Ponedeljak, 26.01.2015.

11:40

Grci otreznite se, dug da se plati

Nemački mediji upozorili su Grke da se ne zanose da im trijumf Sirize može doneti nove pregovaračke pozicije o opraštanju dugova kod međunarodnih kreditora.

Izvor: Tanjug

Grci otreznite se, dug da se plati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Uzas

pre 9 godina

Za ove sto izjavljuju da su Grci najensposobniji narod na svetu, predlazem da procitaju ovaj tekst Dodacu samo, da bi mene bilo jako sramota da tako nesto kazem za ikog. NO, svakakvih nas ima, najvise arogantnih i neinformisanih neznalica, to uvek ide u paketu i toka nikada nece nedostajati.
-
http://www.advance.hr/vijesti/razbijanje-mitova-o-lijenim-grcima/

Logic

pre 9 godina

"samo zamislite šta bih ("bih" on, ona, ono?)Srbija da nas EU pomogne sa €240 milrd"
Ala bi to bio život, što "bih" smo se troškarili i provodili!

Srdjan, Ceska

pre 9 godina

Koliko smo mi Srbi opsednuti tudjim problemima a ne vidimo sebi pred nosom. Pa ne cudim se sto nam vlada ona st.ka od politicara, kad je narod ovakav kakav je. Dok ovo pisem vec je napisan 81 komentar i pukla ostra svadja nekoliko tabora. Jedni se jako zabrinuli za Grke, drugi za Ruse, treci, po meni opravdano, logicno razmisljaju o matematici pozajmis-vratis. E sada cetvrti uz ovu logiku tu brigu brinu kako su ono Grci ziveli. I? Da li je Srbija pozajmila te pare? Da li Srbija treba da oprosti kredit Grckoj. Ne bih imao nista protiv 80 komentara na ovu vest da vidim duplu brigu na vestima o problemima u Srbiji. Ali te probleme bi smo onda morali i da resavamo. Kad otvorite nemacke, britanske sajtove videcete da najvise komentara ima ispod vestima koje se ticu tih drzava.

dido

pre 9 godina

samo zamislite šta bih Srbija da nam EU pomogne sa €240 milijardi????
Grci su najnesposobniji narod na planeti i to nije po prvi put dokazano. nažalost.
Stara je izreka uvjek bila "propao kao Grčka" i tradicija se nastavlja

krle rudar

pre 9 godina

za ove sto kritikuju grke i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke...alo procitajte nesto malo o nastanku novca i tih kvazi organizacija ..sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novac za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju to jest uzimaju novac od svih gradjana ovog sveta...a svi znamo ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala da vlada celim svetom putem rata nije uspela...sada zeli zelenasenjem i pritiscima,ucenama da vlada....nece da moze pucice taj nestvarni lopovski balon kada tad..zivi bili pa videli....i bravo za grke i ponos njihov ako se drze svega toga
molim objavite komentar..hvala

krle rudar

pre 9 godina

za sve one sto kritikuju grka,i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke..alo procitajte nesto o nastanku novca i tih kvazi organizacija....sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novce za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju novac to jest uzimaju od svih gradjana ovog sveta.... a svi znaju ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala putem ratova da vlada svetom ,nisu uspeli...sada zele putem zelenasenjem,ucenama,pritiscima .nece da moze pucice taj lopovski balon kad tad...zivi bili pa videli,zato grci budite dosledni i drzite se svoje stavke...
molim da objavite komentar hvala

re

pre 9 godina

@ma grci smaraju, 26. januar 2015 16:02
Niko nece prodati stan pa dati Grckoj na zajam jer svi znaju da je Grcka zaduzena.
A sad pitanje zasto su banke radile ono sto niko ne bi uradio, nisu znale da je Grcka zaduzena?

Oni koji su dali Grckoj kredit nisu prodali stan pa dali Grckoj vec su odstamapali dolare i evre, dali ih Grckoj da bi tim parama Grci kupovali robu iz Nemacke.
Tako je napravljeno trziste za nemacku robu i razvoj Nemacke.

Ko je vredan, onaj ko zivi od kamate? A sta to on radi i gde se on oznoji?

Veliki brat

pre 9 godina

Mere štednje su jedno, i one vode u recesiju, zašto SAD nisu uvele štednje kad je naišla kriza nego su gurnuli nekoliko HILJADA MILIJARDI dolara u posrnule finansijske institucije (dugovi nisu tek tako oprošteni, mnogo kuća je oduzeto, itd.).

ALI, u SAD su REŠILI neke PROBLEME. Na primer, banka dobije par desetina MILIJARDI dolara, i posle se dele bonusi po 50 miliona CEO i drugim menadžerima, ali Vlada SAD lepo doskoči tome: POREZ na BONUSE u tim institucijama 90%!!!!

E tako se ŠTEDI, a ne smanjivanjem plata običnim ljudima, što direktno ima za posledicu slabljenje potrošnje, pa time i priliva poreza.


Dakle, nije rešenje tek tako pootpuštati ljude iz javnog sektora (to mora da se radi postepeno, jer plate u tom sektoru pokreću mnoge druge grane privrede - poljoprivredu, trgovinu, zanatske radnje itd.) i svako smanjenje plata će biti neutralisano kroz manji prihod u budžetu (ISTO kao u SRBIJI, smanjenje plata 10% se odrazilo na smanjenje prihoda u budžetu koje je veće od uštede, povećali su akcize na gorivo a prihodi od tih akciza su smanjeni za više od 100 miliona...).


Mere ŠTEDNJE treba da se odnose na nepotrebna RASIPANJA novca.

Pogledajte u Srbiji štednju:
- smanjene plate u javnom sektoru 10%
- smanjene penzije
a na drugoj strani:
- direktori se i dalje bahate po restoranima (npr. direktorka PIO)
- 80.000.000e potrošeno na kazne državi zbog neblagovremenih sudskih izvršenja (što je anuliralo SVE uštede na platama), itd.

Gradjanin

pre 9 godina

Sad se ovde tome nada opozicija. Smao se nadajte, Vucic je za vas car, kralj, prvak u skoku u dalj.
On je nikakav i los, Milosevicev Ministar Infgormisanja iz 90-ih, sa lopuzama vecinom oko sebe, ali je ispred svih ostalih deset koraka. E sad zamislite koliko su svi ostali djubrad, ona jadna, teska djubrad koja ceka fotelje da krade i da namesta tendere.

ma grci smaraju

pre 9 godina

ja ne razumem ljude ovde koji pricaju o masonima lihvarskim bankama , oprostu dugova u cemu je vas problem?
ajde ovako prodajte vase stanove kuce dajte novac Grcima kao pozajmicu pa onda posle im to oprostite da ne bi bili kao banke i ostale po vama zle institucije. Vidim da vas to ne bi bolelo. Ljudi oni su ziveli prelagodno, trosilo se na siroko, uzimali krediti sakom i kapom pa nije kredit bespovratni zajam. Nego nesto sto vratis i platis kamatu na to.
Drugo porediti Nemacku i Grcku totalno je smesno. Prvo Nemcima je oprosten samo deo duga tj ratne stete a ostalo su placali do pre pre par godina. Dalje grcka sem maslina, ulja,sira , citrusa i nema sta da izveze nista industrijski ne proizvode. Dalje pogledajte vredne Turke i njihove hotele i pogledajte Grke koji zive na slavi jazbina iz osamdesetih godina. Ruine manje vise. Rupe. Dzaba njima lepo more kad im je smestaj uzas. Navikli da ko Crnogorci imaju more a pare nek im donese neko a jos bolje ne mora ni da dolazi nek posalje samo. Grci su mi ko Crnogorci. Ziveo dole vise godina i o njima kao nekom vrednom narodu nemam misljenje. Neko rece rade vise od Nemaca ma da oce to. Mozda imaju duzu satnica ali raditi kod grka u firmi u kancelariji je banja u odnosu na Nemacku gde imas pola sata samo pauze sa obrok ili sat ali onda radis pola sata duze. Kod grka dodje se popije se kafa procita se novina prosvrslja netom malo se radi pa onda rucak sat a bude i sat ipo pa onda da se lagano svari pa onda opet par sati kao rade.

counter strike v1.6

pre 9 godina

A ja stalno trubim da niko nesme da se zaduzuje u moje ime i ime moje porodice a da ja nisam upoznat sa svim uslovima bilo koje vrste pozajmice - ovo se odnosi na zaduzivanja ove i prethodne vlasti ka EU. Ovako bi i ja znao da vladam da ulecem u kredite i pozjamice od koje kakvih zelenaskih banaka MMF, FFM, MFM, FMM itd.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Stvarno treba biti dileja pa kritikovati Grke! Ali to je spski teror neobrazovanih i funkcionalno nepismenih. A njih je u Srbistanu skoro 80 odsto...

Raso

pre 9 godina

Naravno da se dugovi moraju vracati, pogotovu na nivou drzava. Sve je to sasvim logicno i tako funkcionise sistem. Medjutim ukoliko ja imam masinu za stampanje novca ( MMF preko FED i ECB) i sav novac koji ja pravim nema nikakvu potporu ili pokrice u zlatu to znaci da ja taj novac nisam zaradio nego sam ga stvorio ( postoji razlika :D) onda sav taj novac koji sam ja pozajmio nema nikakve vrednosti i treba samo proglasiti taj novac nevazecim. Naravno mala je Grcka da bi ona sama to uradila . Zbog toga je i krenula sva ova pomama na BRICS nacije jer zele da se oslobode tog novca koji je kako Branko Dragas rekao , ' uvaljen ' drzavama. Oni mogu tog novca proizvesti koliko god im treba i kad god im treba , jer to je obican papir ili jos gore cifra na ekranu nekog racuna. Kad ne mozete da vratite taj novac , a necete moci jer kamatu koju traze ( ta razlika izmedju glavnice i ukupne svote koja treba biti vracena) nikada ne moze biti odstampana. Na taj nacin sve drzave ali i gradajni su osudjeni na bankrot , a onda oni dolaze da uzmu vase resurse . Na taj nacin mozete kupiti citavu drzavu za NISTA. Ali o ovome necete cuti na mainstream medijima a tesko i da ce mi komentar objaviti. Pozdrav svim slobadarskim ljudima i samo optimisticno , srusicemo sistem :D.

Realnost

pre 9 godina

Sada ce ta da vidite:kako ce te da uvozite robu,nafu,kako ce te da punite gorivom avione na stranim aerodromima,kako ce te da placate karticama, itd,itd.Bicete blokirani u roku od 24h.

re

pre 9 godina

Prema Eurostatu, najviše u EU rade Grci, 42 sata nedeljno.
najmanje rade Holanđani, samo 30 sati nedjeljno.
Njemci rade 35 sati.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=lfsa_ewhuis&lang=en

U Grckoj je prosecna radna godina 1810 sati, a u EU je prosek 1699.
Preko 40% muskaraca i 25% zena u Grckoj rade vise od 48 sati nedeljno.

Dakle, prica o "lenjim Grcima a vrednim Nemcima" i o "mentalitetu" je cista izmisljotina internet dzabalebarosa, nema nikakve veze sa istinom.

milos

pre 9 godina

ima dosta komentara koji pominju otpisivanje dugova nemackoj.
da rascistimo: nije bilo otpisa posle drugog svetskog rata, a jos manje posle prvog. stavise, potrazivanja posle prvog i velika depresija su dovela Hitlera do 33% birackog tela. Francuska je zbog povracaja duga okupirala Rur i Sar (rudnici uglja i gvozdja, teska industrija).
Posle drugog su Ameri finansirali obnovu Evrope i omogucili Nemackoj da postepeno vrati potrazivanja. Moj pokojni deda je devedesetih dobio pismo od nemackog ministarstva spoljnih poslova u kojem je obavesten na koji nacin moze podneti zahtev za odstetu na osnovu vremena koje je proveo u logoru.

ako cemo da napadamo, molim bez izmisljanja i laganja

(Ne)dužnik

pre 9 godina

Pa ako ne budu imali čime da vrate kredite, neka prodaju ostrva, obalu... šta već imaju. Navikli su decenijama, kao i mi, da žive na račun drugih tj. kredita... pa to ima cenu.

licemeri

pre 9 godina

Broj radnih sati u 2013. u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388.

Radnik u Grckoj za godinu odradi 649 sati, ili 81 radni dan od 8 sati, vise od radnika u Nemackoj.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Pa vi verujte u satanizaciju Grka na internetu kako su oni lenji a Nemci vredni.

Zapitajte se ko pise takve neistine po komentarima, odakle mu vreme da izmislja i pise to non stop, i sta je njima cilj zbog cega oni to izmisljaju.

Silver Surfer

pre 9 godina

Kada je pitanje Grckog duga bilo najaktuelnije, procitao sam da su tokom 60-ih godina proslog veka Grci osnovali nekakvu drzavnu komisiju za ispitivanje nekog jezera. Dve godine nakon osnivanja komisije jezero je presusilo. Sve do pojave krize duga, ta komisija je uredno radila. Naravno, postavlja se pitanje sta su radili i za sta su primali plate? Ali, citajuci komentare cini mi se da vecini ovakav podatak, a verovatno slicnih u Grckoj ima koliko hocete, nije ni malo vazan vec im je daleko vaznije da nadju opravdanje zbog kojeg Grci nisu u obavezi da dugovanja vrate.
Ako zanemarimo Grcku i pogledamo Srbiju videcemo skro preslikan model. Gradjani ce morati da vracaju dugove Zelezare i JAT-a (preko 500 miliona evra), dugove ugasenih banaka (preko 500 miliona), da finansiraju razne agencije koje je trebalo da budu ugasene, barem po predizbornoj kampanji, ali se to nije desilo (oko 700 miliona evra godisnje), gubitke tokom javnih nabavki (sto je eufemizam za kradju) niko tacno ne moze da izracuna ali su se procenjivali na milijardu evra. Kada se pogledaju samo ove velike brojke vidi se da je umanjivanje plata i penzija besmislen potez. Unistavanje supstance ovog drustva nastavlja i ova kao i prosle vlasti. Plasim se, da ce na kraju vecina optuzivati "strane lihvare" dok ce prava krivica biti iskljucivo nanasim, nesposobnim i korumpiranim, politicarima.

