaduženje u ime naroda. Isto što se i nama dogodilo, a nismo ni članica EU. Eto sad se vidi zašto se masovno zapošljavalo u Srbiji u javnom sektoru: da bi se u što kraćem roku napravio što veći javni dug, da bi se zapadu otplaćivale kamate na pare koje su potrošene. Glup narod je naravno voleo da radi ništa i prima velike plate za nerad i eto nas sada tu gde smo.

Zoran

pre 9 godina

"24 miliona turisa je posetilo Grcku prosle godine tako da samo od turizma mogu da zive pristojno."

Pa sto 5 puta od 1821. godine bankrotirali? Zato sto primali 13., 14. platu dodatak na rad na kompjuteru, sa 55 isli u penziju. Privatnicima svaka cast, ali drzavna sluzba im je katastrofa.

Pro

pre 9 godina

Iz zemlje Helena dosla je demokratija, a sad stize novi svetski humanisticki poredak
(Ja pa ja, 27. januar 2015 17:26)
Ja vidim mnogo epskih izjava kao i sve nove politicke stranke a u prevodu znaci da ce da traze reprogram dugova. Videcete za par meseci.

Basil

pre 9 godina

Pitam se sta znaci to veliko NE, da li:
- NE- trebaju nam vasi prljavi novci, jer su nas unistili, ili
- NE-vracamo vam ni kinte, jer ste nas dokusurili s vasim novcima.

bar nesto

pre 9 godina

Za razliku od nas izabrali su mlade, skolovane, nekorumpirane ljude.
Nisu ni presvuceni radikali, ni istroseni Ceda, Tadic, Canak i ostala druzina.
Ovaj novi Ministar finansija je sjajan ekonomista, ko je imao prilike do sada da ga prati i imace uz podrsku ostalih iz Vlade i verovatno najpresudniju ulogu.
Dosta vise ovih zaista besmislenih, pakosnih komentara od potpuno neobavestenih "strucnjaka".EU ima problema do guse i bez njih i oni mogu samo da im budu zrtveno jare kao i ovi silni dzihadisti koje izmisljaju svaki dan za javnost, a svi su bili savrseno obavesteni o njima i do sada.Umesto da se kao svojoj clanici potrude da nadju resenje i sa ovom Vladom koju je narod izabrao, oni im prete od juce na svoj bahati i licemeran nacin.

Stefan

pre 9 godina

Ko god dobro cita i razume sta ovaj covek prica, shvata da on zapravo kao glavnog krivca cele Grcke situacije vidi upravo Grke i ljude koji su tu drzavu vodili pogresno u razne korupcionaske i ostale afere i poslove, a EU je neko ko im se nasao, doduse ne da im je dao ruku dok su u provaliji, vec im je bacio kanap, a na Grcima je da vide da li ce uspeti da se popenju do gore. Jeste kanap dugacak i tanak, moze da pukne, ali bolji je nego pad u provaliju, koji bi ih definitivno odveo 50 godina unazad. Dakle, jasno je svima u Grckoj da moraju da se menjaju i da menjaju navike njihovih radnika, sistema i svih koji su uzivali na racun drugih.

komunist

pre 9 godina

Dok je bila vojna hunta na vlasti nisu imali ovoliki dug.Kada dođoše demokrate za nešto više od 30 godina napraviše 340 milijardi duga.Ni manje zemlje ni većeg duga.Samo oni imaju veću administraciju (budžetske korisnike)od nas.I mi kretosmo tim putem a gde ćemo se zaustaviti pokazaće vreme.

potpuno se slazem

pre 9 godina

@daska, 27. januar 2015 21:06
u 2015. Srbija samo za kamate stranim bankama i drzavama treba da plati 55 milijardi dinara.
To je 440 miliona evra.
I jos 66 milijardi za kamate domacim bankama (koje su opet vecinom u stranom vlasnitvu). To je jos 540 miliona evra samo za kamate.

Slazem se da te pare treba da budu uzete od tebe, da ti se uskrati lecenje, penzija i sve ostalo sto ti placa drzava, i da se te pare daju za kamatu vrednim bankarima. Jer ne mozes ti uzimati pare od vrednih bankara, pa da ne vratis.

Sledece godine ce biti jos vise, nemoj misliti da ce to trajati samo jednu godinu.
Zavrni rukave i pocni da radis, treba da vratis kamate za ono sto si potrosio i luksuzirao se dok su bankari marvljivo radili.