Bane

pre 9 godina

@Nesha

Sve je to super, ali mi ovde govorimo o državama koje imaju svoje pravne timove i koji moraju znati šta potpisuju. Ako je bilo naknadnih a neusaglašenih promena, koje nisu inicijalno bile deo ugovora, Grčka lako može pred nekom međunarodnom arbitražom to pokazati. Međutim, to nije tako.
Narod je alav, hoće "besplatne" stvari, subvencije i nezarađen životni standard.Političari kožu (lažu): Može! I ulete u suludu kombinaciju jer znaju da će neko drugi to morati da vraća. A onda dođe dan naplate i sada Grci nisu nešto u fazonu da ispune svoje ugovorene obaveze.
To tako ne ide.
Poznajem grčke prilike i veruj mi da je njihova državna administracija još mnooogo gora nego ova naša.

budimo iskreni

pre 9 godina

i nama su pariski i londonski poverioci oprostili slicno, 70 ak posto duga nakon 2000te i promena. i opet nam ni to nije bilo dovoljno da se iscupamo iz ovog dna. zasto? pa zato sto nismo sposobni ni za sta. kao ni grci. i da im otpisu 60% oni bi za 20 godina bili na slicnom mestu.

Pušim, pijem, volim da se bijem

pre 9 godina

Da li postoji bilo šta jadnije, no akd se srpski NVO-aktivisti, uživaoci grantova, sjate da brane bankarsku mafiju od Grka? Koje ste vi ništarije!
Onaj pandur Počuča je ipak bio u pravu.

Zoran

pre 9 godina

"Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit."

Naravno da su logicne. To je trabalo svaklka zemlja da uradi bez nametanja sa strane.

Ali, demagogija je cudo. Na nju padaju cak i Ameri.

Vatra

pre 9 godina

Kazete ko je Grke terao da se zaduzuju, pa niko, ali ih je prevario jer je duznicko ropstvo danas mozda i naj bolja kinta,prevarili su ih isto kao i vecinu, Spance, nas i jos gomilu drzava.
Kazete Grci su lazirali dokumentaciju, ma dajte pa ne zakopcavamo se na ledja, neko da prevari mmf ili svabe? Pa oni su naj veci prevaranti u istoriji civilizacije, znaju oni svaku mogucu fintu, samo sto su se pravili namagarcenim pa navukli Grke na tanak led. Cuj ti Grci prevarili mmf, svabe i amerikance, nisu oni naivcine kao vi pa da veruju u sve sto cuju.

bez demagogije

pre 9 godina

Ako je grčka na kolenima gde smo onda mi, ne postoji mera za nas.
Nema tu mnogo filozofije da bi vratili dugove moraju da troše manje nego što su zaradili, do sad su trošili više nego što su zaradili i ta razlika mora jednom da se vrati. Ne vidim da siriza može tu išta da promeni osim ako negde pronađu izvore nafte i gasa. Predlažem grcima da malo žive u srbiji da vide i naviknu se na nešto gore, posle toga će im mere štednje lakše pasti.

Mihailo

pre 9 godina

@ (Dusan, 26. januar 2015 13:00)

Sa Vikipedija stručnjacima koji ne znaju ništa o istoriji ili međunarodnim odnosima ne vredi ulaziti u raspravu. Oni su ili sišli sa planine u grad na studije, pa u okvirima NVO organizacija traže sopstveni identitet pokušavajući na svaki način da se stave na stranu Zapada, čak i onda kada je svima jasno da nisu u pravu, dakle praznoglavi zaluđeni balavci, ili su prosto jeftina radna snaga, zahvalna što je našla uhlebljenje u okvirima EU. NO, ipak da odgovorim, u grčkim medijima se dosta pisalo o dugu koji Nemačka nije isplatila - http://www.keeptalkinggreece.com/?s=WWII+reparations&go.x=6&go.y=9. Zaba vi se čitajući. Možeš i u našim medijima na dosta toga da naiđeš, samo ako ne zatvaraš oči.

zika

pre 9 godina

svakome prema njegovim potrebama od svakoga prema njegovim mogucnostima. dok te mamim secerom te hranim kad te domamim i lebac ti branim

nesha

pre 9 godina

gospoda iz bilda,
vasoj zemlji je oprosteno 60% duga londonskom konvencijom kada ste bili u istoj situaciji kao sto je grcka sada. i samo zbog toga ste sada to sto jeste inace se nikada, ali nikada, ne bi oporavili.
izabrali ste kao vladajucu desnicarsku partiju angele merkel pod nazivom "demohriscanska partija". da li ste stvarno zalazete za hriscanske vrednosti? da li ste spremni da oprostite duznicima svojim kao sto su vama oprastali dugove vase?

Washington

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.
(Pametnjaković, 26. januar 2015 12:22)

Hahaha... A Srbi bi preko noci da postanu Nemci, ustvari da zive nemackim standardom a da rade kao srbi i grci.

Drugari, niko vas ne tera da idete u EU, niko vas ne tera da uzimate dugove i da gradite drzavu. Mozes lepo skroz da se izolujes i da zivis od svoje zemlje. Posle kad ti zemlja bude rupetina ne mozes da krivis nikog drugog sem sebe, i gotova prica. Al eto makar uzivas i ne moras nikog da slusas s vana. Posto izgleda to Srbi zele, ja bi vam pruzio tu priliku, pa uzivajte.

Dusan

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga. Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

E pa Mihailo, da si ti meni ziv i zdrav Nemacka je isplatila odstete : http://en.wikipedia.org/wiki/German_reparations_for_World_War_II

Jugoslaviji, koja je gore prosla nego Grcka je dogovoreno da Nemacka plati 36 milijardi dolara plus osam milijardi direktne odstete ljudima. Sa druge strane, ti tvrdis da Nemci duguju Grckoj 160 milijardi?! Po kojoj to osnovi i daj neka dokumenta gde se to navodi. Ako takva dokumenta postoje daj i jos neka gde pise da suma nikada nije isplacena.

Prazne price poput tvoje su... bas to, prazne price. Sto se opljackanog blaga tice, za to bolje da se obrate Britancima nego Nemcima. Pa i da im vrate sve, sta ce da rade sa time? Da nece mozda da ga prodaju? Smesne price.

Grci neka vrate sta su zajmili. Kao i svaki covek. Kada podignete kredit vracate ga. Zamislite sada svi gradjani da pohrle i kazu necemo da vracamo dugove bankama.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Radoznao, 26. januar 2015 12:45)

Svaki dan naučim po nešto novo, probam, eksperimentišem, napravim nešto novo. Za neke stvari je potrebno dugo vremena da bih proverio ideju koju imam. Ja sam jedan od onih koji su gladni znanja i inventivnosti, kreativni bez granica. Ja to ne radim zbog para već zbog interesovanja, život je kratak, želim što više da uradim dok sam živ, da zadovoljim sopstvenu potrebu za kreativnošću i znatiželjom. Neko ceo život provede jureći pare, tome taj jedan jedini život prođe, kao da nije ni živeo. Ovo pre što sam napisao, na šta si ti komentar stavio, je u nadi da ću nekome pomoći da napravi pametnu odluku, a ne zbog sebe.

nesha

pre 9 godina

ne bane pogresio si. situacija je bila ovakva. ti pozajmis svom kumu 1000e. on pozajmi meni i kaze mi da mu vratim za godinu dana. onda posto mi je slucajno on i nadredjeni on mi da otkaz i kaze da mu trebam vratiti 2000e. ja necu a onda se ti javis sa kojim ja nisam imao nista i kazes da tebi pare nisu vracene i da ja moram da stedim da bi vratio pare tvom kumu koje si mu ti pozajmio a ti ces za to vreme da pozajmis jos para svom kumu da ne bude u minusu ali ja da mu to vratim sa kamatom. e zato spominjemo lihvare. inace ako nisi provalio ti si evropska banka, tvoj kum je grcka banka a ja sam bedni grcki gradjanin

pro euro

pre 9 godina

Eto,kao što rekoh nema raspada Unije :) !
Inače nisam znao da čak čitave države,komkpletno,mogu imati mentalitet,kao pojedinac,makar je to dobro,to znači da je demokratija na visokom nivou.
Inače Grčka ima mentalitet balkanca,pije u kafani,a neće da plati,a misle da se mogu izvući,pošto su još pod uticajem kafanskih napitaka... ;)

SudijaDred

pre 9 godina

Zivim u Grckoj 20-ak godina.Iako sam cesto protivnik politike EU (iz istih razloga koje ovde navodi vecina komentatora) moram da priznam da su mere nametnute Grckoj od famozne "trojke" sasvim logicne. Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit. Vecina mera je apsolutno ekonomski opravdana i primenjuje se i u mnogo siromasnijim ekonomijama.Ovde se medjutim radi o specificnom mentalitetu lagodnog zivota uz minimalan rad i zivljenju iznad mogucnosti na racun kreditora pa su obecanja Ciprasa u stvari ono sto je hteo da cuje povredjeni ponos prosecnog Grka.Mislim da ce se Siriza vrlo brzo naci imedju cekica postovanja dogovorenog sa EU i nakovnja olako izrecenih obecanja.Ceka nas zanimljivo EU prolece...

dzonikg

pre 9 godina

Zapadnim robovlasnicima nije poenta da vratis dug vec da je on konstantno visok a oni ubiraju kamatu i mogu da ucenjuju i uzimaju resurse koji im trebaju.. Naravno za to im treba podanicka vlada koju ili kupe ili drze ucenama.. Npr kupili si u srbiji i vlast i opoziciju.. Videcemo da li uspeti da kupe Sirizu.. Slede ucene

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Nemačka da radi i daje pare, a Grčka da nstimuliše lenji javni sektor i troši pare na plate i penzije. Prosta matematika komunista Grčke.
Komunisti su upropastili Srbiju a evo i Grčku će da unište.

Ivan

pre 9 godina

Grci su lagodnije ziveli u sred "stroge stednje" nego stanovnici mnogih drzava koje nikome nista ne duguju. Oni su i "stedeli" sa tudjim parama koliko god to suludo zvucalo, pa im je i to bilo tesko. Siriza jednostavno trazi otpis dugova! Lepa zamisao (kao decija mastarija), ali kako ce im sada biti, to znaju samo - nemci.

zola

pre 9 godina

Kake to ima veze sto su Nemackoj oprostili dugove?Jeli ih neko terao?Nemacka je sa Grckom sklopila ugovor o kreditu koji je neko iz grcke potpisao.Taj ugovor postoji i Grcka je duzna da vraca kredite e sad sto je neko ranije oprostio dugove nemackoj vi ga grci nadjite pa kaznite.Ugovor o kreditu morate ispostovati,pa banke prodaju kuce zbog kredita zar ne?Sad sto frau Merkel ne zeli da oprosti to je druga prica.

Ko koga besramno laze i pljacka

pre 9 godina

@ (Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

Ne, o tome nema reci jer su kafanske nebuloze bespredmetne i nisu tema Nemacke stampe.

RP

pre 9 godina

Kada je bio referendum za nezavisnost Škotske, obećavali su sve - samo da Škotska ostane deo UK, a sama UK u Evropskoj Uniji. Za Grčku se niko ne trudi da da čak ni lažna obećanja. A šta reći o Nemačkoj koja na ime ratne odštete Grčkoj duguje 160 milijardi!? Dokle će Nemačka i Amerika moći sve, a da prolaze nekažnjeno? Ju-hu, Bože, da li si tamo!?

svasta

pre 9 godina

A sta ce da bude ako jos neka zemlja EU krene stopama Grcke (Spanije, Portugalija, Italija..., zar Nemacka misli da joj je tako okrnjena EU sasvim dovoljna - ipak su oni pre svega izvozno orijentisani, uz sankcije Rusiji nece imati ko da kupuje njihovu robu (koja jeste kvalitena, ali i skupa) - eto problema i kod njih onda...

Jan

pre 9 godina

U svetu ako si duzan nema sanse da ne otplatis dug.Niko nikoga nije terao da se zaduzuje te prema tome bez obzira ko je u pitanju dug mora da se vrati. Grcka osim redovnog vracanja duga ima samo jednu drugu mogucnost BANKROT I zaplena sve pokretne imovine: brodova, aviona itd.

Aiii

pre 9 godina

Zato ja nikom ne pozajmljujem pare, niti bih uzeo pozajmicu. Jer neminovno dodje do ovakvih situacija. Za pitanje zivota&smrti, mozda, ali i tada bih vjerovatno umro razmisljajuci da li da pozajmim :))

Bravo Grci!

pre 9 godina

Nemci otreznite se, pare nećete dobiti i nećemo svi biti vaši robovi. Hvala bogu da se konačno neko pametan u Evropi setio da im to kaže u lice i da ih podseti kako su i njihovoj državi dugovi opraštani jer ih ni do danas ne bi otplatili. Valjda će se neko pametan pojaviti i u Srbiji do narednih izbora.

sax

pre 9 godina

Koliko vidim, rezulatima grčkih izbora najviše se obradovala srpska gologuzija. Baš će premijer jedne 100% propale države da promen svet. Jedva čekam da vidim novu drahmu.

zrad

pre 9 godina

Jučer sam gledao NEDELJOM U DVA na HTV. Jedan podatak koji je mnogima promakao, a u toj emisiji je saopšten. Sedamdesetih godina međunarodna zajednica je Njemačkoj oprostila 70% duga, a plaćanje 30% preostalog duga odgođeno je dok privreda ne stane na noge. U tome su učestvovali i Grci. Nemci brzo zaboravljaju.

Veliki brat

pre 9 godina

Jedina budućnost malih nacija je u ZNANJU.

Pogledajte koliko nobelovaca ima među škotlanđanima i jevrejima?
Pogledaje Holandiju, Belgiju, Dansku, Luksemburg...

Država koja je koncipirana tako da je bez obzira na školsku spremu najbolje zaposliti se u javnom sektoru unapred je osuđena na propast. Još kad nemate dovoljno stroge kriterijume za to ko može da radi u javnom sektoru...

Prvo upropastite osnovno obrazovanje (kod nas počelo još 80-ih), pa onda upropastite srednje obrazovanje (kod nas 90-ih), zatim dokusurite i visoko obrazovanje (kod nas izjednačavanjem diploma svih fakulteta), i na kraju iz takvog obrazovnog sistema dovedete ljude u javni sektor - unazadili ste državu za sledećih 100 godina!

Npr. nama sad ni japanci da dođu, teško da bi sledećih 100 godina mogli da nas vrate na nivo iz 1905. godine.


Grci su stvorili sistem kao i mi u Srbiji, gde svi gledaju u državu kad nešto treba da se uzme, a kad nešto treba dati državi svi joj okreću leđa.

Kako je moguće da neko duguje za struju milion dinara (kako mu nije isključena na dug od 20 ili 50 hiljada?) i da mu se reprogramom duga oprosti 40%, a da se nekome isključuje za 10 hiljada dinara?

Dakle, država nije napravila SISTEM da svako mora platiti dug i da nema muljanja, jer onda nema tu posla za političare.


I svi volimo revolucionarnu državu (samo oteti nešto onim prethodnima, 1945., 1990., 2000., 2012.), a onda se čudimo što svi nose pare u London!

nenad

pre 9 godina

Da li su Grci uzeli ogromne pare? Jesu. Da li su lagali u svojim finansijskim izveštajima? Jesu. Da li su isplaćivali 13, 14te plate, lažne penzije, i sl.? Jesu.

E, sada se nadam da imaju DOBAR plan koji mogu da predstave onima koji su im te pare pozajmili, jer u suprotnom ima da štede.

Ja da nekome pozajmim pare, a taj da se bahati pa da ne vraća, to ni kod mene ne bi prošlo. Da je Srbija u EU pa da od usta odvajamo za Grke, i mi bi se ljutili, zar ne?

Gagi

pre 9 godina

Koji strah se uvukao u Nemacku?Oni su se ponadali da ce sve ostati isto i da ce njihovi puleni ostati na vlasti.Grcka je samo pocetak u promenama svetskog poretka!

Žuta Kornjača

pre 9 godina

Zamislite pozamite nekom veliku sumu novca sa kojom ta osoba jedno vreme kao mali Bog živi, a onda dođje vreme za odplatu, a ona vama jedan veliki, šipak. Kako bi ste se osećali?

Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.

pre 9 godina

(Mihailo, 26. januar 2015 12:20)
To je dug drzava-drzava (Nemacka-Grcka).
Grci duguju "trojci" MMF, ECB, EU.
Uvidjas li sada razliku?

moje ime

pre 9 godina

Ako Grcka bankrotira, plate ce im pasti na nivo ostatka Balkana.

Ciprasa ce juriti da vesaju na trgovima, a mozda ce Zlatna zora sledeca dobiti vecinu.
Onda i rat nije nemoguc, a onda se mogu oprostiti i od turizma na neki period.

Druga varijanta je da Cipras slaze svoj narod i prihvati evropski scenario, sto znaci da ce Grcka ipak ostati stabilna zemlja, ali sa nesto nizim standardom zbog terata duga.

Taj standard ce ipak biti daleko najbolji u istocnom delu kontinenta.

Radoznao

pre 9 godina

@ Pametnjaković
silno me zanima, sta si ti uradio za sebe da poboljsas sopstveni polozaj u buducnosti, s obzirom da znas sta ce se desiti???
da li si krenuo da se dodatno obrazujes, usavrsavas, stices nova znanja ili ....?

atina

pre 9 godina

Dug se ne sme otpisati zato sto su to pare poreskih obaveznika clanica EU,a ne polticara i bankara,ako se to ucini bice to pogubno za EU i zbog naroda a i zemalja clanica koje ce u tom slucaju takodje traziti da im se izadje u suret,cemu to vodi?Znaju se pravila i na sta su se obavezali potpisivanjem ulaskom u EU,prema tome nema vrdanja.Mislim da ce se sve zavrsiti na obecanjima,i da ce na zalost grcki narod doziveti jos teza vremena,sami su to hteli.Ako bi Grcka izasla iz Evrozone,sto mislim da bi bilo i jako dobro za osvescenje gradjana,a EU zbog njih pocela raspadati,kao sto neki to zele,onda neka se i raspadne,to bi tada znacilo da je ta EU nesposobna i kao takva i treba da se raspadne.Sumnjam da ce se taj scenario odigrati,i to ne bi nikako bilo dobro za ove prostore,to bi znacio pocetak vecih konflikata koji bi sigurno doveli do rata.Polticari mislite kada uvaljujete narod u dugove,to treba neko i da vrati.

Bane

pre 9 godina

@Nenad-EU

Vidi ovako:
ti mi pozajmiš 1000 EUR i kada treba da ti vratim pravim se lud. Ti opravdano poludiš jer treba da vratim novce. Onda moj kum napiše na tvom FB zidu: Nervoza medju lihvarima.

трифун

pre 9 godina

еврозона није коцкарски сто за којим може свако да командује - овим се признаје да је коцкарски сто али за којим ,на коме ,могу да командују само најачи.

nnn

pre 9 godina

Iz nekog razloga decenijama ih ceo svet kreditira da uzivaju i nista ne rade.Pa volontersko radno vreme u Srbiji je duze njihovog regularnog radnog vremena. Cim neko spomene povracaj dugoova i mere stednje oni omah na ulice pa na nove izbore. Zemlja sa takvim turistickim potencijalom plus klima koja im omogucava uzgoj razlicitih kultura koje bi mogli da izvoze po Evropi... i od svega toga samo dugovi... Ma EU je kriva....

Иронија

pre 9 godina

Шта ти је иронија судбине... Грчка која је колевка европске културе и цивилизације, треба да плати ДУГ европским лихварским банкама, а притиска је и уцењује једна Немачка којој су у прошлости ДВА ПУТА за ДВА СВЕТСКА РАТА отписивани дугови! Прогнозе нису лепе - поента свих лихварских пословања је да останеш дужник док ти не отму све твоје потенцијале, а онда те претворе у обично мануелно робље. Нациљали су им луке, трговачку морнарицу и туристичке центре и неће стати док им све не отму. Сад, питање је колико ће они бити паметни да то схвате и предупреде. Са друге стране, морају да се реше крвопија у јавним предузећима, лоших политичара и да подигну запосленост. Дакле, да се боре на два фронта - са спољашњим и унутрашњим непријатељима. Да ли ће у томе нова власт успети? Сумњам. Све су то само марионете, као што смо имали прилике ми да видимо на нашој кожи. Ни "С" од социјалиста, ни "Д" од демократа, ни "Р" од радикала. Једино су доследни либерали јер су они као проститутке - код њих све може, ако имаш лове.

kraja

pre 9 godina

...interesatno da su bas nemci nasli da kritikuju grke...
...zaboravilo se na podmornice porucene u nemackoj, zaboravilo se na par tuceta f-16-ica, zaboravilo se na fregate i ostalo...
...umesto da batale oruzje (jer nema grcku ko da napadne) i pomognu im u oporavku privrede, nemci i nato su prvi stali u redc za pare iz "pomoci" koju je evropa dodelila grckoj...
...cinicnije tesko da moze biti...
...i sad ne valja siriza i cipras...???
...pre ce biti da postoji strah od objavljivanja jos podataka o trosenju tog evropskog kredita...
...uostalom, grcka je vec hapsila svoje ljude koji su ucestvovali u tim "oruzanim" poslovima...
...nema zemlje koja nema jansu...
...a evropo su janse drage...

Mihailo

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga.
O tome nema reči u nemačkoj štampi?

Pametnjaković

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.

Posmatarac

pre 9 godina

"Evrozona nije kockarski sto za kojim svako može da igra kako hoće"
e pa vratite pare-avans (Francuska-EU) Rusima, posto niste isporucili brodove.

Milan

pre 9 godina

Do 1990. godine Nemacka je lepo bila podeljena na vazalnu drzavu SSSR-a i vazalnu drzavu SAD-a i tada su bili manji od makovog zrna u medjunarodnoj politici.Nakon genijalne ideje ujedinjenja dve Nemacke,dobili smo ponovo nemacku hegemoniju u Evropi.Hitler ni u najboljim fantazijama 1945. godine nije mogao da pretpostavi na sta ce da lici porazena Nemacka 2015. godine.

Marko

pre 9 godina

Kakav je to genije govori Ciprasov program gde vraća pazite sad :13u penziju za 1.250.000 penzionera koji imaju neto penziju 700e? Besplatnu struju za 400,000 domaćinstava...On vraća Grčku nazad, kakve crne reforme to je šminkanje leša. Samo gde će naći sredstva za te poduhvate, jer nema besplatnog ručka?

Djoshica

pre 9 godina

Reanost, nije zasnovana na lepim željama, i optimizmu sterilnih štrebera. Ali ona je neizbežna, kao tle o koje tresnete, ako ne poznajete "aerodinamiku", dovoljno. Jer je želja za "letenjem" veća od znanja.

Profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,samo Nemacka moze da ima tu privilegiju da unisti i pokori celu Evropu i pobije 60 miliona ljudi i da joj se oprosti ratna steta i svi dugovi

Mihailo

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga.
O tome nema reči u nemačkoj štampi?

Profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,samo Nemacka moze da ima tu privilegiju da unisti i pokori celu Evropu i pobije 60 miliona ljudi i da joj se oprosti ratna steta i svi dugovi

Pametnjaković

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.

zrad

pre 9 godina

Jučer sam gledao NEDELJOM U DVA na HTV. Jedan podatak koji je mnogima promakao, a u toj emisiji je saopšten. Sedamdesetih godina međunarodna zajednica je Njemačkoj oprostila 70% duga, a plaćanje 30% preostalog duga odgođeno je dok privreda ne stane na noge. U tome su učestvovali i Grci. Nemci brzo zaboravljaju.

SudijaDred

pre 9 godina

Zivim u Grckoj 20-ak godina.Iako sam cesto protivnik politike EU (iz istih razloga koje ovde navodi vecina komentatora) moram da priznam da su mere nametnute Grckoj od famozne "trojke" sasvim logicne. Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit. Vecina mera je apsolutno ekonomski opravdana i primenjuje se i u mnogo siromasnijim ekonomijama.Ovde se medjutim radi o specificnom mentalitetu lagodnog zivota uz minimalan rad i zivljenju iznad mogucnosti na racun kreditora pa su obecanja Ciprasa u stvari ono sto je hteo da cuje povredjeni ponos prosecnog Grka.Mislim da ce se Siriza vrlo brzo naci imedju cekica postovanja dogovorenog sa EU i nakovnja olako izrecenih obecanja.Ceka nas zanimljivo EU prolece...

Veliki brat

pre 9 godina

Jedina budućnost malih nacija je u ZNANJU.

Pogledajte koliko nobelovaca ima među škotlanđanima i jevrejima?
Pogledaje Holandiju, Belgiju, Dansku, Luksemburg...

Država koja je koncipirana tako da je bez obzira na školsku spremu najbolje zaposliti se u javnom sektoru unapred je osuđena na propast. Još kad nemate dovoljno stroge kriterijume za to ko može da radi u javnom sektoru...

Prvo upropastite osnovno obrazovanje (kod nas počelo još 80-ih), pa onda upropastite srednje obrazovanje (kod nas 90-ih), zatim dokusurite i visoko obrazovanje (kod nas izjednačavanjem diploma svih fakulteta), i na kraju iz takvog obrazovnog sistema dovedete ljude u javni sektor - unazadili ste državu za sledećih 100 godina!

Npr. nama sad ni japanci da dođu, teško da bi sledećih 100 godina mogli da nas vrate na nivo iz 1905. godine.


Grci su stvorili sistem kao i mi u Srbiji, gde svi gledaju u državu kad nešto treba da se uzme, a kad nešto treba dati državi svi joj okreću leđa.

Kako je moguće da neko duguje za struju milion dinara (kako mu nije isključena na dug od 20 ili 50 hiljada?) i da mu se reprogramom duga oprosti 40%, a da se nekome isključuje za 10 hiljada dinara?

Dakle, država nije napravila SISTEM da svako mora platiti dug i da nema muljanja, jer onda nema tu posla za političare.


I svi volimo revolucionarnu državu (samo oteti nešto onim prethodnima, 1945., 1990., 2000., 2012.), a onda se čudimo što svi nose pare u London!

nesha

pre 9 godina

gospoda iz bilda,
vasoj zemlji je oprosteno 60% duga londonskom konvencijom kada ste bili u istoj situaciji kao sto je grcka sada. i samo zbog toga ste sada to sto jeste inace se nikada, ali nikada, ne bi oporavili.
izabrali ste kao vladajucu desnicarsku partiju angele merkel pod nazivom "demohriscanska partija". da li ste stvarno zalazete za hriscanske vrednosti? da li ste spremni da oprostite duznicima svojim kao sto su vama oprastali dugove vase?

Djoshica

pre 9 godina

Reanost, nije zasnovana na lepim željama, i optimizmu sterilnih štrebera. Ali ona je neizbežna, kao tle o koje tresnete, ako ne poznajete "aerodinamiku", dovoljno. Jer je želja za "letenjem" veća od znanja.

sax

pre 9 godina

Koliko vidim, rezulatima grčkih izbora najviše se obradovala srpska gologuzija. Baš će premijer jedne 100% propale države da promen svet. Jedva čekam da vidim novu drahmu.

Marko

pre 9 godina

Kakav je to genije govori Ciprasov program gde vraća pazite sad :13u penziju za 1.250.000 penzionera koji imaju neto penziju 700e? Besplatnu struju za 400,000 domaćinstava...On vraća Grčku nazad, kakve crne reforme to je šminkanje leša. Samo gde će naći sredstva za te poduhvate, jer nema besplatnog ručka?

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Nemačka da radi i daje pare, a Grčka da nstimuliše lenji javni sektor i troši pare na plate i penzije. Prosta matematika komunista Grčke.
Komunisti su upropastili Srbiju a evo i Grčku će da unište.

Bane

pre 9 godina

@Nenad-EU

Vidi ovako:
ti mi pozajmiš 1000 EUR i kada treba da ti vratim pravim se lud. Ti opravdano poludiš jer treba da vratim novce. Onda moj kum napiše na tvom FB zidu: Nervoza medju lihvarima.