Aca86

pre 9 godina

Jedva cekam njegove mere. Samo da ne budu pokazna mera potencijalno neposlusnima. Realno, moguce je proglasiti bankrot i ziveti u skladu sa mogucnostima, mada je tu pitanje sankcija i turizma. Videcemo...

srb

pre 9 godina

Bar je covjek nesto radio u zivotu. Sta su radili nasi ministri, je li ijedan vodio neko preduzece, bilo sta?!
Vidjecemo ga kako radi, u startu su svi ok. Grcima zelim sve naj.

Dete iz komsiluka

pre 9 godina

"Libertarijanci se zalažu za slobodu, a marksisti za nasilje i prinudu. Libertarijanci su ubili 0 ljudi, a marksisti su ubili 100.000.000 ljudi. "

Ko su u ovom konkretnom slucaju Libertarijanci?
Neverovatno mi je da se drustva opredeljuju za pravo lica na extraprofite u odnosu na pravo na zivot, goli, da ne govorim o pristojnom zivotu.

Narocito mi nije jasno kako se zainteresovani delovi drustva ne opredeljuju za otpor toj nenormalnoj pojavi.

Kakvi porezi, kakve kursne razlike...i sl.

Pretvoriti nekoga(ko nije ucesnik u kriminalu) u slucaj, to nema nikakve veze sa normalnim drustvom ma kakvo uredjenje bilo.

Marko

pre 9 godina

@sajber seljak

Džabe turizam kad ti 75% populacije zavisi od budžeta. Treba nahraniti milione penzionera koji primaju između 700e -1.500e penzije. Treba nahraniti i javni sektor gde radi 25% ljudi. Treba vraćati kamate za uzete kredite.

sumorni realista

pre 9 godina

Postoji ogromna razlika izmedju Grka i Srba: Grci imaju osecaj za svojinu. Oni umeju da kazu: "Cekaj, pa to je moje, ja to ne dam". Mi smo, sa druge strane, konzervativna i zatucana sredina po mnogim pitanjima, ali zato veoma liberealni kada je u pitanju svojina. Zato su se tako lako prodale i propale nase fabrike i zato nema bunta. To je jos ostalo kao tekovina socijalizma: "Sve je to nase, drustveno. Ako je sve drustveno, znaci da nije nicije.". Ovaj proces potpune prodaje svega zavrsava se 2017, kada ce stranci biti u mogucnosti da kupuju nasu zemlju. Ovakvi kakvi smo, mi smo zapravo idealna robovlasnizka kolonija, i to je sustina svega.

game over

pre 9 godina

kupili ste me kada ste rekli da je bio jedan od zacetnika steam marketa koje se tu pare uzimaju na gluposti ovaj je sposoban 100%

Willi

pre 9 godina

Dzabe price dzabe teorija - stednje,potrosnje,mere ... Grcka mora da radi i proizvodi ako povecaju proizvodnju u brodogradilistima ako kopaju vise zlata ,privuku jos turista pritom moraju da shvate da je rentiranje ostrva ili delova istih nije prodaja zemlje nego put ka oporavku. Ono nasta su se namerili zapadnjaci nisu ostrva od kojih vecina nema pijacu vodu nego iskljucivo rude !!! Ako sacuvaju rudnike uloze u eksploataciju istih mozda ce i uraditi nesto. Nek im je sa srecom !

rmbozic

pre 9 godina

Srbija je Grčka u malom formatu - i po zaduženju i po uticaju na svet oko sebe.
Opet mi imamo sekiraciju za stanje u komšijskom dvorištu.
Stvarno smo nebeski narod.

Mika

pre 9 godina

"Da me mete ko za kralja, ja bih znao kako valja
Bombona bih vazda imo, drugi porez ne bi primo."
itd.
To je za decu smislio Cika Jova Zmaj.
I za veliku decu isto ima ko da im pise taram baram beca ekonomske, politicke i drzavne programe. Narocito mi se dopada sto ce da kazu "Nema", ma odmah su mi Maratonci pred ocima, rasprava Pitonom oko para.

M.Popović.

pre 9 godina

Meni ovo miriše na 'Put svile'.Ko se seća istorije iz srednje škole.I ovde i tamo... Ako, bar ćemo da naučimo da radimo.Ja bih voleo.A biće i posla.Bar da se šrafi,lepi,sastavlja,prevozi-tako se na šrafciger Italija podigla posle drugog rata.