Milan

pre 9 godina

Do 1990. godine Nemacka je lepo bila podeljena na vazalnu drzavu SSSR-a i vazalnu drzavu SAD-a i tada su bili manji od makovog zrna u medjunarodnoj politici.Nakon genijalne ideje ujedinjenja dve Nemacke,dobili smo ponovo nemacku hegemoniju u Evropi.Hitler ni u najboljim fantazijama 1945. godine nije mogao da pretpostavi na sta ce da lici porazena Nemacka 2015. godine.

Dusan

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga. Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

E pa Mihailo, da si ti meni ziv i zdrav Nemacka je isplatila odstete : http://en.wikipedia.org/wiki/German_reparations_for_World_War_II

Jugoslaviji, koja je gore prosla nego Grcka je dogovoreno da Nemacka plati 36 milijardi dolara plus osam milijardi direktne odstete ljudima. Sa druge strane, ti tvrdis da Nemci duguju Grckoj 160 milijardi?! Po kojoj to osnovi i daj neka dokumenta gde se to navodi. Ako takva dokumenta postoje daj i jos neka gde pise da suma nikada nije isplacena.

Prazne price poput tvoje su... bas to, prazne price. Sto se opljackanog blaga tice, za to bolje da se obrate Britancima nego Nemcima. Pa i da im vrate sve, sta ce da rade sa time? Da nece mozda da ga prodaju? Smesne price.

Grci neka vrate sta su zajmili. Kao i svaki covek. Kada podignete kredit vracate ga. Zamislite sada svi gradjani da pohrle i kazu necemo da vracamo dugove bankama.

nenad

pre 9 godina

Da li su Grci uzeli ogromne pare? Jesu. Da li su lagali u svojim finansijskim izveštajima? Jesu. Da li su isplaćivali 13, 14te plate, lažne penzije, i sl.? Jesu.

E, sada se nadam da imaju DOBAR plan koji mogu da predstave onima koji su im te pare pozajmili, jer u suprotnom ima da štede.

Ja da nekome pozajmim pare, a taj da se bahati pa da ne vraća, to ni kod mene ne bi prošlo. Da je Srbija u EU pa da od usta odvajamo za Grke, i mi bi se ljutili, zar ne?

Ivan

pre 9 godina

Grci su lagodnije ziveli u sred "stroge stednje" nego stanovnici mnogih drzava koje nikome nista ne duguju. Oni su i "stedeli" sa tudjim parama koliko god to suludo zvucalo, pa im je i to bilo tesko. Siriza jednostavno trazi otpis dugova! Lepa zamisao (kao decija mastarija), ali kako ce im sada biti, to znaju samo - nemci.

Washington

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.
(Pametnjaković, 26. januar 2015 12:22)

Hahaha... A Srbi bi preko noci da postanu Nemci, ustvari da zive nemackim standardom a da rade kao srbi i grci.

Drugari, niko vas ne tera da idete u EU, niko vas ne tera da uzimate dugove i da gradite drzavu. Mozes lepo skroz da se izolujes i da zivis od svoje zemlje. Posle kad ti zemlja bude rupetina ne mozes da krivis nikog drugog sem sebe, i gotova prica. Al eto makar uzivas i ne moras nikog da slusas s vana. Posto izgleda to Srbi zele, ja bi vam pruzio tu priliku, pa uzivajte.

dzonikg

pre 9 godina

Zapadnim robovlasnicima nije poenta da vratis dug vec da je on konstantno visok a oni ubiraju kamatu i mogu da ucenjuju i uzimaju resurse koji im trebaju.. Naravno za to im treba podanicka vlada koju ili kupe ili drze ucenama.. Npr kupili si u srbiji i vlast i opoziciju.. Videcemo da li uspeti da kupe Sirizu.. Slede ucene

nnn

pre 9 godina

Iz nekog razloga decenijama ih ceo svet kreditira da uzivaju i nista ne rade.Pa volontersko radno vreme u Srbiji je duze njihovog regularnog radnog vremena. Cim neko spomene povracaj dugoova i mere stednje oni omah na ulice pa na nove izbore. Zemlja sa takvim turistickim potencijalom plus klima koja im omogucava uzgoj razlicitih kultura koje bi mogli da izvoze po Evropi... i od svega toga samo dugovi... Ma EU je kriva....

zola

pre 9 godina

Kake to ima veze sto su Nemackoj oprostili dugove?Jeli ih neko terao?Nemacka je sa Grckom sklopila ugovor o kreditu koji je neko iz grcke potpisao.Taj ugovor postoji i Grcka je duzna da vraca kredite e sad sto je neko ranije oprostio dugove nemackoj vi ga grci nadjite pa kaznite.Ugovor o kreditu morate ispostovati,pa banke prodaju kuce zbog kredita zar ne?Sad sto frau Merkel ne zeli da oprosti to je druga prica.

pro euro

pre 9 godina

Eto,kao što rekoh nema raspada Unije :) !
Inače nisam znao da čak čitave države,komkpletno,mogu imati mentalitet,kao pojedinac,makar je to dobro,to znači da je demokratija na visokom nivou.
Inače Grčka ima mentalitet balkanca,pije u kafani,a neće da plati,a misle da se mogu izvući,pošto su još pod uticajem kafanskih napitaka... ;)

Иронија

pre 9 godina

Шта ти је иронија судбине... Грчка која је колевка европске културе и цивилизације, треба да плати ДУГ европским лихварским банкама, а притиска је и уцењује једна Немачка којој су у прошлости ДВА ПУТА за ДВА СВЕТСКА РАТА отписивани дугови! Прогнозе нису лепе - поента свих лихварских пословања је да останеш дужник док ти не отму све твоје потенцијале, а онда те претворе у обично мануелно робље. Нациљали су им луке, трговачку морнарицу и туристичке центре и неће стати док им све не отму. Сад, питање је колико ће они бити паметни да то схвате и предупреде. Са друге стране, морају да се реше крвопија у јавним предузећима, лоших политичара и да подигну запосленост. Дакле, да се боре на два фронта - са спољашњим и унутрашњим непријатељима. Да ли ће у томе нова власт успети? Сумњам. Све су то само марионете, као што смо имали прилике ми да видимо на нашој кожи. Ни "С" од социјалиста, ни "Д" од демократа, ни "Р" од радикала. Једино су доследни либерали јер су они као проститутке - код њих све може, ако имаш лове.

ma grci smaraju

pre 9 godina

ja ne razumem ljude ovde koji pricaju o masonima lihvarskim bankama , oprostu dugova u cemu je vas problem?
ajde ovako prodajte vase stanove kuce dajte novac Grcima kao pozajmicu pa onda posle im to oprostite da ne bi bili kao banke i ostale po vama zle institucije. Vidim da vas to ne bi bolelo. Ljudi oni su ziveli prelagodno, trosilo se na siroko, uzimali krediti sakom i kapom pa nije kredit bespovratni zajam. Nego nesto sto vratis i platis kamatu na to.
Drugo porediti Nemacku i Grcku totalno je smesno. Prvo Nemcima je oprosten samo deo duga tj ratne stete a ostalo su placali do pre pre par godina. Dalje grcka sem maslina, ulja,sira , citrusa i nema sta da izveze nista industrijski ne proizvode. Dalje pogledajte vredne Turke i njihove hotele i pogledajte Grke koji zive na slavi jazbina iz osamdesetih godina. Ruine manje vise. Rupe. Dzaba njima lepo more kad im je smestaj uzas. Navikli da ko Crnogorci imaju more a pare nek im donese neko a jos bolje ne mora ni da dolazi nek posalje samo. Grci su mi ko Crnogorci. Ziveo dole vise godina i o njima kao nekom vrednom narodu nemam misljenje. Neko rece rade vise od Nemaca ma da oce to. Mozda imaju duzu satnica ali raditi kod grka u firmi u kancelariji je banja u odnosu na Nemacku gde imas pola sata samo pauze sa obrok ili sat ali onda radis pola sata duze. Kod grka dodje se popije se kafa procita se novina prosvrslja netom malo se radi pa onda rucak sat a bude i sat ipo pa onda da se lagano svari pa onda opet par sati kao rade.

Žuta Kornjača

pre 9 godina

Zamislite pozamite nekom veliku sumu novca sa kojom ta osoba jedno vreme kao mali Bog živi, a onda dođje vreme za odplatu, a ona vama jedan veliki, šipak. Kako bi ste se osećali?

RP

pre 9 godina

Kada je bio referendum za nezavisnost Škotske, obećavali su sve - samo da Škotska ostane deo UK, a sama UK u Evropskoj Uniji. Za Grčku se niko ne trudi da da čak ni lažna obećanja. A šta reći o Nemačkoj koja na ime ratne odštete Grčkoj duguje 160 milijardi!? Dokle će Nemačka i Amerika moći sve, a da prolaze nekažnjeno? Ju-hu, Bože, da li si tamo!?

nesha

pre 9 godina

ne bane pogresio si. situacija je bila ovakva. ti pozajmis svom kumu 1000e. on pozajmi meni i kaze mi da mu vratim za godinu dana. onda posto mi je slucajno on i nadredjeni on mi da otkaz i kaze da mu trebam vratiti 2000e. ja necu a onda se ti javis sa kojim ja nisam imao nista i kazes da tebi pare nisu vracene i da ja moram da stedim da bi vratio pare tvom kumu koje si mu ti pozajmio a ti ces za to vreme da pozajmis jos para svom kumu da ne bude u minusu ali ja da mu to vratim sa kamatom. e zato spominjemo lihvare. inace ako nisi provalio ti si evropska banka, tvoj kum je grcka banka a ja sam bedni grcki gradjanin

Silver Surfer

pre 9 godina

Kada je pitanje Grckog duga bilo najaktuelnije, procitao sam da su tokom 60-ih godina proslog veka Grci osnovali nekakvu drzavnu komisiju za ispitivanje nekog jezera. Dve godine nakon osnivanja komisije jezero je presusilo. Sve do pojave krize duga, ta komisija je uredno radila. Naravno, postavlja se pitanje sta su radili i za sta su primali plate? Ali, citajuci komentare cini mi se da vecini ovakav podatak, a verovatno slicnih u Grckoj ima koliko hocete, nije ni malo vazan vec im je daleko vaznije da nadju opravdanje zbog kojeg Grci nisu u obavezi da dugovanja vrate.
Ako zanemarimo Grcku i pogledamo Srbiju videcemo skro preslikan model. Gradjani ce morati da vracaju dugove Zelezare i JAT-a (preko 500 miliona evra), dugove ugasenih banaka (preko 500 miliona), da finansiraju razne agencije koje je trebalo da budu ugasene, barem po predizbornoj kampanji, ali se to nije desilo (oko 700 miliona evra godisnje), gubitke tokom javnih nabavki (sto je eufemizam za kradju) niko tacno ne moze da izracuna ali su se procenjivali na milijardu evra. Kada se pogledaju samo ove velike brojke vidi se da je umanjivanje plata i penzija besmislen potez. Unistavanje supstance ovog drustva nastavlja i ova kao i prosle vlasti. Plasim se, da ce na kraju vecina optuzivati "strane lihvare" dok ce prava krivica biti iskljucivo nanasim, nesposobnim i korumpiranim, politicarima.

moje ime

pre 9 godina

Ako Grcka bankrotira, plate ce im pasti na nivo ostatka Balkana.

Ciprasa ce juriti da vesaju na trgovima, a mozda ce Zlatna zora sledeca dobiti vecinu.
Onda i rat nije nemoguc, a onda se mogu oprostiti i od turizma na neki period.

Druga varijanta je da Cipras slaze svoj narod i prihvati evropski scenario, sto znaci da ce Grcka ipak ostati stabilna zemlja, ali sa nesto nizim standardom zbog terata duga.

Taj standard ce ipak biti daleko najbolji u istocnom delu kontinenta.

licemeri

pre 9 godina

Broj radnih sati u 2013. u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388.

Radnik u Grckoj za godinu odradi 649 sati, ili 81 radni dan od 8 sati, vise od radnika u Nemackoj.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Pa vi verujte u satanizaciju Grka na internetu kako su oni lenji a Nemci vredni.

Zapitajte se ko pise takve neistine po komentarima, odakle mu vreme da izmislja i pise to non stop, i sta je njima cilj zbog cega oni to izmisljaju.

Bravo Grci!

pre 9 godina

Nemci otreznite se, pare nećete dobiti i nećemo svi biti vaši robovi. Hvala bogu da se konačno neko pametan u Evropi setio da im to kaže u lice i da ih podseti kako su i njihovoj državi dugovi opraštani jer ih ni do danas ne bi otplatili. Valjda će se neko pametan pojaviti i u Srbiji do narednih izbora.

re

pre 9 godina

Prema Eurostatu, najviše u EU rade Grci, 42 sata nedeljno.
najmanje rade Holanđani, samo 30 sati nedjeljno.
Njemci rade 35 sati.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=lfsa_ewhuis&lang=en

U Grckoj je prosecna radna godina 1810 sati, a u EU je prosek 1699.
Preko 40% muskaraca i 25% zena u Grckoj rade vise od 48 sati nedeljno.

Dakle, prica o "lenjim Grcima a vrednim Nemcima" i o "mentalitetu" je cista izmisljotina internet dzabalebarosa, nema nikakve veze sa istinom.

svasta

pre 9 godina

A sta ce da bude ako jos neka zemlja EU krene stopama Grcke (Spanije, Portugalija, Italija..., zar Nemacka misli da joj je tako okrnjena EU sasvim dovoljna - ipak su oni pre svega izvozno orijentisani, uz sankcije Rusiji nece imati ko da kupuje njihovu robu (koja jeste kvalitena, ali i skupa) - eto problema i kod njih onda...

milos

pre 9 godina

ima dosta komentara koji pominju otpisivanje dugova nemackoj.
da rascistimo: nije bilo otpisa posle drugog svetskog rata, a jos manje posle prvog. stavise, potrazivanja posle prvog i velika depresija su dovela Hitlera do 33% birackog tela. Francuska je zbog povracaja duga okupirala Rur i Sar (rudnici uglja i gvozdja, teska industrija).
Posle drugog su Ameri finansirali obnovu Evrope i omogucili Nemackoj da postepeno vrati potrazivanja. Moj pokojni deda je devedesetih dobio pismo od nemackog ministarstva spoljnih poslova u kojem je obavesten na koji nacin moze podneti zahtev za odstetu na osnovu vremena koje je proveo u logoru.

ako cemo da napadamo, molim bez izmisljanja i laganja

Posmatarac

pre 9 godina

"Evrozona nije kockarski sto za kojim svako može da igra kako hoće"
e pa vratite pare-avans (Francuska-EU) Rusima, posto niste isporucili brodove.

Aiii

pre 9 godina

Zato ja nikom ne pozajmljujem pare, niti bih uzeo pozajmicu. Jer neminovno dodje do ovakvih situacija. Za pitanje zivota&smrti, mozda, ali i tada bih vjerovatno umro razmisljajuci da li da pozajmim :))

budimo iskreni

pre 9 godina

i nama su pariski i londonski poverioci oprostili slicno, 70 ak posto duga nakon 2000te i promena. i opet nam ni to nije bilo dovoljno da se iscupamo iz ovog dna. zasto? pa zato sto nismo sposobni ni za sta. kao ni grci. i da im otpisu 60% oni bi za 20 godina bili na slicnom mestu.

Raso

pre 9 godina

Naravno da se dugovi moraju vracati, pogotovu na nivou drzava. Sve je to sasvim logicno i tako funkcionise sistem. Medjutim ukoliko ja imam masinu za stampanje novca ( MMF preko FED i ECB) i sav novac koji ja pravim nema nikakvu potporu ili pokrice u zlatu to znaci da ja taj novac nisam zaradio nego sam ga stvorio ( postoji razlika :D) onda sav taj novac koji sam ja pozajmio nema nikakve vrednosti i treba samo proglasiti taj novac nevazecim. Naravno mala je Grcka da bi ona sama to uradila . Zbog toga je i krenula sva ova pomama na BRICS nacije jer zele da se oslobode tog novca koji je kako Branko Dragas rekao , ' uvaljen ' drzavama. Oni mogu tog novca proizvesti koliko god im treba i kad god im treba , jer to je obican papir ili jos gore cifra na ekranu nekog racuna. Kad ne mozete da vratite taj novac , a necete moci jer kamatu koju traze ( ta razlika izmedju glavnice i ukupne svote koja treba biti vracena) nikada ne moze biti odstampana. Na taj nacin sve drzave ali i gradajni su osudjeni na bankrot , a onda oni dolaze da uzmu vase resurse . Na taj nacin mozete kupiti citavu drzavu za NISTA. Ali o ovome necete cuti na mainstream medijima a tesko i da ce mi komentar objaviti. Pozdrav svim slobadarskim ljudima i samo optimisticno , srusicemo sistem :D.

atina

pre 9 godina

Dug se ne sme otpisati zato sto su to pare poreskih obaveznika clanica EU,a ne polticara i bankara,ako se to ucini bice to pogubno za EU i zbog naroda a i zemalja clanica koje ce u tom slucaju takodje traziti da im se izadje u suret,cemu to vodi?Znaju se pravila i na sta su se obavezali potpisivanjem ulaskom u EU,prema tome nema vrdanja.Mislim da ce se sve zavrsiti na obecanjima,i da ce na zalost grcki narod doziveti jos teza vremena,sami su to hteli.Ako bi Grcka izasla iz Evrozone,sto mislim da bi bilo i jako dobro za osvescenje gradjana,a EU zbog njih pocela raspadati,kao sto neki to zele,onda neka se i raspadne,to bi tada znacilo da je ta EU nesposobna i kao takva i treba da se raspadne.Sumnjam da ce se taj scenario odigrati,i to ne bi nikako bilo dobro za ove prostore,to bi znacio pocetak vecih konflikata koji bi sigurno doveli do rata.Polticari mislite kada uvaljujete narod u dugove,to treba neko i da vrati.

трифун

pre 9 godina

еврозона није коцкарски сто за којим може свако да командује - овим се признаје да је коцкарски сто али за којим ,на коме ,могу да командују само најачи.

dido

pre 9 godina

samo zamislite šta bih Srbija da nam EU pomogne sa €240 milijardi????
Grci su najnesposobniji narod na planeti i to nije po prvi put dokazano. nažalost.
Stara je izreka uvjek bila "propao kao Grčka" i tradicija se nastavlja

Veliki brat

pre 9 godina

Mere štednje su jedno, i one vode u recesiju, zašto SAD nisu uvele štednje kad je naišla kriza nego su gurnuli nekoliko HILJADA MILIJARDI dolara u posrnule finansijske institucije (dugovi nisu tek tako oprošteni, mnogo kuća je oduzeto, itd.).

ALI, u SAD su REŠILI neke PROBLEME. Na primer, banka dobije par desetina MILIJARDI dolara, i posle se dele bonusi po 50 miliona CEO i drugim menadžerima, ali Vlada SAD lepo doskoči tome: POREZ na BONUSE u tim institucijama 90%!!!!

E tako se ŠTEDI, a ne smanjivanjem plata običnim ljudima, što direktno ima za posledicu slabljenje potrošnje, pa time i priliva poreza.


Dakle, nije rešenje tek tako pootpuštati ljude iz javnog sektora (to mora da se radi postepeno, jer plate u tom sektoru pokreću mnoge druge grane privrede - poljoprivredu, trgovinu, zanatske radnje itd.) i svako smanjenje plata će biti neutralisano kroz manji prihod u budžetu (ISTO kao u SRBIJI, smanjenje plata 10% se odrazilo na smanjenje prihoda u budžetu koje je veće od uštede, povećali su akcize na gorivo a prihodi od tih akciza su smanjeni za više od 100 miliona...).


Mere ŠTEDNJE treba da se odnose na nepotrebna RASIPANJA novca.

Pogledajte u Srbiji štednju:
- smanjene plate u javnom sektoru 10%
- smanjene penzije
a na drugoj strani:
- direktori se i dalje bahate po restoranima (npr. direktorka PIO)
- 80.000.000e potrošeno na kazne državi zbog neblagovremenih sudskih izvršenja (što je anuliralo SVE uštede na platama), itd.

Jan

pre 9 godina

U svetu ako si duzan nema sanse da ne otplatis dug.Niko nikoga nije terao da se zaduzuje te prema tome bez obzira ko je u pitanju dug mora da se vrati. Grcka osim redovnog vracanja duga ima samo jednu drugu mogucnost BANKROT I zaplena sve pokretne imovine: brodova, aviona itd.

Ko koga besramno laze i pljacka

pre 9 godina

@ (Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

Ne, o tome nema reci jer su kafanske nebuloze bespredmetne i nisu tema Nemacke stampe.

Gagi

pre 9 godina

Koji strah se uvukao u Nemacku?Oni su se ponadali da ce sve ostati isto i da ce njihovi puleni ostati na vlasti.Grcka je samo pocetak u promenama svetskog poretka!

Pušim, pijem, volim da se bijem

pre 9 godina

Da li postoji bilo šta jadnije, no akd se srpski NVO-aktivisti, uživaoci grantova, sjate da brane bankarsku mafiju od Grka? Koje ste vi ništarije!
Onaj pandur Počuča je ipak bio u pravu.

(Ne)dužnik

pre 9 godina

Pa ako ne budu imali čime da vrate kredite, neka prodaju ostrva, obalu... šta već imaju. Navikli su decenijama, kao i mi, da žive na račun drugih tj. kredita... pa to ima cenu.

counter strike v1.6

pre 9 godina

A ja stalno trubim da niko nesme da se zaduzuje u moje ime i ime moje porodice a da ja nisam upoznat sa svim uslovima bilo koje vrste pozajmice - ovo se odnosi na zaduzivanja ove i prethodne vlasti ka EU. Ovako bi i ja znao da vladam da ulecem u kredite i pozjamice od koje kakvih zelenaskih banaka MMF, FFM, MFM, FMM itd.

Radoznao

pre 9 godina

@ Pametnjaković
silno me zanima, sta si ti uradio za sebe da poboljsas sopstveni polozaj u buducnosti, s obzirom da znas sta ce se desiti???
da li si krenuo da se dodatno obrazujes, usavrsavas, stices nova znanja ili ....?

Realnost

pre 9 godina

Sada ce ta da vidite:kako ce te da uvozite robu,nafu,kako ce te da punite gorivom avione na stranim aerodromima,kako ce te da placate karticama, itd,itd.Bicete blokirani u roku od 24h.

kraja

pre 9 godina

...interesatno da su bas nemci nasli da kritikuju grke...
...zaboravilo se na podmornice porucene u nemackoj, zaboravilo se na par tuceta f-16-ica, zaboravilo se na fregate i ostalo...
...umesto da batale oruzje (jer nema grcku ko da napadne) i pomognu im u oporavku privrede, nemci i nato su prvi stali u redc za pare iz "pomoci" koju je evropa dodelila grckoj...
...cinicnije tesko da moze biti...
...i sad ne valja siriza i cipras...???
...pre ce biti da postoji strah od objavljivanja jos podataka o trosenju tog evropskog kredita...
...uostalom, grcka je vec hapsila svoje ljude koji su ucestvovali u tim "oruzanim" poslovima...
...nema zemlje koja nema jansu...
...a evropo su janse drage...

bez demagogije

pre 9 godina

Ako je grčka na kolenima gde smo onda mi, ne postoji mera za nas.
Nema tu mnogo filozofije da bi vratili dugove moraju da troše manje nego što su zaradili, do sad su trošili više nego što su zaradili i ta razlika mora jednom da se vrati. Ne vidim da siriza može tu išta da promeni osim ako negde pronađu izvore nafte i gasa. Predlažem grcima da malo žive u srbiji da vide i naviknu se na nešto gore, posle toga će im mere štednje lakše pasti.

Bane

pre 9 godina

@Nesha

Sve je to super, ali mi ovde govorimo o državama koje imaju svoje pravne timove i koji moraju znati šta potpisuju. Ako je bilo naknadnih a neusaglašenih promena, koje nisu inicijalno bile deo ugovora, Grčka lako može pred nekom međunarodnom arbitražom to pokazati. Međutim, to nije tako.
Narod je alav, hoće "besplatne" stvari, subvencije i nezarađen životni standard.Političari kožu (lažu): Može! I ulete u suludu kombinaciju jer znaju da će neko drugi to morati da vraća. A onda dođe dan naplate i sada Grci nisu nešto u fazonu da ispune svoje ugovorene obaveze.
To tako ne ide.
Poznajem grčke prilike i veruj mi da je njihova državna administracija još mnooogo gora nego ova naša.

Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.

pre 9 godina

(Mihailo, 26. januar 2015 12:20)
To je dug drzava-drzava (Nemacka-Grcka).
Grci duguju "trojci" MMF, ECB, EU.
Uvidjas li sada razliku?

zika

pre 9 godina

svakome prema njegovim potrebama od svakoga prema njegovim mogucnostima. dok te mamim secerom te hranim kad te domamim i lebac ti branim

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Radoznao, 26. januar 2015 12:45)

Svaki dan naučim po nešto novo, probam, eksperimentišem, napravim nešto novo. Za neke stvari je potrebno dugo vremena da bih proverio ideju koju imam. Ja sam jedan od onih koji su gladni znanja i inventivnosti, kreativni bez granica. Ja to ne radim zbog para već zbog interesovanja, život je kratak, želim što više da uradim dok sam živ, da zadovoljim sopstvenu potrebu za kreativnošću i znatiželjom. Neko ceo život provede jureći pare, tome taj jedan jedini život prođe, kao da nije ni živeo. Ovo pre što sam napisao, na šta si ti komentar stavio, je u nadi da ću nekome pomoći da napravi pametnu odluku, a ne zbog sebe.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Stvarno treba biti dileja pa kritikovati Grke! Ali to je spski teror neobrazovanih i funkcionalno nepismenih. A njih je u Srbistanu skoro 80 odsto...

Zoran

pre 9 godina

"Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit."

Naravno da su logicne. To je trabalo svaklka zemlja da uradi bez nametanja sa strane.

Ali, demagogija je cudo. Na nju padaju cak i Ameri.

Vatra

pre 9 godina

Kazete ko je Grke terao da se zaduzuju, pa niko, ali ih je prevario jer je duznicko ropstvo danas mozda i naj bolja kinta,prevarili su ih isto kao i vecinu, Spance, nas i jos gomilu drzava.
Kazete Grci su lazirali dokumentaciju, ma dajte pa ne zakopcavamo se na ledja, neko da prevari mmf ili svabe? Pa oni su naj veci prevaranti u istoriji civilizacije, znaju oni svaku mogucu fintu, samo sto su se pravili namagarcenim pa navukli Grke na tanak led. Cuj ti Grci prevarili mmf, svabe i amerikance, nisu oni naivcine kao vi pa da veruju u sve sto cuju.

krle rudar

pre 9 godina

za ove sto kritikuju grke i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke...alo procitajte nesto malo o nastanku novca i tih kvazi organizacija ..sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novac za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju to jest uzimaju novac od svih gradjana ovog sveta...a svi znamo ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala da vlada celim svetom putem rata nije uspela...sada zeli zelenasenjem i pritiscima,ucenama da vlada....nece da moze pucice taj nestvarni lopovski balon kada tad..zivi bili pa videli....i bravo za grke i ponos njihov ako se drze svega toga
molim objavite komentar..hvala

Mihailo

pre 9 godina

@ (Dusan, 26. januar 2015 13:00)

Sa Vikipedija stručnjacima koji ne znaju ništa o istoriji ili međunarodnim odnosima ne vredi ulaziti u raspravu. Oni su ili sišli sa planine u grad na studije, pa u okvirima NVO organizacija traže sopstveni identitet pokušavajući na svaki način da se stave na stranu Zapada, čak i onda kada je svima jasno da nisu u pravu, dakle praznoglavi zaluđeni balavci, ili su prosto jeftina radna snaga, zahvalna što je našla uhlebljenje u okvirima EU. NO, ipak da odgovorim, u grčkim medijima se dosta pisalo o dugu koji Nemačka nije isplatila - http://www.keeptalkinggreece.com/?s=WWII+reparations&go.x=6&go.y=9. Zaba vi se čitajući. Možeš i u našim medijima na dosta toga da naiđeš, samo ako ne zatvaraš oči.

re

pre 9 godina

@ma grci smaraju, 26. januar 2015 16:02
Niko nece prodati stan pa dati Grckoj na zajam jer svi znaju da je Grcka zaduzena.
A sad pitanje zasto su banke radile ono sto niko ne bi uradio, nisu znale da je Grcka zaduzena?

Oni koji su dali Grckoj kredit nisu prodali stan pa dali Grckoj vec su odstamapali dolare i evre, dali ih Grckoj da bi tim parama Grci kupovali robu iz Nemacke.
Tako je napravljeno trziste za nemacku robu i razvoj Nemacke.

Ko je vredan, onaj ko zivi od kamate? A sta to on radi i gde se on oznoji?

Srdjan, Ceska

pre 9 godina

Koliko smo mi Srbi opsednuti tudjim problemima a ne vidimo sebi pred nosom. Pa ne cudim se sto nam vlada ona st.ka od politicara, kad je narod ovakav kakav je. Dok ovo pisem vec je napisan 81 komentar i pukla ostra svadja nekoliko tabora. Jedni se jako zabrinuli za Grke, drugi za Ruse, treci, po meni opravdano, logicno razmisljaju o matematici pozajmis-vratis. E sada cetvrti uz ovu logiku tu brigu brinu kako su ono Grci ziveli. I? Da li je Srbija pozajmila te pare? Da li Srbija treba da oprosti kredit Grckoj. Ne bih imao nista protiv 80 komentara na ovu vest da vidim duplu brigu na vestima o problemima u Srbiji. Ali te probleme bi smo onda morali i da resavamo. Kad otvorite nemacke, britanske sajtove videcete da najvise komentara ima ispod vestima koje se ticu tih drzava.

Gradjanin

pre 9 godina

Sad se ovde tome nada opozicija. Smao se nadajte, Vucic je za vas car, kralj, prvak u skoku u dalj.
On je nikakav i los, Milosevicev Ministar Infgormisanja iz 90-ih, sa lopuzama vecinom oko sebe, ali je ispred svih ostalih deset koraka. E sad zamislite koliko su svi ostali djubrad, ona jadna, teska djubrad koja ceka fotelje da krade i da namesta tendere.

krle rudar

pre 9 godina

za sve one sto kritikuju grka,i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke..alo procitajte nesto o nastanku novca i tih kvazi organizacija....sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novce za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju novac to jest uzimaju od svih gradjana ovog sveta.... a svi znaju ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala putem ratova da vlada svetom ,nisu uspeli...sada zele putem zelenasenjem,ucenama,pritiscima .nece da moze pucice taj lopovski balon kad tad...zivi bili pa videli,zato grci budite dosledni i drzite se svoje stavke...
molim da objavite komentar hvala

Logic

pre 9 godina

"samo zamislite šta bih ("bih" on, ona, ono?)Srbija da nas EU pomogne sa €240 milrd"
Ala bi to bio život, što "bih" smo se troškarili i provodili!

Uzas

pre 9 godina

Za ove sto izjavljuju da su Grci najensposobniji narod na svetu, predlazem da procitaju ovaj tekst Dodacu samo, da bi mene bilo jako sramota da tako nesto kazem za ikog. NO, svakakvih nas ima, najvise arogantnih i neinformisanih neznalica, to uvek ide u paketu i toka nikada nece nedostajati.
-
http://www.advance.hr/vijesti/razbijanje-mitova-o-lijenim-grcima/

Mihailo

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga.
O tome nema reči u nemačkoj štampi?

Profesionalni komentator

pre 9 godina

Naravno,samo Nemacka moze da ima tu privilegiju da unisti i pokori celu Evropu i pobije 60 miliona ljudi i da joj se oprosti ratna steta i svi dugovi

Pametnjaković

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Nemačka da radi i daje pare, a Grčka da nstimuliše lenji javni sektor i troši pare na plate i penzije. Prosta matematika komunista Grčke.
Komunisti su upropastili Srbiju a evo i Grčku će da unište.

RP

pre 9 godina

Kada je bio referendum za nezavisnost Škotske, obećavali su sve - samo da Škotska ostane deo UK, a sama UK u Evropskoj Uniji. Za Grčku se niko ne trudi da da čak ni lažna obećanja. A šta reći o Nemačkoj koja na ime ratne odštete Grčkoj duguje 160 milijardi!? Dokle će Nemačka i Amerika moći sve, a da prolaze nekažnjeno? Ju-hu, Bože, da li si tamo!?

Bravo Grci!

pre 9 godina

Nemci otreznite se, pare nećete dobiti i nećemo svi biti vaši robovi. Hvala bogu da se konačno neko pametan u Evropi setio da im to kaže u lice i da ih podseti kako su i njihovoj državi dugovi opraštani jer ih ni do danas ne bi otplatili. Valjda će se neko pametan pojaviti i u Srbiji do narednih izbora.

Washington

pre 9 godina

Masoni grade piramidalni sistem, gde oni stoje na vrhu, a ispod se nalaze ostali. U ovom slučaju vrh piramide su SAD, Nemačka i još nekoliko zemalja EU. Oni postepeno uzdižu ostale da budu srednji sloj, a na dnu ćemo biti mi ostali, uglavnom izvor jeftine fizičke radne snage tamo gde treba fizička snaga, dok rutinske poslove ne zamene kompjuterizovani roboti, kao što su već skoro u potpunosti zamenili u auto-industriji, industriji proizvodnje kompjutera, prehrambenoj, itd. Oni koji su sposobni da rade intelektualne, naučne i umne poslove i da daju rezultate, pronalaze pametna rešenja, njima će biti dati poslovi u zemljama sa vrha piramide i tako će se raslojavati ljudski rod. To je veoma bliska budućnost.
(Pametnjaković, 26. januar 2015 12:22)

Hahaha... A Srbi bi preko noci da postanu Nemci, ustvari da zive nemackim standardom a da rade kao srbi i grci.

Drugari, niko vas ne tera da idete u EU, niko vas ne tera da uzimate dugove i da gradite drzavu. Mozes lepo skroz da se izolujes i da zivis od svoje zemlje. Posle kad ti zemlja bude rupetina ne mozes da krivis nikog drugog sem sebe, i gotova prica. Al eto makar uzivas i ne moras nikog da slusas s vana. Posto izgleda to Srbi zele, ja bi vam pruzio tu priliku, pa uzivajte.

nesha

pre 9 godina

gospoda iz bilda,
vasoj zemlji je oprosteno 60% duga londonskom konvencijom kada ste bili u istoj situaciji kao sto je grcka sada. i samo zbog toga ste sada to sto jeste inace se nikada, ali nikada, ne bi oporavili.
izabrali ste kao vladajucu desnicarsku partiju angele merkel pod nazivom "demohriscanska partija". da li ste stvarno zalazete za hriscanske vrednosti? da li ste spremni da oprostite duznicima svojim kao sto su vama oprastali dugove vase?

zola

pre 9 godina

Kake to ima veze sto su Nemackoj oprostili dugove?Jeli ih neko terao?Nemacka je sa Grckom sklopila ugovor o kreditu koji je neko iz grcke potpisao.Taj ugovor postoji i Grcka je duzna da vraca kredite e sad sto je neko ranije oprostio dugove nemackoj vi ga grci nadjite pa kaznite.Ugovor o kreditu morate ispostovati,pa banke prodaju kuce zbog kredita zar ne?Sad sto frau Merkel ne zeli da oprosti to je druga prica.

Иронија

pre 9 godina

Шта ти је иронија судбине... Грчка која је колевка европске културе и цивилизације, треба да плати ДУГ европским лихварским банкама, а притиска је и уцењује једна Немачка којој су у прошлости ДВА ПУТА за ДВА СВЕТСКА РАТА отписивани дугови! Прогнозе нису лепе - поента свих лихварских пословања је да останеш дужник док ти не отму све твоје потенцијале, а онда те претворе у обично мануелно робље. Нациљали су им луке, трговачку морнарицу и туристичке центре и неће стати док им све не отму. Сад, питање је колико ће они бити паметни да то схвате и предупреде. Са друге стране, морају да се реше крвопија у јавним предузећима, лоших политичара и да подигну запосленост. Дакле, да се боре на два фронта - са спољашњим и унутрашњим непријатељима. Да ли ће у томе нова власт успети? Сумњам. Све су то само марионете, као што смо имали прилике ми да видимо на нашој кожи. Ни "С" од социјалиста, ни "Д" од демократа, ни "Р" од радикала. Једино су доследни либерали јер су они као проститутке - код њих све може, ако имаш лове.

zrad

pre 9 godina

Jučer sam gledao NEDELJOM U DVA na HTV. Jedan podatak koji je mnogima promakao, a u toj emisiji je saopšten. Sedamdesetih godina međunarodna zajednica je Njemačkoj oprostila 70% duga, a plaćanje 30% preostalog duga odgođeno je dok privreda ne stane na noge. U tome su učestvovali i Grci. Nemci brzo zaboravljaju.

nesha

pre 9 godina

ne bane pogresio si. situacija je bila ovakva. ti pozajmis svom kumu 1000e. on pozajmi meni i kaze mi da mu vratim za godinu dana. onda posto mi je slucajno on i nadredjeni on mi da otkaz i kaze da mu trebam vratiti 2000e. ja necu a onda se ti javis sa kojim ja nisam imao nista i kazes da tebi pare nisu vracene i da ja moram da stedim da bi vratio pare tvom kumu koje si mu ti pozajmio a ti ces za to vreme da pozajmis jos para svom kumu da ne bude u minusu ali ja da mu to vratim sa kamatom. e zato spominjemo lihvare. inace ako nisi provalio ti si evropska banka, tvoj kum je grcka banka a ja sam bedni grcki gradjanin

Gagi

pre 9 godina

Koji strah se uvukao u Nemacku?Oni su se ponadali da ce sve ostati isto i da ce njihovi puleni ostati na vlasti.Grcka je samo pocetak u promenama svetskog poretka!

Dusan

pre 9 godina

Nemačka Grčkoj na ime ratne odštete iz perioda Drugog svetskog rata duguje 160 milijardi evra bez kamata, a toj sumi treba dodati i vrednost opljačkanog arheološkog blaga. Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

E pa Mihailo, da si ti meni ziv i zdrav Nemacka je isplatila odstete : http://en.wikipedia.org/wiki/German_reparations_for_World_War_II

Jugoslaviji, koja je gore prosla nego Grcka je dogovoreno da Nemacka plati 36 milijardi dolara plus osam milijardi direktne odstete ljudima. Sa druge strane, ti tvrdis da Nemci duguju Grckoj 160 milijardi?! Po kojoj to osnovi i daj neka dokumenta gde se to navodi. Ako takva dokumenta postoje daj i jos neka gde pise da suma nikada nije isplacena.

Prazne price poput tvoje su... bas to, prazne price. Sto se opljackanog blaga tice, za to bolje da se obrate Britancima nego Nemcima. Pa i da im vrate sve, sta ce da rade sa time? Da nece mozda da ga prodaju? Smesne price.

Grci neka vrate sta su zajmili. Kao i svaki covek. Kada podignete kredit vracate ga. Zamislite sada svi gradjani da pohrle i kazu necemo da vracamo dugove bankama.

Bane

pre 9 godina

@Nenad-EU

Vidi ovako:
ti mi pozajmiš 1000 EUR i kada treba da ti vratim pravim se lud. Ti opravdano poludiš jer treba da vratim novce. Onda moj kum napiše na tvom FB zidu: Nervoza medju lihvarima.

Milan

pre 9 godina

Do 1990. godine Nemacka je lepo bila podeljena na vazalnu drzavu SSSR-a i vazalnu drzavu SAD-a i tada su bili manji od makovog zrna u medjunarodnoj politici.Nakon genijalne ideje ujedinjenja dve Nemacke,dobili smo ponovo nemacku hegemoniju u Evropi.Hitler ni u najboljim fantazijama 1945. godine nije mogao da pretpostavi na sta ce da lici porazena Nemacka 2015. godine.

(Ne)dužnik

pre 9 godina

Pa ako ne budu imali čime da vrate kredite, neka prodaju ostrva, obalu... šta već imaju. Navikli su decenijama, kao i mi, da žive na račun drugih tj. kredita... pa to ima cenu.

licemeri

pre 9 godina

Broj radnih sati u 2013. u Grckoj 2037.
Broj radnih sati u 2013. u Nemackoj 1388.

Radnik u Grckoj za godinu odradi 649 sati, ili 81 radni dan od 8 sati, vise od radnika u Nemackoj.
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Pa vi verujte u satanizaciju Grka na internetu kako su oni lenji a Nemci vredni.

Zapitajte se ko pise takve neistine po komentarima, odakle mu vreme da izmislja i pise to non stop, i sta je njima cilj zbog cega oni to izmisljaju.

sax

pre 9 godina

Koliko vidim, rezulatima grčkih izbora najviše se obradovala srpska gologuzija. Baš će premijer jedne 100% propale države da promen svet. Jedva čekam da vidim novu drahmu.

re

pre 9 godina

Prema Eurostatu, najviše u EU rade Grci, 42 sata nedeljno.
najmanje rade Holanđani, samo 30 sati nedjeljno.
Njemci rade 35 sati.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=lfsa_ewhuis&lang=en

U Grckoj je prosecna radna godina 1810 sati, a u EU je prosek 1699.
Preko 40% muskaraca i 25% zena u Grckoj rade vise od 48 sati nedeljno.

Dakle, prica o "lenjim Grcima a vrednim Nemcima" i o "mentalitetu" je cista izmisljotina internet dzabalebarosa, nema nikakve veze sa istinom.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Stvarno treba biti dileja pa kritikovati Grke! Ali to je spski teror neobrazovanih i funkcionalno nepismenih. A njih je u Srbistanu skoro 80 odsto...

dzonikg

pre 9 godina

Zapadnim robovlasnicima nije poenta da vratis dug vec da je on konstantno visok a oni ubiraju kamatu i mogu da ucenjuju i uzimaju resurse koji im trebaju.. Naravno za to im treba podanicka vlada koju ili kupe ili drze ucenama.. Npr kupili si u srbiji i vlast i opoziciju.. Videcemo da li uspeti da kupe Sirizu.. Slede ucene

svasta

pre 9 godina

A sta ce da bude ako jos neka zemlja EU krene stopama Grcke (Spanije, Portugalija, Italija..., zar Nemacka misli da joj je tako okrnjena EU sasvim dovoljna - ipak su oni pre svega izvozno orijentisani, uz sankcije Rusiji nece imati ko da kupuje njihovu robu (koja jeste kvalitena, ali i skupa) - eto problema i kod njih onda...

ma grci smaraju

pre 9 godina

ja ne razumem ljude ovde koji pricaju o masonima lihvarskim bankama , oprostu dugova u cemu je vas problem?
ajde ovako prodajte vase stanove kuce dajte novac Grcima kao pozajmicu pa onda posle im to oprostite da ne bi bili kao banke i ostale po vama zle institucije. Vidim da vas to ne bi bolelo. Ljudi oni su ziveli prelagodno, trosilo se na siroko, uzimali krediti sakom i kapom pa nije kredit bespovratni zajam. Nego nesto sto vratis i platis kamatu na to.
Drugo porediti Nemacku i Grcku totalno je smesno. Prvo Nemcima je oprosten samo deo duga tj ratne stete a ostalo su placali do pre pre par godina. Dalje grcka sem maslina, ulja,sira , citrusa i nema sta da izveze nista industrijski ne proizvode. Dalje pogledajte vredne Turke i njihove hotele i pogledajte Grke koji zive na slavi jazbina iz osamdesetih godina. Ruine manje vise. Rupe. Dzaba njima lepo more kad im je smestaj uzas. Navikli da ko Crnogorci imaju more a pare nek im donese neko a jos bolje ne mora ni da dolazi nek posalje samo. Grci su mi ko Crnogorci. Ziveo dole vise godina i o njima kao nekom vrednom narodu nemam misljenje. Neko rece rade vise od Nemaca ma da oce to. Mozda imaju duzu satnica ali raditi kod grka u firmi u kancelariji je banja u odnosu na Nemacku gde imas pola sata samo pauze sa obrok ili sat ali onda radis pola sata duze. Kod grka dodje se popije se kafa procita se novina prosvrslja netom malo se radi pa onda rucak sat a bude i sat ipo pa onda da se lagano svari pa onda opet par sati kao rade.

krle rudar

pre 9 godina

za ove sto kritikuju grke i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke...alo procitajte nesto malo o nastanku novca i tih kvazi organizacija ..sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novac za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju to jest uzimaju novac od svih gradjana ovog sveta...a svi znamo ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala da vlada celim svetom putem rata nije uspela...sada zeli zelenasenjem i pritiscima,ucenama da vlada....nece da moze pucice taj nestvarni lopovski balon kada tad..zivi bili pa videli....i bravo za grke i ponos njihov ako se drze svega toga
molim objavite komentar..hvala

Žuta Kornjača

pre 9 godina

Zamislite pozamite nekom veliku sumu novca sa kojom ta osoba jedno vreme kao mali Bog živi, a onda dođje vreme za odplatu, a ona vama jedan veliki, šipak. Kako bi ste se osećali?

kraja

pre 9 godina

...interesatno da su bas nemci nasli da kritikuju grke...
...zaboravilo se na podmornice porucene u nemackoj, zaboravilo se na par tuceta f-16-ica, zaboravilo se na fregate i ostalo...
...umesto da batale oruzje (jer nema grcku ko da napadne) i pomognu im u oporavku privrede, nemci i nato su prvi stali u redc za pare iz "pomoci" koju je evropa dodelila grckoj...
...cinicnije tesko da moze biti...
...i sad ne valja siriza i cipras...???
...pre ce biti da postoji strah od objavljivanja jos podataka o trosenju tog evropskog kredita...
...uostalom, grcka je vec hapsila svoje ljude koji su ucestvovali u tim "oruzanim" poslovima...
...nema zemlje koja nema jansu...
...a evropo su janse drage...

nenad

pre 9 godina

Da li su Grci uzeli ogromne pare? Jesu. Da li su lagali u svojim finansijskim izveštajima? Jesu. Da li su isplaćivali 13, 14te plate, lažne penzije, i sl.? Jesu.

E, sada se nadam da imaju DOBAR plan koji mogu da predstave onima koji su im te pare pozajmili, jer u suprotnom ima da štede.

Ja da nekome pozajmim pare, a taj da se bahati pa da ne vraća, to ni kod mene ne bi prošlo. Da je Srbija u EU pa da od usta odvajamo za Grke, i mi bi se ljutili, zar ne?

Vatra

pre 9 godina

Kazete ko je Grke terao da se zaduzuju, pa niko, ali ih je prevario jer je duznicko ropstvo danas mozda i naj bolja kinta,prevarili su ih isto kao i vecinu, Spance, nas i jos gomilu drzava.
Kazete Grci su lazirali dokumentaciju, ma dajte pa ne zakopcavamo se na ledja, neko da prevari mmf ili svabe? Pa oni su naj veci prevaranti u istoriji civilizacije, znaju oni svaku mogucu fintu, samo sto su se pravili namagarcenim pa navukli Grke na tanak led. Cuj ti Grci prevarili mmf, svabe i amerikance, nisu oni naivcine kao vi pa da veruju u sve sto cuju.

Mihailo

pre 9 godina

@ (Dusan, 26. januar 2015 13:00)

Sa Vikipedija stručnjacima koji ne znaju ništa o istoriji ili međunarodnim odnosima ne vredi ulaziti u raspravu. Oni su ili sišli sa planine u grad na studije, pa u okvirima NVO organizacija traže sopstveni identitet pokušavajući na svaki način da se stave na stranu Zapada, čak i onda kada je svima jasno da nisu u pravu, dakle praznoglavi zaluđeni balavci, ili su prosto jeftina radna snaga, zahvalna što je našla uhlebljenje u okvirima EU. NO, ipak da odgovorim, u grčkim medijima se dosta pisalo o dugu koji Nemačka nije isplatila - http://www.keeptalkinggreece.com/?s=WWII+reparations&go.x=6&go.y=9. Zaba vi se čitajući. Možeš i u našim medijima na dosta toga da naiđeš, samo ako ne zatvaraš oči.

Raso

pre 9 godina

Naravno da se dugovi moraju vracati, pogotovu na nivou drzava. Sve je to sasvim logicno i tako funkcionise sistem. Medjutim ukoliko ja imam masinu za stampanje novca ( MMF preko FED i ECB) i sav novac koji ja pravim nema nikakvu potporu ili pokrice u zlatu to znaci da ja taj novac nisam zaradio nego sam ga stvorio ( postoji razlika :D) onda sav taj novac koji sam ja pozajmio nema nikakve vrednosti i treba samo proglasiti taj novac nevazecim. Naravno mala je Grcka da bi ona sama to uradila . Zbog toga je i krenula sva ova pomama na BRICS nacije jer zele da se oslobode tog novca koji je kako Branko Dragas rekao , ' uvaljen ' drzavama. Oni mogu tog novca proizvesti koliko god im treba i kad god im treba , jer to je obican papir ili jos gore cifra na ekranu nekog racuna. Kad ne mozete da vratite taj novac , a necete moci jer kamatu koju traze ( ta razlika izmedju glavnice i ukupne svote koja treba biti vracena) nikada ne moze biti odstampana. Na taj nacin sve drzave ali i gradajni su osudjeni na bankrot , a onda oni dolaze da uzmu vase resurse . Na taj nacin mozete kupiti citavu drzavu za NISTA. Ali o ovome necete cuti na mainstream medijima a tesko i da ce mi komentar objaviti. Pozdrav svim slobadarskim ljudima i samo optimisticno , srusicemo sistem :D.

krle rudar

pre 9 godina

za sve one sto kritikuju grka,i sto kazu pojedinci da su prodali nesto da bi imali te novce banke..alo procitajte nesto o nastanku novca i tih kvazi organizacija....sve banke su izmisljene tvorevine koje samo stampaju novce za koje nemaju pokrice nego putem kamate izmisljene stvaraju novac to jest uzimaju od svih gradjana ovog sveta.... a svi znaju ko drzi te banke i organizacije...drugo nemacka je pokusala putem ratova da vlada svetom ,nisu uspeli...sada zele putem zelenasenjem,ucenama,pritiscima .nece da moze pucice taj lopovski balon kad tad...zivi bili pa videli,zato grci budite dosledni i drzite se svoje stavke...
molim da objavite komentar hvala

Marko

pre 9 godina

Kakav je to genije govori Ciprasov program gde vraća pazite sad :13u penziju za 1.250.000 penzionera koji imaju neto penziju 700e? Besplatnu struju za 400,000 domaćinstava...On vraća Grčku nazad, kakve crne reforme to je šminkanje leša. Samo gde će naći sredstva za te poduhvate, jer nema besplatnog ručka?

Posmatarac

pre 9 godina

"Evrozona nije kockarski sto za kojim svako može da igra kako hoće"
e pa vratite pare-avans (Francuska-EU) Rusima, posto niste isporucili brodove.

Djoshica

pre 9 godina

Reanost, nije zasnovana na lepim željama, i optimizmu sterilnih štrebera. Ali ona je neizbežna, kao tle o koje tresnete, ako ne poznajete "aerodinamiku", dovoljno. Jer je želja za "letenjem" veća od znanja.

nnn

pre 9 godina

Iz nekog razloga decenijama ih ceo svet kreditira da uzivaju i nista ne rade.Pa volontersko radno vreme u Srbiji je duze njihovog regularnog radnog vremena. Cim neko spomene povracaj dugoova i mere stednje oni omah na ulice pa na nove izbore. Zemlja sa takvim turistickim potencijalom plus klima koja im omogucava uzgoj razlicitih kultura koje bi mogli da izvoze po Evropi... i od svega toga samo dugovi... Ma EU je kriva....

SudijaDred

pre 9 godina

Zivim u Grckoj 20-ak godina.Iako sam cesto protivnik politike EU (iz istih razloga koje ovde navodi vecina komentatora) moram da priznam da su mere nametnute Grckoj od famozne "trojke" sasvim logicne. Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit. Vecina mera je apsolutno ekonomski opravdana i primenjuje se i u mnogo siromasnijim ekonomijama.Ovde se medjutim radi o specificnom mentalitetu lagodnog zivota uz minimalan rad i zivljenju iznad mogucnosti na racun kreditora pa su obecanja Ciprasa u stvari ono sto je hteo da cuje povredjeni ponos prosecnog Grka.Mislim da ce se Siriza vrlo brzo naci imedju cekica postovanja dogovorenog sa EU i nakovnja olako izrecenih obecanja.Ceka nas zanimljivo EU prolece...

Pušim, pijem, volim da se bijem

pre 9 godina

Da li postoji bilo šta jadnije, no akd se srpski NVO-aktivisti, uživaoci grantova, sjate da brane bankarsku mafiju od Grka? Koje ste vi ništarije!
Onaj pandur Počuča je ipak bio u pravu.

трифун

pre 9 godina

еврозона није коцкарски сто за којим може свако да командује - овим се признаје да је коцкарски сто али за којим ,на коме ,могу да командују само најачи.

Jan

pre 9 godina

U svetu ako si duzan nema sanse da ne otplatis dug.Niko nikoga nije terao da se zaduzuje te prema tome bez obzira ko je u pitanju dug mora da se vrati. Grcka osim redovnog vracanja duga ima samo jednu drugu mogucnost BANKROT I zaplena sve pokretne imovine: brodova, aviona itd.

Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.

pre 9 godina

(Mihailo, 26. januar 2015 12:20)
To je dug drzava-drzava (Nemacka-Grcka).
Grci duguju "trojci" MMF, ECB, EU.
Uvidjas li sada razliku?

Ko koga besramno laze i pljacka

pre 9 godina

@ (Mihailo, 26. januar 2015 12:20)

Ne, o tome nema reci jer su kafanske nebuloze bespredmetne i nisu tema Nemacke stampe.

Gradjanin

pre 9 godina

Sad se ovde tome nada opozicija. Smao se nadajte, Vucic je za vas car, kralj, prvak u skoku u dalj.
On je nikakav i los, Milosevicev Ministar Infgormisanja iz 90-ih, sa lopuzama vecinom oko sebe, ali je ispred svih ostalih deset koraka. E sad zamislite koliko su svi ostali djubrad, ona jadna, teska djubrad koja ceka fotelje da krade i da namesta tendere.

dido

pre 9 godina

samo zamislite šta bih Srbija da nam EU pomogne sa €240 milijardi????
Grci su najnesposobniji narod na planeti i to nije po prvi put dokazano. nažalost.
Stara je izreka uvjek bila "propao kao Grčka" i tradicija se nastavlja

atina

pre 9 godina

Dug se ne sme otpisati zato sto su to pare poreskih obaveznika clanica EU,a ne polticara i bankara,ako se to ucini bice to pogubno za EU i zbog naroda a i zemalja clanica koje ce u tom slucaju takodje traziti da im se izadje u suret,cemu to vodi?Znaju se pravila i na sta su se obavezali potpisivanjem ulaskom u EU,prema tome nema vrdanja.Mislim da ce se sve zavrsiti na obecanjima,i da ce na zalost grcki narod doziveti jos teza vremena,sami su to hteli.Ako bi Grcka izasla iz Evrozone,sto mislim da bi bilo i jako dobro za osvescenje gradjana,a EU zbog njih pocela raspadati,kao sto neki to zele,onda neka se i raspadne,to bi tada znacilo da je ta EU nesposobna i kao takva i treba da se raspadne.Sumnjam da ce se taj scenario odigrati,i to ne bi nikako bilo dobro za ove prostore,to bi znacio pocetak vecih konflikata koji bi sigurno doveli do rata.Polticari mislite kada uvaljujete narod u dugove,to treba neko i da vrati.

pro euro

pre 9 godina

Eto,kao što rekoh nema raspada Unije :) !
Inače nisam znao da čak čitave države,komkpletno,mogu imati mentalitet,kao pojedinac,makar je to dobro,to znači da je demokratija na visokom nivou.
Inače Grčka ima mentalitet balkanca,pije u kafani,a neće da plati,a misle da se mogu izvući,pošto su još pod uticajem kafanskih napitaka... ;)

Ivan

pre 9 godina

Grci su lagodnije ziveli u sred "stroge stednje" nego stanovnici mnogih drzava koje nikome nista ne duguju. Oni su i "stedeli" sa tudjim parama koliko god to suludo zvucalo, pa im je i to bilo tesko. Siriza jednostavno trazi otpis dugova! Lepa zamisao (kao decija mastarija), ali kako ce im sada biti, to znaju samo - nemci.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Radoznao, 26. januar 2015 12:45)

Svaki dan naučim po nešto novo, probam, eksperimentišem, napravim nešto novo. Za neke stvari je potrebno dugo vremena da bih proverio ideju koju imam. Ja sam jedan od onih koji su gladni znanja i inventivnosti, kreativni bez granica. Ja to ne radim zbog para već zbog interesovanja, život je kratak, želim što više da uradim dok sam živ, da zadovoljim sopstvenu potrebu za kreativnošću i znatiželjom. Neko ceo život provede jureći pare, tome taj jedan jedini život prođe, kao da nije ni živeo. Ovo pre što sam napisao, na šta si ti komentar stavio, je u nadi da ću nekome pomoći da napravi pametnu odluku, a ne zbog sebe.

budimo iskreni

pre 9 godina

i nama su pariski i londonski poverioci oprostili slicno, 70 ak posto duga nakon 2000te i promena. i opet nam ni to nije bilo dovoljno da se iscupamo iz ovog dna. zasto? pa zato sto nismo sposobni ni za sta. kao ni grci. i da im otpisu 60% oni bi za 20 godina bili na slicnom mestu.

milos

pre 9 godina

ima dosta komentara koji pominju otpisivanje dugova nemackoj.
da rascistimo: nije bilo otpisa posle drugog svetskog rata, a jos manje posle prvog. stavise, potrazivanja posle prvog i velika depresija su dovela Hitlera do 33% birackog tela. Francuska je zbog povracaja duga okupirala Rur i Sar (rudnici uglja i gvozdja, teska industrija).
Posle drugog su Ameri finansirali obnovu Evrope i omogucili Nemackoj da postepeno vrati potrazivanja. Moj pokojni deda je devedesetih dobio pismo od nemackog ministarstva spoljnih poslova u kojem je obavesten na koji nacin moze podneti zahtev za odstetu na osnovu vremena koje je proveo u logoru.

ako cemo da napadamo, molim bez izmisljanja i laganja

Realnost

pre 9 godina

Sada ce ta da vidite:kako ce te da uvozite robu,nafu,kako ce te da punite gorivom avione na stranim aerodromima,kako ce te da placate karticama, itd,itd.Bicete blokirani u roku od 24h.

re

pre 9 godina

@ma grci smaraju, 26. januar 2015 16:02
Niko nece prodati stan pa dati Grckoj na zajam jer svi znaju da je Grcka zaduzena.
A sad pitanje zasto su banke radile ono sto niko ne bi uradio, nisu znale da je Grcka zaduzena?

Oni koji su dali Grckoj kredit nisu prodali stan pa dali Grckoj vec su odstamapali dolare i evre, dali ih Grckoj da bi tim parama Grci kupovali robu iz Nemacke.
Tako je napravljeno trziste za nemacku robu i razvoj Nemacke.

Ko je vredan, onaj ko zivi od kamate? A sta to on radi i gde se on oznoji?

moje ime

pre 9 godina

Ako Grcka bankrotira, plate ce im pasti na nivo ostatka Balkana.

Ciprasa ce juriti da vesaju na trgovima, a mozda ce Zlatna zora sledeca dobiti vecinu.
Onda i rat nije nemoguc, a onda se mogu oprostiti i od turizma na neki period.

Druga varijanta je da Cipras slaze svoj narod i prihvati evropski scenario, sto znaci da ce Grcka ipak ostati stabilna zemlja, ali sa nesto nizim standardom zbog terata duga.

Taj standard ce ipak biti daleko najbolji u istocnom delu kontinenta.

Veliki brat

pre 9 godina

Jedina budućnost malih nacija je u ZNANJU.

Pogledajte koliko nobelovaca ima među škotlanđanima i jevrejima?
Pogledaje Holandiju, Belgiju, Dansku, Luksemburg...

Država koja je koncipirana tako da je bez obzira na školsku spremu najbolje zaposliti se u javnom sektoru unapred je osuđena na propast. Još kad nemate dovoljno stroge kriterijume za to ko može da radi u javnom sektoru...

Prvo upropastite osnovno obrazovanje (kod nas počelo još 80-ih), pa onda upropastite srednje obrazovanje (kod nas 90-ih), zatim dokusurite i visoko obrazovanje (kod nas izjednačavanjem diploma svih fakulteta), i na kraju iz takvog obrazovnog sistema dovedete ljude u javni sektor - unazadili ste državu za sledećih 100 godina!

Npr. nama sad ni japanci da dođu, teško da bi sledećih 100 godina mogli da nas vrate na nivo iz 1905. godine.


Grci su stvorili sistem kao i mi u Srbiji, gde svi gledaju u državu kad nešto treba da se uzme, a kad nešto treba dati državi svi joj okreću leđa.

Kako je moguće da neko duguje za struju milion dinara (kako mu nije isključena na dug od 20 ili 50 hiljada?) i da mu se reprogramom duga oprosti 40%, a da se nekome isključuje za 10 hiljada dinara?

Dakle, država nije napravila SISTEM da svako mora platiti dug i da nema muljanja, jer onda nema tu posla za političare.


I svi volimo revolucionarnu državu (samo oteti nešto onim prethodnima, 1945., 1990., 2000., 2012.), a onda se čudimo što svi nose pare u London!

Bane

pre 9 godina

@Nesha

Sve je to super, ali mi ovde govorimo o državama koje imaju svoje pravne timove i koji moraju znati šta potpisuju. Ako je bilo naknadnih a neusaglašenih promena, koje nisu inicijalno bile deo ugovora, Grčka lako može pred nekom međunarodnom arbitražom to pokazati. Međutim, to nije tako.
Narod je alav, hoće "besplatne" stvari, subvencije i nezarađen životni standard.Političari kožu (lažu): Može! I ulete u suludu kombinaciju jer znaju da će neko drugi to morati da vraća. A onda dođe dan naplate i sada Grci nisu nešto u fazonu da ispune svoje ugovorene obaveze.
To tako ne ide.
Poznajem grčke prilike i veruj mi da je njihova državna administracija još mnooogo gora nego ova naša.

Radoznao

pre 9 godina

@ Pametnjaković
silno me zanima, sta si ti uradio za sebe da poboljsas sopstveni polozaj u buducnosti, s obzirom da znas sta ce se desiti???
da li si krenuo da se dodatno obrazujes, usavrsavas, stices nova znanja ili ....?

bez demagogije

pre 9 godina

Ako je grčka na kolenima gde smo onda mi, ne postoji mera za nas.
Nema tu mnogo filozofije da bi vratili dugove moraju da troše manje nego što su zaradili, do sad su trošili više nego što su zaradili i ta razlika mora jednom da se vrati. Ne vidim da siriza može tu išta da promeni osim ako negde pronađu izvore nafte i gasa. Predlažem grcima da malo žive u srbiji da vide i naviknu se na nešto gore, posle toga će im mere štednje lakše pasti.

Zoran

pre 9 godina

"Porezi na imovinu,luksuz,smanjivanje birokratije i njihovih bezobrazno visokih plata,smanjenje budzetskog deficita i korupcije su neke od mera a primenom tek nekih od njih Grcka je ,po prvi put u savremenijoj istoriji, uspela da ostvari budzetski suficit."

Naravno da su logicne. To je trabalo svaklka zemlja da uradi bez nametanja sa strane.

Ali, demagogija je cudo. Na nju padaju cak i Ameri.

Silver Surfer

pre 9 godina

Kada je pitanje Grckog duga bilo najaktuelnije, procitao sam da su tokom 60-ih godina proslog veka Grci osnovali nekakvu drzavnu komisiju za ispitivanje nekog jezera. Dve godine nakon osnivanja komisije jezero je presusilo. Sve do pojave krize duga, ta komisija je uredno radila. Naravno, postavlja se pitanje sta su radili i za sta su primali plate? Ali, citajuci komentare cini mi se da vecini ovakav podatak, a verovatno slicnih u Grckoj ima koliko hocete, nije ni malo vazan vec im je daleko vaznije da nadju opravdanje zbog kojeg Grci nisu u obavezi da dugovanja vrate.
Ako zanemarimo Grcku i pogledamo Srbiju videcemo skro preslikan model. Gradjani ce morati da vracaju dugove Zelezare i JAT-a (preko 500 miliona evra), dugove ugasenih banaka (preko 500 miliona), da finansiraju razne agencije koje je trebalo da budu ugasene, barem po predizbornoj kampanji, ali se to nije desilo (oko 700 miliona evra godisnje), gubitke tokom javnih nabavki (sto je eufemizam za kradju) niko tacno ne moze da izracuna ali su se procenjivali na milijardu evra. Kada se pogledaju samo ove velike brojke vidi se da je umanjivanje plata i penzija besmislen potez. Unistavanje supstance ovog drustva nastavlja i ova kao i prosle vlasti. Plasim se, da ce na kraju vecina optuzivati "strane lihvare" dok ce prava krivica biti iskljucivo nanasim, nesposobnim i korumpiranim, politicarima.

zika

pre 9 godina

svakome prema njegovim potrebama od svakoga prema njegovim mogucnostima. dok te mamim secerom te hranim kad te domamim i lebac ti branim

Aiii

pre 9 godina

Zato ja nikom ne pozajmljujem pare, niti bih uzeo pozajmicu. Jer neminovno dodje do ovakvih situacija. Za pitanje zivota&smrti, mozda, ali i tada bih vjerovatno umro razmisljajuci da li da pozajmim :))

Srdjan, Ceska

pre 9 godina

Koliko smo mi Srbi opsednuti tudjim problemima a ne vidimo sebi pred nosom. Pa ne cudim se sto nam vlada ona st.ka od politicara, kad je narod ovakav kakav je. Dok ovo pisem vec je napisan 81 komentar i pukla ostra svadja nekoliko tabora. Jedni se jako zabrinuli za Grke, drugi za Ruse, treci, po meni opravdano, logicno razmisljaju o matematici pozajmis-vratis. E sada cetvrti uz ovu logiku tu brigu brinu kako su ono Grci ziveli. I? Da li je Srbija pozajmila te pare? Da li Srbija treba da oprosti kredit Grckoj. Ne bih imao nista protiv 80 komentara na ovu vest da vidim duplu brigu na vestima o problemima u Srbiji. Ali te probleme bi smo onda morali i da resavamo. Kad otvorite nemacke, britanske sajtove videcete da najvise komentara ima ispod vestima koje se ticu tih drzava.

Uzas

pre 9 godina

Za ove sto izjavljuju da su Grci najensposobniji narod na svetu, predlazem da procitaju ovaj tekst Dodacu samo, da bi mene bilo jako sramota da tako nesto kazem za ikog. NO, svakakvih nas ima, najvise arogantnih i neinformisanih neznalica, to uvek ide u paketu i toka nikada nece nedostajati.
-
http://www.advance.hr/vijesti/razbijanje-mitova-o-lijenim-grcima/

counter strike v1.6

pre 9 godina

A ja stalno trubim da niko nesme da se zaduzuje u moje ime i ime moje porodice a da ja nisam upoznat sa svim uslovima bilo koje vrste pozajmice - ovo se odnosi na zaduzivanja ove i prethodne vlasti ka EU. Ovako bi i ja znao da vladam da ulecem u kredite i pozjamice od koje kakvih zelenaskih banaka MMF, FFM, MFM, FMM itd.

Veliki brat

pre 9 godina

Mere štednje su jedno, i one vode u recesiju, zašto SAD nisu uvele štednje kad je naišla kriza nego su gurnuli nekoliko HILJADA MILIJARDI dolara u posrnule finansijske institucije (dugovi nisu tek tako oprošteni, mnogo kuća je oduzeto, itd.).

ALI, u SAD su REŠILI neke PROBLEME. Na primer, banka dobije par desetina MILIJARDI dolara, i posle se dele bonusi po 50 miliona CEO i drugim menadžerima, ali Vlada SAD lepo doskoči tome: POREZ na BONUSE u tim institucijama 90%!!!!

E tako se ŠTEDI, a ne smanjivanjem plata običnim ljudima, što direktno ima za posledicu slabljenje potrošnje, pa time i priliva poreza.


Dakle, nije rešenje tek tako pootpuštati ljude iz javnog sektora (to mora da se radi postepeno, jer plate u tom sektoru pokreću mnoge druge grane privrede - poljoprivredu, trgovinu, zanatske radnje itd.) i svako smanjenje plata će biti neutralisano kroz manji prihod u budžetu (ISTO kao u SRBIJI, smanjenje plata 10% se odrazilo na smanjenje prihoda u budžetu koje je veće od uštede, povećali su akcize na gorivo a prihodi od tih akciza su smanjeni za više od 100 miliona...).


Mere ŠTEDNJE treba da se odnose na nepotrebna RASIPANJA novca.

Pogledajte u Srbiji štednju:
- smanjene plate u javnom sektoru 10%
- smanjene penzije
a na drugoj strani:
- direktori se i dalje bahate po restoranima (npr. direktorka PIO)
- 80.000.000e potrošeno na kazne državi zbog neblagovremenih sudskih izvršenja (što je anuliralo SVE uštede na platama), itd.

Logic

pre 9 godina

"samo zamislite šta bih ("bih" on, ona, ono?)Srbija da nas EU pomogne sa €240 milrd"
Ala bi to bio život, što "bih" smo se troškarili i provodili!